Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET LLEI 2/2021, de 29 de gener, del Consell de mesures extraordinàries dirigides a treballadors i treballadores, empreses i treballadors i treballadores autònoms, per a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia per la Covid-19.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9008 de 29.01.2021
Número identificador:  2021/874
Referència Base de Dades:  000884/2021
 



DECRET LLEI 2/2021, de 29 de gener, del Consell de mesures extraordinàries dirigides a treballadors i treballadores, empreses i treballadors i treballadores autònoms, per a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la pandèmia per la Covid-19. [2021/874]

PREÀMBUL



I



Mitjançant el Reial decret 926/2020, de 25 d'octubre, es va declarar l'estat d'alarma per a contindre la propagació d'infeccions causades pel SARS-CoV-2, a la vista de la tendència ascendent de casos i la dificultat de control de la pandèmia. Aquest estat d'alarma va ser prorrogat pel Reial decret 956/2020, de 3 de novembre, fins al pròxim 9 de maig de 2021.

Tot i les mesures de diversa naturalesa per a fer front a l'expansió del virus, la situació de la pandèmia s'ha agreujat en l'inici de 2021, i exigeix dels poders públics que adopten noves mesures restrictives respecte a la mobilitat dels ciutadans i l'activitat de determinats sectors productius, per la qual cosa moltes empreses continuaran tenint una forta reducció de la seua activitat, bé pel tancament total, bé per la limitació de les seues activitats. A la Comunitat Valenciana, aquestes mesures han sigut adoptades per mitjà de la Resolució de 19 de gener de 2021, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'estableixen mesures excepcionals i addicionals en l'àmbit de la Comunitat Valenciana com a conseqüència de l'agreujament de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.



Davant de la situació creada, esdevé necessari i imprescindible secundar econòmicament el manteniment de l'ocupació i l'activitat de les empreses que estan més afectades pels efectes de la Covid-19 perquè puguen resistir financerament durant els pròxims mesos, mentre l'extensió de la vacunació ja iniciada permeta avançar cap a la progressiva tornada a la desitjada normalitat social i econòmica. L'evolució observada de la pandèmia i el ritme al qual l'activitat econòmica recupera la normalitat, i el mal que pot haver-se produït en el teixit productiu i el potencial de creixement, són circumstàncies que cal tindre en compte per a adoptar decisions.

D'altra banda, estudis macroeconòmics del Banc d'Espanya mostren que resulta palés que els sectors que s'han vist més afectats per la pandèmia i que acusen una major intensitat de pèrdua de valor afegit són els d'hostaleria, turisme i oci, i, per tant, han de ser els sectors prioritaris a l'hora de rebre ajudes extraordinàries per a pal·liar els efectes de la crisi. A aquest efecte, les mesures que cal adoptar, de caràcter extraordinari i urgent, han de donar prioritat a aquelles que perseguisquen minimitzar l'impacte en la destrucció de l'ocupació que afecta d'una manera molt especial empreses i persones treballadores autònomes que han hagut de cessar temporalment la seua activitat o abaixar la seua producció de béns i serveis com a conseqüència de la pandèmia.

Mitjançant la present norma, la Generalitat articula ajudes directes a les empreses, persones treballadores autònomes i persones treballadores més afectades per la crisi.

En primer lloc, contempla una ajuda directa per al manteniment de l'ocupació, dirigida a les persones treballadores autònomes i empreses dels sectors d'hostaleria, turisme, activitats artístiques, recreatives i d'oci, que han vist reduïda la seua activitat bé pel tancament total, bé per la limitació de les seues activitats.

També contempla una ajuda directa a les persones autònomes afectades per la pandèmia amb la condició que siguen beneficiàries de les prestacions extraordinàries Covid-19 de la Seguretat Social, amb independència del sector en el qual es troben, de manera que la caiguda del poder adquisitiu dels professionals no repercutisca en les seues necessitats, tant del negoci com familiars.

Finalment, articula una ajuda directa a les persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació, derivats de la Covid-19.

Concorren en aquest cas circumstàncies singulars i raons d'interés públic, social, econòmic i humanitari que dificulten la convocatòria d'ajudes i justifiquen que s'atorguen en règim de concessió directa, d'acord amb el que preveu l'article 22.2.c de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



II



La jurisprudència del Tribunal Constitucional ha donat suport a l'aprovació de disposicions de caràcter socioeconòmic mitjançant l'instrument normatiu del reial decret llei en aquells casos en els quals s'aprecie una motivació explícita i raonada de la necessitat i urgència de la mesura.

La necessitat de la norma s'ha afirmat en els casos de conjuntures econòmiques problemàtiques que exigeixen una ràpida resposta. Així mateix, la urgència s'ha acceptat quan la dilació en el temps de l'adopció de la mesura de què es tracte podria generar algun perjudici.

La justificació de la utilització de l'instrument del decret llei té base igualment en una dilatada jurisprudència del Tribunal Constitucional, els requisits de la qual compleix aquesta norma. Així, cal recordar que el Tribunal Constitucional, en les sentències 6/1983, de 4 de febrer, F. 5; 11/2002, de 17 de gener, F. 4; 137/2003, de 3 de juliol, F. 3, i 189/2005, de 7 juliol, F. 3, ha vinculat la utilització d'aquesta norma a la solució d'una situació concreta que, dins dels objectius de l'òrgan emissor, i per raons difícils de preveure, requereix una acció normativa immediata en un termini més breu que el que es requereix per la via normal o pel procediment d'urgència per a la tramitació parlamentària de les lleis.



En concret, la doctrina constitucional continguda en l'STC 61/2018 (EDJ 2018/505168), que recull la jurisprudència anterior més rellevant, indica que l'ús del decret llei s'ha acceptat en situacions que s'han qualificat de «conjuntures econòmiques problemàtiques».



Evidentment, i segons les dades aportades en el primer epígraf d'aquest preàmbul, la Comunitat Valenciana travessa una situació de crisi economicosocial derivada de la pandèmia provocada per la Covid-19, que requereix l'adopció d'una normativa d'urgència orientada a pal·liar els efectes d'aquesta.

A més, cal contemplar que correspon al Consell, en aquesta mena de normes, la realització d'un judici polític o d'oportunitat (SSTC 61/2018, de 7 de juny, FJ 4 (EDJ 2018/505168) i 142/2014, d'11 de setembre, FJ 3 (EDJ 2014/166324)) sobre la conjuntura i la motivació de la norma. En aquest aspecte, els paràgrafs anteriors acrediten de manera suficient els motius d'oportunitat per a l'adopció de la present norma, la qual respon en tots els seus termes a la finalitat legítima d'aprovar mesures que contribuïsquen a abordar de manera immediata l'enorme impacte econòmic i social provocat per la Covid-19.

Com és preceptiu, ha d'assenyalar-se també que aquest decret llei no afecta l'ordenament de les institucions bàsiques de l'Estat, els drets, deures i llibertats dels ciutadans regulats en el títol I de la Constitució, el règim de les comunitats autònomes ni el dret electoral general.



A la vista del que s'ha exposat anteriorment, hi concorren les circumstàncies d'extraordinària i urgent necessitat establides per l'article 44.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana com a pressupostos habilitants per a recórrer a l'instrument jurídic del decret llei.

Aquesta norma s'articula sobre els principis de necessitat, eficàcia, eficiència, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència previstos en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, aquest decret llei es justifica per raons d'interés general, ja que, tal com s'ha indicat anteriorment, pretén esmorteir l'impacte d'aquesta crisi sense precedents en les empreses i en les persones treballadores i autònomes.

Respecte al principi de proporcionalitat, aquest decret llei conté la regulació imprescindible per a atendre les necessitats, mitjançant l'establiment de diferents tipus d'ajudes, de les empreses, persones treballadores autònomes i persones treballadores la seu social, l'establiment o la sucursal de producció o de desenvolupament d'activitat de les quals, estiga radicat a la Comunitat Valenciana.

Amb la finalitat de garantir el principi de seguretat jurídica, el contingut d'aquest decret llei és coherent amb la resta de l'ordenament jurídic nacional i de la Unió Europea.

En definitiva, es pretén donar resposta a una realitat sobrevinguda en una situació d'emergència, mitjançant l'actuació conjunta i coordinada de les administracions públiques de la Comunitat Valenciana.

En la tramitació del projecte de decret llei s'ha seguit el procediment establit, i s'han emés els informes preceptius.

Per tot això, d'acord amb els articles 44, 49 i 50 de l'Estatut d'Autonomia, a proposta del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 29 de gener de 2021,





DECRETE



Article 1. Objecte i finalitat

Aquest decret llei té per objecte l'aprovació de mesures extraordinàries per a respondre a l'impacte generat per la crisi sanitària del coronavirus (Covid-19) a la Comunitat Valenciana, mitjançant l'establiment de diferents tipus d'ajudes a empreses, persones treballadores autònomes i persones treballadores la seu social, l'establiment o la sucursal de producció o de desenvolupament d'activitat de les quals estiga radicada a la Comunitat Valenciana.



Article 2. Règim jurídic

1. Les ajudes previstes en aquesta norma s'articularan en forma de subvencions de concessió directa, en aplicació del que es preveu en l'article 22.2.c de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, en relació amb el que estableixen els apartats 2 i 3 de l'article 28, i l'article 168.1.C de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, per concórrer-hi raons d'interés públic, econòmic, social i humanitari, en virtut dels efectes imprevisibles provocats per la crisi econòmica i sanitària de la Covid-19 en les persones treballadores i en el teixit empresarial valencià.



2. Les bases reguladores i la convocatòria de les diferents modalitats d'ajudes s'establiran a través de decrets del Consell que seran tramitats pel procediment d'urgència.

3. En cas que es produïren ampliacions dels crèdits inicialment previstos, les bases podran preveure successives convocatòries mitjançant decrets del Consell, en els termes previstos en l'apartat anterior.





Article 3. Modalitats d'ajudes

S'estableixen tres modalitats d'ajuda:

1. Ajudes directes destinades a les empreses i persones treballadores autònomes, compreses en els CNAE relacionats en l'annex.

2. Ajuda directa per a les persones treballadores autònomes afectades per la pandèmia amb la condició que siguen beneficiàries de les prestacions extraordinàries Covid-19 de la Seguretat Social.

3. Ajuda directa a persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació (ERTO), derivats de la Covid-19 durant el període i condicions que determinen les bases reguladores.



Article 4. Competència

La gestió i resolució d'aquestes ajudes correspondrà a la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través dels òrgans superiors i directius competents en matèria d'ocupació, adscrits a l'organisme autònom Labora Servei Valencià d'Ocupació i Formació, en el cas de l'ajuda establida en l'article 3.1; i als òrgans superiors i directius competents en matèria de treball, en el cas de les ajudes establides en els apartats 2 i 3 de l'article 3.





Article 5. Finançament

L'import global màxim de les ajudes per a concedir derivades d'aquest decret llei puja a 105.000.000,00 d'euros. D'acord amb la previsió de l'últim paràgraf de l'article 168.1.C de la Llei 1/2015, aquestes ajudes s'imputaran a les línies de subvenció que s'habiliten mitjançant el corresponent expedient de modificació pressupostària, en el capítol IV, del programa 315.10, de la Direcció General de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, fins a un import de 25.000.000,00 d'euros; i del programa 322.51 del pressupost de Labora Servei Valencià d'Ocupació i Formació, fins a un import de 80.000.000,00 d'euros.



El crèdit per tipus d'ajudes previstes en l'article 3 serà el següent:



1. Ajudes directes destinades a les empreses i persones treballadores autònomes, compreses en els CNAE relacionats en l'annex, 80.000.000,00 d'euros.

2. Ajuda directa per a les persones treballadores autònomes afectades per la pandèmia amb la condició que siguen beneficiàries de les prestacions extraordinàries Covid-19 de la Seguretat Social, 8.000.000,00 d'euros.

3. Ajuda directa a persones treballadores afectades per expedients temporals de regulació d'ocupació, derivats de la Covid-19 durant el període i condicions que determinen les bases reguladores, 17.000.000,00 d'euros.



Article 6. Simplificació administrativa

1. En la tramitació dels instruments jurídics de bases reguladores i convocatòries en desenvolupament del present decret llei, així com en el procediment de concessió de les ajudes, se seguirà el procediment d'urgència i es reduiran tots els terminis a la meitat, excepte el de presentació de sol·licituds i recursos.

2. El requisit d'estar al corrent de les obligacions tributàries i de Seguretat Social previst en l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions, i en l'article 171 de la Llei 1/2015, de la Generalitat, podrà acreditar-se mitjançant una declaració responsable de la persona beneficiària.

No obstant l'anterior, i exclusivament per a les ajudes contemplades en l'apartat 3 de l'article 3, atés el caràcter social de la subvenció, l'elevat nombre de les possibles persones beneficiàries i la condició de persones treballadores per compte d'altri, se n'exceptua l'aplicació de les prohibicions establides en l'apartat 2 de l'article 13 de la Llei 38/2003. Així mateix, tampoc serà aplicable en el pagament d'aquestes ajudes el requisit establit en el paràgraf segon de l'apartat 1 de l'article 171 de la Llei 1/2015, de la Generalitat.

3. En la gestió d'aquests expedients podrà aplicar-se el codi segur de verificació com a signatura electrònica en els actes administratius que es dicten.



Article 7. Recursos humans

1. La cobertura de les necessitats de personal per a la gestió de les ajudes regulades en el present decret llei es realitzarà preferentment amb els efectius de la conselleria i l'organisme autònom encarregats de gestionar-les. Per a això, la persona titular de la sotssecretaria de la conselleria i la de l'òrgan que ostente la direcció superior de personal de l'organisme autònom podran impulsar les accions necessàries per a la redistribució de persones o atribució temporal de funcions, d'acord amb el que es disposa en els articles 33.2n i 112 de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana.

2. En cas que no siga possible la redistribució prevista en l'apartat anterior, la persona titular de la conselleria competent en funció pública podrà, a proposta de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, aprovar un programa de caràcter temporal d'ocupació amb creació dels llocs necessaris i pel temps imprescindible per a la gestió de les ajudes, d'acord amb la normativa en matèria de funció pública i amb la consignació prèvia de crèdit adequat i suficient.





Article 8. Funció interventora

L'activitat de gestió de les subvencions contemplades en aquesta norma queda subjecta a control financer permanent, en substitució de la intervenció prèvia a què es refereixen les lletres a i b de l'apartat 2 de l'article 100 de la Llei 1/2015, de la Generalitat.



Article 9. Bestretes i avals

Podrà anticipar-se fins al 100 % de l'import de la subvenció que en cada cas corresponga sense necessitat de constitució de garanties per part dels beneficiaris, atesos l'import, l'objecte i la naturalesa extraordinària de les subvencions.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Col·laboració interadministrativa

A fi de dotar dels instruments necessaris per a la gestió urgent de les ajudes derivades del desplegament d'aquest decret llei, i amb criteris de simplificació administrativa, les persones responsables de la gestió de les corresponents ajudes sol·licitaran al Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), a la Tresoreria General de la Seguretat Social i a altres administracions públiques que consideren necessari, les dades imprescindibles per a la correcta tramitació, d'acord amb els principis de col·laboració interadministrativa i eficiència en la gestió.



Segona. Del finançament

Les ajudes contemplades en el present decret llei podran finançar-se amb càrrec als fons que corresponguen a la Comunitat Valenciana procedents dels recursos addicionals REACT-EU, Ajuda a la recuperació per a la cohesió i els territoris d'Europa, que s'apliquen en el marc dels fons estructurals.

Les actuacions es cofinançaran amb el programa operatiu FSE 2014-2020 de la Comunitat Valenciana, mitjançant l'objectiu específic REACT-UE 1, «Donar suport a l'accés al mercat de treball, la creació de llocs de treball i l'ocupació de qualitat, així com el manteniment de l'ocupació, incloent-hi l'ocupació juvenil, i l'ocupació als treballadors per compte propi i als emprenedors».

A aquest efecte, i vinculat al caràcter excepcional de l'objecte i finalitat de les ajudes, mitjançant el corresponent expedient de modificació pressupostària, podran generar-se els crèdits corresponents en l'estat de despeses del pressupost, amb l'informe previde la direcció general competent en matèria de fons europeus, sense que hi siguen aplicables els criteris i requisits establits en l'article 50.2 de la Llei 1/2015.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació per al desplegament

Es faculta el Consell i la persona titular de la conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per a desplegar d'aquest decret llei, en l'àmbit de les seues competències.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret llei entrarà en vigor el dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 29 de gener de 2021



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ





ANNEX

(CNAE-09)



5510 Hotels i allotjaments similars

5520 Allotjaments turístics i altres allotjaments de curta estada

5530 Càmpings i aparcaments per a caravanes

5590 Altres allotjaments

5610 Restaurants i llocs de menjars

5621 Provisió de menjars preparats per a esdeveniments

5629 Altres serveis de menjars

5630 Establiments de begudes

5914 Activitats d'exhibició cinematogràfica

7911 Activitats de les agències de viatges

7912 Activitats dels operadors turístics

7990 Altres serveis de reserves i activitats relacionats amb aquests

8230 Organització de convencions i fires de mostres

9001 Arts escèniques

9002 Activitats auxiliars a les arts escèniques

9003 Creació artística i literària

9004 Gestió de sales d'espectacles

9102 Activitats de museus

9103 Gestió de llocs i edificis històrics

9311 Gestió d'instal·lacions esportives

9312 Activitats dels clubs esportius

9313 Activitats dels gimnasos

9319 Altres activitats esportives

9321 Activitats dels parcs d'atraccions i els parcs temàtics



9329 Altres activitats recreatives i d'entreteniment

Mapa web