Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 115/2012, de 13 de juliol, del Consell, de modificació del Decret 102/2008, d'11 de juliol, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6819 de 16.07.2012
Número identificador:  2012/7049
Referència Base de Dades:  006957/2012
 



DECRET 115/2012, de 13 de juliol, del Consell, de modificació del Decret 102/2008, d'11 de juliol, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana. [2012/7049]

PREÀMBUL



L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 53, establix que és competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyança en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjuí del que disposen l'article 27 de la Constitució espanyola i les lleis orgàniques que, d'acord amb l'apartat 1 de l'article 81 d'aquella, el despleguen, de les facultats que atribuïx a l'Estat el número 30 de l'apartat 1 de l'article 149 de la Constitució espanyola, i de l'alta inspecció necessària per al seu compliment i garantia.

La Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, en l'article 6.2 disposa que a fi d'assegurar una formació comuna i garantir la validesa dels títols corresponents, el Govern fixarà, en relació amb els objectius, competències bàsiques, continguts i criteris d'avaluació, els aspectes bàsics del currículum que constituïxen les ensenyances mínimes. L'apartat 3 del dit article precisa que els continguts bàsics de les ensenyances mínimes requeriran el 55% dels horaris escolars per a les comunitats autònomes que tinguen llengua cooficial. Al seu torn, l'apartat 4 de l'article 6 especifica que les administracions educatives establiran el currículum de les diferents ensenyances regulades en la llei, del qual formaran part els aspectes bàsics assenyalats en apartats anteriors. Els centres docents desenrotllaran i completaran, si és el cas, el currículum de les diferents etapes i cicles fent ús de la seua autonomia. El capítol IV del títol I de la Llei Orgànica 2/2006 establix, entre altres, els principis generals, els objectius i l'organització del Batxillerat.



La Llei 2/2011, de 4 de març, d'Economia Sostenible, en la disposició final vint-i-quatre, modifica els articles 37.1, 39.3, 41, 44.1 i 44.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació. En concret, pel que fa al Batxillerat, es modifiquen l'article 37.1, sobre l'obtenció del títol, i l'article 44.1, referent a l'accés des de les ensenyances de Formació Professional de grau mitjà al Batxillerat, i les convalidacions recíproques entre ambdós ensenyances.

La Llei Orgànica 4/2011, d'11 de març, complementària de la Llei d'Economia Sostenible, per la qual es modifiquen les lleis orgàniques 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, i 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial, en l'article 2 modifica la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació.

El Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu, desplega reglamentàriament les modificacions introduïdes en la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, tant per la Llei 2/2011, de 4 de març, d'Economia Sostenible, com per la Llei Orgànica 4/2011, d'11 de març. En particular, i referent al Batxillerat, en els articles 34.2, 34.3 i 38.1.b es regula l'accés al Batxillerat amb el títol de Tècnic, i en este cas, l'obtenció del títol de Batxiller per mitjà de la superació de les matèries comunes del Batxillerat, així com les convalidacions recíproques, a regular pel Govern, entre matèries de Batxillerat i mòduls professionals dels cicles formatius de grau mitjà. La disposició final primera del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, establix el calendari d'aplicació per a la implantació de les modificacions normatives indicades amb anterioritat.

D'altra banda, la sentència de 2 de febrer de 2009, del Tribunal Suprem, per la qual s'anul·lava l'article 14.2 del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, afecta la redacció de l'article 13 del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana.

Davant de les variacions en la normativa prèviament indicades, i atés el caràcter bàsic de la seua aplicació, es requerix la modificació del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'adequar la seua redacció als preceptes que establix la normativa estatal i el seu calendari d'aplicació.

Així mateix, amb la implantació dels títols universitaris oficials derivats de l'Espai Europeu d'Educació Superior, i el conseqüent avanç de l'inici de les activitats lectives en estos estudis, és aconsellable dotar el calendari de les proves extraordinàries de Batxillerat d'una certa flexibilitat, per a aconseguir la continuïtat entre etapes educatives. Per a això, es modifica l'article 12.4 del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell.

Per tot això, d'acord amb el que establixen els articles 29 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i 31 i 43 de la Llei del Consell, a proposta de la consellera d'Educació, Formació i Ocupació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 13 de juliol de 2012,



DECRETE



Article únic. Modificació normativa

Es modifica el Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell, pel qual s'establix el currículum del Batxillerat en la Comunitat Valenciana, en els termes següents, la redacció dels quals serà l'establida en l'annex del present decret:

a) S'afig un apartat 7 a l'article 6.

b) Es modifica l'apartat 4 de l'article 12.

c) Es modifica l'article 13.

d) S'afig un apartat 3 a l'article 15.

e) S'afig un apartat 3 a la disposició addicional sexta.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència en les dotacions de gasto

La implementació i el posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignada a la conselleria competent en matèria d'educació, i en tot cas haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la dita conselleria.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Calendari d'aplicació

Les modificacions previstes en l'article únic del present decret seran aplicables a partir del curs escolar 2012-2013.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa el present decret.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normes de desplegament

S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries als efectes de l'aplicació i el desplegament del que disposa este decret.



Segona. Entrada en vigor

Este decret entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Peníscola, 13 de juliol de 2012



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



La consellera d'Educació, Formació i Ocupació,

M.ª JOSÉ CATALÀ VERDET







ANNEX



Modificació del Decret 102/2008, d'11 de juliol, del Consell



1. S'afig un apartat 7 a l'article 6, relatiu a l'organització de les ensenyances de Batxillerat, la redacció del qual serà la següent:

«7. L'alumnat que s'haja incorporat al Batxillerat amb un títol de Tècnic de Formació Professional de grau mitjà podrà cursar únicament les matèries comunes, amb la finalitat d'obtindre el títol de Batxiller. Esta mateixa circumstància podrà ser sol·licitada per l'alumnat que curse simultàniament les ensenyances de Batxillerat i el quint i sext curs de les ensenyances professionals de Música o de Dansa i que desitge obtindre el títol de Batxiller en virtut del que disposa l'article 50.2 de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació».



2. Es modifica l'apartat 4 de l'article 12, sobre criteris per a la promoció, la nova redacció del qual s'expressarà en els termes següents:



«4. L'alumnat podrà fer una prova extraordinària de les matèries que no haja superat en els termes que regule la conselleria competent en matèria d'educació».

3. Es modifica l'article 13, sobre la permanència d'un any més en el mateix curs, que queda redactat de la manera següent:

«1. Segons el que establix l'article 14.1 del Reial Decret 1467/2007, de 2 de novembre, pel qual s'establix l'estructura del Batxillerat i es fixen les seues ensenyances mínimes, l'alumnat que no promocione al segon curs haurà de romandre un any més en el primer.



2. Els alumnes i les alumnes que quan acaben el segon curs tinguen avaluació negativa en algunes matèries podran matricular-se d'estes sense necessitat de cursar novament les matèries superades.

3. La permanència en el Batxillerat ocupant un lloc escolar en règim ordinari diürn serà de quatre anys, com a màxim.

4. Els alumnes i les alumnes que estiguen en condicions de promocionar al segon curs podran optar per repetir el curs en la seua totalitat, i renunciar a les matèries aprovades en els termes que determine la conselleria competent en matèria d'educació. L'alumnat menor d'edat haurà de tindre l'autorització dels seus representants legals per a esta decisió de repetició del curs sencer. En tot cas, l'any acadèmic cursat li comptarà als efectes del còmput per a la permanència en el Batxillerat en règim ordinari diürn. Podran acollir-se a esta norma també els alumnes i les alumnes als quals els queden matèries pendents en el segon curs del Batxillerat».

4. S'afig un apartat 3 a l'article 15, sobre el títol de Batxiller, amb la redacció següent:

«3. L'alumnat que estiga en possessió del títol de Tècnic per haver superat estudis corresponents a un cicle formatiu de grau mitjà de Formació Professional, podrà obtindre el títol de Batxiller si supera les matèries comunes de Batxillerat, d'acord amb el que establix l'article 34.3 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'establix l'ordenació general de la formació professional del sistema educatiu».



5. S'afig un apartat 3 a la disposició addicional sexta, sobre la correspondència amb altres ensenyances, expressat en els termes següents:

«3. De conformitat amb l'article 34.2 del Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, el fet d'estar en possessió del títol de Tècnic permetrà les convalidacions de les matèries del Batxillerat que determine el Govern. A este efecte, i segons el que disposa l'article 38.1.b del mencionat Reial Decret 1147/2011, de 29 de juliol, els mòduls professionals pertanyents als cicles formatius de grau mitjà podran convalidar-se amb matèries del Batxillerat, en els termes que determine la norma que regule cada cicle».

Mapa web