Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 22 d'octubre de 2002, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 22 microreserves vegetals a la província de València.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4390 de 02.12.2002
Número identificador:  2002/13174
Referència Base de Dades:  5351/2002
 



ORDE de 22 d'octubre de 2002, de la Conselleria de Medi Ambient, per la qual es declaren 22 microreserves vegetals a la província de València. [2002/13174]

Per mitjà del Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià (DOGV núm. 2379, de 3 de novembre de 1994), es va crear la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal.

Posteriorment, l'Orde de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient (DOGV núm. 2658, de 2 de gener de 1995), va establir la regulació de la senyalització d'estes microreserves.

Els diferents estudis realitzats durant diversos anys per investigadors especialistes sobre la situació de les poblacions dels tàxons vegetals endèmics, rars o amenaçats a l'àmbit de la Comunitat Valenciana, han orientat sobre les prioritats per a l'establiment de microreserves.

Prospeccions recents sobre terrenys de titularitat pública han acabat de perfilar les parcel·les que se consideren òptimes per a formar part de la xarxa de microreserves de flora de la Comunitat Valenciana.

Des de 1996 s'han establert distintes línies de subvenció destinades a propietaris de terrenys no inclosos al Catàleg d'Utilitat Pública per a la seua incorporació voluntària a la xarxa de microreserves.

Durant la tramitació de la presente orde s'han complert els pasos procedimentals establerts en l'article cinqué del Decret 218/1994, i totes les microreserves que es declaren compleixen els requisits exigits en l'article tercer de l'esmentat Decret.

Per tot l'anterior, vist el que estableix el Decret 218/1994, de 17 d'octubre, del Govern Valencià, pel qual es crea la figura de protecció d'espècies denominada microreserva vegetal i a proposta de la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi,

ORDENE

Primer

Es declaren a la província de València les microreserves vegetals enunciades a continuació:

Barranc de Manesa

Barranc de Muñoz

Barranco de la Peñuela

Barranco de la Rosa

Barranco de Pertecates

Cueva del Frontón

Dehesa de Cortes

El Chorrillo

El Moragete

Els Miradors

Fuente de la Puerca

Fuente del Señor

Las Blancas

Las Callejuelas

Llacuna del Samaruc

Lloma de Coca

Marjal dels Borrons

Muntanya del Cavall

Ombria de la Cova Alta

Pla de Junquera

Riberas del Río Tuéjar

Torberes d'Almardà

Estes microreserves resten definides a l'annex I, on s'especifiquen els següents termes:

Denominació

Límits. Quan s'indiquen coordenades, estes es refereixen a la projecció UTM sobre el fus 30, Datum europeu.

Superfície projectada, mesura en hectàrees

Terme municipal

Titularitat del terreny

Espècies i unitats de vegetació que són objecte prioritari de conservació. Per a les unitats de vegetació s'especifica el corresponent Codi Natura 2000 de la Directiva 97/62/CEE i del Reial Decret 1193/1998, de 12 de juny (BOE núm. 151, del 25.06.98). Els codis amb asterisc identifiquen tipus d'hàbitats prioritaris a nivell europeu.

Pla de Gestió: actuacions de conservació i limitacions d'ús

Segon

No se consideraran com a part de les microreserves, les pistes forestals o carreteres i les construccions (edificacions, vèrtexs geodèsics, antenes,...) preexistents dins dels límits establerts per a cada una d'elles.

Tercer

D'acord amb l'Orde de 7 de desembre de 1995, de la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, per la qual es regula la senyalització de les microreserves de flora (DOGV núm. 2.658, de 2 de gener de 1995), es procedirà a la instal·lació de les corresponents senyals i elements d'indicació de límits.

Quart

Sense minva de la possibilitat d'aplicar altres mesures addicionals, la conservació de la microreserva comportarà l'execució de les actuacions indicades en els Plans de Gestió, dins de les possibilitats que permeten les Lleis anuals de Pressuposts Generals de la Generalitat Valenciana. Igualment, per a la seua adequada conservació i gestió, s'estableixen, en els Plans de Gestió, limitacions d'ús.

Cinqué

L'existència de la microreserva no implica prohibició per a l'exercici de la caça. No obstant això, a iniciativa dels titulars de l'aprofitament cinegètic, tramitada i informada des del Servici Territorial, es podrà establir una Resolució de la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi per la qual s'eximeix del pagament de la part de matrícula del vedat corresponent a la superfície ocupada per la microreserva i al perímetre addicional que puguen proposar a l'efecte, que constituiran una zona de reserva cinegètica amb caràcter permanent, sense que això implique una reducció de la superfície del terreny vedat del qual forma part.

Sisé

Per a evitar el trepig generalitzat de les microreserves, que podria perjudicar el normal desenvolupament de les poblacions de plantes rares, endèmiques o amenaçades, queda prohibit eixir-se'n de les sendes o camins existents. Donat el paper substancial que els invertebrats i els fongs jugen a l'hora d'assegurar el correcte funcionalisme de les microreserves, queda prohibida la seua captura o recol·lecció. Es podran autoritzar excepcions a estes prohibicions generals amb fins educatius, científics o conservacionistes.

Seté

Correspon la gestió d'estes microreserves al Servici Territorial de la Conselleria de Medi Ambient en València. Igualment, correspon al director Territorial concedir les autoritzacions corresponents per a desenvolupament d'activitats educatives, científiques i conservacionistes a desenvolupar en la microreserva, o per a l'alçament excepcional de prohibicions establertes en esta orde. Cas que es tracte de peticions d'activitats per a diverses zones entre les quals estiga inclosa la microreserva, i que afecten a dos o més províncies, correspondrà concedir les autoritzacions a la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi,

València, 22 d'octubre de 2002

El conseller de Medi Ambient

FERNANDO MODREGO CABALLERO

ANNEX I

Microreserva: Barranc DE Manesa

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 732757 4320651

2 732968 4320748

3 733135 4320868

4 733293 4320953

5 733167 4321014

6 732979 4320865

7 732719 4320704

Superfície projectada: 5,2 ha

Terme municipal: Barx

Titularitat: Forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Barx V-3026, “El Monte” núm. 164 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Dianthus hispanicus subsp. fontqueri, Quercus suber, Stachys heraclea, Iris xiphium, Leucanthemum gracilicaule, Phlomis crinita subsp. crinita, Fraxinus ornus, Arenaria valentina, Trisetum velutinum, Antirrhinum valentinum.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Surars de Quercus suber (Asplenio onopteridis-Quercetum suberis) (Codi Natura 2000: 9330).

– Pinars mediterranis de Pinus pinaster (Pino pinastri-Cistetum salvifolii) (Codi Natura 2000: 9540).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Recollida de llavors de les espècies prioritàries i dipòsit en banc de germoplasma.

Reforç de les poblacions d'alzina surera, amb plàntules obtingudes a partir de llavors de la població existent.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Aclarida del matollar a través de mètodes mecànics manuals.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent a la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les tasques silvícoles distintes de les previstes en les actuacions de conservació, excepte les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades, i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic plurianual.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estinguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar a la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Barranc de MUÑOZ

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 738962 4306456

2 738814 4306393

3 738677 4306409

4 738674 4306390

5 738824 4306372

6 738972 4306440

Superfície: 0,6 ha

Terme municipal: Villalonga.

Titularitat: Domini Públic Hidràulic

Espècies prioritàries: Pteris vittata, Saxifraga latepetiolata, Molinia caerulea.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Herbassars humits del Molinio-Holoschoenion (Codi Natura 2000: 6420).

– Galeries ripàries termo-mediterrànies de la Nerio-Tamaricetea (Codi Natura 2000: 92D0).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de la població de Pteris vittata.

Recol·lecció d'espores de Pteris vittata i dipòsit en banc de germoplasma. Reforç poblacional de la Pteris vittata mitjançant plàntules obtingudes a partir de propàguls de la pròpia població.

Plantació de Molinia caerulea i Schoenus nigricans.

Eliminació dels residus antròpics de l'interior del barranc.

Estabilització dels talussos mitjançant plantació d'espècies herbàcies.

Limitacions d'ús:

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Barranco de la Peñuela

Límits: La microreserva queda limitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 683444 4362524

2 683556 4362602

3 683686 4362711

4 683686 4362754

5 683804 4362708

6 683810 4362582

7 683969 4362635

8 683943 4362691

9 684012 4362711

10 684135 4362633

11 684111 4362475

12 683985 4362467

13 683919 4362535

14 683791 4362511

15 683732 4362684

16 683462 4362493

Superfície projectada: 7,3 ha

Terme municipal: Yátova.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament de Yátova, “El Monte”, núm. 69 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Anagallis tenella, Erica erigena, Chaenorrhinum macropodum subsp. degenii, Quercus suber, Sideritis sericea, Teucrium scordium subsp. scordioides, Teucrium thymifolium.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Herbassars humids del Molinio-Holoschoenion (Codi Natura 2000: 6420).

– Vegetació casmofítica de roques calcàries del Hypericion ericoidis (Codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Recollida de llavors de les espècies prioritàries i dipòsit en bancs de germoplasma. Reforç de les poblacions de Quercus suber amb plàntules obtingudes a partir de llavors de la població existent.

Cens i seguiment periòdic de les espècies prioritàries.

Aclarida del matollar mitjançant mètodes mecànics manuals.

Eliminació progressiva d'esbarzerars i retirada dels residus.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les tasques silvícoles diferents de les previstes en les actuacions de conservació, excepte les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades, i les aclarides postincendis, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic plurianual.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar a la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Barranco DE La Rosa

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 682005 4315507

2 681821 4315178

3 682031 4315097

4 682130 4315492

Superfície: 6,7 ha

Terme municipal: Enguera.

Titularitat: Forest de la Generalitat Valenciana V-1005, “La Matea”, núm. 155 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Allium moly, Anagallis tenella, Arctostaphylos uva-ursi, Campanula hispanica, Echium saetabense, Erica erigena, Genista valentina, Narcissus radinganorum, Plantago loeflingii, Polygala exilis, Salix atrocinerea, Teucrium buxifolium, Teucrium thymifolium, Thymus piperella.

Unitats de vegetació:

– Herbassars higròfils (Inulo-Schoenetum nigricantis) amb Narcissus radinganorum, Erica erigena.

– Herbassars humits del Molinio-Holoschoenion (Codi Natura 2000: 6420).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Cens, seguiment i recol·lecció de llavors de les poblacions de Narcissus radinganorum, Erica erigena, Echium saetabense, Anagallis tenella, Polygala exilis. Dipòsit de les llavors en banc de germoplasma.

Reforç poblacional d'estes espècies.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

Queden prohibides les llavors silvícoles diferents de les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals.

En el cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit realitzar actuacions i obres de canalització d'aigua en l'esmentat lloc i el seu entorn immediat, que puguen generar del cabdal o afectar físicament al sistema de toves calcàries i zones de filtració que l'envolten.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Barranco de Pertecates

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 700444 4342871

2 700622 4343009

3 700793 4343082

4 700841 4342977

5 700638 4342748

6 700504 4342732

7 700444 4342870

Superfície projectada: 7,32 ha

Terme municipal: Tous.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament de Tous, “El Monte”, núm. 22 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Sideritis sericea, Armeria alliacea subsp. matritensis, Erica erigena, Chaenorhinum tenellum, Arenaria aggregata susp. aggregata, Genista valentina.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pendents rocoses calcícoles amb vegetació casmofítica (Codi Natura 2000: 8220).

– Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea (Codi Natura 2000: 6220*).

– Matollar termomediterrani i preestèpic (Codi Natura 2000: 5330).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment periòdic i recol·lecció de les espècies prioritàries.

Reforç poblacional de les espècies Erica erigena i Buxus sempervirens.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se que l'activitat tradicional de pasturatge causara danys significatius a la vegetació o a les espècies de major interés, es podrien establir mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte sobre la flora.

Queden prohibides les tasques silvícoles distintes de les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Cueva del Frontón

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 638628 4442490

2 638708 4442490

3 638708 4442419

4 638628 4442419

Superfície: 0,6 ha

Terme municipal: Castielfabib.

Titularitat: Forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Castielfabib V-3011, “Arroyo Cerezo”, núm. 47 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Phyllitis scolopendrium, Thymus godayanus, Gallium idubedae.

Unitats de vegetació prioritàries: Prats vivaços sobre sòls pedregosos (Poo ligulatae-Festucetum hystricis) (Codi Natura 2000: 6170).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment periòdic de la població de Phyllitis scolopendrium, recol·lecció de les seues espores i dipòsit en banc de germoplasma.

Vallat perimetral de la cova.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Quedan prohibides les labors silvícoles a l'interior de la microreserva. En el cas que estes es realitzen fora de la microreserva, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en els quals les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries, tant a l'interior de la cova com a la resta de la microreserva.

Microreserva: Dehesa de Cortes

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vértice X Y

1 673522 4347366

2 673489 4347366

3 673586 4347326

4 673663 4347247

5 673760 4347201

6 673784 4347206

7 673817 4347165

8 673782 4347156

9 673714 4347177

10 673689 4347155

11 673580 4347172

12 673619 4347127

13 673596 4347097

14 673524 4347103

15 673438 4347131

16 673445 4347140

17 673582 4347111

18 673595 4347135

19 673534 4347165

20 673571 4347191

21 673693 4347168

22 673715 4347189

23 673776 4347173

24 673785 4347182

25 673653 4347239

26 673569 4347309

27 673471 4347363

28 673488 4347380

29 673560 4347375

Superfície projectada: 1,47 ha

Terme municipal: Cortes de Pallás

Titularitat: Domini Públic Hidràulic.

Espècies prioritàries: Limonium sucronicum, Limonium cofrentanum, Teucrium capitatum subsp. gracillimum, Ononis tridentata, Lygeum spartum.

Unitats de vegetació prioritàries: Estepes salines de la Gypsophilo-Ononidetum edentulae (Codi Natura 2000: 1510*).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Recollida de llavors de les espècies prioritàries i dipòsit en banc de germoplasma.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries. Reforç de les poblacions de Limonium.

Introducció de Helianthemum squamatum i Herniaria fruticosa.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Si es considerara necessari ampliar la pista forestal, la qual cosa afectaria a les importants poblacions de Limonium existents, s'hauria de contactar amb els tècnics de microreserves per a planificar el transplantament dels individus d'esta espècies a altra zona viable.

Quedes prohibides les labors silvícoles, excepte les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades, i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic plurianual.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: EL CHORRILLO

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 691273 4311842

2 691261 4311596

3 691436 4311469

4 691651 4311587

5 691482 4311686

6 691463 4311885

Superfície: 8,85 ha

Terme municipal: Enguera.

Titularitat: Forest consorciada propietat de l'Ajuntament d'Enguera V-3002, “Los Altos”, núm. 72 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Pinguicula sp., Chaenorrhinum tenellum, Linaria cavanillesii, Sarcocapnos saetabensis, Genista valentina, Erica erigena, Hypericum ericoides.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Toves calcàries amb Pinguicula sp. (Codi Natura 2000: 7220*).

– Comunitats de roquissars calcaris amb Linaria cavanillesii i Chaenorhinum tenellum (Chaenorhino crassifoliae-Teucrietum hifacensis) (Codi Natura 2000: 8210)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment i recol·lecció de llavors de les poblacions de Pinguicula sp., Linaria cavanillesii, Genista valentina i Erica erigena. Dipòsit de llavors en banc de germoplasma.

Reforç poblacional de les espècies Pinguicula sp., Linaria cavanillesii, Genista valentina i Erica erigena.

Limitacions d'ús:

Queden prohibides les tasques silvícoles en l'interior de la microreserva. En el cas que estes s'hi realitzen fora de la microreserva, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les dites activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent de la científica.

Es prohibeix realitzar actuacions i obres de canalització d'aigua o d'altres en l'esmentat lloc i el seu entorn immediat, que pogueren generar una disminució del cabal o afectar físicament al sistema de toves calcàries i zones de filtració que envolten la població de Pinguicula sp.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: El Moragete

Límits:La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 657605 4337998

2 657738 4337992

3 657642 4337726

4 657480 4337758

Superfície: 3,9 ha

Termes municipals: Jalance i Jarafuel.

Titularitat: Forests propietat de la Generalitat Valenciana, núms. 28 i 29 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Chaenorrhinum tenellum, Teucrium buxifolium subsp. buxifolium, Globularia repens subsp. borjae, Potentilla caulescens, Acer granatense, Quercus faginea.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Carrascars amb heura propis de zones subhumides (Hedero helicis-Quercetum rotundifoliae) (Codi Natura 2000: 9340).

– Vegetació casmofítica damunt de roques calcàries (Potentilletalia caulescentis) (Codi Natura 2000: 8210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Recol·lecció de llavors de les espècies prioritàries i dipòsit en banc de germoplasma.

Cens, seguiment periòdic i reforç de les espècies Chaenorrhinum tenellum, Globularia repens subsp borjae, Acer granatense i Quercus faginea.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Aclarida d'aquells pins que, per la seua proximitat als gal·lers i aurons, dificulten el seu desenvolupament vegetatiu. Durant estes labors s'evitarà l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Limitacions d'ús:

En cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

L'execució de tasques de manteniment de les àrees tallafocs incloses en la microreserva haurà de comunicar-se prèviament a la Direcció General de Planificació i Gestió del Medi a través dels tècnics de microreservas de flora.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol altra activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal amb finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: ELS MIRADORS

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 734205 4318331

2 733912 4318227

3 733753 4318450

4 734070 4318590

Superfície projectada: 9 ha

Terme municipal: Llutxent.

Titularitat: Forest consorciada de l'Ajuntament de Llutxent V-3005, “Monte Alto”, núm. 17 del Catàleg de Forest d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Quercus suber, Leucanthemum gracilicaule, Dianthus hispanicus subsp. contestanus, Tuberaria lignosa, Dictamnus hispanicus, Cephalanthera longifolia.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Vegetació pròpia d'alzines sureres pertanyents a l'associació Asplenio onopteridis-Quercetum suberis (Codi Natura 2000: 9330).

– Bruguerars i estepars silicícoles (Ericetum scopario-arborae) (Codi Natura 2000: 4030)

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç de la població de Quercus suber, a través de plançons obtinguts a partir de llavors recollides en la pròpia microreserva.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Eliminació de les espècies piròfites.

Aclarides d'aquells pins que, per la seua proximitat a les alzines sureres, dificulten el seu desenvolupament vegetatiu. Durant estes tasques s'evitarà l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les labors silvícoles diferents de les contemplades en les actuacions de conservació, excepte les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Fuente de la Puerca

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 676523 4382353

2 676180 4382192

3 676392 4381901

4 676613 4381784

5 676669 4382209

Superfície: 16 ha

Terme municipal: Chera.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament de Chera, “Burgal y otros”, núm. 116 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Taxus baccata, Acer granatense, Quercus faginea, Cytisus heterochrous, Potentilla caulescens, Lathyrus tremolsianus.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Boscos mediterranis de Taxus baccata (Codi Natura 2000: 9580*).

– Carrascars amb heura propis de zones subhumides (Hedero helicis-Quercetum rotundifoliae) (Codi Natura 2000: 9340).

– Vegetació casmofítica damunt de roques calcàries (Potentilletalia caulescentis) (Codi Natura 2000: 8210).

– Prats vivaços sobre sòls pedregosos en ombries (Lathyro tremolsiani-Brachypodietum phoenicoidis) (Codi Natura 2000: 8130).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment periòdic i recol·lecció de llavors de les espècies Taxus baccata, Acer granatense i Quercus faginea.

Reforç poblacional de Taxus baccata, Acer granatense i Quercus faginea.

Aclarida d'alguns exemplars de pins que dificulten el desenvolupament dels teixos.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreservca com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Resten prohibides les tasques silvícoles distintes de les contemplades en les actuacions de conservació, excepte les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals.

En el cas que es realitzen les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el que les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Fuente del Señor

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 688797 4414166

2 689045 4414507

3 689221 4414429

4 688943 4414006

Superfície projectada: 9,26 ha

Terme municipal: Andilla.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament d'Andilla, “La Rodana”, núm. 112 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Saxifraga cuneata, Helleborus foetidus, Geum sylvaticum, Cistus populifolius, Quercus faginea.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pendents silícies amb vegetació casmofítica (Asplenietea trichomanis) (Codi Natura 2000: 8220).

– Bruguerars i estepars silicícoles (Ericetum scopario-arborae) (Codi Natura 2000: 4030).

– Pinars de Pinus pinaster amb estepars silicícoles (Cisto salvifoliae-Pinetum pinastri) (Codi Natura 9540).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens i seguiment periòdic de la població de Quercus faginea.

Recol·lecció de llavors i reforç poblacional de l'espècie Quercus faginea.

Recollida de residus en els punts de major impacte antròpic.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les labors silvícoles distintes de les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades, i les aclarides postincendis, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic plurianual.

Cas que es realitzen labors silvícoles fora de la microreserva, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el que les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Las Blancas

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 660510 4434489

2 660648 4434322

3 660785 4434424

4 660732 4434715

Superfície: 5,68 ha

Terme municipal: “Puebla de San Miguel”.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament de “Puebla de San Miguel”, núm. 55 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Juniperus thurifera

Unitats de vegetació prioritàries:

– Boscos mediterranis endèmics de Juniperus spp (Codi Natura 2000: 9580*).

– Prats secs seminaturals i fàcies de matollar sobre substrats calcaris (Festuco-Brometalia) (Codi Natura 2000:6210).

Pla de gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment periòdic i recol·lecció de llavors de Juniperus thurifera. Reforç poblacional de l'espècie, utilitzant les plàntules obtingudes a partir de les seues llavors.

Estudi de l'estat fisiològic de les savines monumentals, amb objecte de dur a terme actuaciones preventives que eviten el seu deteriorament.

Reconstrucció dels murs de maçoneria seca per a frenar l'erosió. Plantació de Prunus spinosa, Rosa spp i Juniperus communis amb la mateixa finalitat.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

En el cas que l'aprofitament ramader ocasione danys en la microreserva a causa de la brostejada intensiva de les espècies de major interés o per remoció i nitrificació excessiva del substrat, es podran establir mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Queden prohibides les tasques silvícoles excepte les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrisca incendis forestals.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporta una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: LAS CALLEJUELAS

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 672749 4375792

2 672736 4375721

3 672660 4375690

4 672537 4375747

5 672436 4375682

6 672187 4375690

7 672290 4375805

8 672483 4375811

9 672645 4375747

Superfície: 4,4ha

Terme municipal: Requena.

Titularitat: Forest propietat de la Generalitat Valenciana V-1045, “Las Callejuelas y otros”, núm. 147 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Taxus baccata, Acer opalus subsp. granatense, Sorbus aria, Quercus faginea, Saxifraga cossoniana, Valeriana tuberosa, Hormatophylla spinosa.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Boscos mediterranis de Taxus baccata (Codi Natura 2000: 9580*)

– Carrascars amb heura propis de zones subhumides (Hedero helicis-Quercetum rotundifoliae) (Codi Natura 2000: 9340)

– Vegetació casmofítica damunt de roques calcàries (Jasonio glutinosae-Teucrietum thymifoliae) (Codi Natura 2000: 8210)

– Prats vivaços sobre sòls pedregosos en ombries (Lathyro tremolsiani-Brachypodietum phoenicoidis) (Codi Natura 2000: 8130)

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment periòdic de les poblacions i recol·lecció de llavors de les espècies Taxus baccata i Sorbus aria.

Reforç poblacional de Taxus baccata, Sorbus aria, Acer granatense i Quercus faginea.

Tratament fitosanitari d'aquells teixos que es troben afectats per algun tipus de malaltia o plaga.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se un degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

En el cas que l'activitat tradicional de pasturatge oví causara danys en la microreserva en forma de brostejada intensa de les espècies de major interés o remoció i nitrificació excessiva del substrat, es podran establir mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

En cas que es realitzen actuacions d'instal·lació d'aerogeneradors en la part superior de la microreserva, s'haurà d'evitar l'abocament d'escombraries dins d'esta.

Queden prohibides les tasques silvícoles en l'interior de la microreserva. En el cas que estes es realitzen fora de la microreserva, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les dites activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Llacuna del Samaruc

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 726044 4347003

2 726188 4347068

3 726180 4347087

4 725998 4347034

5 725930 4347015

6 725883 4346950

7 726007 4346982

Superfície: 1,18 ha

Terme municipal: Algemesí.

Titularitat: Ajuntament d'Algemesí.

Espècies prioritàries: Lonicera biflora, Kosteletzkya pentacarpos, Nymphaea alba, Genista tinctoria, Salix atrocinerea, Salix alba, Populus alba, Hydrocotyle vulgaris, Myriophyllum spicatum, Fraxinus angustifolia.

Unitats de vegetació prioritàries: Torveres pantanoses amb Cladium mariscus (Cladietum marisci) (Codi Natura 2000: 7210).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació del cartell informatiu amb recomanacions.

Reforç poblacional de Nymphaea alba i Thelypteris palustris

Introducció de Ricciocarpon natans i Utricularia vulgaris.

Eliminació de l'espècie al·lòctona Arundo donax dels marges d'orientació Est, i substitució per espècies entapissadores autòctones com Lippia nodiflora, Galium palustre i Potentilla reptans a fi de fixar la mota.

Limitacions d'ús:

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Microreserva: Lloma DE Coca

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 701810 4351910

2 701890 4351848

3 701974 4351936

4 701972 4352049

Superfície: 1,54 ha

Terme municipal: Real de Montroi

Titularitat: Forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Real de Montroi V-3029, “El Monte”.

Espècies prioritàries: Verbascum fontqueri, Sideritis incana, Thymus piperella, Arbutus unedo, Chamaerops humilis, Anacamptis pyramidalis.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Matollar termomediterrani preestèpic Phillyreo angustifoliae-Rhamnetum angustifoliae (Codi Natura 2000: 5330)

– Prats anuals de la Thero-Brachypodietea (Codi Natura 2000: 6220*)

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment i recol·lecció de llavors de Verbascum fontqueri. Reforç poblacional de l'espècie, utilitzant les plàntules obtingudes a partir de les seues llavors.

Aclarida del matollar durant els mesos de tardor, mitjançant un desbrossament sel·lectiu amb mètodes mecànics manuals.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visite, donant prioritat a les de caràcter científic.

En caso que l'aprofitament ramader causara danys en la microreserva a causa dela bostrejada intensa de les espècies de major interés o per remoció i nitrificació excessiva del substrat, es podran establir mesures específiques per a evitar o reduir l'impacte.

Queden prohibides les tasques silvícoles que no se contemplen en les actuacions de conservació. En el cas que estes es realitzen fora de la microreserva, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporta una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Marjal deLS BORRONS

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 743078 4322060

2 743418 4321908

3 743330 4321781

4 743272 4321737

5 743186 4321784

Superfície: 5,1 ha

Terme municipal: Xeresa.

Titularitat: Propietat de la Generalitat Valenciana.

Espècies prioritàries: Utricularia australis, Nymphaea alba, Teucrium scordium, Hydrocotile vulgaris, Ricciocarpos natans..

Unitats de vegetació prioritàries:

– Comunitats de senill sobre sòls torbosos Thypho angustifoliae-Phragmitetum maximi (Codi Natura 2000: 7210).

– Comunitats de mansega Hydrocotylo vulgaris-Cladietum marisci (Codi Natura 2000: 7210).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Delimitació de sender educatiu al voltant de les llacunes.

Eliminació de les formacions monoespecífiques de Phragmites spp. i arrabassament dels eucaliptus.

Introducció d'espècies característiques d'hàbitats palustres que no es troben presents.

Plantació d'espècies arbòries als marges de les llacunes i el perímetre de la microreserva: Salix atrocinera, Salix angustifolia, Tamarix gallica.

Aprofundiment de les cubetes de les llacunes.

Reforç de les poblacions d'Utricularia vulgaris i Nymphaea alba.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Limitacions d'ús:

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat diferent de les previstes com actuacions de conservació, que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: MUNTANYA del Cavall

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 726067 4392106

2 726179 4392232

3 726255 4392105

4 726250 4391967

5 726078 4391901

Superfície projectada: 4,2 ha

Terme municipal: Albalat dels Tarongers.

Titularitat: Forest propietat de l'Ajuntament d'Albalat dels Tarongers, “Els Cavalls, La Gronsa y otros”, núm. 129 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Baldellia ranunculoides, Teesdalia coronopifolia, Centaurea saguntina, Biscutella calduchii, Cistus crispus, Salix atrocinerea.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Estepar-bruguerar silicícola (Pino pinastri-Cistetum salvifolii) (Codi Natura 2000: 4030)

– Estancs temporals mediterranis amb jonqueres i herbassars propis de sòls periòdicament entollats (Cirsio-Holoschoenetum) (Codi Natura 2000: 3170*)

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Recollida de llavors de les espècies prioritàries i dipòsit en banc de germoplasma.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens i seguiment periòdic de les poblacions de les espècies prioritàries.

Reforç poblacional de l'espècie Salix atrocinerea.

Eliminació d'Opuntia ficus-indica de la zona de penyals.

Aclarida de plançoneda del matollar i del pinar de pi blanc.

Retirada de residus.

Introducció de Quercus rotundifolia i Quercus suber.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Resten prohibides les tasques silvícoles que no se contemplen en les activitats de conservació, exceptuant els següents casos:

a) extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades.

b) aclarides potincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic plurianual.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les dites activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: OMBRIA DE La Cova Alta

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 716742 4298497

2 716856 4298739

3 717730 4298618

4 717692 4298438

5 717575 4298429

6 717445 4298483

7 717278 4298449

8 717130 4298502

Superfície projectada: 19,10 ha

Terme municipal: Albaida.

Titularitat: Forest propietat de la Generalitat Valenciana V-1028, “Cova Alta”, núm. 15 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Erodium saxatile, Linaria cavanillesii, Sarcocapnos saetabensis, Ophrys lutea, Biscutella montana.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Pendents rocoses calcícoles amb vegetació casmofítica de l'associació Resedo-Sarcocapnetum saetabensis (Codi Natura 2000: 8210).

– Zones subestèpiques de gramínies i anuals del Thero-Brachypodietea (Codi Natura 2000: 6220*).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Cens, seguiment periòdic de les poblacions i recol·lecció de llavors de les espècies Erodium saxatile, Linaria cavanillesii i Sarcocapnos saetabensis.

Reforç poblacional de l'espècie Linaria cavanillesii.

Recollida de residus en els punts de major impacte antròpic.

En punts estratègics, adequació dels senders mitjançant restauració de murs de maçoneria i tancament amb pals de fusta units amb corda.

Limitacione d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les tasques silvícoles excepció feta de les extraccions per motius fitosanitaris o per a prevenció de danys per caiguda sobre les persones o les poblacions d'espècies protegides o amenaçades, i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals. Les esmentades aclarides hauran de constar d'un programa específic multianual.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microrreserva: PLA DE JUNQUERA

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 733387 4318939

2 733809 4318752

3 733745 4318712

4 733209 4318564

5 732958 4318645

6 733042 4318869

Superfície: 19,18 ha

Terme municipal: Pinet.

Titularitat: Forest consorciada propietat de l'Ajuntament de Pinet V-3006, “La Sierra”, núm. 20 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Quercus suber, Cistus crispus, Dictamnus hispanicus, Cephalantera damasonium, Lavandula stoechas, Tuberaria lignosa.

Unitats de vegetació prioritàries: Vegetació pròpia de les alzines sureres pertanyents a l'associació Asplenio onopteridis-Quercetum suberis (Codi Natura 2000: 9330).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Reforç de la població de Quercus suber, a través de plançons obtinguts de llavors recollides en la pròpia microreserva.

Control de la vegetació arbustiva durant els períodes de repòs vegetatiu per a afavorir el desenvolupament de les espècies heliòfiles.

Eliminació de les espècies piròfites.

Aclarida de plançoneda d'aquells pins que, per la seua proximitat a les alzines sureres, dificulten el seu desenvolupament vegetatiu. Durant estes tasques s'haurà d'evitar l'alteració del perfil del sòl i de la vegetació ja consolidada.

Limitacions d'ús:

Cas d'observar-se una degradació de la vegetació existent en la microreserva com a conseqüència d'un excés de visitants, es regularan les visites, donant prioritat a les de caràcter científic.

Queden prohibides les tasques silvícoles diferents de les contemplades en les actuacions de conservació, excepte les extraccions per motius fitosanitaris i les aclarides postincendi, en el cas que la zona sofrira incendis forestals.

Cas que es realitzen en les immediacions de la microreserva aclarides de vegetació o altres mesures de reducció de combustibilitat, s'haurà de respectar un radi mínim de 100 metres al voltant del seu perímetre, en el qual les esmentades activitats estiguen sensiblement atenuades.

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Microreserva: Riberas del Río Tuéjar

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígon els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 668049 4406521

2 668131 4406486

3 668129 4406307

4 668299 4406004

5 668373 4405856

6 668334 4405809

7 668137 4405826

8 668096 4405834

9 668003 4405713

10 668027 4405694

11 667983 4405661

12 667953 4405729

13 668074 4405881

14 668178 4405916

15 668310 4405856

16 668326 4405908

17 668115 4406268

Superfície: 5,73 ha

Terme municipal: Tuéjar.

Titularitat: Forest propietat de la Generalitat Valenciana V-1011, “Riberas del Río Tuéjar”, núm. 165 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública; forest propietat de l'Ajuntament de Tuéjar, “El Monte”, núm. 61 del Catàleg de Forests d'Utilitat Pública.

Espècies prioritàries: Salix atrocinerea, Salix eleagnos subsp. angustifolia, Tamarix gallica, Populus nigra, Juniperus phoenicea, Teucrium thymifolium, Odontites viscosus subsp. australis.

Unitats de vegetació prioritàries:

– Matollars riberencs termomeditarranis de la Nerio-Tamaricetea (Codi Natura 2000:92D0)

– Boscs de ribera amb Salix i Populus alba (Vinco difformis-Populetum albae) (Codi Natura 2000: 92A0)

– Comunitats de penyals calcaris (Teucrion buxifolii) (Codi Natura 2000: 8210).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Cens i seguiment de l'espècie Salix atrocinerea.

Mostreig fitosociològic de les unitats de vegetació prioritàries.

Eliminació progressiva d'aquells xops que estiguen malalts o morts i de les robínies i moreres, a fi de naturalitzar la zona i recuperar progressivament el bosc de ribera. Aquelles robínies i moreres que presenten port arbori seran reubicades en zones ajardinades o àrees recreatives que presenten condicions adequades.

Regeneració de l'hàbitat típic de ribera amb reintroducció de les següents espècies: Salix eleagnos subsp. angustifolia, Salix atrocinerea, Salix alba, Populus alba, Nerium oleander, Myrtus communis, Lysimachia ephemerum, Lythrum salicaria, Dorycnium rectum, Epilobium hirsutum,Iris pseudacorus.

En la zona més allunyada de la ribera on es troba la població de Sequoia sempervirens, s'introduiran les espècies Acer granatense i Fraxinus angustifolia a fi de naturalitzar la zona i incrementar la biodiversitat.

Cens i seguiment de Sequoia sempervirens, per a estudiar els factors que, en el seu dia, ocasionaren la seua desaparició (a la regió mediterrània existiren en el Pliocé inferior) i que en l'actualitat continuen influint.

Per a impedir l'estacionament de vehicles en l'interior de la microreserva, es col·locarà una tanca de pals de fusta units amb cordes.

Limitacions d'ús:

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

A fi d'evitar els processos erosius, l'accés a la microreserva queda restringit als camins ja existents. No es podrà aparcar vehicles a l'interior de la microreserva.

MicroreservEs: Torberes d'Almardà

Límits: La microreserva queda delimitada pel polígons els vèrtexs dels quals tenen les següents coordenades UTM sobre el fus 30 (Datum europeu):

Vèrtex X Y

1 739496 4399862

2 739516 4399764

3 739355 4399729

4 739343 4399856

Superfície: 1,8 ha

Terme municipal: Sagunt.

Titularitat: Propietat de la Generalitat Valenciana.

Espècies prioritàries: Myriophyllum spicatum, Ceratophyllum demersum, Kickxia elatine, Abutilon teophrasti, Althaea officinalis.

Unitats de vegetació prioritàries: Torveres pantanoses amb Cladium mariscus (Cladietum marisci) (Codi Natura 2000: 7210).

Pla de Gestió

Actuacions de conservació:

Instal·lació de cartell informatiu amb recomanacions.

Introducció de Nymphaea alba, Genista tinctorea, Thalictrum maritimum i Iris xyphium.

Recollida de llavors i reforç poblacional de Kickxia elatine i Althaea officinalis.

Limitacions d'ús:

No es podrà realitzar en la microreserva qualsevol activitat que comporte una remoció del substrat o un dany a les plantes, inclosa la recol·lecció de qualsevol tipus de material vegetal que tinga una finalitat diferent a la científica.

Queda prohibit l'abocament d'escombraries a l'interior de la microreserva.

Mapa web