Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 20 de febrer de 2024, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es convoquen subvencions destinades a finançar programes orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu, a la Comunitat Valenciana, per a l'exercici 2024.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9801 de 04.03.2024
Número identificador:  2024/1815
Referència Base de Dades:  001964/2024
 



RESOLUCIÓ de 20 de febrer de 2024, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es convoquen subvencions destinades a finançar programes orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu, a la Comunitat Valenciana, per a l'exercici 2024. [2024/1815]

La Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana, estableix i regula un conjunt de mesures i accions encaminades a la prevenció, assistència, atenció integral i la vigilància i seguiment de l'estat de salut, tant de la salut física com de la salut mental.

Així mateix, i a fi d'establir uns requisits mínims que garantisquen la qualitat i la idoneïtat dels recursos i programes orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu, cal tindre en compte que aquests programes complementen els oferits en la xarxa de salut mental.



Les presents subvencions s'incardinen en el Pla estratègic de subvencions de la Conselleria de Sanitat per al període 2024-2027.

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix, en l'article 23, que el procediment per a la concessió de subvencions s'iniciarà sempre d'ofici, mitjançant convocatòria aprovada per l'òrgan competent.

Mitjançant l'Ordre 4/2017, de 6 de juny, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (DOGV 8060, 12.06.2017) i la posterior modificació en l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública (DOGV 8295, 15.05.2018), s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a finançar programes orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu, a la Comunitat Valenciana. Es publica la correcció d'errors de l'esmentada Ordre 2/2018 en el DOGV 8455, de data 2 de gener de 2019.

Per tot el que s'ha dit anteriorment i de conformitat amb el que s'estableix en l'article 160.4 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en relació amb l'article 7 del Decret 10/2023, de 19 de juliol, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions; el Decret 135/2023, de 10 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat, i l'ordre per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'aquests subvencions, resolc:



Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

La present resolució té per objecte convocar, en règim de concurrència competitiva, subvencions per al finançament de programes en l'àmbit de la Comunitat Valenciana destinades a fomentar accions, sense ànim de lucre, de persones usuàries, associacions sense ànim de lucre de familiars i organitzacions no governamentals sense ànim de lucre, orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu, a desenvolupar durant l'any 2024 en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Les accions susceptibles de subvenció són:

1. Accions dirigides a satisfer de manera sinèrgica i complementària amb la xarxa de salut mental les necessitats de les persones amb problemes greus de salut mental que estan orientades a aconseguir una autèntica inclusió social i la participació activa d'aquests persones en la comunitat.

2. Accions de detecció de persones que no estan ateses en els serveis assistencials i que per la proximitat en el territori de les associacions de persones usuàries i familiars i de les organitzacions no governamentals, són els agents més indicats per a poder detectar, sensibilitzar a ajudar a incorporar a aquests persones al circuit assistencial i social per a la seua atenció, tractament i seguiment.

Aquests programes, accions i intervencions han de complementar l'atenció presentada per la Conselleria de Sanitat i no substituir-la ni donar lloc a un desequilibri en l'atenció.

Sense perjudici de la duració global de l'actuació concreta, les parts de l'activitat que se subvencionen es desenvoluparan dins de l'anualitat corresponent a la resolució d'aquesta convocatòria.



Segon. Finançament de les ajudes

Les subvencions contingudes en la present convocatòria es concediran amb càrrec als pressupostos de la Generalitat per al 2024, secció G0110, servei G011002, programa pressupostari 412B28, Salut Mental i Atenció Sanitària de Mitjana i Llarga Estada, capítol IV, en les línies pressupostàries i pels imports màxims globals que s'indiquen a continuació:

Línia de subvenció: S0150.

Denominació: Programes d'inclusió social de les persones amb trastorn mental greu.

Consignació pressupostària: 1.450.000,00 euros.

Procedència i quantia dels fons:

Propis: 1.450.000,00 euros.

Externa: 0 euros.

En la present convocatòria es fixa la quantia total màxima destinada a les subvencions convocades, que podrà ser objecte d'ampliació en cas de produir-se un increment dels crèdits pressupostaris a conseqüència d'una generació, ampliació o modificació pressupostària.



En aquest cas, l'assignació d'aquests crèdits, objecte d'ampliació, no requerirà una nova convocatòria i es realitzarà d'acord amb els mateixos criteris de valoració i procediment d'assignació recollits en la present convocatòria.

En qualsevol cas, amb caràcter previ a la seua aplicació, per resolució del conseller de Sanitat es donarà publicitat a aquest increment de crèdits i a l'import global definitiu destinat a la concessió de les ajudes previstes en la present convocatòria.



Tercer. Política de competència de la Unió Europea

La present convocatòria no necessita la seua notificació o comunicació a la Comissió Europea, atés que no és aplicable l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea en no reunir tots els requisits continguts en aquest, ja que les subvencions previstes en la present convocatòria no suposen avantatges econòmiques per a empreses.





Quart. Sol·licitants i requisits de les persones beneficiàries

1. Podran sol·licitar les subvencions objecte de regulació de l'Ordre 4/2017, de 6 de juny, i la posterior modificació en l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, les associacions sense ànim de lucre de persones usuàries, associacions sense ànim de lucre de familiars, i Organitzacions No Governamentals i entitats sense ànim de lucre, legalment constituïdes, que desenvolupen programes orientats a la inclusió social i la seua participació en la comunitat de les persones adultes amb problemes de salut mental greu que desenvolupen la seua activitat en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



2. Les entitats sense ànim de lucre hauran de disposar d'una seu central o delegació permanent a la Comunitat Valenciana, entenent-se com a tal la presència física amb domicili social en aquesta, i comprometre's des d'aquesta a gestionar i dirigir els programes finançats per la Generalitat.

3. No podran obtindre la condició d'entitat beneficiària de les subvencions regulades en l'Ordre 4/2017, de 6 de juny, i la posterior modificació en l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, les entitats en les quals concórrega alguna de les circumstàncies establides en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en els articles 18 i concordants del Reglament de la Llei General de Subvencions.



Cinqué. Despeses subvencionables

Les ajudes previstes en la present convocatòria es destinaran a cobrir les despeses que s'indiquen en l'article 18 de l'esmentada ordre i la seua modificació, que de manera directa responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada, resulten estrictament necessàries i es realitzen en el període subvencionable.



Sisé. Lloc i forma de presentació

1. La presentació de les sol·licituds haurà de realitzar-se exclusivament per via telemàtica en el Registre Electrònic de la Generalitat, mitjançant l'accés al corresponent tràmit electrònic disponible en la seu electrònica de la Generalitat (http://sede.gva.es), o a través del següent enllaç en el portal de la Conselleria https://www.san.gva.es/es/web/ayudas-y-subvenciones, sense que siguen tingudes en compte les sol·licituds presentades per qualsevol altre mitjà, de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, i resultarà d'aplicació, en cas contrari, el que es disposa en l'article 68.4 de l'esmentada llei.

2. Els tràmits d'esmena, al·legació, justificació o recurs hauran de realitzar-se exclusivament per via electrònica, utilitzant el mateix enllaç del procediment en el seu apartat corresponent.

3. La sol·licitud de subvenció, juntament amb tota la documentació adjunta, signada per la persona representant legal de l'entitat, es dirigirà a la Direcció General d'Atenció Hospitalària, i s'haurà d'ajustar al model normalitzat que elabore la conselleria amb competències en matèria de sanitat per a la convocatòria.

4. Solament es podrà presentar una sol·licitud per entitat. En el cas que es presente més d'una sol·licitud per la mateixa entitat, únicament es tindrà en compte l'última presentada dins del termini establit.





Seté. Termini de presentació de sol·licituds

El termini de presentació de les sol·licituds serà de 15 dies, comptador a partir de l'endemà de la publicació de la present resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Huité. Sol·licitud i documentació

1. Les entitats sol·licitants hauran d'emplenar la sol·licitud, la qual haurà d'adjuntar la documentació que s'especifica en l'article 9 de l'Ordre 4/2017, de 6 de juny, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i la posterior modificació en l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que seguidament s'indica:

a) Descripció del programa específic a la inclusió juntament amb la seua identificació.

b) Objectius generals, objectius específics, accions.

c) Cronograma.

d) Proposta d'avaluació.

e) Àmbit geogràfic.

f) Recursos materials.

g) Recursos humans i acreditació de la titulació que justifique l'acompliment de les funcions detallades en el programa, així com la descripció de tasques i horaris de dedicació al centre, programa o servei de què es tracte.

h) Col·lectius als quals està dirigida específicament.

i) Nombre específic de persones a atendre.

j) Persones contractades amb trastorn mental greu, si n'hi ha.

k) Pressupost desglossat del projecte o programa que incloga l'import sol·licitat per a aquesta subvenció, així com qualsevol altra ajuda i/o subvenció que s'haguera sol·licitat o rebut per a eixe programa concret.

l) Certificat expedit per l'entitat bancària on efectuar, si és el cas, els pagaments, en el qual s'especifique: codi de l'entitat, codi de la sucursal, número de compte i titular d'aquest, així com document d'alta de tercers, segons el model genèric. Aquelles entitats que en exercicis anteriors hagueren sigut subvencionades, únicament hauran de presentar aquesta documentació en cas de modificació de les dades bancàries.



m) Còpia autenticada o fotocòpia acarada dels estatuts en els quals haurà de constar explícitament l'àmbit de l'entitat, així com la inexistència d'ànim de lucre en les finalitats d'aquesta. Únicament hauran de presentar aquesta documentació en els casos de modificació del que s'ha aportat en anteriors convocatòries o en el cas de tractar-se de noves entitats sol·licitants.

n) Memòria de les actuacions desenvolupades, en matèria de salut mental, en l'exercici 2023, en el cas d'aquelles entitats que no hagueren sigut subvencionades en la convocatòria d'eixe exercici.

o) El formulari normalitzat de sol·licitud recull declaracions de responsable, en l'apartat G. D'acord amb el que es disposa en l'article 69 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Si no s'emplena en el formulari, hauran d'aportar:

1r) Declaració responsable en la qual manifesta sota la seua responsabilitat que l'entitat sol·licitant no està incursa en cap de les prohibicions previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, per a ser beneficiària de les subvencions que en aquesta ordre es regulen, i que està al corrent en el pagament de reintegrament per subvencions d'acord amb els articles 21 i 25 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, de desenvolupament de la Llei General de Subvencions.

2n) Declaració responsable en la qual manifesta, sota la seua responsabilitat, que complix els requisits establits en la normativa vigent per a obtindre el reconeixement d'un dret o facultat o per al seu exercici, que disposa de la documentació que així ho acredita, que la posarà a la disposició de l'Administració quan li siga requerida, i que es compromet a mantindre el compliment de les anteriors obligacions durant el període de temps inherent a aquest reconeixement o exercici, d'acord amb el que es disposa en l'article 69.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



3r) Declaració responsable en la qual es manifesta sota la seua responsabilitat que, en l'entitat sol·licitant, l'IVA suportat és íntegrament repercutit i no recuperat, i el beneficiari de l'ajuda actua com a consumidor final. En el cas d'entitats subjectes a la regla de prorrata establida en l'article 102 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, es considerarà despesa subvencionable la part de l'IVA que no siga deduïble, havent d'aportar en el moment de la justificació una declaració resum de l'exercici on conste la prorrata definitiva.



p) El formulari normalitzat de sol·licitud recull l'autorització perquè l'òrgan gestor demane la informació de l'entitat relativa a estar al corrent d'obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en el seu apartat E, d'acord amb el que es disposa en l'article 28.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Si no s'emplena en el formulari, hauran d'aportar:



Acreditació del compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social previstes en els articles 18 i 19, respectivament, del Reglament de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

No obstant això, quan la persona beneficiària no estiga obligada a presentar les declaracions o documents referits al compliment d'obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, el seu compliment es justificarà mitjançant declaració responsable.

2. Si la documentació aportada és incompleta o no conté els requisits establits en la convocatòria, seran requerides les entitats sol·licitants, mitjançant publicació en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat i seu electrònica de la Generalitat, perquè en el termini de 10 dies esmenen la falta o adjunten els documents preceptius, amb l'advertiment que si no ho fan així es considerarà que desistixen de la seua sol·licitud, prèviament a la resolució, de conformitat amb els articles 68 i 45 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. En els casos en què els que documents estiguen en poder de la Conselleria de Sanitat, la persona sol·licitant podrà acollir-se al dret establit en l'article 53.1.d de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sempre que es faça constar la data, l'òrgan o la dependència al qual van ser dirigits, la identificació del procediment on hi consten (28.3 de l'LPAC), i que no hagen transcorregut més de cinc anys des de la finalització del procediment al qual corresponguen.



Nové. Òrgan instructor

L'ordenació i instrucció del procediment de concessió correspon a la persona titular la direcció general amb competències en Atenció Hospitalària de la conselleria amb competències en sanitat.



Desé. Comissió de valoració

Es constituirà d'acord amb els continguts establits en l'article 11 de l'Ordre 4/2017, de 6 de juny.



Onzé. Criteris de valoració

La valoració de les sol·licituds de subvenció es realitzarà sobre la base dels criteris establits en l'article 6 de l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es modifica l'Ordre 4/2017, de 6 de juny:

a) Qualitat del programa: es valorarà la justificació dels programes a desenvolupar, els objectius perseguits, la metodologia, els recursos materials i humans, la temporalització i l'avaluació: fins a un màxim de 50 punts. L'entitat haurà d'obtindre un mínim de 25 punts en aquest apartat per a continuar en el procés de valoració.

b) Àmbit geogràfic que abasta, impacte territorial i persones ateses: fins a un màxim de 15 punts.

c) Experiència prèvia acreditada de l'entitat titular en programes de similar contingut: fins a un màxim de 10 punts.

d) Programes dirigits específicament a col·lectius més vulnerables (dones víctimes de violència de gènere i/o en dificultat social, població reclusa, persones sense llar, entre altres): fins a un màxim 10 punts.



e) La contractació de persones amb problemes de salut mental greus com a experts en les plantilles de l'organització que sol·licita: fins a un màxim 15 punts.



Dotzé. Resolució

1. Correspon a la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de salut mental, o òrgan en qui delegue, dictar la resolució de la concessió de les diferents subvencions.

2. La resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sense perjudici del que s'estableix en l'article 45.1. b de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

El termini màxim per a tramitar, resoldre i notificar les resolucions de concessió serà de sis mesos comptador des de la data publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Transcorregut el termini sense que s'haja dictat resolució, podrà entendre's desestimada la sol·licitud de concessió de la subvenció, en els termes previstos en l'article 25.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. Contra les resolucions dictades en el procediment de concessió de subvenció, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptador des de l'endemà de la seua publicació, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es preveu en els articles 10 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

4. Tot això sense perjudici de la interposició del recurs potestatiu de reposició, en el termini d'un mes des de l'endemà de la seua publicació, d'acord amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Tretzé. Justificació i pagament

1. La forma de pagament de les despeses subvencionables es realitzarà amb caràcter previ a la justificació per part de l'entitat beneficiària, de conformitat amb el que s'estableix en l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. Els beneficiaris de les subvencions tindran de termini fins al 15 de novembre de 2024, per a presentar la documentació justificativa de la totalitat de la subvenció concedida segons el que s'estableix en els articles 17 i 20 de l'Ordre 4/2017, de 6 de juny.

3. El pagament es realitzarà en els termes previstos en l'article 20.1 de l'Ordre 2/2018, de 7 de maig, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



Catorzé. Pèrdua o minoració de l'ajuda

Es produirà d'acord amb els continguts establits en l'article 21 de l'esmentada Ordre per la qual es regulen les Bases.



Quinzé. Verificació de dades

D'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional huitena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals i en l'article 4 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, l'òrgan gestor podrà verificar aquelles dades manifestades per les entitats interessades amb la finalitat de comprovar l'exactitud d'aquests.



La potestat de verificació inclou verificar la identitat de l'entitat sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i consultar les següents dades que consten en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS): les subvencions i ajudes que li han sigut concedides, incloent-hi aquelles a les quals se'ls aplica la regla de minimis, i que l'entitat sol·licitant no està inhabilitada per a percebre subvencions.



Setzé. Publicitat de les subvencions

S'hauran de complir les obligacions de publicitat derivades del que es disposa en els articles 4 i 5 de la Llei 1/2022, de 13 d'abril, de la Generalitat, de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana, en el capítol 2 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i en l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Aquesta informació podrà publicar-se en el portal web de l'entitat o bé a través de la plataforma TEP – Transparència Entitats Privades, de GVA Oberta (https://gvaoberta.gva.es/tep).



Desseté. Recursos

Contra la present resolució de convocatòria, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se, potestativament, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, un recurs de reposició davant el mateix òrgan que l'ha dictada, en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seua publicació, o directament un recurs contenciós administratiu, davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos, comptador des de l'endemà de la seua publicació, de conformitat amb el que es preveu en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Dihuité. Entrada en vigor

La present resolució produirà efectes a partir de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 20 de febrer de 2024.– El conseller de Sanitat: Marciano Gómez Gómez.

Mapa web