Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 22/2006, de 10 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, Regulador dels Establiments Hotelers de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5198 de 14.02.2006
Número identificador:  2006/X1636
Referència Base de Dades:  0904/2006
 



DECRET 22/2006, de 10 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, Regulador dels Establiments Hotelers de la Comunitat Valenciana. [2006/X1636]

L'adequació a la realitat de les normes jurídiques és un dels reptes més importants als quals l'administració moderna ha d'enfrontar-se. No es tracta que les esmentades normes hagen de donar carta de naturalesa jurídica a qualssevol canvis que es produïsquen, en una mena de sotmetiment als fets, sinó que l'aparell administratiu ha de ser sensible a aquells i innovar o modificar l'ordenament jurídic en aspectes que, objectivament, suposen una millora del dret positiu en vigor.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 31.12, atribuïx a la Generalitat competència exclusiva en matèria de Turisme, la dita previsió estatutària s'exercita a través de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, entre els objectius de la qual es consignen dos particularment interessants en el que ací concernix: d'un costat, la correcció de les deficiències d'infraestructura, elevació del nivell de qualitat dels servicis, instal·lacions i equips turístics i, d'un altre, la conservació del medi ambient, matèria esta que ha de creuar transversalment tot el nostre ordenament.

Sense perjuí de no restar importància a altres sectors, a ningú se li oculta que en la Comunitat Valenciana, tant en termes quantitatius com qualitatius, el turisme és un dels principals motors de l'economia. Així les coses, un sector tan important com el turístic ha de tindre un plus d'atenció per part de l'administració en este esforç d'adequació normativa, màximament si es considera el dinamisme de la seua evolució. Altres factors, com ara la professionalitat dels que s'hi dediquen, la qualitat d'instal·lacions i servicis i la preocupació per qüestions mediambientals i socials, han posat de manifest la necessitat reformar determinats aspectes del decret regulador dels establiments hotelers de la Comunitat Valenciana.

L'aplicació pràctica de la norma reglamentària al·ludida ha posat de manifest, sobretot en els hotels, que establiments les característiques generals dels quals podrien fer-los creditors de dos estrelles o més, es classifiquen amb una estrella a causa de la instal·lació de dutxes en els seus banys. És esta una situació que, per raons de justícia, no pot atallar-se per la via de les dispenses, sinó que resulta necessari abordar-la des d'un canvi normatiu que impedisca la proliferació d'actuacions subjectes a una certa subjectivitat i acudisca en benefici de la seguretat jurídica.

Per això, amb vista a la millora i adequació a la realitat en l'ús de les instal·lacions higienicosanitàries dels allotjaments turístics, es possibilita la instal·lació opcional tant de dutxes com de banyeres en els establiments hotelers, hostals i pensions, exigint, per als hotels de cinc estrelles que es construïsquen després de l'entrada en vigor de la present modificació, tant la instal·lació de banyera com de dutxa. Per a això s'aborda una reforma puntual dels annexos de l'esmentat Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, pel que fa als banys, fixant en la norma una sèrie de condicions tècniques que afecten la dotació i dimensions de plats de dutxa i banyeres. A més, ha de destacar-se que la instal·lació de plats de dutxa facilita la higiene dels que compten amb alguna discapacitat, o es troben en la tercera edat, en permetre un accés més segur, còmode i ràpid a l'element sanitari.

Al marge de la modificació d'aspectes puntuals de la norma, convé destacar entre les novetats, per la seua rellevància d'orde pràctic, la previsió efectuada amb vista a revisar d'ofici la classificació atorgada per l'administració turística als establiments hotelers transcorreguts cinc anys des d'aquella. Esta mesura, que implicarà un compromís recíproc del que tant l'administració com el sector hoteler seran artífexs, redundarà en benefici del manteniment de la qualitat i competitivitat d'esta modalitat d'allotjament turístic.

En virtut d'això, oïdes les associacions i entitats amb interessos afectats, a proposta de la consellera de Turisme, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 10 de febrer de 2006,

DECRETE

Article 1. Modificació del Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, Regulador dels Establiments Hotelers de la Comunitat Valenciana.

El Decret 153/1993 de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, Regulador dels Establiments Hotelers de la Comunitat Valenciana, queda modificat com seguix:

1. L'últim paràgraf del número 2, de l'article 8, queda redactat de la manera següent:

.Els banys disposaran de banyera amb dutxa, lavabo i inodor; i els lavabos, de dutxa, lavabo i inodor.

En quatre i cinc estrelles, les dimensions mínimes del plat de dutxa seran de 80 per 1,20 m., o superfície equivalent. La dimensió mínima de la banyera serà d'1,70 m.

En pensions i establiments d'una, dos i tres estrelles, el plat de dutxa tindrà unes dimensions mínimes de 0,90 per 0,90 m., o superfície equivalent. La banyera tindrà una dimensió mínima d'1,60 m.

Disposaran, a més, de tots els requisits que s'exigixen en els annexos conforme al seu grup, modalitat i categoria..

2. Les lletres c), e) i f), del número 1, de l'article 26, Documentació, queden redactades de la manera següent:

.c) Projecte bàsic i d'execució, en dos exemplars, a escala 1:100, firmat per tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent, amb pronunciament exprés sobre el compliment del Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es desenvolupa la Llei 1/1998, de 5 de maig, de la Generalitat, en matèria d'accessibilitat en l'edificació de pública concurrència i en el medi urbà.

e) Certificat emés per tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent, en el que s'acredite el compliment dels requisits mínims d'infraestructura, de conformitat amb el que disposa el Decret 73/1989, de 15 de maig, del Consell de la Generalitat.

f) Certificat emés per tècnic competent i visat pel col·legi oficial corresponent, en el que conste el compliment de les mesures de seguretat i, en especial, la normativa vigent en matèria de protecció contra incendis, NBE-CPI-96, o disposició que la substituïsca, i Ordes de 25 de setembre de 1979 i de 31 de març de 1980, sobre prevenció d'incendis en allotjaments turístics..

3. Els números 1 i 2 de l'article 27, Classificació i Reclassificació, queden redactats de la manera següent:

1. La classificació dels establiments hotelers es fixarà basant-se en les exigències i requisits continguts en la present disposició i es podrà revisar d'ofici transcorreguts cinc anys des d'aquella per mitjà del corresponent expedient, en què s'oirà l'interessat.

2. Sense perjuí del que disposa el número anterior, la classificació atorgada per l'Agència Valenciana del Turisme es mantindrà mentre perdure el compliment de les condicions i requisits determinants d'aquella, i es podrà revisar en qualsevol moment per mitjà del corresponent expedient, en què s'oirà l'interessat.

Bàsicament, el procediment de revisió podrà iniciar-se quan es comprove:

a) Un notori deteriorament en l'edificació, instal·lacions o en la qualitat dels elements d'ús del client, especialment els utilitzats per al seu descans.

b) Un horari d'obertura inferior a les 24 hores..

4. La lletra c), Dotació, del número 1, Habitacions, de l'apartat III, Zona de Clients, de la lletra A), Hotels, de l'annex I, Requisits Tècnics Específics dels Establiments Hotelers del Grup Primer, queda redactada de la manera següent:

.c) Dotació:

1. Llits (***) SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

2. Televisió color SÍ SÍ SÍ - -

3. Minibar SÍ SÍ - - -

4. Canals internacionals de TV SÍ SÍ - - -

5. Música ambiental mín. dos canals SÍ SÍ - - -

6. Escriptori SÍ SÍ SÍ - -

7. Cadires ³2 ³2 ³2 SÍ SÍ

8. Espill SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

9. Armari amb portes SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

(***) Com a mínim el matalàs serà de molls o semblant, i en tres, quatre o cinc estrelles tindrà, almenys, canapé o base entapissada. En qualsevol de les categories, els elements integrants del llit hauran d'estar en perfecte estat de conservació.

Es podran instal·lar llits supletoris en les habitacions a petició del client, siga quina siga la superfície de l'habitació per a la qual se sol·licite. No obstant, per a poder publicitar la seua existència, la superfície de les habitacions haurà d'excedir, per llit, un vint-i-cinc per cent de la mínima exigible, segons la categoria que es pretenga, sense que, en cap cas, puguen instal·lar-se més de dos d'estos llits per habitació..

5. Se suprimix el número 4, Lavabos, i es modifica el número 3, Bany en Habitacions, de l'apartat III, Zona de Clients, de la lletra A), Hotels, de l'annex I, Requisits Tècnics Específics dels Establiments Hotelers del Grup Primer, que queda redactat de la manera següent:

.3. Bany i/o lavabo

en habitacions SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

a) Dotació:

1. Banyera i dutxa antilliscants SÍ - - - -

2. Banyera i/o dutxa antilliscants1 - SÍ SÍ SÍ SI

3. Lavabos SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

4. Inodor(******) SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

5. Eixugador(*******) SI SÍ SÍ - -

6. Poal higiènic SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

7. Banqueta SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

b) Il·luminació mitjana en lux 200 200 150 150 150

c) Preses de corrent amb indicador

de voltatge SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

1 En els establiments hotelers de quatre estrelles, almenys el 33 per cent dels banys hauran de disposar obligatòriament de banyera.

(******) En cinc estrelles, en recinte independitzat de la resta del bany.

(*******) En tres estrelles, podrà establir-se este servici a través de la recepció, a disposició dels clients..

6. La lletra b), Menjador, del número 10, Servicis Generals, de l'apartat IV, Servicis Generals, de la lletra A), Hotels, de l'annex I, Requisits Tècnics Específics dels Establiments Hotelers del Grup Primer, queda redactada de la manera següent:

.b) Menjador (****)

(****) La cuina per a la preparació d'aliments haurà de comptar amb estances fredes, cambres frigorífiques o semblants independents per a carns i peixos, cellers i rebostos, així com complir quantes normes en matèria de sanitat se li apliquen..

7. El número 2, Banys, de la lletra B), Hotels-apartament, de l'annex I, Requisits Tècnics Específics dels Establiments Hotelers del Grup Primer, queda redactat de la manera següent:

.2. Bany i/o lavabo

en habitacions:(****) SÍ SÍ SÍ SÍ SÍ

(****) Un per dormitori, siga este doble o individual..

8. L'apartat III, Zona de Clients, de l'annex II, Requisits Tècnics Específics dels Establiments Hotelers del Grup Segon, Hostals, que queda redactat de la manera següent:

.1.Habitacions:

.a) Classes(*):

1. Doble SÍ SÍ

2. Doble amb saló - -

3. D'ús individual SÍ SÍ

b) Superfícies (no inclosos els banys):

1. Doble 13m² 10m²

2. Doble amb saló (**) 11m² 9m²

3. Individual 7m² 6m²

4. Saló (**) 8m² 5m²

c) Terrasses (**)

1. Superfície 3m² 3m²

2. Amplària mínima 1,30m 1,30m

2. Banys o lavabos en habitacions SÍ SÍ

a) Dotació:

1. Banyera o dutxa antilliscants SÍ SÍ

2. Lavabos SÍ SÍ

3. Inodor SÍ SÍ

4. Poal higiènic SÍ SÍ

5. Banqueta SÍ SÍ

b) Il·luminació mitjana en lux 150 150

c) Preses de corrent amb indicador

de voltatge SÍ SÍ

3. Salons (***) SI SI

4. Menjador (****) SI SI

(*) Es podran instal·lar llits supletoris en les habitacions a petició del client, siga quina siga la superfície de l'habitació per a la qual se sol·licite. No obstant, per a poder publicitar la seua existència, la superfície de les habitacions haurà d'excedir, per llit, un vint-i-cinc per cent de la mínima exigible, segons la categoria que es pretenga, sense que, en cap cas, puguen instal·lar-se més de dos d'estos llits per habitació.

(**) Si n'hi ha.

(***) Els espais destinats a bar, sala de lectura, televisió i jocs, si n'hi ha, podran computar-se com formant part del saló, sempre que este no quede suprimit en la seua totalitat.

(****) La cuina per a la preparació d'aliments haurà de comptar amb estances fredes, cambres frigorífiques o semblants independents per a carns i peixos, cellers i rebostos..

9. El número 2, de l'annex III, Requisits Tècnics Específics dels Establiments del Grup Tercer, Pensions, queda redactat de la manera següent:

.2. Un bany o lavabo, d'ús general per planta, amb aigua calenta i freda..

Article 2. S'introduïxen dos disposicions addicionals, amb la següent redacció, en el Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, Regulador dels Establiments Hotelers de la Comunitat Valenciana:

.Disposició addicional primera

Els establiments hotelers del grup I, Hotels, en les seues quatre modalitats, quan les seues instal·lacions i servicis no s'agrupen en un només edifici sinó que hi haja diversos edificis que constituïsquen un únic complex d'allotjament, hauran de complir les prescripcions següents:

a) Trobar-se en un recinte, terreny o parcel·la perfectament delimitada i tancada en tot el seu perímetre.

b) Per a la determinació de la categoria que els corresponga, totes les instal·lacions i edificacions existents hauran de complir les prescripcions de la present norma, de tal manera que, si hi ha en el complex edificacions que compten amb instal·lacions o servicis de distinta categoria, la totalitat del complex es classificarà en la menor d'estes.

Disposició addicional segona

Quan els establiments sotmesos a la present disposició hagen de disposar del servici de caixes fortes individuals a disposició dels clients, s'instal·larà a raó d'una per habitació.

La seua utilització podrà facturar-se a banda i per concepte individualitzat, sempre que no s'incloga en el preu de la unitat d'allotjament i que es done la suficient publicitat a les tarifes que siguen d'aplicació..

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Les modificacions operades en el present decret s'aplicaran als procediments de posada en funcionament i classificació la tramitació del qual s'inicie després de l'entrada en vigor de la present norma.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller competent en matèria de turisme per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i execució del present decret, en l'exercici del que disposa l'article 44 de la Llei de Govern Valencià.

Segona

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 10 de febrer de 2006

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

La consellera de Turisme,

MARÍA MILAGROSA MARTÍNEZ NAVARRO

Mapa web