Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. RESOLUCIÓ de 9 de gener de 2018, de la Subdirecció General de Relacions Laborals, per la qual es disposa el registre i publicació del text del conveni col·lectiu de treball d'olis i derivats de les províncies de Castelló i València, 2017-2018.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8228 de 06.02.2018
Número identificador:  2018/564
Referència Base de Dades:  001264/2018
 



RESOLUCIÓ de 9 de gener de 2018, de la Subdirecció General de Relacions Laborals, per la qual es disposa el registre i publicació del text del conveni col·lectiu de treball d'olis i derivats de les províncies de Castelló i València, 2017-2018. [2018/564]

Vist el text del conveni col·lectiu de treball d'olis i derivats de les províncies de Castelló i València 2017-2018, signat per la comissió negociadora, la qual està integrada, d'una part per la Federació Empresarial d'Agroalimentació de la Comunitat Valenciana (FEDACOVA i d'una altra per la Unió General de Treballadors del País Valencià (UGT) i per Comissions Obreres del País Valencià (CCOO PV), en representació dels treballadors, i de conformitat amb el que disposa l'article 90, apartats 2 i 3 del Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, l'article 2 del Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i depòsit de convenis i acords col·lectius de treball, i l'article 3 de l 'Ordre 37/2010, de 24 de setembre, per la qual es crea el Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball, aquesta Subdirecció General de Relacions Laborals, d'acord amb el que estableix l'article 51.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i el Decret 104/2017, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Consellería d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i en l'article 4.3 de l'Ordre 37/2010, resol:





Primer

Ordenar-ne la inscripció en el Registre de la Comunitat Valenciana de Convenis i Acords Col·lectius de Treball, amb notificació a la comissió negociadora, i depòsit del text del conveni.



Segon

Disposar-ne la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 9 de gener de 2018.– El subdirector general de Relacions Laborals: Juan Ignacio Soler Tormo.





Conveni col·lectiu d'olis i derivats

de les províncies de Castelló i València, 2017-2018



Capítol I

Article 1. Àmbit d'aplicació

Article 2. Àmbit territorial

Article 3. Àmbit personal

Article 4. Vigència

Article 5. Compensació i absorció

Capítol II

Article 6. Plus d'assistència

Article 7. Salari base

Article 8. Pagues extraordinàries

Article 9. Participació en beneficis

Article 10. Proporcionalitat pagues extres

Article 11. Taula salarial

Capítol III

Article 12. Jornada laboral

Article 13. Vacances

Article 14. Llicències retribuïdes per a exàmens

Article 15. Excedències

Article 16. Roba de treball

Article 17. Defunció

Article 18. Revisió mèdica

Article 19. Malalties i accidents

Article 20. Igualtat

Article 21. Garanties d'ocupació

Article 22. Actuació i garanties sindicals

Article 23. Informació al treballador/a

Article 24. Seguretat i higiene

Article 25. Quota sindical

Article 26. Assegurança d'accidents

Article 27. Inaplicació del conveni col·lectiu

Article 28. Antiguitat

Article 29. Ajuda familiar

Article 30. Contractació

Article 31. Contracte de formació

Article 32. Permisos

Article 33. Classificació professional

Article 34. Règim disciplinari

Article 35. Salari mínim de conveni

Article 36. Premi de fidelitat

Article 37. Comissió paritària

Article 38. Assemblees en el centre de treball

Article 39. Estabilitat en l'ocupació

Disposicions finals

Primera. Remissió a fonts legals

Segona





Text del conveni



PREÀMBUL



Aquest conveni col·lectiu ha sigut subscrit per les centrals sindicals Federació d'Indústria, Construcció i Agro de la Unió General de Treballadors PV i Comissions Obreres d'Indústria PV en representació dels treballadors afectats per aquest i per part de la Federació Empresarial d'Agroalimentació de la Comunitat Valenciana (FEDACOVA), en representació de les empreses afectades.





Capítol I



Article 1. Àmbit d'aplicació

Aquest conveni és aplicable i regula les relacions de treball en les activitats que a continuació s'esmenten: destil·leries de glicerina, almàsseres, refineries d'oli, màquines de mòlta de llavors oleaginoses, hidrogenadores, magatzemistes d'oli, envasadors, estacions de càrrega i descàrrega i extracció de llavors.



Article 2. Àmbit territorial

Aquest conveni és de compliment obligatori per a les empreses referides situades en el territori de les províncies de Castelló i València.





Article 3. Àmbit personal

Aquestes normes són aplicables a tot el personal treballador que preste els seus serveis per compte de les empreses dedicades a les activitats enumerades en l'article 1, tant fixos com eventuals, així com als que d'ara en avant hi ingressen, sense més excepció que la que determina l'Estatut dels Treballadors i la resta de legislació aplicable.

També estaran afectades totes aquelles empreses que, en virtut de qualsevol tipus de contracte, tinguen diverses activitats principals i que alguna estiga inclosa en l'àmbit d'aplicació d'aquest conveni, aleshores el conveni esmentat serà aplicable als treballadors que facen aquestes activitats.

Les empreses que per qualsevol tipus de contracte desenvolupen activitats del sector de manera habitual (no ocasional o accessòria), es veuran també afectades per l'àmbit d'aplicació d'aquest conveni, encara que cap d'aquestes activitats siga la principal o la prevalent.

En aquests dos últims supòsits s'han d'aplicar als treballadors afectats les condicions establides en aquest conveni i, en particular, la taula salarial que corresponga al grup, categoria o nivell professional de cada treballador.



Article 4. Vigència

Aquest conveni té una vigència de dos anys, des de l'1 de gener de 2017 fins al 31 de desembre de 2018, i serà prorrogable per reconducció tàcita, llevat que hi haja denúncia expressa de qualsevol de les parts amb un mes d'antelació a l'expiració del conveni.

Article 5. Compensació i absorció

Les condicions pactades en aquest conveni són compensables íntegrament amb les que regisquen anteriorment per qualsevol causa, formen un tot orgànic i individual i a l'efecte d'aplicar-les de manera pràctica seran considerades globalment en còmput anual.

Tenint en compte la naturalesa del conveni, les disposicions legals o convencionals futures que impliquen variació econòmica en tots o qualsevol dels conceptes retributius existents, únicament tindran eficàcia si, considerades globalment i en còmput anual, superen el nivell d'aquest.

Garantia ad personam: no obstant això, el que s'ha disposat anteriorment si alguna empresa o un treballador determinat té condicions establides que en el seu conjunt superaren les d'aquest conveni, aquestes han de ser respectades en la quantia que sobrepassen el conjunt esmentat.





Capítol II



Article 6. Plus d'assistència

Aquest plus s'abonarà per cada un dels dies efectivament treballats i en la quantia determinada en la columna corresponent a la taula salarial per als treballadors amb pagament de salari de freqüència mensual, l'import de la taula corresponent a un mes natural.



Article 7. Salari base

És la part de retribució fixada per unitat de temps i que servirà per a calcular sobre aquest els diversos complements salarials de manera percentual, amb l'única excepció del plus d'assistència. Aquest salari base és determinat en la taula salarial en dues accepcions: mensual i diària.





Article 8. Pagues extraordinàries

Tant el personal tècnic com l'administratiu, subaltern i obrer, tindran dret a percebre dues pagues extraordinàries de trenta dies cada una d'aquestes, el quinze de juliol, que es denomina paga d'estiu, i el vint-i-dos de desembre, paga de Nadal, i una paga de quinze dies en la festivitat de Sant Josep, és a dir, el dènou de març.

L'import d'aquestes pagues es calcularà amb la suma del salari base, el plus d'assistència, prorratejant el nombre de dies en les categories de pagament diari i pel seu import en les de pagament mensual, més la nocturnitat, si escau, i l'antiguitat.

Els períodes de meritació seran en la paga d'estiu de l'1 de gener al 30 de juny i en la paga de Nadal de l'1 de juliol al 31 de desembre.

La paga de Sant Josep tindrà un període de meritació anual, que serà de l'1 de març al 28 de febrer.



Article 9. Participació en beneficis

Tot el personal afectat per aquest conveni tindrà, pel concepte de participació en beneficis, una quantitat equivalent al 10 % dels salaris de la taula salarial incrementats amb el complement d'antiguitat i segons la fórmula que a continuació s'indica, en aquest mateix article. Aquest complement es pot fer efectiu conjuntament amb els salaris base.

Fórmula aclaridora: salaris base dies percebuts, més salaris base percebuts en les pagues extres d'estiu, Nadal i març, més l'antiguitat percebuda tant en un concepte com en un altre i sobre el total percebut obtindre el deu per cent.

Per a aquelles empreses que desitgen abonar la paga de beneficis d'una sola vegada, han de dur a terme aquest abonament tenint com a data límit el 31 de març de l'any següent a la creació del dret esmentat.





Article 10. Proporcionalitat pagues extres

Al personal que ingresse o cesse l'any natural se li abonaran les pagues extraordinàries i de beneficis en proporció al temps treballat dins de l'exercici, ja que els dies esmentats en les pagues indicades en aquest capítol ho són per al personal que treballe durant dotze mesos.



Article 11. Taula salarial

La vigent durant 2017 és la que figura en l'annex I d'aquest conveni.

La resta dels conceptes econòmics que no figuren en la taula salarial, i que han sigut descrits en els diversos articles d'aquest conveni, s'han d'incrementar un 1,4 %.

Per al segon any de vigència, les taules salarials s'han d'incrementar, l'1 de gener, un 1,6 %.

Una vegada finalitzats cada un dels dos anys de vigència del conveni i tan prompte com es constate l'IPC real d'aquest any el 31 de desembre, les empreses han d'abonar en el termini de tres mesos des de la comprovació oficial d'aquest IPC real, amb efectes retroactius l'1 de gener de cada any de vigència, la diferència exacta entre l'1,4 % i l'IPC real constatat amb un límit de fins al 2 % per a 2017 i entre l'1,6 % i l'IPC real constatat amb un límit del 2,2 % per a 2018.

Aquesta clàusula tindrà vigència únicament durant els anys 2017 i 2018, és a dir, la mateixa vigència que el conveni i es considerarà per no inclosa en successius convenis llevat que es pacte expressament la mateixa clàusula o una altra alternativa de manera expressa.

Els increments s'han d'aplicar al cap dels dos mesos següents a la signatura del conveni per a les empreses signants del conveni. Per a la resta d'empreses el termini d'aplicació dels increments és de dos mesos des de la publicació en el butlletí oficial corresponent.





Capítol III



Article 12. Jornada laboral

S'estableix una jornada laboral de 1.784 hores que seran distribuïdes setmanalment de dilluns a divendres, a excepció dels serveis de manteniment, neteja i control de qualitat de procés. L'organització de l'horari esmentat serà, segons les empreses amb audiència de les persones afectades i en presència del comité d'empresa o delegats de personal.

Els serveis de manteniment, neteja i control de qualitat de procés que hagen d'assistir un dissabte han de cobrar les hores extraordinàries treballades amb un increment del 100 % sobre el preu de l'hora ordinària.

Les empreses que disposen de personal de manteniment electromecànic, en règim de plena disponibilitat, han d'abonar al personal d'aquest règim, i per aquest mateix concepte, l'import brut mensual de 174,41 euros.

A més, si amb motiu d'assistència ha d'efectuar desplaçaments al centre de treball, s'ha d'abonar per cada desplaçament l'import brut de 3 hores extraordinàries del seu salari en concepte de despeses de desplaçament.

En qualsevol cas, per a tindre reconegut el règim de plena disponibilitat, l'empresa ho ha de fer constar per mitjà d'un escrit dirigit als treballadors afectats.

La condició pactada és absorbible íntegrament amb les que regisquen anteriorment per aquest o altres conceptes anàlegs, formarà un tot orgànic i individual i seran considerades en còmput anual als efectes de la seua aplicació pràctica.



Article 13. Vacances

Tot el personal afectat per aquest conveni tindrà dret al gaudi de 30 dies naturals. Les vacances seran entre l'1 de juny i el 30 de setembre, i s'abonarà al salari base la part proporcional del plus d'assistència, més el plus d'antiguitat i beneficis.



Quan les necessitats del servei i a instància de les empreses s'hagen d'agafar vacances fora del període designat en el paràgraf anterior, els treballadors percebran una compensació d'un 20 % del salari base en els dies que queden fóra del període indicat.

Així mateix, s'ha de respectar qualsevol pacte individual entre l'empresa i el treballador pel que fa a la data de gaudi de les vacances. Tot això és aplicable als treballadors que acrediten un període superior a un any de servei en l'empresa, i els que no porten un any tindran la part proporcional que els corresponga per raó del temps treballat.

El personal que treballe a torns percebrà, en concepte de torn, la quantitat de 31,74 euros en el moment d'eixir de vacances.



Article 14. Llicències retribuïdes per a exàmens

Els treballadors que formen part de les plantilles d'empreses afectades per aquest conveni i que es troben en cursos organitzats en centres oficials o reconeguts pel Ministeri d'Educació, pel Ministeri d'Investigació o per universitats per a l'obtenció de títol acadèmic, d'acord amb la Llei general d'educació tindran dret als permisos retribuïts necessaris d'un màxim de 80 hores a l'any, per a concórrer a exàmens i a la resta de proves d'aptitud, sense cap alteració ni disminució dels drets laborals.

En tot cas, per a exercir aquest dret, el treballador ha de justificar fefaentment per mitjà de certificat acadèmic adequat, amb antelació mínima de 48 hores i després d'aquestes proves, la necessitat d'assistència respectivament.

De la mateixa manera, el treballador disposa de les hores necessàries retribuïdes amb un màxim de 30 hores a l'any per a assistir a fer exàmens definitius per a l'obtenció de l'examen de conduir, i ha de justificar, en els mateixos termes del paràgraf anterior, la necessitat i la realització de les proves esmentades.



Article 15. Excedències

a) L'excedència pot ser voluntària o forçosa. La forçosa, que donarà dret a la conservació del lloc i al còmput de l'antiguitat de la seua vigència, es concedirà per la designació o elecció per a un càrrec públic que impossibilite l'assistència al treball. El reingrés ha de ser sol·licitat dins del mes següent al cessament en el càrrec públic.

b) Els treballadors amb almenys un any d'antiguitat en l'empresa tenen dret que se'ls reconega la possibilitat de situar-se en excedència voluntària per un termini no inferior a quatre mesos i no superior a cinc anys. Aquest dret només es pot exercir una altra vegada per la mateixa persona si han transcorregut quatre anys des del final de l'excedència anterior.

c) Els treballadors tenen dret a un període d'excedència de durada no superior a tres anys per a atendre cada fill, tant quan el fill siga per naturalesa com per adopció, o en els supòsits d'acolliment, tant permanent com preadoptiu, i aquesta es comptarà a partir de la data de naixement o, si escau, de la resolució judicial o administrativa.



Els treballadors també tindran dret a un període d'excedència de durada no superior a dos anys, llevat que se n'establisca una durada superior per negociació col·lectiva, per a atendre un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que per raons d'edat, accident, malaltia o discapacitat no es puga valdre per si mateix i que no exercisca una activitat retribuïda.

L'excedència prevista en aquest apartat és dret individual dels treballadors, homes o dones. No obstant això, si dos o més treballadors de la mateixa empresa generen aquest dret pel mateix subjecte causant, l'empresari pot limitar-ne l'exercici simultani per raons justificades de funcionament de l'empresa.



Quan un nou subjecte causant done dret a un nou període d'excedència, l'inici d'aquesta donarà fi al que, si escau, estiga gaudint.



El període en què el treballador estiga en situació d'excedència, d'acord amb el que estableix aquest article, serà computable als efectes d'antiguitat. El treballador tindrà dret a l'assistència a cursos de formació professional, a la participació dels quals ha de ser convocat per l'empresari, especialment en ocasió de la seua reincorporació.



Durant el primer any té dret a la reserva del seu lloc de treball. Transcorregut aquest termini, la reserva quedarà referida a un lloc de treball del mateix grup professional o categoria equivalent.

d) Així mateix, podran sol·licitar el pas a la situació d'excedència en l'empresa els treballadors que exercisquen funcions sindicals d'àmbit provincial o superior, mentres dure l'exercici del seu càrrec representatiu.

e) El treballador excedent conserva només un dret preferent al reingrés en les vacants de categoria igual o similar a la seua que hi haja o que es produïsquen en l'empresa.

No obstant això, les excedències esmentades en els apartats a i c d'aquest article tindran dret a la reincorporació al seu lloc de treball o a un de categoria similar en el termini de dos mesos des de la sol·licitud a la finalització de la seua excedència.

f) La situació d'excedència es pot estendre a altres supòsits col·lectivament acordats, amb el règim i els efectes que s'hi prevegen.



Article 16. Roba de treball

Les empreses subjectes al conveni han de facilitar anualment a tot el personal, que d'acord amb la seua condició professional facen tasques que n'exigisquen la utilització, la roba de treball següent:

a) Dues bates i dues còfies.

b) Dues camises, dos pantalons i una caçadora.

Així mateix, es facilitaran les peces de roba, botes i elements necessaris d'acord amb la legislació vigent en la matèria.

En tots els casos, el personal a qui s'assigne la roba de treball indicada està obligat a tindre'n cura, conservar-la i tornar-la si és baixa en l'empresa, per això, es considerarà imprudència en l'acte de servei la no-utilització o l'ús inadequat de les peces que d'acord amb aquest article li siguen lliurades, així com de qualsevol altra peça, que d'acord amb la Llei de prevenció de riscos laborals i les normes concordants li puguen ser proporcionades.



Article 17. Defunció

A la defunció, independentment de la seua causa, d'algun treballador, l'empresa ha d'abonar als hereus la quantitat corresponent a l'import de 45 dies de la retribució de la persona difunta, incloent-hi els complements personals.



Article 18. Revisió mèdica

Les empreses subjectes a l'aplicació d'aquest conveni que no tinguen establit un servei mèdic d'empresa propi, o mancomunat, han d'efectuar als seus treballadors en plantilla una revisió mèdica anual que ha d'anar acompanyada de l'informe corresponent de la persona interessada.

Aquesta revisió s'ha de fer en horari laboral o a compte d'aquest.



Article 19. Malalties i accidents

Les empreses complementaran als treballadors en situació de baixa per IT fins al 90 % de les prestacions percebudes pels treballadors per part de la Seguretat Social a partir del vint-i-un dia, tenint en compte que el total del percebut no podrà superar el salari real percebut pel treballador. Així mateix, les empreses esmentades reservaran, durant tot el període de baixa per les causes indicades, el dret a establir diagnòstic a encàrrec del personal facultatiu que designen, i les despeses que aquesta revisió mèdica ocasione seran pel seu compte i càrrec. En el cas que aquest segon diagnòstic siga contrari, el treballador perd automàticament el dret a la percepció de l'esmentat plus.



Quan la falta d'assistència ocórrega per accident de treball, malaltia professional o d'origen comú, però done lloc a hospitalització, les empreses podran enviar les persones accidentades o malaltes perquè siguen reconegudes pel metge que tenen designat i aquest certificarà l'estat de curació.

Quan per raó de malaltia el treballador necessite l'assistència a consulta mèdica en hores coincidents amb les de la seua jornada laboral, les empreses concediran, sense pèrdua de retribució, el permís que calga del temps que necessite a aquest efecte, i el treballador ha de justificar aquest amb el volant visat pel facultatiu corresponent.

Quan la situació d'IT es derive d'accident de treball o malaltia professional, les empreses complementaran les prestacions percebudes pel treballador a fi que aquest perceba el 100 % del salari real.



Article 20. Igualtat

1. Les empreses estan obligades a respectar la igualtat de tracte i d'oportunitats en l'àmbit laboral i, amb aquesta finalitat, han d'adoptar mesures dirigides a evitar qualsevol tipus de discriminació laboral entre dones i homes, mesures que han de negociar i, si escau, acordar amb els representants legals dels treballadors en la manera que es determine en la legislació laboral.

2. En el cas d'empreses de més de dos-cents cinquanta treballadors, les mesures d'igualtat a què es refereix l'apartat anterior s'han de dedicar a l'elaboració i aplicació d'un pla d'igualtat, amb l'abast i contingut establits en aquest capítol, que ha de ser, així mateix, objecte de negociació en la forma que es determine en la legislació laboral.



3. Sense perjudici del que disposa l'apartat anterior, les empreses han d'elaborar i aplicar un pla d'igualtat quan així s'establisca en la legislació que siga aplicable i en els termes que aquesta preveu.

4. Les empreses també han d'elaborar i aplicar un pla d'igualtat, amb la negociació o consulta prèvia, si escau, amb la representació legal dels treballadors, quan l'autoritat laboral haja acordat en un procediment sancionador la substitució de les sancions accessòries per l'elaboració i aplicació d'aquest pla, en els termes que fixa l'acord esmentat.



5. L'elaboració i implantació de plans d'igualtat serà voluntària per a les altres empreses, prèvia consulta a la representació legal dels treballadors i treballadores.



Article 21. Garanties d'ocupació

En cas de detenció del treballador, i fins que no recaiga sentència ferma, l'empresa ha de reservar el seu lloc de treball durant el període esmentat (i durant aquest no té obligació de prestar treball) sense dret a retribució ni cotització, i això perquè el contracte de treball està en suspensió. Perquè el dret esmentat puga ser invocat pel treballador és condició indispensable que ho comunique de manera eficaç a l'empresari i ho ha de fer en un termini màxim de 120 hores a partir de la detenció.



La reincorporació s'ha d'efectuar durant els quinze dies següents al cessament de la detenció, i es requerirà un preavís a l'empresari, també en informe de 72 hores abans del retorn. Transcorreguts els quinze dies esmentats sense que s'haja produït la reincorporació, s'entendrà que el treballador dóna per resolt el contracte de treball.

L'empresa, durant el període de suspensió indicat, pot contractar amb caràcter interí un treballador per a substituir la persona detinguda.



Article 22. Actuació i garanties sindicals

Per al temps invertit per les persones representants sindicals en l'exercici dels seus càrrecs, cal ajustar-se al que disposa l'Estatut dels Treballadors i es podran acumular les hores que corresponen a una persona delegada a favor d'una altra, sempre que la que les haja de cedir comunique fefaentment a l'empresa la renúncia de les seues hores i en favor de qui s'han d'acumular aquestes.

Així mateix, les empreses donaran facilitats perquè el treballador que pertanyia a una central sindical, i estiga autoritzat per aquesta, puga gestionar el cobrament dins de l'empresa, i fora de les hores de treball, de les quotes sindicals que s'hagen d'abonar als treballadors afiliats a aquesta central sindical.



Article 23. Informació al treballador

L'empresa ha de facilitar a títol individual, a tots els treballadors que la sol·liciten, una certificació acreditativa de la seua qualificació professional, remuneració i antiguitat en l'empresa.



Article 24. Seguretat i higiene

Els delegats de personal i comité d'empresa han d'entendre en tot el relatiu a la prevenció d'accidents i seguretat i higiene en el treball, i amb aquesta finalitat han d'aportar, de comú acord amb les empreses, l'estructura més adequada a la importància i característica del centre de treball. S'han de reunir com a mínim mensualment i poden demanar l'assessorament del personal tècnic i sanitari que estimen oportú.

En matèria de considerar els plusos de toxicitat, perillositat i penositat corresponents, les empreses posaran els mitjans suficients que per a cada necessitat calga, en relació amb el càlcul o mesurament dels supòsits esmentats, que disposen en la seua organització o que els siguen requerits en virtut de la normativa legal existent.



Article 25. Quota sindical

Les empreses han de descomptar en nòmina la quota sindical d'aquells treballadors que ho indiquen així de manera personal.

Aquesta deducció s'ha d'efectuar en les empreses, sempre que ho sol·licite l'organització sindical i que el treballador afiliat a aquest sindicat preste la seua conformitat.



Article 26. Assegurança d'accidents

Les empreses afectades per aquest conveni subscriuran individualment una pòlissa col·lectiva d'accidents de treball que garantiran les indemnitzacions següents:

– 6010,12 euros en cas de defunció.

– 6010,12 euros en cas d'incapacitat permanent absoluta.

S'entenen les dues contingències com a derivades d'accident de treball.



Article 27. Inaplicació del conveni col·lectiu

El procediment per a iniciar la inaplicació d'aquest conveni col·lectiu és el següent:

1. L'empresa que decidisca iniciar la inaplicació d'aquest conveni ha de comunicar a la comissió paritària d'aquest conveni l'obertura del procediment, a l'hora d'iniciar el període de consultes, i s'ha de remetre la documentació econòmica pertinent i la justificació econòmica de la mesura que proposa, sempre dirigida al manteniment de l'ocupació.



En la proposta d'inaplicació han de figurar clarament les condicions de treball noves i la seua durada, que s'han de revisar anualment, llevat de pacte en contra, i tindran com a màxim la durada d'aquest conveni col·lectiu.

2. El període de consultes ha de tindre una durada no superior a quinze dies. Aquest període versarà sobre les causes motivadores de la proposta empresarial i sobre la possibilitat d'evitar o reduir els seus efectes, així com les mesures necessàries per a atenuar els seus efectes per als treballadors afectats, tenint sempre com a última motivació el manteniment dels llocs de treball.

S'ha de documentar la causa per mitjà d'una memòria explicativa d'aquesta i relacionar les mesures de caràcter general que es tinga previst prendre, en funció de la causa que s'al·legue.

Les empreses també poden procedir a desaplicar el règim salarial previst en aquest conveni col·lectiu quan aquestes tinguen una disminució persistent del nivell d'ingressos o la situació i perspectives econòmiques es puguen veure afectades negativament com a conseqüència d'aquesta aplicació, que afectarà les possibilitats de manteniment de l'ocupació en aquestes.

3. Les interlocucions per a aquesta negociació han de ser les seccions sindicals, quan així ho acorden, o bé la representació unitària dels treballadors. En cas de no haver-hi cap representació legal dels treballadors, s'atribuirà la representació legal d'aquests, en proporció a la representativitat, pels sindicats signants d'aquest conveni, llevat que hi haja acord en contra. Aquesta comissió serà com a mínim de tres membres. L'empresari podrà atribuir la seua representació a FEDACOVA, organització empresarial signant d'aquest conveni.



Els acords s'han de prendre per majoria simple.

4. Després del període de consultes, l'acord s'ha de remetre a la comissió paritària del conveni col·lectiu durant els set dies següents a la seua consecució, amb la relació expressa de les noves condicions de treball que s'han d'aplicar en l'empresa.

5. Si no hi ha acord, després de la realització del període de consultes, s'ha de sotmetre la discrepància a la comissió paritària del conveni col·lectiu que disposarà d'un màxim de set dies per a pronunciar-se, a comptar a partir del dia del requeriment. Si hi ha acord de la comissió paritària, totes les parts negociadores estaran sotmeses a aquest.

En cas de discrepància, aquesta decidirà sotmetre'l a l'arbitratge o a mecanismes recollits en el V Acord de solució extrajudicial de conflictes laborals de la Comunitat Valenciana (DOGV 08.07.2010) o posteriors. En cas de no arribar a acord o laudo arbitral, la discrepància es donarà per no resolta als efectes legals oportuns.

La comissió paritària estarà obligada a tractar i mantindre en la millor reserva la informació rebuda i les dades a les quals hagen tingut accés com a conseqüència del que estableixen els paràgrafs anteriors, i s'observarà, per tant, respecte de tot això, sigil professional.



Article 28. Antiguitat

Les parts van acordar en el conveni 98/2000 la desaparició del concepte d'antiguitat, no obstant això, a fi de respectar els drets adquirits es va acordar crear en els fulls de salaris un concepte nou denominat «antiguitat consolidada», l'import del qual no serà absorbible ni compensable.



Article 29. Ajuda familiar

S'estableix en concepte d'ajuda familiar, una gratificació de 251,93 euros per any per a aquells treballadors que tinguen fills discapacitats.





Article 30. Contractació

Per als contractes per circumstàncies de la producció, previstos en l'article 15, apartat b de l'Estatut dels Treballadors, s'amplia el termini de durada a 12 mesos dins d'un període de 18 mesos. A la finalització dels contractes esmentats, el treballador tindrà dret a la indemnització establida legalment.



Article 31. Contracte de formació

Les empreses podran efectuar aquest tipus de contractes amb l'objectiu de proporcionar al treballador la formació teòrica i pràctica necessària per a l'acompliment adequat d'un ofici o lloc de treball qualificat.

Aquest contracte només es pot subscriure amb treballadors d'entre 16 i 25 anys que no tinguen titulació suficient per a fer un altre tipus de contracte formatiu.

La durada del contracte ha de ser com a mínim d'un any i com a màxim de tres anys. Conclòs el primer any de vigència, les pròrrogues que es duguen a terme fins a esgotar el període màxim podran ser de sis mesos.

El temps dedicat a la formació teòrica serà del 25 % de la jornada màxima prevista en aquest conveni i es durà a terme alternant-se amb el treball efectiu.

Per tal de fer efectiva la formació del treballador, l'empresa ha d'assignar un tutor amb l'experiència i qualificació suficient per a garantir l'aprenentatge objecte del contracte, sense que cada tutor puga tindre sota la seua tutela més de tres aprenents.

El primer i segon any s'aplicaria el 85 % d'aquestes quantitats sense que l'import total rebut puga ser inferior al salari mínim interprofessional calculat proporcionalment segons el temps treballat.



No ha d'haver-hi distinció entre els menors que tenen 16 anys i els majors d'aquesta edat.



Article 32. Permisos

El treballador, previ avís i justificació, es pot absentar del treball amb dret a remuneració pel temps i per algun dels motius següents:



a) Setze dies per matrimoni.

b) Tres dies en els casos de naixement de fills, malaltia greu o defunció de parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat. Quan el treballador necessite fer un desplaçament a aquest efecte, el termini ha de ser de quatre dies.

c) Un dia per trasllat del domicili habitual.

d) Els altres previstos en l'article 37, apartats 3 i 4 de l'Estatut dels Treballadors.

e) Els treballadors, per lactància d'un fill menor de nou mesos, tenen dret a una hora d'absència del treball, que podran dividir en dues fraccions o acumular-les al principi o al final de la jornada.

La durada d'aquesta jornada s'ha d'incrementar proporcionalment en els casos de part múltiple. Qui exercisca aquest dret, per la seua voluntat, el podrà substituir per una reducció de la jornada normal en mitja hora amb la mateixa finalitat o bé es podrà acumular aquesta hora de lactància, amb l'acord previ i amb consentiment de l'empresa, en jornades completes en còmput de 14 dies laborables, sempre que aquest permís es comence a gaudir immediatament després de finalitzat el període de descans per maternitat. Aquest permís podrà ser gaudit indistintament per la mare o el pare en el cas que els dos treballen.

f) S'estableix una borsa de 12 hores anuals per treballador a fi que puga acompanyar els fills menors a les consultes mèdiques necessàries, o a les persones majors d'edat amb dependència acreditada, de fins a segon grau de consanguinitat i primer grau d'afinitat. Aquesta assistència a consultes mèdiques ha de ser acreditada documentalment a les empreses per mitjà de justificant d'assistència expedit pel facultatiu de la Seguretat Social que haja atés al pacient. Aquesta borsa d'hores no serà acumulable en cap cas, d'un any a un altre, i s'ha de consumir dins de l'any natural si és necessari.





Article 33. Classificació professional

Grups professionals. Queden establits els grups professionals en funció de les aptituds, les titulacions i el contingut general de les prestacions. Les diverses categories professionals quedaran incloses en cada un d'aquests segons la titulació i funcions.

La retribució serà la fixada en la seua categoria. La categoria estarà determinada per la prevalença en la funció.

I. Grup personal tècnic administratiu i mercantil

Queden inclosos en aquest grup els subgrups professionals següents:



A) Tècnics:

1. Tècnics amb títol universitari superior. Queden incloses dins d'aquest subgrup professional les categories següents:

Director tècnic o directora: correspon a aquesta persona l'alta direcció de tots els serveis de l'empresa.

Tècnics: són les persones que tenen un títol superior professional i que duen a terme en l'empresa les funciones pròpies d'aquest títol.

2. Tècnics amb títol universitari de grau mitjà. Queden incloses dins d'aquest subgrup professional les categories següents:

– Enginyers/es i perits: s'inclouen en aquesta categoria les persones que tenen aquest títol i que exerceixen en les empreses les funcions pròpies d'aquest.

– Mestres industrials: són les persones que han dut a terme els estudis necessaris i que exerceixen funcions tècniques de qualsevol ordre.

– Ajudants tècnics sanitaris o ajudantes tècniques sanitàries: són les persones que tenen el títol corresponent i que exerceixen la seua professió en les empreses del sector. Tenen com a missió específica, derivada de la seua condició professional, l'assistència sanitària i d'urgència al seu personal.

– Graduats socials: són les persones que tenen el títol corresponent i assessoren l'empresa i els treballadors en matèria laboral, de seguretat social i la resta de connexes.

– Treballadors socials: són les persones que tenen el títol corresponent expedit pel Ministeri i que exerceixen en les empreses funciones com les d'organització de colònies per a fills i filles de treballadors, centres d'ajuda a la promoció del treballador i estudi del medi en què conviu. També aconsellen la manera en què es pot millorar i tracten d'adaptar el treballador en el medi ambient en què ha de discórrer la seua vida i treball, l'ajuden a resoldre problemes i li donen orientació i assessorament en els aspectes més diversos, tant si són de tipus laboral com familiar.

3. Tècnics no titulats, tècniques no titulades o amb títol no universitari. Queden incloses dins d'aquest subgrup professional les categories següents:

– Contramestres o caps de taller: són els que tenen coneixements de cultura general i capacitat suficient, a les ordres immediates d'un tècnic o tècnica de categoria superior, tenen comandament directe sobre el personal manual de la fàbrica i la seua missió és la de vigilància i inspecció de les diverses fases de fabricació, observar i cuidar el funcionament dels diferents òrgans que comprén aquesta i respondre de la disciplina del personal, distribució del treball, de la seua bona execució, reposició de peces i conservació de les instal·lacions.

S'inclouen dins d'aquesta categoria els mestres refinadors d'oli.



– Delineants projectistes: són les persones empleades tècniques que, dins de l'especialitat a què es dedique la secció en què presten els seus serveis, projecten o detallen el que els indica l'enginyer o tècnic sota les ordres del qual estan, o les que, sense tindre superior immediat, fan el que conceben personalment segons les dades i condicions tècniques exigides per la clientela, les empreses o la naturalesa de les obres, i han d'estar capacitades per a dirigir muntatges, alçar plànols topogràfics dels emplaçaments de les obres a estudiar o muntar i replantejar-les. Dins de totes aquestes funcions, les principals són: estudiar qualsevol classe de projecte, desenvolupar l'obra que s'haja de construir i preparar les dades necessàries que puguen servir de base a les ofertes que es facen. Aquesta categoria s'ha d'equiparar salarialment a la d'oficial de primera administratiu.

– Delineant: és l'ocupació tècnica capaç de desenvolupar projectes senzills, alçaments de plànols de conjunt i detall, siguen del natural o d'esquemes i avantprojectes estudiats; croquització de maquinària en conjunt, especejament de plànols, comandes de materials per a consultes i obres que s'hagen d'executar, interpretació de plànols, cubicacions i transportació de més quantia, càlcul de resistència de peces, de mecanismes o d'estructures mecàniques, previ coneixement de les condicions de treball i esforç a què estan sotmeses. Aquesta categoria s'ha d'equiparar salarialment a la d'oficial de segona administratiu.

– Analistes: són aquells que efectuen en els laboratoris les anàlisis diàries precises en la indústria i que han de respondre davant dels caps del treball efectuat.

– Auxiliars de laboratori: són les persones que duen a terme funcions senzilles, com ara manipulat de mostres, etcètera, i ajuden els caps superiors en treballs elementals que poden tindre una comprovació ràpida i sempre sota la seua vigilància.

B) Personal administratiu

Tenen aquest caràcter els que exerceixen en les empreses funcions administratives o d'oficina i es reconeixen les categories següents:

– Caps de primera: són les persones empleades proveïdes o no de poder, que assumeixen l'orientació i la responsabilitat dins de l'empresa de diverses seccions o negociats.

Tindran la categoria de caps de primera el personal inspector de sucursals i caps de comptabilitat.

– Caps de segona: són les persones que tenen a càrrec seu, proveïdes o no de poder, l'organització, la distribució i la realització dels treballs d'una secció o negociat determinat.

– Oficials de primera: són les persones que a les ordres immediates dels caps de primera o segona, si n'hi ha, executen els treballs de màxima responsabilitat relacionats amb el servei que exerceixen, així com tots els altres que requerisquen, per executar-los totalment i perfectament, i tenen la capacitat suficient per a resoldre per iniciativa pròpia les dificultats que sorgisquen en l'acompliment de la seua comesa.

S'inclouen en aquesta categoria, a títol enunciatiu, els corresponsals no subjectes a minutes dictades pel personal superior; empleats de comptabilitat que tinguen al seu càrrec els llibres superiors d'aquesta, balanços, etc., caixers de cobraments i pagaments sense signatura ni fiança; encarregats d'estudiar costos de producció i venda i encarregats de seccions de transport de mercaderies.

– Oficials de segona: són les persones empleades que a les ordres dels superiors desenvolupen amb responsabilitat i eficàcia els treballs que se'ls encomanen corresponents a la secció o negociat a què pertanyen.

S'inclouen en aquesta categoria, a part del que els corresponga per aplicació del que es disposa en el paràgraf anterior, els corresponsals subjectes a minutes dictades pels seus superiors; taquimecanògrafs en idioma nacional.

– Auxiliars: són les persones empleades majors de 18 anys que amb la capacitat necessària col·laboren amb els oficials en tasques de baixa importància.

C) Personal mercantil

Queden incloses dins d'aquest subgrup professional les categories següents:

– Viatjant: és la persona empleada que al servei d'una sola empresa du a terme habitualment el seu treball fora de la província, sense perjudici que circumstancialment ho faça dins d'aquesta, segons la ruta assenyalada prèviament. Aquesta persona ofereix articles, pren nota de les comandes, informa els clients, transmet els encàrrecs rebuts i cuida del seu compliment fora del temps dedicat als viatges sense detriment de la seua dignitat professional.

– Corredor de plaça: és la persona empleada d'una sola empresa que de manera habitual efectua les mateixes funcions atribuïdes al viatjant en establiments o cases particulars de la província en què radica l'establiment al servei del qual està.

– Dependent: és la persona empleada major de 18 anys, encarregada de dur a terme les vendes amb coneixements pràctics dels articles el despatx dels quals li està confiat. S'ha d'ocupar del recompte de les mercaderies per a sol·licitar la seua reposició en el temps oportú i de la seua exhibició en aparadors i vitrines.

II. Grup personal especialista i no qualificat

Queden incloses dins d'aquest grup professional les categories següents:

– Mestres: són les persones empleades que tenen sota la seua responsabilitat, de manera permanent, la direcció de les operacions pròpies de la indústria, i són els caps de personal obrer. En les indústries de poca importància la seua tasca no s'ha de limitar únicament a la tasca de direcció, sinó que han de prendre part activa en les funcions manuals de la indústria.

En aquest grup estaran inclosos, entre altres, les persones denominades mestres d'almàssera, de margarines i greixos comestibles, de màquines de mòlta, d'extractores, de desdobladores, de destil·leries de glicerina, d'hidrogenadors, d'estearines, de greixos industrials i de salsa maionesa, hibernadores, els boters i els de capacitat inferior a mil quilos. En les empreses poden ser exercits aquests llocs per oficials de primera com a auxiliars de mestres.

– Oficials de primera: són les persones que dominen un dels oficis propis de les indústries d'oli, de les olives o dels seus auxiliars, el practica i aplica amb tal grau de perfecció que no només li permet dur a terme treballs generals d'aquest, sinó que també aquells altres que suposen un exercici i delicadesa especials.

Es consideraran inclosos en aquest grup els següents:

· Les persones ajudants de tots els mestres que s'esmenten en el paràgraf segon de l'apartat a, i també les dels mestres de refineria i de saboneria amb la classificació de contramestre, ja que pels seus coneixements i pràctica estan capacitades per a auxiliar i substituir els mestres esmentats en les seues comeses durant absències o relleus, també gaudiran de la condició de classificació d'oficials de primera el xofer de camió amb carnet de primera; la persona encarregada de caldera o del generador de vapor, extractors de pinyolada; desodoritzadors en la refineria; les persones manipuladores dels hidrogenadors; els maquinistes d'eixugadors de pinyolada i manipuladors d'autoclau i de llavadors d'estearines i els desmargarinitzadors.

– Oficial de segona: és la persona que sense arribar a l'especialització exigida per al treball perfecte du a terme les tasques corresponents a un determinat ofici amb la correcció i eficàcia suficient i es troba en condicions de capacitació per a substituir a l'oficial 1r. S'inclouen en aquest grup, entre altres, la persona conductora de vehicles amb carnet de segona; l'auxiliar dels extractors de pinyolada; el neutralitzador en la refineria; l'auxiliar tècnic en les desdobladores; les persones manipuladores de premsa amb temperatura en estearina; persones manipuladores d'emulsionadores en greixos comestibles i margarines i les d'estratificadores de massa en les almàsseres.

– Oficial de tercera: és la persona que ha dut a termel'aprenentatge d'un ofici i no ha aconseguit encara els coneixements pràctics indispensables per a efectuar els treballs amb la correcció exigida a un oficial.

S'inclouen en aquest grup: el descolorador en la refineria; els manipuladors de premsa, eixugadors o estufes en les indústries del sabó; els tapadors de pots en els magatzems d'oli i indústries envasadores, els cellerers; els manipuladors de premsa sense temperatura en estearina; els premsistes en almàssera; els conductors de carretons elèctrics i els manipuladors d'homogeneïtzadors i tapadors amb màquines.



Les professions no especificades amb anterioritat que corresponguen a oficis clàssics que puguen haver-hi en les empreses del sector tals com ara fusters, pintors obrers, electricistes, manyans, i metal·lúrgics en les diferents especialitats, s'ajustaran pel que fa a la classificació dels treballadors, a l'establit per als professionals propis de la indústria reglamentada, i es distingirà, per tant, aquells, segons el seu grau de capacitació, en mestres, oficials primers, segons, i tercers.



Si algun entre ells assumeix funcions de comandament, dirigeix personalment els treballs d'altres professionals, amb perfecte coneixement de les tasques que efectuen aquests i amb responsabilitat directa sobre la disciplina i rendiment d'aquests, serà equiparat, amb caràcter general, al mestre en la indústria reglamentada.

– Ajudants especialistes: són els operaris que amb un període de pràctica duen a terme funcions concretes i determinades que, sense constituir pròpiament un ofici exigeixen, no obstant això, certa atenció o especialització i són funcions que no estan assignades a una altra categoria professional determinada.

Estaran inclosos en aquesta categoria, entre altres: els omplidors d'envasos d'oli en els magatzems d'aquest producte; els tapadors d'envasos metàl·lics en greixos comestibles i margarines, els tapadors en la indústria oliverera; els omplidors i tapadors en les indústries de salsa maionesa; els tapadors sense màquina; els fogoners en els eixugadors de pinyolada; els encunyadors; els marcadors de blocs, els manipuladors de talladores i batedores en la indústria del sabó; els ajudants de fogoners; l'ajudant de tècnic d'aparells en les desdobladores; l'ajudant dels manipuladors en l'hidrogenadora; els filtrants en magatzems d'oli i refineria; els manipuladors de molins; els manipuladors de termobatedores i llavadores de greixos industrials; els manipuladors de pastadores, refinadores i emmotladores en les indústries de greixos comestibles i margarines:

– El personal manipulador de molí mesclador; de cilindres refinadors: d'emmotladores i agrumolladores, de borumballadores en les indústries del sabó; el personal manipulador de batedores en salsa maionesa, de descarregadores d'extractores de pinyolada i l'ajudant de xòfer.

– Peons: persones operàries majors de 18 anys encarregades d'executar tasques per a les quals es requereix predominantment l'aportació d'un esforç físic.



Article 34. Règim disciplinari

1. Faltes:

Es consideren faltes les accions o omissions que suposen trencament o desconeixement dels deures de qualsevol índole imposats per disposicions legals en vigor i especialment per aquest conveni.

Les faltes s'han de classificar tenint en consideració la seua importància, gravetat, transcendència i intencionalitat en lleus, greus i molt greus.

Classificació de faltes lleus. Es consideren faltes lleus les següents:



a) La falta de puntualitat en l'assistència al treball sense que hi haja causa degudament justificada. S'entén per falta de puntualitat el retard en la incorporació al lloc de treball superior a 5 minuts. En tot cas serà falta lleu l'excés de 15 minuts en la suma de temps de retards en un període de 30 dies.

b) L'abandó del lloc de treball sense causa justificada, encara que siga per un temps breu. Si com a conseqüència d'aquest s'origina perjudici d'alguna consideració a l'empresa o és causa d'accidents als seus companys de treball, aquesta falta podrà ser considerada com a greu o molt greu, segons els casos.

c) No notificar en el període d'un dia hàbil d'inassistència la baixa corresponent d'IT o la raó de la falta al treball per motius justificats.



d) Els descuits xicotets en la conservació del material quan produïsquen algun menyscapte o pèrdua de caràcter lleu, així com el desordre en la utilització que provoque retard o disminuïsca l'eficàcia en el treball.

e) No comunicar a l'empresa el canvi de domicili amb la deguda antelació quan puga perjudicar el desenvolupament del treball.

f) Les discussions o altercats verbals produïts durant el temps de treball o en les instal·lacions de l'empresa. Si aquests fets produeixen escàndol notori, poden ser considerats com a faltes greus o molt greus, segons els casos.

g) Faltar al treball 1 dia en el període de 6 mesos, sense causa justificada degudament.

h) No atendre qualsevol persona aliena a l'empresa i que tinga alguna relació productiva amb aquesta (comercials, proveïdors, compradors, clients, etcètera) amb la diligència i correcció deguda.

Classificació de faltes greus.

Es consideren faltes greus les següents:

a) Faltar al treball 2 dies en el període de 6 mesos, sense causa justificada degudament.

b) No comunicar els canvis experimentats en la família que puguen afectar les obligacions o prestacions de la Seguretat Social en el termini de 5 dies des que es produeix el canvi. S'ha de considerar com a falta molt greu l'ocultació maliciosa d'aquest tipus de dades.

c) La simulació de malaltia o accident.

d) No lliurar el corresponent informe de baixa o confirmació per incapacitat de qualsevol tipus o maternitat durant els 5 dies després de produir-se el fet.

e) La desobediència als superiors en qualsevol matèria relacionada amb el treball.

f) Simular la presència d'un company de treball fitxant, signant i parlant en el seu nom o per qualsevol altre mitjà.

g) La imprudència en actes de treball que implique perill d'ocasionar accidents lleus o menyscaptes de caràcter lleu en les instal·lacions.



h) Efectuar, sense l'autorització oportuna, treballs particulars durant la jornada de treball o utilitzar mitjans materials de l'empresa per a ús propi.

i) La reincidència en falta lleu encara que aquesta siga de naturalesa distinta dins del període de 2 mesos, sempre que haja intervingut comunicació escrita.

j) Oposar resistència o ocultar a la inspecció personal paquets o objectes amb els quals s'accedisca o isca dels llocs de treball o instal·lacions, quan això es faça per a protecció o seguretat del patrimoni empresarial o el d'altres treballadors.

k) No fitxar o marcar en aparells de control a l'entrada o eixida del treball.

l) El descuit o negligència en la conservació dels gèneres, materials, mercaderies o instal·lacions de l'empresa quan aquests produïsquen dany de caràcter greu.

m) La incorporació al lloc de treball sota els efectes de substàncies psicotròpiques, estupefaents o alcohol, quan es manifesten externament els efectes d'aquestes substàncies encara que siga de manera lleu.

n) L'ocultació de fets o faltes que el treballador haja presenciat, sempre que ocasione perjudici greu per a l'empresa, així com el no advertir de manera immediata els caps de qualsevol anomalia d'importància que s'observe en les instal·lacions.

o) L'ocultació maliciosa d'errors o equivocacions que originen perjudici per a l'empresa.

Classificació de faltes molt greus.

Es consideren faltes molt greus les següents:

a) No assistir al treball 3 dies durant un període de 90 dies naturals, o 4 dies durant un període de 5 mesos, sempre que no estiguen justificades degudament.

b) El frau, la deslleialtat o l'abús de confiança en les gestions encomanades i l'acceptació de favors o recompenses de qualsevol índole que supose perjudici dels interessos de l'empresa.

c) El robatori, el furt o la malversació de béns o interessos a l'empresa, companys de treball i a tercers quan aquests tinguen lloc en les instal·lacions de l'empresa o en ocasió de la realització del treball.

d) Fer desaparéixer, inutilitzar o causar desperfectes de manera intencionada en productes, maquinària, eines, instal·lacions, efectes o documents de l'empresa.

e) Dur a terme negociacions de comerç o indústria relacionades amb l'objecte de l'empresa, per compte propi o alié, sense autorització expressa d'aquesta.

f) Violar el secret de la correspondència o documents reservats de l'empresa o dels treballadors, així com no guardar el secret degut sobre dades de reserva obligada.

g) L'agressió física o verbal a superiors o companys de treball. L'abús d'autoritat dels caps i la seua ocultació si no es posa en coneixement dels responsables de l'empresa.

h) Originar baralles i litispendències injustificades i contínues amb els superiors o companys de treball.

i) Fumar en llocs on estiga expressament prohibit, quan aquesta prohibició estiga degudament anunciada.

j) La disminució continuada i voluntària en el rendiment habitual o pactat en el treball.

k) L'assetjament o les agressions contra la llibertat sexual dels companys de treball.

l) La reincidència en falta greu, encara que aquesta siga de naturalesa distinta, quan es produïsca abans de passar 6 mesos de cometre's la primera falta, sempre que haja intervingut comunicació escrita.

m) La desobediència als superiors en matèria de treball que implique un trencament greu de la disciplina o un perjudici greu a l'empresa.



n) La imprudència en acte de treball que implique un trencament greu a la disciplina o un perjudici greu a l'empresa.

ñ) La imprudència en acte de treball que implique risc greu d'accident per al treballador o companys o perill greu per a la integritat de les instal·lacions de l'empresa.

o) L'obstrucció total o parcial de qualsevol sistema de protecció o seguretat personal.

p) La inobservança de les mesures de seguretat i higiene adoptades per l'empresa.

2. Sancions:

Les sancions que siguen procedents imposar en cada cas aniran en funció del tipus de falta: lleu, greu o molt greu, segons s'estableix a continuació i dins de les possibilitats que ofereix cada classificació, atenent la gravetat, transcendència i intencionalitat d'aquestes.

Per faltes lleus:

a) Amonestació verbal.

b) Amonestació per escrit.

c) Suspensió d'ocupació i sou d'1 a 5 dies.

Per faltes greus:

a) Suspensió d'ocupació i sou de 6 a 30 dies.

b) Inhabilitació per un termini no superior a 5 anys per a l'ascens a categoria superior.

c) Pèrdua del dret per a l'elecció del pròxim torn de vacances.



Aquestes sancions poden ser imposades de manera unitària o simultània.

Per faltes molt greus:

a) Suspensió d'ocupació i de sou de 31 a 120 dies.

b) Inhabilitació per un termini no superior a 8 anys per al pas a categoria superior.

c) Pèrdua del dret que corresponga gaudir al treballador per a l'elecció del torn de vacances en els pròxims dos períodes de vacances.



d) Acomiadament disciplinari.

Les sancions previstes en els punts a, b i c d'aquest apartat poden ser imposades de manera unitària o simultània.

Prescripció de la facultat de sancionar.

La facultat de l'empresa per a sancionar prescriurà per a les faltes lleus en 10 dies, per a les faltes greus en 20 dies, i per a les faltes molt greus en 60 dies a partir de la data en què l'empresa va tindre coneixement dels fets que tenen la falta com a conseqüència.

El comité d'empresa ha de ser informat en aquells casos en què les sancions imposades siguen per faltes greus i molt greus.

Premis.

Les empreses han d'establir recompenses per al personal de les seues plantilles per bona conducta, per laboriositat especial i per altres qualitats excel·lents, i igualment, en favor de les persones que es distingisquen per iniciatives profitoses per a l'empresa o per als seus companys.

Els premis podran consistir en sobresous, quantitats aconseguides en metàl·lic, ampliació de vacances, viatges, etc., i portaran annexos la concessió de punts de preferències a l'efecte d'ascens de categoria.

Independentment del que s'ha establit més amunt, s'estableix un premi de permanència que consistirà en l'abonament de l'import d'una mensualitat del salari i els seus complements personals a favor dels treballadors que complisquen vint-i-cinc anys de servei en l'empresa.

El personal contractat per temporada percebrà aquest premi, i es computaran, a aquest efecte, els dies treballats que formen un total de 25 anys.



Article 35. Salari mínim de conveni

El salari mínim de conveni queda fixat en la quantitat de 21,92 € diaris, aquest salari s'ha de modificar cada any amb el mateix increment que el conveni.



Article 36. Premi de fidelitat

S'estableix un premi per cessament consistent en permís remunerat sense obligació de prestació de treball per part de l'empleat, que serà percebut per aquells treballadors que cessen en l'empresa per qualsevol causa, excepte per acomiadament disciplinari declarat procedent.

Aquest premi està vinculat a la fidelitat i trajectòria del treballador al llarg de la seua vida laboral dins de l'empresa.

El treballador ha de sol·licitar el permís anticipadament i per escrit amb la suficient antelació que permeta dur a terme efectivament el gaudi. A aquest efecte, la no-observança d'aquesta regla decaurà el dret de gaudi si no hi ha temps material per a dur-ho a terme entre la sol·licitud i el cessament efectiu.

Quan el cessament en l'empresa no siga imputable al treballador, per exemple, acomiadament declarat improcedent, i amb l'única excepció d'acomiadament disciplinari declarat procedent, s'ha de compensar econòmicament en l'equivalent a l'import de l'escala que corresponga.

Per a accedir al permís serà necessari que l'índex d'absentisme del treballador de caràcter individual i corresponent a l'acumulat dels últims cinc anys a partir de la data de comunicació, a què se li sumarà cada any transcorregut fins al cessament, siga igual o inferior al 5 % o superior a aquest. En els dos casos s'ha d'aplicar la part que corresponga de les taules que s'indiquen a continuació.

L'índex d'absentisme de referència estarà compost per malaltia comuna.

Aquest premi s'ha de percebre d'acord amb les escales següents:

= < 5 % Absentisme de caràcter individual.

Amb una antiguitat de 19 anys o més, gaudi de 60 dies de permís.

Amb una antiguitat de 24 anys o més, gaudi de 90 dies de permís.

Amb una antiguitat de 29 anys o més, gaudi de 120 dies de permís.



Amb una antiguitat de 34 anys o més, gaudi de 150 dies de permís.



> 5 % Absentisme de caràcter individual.

Amb una antiguitat de 19 anys o més, gaudi de 20 dies de permís.

Amb una antiguitat de 24 anys o més, gaudi de 25 dies de permís.

Amb una antiguitat de 29 anys o més, gaudi de 30 dies de permís.

Amb una antiguitat de 34 anys o més, gaudi de 35 dies de permís.

S'estableix com a data d'entrada en vigor d'aquest article el dia 1 de juliol de 2006.



Article 37. Comissió paritària

En compliment de l'apartat 3.e de l'article 85 del text refós de la Llei d'Estatut dels Treballadors, s'estableix per a la vigència i el compliment de les qüestions que es deriven d'aquest conveni una comissió paritària amb les funcions que s'indiquen a continuació:

La de mediació arbitratge i conciliació en els conflictes individuals i col·lectius que els siguen sotmesos.

Les d'interpretació i aplicació del que pacta. Les de seguiment del conjunt dels acords.

La comissió estarà composta per cinc representants de les centrals sindicals signants, i cinc persones representants de les associacions empresarials signants, que seran nomenades per les parts d'entre les pertanyents a la comissió negociadora del conveni, i podran assistir assessors amb veu però sense vot, en el nombre que les parts consideren necessari.

Les decisions d'aquesta comissió s'adoptaran per majoria simple de vots, sempre que estiguen presents almenys el 75 % dels seus membres.



Quan es tracte d'algun cas que afecte empreses i treballadors que formen part de la comissió esmentada, aquests seran escoltats pels altres components però no estaran presents en les deliberacions corresponents.



La comissió paritària ha d'efectuar un seguiment de les condicions establides en els convenis col·lectius d'àmbit d'empresa o de grup d'empresa que es puguen subscriure, o estiguen subscrits, especialment en:

– Quantia salari base i complements salarials variables i fixos

– Abonament i compensació d'hores extres i retribució del treball a torns.

– Horari i distribució del temps de treball a torns i planificació de vacances.

– Adaptació a l'empresa del sistema de classificació professional.

– Garantia del compliment de la Llei d'igualtat entre dones i homes.



En el cas que, en l'àmbit d'una empresa afectada per aquest conveni col·lectiu, qualsevol de les parts amb legitimació en aquest àmbit expresse la voluntat d'iniciar els tràmits per a establir un conveni d'empresa, s'ha de seguir el procediment següent:

a) La iniciativa es comunicarà únicament als efectes de coneixement a la comissió paritària del conveni col·lectiu.

b) Per a l'inici de les negociacions, les dues parts (empresa i representació dels treballadors) han d'acordar la seua conformitat amb l'inici de la negociació.

c) L'obertura de negociacions no suposa la pèrdua de vigència del conveni col·lectiu sectorial, ja que aquest fet només es produirà una vegada que s'haja aconseguit acord per a la signatura del conveni en l'empresa.

d) Una vegada aconseguit acord es comunicarà, a efectes informatius, el resultat a la comissió paritària.

La comissió paritària fixa el seu domicili a València, al carrer d'Isabel la Catòlica, 6-5t-9a, seu de FEDACOVA, amb telèfon 963515100 i adreça electrònica fedacova@fedacova.org.



Article 38. Assemblees en el centre de treball

Els treballadors de l'empresa, durant la jornada de treball, podran efectuar una assemblea d'una hora de durada com a màxim cada quatre mesos i complir els requisits indicats en l'Estatut dels Treballadors vigent per a la celebració d'assemblees. Això independentment del dret que tenen per a reunir-se i dur a terme assemblees al centre de treball i fora d'hores de treball i d'acord amb les previsions contingudes en els articles 77 i 78 de l'Estatut dels Treballadors. No obstant això, el temps dedicat a la realització de les assemblees dins de la jornada de treball tindrà el caràcter de recuperable i no retribuït.





Article 39. Estabilitat en l'ocupació

Amb la finalitat de preservar l'estabilitat en l'ocupació i la de les plantilles de les empreses en aquells llocs de treball i seccions o activitat que siguen essencials per a les empreses i necessàries per al desenvolupament de la seua activitat principal, es podrà crear en les empreses una comissió mixta formada per un membre per cada part, empresa i comité d'empresa o representants legals dels treballadors per a empreses de deu o menys treballadors o de dos per cada part en empreses de més de deu treballadors, a l'efecte de debatre i analitzar l'estabilitat de la plantilla de l'empresa i els possibles processos d'externalització que es puguen produir en algun dels serveis o activitats de l'empresa que no formen part de la seua activitat principal o essencial. Aquesta comissió serà merament consultiva i es reunirà per acord de les dues parts.



L'empresa, per a preservar l'estabilitat en l'ocupació i la plantilla de treballadors, procurarà no externalitzar serveis que afecten o suposen extincions de contractes, i en tot cas, si l'externalització afecta treballadors de la plantilla de l'empresa, els oferirà la possibilitat de recol·locar-los o reubicar-los en altres llocs de treball dins d'aquesta i informarà la comissió mixta.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Remissió a fonts legals

Els punts pactats expressament en aquest conveni són preeminents sobre qualsevol disposició laboral i, a falta d'aquest conveni, es remetran les parts a l'Estatut dels Treballadors.



Segona

Les dues parts acorden sotmetre's per a la resolució de tots els conflictes que puguen sorgir derivats de la interpretació d'aquest conveni al Tribunal Arbitral Laboral creat pel segon Acord de solució de conflictes laborals de la Comunitat Valenciana (DOGV 13.05.1997).

Mapa web