Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2017, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual s'estableixen les normes per a la producció integrada en vinya, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8001 de 16.03.2017
Número identificador:  2017/1865
Referència Base de Dades:  002402/2017
 



RESOLUCIÓ de 27 de febrer de 2017, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual s'estableixen les normes per a la producció integrada en vinya, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. [2017/1865]

La norma tècnica vigent a la Comunitat Valenciana sobre producció integrada en vinya va ser establida per la Resolució de 2 de juny de 2014, del director general de Producció Agrària i Ramaderia.

L'experiència adquirida i alguns canvis normatius sobre productes fitosanitaris, va aconsellar fer diverses revisions i modificacions, estant vigents actualment, a més de l'anterior resolució, els annexos I a IV de la Resolució de 17 d'abril de 2015, del director general de Producció Agrària i Ramaderia, i la Resolució de 27 de maig de 2016, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, que substitueix l'annex V i modifica la pràctica Maquinària d'Aplicació.

Els canvis que es produeixen contínuament entre els fitosanitaris autoritzats per la legislació obliga a revisar anualment l'annex V d'Estratègia de control integrat. La publicació d'un nou annex V implicaria l'existència de quatre resolucions diferents en vigor, amb un grau de dispersió que dificultaria en gran manera el maneig pràctic de la norma pels interessats, per la qual cosa es considera oportú actualitzar en annex V i refondre totes les resolucions en una sola.

En conseqüència, i segons la disposició final primera, d'aplicació de l'Ordre 44/2010, de 14 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i alimentació, sobre reglamentació de les produccions obtingudes per tècniques d'agricultura integrada i de les condicions d'autorització de les entitats de control i certificació que faculta el director general competent en matèria de sanitat vegetal, per a dictar els actes, resolucions i instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació de l'ordre esmentada, resolc:



Primer

Derogar:

– La Resolució de 2 de juny de 2014, del director general de Producció Agrària i Ramaderia, per la qual s'estableixen les normes per a la producció integrada en vinya en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

– La Resolució de 17 d'abril de 2015, del director general de Producció Agrària i Ramaderia, per la qual es modifiquen les normes per a la producció integrada en vinya, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

– La Resolució de 27 de maig de 2016, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual es modifiquen les normes per a la producció integrada en vinya, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.





Segon

Establir la reglamentació per al cultiu de la vinya a la Comunitat Valenciana sota la denominació de producció integrada, fixant les normes estrictes i prohibicions que han de complir-se, així com les recomanacions.



Tercer

Aquesta resolució entrarà en vigor als 15 dies de la publicació.



València, 27 de febrer de 2017.– El director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca: Rogelio Llanes Ribas.





PRÀCTICA: Preparació del Terreny per a la Plantació



Norma estricta o prohibició

És obligatori eliminar les restes procedents d'anteriors cultius.

Queda prohibida la desinfecció química del terreny, excepte en casos tècnicament justificats i autoritzats per l'organisme oficial corresponent.

En els terrenys que abans hagen tingut vinya s'han de deixar sense cultivar-hi vinya almenys quatre anys, si s'han observat atacs de fongs del sòl, nematodes o altres paràsits del sòl, excepte en el cas de fer pràctiques alternatives com ara la solarització.



Recomanació

En els terrenys en què abans hi ha hagut vinya, és convenient deixar un període de set anys abans d'establir-ne una plantació nova. En aquest període, és aconsellable el cultiu d'algun cereal o lleguminosa.



Cal efectuar una aportació de matèria orgànica i adobament de fons segons les dades obtingudes de l'anàlisi del sòl.





PRÀCTICA: Plantació



Norma estricta o prohibició

En les noves plantacions el material vegetal utilitzat haurà de procedir de productors oficialment autoritzats, estar certificat i amb passaport fitosanitari.

Totes les parcel·les que s'acullen al programa de producció integrada, hauran de complir els requisits legals als efectes d'autorització de plantació de vinya.

La disposició de les fileres dels ceps serà la que minimitze l'erosió del terreny.

Queda prohibit cultivar de peu directe. El patró emprat haurà d'adaptar-se a les condicions edàfiques i climàtiques de la parcel·la, així com de la varietat emprada (annex I), per a la qual cosa serà preceptiu realitzar una anàlisi de sòl.

Les varietats triades en vinyes emparades per denominacions d'origen o altres figures de qualitat reconegudes hauran d'ajustar-se al que reglamenten.

No es poden tindre altres cultius associats al de la vinya en parcel·les dins del programa de producció integrada.

En parcel·les ja establides en el moment de la incorporació a la producció integrada ha de realitzar-se una avaluació de la incidència de virosi.



Recomanació

Quant al nombre de ceps per hectàrea i marcs de plantació, caldrà ajustar-se al que estableixen les denominacions d'origen o altres figures de qualitat reconegudes i, en tots els casos, actuar en funció de la pluviometria o disponibilitat hídrica de cada zona, sòl i possibilitat d'obtenció de raïm de qualitat.

La manifestació de símptomes de malalties víriques en més del 20 % dels ceps n'aconsella l'arrancada i la no-inclusió en producció integrada.

L'orientació de les formacions en emparrat ha de ser N-S o NW-SE sempre que siga possible.

La zona d'unió patró-empelt ha de quedar sobre la superfície del sòl.





PRÀCTICA: Reg



Norma estricta o prohibició

Pel que fa al reg s'haurà de tindre en compte el que preveuen els reglaments de les denominacions d'origen o altres figures de qualitat reconegudes.

S'han de mantindre en bon estat de conservació els sistemes de distribució de l'aigua per a evitar la pèrdua dels recursos.

S'haurà de disposar de les característiques analítiques de qualitat i de contingut de nutrients de l'aigua de reg, a fi de prendre les decisions sobre la seua utilització. A aquest efecte es realitzaran anàlisi de l'aigua de reg cada tres anys

Es prohibeix la utilització d'aigües residuals sense depuració.



Recomanació

No utilitzar aigües de reg la conductivitat elèctrica de les quals a 25°C supere 1,5 dS/m o el contingut de clorur les quals siga superior a 500 mg/l.

El volum màxim anual utilitzat en reg no haurà de superar:

– Raïm de taula 5.000 m³/ha i any en reg localitzat i 6.000 m³/ha i any en reg a manta.

– Raïm de vinificació: 1.500 m³/ha i any en reg localitzat i 1.700 m³/ha i any en reg a manta.

En reg localitzat:

– Excepte en el cas que es tracte d'instal·lacions per a reg de suport, el coeficient d'uniformitat del sector de reg (eficiència d'aplicació) haurà de ser, com a mínim, del 85 %.

– Per a determinar la dosi de reg, es recomana utilitzar les dades d'evapotranspiració de referència (ET0) de l'estació del Sistema d'Informació Agroclimàtica per al Regadiu a la Comunitat Valenciana més pròxima a l'explotació i tindre en compte l'aportació d'aigua per la pluja. La dotació d'aigua a aportar, en un període determinat, es calcularà tal com s'indica en l'annex II.

– Es recomana utilitzar l'aplicació informàtica del Programa d'assessorament per a reg localitzat del Servei de Tecnologia del Reg.







PRÀCTICA: Fertilització



Norma estricta o prohibició

El subministrament de nutrients s'efectuarà fonamentalment a través del sòl. Les aportacions d'abonaments foliars només s'utilitzaran quan estiguen tècnicament justificades.

Es realitzaran anàlisis de sòl per a conéixer les característiques i composició en nutrients del sòl, com a mínim una cada cinc anys i sempre el primer any d'incorporació al programa de producció integrada.



Es realitzaran anàlisis foliars almenys un cada tres anys per a comprovar que el programa de fertilització adoptat és l'adequat o, en qualsevol altre cas, per a corregir-lo.

Les anàlisis s'afigen al llibre d'explotació, i han d'estar a disposició dels organismes encarregats de la supervisió de la producció integrada.



El programa d'adobament es confeccionarà basant-se en els resultats de les anàlisis indicades abans, tenint també en compte altres factors com ara la composició de l'aigua de reg, varietat, rendiments, edat de la plantació, qualitat del fruit, comportament vegetatiu de la plantació, sistema de maneig i tipus de sòl.

Les quantitats de macronutrients (N, P, K) per hectàrea i any no podran superar les assenyalades com a límit en l'annex III.

Es descomptarà el nitrogen aportat procedent de la matèria orgànica o de l'aigua de reg.

Els oligoelements només s'aplicaran quan una anàlisi prèvia en determine la insuficiència.

Queden prohibides les aplicacions de nitrogen nítric en els marges de les parcel·les frontereres a corrents d'aigua.

Els adobs orgànics i minerals han de presentar un contingut baix en metalls pesants i altres productes tòxics, sense excedir els límits legals establits en el Reial decret 506/2013, de 28 de juny, sobre productes fertilitzants.

No s'usaran llots de depuradora o altres residus sòlids urbans sense tractament previ i el seu ús respectarà les exigències dels annexos IA, IB i IC del Reial decret 1310/1990, de 29 d'octubre, que regula la utilització dels fangs de depuració en el sector agrari. Es disposarà de la documentació corresponent conforme a l'article 4 del Reial decret 1310/1990, que regula la utilització de llots de depuradora en el sector agrari, que inclourà el contingut en metalls pesants i organismes patògens.

En tot cas, i per a aquelles explotacions agràries ubicades en termes municipals designats pel Decret 13/2000, de 25 de gener, del Govern Valencià, i les posteriors modificacions, com a zones vulnerables a la contaminació de les aigües per nitrats procedents de fonts agràries, l'aportació de nitrogen s'ajustarà a les quantitats, si són menors a les exigides en aquesta reglamentació, i períodes de prohibició de fertilització nitrogenada establits en el programa d'actuació aprovat per ordre de la conselleria competent en matèria d'agricultura.



Recomanació

L'adob nitrogenat hauria de fragmentar-se en tres aportacions anuals.

Els nivells d'elements nutritius en fulles, en el període de quallat a verol, no han d'estar en nivells de carència o d'excés (annex IV).

S'ha d'aportar almenys un 20 % de les necessitats nitrogenades en forma de nitrogen orgànic, procedent de compost organomineral o de fems ben fets i amb garanties d'estar exempts d'agents patògens, en el cas en què s'aplique a manta.





PRÀCTICA: Fitoreguladors



Norma estricta o prohibició

Queda prohibit l'ús de fitoreguladors i semblants. S'exclouen d'aquesta prohibició aquelles varietats en què resulte imprescindible usar-ne, com ara el tractament amb àcid gibberèl·lic en varietats apirèniques, o casos semblants, i sempre amb control tècnic.



Recomanació

Es recomana l'adopció de labors culturals que afavorisquen la qualitat de la producció, com poda en verd, aclarida de xanglots, etc.

L'anellatge pot utilitzar-se per a incrementar la grandària de baies en varietats apirèniques.





PRÀCTICA: Poda



Norma estricta o prohibició

La poda es durà a terme amb un plantejament tècnic, tenint en compte els principis fonamentals que regeixen aquesta pràctica, per a maximitzar-ne l'eficàcia i rendibilitat, adaptant-se a les exigències de cada varietat, al seu índex de fertilitat i altres factors agronòmics.

Les podes s'efectuaran anualment (en verd i en sec), ja que és fonamental per al cultiu de la vinya, perquè serveix per a millorar la qualitat, evitar la fructificació anyívola, millorar l'eficàcia i reduir el consum de productes fitosanitaris i facilitar la recol·lecció dels fruits.

La poda en verd es realitzarà amb instruments tallants (tisores, ganivets, etc.).

S'hauran de desinfectar els instruments de tall quan es canvie de parcel·la o varietat.



Recomanació

Les restes de poda s'aconsella triturar-les i incorporar-les al terreny. En el cas que manifesten símptomes d'atac de plagues o malalties, es retiraran del camp i es cremaran immediatament.

La poda es realitzarà en temps sec.





PRÀCTICA: Maneig del Sòl i Control de Males Herbes



Norma estricta o prohibició

En les labors mecàniques no han d'utilitzar-se eines que destruïsquen l'estructura mecànica del sòl i propicien la formació de soles de labor.

Es realitzarà el mínim treball necessari i s'adoptaran mesures per a la conservació del sòl.

La utilització d'herbicides, normalment haurà de restringir-se als usos següents:

– Vinyes en espatlera o en reg per goteig, en aplicacions localitzades en bandes de 60-70 cm d'amplària.

– Vinyes amb rodals de males herbes de tipus perenne.

No s'han d'utilitzar herbicides hormonals.

L'elecció del producte a utilitzar dependrà del tipus de mala herba a controlar, i del seu estat de desenvolupament. Els herbicides permesos són els autoritzats per al cultiu de la vinya en el Registre Oficial de Productes Fitosanitaris del ministeri competent en matèria d'agricultura.





Recomanació

Es preferiran les labors mecàniques als mitjans químics.

No és recomanable el treball d'estiu en els secans, perquè afavoreix l'evaporació de l'aigua del sòl i trenca molts sarments.

No és recomanable el treball profund en plantacions adultes a fi de preservar les arrels superficials.

És recomanable un treball superficial a la primavera, quan el sòl està en saó, perquè permet descompactar i millorar la infiltració, a més d'eliminar les males herbes emergides.

En les plantacions que disposen de coberta vegetal durant els mesos de tardor-hivern, s'haurà de mantindre, i s'ha de suprimir al final de l'hivern.



Recomanacions especials per a algunes vinyes

– En vinyes amb excessiu pendent

Sembrar gramínies en faixes situades perpendicularment al pendent, per a detindre l'escolament i l'erosió.

– En vinyes en zones humides o entollades.

Cal establir cobertura vegetal i segar periòdicament interlínies. D'aquesta manera es protegeix el sòl de l'erosió i s'afavoreix la infiltració. A més, la cobertura vegetal serveix per a controlar la vegetació excessiva de la vinya.

– En vinyes joves

Cal establir un encoixinat de plàstic negre situat en línia davall dels ceps. D'aquesta manera es permet el control de males herbes i disminueix l'evaporació, i així es conserva prou bé l'estructura del sòl.





PRÀCTICA: Control de Plagues i Malalties



Norma estricta o prohibició

En el control de plagues i malalties, s'anteposaran els mètodes biològics, biotècnics, culturals, físics i genètics als mètodes químics.



En cada unitat territorial homogènia és obligatori realitzar el seguiment del cicle biològic de les plagues i malalties i l'avaluació del risc com indica l'annex V.

El tractament químic haurà de respondre a una situació d'estimació poblacional de la plaga o malaltia justificada, i com a única alternativa per al control del problema fitosanitari present. Amb aquest fi, es consideraran els llindars recomanats en l'annex V.

El nivell de població de plaga previ a la realització de cada tractament haurà d'anotar-se en el llibre d'explotació.

Les matèries actives a utilitzar es reflecteixen en l'annex V. Han sigut seleccionades basant-se en criteris de toxicitat, efecte sobre la fauna auxiliar, impacte ambiental, eficàcia i residus. Queda, per tant, estrictament prohibida la utilització de productes no especificats en aquest annex

Queda prohibit l'ús de formulacions classificades com a «molt tòxiques» (T+).

Es prohibeixen els tractaments periòdics i sistemàtics sense justificació tècnica (calendaris de tractaments).

Queda prohibit abandonar el control fitosanitari abans de la finalització del cicle vegetatiu del cultiu; així com l'ús de productes fitosanitaris en els marges dels corrents d'aigua.



Recomanació

Es tindrà especial atenció a aplicar les mesures indirectes de protecció del cultiu, com ara l'elecció de varietats o clons resistents, elecció adequada dels sistemes de plantació i conducció de la vinya, evitar l'excés del nitrogen, maneig de la vegetació per a afavorir l'aireig i manteniment a l'hivern de la coberta vegetal.



Cal alternar, en la mesura que siga possible, les matèries actives usades en el control de plagues, malalties o males herbes.

Amb caràcter general, es recomana la disminució en la mesura que es puga de l'àrea tractada, així com l'alternança de matèries actives amb diferent tipus d'activitat sobre el problema a controlar.

La presència de residus haurà de minimitzar-se per mitjà de la màxima ampliació possible dels terminis de seguretat.





PRÀCTICA: Maquinària d'Aplicació



Norma estricta o prohibició

La maquinària utilitzada en l'aplicació de productes fitosanitaris, herbicides, adobs foliars, etc., haurà de trobar-se en estat de funcionament adequat, la qual cosa permetrà elevar l'eficàcia de l'ús, i per tant, disminuirà els efectes contaminants que provoquen les pèrdues incontrolades, amb un sensible estalvi econòmic.

Només podran ser utilitzats, per a la producció integrada, els equips de tractament revisats per qualsevol estació d'inspecció tècnica d'equips d'aplicació de fitosanitaris (ITEAF) autoritzada segons el Reial decret 1702/2011, de 18 de novembre, d'inspeccions periòdiques dels equips d'aplicació de productes fitosanitaris.

La maquinària d'aplicació de productes fitosanitaris haurà de sotmetre's a una revisió per l'organisme competent amb la freqüència indicada en el Decret 124/2014, del Consell, que en l'actualitat és de cinc anys per a la primera revisió en tots els equips nous, adquirits a partir del 10 de desembre de 2011, i de tres anys per a les inspeccions posteriors. Només en el cas que l'equip siga declarat apte, podrà seguir emprant-se per als tractaments de lluita integrada, per als efectes del qual serà ben identificat.

Quan s'utilitzen polvoritzadors hidràulics amb disparadors d'acció manual, hauran de ser regulables en cabal i angle del con d'eixida.



El responsable dels tractaments i els aplicadors hauran de tindre el carnet de manipulador de plaguicides d'ús fitosanitari corresponent.



No hauran d'efectuar-se tractaments quan la velocitat del vent supere els 15 km/h. La temperatura màxima durant el tractament no superarà els 28°C i la HR mínima serà del 40 %.

El sistema de càrrega dels depòsits i el transport no ha de permetre abocaments de cap tipus a les séquies, canals, camins, etc.



Recomanació

Calibrar la maquinària abans de començar els tractaments, adequant els reglatges als requeriments de cada tipus d'aplicació.

La maquinària emprada ha d'assegurar un repartiment correcte del producte i l'absència de deriva. Es recomana l'ús d'embocadures de baixa deriva.

Cal extremar les mesures de protecció personal abans, durant i després de les aplicacions de productes plaguicides (utilitzar un equip de protecció adequat, canviar-se de roba després dels tractaments, etc.).





PRÀCTICA: Recol·lecció



Norma estricta o prohibició

Els fruits hauran de recol·lectar-se en un estat de maduresa que permeta aconseguir les exigències de qualitat comercial. En raïm de taula es compliran els requisits establits en la part A de l'annex I del Reglament d'execució UE número 543/2011 de la Comissió. En la producció acollida a denominació d'origen o altres figures de qualitat reconegudes, es respectaran les dates i condicions de recol·lecció fixades.



Les condicions de collita de la fruita seran les adequades per a disminuir-hi els danys sobre.

No es realitzarà recol·lecció de fruit mullat.

Està prohibit el transport de raïm en contenidors metàl·lics no protegits amb pintures o lones de qualitat alimentària, llevat que siguen d'acer inoxidable.

Els productes recol·lectats, fins que no s'envien al centre de manipulació, es col·locaran sota un sostre o en condicions que eviten la incidència directa dels agents atmosfèrics i en un lloc amb màxima ventilació.

En cas de verema mecànica de raïm de vinificació, el temps màxim transcorregut entre l'execució de la verema i la descàrrega en celler serà de quatre hores en varietats negres i de tres hores en varietats blanques. Al final de cada jornada de treball, la màquina veremadora haurà de llavar-se escrupolosament.

Si la recol·lecció és manual (raïm de vinificació), el temps màxim transcorregut entre l'execució de la verema i la descàrrega en celler serà de huit hores per a varietats negres i de sis hores per a varietats blanques.



Recomanació

Es recomana iniciar la verema en raïm de vinificació quan s'arribe a la maduresa fisiològica següent:



D. O. València

Alt Túria 10-12º alcohòlics

Valentí 11-13º alcohòlics

Clariano 11-13º alcohòlics

D. O. Utiel-Requena 10,5-12,5º alcohòlics

D. O. Alacant 11-13ºalcohòlics

Vins de la terra de Castelló 11-13ºalcohòlics



En casos especials, per a vins joves, s'accepta fins a 1,5º alcohòlics menys que la maduresa fisiològica, i en qualsevol cas ha de ser superior a 10,5º (excepte Alt Túria, 10º).

No s'admetran partides de raïm amb índexs de podridura superiors a un 10 %, encara que en circumstàncies excepcionals per a raïm de vinificació es podria tolerar fins al 20 %.

En tots els casos, s'aconsella que el raïm per a vinificació arribe tan sencer com siga possible al celler.





PRÀCTICA: Tractament Postrecol·lecció i Conservació (Raïm de Taula)



Norma estricta o prohibició

Per a la conservació de les varietats susceptibles, s'utilitzarà preferentment el fred, en les condicions adequades per a cada varietat. Els registres de cada cambra han de conservar-se.

Es prohibeix la realització de tractaments fitosanitaris postrecol·lecció en fruits, excepte la utilització de generadors de sulfurós, respectant sempre els límits màxims autoritzats per la llei.

Queda prohibit l'ús de productes cosmètics.

Queda prohibida la utilització per al llavat d'aigües no potables.





PRÀCTICA: Elaboració de Vi i Altres Productes Procedents de Raïm



Norma estricta o prohibició

La utilització d'anhídrid sulfurós no ha de sobrepassar, al final de la fermentació, els 200 mg/l (blancs i rosats) o els 150 mg/l (negres). S'ha de respectar-se en tots els casos la legislació vigent, així com les normes establides per les denominacions d'origen o altres figures de qualitat reconegudes.



Recomanació

S'estableix com a preferent la utilització del fred per a controlar la fermentació.





PRÀCTICA: Emmagatzematge i Envasament



Norma estricta o prohibició

S'efectuaran anàlisis per mostreig per a analitzar la possible presència de residus de productes fitosanitaris i garantir que s'han empleat exclusivament les matèries actives autoritzades en aquest reglament, que es compleix amb els límits màxims de residus de productes fitosanitaris (LMR) legalment establits, i amb els paràmetres de qualitat intrínseca i extrínseca exigits per les normes establides per a la producció integrada.

L'emmagatzematge ha de realitzar-se amb procediments que permeten garantir la millor qualitat possible dels productes.

La neteja, desinfecció i lluita contra els paràsits dels llocs d'emmagatzematge es realitzarà de manera que no es produïsca cap tipus de contaminació dels productes.

En els magatzems, han de separar-se clarament els productes procedents de cultiu de producció integrada de la resta de productes convencionals.

Totes les màquines, recipients, elements de transport, envasos i llocs d'emmagatzematge hauran de reunir les condicions següents:

– No transmetre als productes amb què entren en contacte cap substància tòxica o que puga contaminar ni originar reaccions químiques perjudicials.

– No alterar les característiques de composició i els caràcters organolèptics dels productes.

– La neteja es realitzarà amb mètodes i productes autoritzats, igual que el control de rosegadors i d'insectes.

Les operacions d'envasament han d'efectuar-se per sèries completes, separades físicament o en el temps d'operacions amb productes convencionals.





PRÀCTICA: Protecció de l'Entorn



Norma estricta o prohibició

Es prohibeix l'abocament de productes agroquímics sobrants i dels líquids procedents de la neteja de la maquinària emprada en els tractaments a canals, séquies, rius, pous, camins, etc.

Els embolcalls, envasos i recipients de productes d'ús agrícola no hauran d'abandonar-se en la parcel·la ni en els voltants, sinó que s'arreplegaran i eliminaran a través dels llits legalment establits.



Els envasos dels productes fitosanitaris i herbicides s'esbaldiran i l'aigua de la neteja s'incorporarà al depòsit de l'equip de tractament.







PRÀCTICA: Llibre d'Explotació



Norma estricta o prohibició

Els agricultors que s'incorporen a la producció integrada hauran de proveir-se d'un llibre d'explotació, en paper o informatitzat, preferentment segons el model publicat en la pàgina web de la conselleria competent en matèria d'agricultura. No obstant això, es considerarà complit el requisit del llibre d'explotació en tots els casos en què l'agricultor mantinga actualitzat, per a altres fins o compromisos, un registre de dades de l'explotació en què consten, almenys, totes les dades arreplegades en el llibre d'explotació esmentat.

En aquest llibre s'anotaran amb suficient detall totes les labors i incidències del cultiu amb les dates en què s'han realitzat o produït. S'han de posar al dia almenys setmanalment.

L'agricultor o el tècnic responsable de l'explotació en règim de producció integrada es responsabilitzarà, amb la firma, de la veracitat de les operacions registrades en el llibre.

Aquest llibre estarà sempre disponible per a la inspecció per l'entitat de certificació i control (ECC) de la producció integrada corresponent, o pels serveis oficials. A aquest efecte podrà reclamar-se en qualsevol moment i sense avís previ.

Al llibre d'explotació haurà d'adjuntar-se la documentació que acredite les pràctiques de cultiu (factures, etc.), així com els resultats de les anàlisis exigides. L'ECC i l'Administració tindran lliure accés a les parcel·les de producció integrada per a efectuar les comprovacions oportunes.





VIGOR: V. Molt vigorós. M. de vigor mitjà. D. de vigor dèbil

CICLE VEGETATIU: ML. Molt llarg. L. Llarg. C. Curt. MC. Molt curt

EFECTE SOBRE LA MADURACIÓ: R. Retarda. A. Avança

RESTANTS COLUMNES: 3. Nivell més favorable. 2. Nivell mitjà. 1. Nivell desfavorable. 0. Nivell molt desfavorable







ANNEX II

Reg



La dotació d'aigua que cal aportar, en un període determinat, es calcularà de la manera següent:



Dr = ETc – Pef



ETc = ET0 x Kc



sent

Dr: la dosi de reg en mm (l/m²)

ETc: l'evapotranspiració del cultiu en mm (l/m²), que expressa la necessitat d'aigua per unitat de superfície cultivada en el període considerat.

Pef: la precipitació efectiva en mm (l/m²). En plantacions adultes es considerarà, com a màxim, un valor equivalent al 75 % de la pluja.

ET0: l'evapotranspiració del cultiu de referència en el període, en mm (l/m²)

Kc: el coeficient de cultiu del cep.



El coeficient de cultiu Kc haurà de prendre, com a màxim, els valors següents:





Període Raïm de taula Raïm de vi

Fins a l'inici de la floració 0,45 0,30

Floració-quallat 0,45 0,20

Quallat-grandària del pésol 0,45 0,25

Grandària pésol-verol 0,45 0,25

Verolament-maduració 0,45 –









ANNEX V

Estratègia de control integrat



(*) Sistema de mostratge: excepte en els casos en què s'especifique el contrari, les observacions s'efectuaran en 100 ceps per unitat cultural homogènia.

(1) Màxim dues aplicacions a l'any, independentment del paràsit que combaten.

(2) Màxim una aplicació a l'any, independentment del paràsit que combaten.

(3) Només en raïm de vinificació

(4) Només fins a l'inici de verolament.

(5) Només en mescles autoritzades.

(6) En parrals de vinya i raïm de taula només en mescles autoritzades.

(7) Màxim tres aplicacions a l'any.

(8) No autoritzat en parrals de vinya

(9) Només en parrals de vinya i en raïm de taula.

(10) Cal aplicar a l'inici del vol

(11) Fins a la floració

En raïm de taula, només tractament a l'hivern.

En raïm de taula, només en mescles autoritzades.

Només després de la floració.

(R) Producte recomanat.

(pen) Producte penetrant.

(sist) Producte sistèmic.



Notes:

a) Les matèries actives indicades en aquest annex V contra cada plaga, podran excepcionalment ser utilitzades contra altres plagues, sempre que estiguen registrades contra aquestes altres i es respecten les restriccions establides en el reglament de producció integrada.

b) En situacions molt excepcionals podran autoritzar-se altres matèries actives no previstes en aquesta norma tècnica sempre que estiga el seu ús registrat en el cultiu i en siga autoritzat per escrit l'ús per a la producció integrada en vinya per la Direcció General de Producció Agrària i Ramaderia, amb les condicions i limitacions que assenyale l'autorització.

c) El fet que un organisme aparega esmentat en l'annex V no obliga l'operador a realitzar-ne el seguiment. No obstant això, el no-seguiment d'algun d'aquests organismes, com que no constitueix plaga en la zona de cultiu, ha d'estar ben justificat.

d) No obstant la previsió de matèries actives admeses en l'annex V en el cultiu de la vinya, i ateses les freqüents renovacions o canvis en les condicions d'ús, el responsable de l'explotació ha de verificar abans del seu ús la vigència de l'autorització del formulat comercial i de l'ús i cultiu per al qual l'haja d'utilitzar, per mitjà de la corresponent consulta al Registre Oficial de Productes Fitosanitaris del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, adreça web:



http://www.magrama.gob.es/es/agricultura/temas/sanidad-vegetal/productos-fitosanitarios/fitos.asp

Mapa web