Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 27 de novembre de 2002, de la Conselleria de Sanitat, que regula el contingut bàsic dels cursos de formació higiènica sanitària dirigits a professionals de l'atenció i l'estètica corporal.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4389 de 29.11.2002
Número identificador:  2002/13287
Referència Base de Dades:  5305/2002
 



ORDE de 27 de novembre de 2002, de la Conselleria de Sanitat, que regula el contingut bàsic dels cursos de formació higiènica sanitària dirigits a professionals de l'atenció i l'estètica corporal. [2002/13287]

El Decret 83/2002, de 23 de maig, del Govern Valencià, establix les normes sanitàries que han de complir els establiments que es dediquen a pràctiques del tatuatge, la micropigmentació, el pírcing o altres tècniques semblants, així com les mesures higièniques sanitàries bàsiques que han d'observar els professionals que les fan. El decret fixa, entre les exigències comunes, l'obligatorietat de superar el corresponent curs de formació per als professionals que no posseïsquen el títol de Tècnic Mitjà o Superior en Estètica.

La present orde va dirigida a donar compliment als articles 12 i 13 del Decret 83/2002, i en concret, a acreditar la superació dels corresponents cursos de formació organitzats per la Conselleria de Sanitat, per als professionals que no es troben en possessió del títol de Tècnic Mitjà o Superior en Estètica.

En atenció d'estes consideracions i fent ús igualment de l'autorització concedida per la disposició final del Decret 83/2002.

ORDENE

Article 1

Correspon a la Conselleria de Sanitat la competència d'organitzar, desenvolupar, coordinar i impartir els cursos de formació higiènica sanitària per als professionals que fan activitats de tatuatges, pírcing o micropigmentació que no posseïsquen la titulació de Tècnic Mitjà o Superior en Estètica, a la qual cosa fa referència l'article 12 del Decret 83/2002, de 23 de maig, del Govern Valencià.

Article 2

1. La Conselleria de Sanitat encomana la gestió dels cursos als col·legis oficials d'Infermeria de València, Castelló i Alacant i, per a això, se subscriurà el corresponent conveni de col·laboració amb cada una d'estes entitats.

2. La Conselleria efectuarà el seguiment, la coordinació, l'avaluació i el control dels cursos, a través d'una comissió de seguiment mixta, formada per la Conselleria de Sanitat i col·legis oficials d'Infermeria, que s'encarregarà de vetlar pel compliment del contingut d'esta orde i dels respectius convenis que se subscriguen.

3. El programa s'ajustarà al contingut formatiu inclòs en l'annex I d'esta orde amb una duració mínima de 15 hores. La Conselleria de Sanitat atorgarà un certificat als interessats que superen el curs de formació.

Article 3

Les persones que facen tatuatges, pírcing o micropigmentació, per a acreditar que disposen del nivell de coneixements suficients per a fer una prevenció efectiva dels riscs per a la salut associats a estes activitats, hauran de superar el nivell de coneixements corresponent al curs de formació.

Les sol·licituds per a fer el curs esmentat s'han d'adreçar al col·legi oficial d'Infermeria de la província on estiga ubicat l'establiment de què depén el sol·licitant mitjançant una instància segons el model de l'Annex II. S'hi adjuntarà una fotocòpia del DNI i la llicència d'activitat municipal del centre en què treballa el sol·licitant.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

El termini de sis mesos per a adaptar tots els establiments al Decret 83/2002, s'amplia a un any per al requisit de disposar de la Titulació de Tècnic Mitjà o Superior d'Estètica o trobar-se en possessió de diploma acreditatiu d'haver superat el curs de formació higienicosanitària d'acord amb el que disposa la present orde.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior que s'oposen al que estableix esta orde i en especial:

– L'Orde de 21 d'octubre de 2002, del conseller de Sanitat, que regula el procediment d'homologació dels cursos de formació higiènica sanitària destinats als professionals de l'atenció i l'estètica corporal (DOGV núm. 4.387, de 27.11.2002).

– L'Orde de 18 de novembre de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula el contingut bàsic dels cursos de formació higiènica sanitària destinats a professionals de l'atenció i l'estètica corporal (DOGV núm. 4.384, de 22.11.2002).

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta els col·legis oficials d'Infermeria de Castelló, València i Alacant, per a impartir els cursos de formació higiènica sanitària per als professionals de l'atenció i estètica corporal, i en concret per a professionals que facen activitats de tatuatges, pírcing o micropigmentació, a partir de la data de la firma del conveni de col·laboració corresponent.

Segona

Esta orde entrarà en vigor el sendemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 27 de novembre de 2002

El conseller de Sanitat,

SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ

ANNEX I

Continguts bàsics del Programa de formació higiènica sanitària per als professionals que fan activitats de tatuatges, pírcing o micropigmentació

A. PELL I MUCOSES

– Anatomia i fisiologia bàsica de pell i mucoses.

– Malalties de la pell: contraindicacions.

– Sensibilitat a productes.

– Efectes de les radiacions sobre la pell.

B. MICROBIOLOGIA

– Introducció.

– Concepte d'infecció.

– Microorganismes patògens, oportunistes.

– Flora habitual

– Flora transeünt

– Flora resident

C. EPIDEMIOLOGIA

– Reservoris i fonts d'infecció.

– Mecanismes de transmissió:

– Vies d'eliminació

– Vehicles de transmissió, instrumental

– Susceptibles: portes d'entrada.

C.1. PRINCIPALS MALALTIES

– Transmissió hemàtica: sida, hepatitis

– Transmissió cutània.

– Altres.

D. ESTERILITZACIÓ – DESINFECCIÓ

– Concepte

– Instrumental i utensilis

– Mètodes d'esterilització.

– Mètodes de desinfecció.

E. ASÈPSIA

– Antisèptics.

– Asèpsia de pell i mucoses.

– Cura de ferides.

F. PRECAUCIONS ESTÀNDARD

– Llavada de mans

– Ús de guants

– Barreres per al client.

– Barreres per al professional.

G. SEGURETAT EN EL TREBALL

– Ús de bates, davantals.

– Protecció de la pell, ferides, etc.

– Vacunacions

H. LOCALS I INSTAL·LACIONS

– Condicions higièniques sanitàries

– Neteja i desinfecció dels locals.

I. RESIDUS

– Concepte.

– Classificació.

– Gestió.

– Marco legal.

J. NORMES SANITÀRIES.

– Descripció de la norma, àmbit d'aplicació.

ANNEX II

Model d'instància

Nom:

Cognoms:

Denominació del centre.

Núm. de registre:

Titular:

Adreça:PoblacióTel:

Província:CP:

Mapa web