Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 18 d'octubre de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es delimita l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5384 de 09.11.2006
Número identificador:  2006/12698
Referència Base de Dades:  5811/2006
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Cultura, Educació i Esport
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Cultura
    Descriptors:
      Temàtics: protecció del patrimoni, patrimoni arquitectònic, bé cultural
      Descriptors toponímics: Oliva



ORDE de 18 d'octubre de 2006, de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport, per la qual es delimita l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva (València) i se n'establix la normativa de protecció. [2006/12698]

La disposició addicional primera de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, considera béns d'interés cultural integrants del patrimoni cultural valencià tots els béns que hi ha al territori de la Comunitat Valenciana que a l'entrada en vigor d'esta ja hagen sigut declarats com a tals a l'empara de la Llei 16/1985, de 25 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol i en virtut de l'atribució legal o automàtica de condició monumental continguda en les disposicions addicionals primera i segona d'esta última norma. El castell del Castellar d'Oliva (València) constituïx doncs, per ministeri de la llei, un bé d'interés cultural amb la categoria de monument.

En aplicació de la disposició transitòria primera, paràgraf segon, de la Llei 4/98, d'11 de juny, de la Generalitat, del Patrimoni Cultural Valencià, relativa a la complementació de les declaracions produïdes amb anterioritat a l'entrada en vigor d'esta i referides a béns integrants del patrimoni cultural valencià, a fi d'adaptar el seu contingut als requisits que s'hi establixen, la Direcció General de Patrimoni Cultural Valencià va adoptar la resolució de 16 de maig de 2005 (DOGV 01.06.05) per la qual es va acordar tindre per incoat l'expedient de delimitació de l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva (València) i la determinació de la seua normativa protectora.

S'han complit tots els tràmits preceptius legalment previstos per a la delimitació de l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva i s'ha establit la seua corresponent normativa protectora, i es complementa d'esta manera el contingut de la declaració amb les noves determinacions que exigix la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, d'acord amb la facultat que arbitra la disposició transitòria primera, paràgraf segon, de la mateixa norma.

En compliment del que disposa el dit precepte i el Decret 8/2004, de 3 de setembre, del president de la Generalitat Valenciana, pel qual s'assignen competències a les conselleries amb competències executives, i fent ús de les facultats conferides per l'article 35 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià,

ORDENE

Primer. Delimitar l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva i establir la normativa de protecció en l'articulat que es transcriu a continuació.

Monument:

Article primer. Caldrà ajustar-se al que disposa la secció segona, règim dels béns immobles d'interés cultural, del capítol III del títol II de la Llei 4/1998 d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià aplicable a la categoria de monument.

Article segon. Els usos permesos seran tots aquells que siguen compatibles amb la posada en valor i gaudi patrimonial del bé i contribuïsquen a la consecució dels dits fins. L'autorització particularitzada d'ús es regirà segons el que disposa l'article 18 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià.

Entorn de protecció:

Article tercer. De conformitat amb el que disposa l'article 35 de la Llei de Patrimoni Cultural Valencià, qualsevol intervenció en l'entorn de protecció del monument requerirà l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria de cultura. Esta autorització s'emetrà d'acord amb els criteris establits en la present normativa, i en allò que no preveu, per mitjà de l'aplicació directa dels criteris previstos en l'article 39 de l'esmentada llei. La present normativa regirà amb caràcter provisional fins que es redacte el pla especial de protecció del monument i el seu entorn i este aconseguisca validació patrimonial.

Totes les intervencions requeriran, per al tràmit d'autorització, la definició precisa del seu abast, amb la documentació tècnica que per la seua especificitat els corresponga, i amb la ubicació parcel·lària i el suport fotogràfic que permeta constatar la situació de partida i la seua transcendència patrimonial.

Article quart. A fi de preservar el paisatge històric del castell, no s'autoritzarà cap edificació per a qualsevol ús, i queden expressament prohibits els abocaments de residus i moviments de terres, excepte els requerits per al seu estudi i conservació i els que contribuïsquen a recuperar la topografia original de la muntanya on s'ubica el monument.

Queda proscrita la introducció d'anuncis o publicitat exterior que, en qualsevol de les seues accepcions, irrompa en la dita escena, excepte la d'activitats culturals o esdeveniments festius que, de manera ocasional, reversible i per temps limitat sol·licite i obtinga autorització expressa.

No es permetran instal·lacions o elements emergents, com ara fanals, sitges, marquesines, rètols, depòsits elevats etc., que pertorben el caràcter rústic de l'àmbit protegit.

No es permetran les tanques opaques o que desvirtuen la continuïtat paisatgística del territori.

Article quint. Els edificis que hi ha no podran augmentar el seu volum edificat. El seu acabat exterior haurà d'atindre's a l'ambient rústic en què estan situats. Tot això sense perjuí de l'aplicació de l'article 21 de la Llei del Patrimoni Cultural Valencià a estos immobles.

Article sext. Els canvis en l'ús agrícola o forestal actual de les parcel·les seran objecte d'autorització segons l'article tercer d'esta normativa.

Els usos industrials portats a terme en les parcel·les nùmeros 324 i 435 del poligon 20 es mantindran transitòriament, exceptuant l'extracció d'àrids en l'ambit de l'entorn de protecció, fins a la aprovació del preceptiu pla especial previst per la Llei 4/98, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Article sèptim. En qualsevol intervenció que afecte el subsòl de l'immoble o el seu entorn de protecció, serà d'aplicació el règim tutelar establit en l'article 62 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià, per a la salvaguarda del patrimoni arqueològic.

Segon. L'entorn de protecció del bé d'interés cultural queda definit tant literalment com gràficament en els annexos adjunts que formen part de la present orde. La documentació complementària obra en l'expedient corresponent.

Disposició addicional primera.

Comunicar la present delimitació d'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva (València) i determinar la seua normativa protectora en el Registre General de Béns d'Interés Cultural a l'efecte de la seua constància en este.

Disposició addicional segona

La present delimitació de l'entorn de protecció del castell del Castellar d'Oliva i l'establiment de la seua corresponent normativa protectora ha d'inscriure's en la secció primera de l'Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià.

Disposició final única

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.

València, 18 d'octubre de 2006

El conseller de Cultura, Educació i Esport

ALEJANDRO FONT DE MORA TURÓN

ANNEX I

Delimitació literal

Justificació de la delimitació proposada

La delimitació de l'entorn de protecció s'establix segons la funció dels criteris següents:

. Topogràfics i paisatgístics, amb la inclusió de la muntanya en què es troba situat el castell i els camins més pròxims des d'on és possible la seua contemplació.

. Arqueològics, incorporant els vessants entorn del castell basant-se en la previsible successió d'assentaments de població previs o lligats al castell.

. Juridicoadministratius, establint límits que faciliten la seua definició.

Delimitació de l'entorn de protecció

Origen: intersecció del límit que dóna al camí de la parcel·la 468, del polígon cadastral 20 d'Oliva, amb la prolongació del límit nord del camí de les Lletges, punt A.

Sentit: horari.

Línia delimitadora: des de l'origen, la línia delimitadora recorre el camí de les Lletges, i l'incorpora, fins a la carretera d'Oliva a Pego. Seguix per l'eix d'esta en direcció sud fins a prosseguir pel camí limítrof amb la parcel·la 1 del polígon cadastral 1 de Pego. Inclou el camí fins a la línia divisòria dels termes d'Oliva i Pego, per la qual prosseguix en direcció sud-oest. Contínua pel límit oest de la parcel·la 649 del polígon 20 d'Oliva en direcció nord, i pel límit nord de la parcel·la 363 d'este polígon fins al camí. Gira cap al nord enfront de la parcel·la 694 i de la 468 fins al punt d'origen.

Mapa web