Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 206/2007, de 19 d'octubre, del Consell, pel qual crea la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5624 de 23.10.2007
Número identificador:  2007/12724
Referència Base de Dades:  013232/2007
 



DECRET 206/2007, de 19 d'octubre, del Consell, pel qual crea la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana. [2007/12724]

El tema de la participació ciutadana constituïx, en l'actualitat, un dels elements centrals en l'àmbit polític. La globalització està provocant canvis substancials en les formes i els continguts de les relacions entre els ciutadans i les institucions de govern que imposen actuacions innovadores dels poders públics, en el sentit d'establir nous sistemes d'interrelació entre la societat civil i l'administració.

La ciutadania demanda noves vies i mecanismes en el marc d'esta nova societat, amb la finalitat de respondre a les seues expectatives de ser escoltada i que els seus punts de vista siguen tinguts en compte en la presa de decisions dels governs.

L'acció de govern que du a terme la Generalitat ha d'incorporar, com a element complementari i diferenciat, la implicació de les ciutadanes i ciutadans, que amb les seues aportacions i suggeriments puguen reflectir, en les decisions polítiques i de gestió, les corresponents sensibilitats i demandes socials que permeten donar respostes adequades i oportunes a les problemàtiques i necessitats reals.

Per tot l'anterior, des de la Generalitat s'han d'impulsar polítiques específiques de promoció i foment de la participació de la ciutadania en els assumptes públics.

Els poders públics autonòmics han de facilitar i fomentar esta participació en els àmbits polítics, econòmics, culturals i socials, tal com recull de forma explícita la Constitució Espanyola i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i des de la comprensió de la participació ciutadana com una política pública transversal.

Amb la constitució de la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana es vol aconseguir que la participació ciutadana que s'implante en cada una de les conselleries siga coneguda i valorada pel conjunt de la Generalitat, permetent així homogeneïtzar, en la mesura que siga possible, els mecanismes i instruments i afavorir la seua extensió a tota l'administració.

La Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana suposa un instrument en la consecució dels objectius i funcions que es definixen en el Reglament Orgànic i Funcional de la conselleria d'Immigració i Ciutadania, aprovat pel Decret 101/207, de 13 de juliol, del Consell.

Per tot això, per a afavorir la participació ciutadana i que constituïsca un dels elements de l'acció del Consell, s'aconsella establir l'esmentada comissió.

L'article 25 de la Llei del Consell inclou la possibilitat de constituir en el seu si comissions interdepartamentals, a fi d'estudiar, coordinar i programar sobre matèries sectorials comunes a alguns departaments.

Per raó de tot el que s'ha exposat, a proposta del conseller d'Immigració i Ciutadania i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 19 d'octubre,

DECRETE

Article 1. Objecte

Este decret té com a objecte la creació, la regulació de la composició, l'organització i funcions de la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana.

Article 2. Creació, adscripció i naturalesa de la comissió

1. Es crea la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana, adscrita a la conselleria competent en matèria de participació ciutadana, amb les funcions, competències, composició i funcionament establits en el present decret.

2. La Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana és un òrgan col·legiat de l'administració de la Generalitat al qual correspon l'estudi, la coordinació, la programació i, si és el cas, la proposta de resolució en les matèries i funcions que expressament se li assignen en este decret i en la resta de la normativa d'aplicació.

Article 3. Competència i funcions de la comissió

Correspon a la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana:

a) Analitzar els mecanismes de participació ciutadana i el grau d'implantació d'estos en l'acció de govern.

b) Fomentar i impulsar les actuacions de les conselleries en matèria de participació ciutadana.

c) Proposar mesures innovadores de foment de la participació ciutadana amb caràcter general per a totes les conselleries.

d) Estudiar la possibilitat homogeneïtzar i coordinar els instruments de participació ciutadana en l'actuació de la Generalitat.

e) Avaluar l'aplicació de les polítiques de foment de la participació ciutadana en l'acció de l'administració de la Generalitat.

f) Promocionar la idea de la participació ciutadana en la resta d'administracions de la Comunitat Valenciana.

g) Qualssevol altres competències i funcions relacionades amb el seu àmbit d'actuació o que li siguen atribuïdes per la normativa vigent, com també les que li encomane el Consell, i les que li deleguen els òrgans amb competència en la matèria.

Article 4. Composició de la comissió

1. La Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana estarà formada pels membres següents:

a) Presidència: el conseller o la consellera competent en matèria de participació ciutadana.

b) Vicepresidència: el secretari autonòmic o la secretària autonòmica competent en matèria de participació ciutadana.

c) Vocals: un representant per cada conselleria, amb rang mínim de director general, nomenat pel conseller respectiu.

d) Secretari: el titular de la direcció general amb competència en matèria de participació ciutadana

2. La Comissió disposarà d'una Secretaria Administrativa, que correspondrà a la unitat administrativa que tinga atribuïdes les funcions de secretariat administratiu dels òrgans col·legiats de la Generalitat.

3. La comissió podrà acordar, quan els assumptes a debat ho facen necessari o convenient, l'assistència de persones funcionaries especialistes en la matèria de què es tracte, perquè la informen i assessoren, amb veu i sense vot.

4. Com a suport, i per a preparar els assumptes que seran sotmesos a la Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana, existirà una Comissió Executiva, constituïda pel secretari autonòmic en qui delegue el conseller competent en matèria de participació ciutadana, que serà el president, el secretari autonòmic en matèria d'economia i pressupostos, el director general encarregat de la coordinació, el director general en matèria de pressupostos i despeses i el titular de la direcció general competent en matèria de ciutadania i integració, en la qual actuarà com a secretari el cap d'àrea amb competències en ciutadania i xarxes socials.

A esta Comissió Executiva pot incorporar-se qualsevol altre alt càrrec de l'administració de la Generalitat, per a això se li remetrà l'orde del dia corresponent, depenent de la matèria de què es tracte.

5. La Comissió Interdepartamental per a la Participació Ciutadana podrà acordar la creació de comissions tècniques de treball.

Article 5. Funcionament de la comissió

1. La constitució, la convocatòria, el règim de les sessions i d'adopció d'acords i, en general, el funcionament de la comissió, s'ajustarà al que establixen els articles 22 a 27 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

2. La comissió, sense perjudici del que disposa el paràgraf anterior, pot aprovar normes pròpies de funcionament intern per al millor exercici de les seues atribucions.

3. La comissió es reunirà, almenys, una vegada cada semestre en sessió ordinària i en extraordinària quan la importància dels esdeveniments ho requerisca.

Disposicions finals

Primera

Queda facultat el conseller competent en matèria de participació ciutadana per a dictar les disposicions necessàries per al compliment i desplegament d'este decret.

Segona

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 19 d'octubre de 2007

El president de la Generalitat,

FRANCISCO CAMPS ORTIZ

El conseller d'Immigració i Ciutadania,

RAFAEL BLASCO CASTANY

Mapa web