Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 30/2018, de 19 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes per al control de vegetació natural, mitjançant aprofitament ramader extensiu, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del programa de desenvolupament rural 2014-2020 de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8463 de 14.01.2019
Número identificador:  2018/12341
Referència Base de Dades:  000333/2019
 



ORDRE 30/2018, de 19 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes per al control de vegetació natural, mitjançant aprofitament ramader extensiu, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del programa de desenvolupament rural 2014-2020 de la Comunitat Valenciana. [2018/12341]





Índex



Preàmbul

Article únic. Aprovació de les bases reguladores

Disposició addicional única. Incidència en el pressupost de la Generalitat.

Disposició derogatòria única. Derogació de normes.

Disposicions finals

Primera. Habilitació

Segona. Entrada en vigor

Annex. Bases reguladores per a la concessió d'ajudes per al control de vegetació natural mitjançant aprofitament ramader extensiu en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del programa de desenvolupament rural 2014/2020 de la Comunitat Valenciana



Primera. Objecte

Segona. Localització de les actuacions

Tercera. Requisits que han de complir les persones beneficiàries

Quarta. Finançament de les ajudes

Cinquena. despeses subvencionables

Sexta. Tipus i quantia de les ajudes

Setena. Concurrència amb altres ajudes

Huitena. Obligacions de les persones beneficiàries.

Novena. Sol·licituds i documentació

Desena. Tramitació

Onzena. Valoració i proposta de resolució

Dotzena. Resolució de la convocatòria de subvencions.

Tretzena. Pagament i justificació de les subvencions concedides

Catorzena. Pèrdua o minoració, sancions administratives i reintegrament de la subvenció

Quinzena. Seguiment i control

Setzena. Transparència i protecció de dades

Dessetena. Informació i publicitat





PREÀMBUL



Els incendis forestals són un dels problemes ambientals que més preocupació genera en la societat valenciana i, conseqüentment, un dels que més atenció rep dins de les actuacions de gestió i conservació de les muntanyes.

El Reglament (UE) núm. 1305/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1698/2005, del Consell, estableix normes generals que regeixen l'ajuda de la Unió al desenvolupament rural finançada pel FEADER, fixa els objectius als quals ha de contribuir la política de desenvolupament rural i les corresponents prioritats de la Unió en aquesta matèria, traça el context estratègic de la referida política i defineix les mesures que han de ser adoptades per a l'execució d'aquesta.

El Reglament (UE) núm. 1305/2013 es desenvolupa mitjançant els següents reglaments: el Reglament Delegat (UE) núm. 807/2014 de la Comissió, d'11 de març de 2014, que el completa i hi introdueix disposicions transitòries i el Reglament d'Execució (UE) núm. 808/2014 de la Comissió, de 17 de juliol de 2014, que estableix disposicions d'aplicació d'aquest.

D'acord amb aquests reglaments, la Generalitat, a través de la conselleria competent en prevenció d'incendis forestals i de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària (AVFGA), com a organisme pagador i autoritat de gestió de les ajudes FEADER a la Comunitat Valenciana, ha elaborat el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 (d'ara endavant, PDR-CV 2014-2020), aprovat per la Comissió Europea mitjançant Decisió C(2015) 5324 de data 28 de juliol de 2015.

La versió en vigor del PDR-CV 2014-2020 inclou, entre altres, el següent desglossament de la Mesura 8:

Mesura 8: Inversions en el desenvolupament de zones forestals i millora de la viabilitat dels boscos

Submesura 8.3. Ajuda per a la prevenció dels danys causats als boscos pels incendis, desastres naturals i catàstrofes

Operació 8.3.1. Realització de treballs de construcció i manteniment d'infraestructures de prevenció d'incendis forestals i actuacions silvopastorals la finalitat de les quals siga reduir el risc d'incendi.

Entre aquests actuacions, la prevenció d'incendis forestals és una eina clau per a abordar aquesta problemàtica. Instrument que, en el desplegament de les seues accions i per major eficàcia, ha de conjugar dues perspectives complementàries: l'ampliació i manteniment de la xarxa d'àrees tallafocs i altres infraestructures de prevenció (punts estratègics de gestió/nodes, depòsits d'aigua, observatoris, pistes forestals...) i l'impuls a la prevenció social amb l'objectiu de reduir les negligències i els potencials conflictes socioeconòmics que subjauen a la freqüent ocurrència d'incendis. En aquest sentit, no serà sobrer destacar que, a la Comunitat Valenciana la gran majoria dels incendis forestals dels últims anys han sigut causats, directament o indirectament, per l'acció humana.



Hui ens trobem amb un entorn forestal molt propens als incendis, en el qual els mitjans d'extinció estan arribant a sostres d'efectivitat. Resulta, per tant, indispensable dirigir l'atenció cap a altres labors preventives que col·laboren a disminuir els riscos. En aquest context, el pasturatge extensiu ordenat pot constituir una eina complementària més per a la prevenció d'incendis forestals.

El pasturatge ordenat per al control de vegetació natural en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis (àrees tallafocs, pistes, etc.) constitueix una pràctica agroforestal sostenible, en la qual el bestiar col·labora reduint els riscos d'incendi mitjançant el control del desenvolupament de la vegetació, a més de complir una funció ecològica important en la forest mediterrània. En multitud de fòrums especialitzats, tant a nivell nacional com internacional, s'està advocant per la presència ordenada del bestiar en terreny forestal com a labor essencial per a la preservació de la muntanya davant del foc, en reduir la càrrega de vegetació potencialment combustible i exercir una funció clau per a la silvicultura preventiva en zones de difícil accés.

Addicionalment, l'aprofitament ramader constitueix un element clau en la revaloració i gestió multifuncional de les forests, particularment en la forest mediterrània, amb molt poc aprofitament fuster i sumida en un progressiu procés d'abandó. En aquest sentit, també contribueix al reconeixement de la labor del pastor i al desenvolupament rural sostenible en fixar població i generar rendes. Sense perdre de vista la seua aportació a la reducció del cost de manteniment de les àrees tallafocs, en espaiar en el temps els necessaris tractaments mecànics.



El pasturatge ordenat en aquests zones constitueix, per tant, una eina útil en la prevenció d'incendis, alhora que ofereix externalitats ambientals i socials positives, que el converteixen en un valuós sistema de gestió del territori. No obstant això, no cal oblidar que aquest pasturatge ha de complir els objectius per als quals s'estableix aquest tipus d'actuacions, a més de garantir altres qüestions com és la sanitat de la pròpia cabanya ramadera a fi d'evitar el trasllat d'unes zones a altres de malalties o epizoòties.

Per això, la Generalitat Valenciana considera necessari impulsar la utilització de la ramaderia extensiva per al control de vegetació natural en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis perquè suposa, sens dubte, una oportunitat per a previndre els incendis forestals, reforçar el caràcter multifuncional de les muntanyes i impulsar el desenvolupament sostenible de l'economia rural.

A les ajudes regulades en la present ordre els resulta d'aplicació la següent normativa:

– Comunitària:

– Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013 pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) núm. 1083/2006, del Consell, així com els reglaments que el despleguen;

– Reglament (UE) núm. 1305/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i pel qual es deroga el Reglament (CE) núm. 1698/2005 del Consell, desenvolupat pels Reglaments (UE) núm. 807/2014 i (UE) núm. 808/2014 de la Comissió;

– Reglament (UE) núm. 1306/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013 sobre el finançament, gestió i seguiment de la Política Agrícola Comuna, pel qual es deroguen els Reglaments (CE) 352/78, (CE) 165/94, (CE) 2799/98, (CE) 814/2000, (CE) 1290/2005 i (CE) 485/2008 del Consell així com els reglaments de desenvolupament d'aquest;

– Reglament (UE) 2017/2393 del Parlament Europeu i del Consell, de 13 de desembre de 2017, pel qual es modifiquen, entre altres, els Reglaments (UE) núm. 1305/2013 relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del FEADER i (UE) núm. 1306/2013 sobre el finançament, gestió i seguiment de la PAC;

– Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea;

– Reglament (UE) 2017/1084 de la Comissió, de 14 de juny de 2017, pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 651/2014 quant a les ajudes a infraestructures portuàries i aeroportuàries, els llindars de notificació per a les ajudes a la cultura i la conservació del patrimoni i per a les ajudes a infraestructures esportives i recreatives multifuncionals, així com els règims d'ajudes de funcionament de finalitat regional, i pel qual es modifica el Reglament (UE) núm. 702/2014 quant al càlcul dels costos subvencionables.



– Nacional

La normativa bàsica prevista en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

– Autonòmica

– Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

En aplicació de l'article 7.2 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'especifica que les ajudes per al control de vegetació natural, mitjançant aprofitament ramader extensiu, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020 queden fora de l'àmbit d'aplicació de l'article 42 del TFUE, per la qual cosa tenen la consideració d'ajudes d'Estat.



Per a l'exempció de la notificació individual d'aquestes ajudes a la Comissió, s'acullen al règim previst en el capítol I i en els apartats 2 a 12 de l'article 34 del Reglament (UE) núm. 702/2014 de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del TFUE.



Les citades ajudes han sigut comunicades a la Comissió amb número de registre SA.43021 (2015/XA).

Així mateix, es fa constar que la present norma està inclosa com una de les iniciatives reglamentàries a tramitar per aquesta conselleria en el marc del Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat 2018, aprovat per Acord del Consell de 12.01.2018.

D'acord amb el que es disposa en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en l'exercici de la potestat reglamentària l'Administració pública actuarà d'acord amb els principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, i la present ordre estarà en tot moment subjecta a aquests principis.



En el procés d'elaboració d'aquesta ordre, segons el que es disposa en l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions, ha emés informe l'Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada de la conselleria competent en matèria de prevenció d'incendis forestals.



Per tot això, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en prevenció d'incendis forestals, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, conforme amb el Consell Juridic Consultiu de la Comunitat Valenciana i fent ús de les atribucions conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, així com del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i dels articles 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions,





ORDENE



Article únic. Aprovació de les bases reguladores

S'aproven les bases reguladores per les quals es regeixen les subvencions destinades a la concessió d'ajudes per al control de vegetació natural, mitjançant aprofitament ramader extensiu, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, contingudes en l'annex de la present ordre.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència en el pressupost de la Generalitat

La present ordre no comporta obligacions econòmiques per a la Generalitat, i seran, si escau, les successives resolucions per les quals s'efectuen les convocatòries periòdiques específiques de les ajudes les que en comportaran.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació de normes

Queda derogada qualsevol altra ordre o disposició de rang igual o inferior que haguera tingut per objecte l'aplicació d'instruments de gestió en prevenció d'incendis forestals en el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana per al període 2007-2013.

Queden derogades totes les disposicions de rang igual o inferior en allò que contradiguen o s'oposen al que disposa en la present norma.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació

La direcció general amb competències en matèria de prevenció d'incendis forestals podrà dictar totes les instruccions de caràcter intern i organitzatiu que siguen necessàries per a adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta ordre i de les corresponents convocatòries.



Segona. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà del dia de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 19 de desembre de 2018



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO





ANNEX

Bases reguladores per a la concessió d'ajudes per al control de vegetació natural mitjançant aprofitament ramader extensiu en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020



Primera. Objecte

L'objecte de les ajudes és l'activitat de maneig del bestiar mitjançant la seua conducció i guia per un pastor o mitjançant instal·lacions que n'eviten la mobilitat, com ara pastors elèctrics o tanca mòbil, en zones estratègiques lligades a la prevenció d'incendis per al control de la pastura i matollar mitjançant un pasturatge extensiu controlat, de caràcter exhaustiu. Les zones s'establiran en les convocatòries anuals corresponents.



Segona. Localització de les actuacions

1. Solament es finançaran actuacions que es facen en terrenys forestals, concretament:

a) Àrees tallafocs, faixes auxiliars i pistes forestals de la Comunitat Valenciana en forests públiques i privades on calga una reducció de la càrrega de vegetació existent entre els desbrossaments de manteniment mecànic programats, així com els cultius abandonats delimitats com a àrees tallafoc en els plans de prevenció;

b) Forests bovalars de la província de Castelló, terme encunyat pel dret medieval aragonés i que fa referència a les deveses de pasturatge de bous;

c) Les superfícies de pastura incloses dins d'espais naturals de la Comunitat Valenciana: reserva natural, parc natural, paisatge protegit i paratge natural municipal que compten amb l'informe favorable de l'òrgan competent;

d) Les superfícies de pastura incloses dins d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000 de la Comunitat Valenciana: lloc d'importància comunitària, zona especial de conservació i zona d'especial protecció d'aus que compten amb l'informe favorable de l'òrgan competent;



e) Les forests públiques.

2. La conselleria competent en matèria de prevenció d'incendis forestals podrà determinar, per a cada convocatòria d'ajudes, l'oferta de les zones adequades per al seu manteniment mitjançant bestiar, utilitzant els següents criteris:

a) Existència d'àrees tallafocs el manteniment de les quals resulte costós, per:

1. Dificultat d'accés conseqüència de la proliferació del matollar, a causa del temps transcorregut des de l'últim desbrossament de manteniment realitzat;

2. Llunyania en l'accés (distància de recorregut elevada per als equips humans de prevenció d'incendis);

3. Excessiva pedregositat, presència elevada de pedregositat en el pendent del terreny;

4. Limitacions temporals i quant a la forma d'execució dels treballs en espais naturals protegits.

b) Existència de tradició ramadera i disponibilitat de pastors susceptibles de participar en el programa de subvencions.

c) Existència d'infraestructures ramaderes: bardes o punts d'aigua que possibiliten mantindre en condicions adequades el bestiar.



Tercera. Requisits que han de complir les persones beneficiàries

1. Podran ser beneficiàries d'aquestes ajudes les persones titulars d'explotacions ramaderes, amb autorització d'aprofitament forestal menor o de pla d'aprofitament de pastures, que les sol·liciten i que complisquen:

a) Les explotacions ramaderes de producció i reproducció classificació zootècnica reproducció per a producció de carn i llet d'oví, caprí, boví i producció de carn en equí que radiquen en el territori de la Comunitat Valenciana i estiguen inscrites en el Registre d'Explotacions Ramaderes de la Comunitat Valenciana, creat per la Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana;



b) El que es disposa en els articles 13 i 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions;

c) Tinguen la consideració de pimes agràries dedicades a la producció primària, tal com es defineixen en l'annex I del Reglament (UE) núm. 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

2. Les persones titulars de les explotacions ramaderes sol·licitants de l'ajuda podran ser persones físiques o jurídiques, així com les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, fins i tot mancant de personalitat jurídica, puga dur a terme els projectes, activitats o comportaments o es trobe en la situació que motiva la concessió de la subvenció.

3. No poden ser beneficiàries d'aquestes ajudes:

a) Les empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior;

b) Empreses en crisis.

4. La persona sol·licitant disposarà d'un pla d'igualtat en el cas que, d'acord amb la legislació d'aplicació, els siga exigible en compliment de l'article 4 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, d'igualtat entre dones i homes, i de l'article 14 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.





Quarta. Finançament de les ajudes

1. Les ajudes regulades en la present ordre estaran cofinançades pel FEADER, el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i la Generalitat, segons consta en el Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020, coincidint la seua vigència amb la d'aquest programa.

2. Les convocatòries anuals es realitzaran si en el pressupost anual hi ha crèdit adequat i suficient, contindran les quanties totals màximes i les aplicacions pressupostàries que les financen, i es faran públiques anualment mitjançant una resolució del director de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb els pressupostos de la Generalitat corresponents a cada exercici pressupostari.



Quinta. Despeses subvencionables

Seran subvencionables les despeses següents:

1. La remuneració de l'activitat de maneig del bestiar per a la reducció de càrrega de vegetació en les àrees incloses en el primer apartat de la base segona del present annex, mitjançant la conducció i guia per un pastor i/o utilitzant instal·lacions que n'eviten la mobilitat com ara pastors elèctrics o tanques mòbils, quan es donen les condicions generals següents:

a) El període d'activitat objecte de subvenció serà d'octubre a juny, del qual seran subvencionables un màxim de 130 dies que seran distribuïts per la persona sol·licitant d'acord amb les seues necessitats, garantint que es realitza el control de la vegetació adequadament. El període subvencionable serà establit en les convocatòries anuals corresponents.



b) Mantindre un mínim de càrrega ramadera que per als diferents tipus s'estableix en:



Càrregues mínimes per als

períodes establits

Boví 1 cap de bestiar/ha

Equí 1 cap de bestiar/ha

Caprí 4 caps de bestiar/ha

Oví 4 caps de bestiar/ha





La comissió avaluadora definida en la base onzena modificarà de forma motivada aquests condicions generals en el cas que la meteorologia de l'any, les característiques agronòmiques dels sòls i càrregues efectives generals així ho requerisquen.

2. El càlcul de la remuneració de l'activitat de maneig del bestiar es realitza tenint en compte els dies que es va a pasturar multiplicats pel cost del salari/dia i els seus complements i pagues extres, establit per a la categoria de pastor en les taules salarials corresponents al conveni col·lectiu d'activitats agropecuàries en vigor l'any de la convocatòria.



3. La contractació de treballs amb maquinària que siguen necessaris per a obrir vies d'accés al bestiar a punts o àrees amb vegetació densa i intricada, de difícil accés. Treballs que, en el marc dels plans d'ordenació forestal o en espais naturals protegits (PORN, PRUG), es realitzaran de conformitat amb els preceptes que aquests establisquen.



4. Adquisició d'instal·lacions que eviten la mobilitat del bestiar, com ara un pastor elèctric o una tanca mòbil o similar, en aquells casos en què la barda del bestiar estiga a una distància excessiva de la zona a controlar.

5. No podran ser subvencionables les actuacions iniciades o realitzades abans de presentar la sol·licitud de l'ajuda.

6. L'impost sobre el valor afegit (IVA) no serà subvencionable, excepte quan no siga recuperable conformement a la legislació nacional en matèria d'IVA.



Sexta. Tipus i quantia de les ajudes

1. L'ajuda té caràcter de subvenció en funció de les despeses ocasionades per l'activitat a realitzar.

2. S'estableix un finançament màxim del 100 % depenent del tipus de despesa.

3. L'import de les ajudes sol·licitades el determinarà la persona sol·licitant en la proposta d'actuació que ha de presentar juntament amb la sol·licitud de la subvenció.

4. La quantia de l'ajuda es calcularà en concepte de:

a) Remuneració de l'activitat de maneig del bestiar: màxim 100 % de la despesa, calculada d'acord amb la base anterior

b) Els treballs de desbrossament amb maquinària per a obrir vies d'accés al bestiar, que seran subvencionats fins a un màxim del 30 % del cost total de la proposta d'actuació.

c) Adquisició d'instal·lacions que eviten la mobilitat del bestiar, com ara un pastor elèctric o una tanca mòbil o similar, fins a un màxim del 50 % del cost total de la proposta d'actuació.



Setena. Concurrència amb altres ajudes

1. Les ajudes regulades en aquesta ordre són incompatibles amb qualsevol contribució concedida amb la mateixa finalitat pels Fons Estructurals, el Fons de Cohesió o qualsevol altre instrument financer de la Unió, segons estableix l'article 59.8 del Reglament (UE) núm. 1305/2013, relatiu a l'ajuda al desenvolupament rural a través del FEADER.

2. Les ajudes regulades en aquests bases són compatibles amb altres determinades per a la mateixa finalitat convocades per altres administracions o ens públics o privats nacionals o internacionals, exclosos els supòsits de l'apartat 1 de la present base. No obstant això, l'import o el percentatge de totes les ajudes concedides per a la mateixa finalitat, no podrà superar en cap cas, els límits establits pel Reglament (UE) núm. 1305/2013.

3. L'import global de les ajudes, no podrà superar en cap cas, de forma aïllada o acumulada amb altres ajudes d'altres administracions públiques o ens públics o privats, nacionals o internacionals, destinades a la mateixa finalitat, el 100 % del cost de les actuacions subvencionables.

4. Segons l'article 8 del Reglament (UE) núm. 702/2014, en determinar si es respecten els llindars de notificació i les intensitats màximes d'ajuda del capítol III d'aquest Reglament («Categories d'ajudes»), caldrà tindre en compte l'import total de l'ajuda estatal a l'activitat, projecte o empresa beneficiaria.

4.1. Una ajuda amb costos subvencionables identificables, exempta de l'obligació de notificar-se, podrà acumular-se amb qualsevol altra ajuda estatal sempre que aquests mesures d'ajuda es referisquen a costos subvencionables identificables diferents o amb qualsevol altra ajuda estatal, en relació amb els mateixos costos subvencionables, parcialment o totalment solapats, únicament si tal acumulació no supera la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevats aplicables a aquesta ajuda en virtut del Reglament (UE) núm. 702/2014;

4.2. Les ajudes sense costos subvencionables identificables podran acumular-se amb altres ajudes estatals sense costos subvencionables identificables fins al llindar més elevat de finançament total pertinent fixat per a les circumstàncies concretes de cada cas en aquest Reglament o en una decisió o un reglament d'exempció per categories adoptat per la Comissió.

5. Les ajudes estatals exemptes en virtut del Reglament (UE) núm. 702/2014 no s'acumularan amb cap ajuda de minimis corresponent als mateixos costos subvencionables si aquesta acumulació dona lloc a una intensitat o import de l'ajuda superior als establits en el capítol III d'aquest.



Huitena. Obligacions de les persones beneficiàries

1. Les persones beneficiàries de l'ajuda han de:

a) Complir l'objectiu, executar el projecte, realitzar l'activitat que fonamenta la concessió de la subvenció.

b) Justificar el compliment dels requisits i condicions, així com la realització del projecte o activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, a efectuar per l'òrgan concedent, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que corresponen a la Generalitat, Administració de l'Estat i Comissió Europea i aportar tota la informació i documentació que els fora requerida.

d) Acceptar les bases fixades en aquesta ordre de bases, la convocatòria periòdica a la qual s'aculla la sol·licitud i aquelles directrius que la direcció general competent en prevenció d'incendis forestals establisca com a desplegament i seguiment.

e) Comunicar per escrit a la conselleria competent en prevenció d'incendis forestals de l'obtenció de qualsevol altra ajuda o subvenció per a la mateixa finalitat, procedent de qualssevol altres administracions, ens públics o privats.

f) Facilitar tota la informació que sobre l'execució del pla d'aprofitaments li sol·licite la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, a fi de poder realitzar un seguiment tècnic de les activitats i el seu efecte sobre la vegetació.



g) En els Espais Naturals Protegits, i en tots aquells compresos en el marc de la Xarxa Natura, s'hauran de tindre en compte les directrius dels plans d'ús i gestió d'aquests espais o normativa equivalent, i per a l'aprovació de l'expedient caldrà un dictamen favorable de l'organisme rector d'aquests, que sol·licitarà la comissió avaluadora.



En tot cas, quan l'acció tinga lloc en l'àmbit d'un parc natural s'estarà al que es disposa a aquest efecte en l'Ordre 1/2015, de 23 de març, conjunta de la Conselleria de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, i de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, d'ordenació de l'aprofitament ramader extensiu tradicional als parcs naturals de la Comunitat Valenciana (DOGV 7508, 20.04.2015).



h) En les muntanyes d'utilitat pública, s'haurà d'aportar la justificació de disposar de la concessió en vigor de l'aprofitament de pastures per a la zona en qüestió.

i) Les altres previstes en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en el seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

j) Portar un sistema de comptabilitat separada, o codis comptables adequats per a totes les transaccions relatives a la subvenció finançada amb FEADER.

k) Complir el que s'estableix en l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, respecte a l'obligatorietat de donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de les actuacions objecte de subvenció, d'acord amb el que es preveu en els punts 2 i 3 del citat article, així com en l'article 18 de la Llei 38/2003, de 26 de novembre, general de subvencions, i les especificacions incloses en l'apartat 3 de la base 15a de la present ordre de bases.



l) Mantindre a la disposició de l'administració, durant almenys els quatre anys següents al pagament final, els justificants de pagament de les despeses finançades i dels ingressos per les ajudes percebudes.

2. L'incompliment de les anteriors obligacions donarà lloc a l'exigència de les responsabilitats que corresponguen, d'acord amb la legislació vigent.

3. Sense perjudici dels compromisos específics establits en cadascuna de les línies d'ajuda, les persones beneficiàries, mitjançant la signatura de la sol·licitud d'ajuda, es comprometen a informar el públic de l'ajuda obtinguda del FEADER durant la realització d'una acció subvencionada, de la forma següent:

a) En totes les activitats d'informació i comunicació que duga a terme, la persona beneficiària haurà de reconéixer el suport del FEADER a l'operació mostrant l'emblema de la Unió i una referència a l'ajuda del FEADER.

b) A través de la pàgina web a persona beneficiària, si en té, amb una breu descripció de les accions a realitzar, objectius i resultats i l'ajuda obtinguda de la UE, tot això amb els elements als quals es refereix el punt 1 de la part 2 de l'annex III del Reglament (UE) núm. 808/2014, modificat pels Reglaments d'Execució (UE) 2016/669 i (UE) 2016/1997 de la Comissió.



Novena. Sol·licituds i documentació

1. Les persones interessades que reunisquen les condicions previstes en la base tercera de la present ordre presentaran les sol·licituds a través del model normalitzat que es publicarà en la seu electrònica de la Generalitat, www.gva.es, en la forma que es determine en les convocatòries i de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques

2. La sol·licitud anirà acompanyada de la següent documentació:

a) Memòria justificativa de l'actuació a realitzar signada per la persona sol·licitant o representant, amb la proposta d'activitat a desenvolupar objecte de la subvenció (proposta d'aprofitament), que adoptarà la forma de declaració responsable, explicitant:

1r. L'activitat que farà;

2n. La zona d'actuació, hectàrees;

3r. Nombre de dies que ha de pasturar;

4t. Nombre de caps de bestiar que asseguren la càrrega ramadera mínima per dia i hectàrea;

5é. Si l'activitat la farà personalment o amb personal contractat;



6é. Si és el cas, s'indicarà si es contractaran treballs de desbrossament amb maquinària per a obrir vies d'accés al bestiar.

7é. Si és el cas, s'indicarà l'adquisició d'instal·lacions que eviten la mobilitat del bestiar, justificant-ne la necessitat de la compra.

b) Pressupost desglossat segons els diferents blocs de despeses subvencionables, així com import sol·licitat.

c) Acreditació de la titularitat de les dades bancàries per al pagament de la subvenció, d'acord amb l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l'Administració de la Generalitat.

d) Document admissible en dret que acredite el dret d'ús de pastures sobre els terrenys per als quals se sol·licita l'ajuda i durant el període per al qual se sol·licita, com la resolució de concessió d'aprofitament de pastures, contractes d'arrendament o cessió de superfícies de pastures comunals o privades.

e) Cartilla ramadera o llibre d'explotació ramadera actualitzada que acredite l'estat sanitari actual del bestiar que s'empre per a aquest servei. Haurà de ser igual o superior a M3 o T3.

f) En el cas de persones jurídiques o agrupació de persones físiques, còpia compulsada dels estatuts de l'entitat i/o escriptura de constitució o qualsevol altre document admissible en dret que l'acredite i còpia de poders que acrediten la representació.

g) En el cas de persones jurídiques o agrupació de persones físiques, certificació de l'acta on conste l'acord de sol·licitar les ajudes i nomenament del representant de l'entitat per a efectuar la gestió.

3. El formulari de sol·licitud incorporarà les següents declaracions responsables, que hauran de ser subscrites en tot cas/si escau per les persones sol·licitants:

a) No estar incurs en alguna de les circumstàncies recollides en l'apartat 2n de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

b) No haver sol·licitat una altra ajuda per a la mateixa finalitat. En cas d'haver obtingut subvencions per a les mateixes despeses subvencionables procedents de qualsevol de les administracions o entitats públiques nacionals o internacionals, haurà d'especificar la quantia, la data de concessió i l'organisme que concedeix l'ajuda.

c) Complir els requisits exigits per a obtindre la condició de persona beneficiària de l'ajuda sol·licitada.

d) Comprometre's a exercir l'activitat objecte de l'ajuda i a mantindre a la disposició de l'administració els justificants de pagament de les despeses finançades.

e) Comprometre's a comunicar qualsevol variació que afecte les dades i documentació entregada a l'administració en el context de tramitació d'aquesta ajuda.

f) Comprometre's a aportar la documentació exigida en les bases reguladores que no puga ser obtinguda directament per la conselleria.

g) Comprometre's a facilitar en tot moment la realització dels controls necessaris per a comprovar la correcta concessió de l'ajuda i el compliment de compromisos així com a aportar la informació necessària requerida, tècnica, econòmica i laboral per a l'elaboració d'indicadors de seguiment de la mesura.

h) En el cas d'estar obligats a elaborar i aplicar un pla d'Igualtat entre dones i homes, en té i l'aplica.

4. Les persones interessades són responsables de la veracitat dels documents que presenten, i els òrgans gestors poden sol·licitar de manera motivada l'acarament de les còpies aportades per ells, per a la qual cosa podran requerir l'exhibició del document o de la informació original, sense perjudici de les facultats de comprovació, control i inspecció que tenen atribuïdes les Administracions Públiques.

5. D'acord amb el que es disposa en l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat de la persona sol·licitant o, si escau, del seu representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les seues obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social. En cas que la persona sol·licitant s'opose al fet que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari, i quedarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

6. En el cas que la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'adjunten els documents preceptius, es requerirà la persona interessada perquè, en un termini de 10 dies, esmene la falta o aporte els documents, amb la indicació que si no ho feia, se'l tindria per desistit de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes previstos en l'article 21 apartat 1r de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



7. Així mateix, es podrà requerir de la persona sol·licitant qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la resolució de l'expedient, així com l'acreditació dels requisits als quals es refereix la documentació administrativa.

8. El termini per a la presentació de les sol·licituds d'ajudes s'establirà en la convocatòria d'aquestes, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Desena. Tramitació

1. La concessió de les subvencions es realitzarà mitjançant el procediment de concurrència competitiva a què es refereix l'article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, d'acord amb els criteris de valoració que s'indiquen en l'apartat 5.

2. L'òrgan encarregat de l'ordenació i instrucció del procediment és el Servei Territorial de Medi Ambient de la província a la qual pertany el municipi, de la conselleria competent en prevenció d'incendis forestals, que, d'ofici, acordarà totes les actuacions necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut dels quals ha de pronunciar-se la resolució.

3. Finalitzada la fase d'instrucció, s'emetrà per a cada expedient un informe en el qual s'especifique si, amb la informació que figura en el seu poder, la sol·licitud compleix els requisits establits per a accedir a l'ajuda i el tipus i quantia que li corresponga, d'acord amb la base cinquena de la present ordre.



Onzena. Valoració i proposta de resolució

1. La valoració de les sol·licituds presentades es realitzarà per una comissió de valoració, composta per la persona titular del Servei de Conciliació d'Usos i Sensibilització per a la Prevenció d'Incendis Forestals en qualitat de presidenta, un representant del servei de Conciliació d'Usos i Sensibilització per a la Prevenció d'Incendis Forestals, un representant de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, un representant de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna i un representant de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental designats per la persona titular de les corresponents direccions generals i fins a un màxim de tres tècnics de prevenció d'incendis forestals designats per la persona titular de la direcció general amb competències en prevenció d'incendis forestals. Un dels membres de la comissió actuarà com a secretari de la comissió, que, atesos els criteris i requisits establits i d'acord amb la disponibilitat pressupostària, estendrà acta i formularà la proposta de resolució a l'òrgan concedent.



En la designació dels representants en aquest òrgan, es procurarà la presència equilibrada de dones i homes, en aplicació del que preveu el II Pla d'igualtat de dones i homes de l'Administració de la Generalitat, aprovat per Acord de 10 de març de 2017, del Consell.



2. Per a l'atorgament de les subvencions, en règim de concurrència competitiva, per a establir l'ordre de prelació entre les sol·licituds admeses a tràmit, es tindran en compte els següents criteris de valoració, segons la baremació següent:



Concepte Valor

a) Actuació en zones declarades Zona d'Actuació Urgent (excloent de la b i c) 20 punts

b) Actuació en zones incloses en la Xarxa Natura 2000 (excloent de la a i c) 15 punts

c) Actuació en zones incloses en àrees estratègiques, entenent-se com a tals els llits de barrancs, canyars, zones d'interfície urbana-forestal (excloent de la a i b)

10 punts

d) Actuació en zones que es troben entre les prioritats d'actuació establides en els plans de desenvolupament del Pla de silvicultura preventiva de la Comunitat Valenciana.

5 punts





Si no es compleixen les condicions de l'apartat, la puntuació obtinguda serà zero (0).

El resultat final serà la suma de la puntuació obtinguda en cadascun dels quatre apartats.

La puntuació mínima que es pot obtindre serà de deu punts.

En el cas que no s'obtinga la puntuació mínima de 10 punts, les sol·licituds seran desestimades, amb exclusió del procediment de la convocatòria.

En el cas que sobre una mateixa zona d'actuació hi haja més d'una persona sol·licitant, els criteris de valoració per a desempatar i seguir el procediment per a determinar la sol·licitud que preval en aqueixa zona d'actuació, es realitzarà la següent baremació, fins a un màxim de 42 punts. L'aplicació del criteri de desempat no implica necessàriament que la sol·licitud haja de ser destinatària final de l'ajuda.



Els criteris de desempat són:



Concepte Valor

a) Certificació de ramaderia ecològica pel Comité d'Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana 15 punts

b) Inscripció de l'explotació ramadera en el Llibre Genealògic de races ramaderes autòctones de la Comunitat Valenciana. El nombre mínim d'animals reproductors de les races ramaderes autòctones en perill d'extinció s'estableix en 30. 5 punts

c) Realització de l'actuació en zones declarades d'especial protecció per a l'alimentació d'ocells necròfags (ZEPAN), Alt Maestrat, Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana, Penyagolosa, Serra d'Espadà, Alto Túria i Sierra del Negrete, Sierra de Martés-Muela de Cortes, Serres de Mariola i el carrascal de la Font Roja. 5 punts

d) Sol·licituds en les quals una dona siga titular de l'explotació, de forma individual o mitjançant titularitat compartida, segons es defineix en la Llei 35/2011, de 4 d'octubre, sobre titularitat compartida de les explotacions agràries. 5 punts

e) Sol·licituds d'explotacions qualificades com a prioritàries en el moment de presentar la sol·licitud d'ajuda. 5 punts

f) Sol·licituds corresponents a joves menors de 41 anys

7 punts





En el cas que diverses sol·licituds aconseguiren la mateixa puntuació, el següent criteri de desempat seran les hectàrees del projecte d'actuació, de major a menor.

3. La comissió de valoració elaborarà un llistat ordenat amb totes les persones sol·licitants de la subvenció admeses, a fi d'establir l'ordre de prelació entre les sol·licituds i proposarà a l'òrgan competent per a resoldre les persones beneficiàries de la subvenció fins a esgotar el crèdit de la convocatòria.



Dotzena. Resolució de la convocatòria de subvencions

1. La competència per a resoldre les corresponents convocatòries correspon a la direcció general amb competències en matèria de prevenció d'incendis forestals, segons Acord de 26 d'abril de 2012 pel qual es deleguen les funcions d'autorització del pagament de fons FEADER entre l'organisme pagador i els diferents òrgans administratius de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, així com de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient, i de la Conselleria de Governació.

2. Al mateix temps, les sol·licituds d'ajuda que no puguen ser ateses per excedir l'import global màxim de la convocatòria seran desestimades, segons que s'estableix en l'article 39 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, així com els articles 9.4.b i 36.1.b) de la Llei 38/2003 General de subvencions, i l'article 58 del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006.

3. La resolució, que serà motivada i tindrà els efectes i contingut previstos en l'article 25 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre General de Subvencions, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en la normativa reguladora del procediment administratiu comú.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar les sol·licituds de subvencions serà de sis mesos comptant a partir de la finalització del termini de presentació d'aquestes. Transcorregut el termini assenyalat sense que s'haja notificat cap resolució, podran entendre desestimades les seues pretensions per silenci administratiu en els termes previstos en la normativa reguladora del procediment administratiu comú, i en l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat.

5. En la resolució de concessió d'ajuda, figuraran, com a mínim: import màxim de l'ajuda, tipus d'ajuda, termini d'execució i justificació de les actuacions subvencionables, procedència de fons amb esment exprés de les quantitats de FEADER i la seua mesura. S'inclourà una llista de reserva de sol·licituds no ateses per falta de crèdit.

6. En la resolució de desestimació per falta de disponibilitats pressupostàries, es farà constar la incorporació i la posició de la sol·licitud en la llista d'espera, així com la puntuació obtinguda d'acord amb la base desena d'aquest annex i les condicions que es deriven. En el supòsit que es produïren renúncies, revocacions de les subvencions concedides o ampliacions posteriors de crèdit de la mateixa convocatòria, es poden fer atorgaments segons aquesta llista d'espera prevista en l'apartat anterior.

7. Les resolucions que concedisquen o deneguen aquests ajudes posen fi a la via administrativa, en les respectives notificacions s'informarà a les persones interessades dels recursos que procedisquen.



Tretzena. Pagament i justificació de les subvencions concedides



1. La sol·licitud de pagament de la subvenció anirà dirigida al/la director/a general competent en prevenció d'incendis forestals. El termini màxim per a justificar serà establit en les corresponents convocatòries, aquest termini particular no pot ser superior als tres mesos posteriors a la finalització d'activitat, ni al 30 de setembre. Es presentaran les sol·licituds de pagament a través del model normalitzat que es publicarà en la seu electrònica de la Generalitat (www.gva.es), en la forma que es determine en les convocatòries.

2. La direcció general competent en prevenció d'incendis forestals ostenta, per delegació de la AVFGA segons l'abans citat Acord de Delegació de 26 d'abril de 2012, les funcions d'autorització de pagaments, així com la pràctica dels controls, la qual cosa es farà constar expressament quan les resolucions s'adopten en virtut d'aquesta delegació.



3. La persona beneficiària ha de justificar el compliment de l'activitat mitjançant la presentació del compte justificatiu de despeses i el pagament de la totalitat de les despeses originades per les activitats subvencionades.

4. Els pagaments efectuats per les persones beneficiàries es justificaran mitjançant factures i documents de pagament. Quan això no siga possible, els pagaments es justificaran mitjançant documents de valor probatori equivalent, d'acord amb el que es preveu en l'apartat 4 de l'article 60 del Reglament (UE) núm. 1305/2013.

5. La quantia final de la subvenció dependrà del grau de compliment de la proposta d'aprofitament prèviament aprovat, d'acord amb els controls, inspeccions, i les seues corresponents certificacions, a realitzar pel personal tècnic designat per la direcció general de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, d'acord amb la següent graduació:



El grau de compliment es comprova mitjançant un seguiment de la labor del pastor per a contrastar els resultats observats en el seguiment amb la realitat inicial de la zona, descrita prèviament en la caracterització inicial d'aquesta.



Grau Descripció Percentatge de pagament

Grau 0 No s'ha fet la labor de pasturatge 0 % del pressupost aprovat

Grau 1 S'ha fet la labor de

pasturatge 100 % del pressupost aprovat





6. El compliment de les obligacions recollides en cadascuna de les propostes d'aprofitament es certificarà pels serveis tècnics per a cadascun dels períodes recollits en la base sisena.

7. La sol·licitud de pagament anirà acompanyada de la documentació següent:

7.1. El compte justificatiu contindrà la informació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts. Haurà d'especificar-se una relació amb els dies concrets en els quals es realitza l'activitat subvencionada.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, amb una relació classificada de les despeses de l'activitat, amb identificació del creditor, el document, el seu import, data d'emissió i data de pagament.

7.2. La justificació de les despeses es realitzarà d'acord amb els requeriments següents:

a) Totes les persones beneficiàries queden obligades a presentar justificació documental de totes les despeses efectuades per a la realització dels projectes subvencionats fins a aconseguir, almenys, l'import total del cost subvencionable, així com la documentació que justifique el pagament.

b) Les despeses de personal es justificaran mitjançant una còpia compulsada del contracte i de les nòmines signades per les persones que hagen treballat directament en els projectes subvencionats, així com els justificants corresponents de les cotitzacions a la Seguretat Social i de l'ingrés en la Delegació d'Hisenda de les quantitats retingudes corresponents a l'IRPF.

c) En el cas de persones treballadores autònomes presentaran la declaració de l'IRPF de l'exercici anterior o certificat negatiu d'Hisenda que acredite la no-obligació de presentació de declaració de l'IRPF, i document acreditatiu de trobar-se en situació d'alta en el Sistema Especial per a Treballadors per Compte Propi Agraris i els justificants dels abonaments de les quotes.

d) Les persones beneficiàries de les subvencions hauran d'adjuntar juntament amb la sol·licitud de pagament i en el cas de no haver autoritzat la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural la seua obtenció mitjançant sistemes telemàtics, certificació vigent d'estar al corrent de les obligacions tributàries enfront de la Generalitat, l'Estat i la Seguretat Social, en els termes establits en l'article 22 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Catorzena. Pèrdua o minoració, sancions administratives i reintegrament de la subvenció

1. Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió i, si escau, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció. La modificació de la resolució de la concessió, serà per la diferència entre la quantitat concedida en la corresponent convocatòria amb la quantitat obtinguda en altres subvencions d'altres administracions. La quantitat total obtinguda mitjançant subvencions no pot excedir el percentatge indicat en la base quarta.

2. Si la quantitat obtinguda en altres subvencions d'altres administracions públiques o ens públics fora superior a la concedida en la corresponent convocatòria, es procedirà segons el cas, a la desestimació de la sol·licitud o a la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció reconeguda.

3. Igualment, l'incompliment per la persona beneficiària dels requisits i condicions que van donar lloc a l'atorgament de la subvenció, la falta de justificació o la justificació insuficient de la subvenció concedida en el termini establit per a això, l'insuficient grau de compliment de la proposta d'aprofitament referit en el punt 5 de la base dotzena, així com la concurrència d'altres causes recollides en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, donarà lloc a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció.



4. En els supòsits en què procedisca, s'incoarà el corresponent procediment de minoració o desistiment sense efecte de la subvenció, previ tràmit d'audiència i notificació a persona interessada, perquè puga al·legar el que estime pertinent en defensa del seu dret.

5. Els pagaments es calcularan sobre la base dels imports que es consideren admissibles durant els controls administratius. L'autoritat competent examinarà la sol·licitud de pagament presentada per la persona beneficiària i determinarà els imports admissibles. A més, fixarà:

a) L'import pagador a la persona beneficiària en funció de la sol·licitud de pagament i la decisió de concessió, és a dir, l'import indicat per la persona beneficiària en la sol·licitud de pagament (o import de la concessió si aquest és menor)

b) L'import pagador a la persona beneficiària després de l'examen de l'admissibilitat de la despesa que figure en la sol·licitud de pagament.

Si l'import fixat conformement amb la lletra a) supera l'import fixat conformement a la lletra b) en més d'un 10 %, s'aplicarà una sanció administrativa a l'import fixat conformement a la lletra b), d'acord amb l'article 63 del Reglament (UE) 809/2014. És a dir, si l'import sol·licitat supera l'import admissible després dels controls d'admissibilitat en més d'un 10 %, s'aplica una penalització sobre aquest últim import la quantia del qual serà igual a la diferència entre aqueixos dos imports, però no anirà més enllà de la retirada total de l'ajuda.

No obstant això, no s'aplicaran sancions quan la persona beneficiària puga demostrar a satisfacció de l'autoritat competent que no és responsable de la inclusió de l'import no admissible o quan l'autoritat competent adquirisca d'una altra manera la convicció que la persona beneficiària no és responsable d'això.

6. La resolució corresponent serà dictada per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria de prevenció d'incendis forestals per delegació de la persona titular de la AVFGA.



Quinzena. Seguiment i control

1. Les persones beneficiàries de les ajudes se sotmetran a controls administratius, sobre el terreny i de qualitat, així com a qualsevol altra actuació de comprovació i control financer que corresponga a la Intervenció General o a qualsevol altre organisme amb competències de control sobre fons FEADER, i han d'aportar tota la informació que siga requerida en l'exercici d'aquestes actuacions.

2. L'organització i realització dels controls s'efectuarà d'acord amb les disposicions generals que siguen aplicables establides en el Reglament d'execució (UE) núm. 809/2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) núm. 1306/2013 pel que fa al sistema integrat de gestió i control, les mesures de desenvolupament rural i la condicionalitat.

3. D'acord amb el que s'estableix en l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per part de la direcció general competent en matèria de prevenció d'incendis forestals s'elaborarà un pla de control, que haurà de ser aprovat amb caràcter previ a la seua execució, i en el qual s'especificaran els tipus de control a efectuar, els criteris de selecció de la mostra i el percentatge mínim d'ajuda a controlar respecte a l'import global.

El pla de control serà aprovat pel director de l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, d'acord amb el que s'estableix en el Decret 185/2010, de 5 de novembre, del Consell, pel qual es regula el contingut i els requisits mínims dels plans de control de les ajudes finançades amb càrrec al Fons Europeu Agrícola de Garantia Agrària (FEAGA) i al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

4. Els controls administratius s'efectuaran sobre totes les sol·licituds d'ajuda i de pagament. Els controls administratius de les sol·licituds d'ajuda inclouran les següents comprovacions:

a) L'admissibilitat de la persona beneficiària.

b) Els criteris/requisits d'admissibilitat, els compromisos i altres obligacions que han de complir els projectes per als quals se sol·licita ajuda.

c) El compliment dels criteris de priorització de sol·licituds.

d) L'admissibilitat dels costos de l'operació.

Els controls administratius de les sol·licituds de pagament inclouran les següents comprovacions:

a) L'operació finalitzada en comparació amb l'operació per la qual es va concedir l'ajuda.

b) Els costos contrets i els pagaments realitzats.

5. Mitjançant els controls sobre el terreny es comprovarà la realització efectiva de l'activitat ramadera i grau de pasturatge en les àrees:

a) Que el resultat i la realitat de l'operació s'ajusta a la descripció efectuada en la sol·licitud d'ajuda (proposta d'aprofitament), respecte de la qual s'haja concedit l'ajuda i al que s'ha comprovat administrativament en la sol·licitud de pagament. El control sobre el terreny de l'activitat subvencionada es realitzarà seguint la metodologia de seguiment i avaluació de la labor de pasturatge.

b) L'autenticitat de les despeses declarades. Per a això requerirà els justificants que estime oportuns i que permeten obtindre evidència sobre l'adequada aplicació de la subvenció.

c) Les obligacions de les persones beneficiàries quant a informació i publicitat de l'ajuda, d'acord amb l'indicat en l'annex III del Reglament d'Execució (UE) núm. 808/2014.

Les despeses cobertes pels controls sobre el terreny representaran com a mínim el 5 % de les despeses cofinançades pel FEADER en cada any natural i, en la mesura de les possibilitats, aquests controls es duran a terme abans que s'abone el pagament final de l'operació.

6. Controls de qualitat

Els controls de qualitat seran addicionals als ja efectuats, i s'aplicaran a l'1 % dels controls sobre el terreny.

7. El tècnic que haja participat en el control administratiu d'un determinat expedient d'ajuda no podrà participar en el control sobre el terreny d'aqueix mateix expedient. Així mateix, el tècnic que haja participat en els controls anteriors tampoc podrà participar en el control de qualitat de l'expedient.



Setzena. Transparència i protecció de dades

1. S'informa les persones beneficiàries que, de conformitat amb l'article 113 del Reglament (UE) núm. 1306/2013, les seues dades seran publicades conformement amb l'article 111 d'aquest Reglament i podran ser tractats per organismes d'auditoria i investigació de la Unió Europea i nacionals, per a salvaguardar els interessos financers de la Unió.

2. Quant a les dades de caràcter personal, les persones beneficiàries podran exercir els drets reconeguts en el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades). L'acceptació de la subvenció suposa, per a cadascuna de les persones beneficiàries, l'acceptació i autorització expressa a l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària per a la recollida, incorporació als respectius fitxers i el tractament d'aquestes dades personals, així com per a la seua conservació durant els terminis previstos en les disposicions aplicables.



3. D'acord amb els apartats 2 i 4 de l'article 9 del Reglament (UE) núm. 702/2014, es garantirà la publicació en un lloc web global dedicat a les ajudes:

a) De la informació resumida a què es refereix l'apartat 1 de l'article 9 del Reglament (UE) núm. 702/2014, o un enllaç a aquesta;

b) Del text complet de cadascuna de les ajudes previstes en l'apartat 1, incloses les seues modificacions, o un enllaç que permeta accedir-hi;



c) La informació a la qual es fa referència en l'annex III del citat Reglament sobre cada ajuda individual concedida superior a: i) 60.000 € per a les persones beneficiàries actives en la producció agrícola primària, ii) 500.000 € per a les persones beneficiàries actives en els sectors de la transformació de productes agrícoles, la comercialització de productes agrícoles, el sector forestal o que exerceixen activitats excloses de l'àmbit d'aplicació d'article 42 del Tractat.

4. La informació contemplada en l'anterior apartat, lletra c), s'organitzarà i posarà a la disposició del públic de forma normalitzada, tal com es descriu en l'annex III del Reglament (UE) núm. 702/2014, i inclourà funcions eficaces de cerca i descàrrega. La informació contemplada en l'apartat anterior es publicarà en un termini de sis mesos a partir de la data de la concessió de l'ajuda o, en el cas de les ajudes en forma d'avantatge fiscal, en el termini d'un any a partir de la data en què haja de presentar-se la declaració d'impostos, i estarà disponible durant almenys deu anys a partir de la data de la concessió de l'ajuda.





Dessetena. Informació i publicitat

1. En la resolució de concessió s'indicarà expressament que l'ajuda està subvencionada pel FEADER en el marc de la mesura 8 «Inversions en el desenvolupament de zones forestals i millora de la viabilitat dels boscos» del Programa de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana 2014-2020.

2. D'acord amb el que s'estableix en l'article 18 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, l'Agència Valenciana de Foment i Garantia Agrària, com a autoritat de gestió del PDR-CV 2014-2020, donarà d'alta les convocatòries i les seues resolucions en la Base de Dades Nacional de Subvencions, i publicarà en la seua pàgina web la informació indicada en l'article 9 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

Mapa web