Ficha disposicion

Ficha disposicion





LLEI 3/2002, de 13 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Llibre.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4274 de 19.06.2002
Número identificador:  2002/6582
Referència Base de Dades:  2679/2002
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Arxius, biblioteques i sector del llibre
    Descriptors:
      Temàtics: indústria del llibre, edició, publicació, drets d'autor, propietat intel.lectual, llibreria, biblioteca, difusió de la cultura, cultura regional , valencià, monografies



LLEI 3/2002, de 13 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Llibre. [2002/6582]

Sia notori i manifest a tots els ciutadans que les Corts Valencianes han aprovat, i jo, d'acord amb el que establixen la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei, promulgue la llei següent:

PREÀMBUL

La Constitució Espanyola, en l'article 44.1, arreplega l'obligació dels poders públics de promoure i tutelar l'accés a la cultura que, com a dret, tenen tots els espanyols. L'article 31.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribuix a la Generalitat Valenciana les competències exclusives en matèria de cultura. Tota esta normativa concedix a la Generalitat Valenciana el dret i el deure de legislar en esta matèria.

No es pot dubtar que, d'entre els béns culturals i intel·lectuals, el llibre és el principal. Tota la civilització humana resulta inexplicable sense ell i tota la cultura moderna, amb la seua aspiració democràtica progressiva, hauria sigut impossible sense la reproducció tècnica massiva del llibre a través de la impremta. Davant d'altres mitjans, que estimulen la passivitat i la receptivitat dels continguts, el llibre continua sent hui una garantia d'interpretació activa, creativa i plural del món, del saber i de la cultura. Cap altre mitjà permet com ell la personalització del treball cultural. El llibre és, en definitiva, una font de llibertat. De la seua defensa i del seu ús depén en gran manera la configuració d'eixe tipus humà sense el qual resulta impossible la democràcia en les nostres societats complexes.

Però, a més de ser un bé cultural fonamental que cal preservar i promoure, el llibre és un bé econòmic que, en la nostra comunitat, mou una indústria cada vegada més solvent. Este bé econòmic ha de tindre una regulació i un suport específics, de tal manera que se'n garantisca que la producció, la distribució i el gaudi es realitze d'acord amb la condició de dret cultural de tots els valencians i amb les exigències del pluralisme i la diversitat propis d'una societat lliure. És per això que la dimensió econòmica del llibre no pot ser merament entregada a la llei de la lliure competència, fet que redundaria sense dubtes en la configuració d'una cultura unilateral, amb una dependència asfixiant dels objectius econòmics. En este sentit, el sector industrial i comercial del llibre ha de ser regulat de manera que es produïsca una competència equilibrada, capaç de considerar aquells elements que fan del llibre un bé cultural.

En l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, article 7.1, estableix el dret de tots els ciutadans de la nostra comunitat a conéixer i usar el valencià. En el punt 2 d'aqueix article garanteix l'ús normal de les dues llengües i en el 4 s'atorga una protecció i respecte especials a la recuperació i la normalització de l'ús del valencià, tal com es preveu en la Llei 4/1983, de 23 de novembre, d'ús i ensenyament del valencià, en el Dictamen de 13 de juliol de 1998, del Consell Valencià de Cultura, i en la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Cap d'aquestes previsions no pot acomplir-se si no hi ha una producció editorial en valencià.

Per tant, la previsió estatutària imposa la protecció especial del llibre escrit en valencià, suport verdader perquè la nostra llengua gaudisca d'igualtat en relació amb el castellà i, augmentant la seua condició de llengua literària activa, faça créixer l'estima i el respecte de tots els valencians i puga canalitzar les exigències culturals com a llengua materna i pròpia.

Per tant, l'exclusivitat de les competències en matèria cultural, la necessitat de promoure el llibre com a bé cultural i l'exigència de protegir i encoratjar la recuperació plena del valencià reclama la regulació del sector i l'organització d'una política efectiva de promoció i foment del llibre i de la lectura per part dels poders públics i, especialment, per part de la Generalitat Valenciana. En este sentit, els objectius d'esta llei són garantir la competència equilibrada dins del sector, d'una banda, entre les grans superfícies i les llibreries, concebudes com a agents culturals actius i com els únics canals capaços de garantir l'accés de tots els valencians al llibre en condició d'igualtat i pluralitat; i d'una altra, entre la producció literària en valencià i en castellà.

El dipòsit legal, la competència del qual en l'àmbit de la Comunitat Valenciana és exclusiva del Consell, ofereix un instrument fonamental de qualsevol política del llibre. Sense una pràctica rigorosa d'aquest no és possible conèixer ni custodiar de forma oportuna el patrimoni bibliogràfic valencià. Per això, en aquesta llei es regula el dipòsit legal en l'àmbit específic de la Comunitat Valenciana.

Esta llei no pretén atribuir a l'administració autonòmica valenciana una funció dirigista en la matèria, ni reclama papers interventors. Només aspira a organitzar les funcions de suport i d'ajuda al sector del llibre i garantix a tots els implicats, des d'autors, traductors, dissenyadors i editors, fins a distribuïdors, llibrers i bibliotecaris, la participació i l'assessorament en el desplegament d'eixes funcions. En este sentit, crea el Consell Assessor del Llibre com a òrgan de cooperació entre tots els implicats en el sector i l'administració. Esta cooperació es manifestarà, entre altres maneres, per mitjà de la Guia del Llibre Valencià.

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1. Finalitat de la llei

Aquesta llei té com a objectiu definir un marc jurídic per promoure la creació, l'edició, la distribució, la venda i la difusió del llibre, el foment de la lectura i la regulació del dipòsit legal en l'àmbit de la Comunitat Valenciana i també aplicar al sector del llibre les previsions estatutàries d'especial promoció i respecte a la recuperació i dignificació literària del valencià.

Article 2. Àmbit d'aplicació

Els preceptes d'esta llei s'aplicaran a les publicacions, periòdiques o no, tant impreses com editades en qualsevol suport susceptible de lectura, així com als materials complemen-taris que s'editen conjuntament amb el llibre.

Article 3. Plans i programes

1. Amb la finalitat de programar i coordinar les mesures de promoció del llibre i el foment de la lectura previstos en aquesta llei, la Generalitat, a través de la conselleria competent, elaborarà i aprovarà, amb l'audiència prèvia dels col·lectius afectats, plans i programes d'actuació, anuals o plurianuals, amb la dotació pressupostària adequada.

2. La Generalitat realitzarà investigacions i estudis sobre els diversos aspectes que envolten el llibre i la lectura per posar-los a l'abast dels professionals implicats i per basar els programes i els plans propis.

CAPÍTOL II

De les mesures de promoció del llibre

i dels agents del llibre

Article 4. Dels autors

1. La Generalitat, a través de la conselleria competent, promourà aquelles accions que tendesquen a sensibilitzar l'opinió pública a favor dels drets dels autors i que promouran la identificació i el rebuig de qualsevol iniciativa que en lesione els drets.

2. La Generalitat, mitjançant la conselleria competent, articularà una política de promoció dels autors valencians.

3. La Generalitat, mitjançant la conselleria competent, donarà suport a les associacions d'autors valencians en les iniciatives que potencien la seua activitat.

4. Amb l'objecte de promoure l'ús del valencià, la Generalitat, a través de la conselleria competent en aquesta matèria, potenciarà els autors en aquesta llengua.

Article 5. De les editorials

1. El Consell col·laborarà amb les associacions d'editors valencians en les actuacions que s'articulen entorn de l'activitat editorial.

2. Amb l'objectiu de promoure l'ús del valencià, la Generalitat, mitjançant la conselleria competent en aquesta matèria, potenciarà la producció editorial en aquesta llengua. Amb aquesta finalitat elaborarà una línia d'ajudes que tindran caràcter anual i es regularan mitjançant una ordre de la conselleria competent en matèria de cultura.

3. La Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria de cultura i en col·laboració amb els departaments que ostenten les competències d'economia, indústria i comerç, donarà suport a aquelles iniciatives i activitats que potencien la producció editorial valenciana, considerada en el doble aspecte de bé cultural i bé industrial i econòmic.

4. El Consell fomentarà mitjançant conveni la cooperació editorial entre institucions públiques i privades per a la publicació de llibres i d'altres suports editorials.

5. El Consell donarà suport als cursos de formació i posada al dia, seminaris i fòrums de debat, amb l'objecte que els editors i editores valencians mantinguen un nivell professional adequat.

6. El Consell col·laborarà amb els editors valencians mitjançant accions específiques adreçades a la promoció del llibre valencià, tant dins de la Comunitat Valenciana com fora. També donarà suport a les iniciatives que possibiliten mercats nous.

7. La Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria de cultura, premiarà l'activitat editorial que supose una millora del llibre valencià, tant en l'aspecte material com en l'artístic i l'intel·lectual.

8. La Generalitat promourà els processos d'I+D en l'edició del llibre valencià, especialment, en allò que es refereix al llibre educatiu, i adoptarà les mesures necessàries per contribuir al perfeccionament d'aquest procés i del seu producte.

Article 6. De les distribuïdores

1. El Consell donarà suport a aquelles iniciatives de les distribuïdores que propicien una millor organització professional i una coordinació més fluïda amb els editors i els llibrers.

2. El Consell donarà suport als cursos de formació i posada al dia, seminaris i fòrums de debat, per tal que els distribuïdors i les distribuïdores valencians mantinguen un nivell professional adequat.

3. En la mesura que beneficie la difusió del llibre valencià, tant a la Comunitat Valenciana com fora d'ella, el Consell afavorirà l'organització i l'activitat de les distribuïdores valencianes.

Article 7. De les llibreries

1. El Consell, mitjançant les campanyes adequades, promourà la imatge de la llibreria com a punt essencial de venda de llibres, i també com a agent cultural actiu indispensable perquè a la indústria del llibre en mantinga la pluralitat i la creativitat.

2. La Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria de cultura, procurarà a les llibreries valencianes la informació suficient sobre les novetats del llibre valencià, així com sobre les empreses distribuïdores.

3. El Consell fomentarà la relació adequada entre les biblioteques i les llibreries valencianes amb el fi de garantir que el llibre tinga un difusió convenient i equilibrada en tot el territori valencià.

4. El Consell, mitjançant convocatòries anuals d'ajudes, donarà suport a aquelles iniciatives de les associacions de llibrers que possibiliten l'organització de fires del llibre.

5. El Consell promourà la implantació i el desenvolupament dels suports electrònics, informàtics i telemàtics en les relacions comercials del sector de les llibreries.

6. El Consell donarà suport als cursos de formació i posada al dia, seminaris i fòrums de debat, per tal que els llibreters i les llibreteres valencians mantinguen un nivell professional adequat.

7. El Consell impulsarà la col·laboració amb les biblioteques públiques i les llibreries, agents culturals actius, per desenvolupar programes i campanyes de promoció de la lectura en els àmbits de l'activitat que hi correspon. Amb aquesta finalitat elaborarà una línia d'ajudes que tindran caràcter anual i es regularan mitjançant una ordre de la conselleria competent en matèria de cultura.

8. El Consell de la Generalitat donarà suport a les llibreries en l'elaboració del material de promoció i les campanyes publicitàries que tinguen com a protagonista específic el llibre i la promoció cultural de la llibreria.

CAPÍTOL III

De la promoció de la lectura

Article 8. Les biblioteques com a lloc de lectura

1. La Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria de cultura, i en coordinació amb les biblioteques integrades en el Sistema Bibliotecari Valencià, elaborarà programes de foment de la lectura tant per al conjunt de la població com per a sectors específics.

2. Les biblioteques escolars que formen part del sistema educatiu valencià, a més a més d'atendre les necessitats dels centres escolars, han de relacionar-se amb la comunitat en què estiguen situats els centres educatius.

El Consell promourà la lectura a les biblioteques escolars.

3. El Consell farà actuacions per a universalitzar la xarxa informatitzada dels centres bibliotecaris que conformen el sistema bibliotecari valencià.

Article 9. Dels mitjans de comunicació i altres mesures

1. La Generalitat, mitjançant la conselleria competent en matèria de cultura, cooperarà amb els mitjans de comunicació social de la Comunitat Valenciana en la producció de programes de difusió del llibre, la lectura i la creació literària. Es donarà un tractament especial als autors, els títols i els editors de la Comunitat Valenciana i a la producció en valencià.

2. La Generalitat, a través dels organismes competents, establirà acords amb Radiotelevisió Valenciana per a la realització de programes que propicien el foment del llibre i de la lectura.

3. La Generalitat, mitjançant la conselleria competent en matèria de cultura, promourà amb motiu del Dia del Llibre, o d'altres celebracions, actuacions que fomenten la lectura i normalitzen la presència del llibre en tots els sectors de la societat.

CAPÍTOL IV

Del Consell Assessor del Llibre

Article 10. Consell Assessor del Llibre

1. Es crea el Consell Assessor del Llibre, dependent de la conselleria competent en matèria de cultura, com a òrgan de caràcter consultiu, la funció del qual serà canalitzar de forma estable i permanent les relacions entre l'administració i totes les parts implicades en el sector del llibre.

2. El Consell Assessor del Llibre estarà format pel president, el vicepresident, els vocals i un secretari.

3. Serà president el titular de la conselleria amb competències en matèria de cultura.

4. Serà vicepresident el director general amb competències en política del llibre.

5. Seran vocals:

– Un representant del Consell Valencià de Cultura,

– Un representant de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua,

– Un representant de la Direcció General amb competències en matèria d'ordenació educativa,

– Un representant de la Direcció General amb competències en matèria de centres educatius,

– Un mínim de cinc i un màxim de deu membres en representació de les associacions d'escriptors, il·lustradors, editors, distribuïdors, llibreters i bibliotecaris més representatives de la Comunitat Valenciana, designats pel conseller amb competències en matèria de cultura.

6. Serà secretari el cap del servici amb competències en matèria del llibre.

7. El Consell Assessor del Llibre es reunirà, almenys, dos vegades a l'any.

8. El Consell Assessor del Llibre haurà de ser oït en totes les qüestions relacionades amb:

a) Planificació de la política del llibre.

b) Desplegament dels reglaments que hagen de regir i dur a terme la política del llibre.

c) Aprovació de criteris amb relació a les tècniques i els mètodes que hagen d'implantar-se en els diferents sectors del llibre.

d) Seguiment i elaboració de propostes respecte a l'evolució de les noves tecnologies i suports electrònics en allò que afecte el sector del llibre.

CAPÍTOL V

Del Depòsit Legal

Article 11. Finalitat del Depòsit Legal

El Depòsit Legal de la Comunitat Valenciana té com a finalitat recopilar el material bibliogràfic, gràfic, sonor, audiovisual, electrònic o realitzat sobre qualsevol suport, produït en el seu territori amb fins de difusió.

Article 12. Constitució del depòsit

Una vegada acabada una obra objecte de depòsit, i abans de procedir a la distribució o la venda, l'hauran d'entregar, en l'Oficina de Depòsit Legal de la Comunitat Valenciana dependent de la conselleria competent en matèria de cultura, les persones físiques o jurídiques que resulten obligades de conformitat amb la normativa estatal.

Article 13. Inspecció

1. La conselleria competent en matèria de cultura realitzarà les funcions inspectores en matèria de depòsit legal.

2. Els funcionaris designats per a les labors d'inspecció gaudiran a tots els efectes de la condició d'autoritat en l'exercici d'estes funcions.

Article 14. Infraccions

1. Seran considerades infraccions administratives en matèria de depòsit legal i estaran subjectes a sanció les accions o omissions tipificades en esta llei.

2. Les infraccions que preveu esta llei es classificaran en lleus i greus.

3. Constituïx infracció lleu:

El fet que les persones obligades a fer-ho no constituïsquen el depòsit dels exemplars establits d'obres subjectes a esta obligació en els terminis previstos.

4. Constituïxen infraccions greus:

a) La distribució o la venda d'exemplars d'obres subjectes a depòsit legal que no tinguen el número corresponent.

b) Qualsevol declaració falsa en la tramitació o la utilització del depòsit legal.

c) La comissió de dos infraccions lleus, o més, en el període de dos anys.

d) L'obstrucció de la funció inspectora que es regula en l'article 13 d'esta llei.

Article 15. Sancions

1. Les infraccions que preveu esta llei donaran lloc, si és el cas, a la imposició de les sancions següents:

a) Infraccions lleus: multa de fins a 1.200 euros.

b) Infraccions greus: multa des de 1.200,01 fins a 24.000 euros.

2. La graduació de les sancions atendrà el principi de proporcionalitat i es consideraran especialment la reiteració, naturalesa dels perjuís causats i reincidència.

3. L'inici d'un procediment sancionador o la imposició de sancions no eximix de l'obligació de constituir el depòsit legal.

Article 16. Esmena

1. De manera prèvia o simultània a la tramitació del procediment sancionador s'oferirà al presumpte infractor la possibilitat d'esmenar les irregularitats administratives en què haguera incorregut.

2. L'esmena comportarà l'atenuació de la sanció que corresponga i, només si el primer procediment obert al presumpte infractor, l'arxivament de les actuacions.

Article 17. Competència i procediment

Serà competent per a incoar i resoldre els procediments sancionadors en els casos previstos en esta llei la conselleria competent en matèria de cultura.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Protecció dels drets de propietat intel·lectual

La Generalitat, en el marc de les seues competències, col·laborarà amb les altres administracions públiques i les entitats que en depenen en la protecció i la salvaguarda dels drets de propietat intel·lectual, i donarà suport a les iniciatives dirigides al compliment de les obligacions previstes en la legislació vigent en la matèria.

Segona. Assessorament i col·laboració

El Consell podrà sol·licitar l'assessorament o la col·laboració de les organitzacions professionals del sector del llibre, en els casos en què ho considere necessari, pel que fa a les matèries contemplades en aquesta llei.

Tercera. Actualització de les sancions

S'autoritza el Govern Valencià per a actualitzar l'import de les sancions pecuniàries que preveu esta llei, tenint en compte la variació de l'Índex de Preus al Consum.

Quarta. Sistemes de Biblioteques Escolars

La Generalitat, mitjançant la conselleria competent, elaborarà i desenvoluparà un sistema de biblioteques escolars de la Comunitat Valenciana, atès que la iniciació primerenca a la lectura és una estratègia bàsica per a la creació de lectors i a la importància de les biblioteques escolars com a instrument per a garantir l'accés al llibre des de les primeres edats.

Quinta. Mapa de Biblioteques Públiques, Mapa de Llibreries i Guia del Llibre Valencià

La conselleria competent en matèria de cultura elaborarà i publicarà periòdicament el Mapa de Biblioteques Públiques i el Mapa de Llibreries de la Comunitat Valenciana, en els quals es consignaran les biblioteques i les llibreries existents a la Comunitat Valenciana. També publicarà la Guia del Llibre Valencià, la qual inclourà tots els sectors que componen la realitat del llibre.

Sexta. Infraccions en matèria de comercialització i venda de llibres

L'incompliment de la normativa vigent en matèria de comercialització i venda de llibres es considerarà infracció administrativa en matèria de comerç i d'activitat comercial, i serà sancionada de conformitat amb el que disposa el capítol II del títol IV de la Llei de la Generalitat Valenciana 8/1986, de 29 de desembre, d'Ordenació del Comerç i Superfícies Comercials, i la resta de normes que la despleguen.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament reglamentari

S'autoritza el Govern Valencià per a dictar totes les disposicions reglamentàries que calguen per al desplegament d'esta llei.

Segona. Entrada en vigor

Esta llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir esta llei.

València, 13 de juny de 2002

El president de la Generalitat Valenciana,

Mapa web