Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 17 de juliol de 2006, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es declaren 16 microreserves vegetals a la província de València.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5343 de 11.09.2006
Número identificador:  2006/10252
Referència Base de Dades:  4803/2006
 



ORDRE de 17 de juliol de 2006, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es declaren 16 microreserves vegetals a la província de València. [2006/10252]

Per mitjà del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2379, de 3 de novembre de 1994), es va crear la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal.

Posteriorment, l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient (DOGV núm. 2658, de 2 de gener de 1995), va establir la regulació de la senyalització d'aquestes microreserves.

Els estudis realitzats per investigadors especialistes sobre la situació de les poblacions dels taxons vegetals endèmics, rars o amenaçats en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, han orientat sobre les prioritats per a l'establiment de microreserves.

Prospeccions recents sobre terrenys de titularitat pública han acabat de perfilar les parcel·les que es consideren òptimes per a formar part de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Des de 1996 hi ha línies de subvenció destinades a propietaris de terrenys no inclosos en el Catàleg de forests d'utilitat pública per a la seua incorporació voluntària a la xarxa de microreserves.

Durant la tramitació d'aquesta ordre s'han complit els passos procedimentals establits en l'article cinqué del Decret 218/1994, i totes les microreserves que es declaren compleixen els requisits exigits en l'article tercer d'aquest decret.

Per tot l'anterior, vist el que estableix el Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal i a proposta de la Direcció General de Gestió del Medi Natural,

ORDENE

Primer

Es declaren a la província de València les microreserves vegetals enunciades a continuació:

Alt de la Rodana Gran

Barranc del Comediant

Barranco de la Fuente de la Gota

Castell de Serra

El Massís

El Xocolater

Les Coves

Molino de Papel

Muntanyeta dels Sants

Penya dels Gavilans

Pino de Vicente Tortajada

Racó de Zamora

Secà dels Carreters

Serra de la Creu

Tancat de Portaceli

Umbría de la Peña Parda

Aquestes microreserves queden definides en l'annex, on s'especifiquen els termes següents:

Denominació

Límits

Superfície projectada, mesura en hectàrees

Terme municipal

Titularitat del terreny

Espècies i unitats de vegetació que són objecte prioritari de conservació. Per a les unitats de vegetació s'especifica el corresponent codi Natura 2000 de la Directiva 97/62/CEE i del Reial decret 1193/1998, de 12 de juny (BOE núm. 151, del 25.06.98). Els hàbitats prioritaris en l'àmbit de la Unió Europea estan marcats amb un asterisc.

Pla de gestió: actuacions de conservació i limitacions d'ús (addicionals a les establides en l'article quart del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel que es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal).

Segon

No es consideren com a part de les microreserves, les pistes forestals o carreteres i les construccions (edificacions, vèrtexs geodèsics, antenes...) preexistents dins dels límits establits per a cadascuna d'elles.

Tercer

D'acord amb l'Ordre de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora (DOGV núm. 2658, de 2 de gener de 1995), s'instal·laran la instal·lació dels corresponents senyals i elements d'indicació de límits.

Quart

Sense minva de la possibilitat d'aplicar altres mesures addicionals, la conservació de la microreserva comportarà l'execució de les actuacions indicades en els plans de gestió, dins de les possibilitats que permeten les lleis anuals de pressupostos generals de la Generalitat Valenciana. Igualment, per a la seua adequada conservació i gestió, s'estableixen, en els plans de gestió, limitacions d'ús.

Cinqué

L'existència de la microreserva no implica prohibició per a l'exercici de la caça. Això no obstant, a iniciativa dels titulars de l'aprofitament cinegètic, tramitada i amb l'informe des del Servei Territorial, podrà establir-se una resolució de la Direcció General de Gestió del Medi Natural per la qual s'eximisca del pagament de la part de matrícula del vedat corresponent a la superfície ocupada per la microreserva i al perímetre addicional que puguen proposar a aquest efecte, que constituiran una zona de reserva cinegètica amb caràcter permanent, sense que això implique una reducció de la superfície del terreny vedat del qual forma part.

Sisé

Per a evitar el trepig generalitzat de les microreserves, que podria perjudicar el normal desenvolupament de les poblacions de plantes rares, endèmiques o amenaçades, queda prohibit eixir-se'n de les sendes o camins existents. Atés el paper substancial que els invertebrats i els fongs tenen a l'hora d'assegurar el correcte funcionalisme de les microreserves, queda prohibida la seua captura o recol·lecció. Es podran autoritzar excepcions a aquestes prohibicions generals amb fins educatius, científics o conservacionistes. Queda prohibida la realització de marques o senyals amb pintura o altres materials indelebles en les microreserves, a excepció de la senyalització de sendes inscrites en el Registre Públic de Sendes de la Comunitat Valenciana creat pel Decret 179/2004, de 24 de setembre, del Consell de la Generalitat.

Seté

Correspon la gestió d'aquestes microreserves al Servei Territorial de la Conselleria de Territori i Habitatge a València. Igualment, correspon a la Direcció Territorial concedir les autoritzacions corresponents per a activitats educatives, científiques i conservacionistes que s'han de fer a la microreserva, o per a l'alçament excepcional de prohibicions establides en aquesta ordre. En el cas que es tracte de peticions d'activitats per a unes quantes zones entre les quals estiga inclosa la microreserva, i que afecten dues o més províncies, correspondrà concedir les autoritzacions a la Direcció General de Gestió del Medi Natural.

València, 17 de juliol de 2006

El conseller de Territori i Habitatge,

ESTEBAN GONZÁLEZ PONS

ANNEX

Microreserva: Alt de la Rodana Gran

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 703855 4380066

2 703720 4380129

3 704215 4380504

4 704228 4380200

5 704393 4380079

6 704128 4379822

7 704007 4379927

Superfície projectada: 20,00 ha

Terme municipal: Vilamarxant

Titularitat: forest propietat d'Ajuntament de Vilamarxant, les Rodanes, núm. 91 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Biscutella calduchii, B. carolipauana, Centaurea saguntina, Helianthemum origanifolium subsp. glabratum, Osyris lanceolata, Paronychia suffuticosa, Teucrium capitatum subsp. gracillimum, Thymus vulgaris subsp. aestivus.

Unitats de vegetació prioritàries:

Pinedes de Pinus halepensis (codi Natura 2000: 9540)

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

b. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

d. Aclarides per a reducció de combustibilitat als voltants de la pista forestal i al tallafocs contigu a la microreserva, en l'execució del qual s'hauran d'evitar danys a les poblacions de les espècies prioritàries.

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal d'accés a la microreserva hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en aquesta.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

Microreserva: Barranc del Comediant

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 695248 4302246

2 695782 4301986

3 695829 4301755

4 695314 4301831

5 695138 4302137

Superfície projectada: 18,65 ha

Terme municipal: Moixent

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Moixent, l'Ombria, núm. 76 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Bupleurum gibraltaricum, Fraxinus ornus, Rhamnus lycioides subsp. borgiae, Teucrium ronnigeri.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pendents rocosos calcícoles amb vegetació casmofítica (Hypericion ericoidis) (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Bupleurum gibraltaricum a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal que discorre al costat de la microreserva, hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Microreserva: Barranco de la Fuente de la Gota

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 679332 4379604

2 679414 4379579

3 679473 4379519

4 679636 4379440

5 679640 4379336

6 679465 4379455

7 679418 4379483

8 679356 4379547

9 679265 4379571

Superfície projectada: 2,59 ha

Terme municipal: Chiva

Titularitat: forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Chiva, V-3012, La Sierra, núm. 67 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Anthyllis onobrychioides, Brassica repanda subsp. blancoana, Dianthus hispanicus subsp. edetanus, Dictamnus hispanicus, Lonicera splendida, Satureja innota, Saxífraga latepetiolata, Sideritis incana subsp. edetana, Teucrium angustissimum, Teucrium pugionifolium, Thymus piperella.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matoll termomediterrani i preestèpic (codi Natura 2000: 5330)

Pendents rocosos calcícoles amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000:8210

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat als voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen ales voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Microreserva: Castell de Serra

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 721853 4395947

2 721730 4395951

3 721712 4395927

4 721635 4395925

5 721694 4396047

6 721884 4396041

7 721924 4396006

8 721883 4395984

Superfície projectada: 2,28 ha

Terme municipal: Serra

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Serra, Alt del Pi i agregats, núm. 105 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Centaurea saguntina, Dianthus multiaffinis, Dianthus broteri subsp. valentinus, Leucanthemum gracilicaule, Thymus vulgaris subsp. aestivus.

Unitats de vegetació prioritàries:

Pinedes mediterrànies de pins mesogeus endèmics (codi Natura 2000: 9540).

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pendents rocosos silicis amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8220).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Dianthus broteri subsp. valentinus, a partir de les poblacions més pròximes.

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: el Massís

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 705143 4379634

2 705178 4379715

3 705465 4379471

4 705423 4379263

5 705211 4379297

6 705135 4379222

7 705101 4379163

8 705038 4379188

9 705032 4379165

10 705102 4379125

11 705210 4379108

12 705102 4378966

13 704696 4379141

14 704725 4379270

15 704821 4379253

16 704968 4379117

17 705157 4379343

18 705047 4379449

19 705034 4379653

20 705090 4379668

Superfície projectada: 20,00 ha

Terme municipal: Vilamarxant

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Vilamarxant, les Rodanes, núm. 91 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Centaurea aspera subsp. stenophylla, Centaurea saguntina, Sideritis juryi, Teucrium capitatum subsp. gracillinum, Teucrium ronnigeri, Thymus vulgaris subsp. aestivus.

Unitats de vegetació prioritàries:

Pinedes de Pinus halepensis (codi Natura 2000: 9540)

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

* Prats secs seminaturals i fàcies de matoll rics en orquídies (codi Natura 2000: 6210*).

Comunitats brioliquèniques terrícoles dominades per Cladonia sp. pl.

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Seguiment periòdic de les comunitats brioliquèniques terrícoles dominades per Cladonia sp. pl.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles i de les orquídies.

Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Reforç poblacional de Quercus ilex subsp. rotundifolia a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles i de les orquídies.

b. Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

c. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

d. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

e. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública en el qual les activitats estiguen sensiblement atenuades.

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal que discorre al costat de la microreserva hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en aquesta.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic i educatiu.

Microreserva: el Xocolater

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 695621 4301185

2 695725 4300892

3 695458 4300886

4 695048 4301437

5 695116 4301595

6 695354 4301468

7 695436 4301260

Superfície projectada: 20,00 ha

Terme municipal: Moixent

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Moixent, l'Ombria, núm. 76 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Bupleurum gibraltaricum, Fraxinus ornus, Rhamnus lycioides subsp. borgiae, Teucrium ronnigeri.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pendents rocosos calcícoles amb vegetació casmofítica (Hypericion ericoidis) (codi Natura 2000:8210)

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal que travessa la microreserva hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

Microreserva: les Coves

Límits: La microreserva comprén la totalitat de la parcel·la 156 del polígon 17 del vigent cadastre, el centroide del qual té les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

X:704487Y:4360045

Superfície projectada: 9,77 ha

Terme municipal: Montserrat

Titularitat: Terrenys propietat de l'Ajuntament de Montserrat.

Espècies prioritàries: Centaurea spachii, Chaenorrhinum origanifolium subsp. crassifolium, Cosentinia vellea, Hypericum ericoides, Satureja intrincata subsp. gracilis, Sideritis angustifòlia subsp. angustifòlia, Teucrium thymifolium, Thymus piperella.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

* Prats calcaris càrstics o basòfils de l'Alysso-Sedion albi (codi Natura 2000: 6110).

Vegetació casmofítica sobre roques calcàries (Hypericion ericoidis) (codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Eliminació de fems, residus sòlids i restes de podes de l'interior de la microreserva.

Podes de formació dels exemplars de Pinus halepensis, eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres i control de la incidència de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa).

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Podes de formació dels exemplars de Pinus halepensis, eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

b. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides postincendi, en el cas que la zona pastisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

d. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic i educatiu.

Microreserva: Molino de Papel

Límits: La microreserva comprén la totalitat de les parcel·les 114 i 116 del polígon 5 del vigent cadastre, els centroides del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

X Y

Centroide parcel·la 114 645205 4442768

Centroide parcel·la 116 645210 4442734

Superfície projectada: 0,098 ha

Terme municipal: Castielfabib

Titularitat: Terrenys propietat del Sr. Cesari Casino Esteban.

Espècies prioritàries: Cornus sanguinia, Corylus avellana, Cucubalus baccifer, Epipactis helleborine, Epipactis phyllanthes, Humulus lupulus, Ligustrum vulgare, Lonicera xylosteum, Rubus caesius, Salvia lavandulifolia subsp. approximata.

Unitats de vegetació prioritàries:

Rius mediterranis de cabal permanent del Paspalo-Agrostidion amb cortines vegetals riberenques de Salix i Populus alba (codi Natura 2000: 3280).

* Prats secs seminaturals i fàcies de matoll rics en orquídies (codi Natura 2000: 6210).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Restauració i manteniment de murs de pedra seca.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la carretera a Castielfabib que puguen afectar el perímetre de la microreserva.

Microreserva: Muntanyeta dels Sants

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 731725 4347356

2 731752 4347357

3 731763 4347340

4 731781 4347348

5 731797 4347332

6 731785 4347319

7 731789 4347297

8 731707 4347268

9 731679 4347244

10 731657 4347253

11 731647 4347273

12 731660 4347275

13 731690 4347258

Superfície projectada: 0,63 ha

Terme municipal: Sueca.

Titularitat: terrenys propietat de l'Ajuntament de Sueca.

Espècies prioritàries: Petrorhagia saxifraga, Ranunculus bullatus, Satureja obovata subsp. valentina, Urginea undulata subsp. caeculi.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

Pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

*Prats calcaris càrstics o basòfils de l'Alysso-Sedion albi (Codi Natura 2000: 6110)

Comunitats liquèniques epífites del Dirinetum ceratoniae

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Seguiment periòdic de les comunitats epífites del Dirinetum ceratoniae.

Eliminació d'exemplars de les espècies al·lòctones Opuntia maxima, Mirabilis jalapa i Fallopia baldschuanica i control de la naturalització d'espècies al·lòctones introduïdes en els zones enjardinades de l'entorn de l'ermita (Teucrium fruticans, Aloe arborescens, Santolina chamaecyparissus)

Eliminació de fems, residus sòlids i restes de podes de l'interior de la microreserva.

Control de la incidència de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa).

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent a la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants o vehicles, es podran delimitar zones d'accés regulat, donant prioritat a les de caràcter científic i educatiu.

Microreserva: Penya dels Gavilans

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 688177 4290356

2 688308 4290380

3 688387 4290226

4 688908 4290537

5 689040 4290436

6 688824 4290244

7 688652 4290182

8 688473 4290058

9 688162 4289998

10 688144 4290077

11 688171 4290215

Superfície projectada: 20,00 ha

Terme municipal: Fontanars dels Alforins

Titularitat: forest propietat de la Generalitat Valenciana, V-1027, l'Ombria, núm. 12 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Campanula mollis, Dianthus hispanicus subsp. contestanus, Erodium saxatile, Euphorbia squamigera, Paronychia suffruticosa, Reseda valentina, Scabiosa turolensis, Scrophularia tanacetifolia, Sideritis chamaedryfolia.

Unitats de vegetació prioritàries:

Pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica (codi Natura 2000: 8210).

*Zones subestèpiques de gramínies i anuals de la Thero-Brachypodietea (codi Natura 2000: 6220)

*Prats calcaris càrstics o basòfils de l'Alysso-Sedion albi (codi Natura 2000: 6110).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Campanula mollis, Erodium saxatile i Sideritis chamaedryfolia a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal i en el tallafocs contigu a la microreserva, en l'execució de la qual s'haurà d'evitar danys a les poblacions de les espècies prioritàries.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge oví cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar-ne o reduir-ne l'impacte.

Microreserva: Pino de Vicente Tortajada

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 661590 4437539

2 661767 4437555

3 661751 4437684

4 661590 4437669

Superfície projectada: 2,20 ha

Terme municipal: Puebla de San Miguel

Titularitat: forest propietat d'Ajuntament de la Puebla de San Miguel, Puebla de San Miguel, núm. 55 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Armeria alliacea subsp. alliacea, Orchis mascula subsp. mascula, Pinus sylvestris, Polygala nicaensis subsp. gerundensis.

Unitats de vegetació prioritàries:

*Pinedes submediterrànies de pins negres endèmics (codi Natura 2000: 9530).

Prats secs seminaturals i fàcies de matoll sobre substrats calcaris (Festuco-Brometalia) (codi Natura 2000: 6210).

Comunitats epífites del Pseudevernietum furfuraceae amb Bryoria capillaris.

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Seguiment periòdic de les comunitats liquèniques epífites amb Bryoria capillaris.

Seguiment poblacional i fitosanitari periòdic del pi Vicente per a conéixer la seua evolució i l'estat de conservació.

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge oví cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Microreserva: Racó de Zamora

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 703481 4379578

2 703434 4379570

3 703466 4379668

4 703454 4379736

5 703549 4379733

6 703954 4379522

7 704014 4379488

8 703969 4379421

9 704078 4379324

10 703916 4379284

11 703845 4379307

12 703757 4379341

13 703730 4379383

14 703668 4379392

15 703582 4379458

16 703554 4379509

17 703578 4379562

Superfície projectada: 13,38 ha

Terme municipal: Vilamarxant

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament de Vilamarxant, les Rodanes, núm. 91 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Biscutella calduchii, Centaurea saguntina, Cosentinia vellea, Paronychia suffruticosa, Quercus ilex subsp. rotundifolia, Sideritis juryi, Ramalina lacera.

Unitats de vegetació prioritàries:

Pinedes de Pinus halepensis (codi Natura 2000: 9540)

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

*Prats secs seminaturals i fàcies de matoll rics en orquídies (codi Natura 2000: 6210).

Pendents rocosos calcaris amb vegetació casmofítica amb Cosentinia vellea (codi Natura 2000: 8210).

Comunitats brioliquèniques terrícoles dominades per Cladonia sp. pl.

Comunitats liquèniques epífites amb Ramalina lacera.

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Quercus ilex subsp. rotundifolia a partir de les poblacions més pròximes.

Podes de formació en els exemplars joves de carrasca (Q. ilex subsp. rotundifolia) per a afavorir l'adquisició de port arbori.

Seguiment periòdic de les comunitats brioliquèniques terrícoles dominades per Cladonia sp. pl. i de les epífites amb Ramalina lacera.

Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

Retirada de qualsevol tipus de material residual de l'interior de la microreserva o de zones adjacents.

Restauració i manteniment de murs de pedra seca.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Podes de formació en els exemplars joves de carrasca (Q. ilex subsp. rotundifolia) per a afavorir l'adquisició de port arbori.

b. Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

c. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

d. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

e. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat dels vials existents hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

Microreserva: Secà dels Carreters

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM seguents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 738617 4306104

2 738630 4306160

3 738680 4306220

4 738734 4306243

5 738806 4306247

6 738894 4306348

7 738926 4306415

8 738932 4306485

9 738940 4306508

10 738937 4306558

11 738893 4306617

12 738993 4306641

13 739034 4306637

14 739027 4306509

15 739049 4306323

16 739000 4306207

17 738988 4306226

18 738883 4306226

19 738848 4306180

20 738774 4306142

21 738728 4306145

22 738671 4306119

Superfície projectada: 7,47 ha

Terme municipal: Villalonga

Titularitat: Terrenys propietat del Sr. Jesús Antonio Mataix Oltra.

Espècies prioritàries: Aceras anthropophorum, Arenaria aggregata subsp. aggregata, Arenaria valentina, Guillonea scabra, Iberis carnosa subsp. hegelmaieri, Myrtus communis, Paronychia aretioides, Pteris vittata, Spiranthes aestivalis, Teucrium buxifolium subsp. hifacense, Thymus piperella.

Unitats de vegetació prioritàries:

Vegetació casmofítica sobre roques calcàries (Hypericion ericoidis) amb Teucrium buxifolium subsp. hifacense (codi Natura 2000: 8210).

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

*Prats secs seminaturals i fàcies de matoll rics en orquídies, amb Aceras anthropophorum i Spiranthes aestivalis (codi Natura 2000: 6210).

Herbassars humits del Molinio-Holoschoenion amb Pteris vittata (codi Natura 2000: 6420).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Pteris vittata a partir de les poblacions més pròximes.

Introducció experimental de Calicotome spinosa a partir de la població existent en les proximitats de la microreserva.

Eliminació de fems, residus sòlids i restes de desbrossaments i podes de l'interior de la microreserva.

Realització de desbrossaments de les comunitats pirofítiques i disminució de la densitat de Pinus halepensis, conseqüència de la massiva regeneració postincendi.

Adequació ecoeducativa de la zona amb fins didàctics.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Desbrossaments de les comunitats pirofítiques i disminució de la densitat de Pinus halepensis

b. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

c. Aclarides i desbrossaments postincendi, segons s'indica en el pla de gestió, per l'incendi forestal succeït en el passat i en el cas que la zona patisca altres incendis.

d. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants del camí de les Majones.

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat del camí de les Majones hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Microreserva: Serra de la Creu

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 720984 4317861

2 720949 4317819

3 720697 4317750

4 720694 4317805

5 720935 4317872

6 720969 4317898

Superfície projectada: 1,59 ha

Terme municipal: Genovés

Titularitat: forest propietat de la Generalitat Valenciana, V-1017, Port de Benigànim, núm. 153 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Cistus crispus, Ophrys apifera, Ophrys fusca, Ophrys speculum, Orchis champagneuxii, Selaginela denticulata, Serapias lingua, Teucrium capitatum subsp. gracillimum, Thymus vulgaris subsp. aestivus, Tuberaria guttata.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

*Prats secs seminaturals i fàcies de matoll rics en orquídies (codi Natura 2000: 6210).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles i de les orquídies.

Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

Limitacions d'ús:

Les obres de manteniment, millora, ampliació o modificació de traçat de la pista forestal que discorre al costat de la microreserva hauran d'evitar la producció d'alteracions significatives en la microreserva.

Podrà limitar-se l'accés de vehicles mitjançant el tancament de camins secundaris pròxims a la microreserva, a fi d'afavorir la regeneració de la vegetació i evitar que es convertisquen en zones d'aparcament.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge oví cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Microreserva: Tancat de Portaceli

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les coordenades UTM següents (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 716997 4391680

2 717198 4391609

3 717148 4391808

4 717010 4391804

Superfície projectada: 2,68 ha

Terme municipal: Serra.

Titularitat: forest propietat de la Generalitat Valenciana, V-1002, Portaceli, núm. 13 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Anthyllis terniflora, Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis, Fraxinus ornus, Helianthemum origanifolium subsp. glabratum, Quercus faginea, Sideritis angustifolia subsp. angustifolia.

Unitats de vegetació prioritàries:

Matolls termomediterranis i preestèpics (codi Natura 2000: 5330).

*Zones subestèpiques de gramínies i anuals de la Thero-Brachypodietea (codi Natura 2000: 6220)

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Fraxinus ornus i Quercus faginea a partir de les poblacions més pròximes.

Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Tractaments silvícoles de la pineda per a disminució de la densitat de l'arbratge i eliminació de necromassa de les porcions inferiors dels arbres.

b. Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

c. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

d. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. Aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

e. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

Microreserva: Umbría de la Peña Parda

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs del qual tenen les següents coordenades UTM (fus 30, datum ED50):

Vèrtex X Y

1 689588 4412739

2 689859 4412748

3 689915 4412624

4 689612 4412271

5 689391 4412362

Superfície projectada: 14,28 ha

Terme municipal: Andilla.

Titularitat: forest propietat de l'Ajuntament d'Andilla, La Rodana, núm. 112 del Catàleg de forests d'utilitat pública.

Espècies prioritàries: Aquilegia vulgaris subsp. vulgaris, Campanula hispanica, Carduus assoi subsp. assoi, Chaenorhinum origanifolium, Erinus alpinus subsp. hispanicus, Erysimum mediohispanicum, Hieracium elisaeanum, Hieracium losconianum, Ononis aragonensis, Phyteuma charmelii, Taxus baccata.

Unitats de vegetació prioritàries:

*Pinedes negrals de Pinus nigra subsp. salzmannii amb Taxus baccata (codi Natura 2000: 9530, transició a 9580).

Penyals calcaris d'ombria amb Phyteuma charmelii, Erinus alpinus subsp. hispanicus i Chaenorhinum origanifolium (codi Natura 2000: 8210).

Prats secs seminaturals i fàcies de matoll sobre substrats calcaris (Festuco-Brometalia) (codi Natura 2000: 6210).

Pla de gestió:

Actuacions de conservació:

Instal·lació d'un cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Recol·lecció periòdica de llavors de les espècies prioritàries i depòsit en banc de germoplasma.

Mostratge fitosociològic periòdic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforçament poblacional de Taxus baccata a partir de les poblacions més pròximes.

Limitacions d'ús:

Queda prohibida la realització d'aprofitaments fusters.

No podran realitzar-se aclarides o labors silvícoles dins de la microreserva, exceptuats els casos següents:

a. Les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b. Aclarides postincendi, en el cas que la zona patisca incendis forestals. aquestes aclarides hauran de constar en un programa específic multianual.

c. Aclarides per a reducció de combustibilitat en les voltants de la pista forestal.

En el cas que es dissenyen o realitzen en les voltants aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de la combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del perímetre de la microreserva dins de la forest d'utilitat pública, en el qual aquestes activitats estiguen sensiblement atenuades.

En el cas que s'observe que l'activitat tradicional de pasturatge cause danys significatius en la vegetació o a les espècies de major interés, podran establir-se mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Mapa web