Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 20/2012, de 27 de gener, del Consell, pel qual es crea el Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6705 de 02.02.2012
Número identificador:  2012/1016
Referència Base de Dades:  001158/2012
 



DECRET 20/2012, de 27 de gener, del Consell, pel qual es crea el Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors. [2012/1016]

PREÀMBUL



La Directiva 2006 /123/CE, del Parlament Europeu i del Consell, de 12 de desembre de 2006, relativa als Servicis al Mercat Interior, i la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el Lliure Accés a les Activitats de Servici i el seu Exercici, per mitjà de la qual es trasllada aquella a l'ordenament jurídic espanyol, establixen un principi general segons el qual l'accés a una activitat de servicis i el seu exercici no estaran subjectes a un règim d'autorització llevat que esta vinga justificada per una raó imperiosa d'interés general, siga proporcionada al fi que es perseguix i no impose el compliment de requisits discriminatoris.



La Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seua adaptació a la Llei 17/2009, afix en la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú l'article 71 bis que preveu la declaració responsable en què l'interessat manifesta sota la seua responsabilitat que complix els requisits establits en la normativa vigent, i la comunicació prèvia davant de l'autoritat competent, per mitjà de la qual es comuniquen les dades identificatives i altres necessàries per a l'exercici de l'activitat.



La Llei 4/2005, de 17 de juny, de la Generalitat, de Salut Pública de la Comunitat Valenciana, consagra el Pla de Seguretat Alimentària com un instrument per mitjà del qual es concreta el conjunt d'accions conduents a garantir la salut i seguretat dels consumidors en matèria alimentària. El control oficial és un dels mecanismes d'intervenció, per això resulta del tot imprescindible tindre el cens d'establiments alimentaris de la Comunitat Valenciana. En este sentit, la conselleria competent en matèria de sanitat ha regulat, en el marc de les seues competències, l'obligatorietat d'inscriure'ls en el cens d'establiments menors, a través del Decret 22/2009, de 30 de gener, del Consell.



El Reial Decret 191/2011, de 18 de febrer, sobre Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments, en l'article 2.2 establix l'exclusió del registre d'aquells establiments i les seues empreses titulars en què exclusivament es manipulen, transformen, envasen, emmagatzemen o servisquen aliments per a la seua venda o entrega in situ al consumidor final, i establix l'obligació d'estar inscrits en els registres autonòmics establits a este efecte, amb comunicació prèvia de l'operador.

El Reial Decret 1338/2011, de 3 d'octubre, pel qual s'establixen distintes mesures singulars d'aplicació de les disposicions comunitàries en matèria d'higiene de la producció i comercialització dels productes alimentaris, regula les condicions en què es permet comercialitzar productes alimentaris entre establiments de comerç al detall.



El Decret 22/2009, de 30 de gener, del Consell, pel qual es regula l'autorització sanitària d'establiments alimentaris menors, preveu la seua inscripció en un registre assignant un número provincial. Este decret ha de ser derogat per no ser necessària l'autorització prèvia a l'exercici de l'activitat, però s'han de mantindre les inscripcions existents fins ara.

Per això i a l'empara del que disposa l'article 54.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, l'article 33 de la Llei del Consell, i fent ús de les facultades previstes en el Decret 111/2011, de 2 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Sanitat i es modifica el Decret 25/2005, de 4 de febrer, aprovatori dels estatuts reguladors de l'Agència Valenciana de la Salut, del Consell, a proposta del conseller de Sanitat, conforme amb el Consell Jurídic de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 27 de gener de 2012,









DECRETE



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

1. Este decret té com a objecte la creació del Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, REM) i la regulació dels establiments que s'hi han d'inscriure, els quals, per la seua entitat, queden exclosos del Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments, regulat en el Reial Decret 191/2011, de 18 de febrer.

2. El registre té caràcter autonòmic i es constituirà com a base de dades informatitzada.



Article 2. Empreses i establiments alimentaris subjectes a inscripció



1. Queden inclosos en l'àmbit d'este decret els establiments i les seues empreses titulars situats a la Comunitat Valenciana, permanents o de temporada i amb ubicació fixa, en els quals exclusivament es manipule, transforme, envase, emmagatzeme o servisquen aliments per a la venda o entrega in situ al consumidor final, amb repartiment a domicili o sense, o a col·lectivitats.

2. Els establiments indicats en el punt anterior podran subministrar els seus productes a altres establiments de les mateixes característiques, sempre que:

a) L'establiment subministrador dispose d'instal·lacions i equips adequats i proporcionals per a l'obtenció higiènica del seu volum de producció.

b) No subministren a establiments subjectes a inscripció en el Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments.

c) La distribució es faça dins de l'àmbit del departament de salut.



d) Es tracte d'una activitat marginal en termes tant econòmics com de producció.

3. Per a la classificació d'estos establiments es tindran en compte les definicions existents en les normatives específiques d'aplicació.



4. En el cas dels establiments regulats pel Reial Decret 1376/2003, de 7 de novembre, pel qual s'establixen les condicions sanitàries de producció, emmagatzematge i comercialització de carn fresca i derivats en els establiments de comerç al detall, s'ha de tindre en compte:



a) Les sucursals han de tindre el mateix titular que l'establiment central i podran estar ubicades en qualsevol municipi de la província en què estiga domiciliat l'establiment central. En cas què l'establiment central estiga ubicat en un departament de salut integrat per municipis pertanyents a més d'una província, les sucursals podran ubicar-se a la província on estiga l'establiment central i en qualsevol municipi del departament de salut en què es trobe este.



b) Respecte a la possibilitat de subministrar productes a establiments de menjars preparats, bars i restaurants que els reconeix el Reial Decret 728/2011, de 20 de maig, pel qual es modifica el Reial Decret 1376/2003, de 7 de novembre, la distribució ha de dur-se a terme, en tot cas, dins dels límits del corresponent departament de salut. Si l'establiment subministrador està situat en un departament de salut que comprenga part d'un municipi multidepartamental, la distribució es podrà realitzar en el mateix departament i en la totalitat del municipi en què concórreguen els diferents departaments.





Article 3. Procediment per a la inscripció en el Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors (REM)

1. La presentació de la comunicació prèvia és condició única i suficient perquè es tramite la inscripció en el REM i simultàniament es puga iniciar l'activitat, sense perjuí del control i la vigilància de les condicions higienicosanitàries dels aliments i productes alimentaris que els servicis i unitats pertanyents a la conselleria competent en matèria de sanitat puguen efectuar per a la correcta inscripció.



2. El/la titular de l'activitat ha de comunicar l'inici de l'activitat al centre de salut pública del departament de salut en què es trobe ubicat l'establiment per mitjà d'imprés normalitzat, sense perjuí que la presentació es faça segons que disposa l'article 38 de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

La informació que l'operador ecònomic ha d'aportar és el seu nom o raó social, NIF, NIE o CIF, l'activitat, el domicili social i el domicili de l'activitat, així com aquelles dades que es desprenen dels documents exigits en l'annex II, que han d'aportar-se juntament amb les comunicacions prèvies.

En l'annex I s'indica la relació de les activitats vigent, la qual no és limitadora ja que caldrà ajustar-se a les indicacions de l'article 2.

3. La direcció del centre de salut pública dels departaments de salut és la responsable de la inclusió de les inscripcions en el registre i del manteniment i, al seu torn, emet la certificació de la inscripció.



El registre tindrà un número provincial.

4. Es podran fer totes les comprovacions que resulten oportunes per a la inscripció correcta en el REM, així com el control i vigilància de les condicions higienicosanitàries dels aliments i productes alimentaris per part dels servicis i unitats pertanyents a la conselleria competent en matèria de sanitat.

5. La inscripció en el REM no pressuposa el compliment de qualssevol altres normes que siguen aplicables als establiments regulats en esta disposició.



Article 4. Procediment per a la modificació de dades identificatives i cancel·lació registral

1. Les dades identificatives dels establiments com ara la titularitat, activitats exercides, domicili de l'activitat, etc., han de coincidir en tot moment amb les que consten en la inscripció, i s'ha de comunicar qualsevol variació que hi haja a l'autoritat sanitària competent, per tal que la incloga el REM en el termini d'un mes des que es va produir.



2. La titularitat de l'establiment ha de notificar el cessament definitiu de l'activitat en el termini d'un mes des del cessament, per a constància i anotació registral, cosa que donarà lloc a la cancel·lació de la inscripció.

3. La modificació o cancel·lació registral pot fer-se d'ofici quan es constate la inexactitud de les dades de la inscripció, el cessament definitiu de l'activitat de les empreses i establiments o, en el cas de la imposició d'una sanció, per la comissió d'una infracció greu, d'acord amb el que preveu l'article 83 de la Llei 4/2005, de 17 de juny, de la Generalitat.

En tot cas, la modificació s'ha de posar de manifest a les persones interessades o, si és el cas, als seus representants, que podran al·legar i presentar les justificacions i els documents que estimen pertinents.

4. La competència per a la resolució dels procediments correspon a la direcció del centre de salut pública del departament de salut en què estiga ubicat l'establiment.



Article 5. Règim sancionador

L'incompliment de l'obligació de la comunicació amb caràcter previ a l'inici de les activitats previstes en este decret es considera com a infracció de caràcter lleu, d'acord amb el que preveu el títol IX de la Llei 4/2005, de 17 de juny, de la Generalitat, a la qual es remet per al procediment sancionador d'aplicació.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Integració de dades en el nou registre i extinció dels anteriors

S'integren en el nou Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors de la Comu-nitat Valenciana tant les dades que es troben en poder dels registres dependents de les direc-cions territorials fins a l'entrada en vigor del present decret, com els censos d'establiments les activitats dels quals no estaven subjectes al règim d'autorització prèvia que es troben en poder dels departaments de salut, així com les inscripcions que es vagen realitzant pels diferents departaments de salut. La creació i operativitat del nou registre comporta l'extinció dels anteriors.





Segona. Manteniment del número identificatiu d'establiments autoritzats prèviament

Els establiments que es troben autoritzats a l'entrada en vigor d'este decret mantindran el número d'inscripció que els havia estat atorgat.





Tercera. Assumpció de mitjans per la conselleria competent en matèria de sanitat

La implementació i el posterior desplegament d'este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a l'esmentada conselleria, i en tot cas ha de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent quant a la matèria.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Actualització de les dades registrals anteriors

Les autoritzacions sanitàries d'establiments alimentaris menors, atorgades amb ante-rioritat a la publicació del present decret en què la denominació de l'activitat no coincidisca amb les ressenyades en l'annex I, aniran adaptant-se per part de la conselleria competent en matèria de sanitat al que este establix.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Normes que es deroguen

1. Queden derogades les disposicions següents:

a) Decret 22/2009, de 30 de gener, del Consell, pel qual es regula l'autorització sanitària d'establiments alimentaris menors.

b) Orde de 27 de març de 2000, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula la tramitació de les sol·licituds d'autorització sanitària prèvia a la inscripció d'indústries i establiments alimentaris en el Registre General Sanitari d'Aliments i es fixa la documentació preceptiva que ha de dur adjunta la sol·licitud.

2. Queden derogades així mateix totes aquelles disposicions reglamentàries, del mateix rang o d'un rang inferior, que resulten contradictòries amb el present decret.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

L'entrada en vigor del present decret és l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 27 de gener de 2012



El president de la Generalitat,

ALBERTO FABRA PART



El conseller de Sanitat,

LUIS ROSADO BRETÓN





Annex I



Llistat d'activitats alimentàries i establiments subjectes a inscripció en el Registre Sanitari d'Establiments Alimentaris Menors.





Elaboració de pa i pans especials

Elaboració de productes de pastisseria-confiteria-brioxeria-rebosteria

Cocció de productes semielaborats de pa i pans especials

Cocció de productes semielaborats de pastisseria-brioxeria-rebosteria

Elaboració de masses fregides

Elaboració de gelats

Elaboració d'orxata

Carnisseria

Carnisseria salsitxeria

Carnisseria xarcuteria

Establiment elaborador de menjars per a emportar

Establiment de venda de menjars per a emportar

Establiments de servici de menjars

Establiment elaborador de menjars preparats per al consum en l'establiment.

Establiment de consum de menjars

Pescateries

Detallista polivalent

Detallista especialitzat:

- Despatx de pa i/o productes de pastisseria brioxeria i rebosteria.



- Detallista de fruites i verdures.

- Detallista de begudes alcohòliques.

- Detallista de productes d'aperitiu, fruites seques, confitats, etc.



- Detallista de preparats alimentaris per a règims dietètics i/o especials.

- Detallista de condiments i espècies.

- Detallista de caramels.

- Altres.

Altres





Annex II



Documentació que s'ha d'aportar en les comunicacions prèvies relatives a l'activitat dels establiments alimentaris menors



- Formulari normalitzat, correctament emplenat i firmat pel titular de l'establiment o el seu representant legal, degudament acreditat, en que s'indicarà la comunicació que es pretén realitzar.



A fi de comprovar les dades indicades pel titular s'haurà d'aportar còpia del CIF, NIF, DNI o NIE o d'acord amb el que disposa l'article 5 del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'establixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic, donar autorització perquè l'administració obtinga directament la comprovació d'estes dades.

- En cas de comunicar una inscripció inicial, haurà d'indicar-se l'activitat a desenrotllar i el domicili en què s'exercirà la dita activitat.



- En cas de tractar-se d'un establiment de servici de menjars preparats a col·lectivitats, s'hi haurà d'adjuntar una declaració responsable que els menjars preparats procediran d'indústries inscrites en el Registre General Sanitari d'Empreses Alimentàries i Aliments; el transport es realitzarà en condicions que garantisquen el manteniment de la qualitat sanitària dels productes; el manteniment dels menjars, si és el cas, fins al seu consum es realitzarà en condicions adequades, i el servici dels menjars es durà a terme per manipuladors d'aliments complint les especificacions de la normativa respecte d'això.



- En cas de canvi de titularitat o canvi de denominació social, s'hi haurà d'adjuntar document acreditatiu del canvi.

Mapa web