Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 10/17 de 14 de març, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes per a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenible a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8017 de 07.04.2017
Número identificador:  2017/2857
Referència Base de Dades:  003039/2017
 



ORDRE 10/17 de 14 de març, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes per a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenible a la Comunitat Valenciana. [2017/2857]

ÍNDEX



Preàmbul

Capítol I. Aspectes generals

Article 1. Objecte i àmbit

Article 2. Finançament de les ajudes

Article 3. Règim jurídic

Article 4. Incompatibilitats

Article 5. Requisits de notificació, comunicació o exempció

Article 6. Persones beneficiàries

Article 7. Obligacions de les persones beneficiàries de les ajudes

Article 8. Inversions no subvencionables

Capítol II. Procediment de concessió

Article 9. Procediment de concessió i convocatòries

Article 10. Forma i termini de presentació de sol·licituds

Article 11. Documentació que s'ha de presentar

Article 12. Característiques de les operacions d'inversió

Article 13. Instrucció del procediment

Article 14. Avaluació de les sol·licituds

Article 15. Fase de valoració de sol·licituds

Article 16. Comissió d'avaluació

Article 17. Resolució

Article 18. Notificació

Capítol III. Justificació i pagament

Article 19. Justificació de l'acció i sol·licitud de cobrament

Article 20. Sobre el termini per a la realització i justificació de les inversions

Article 21. Pagament de l'ajuda

Article 22. Verificació als cinc anys

Capítol IV. Règim i procediment sancionador

Article 23. Reintegrament

Article 24. Procediment de reintegrament

Article 25. Pèrdua o minoració de l'ajuda

Article 26. Responsabilitats i règim sancionador

Article 27. Informació i publicitat

Disposició addicional primera. Absència de repercussió econòmica

Disposició addicional segona. Desplegament

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final única. Entrada en vigor





PREÀMBUL



El Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (d'ara en avant FEMP) estableix les mesures financeres de la Unió per a l'aplicació de la política pesquera comuna, de les mesures relatives al dret del mar, del desenvolupament sostenible de les zones pesqueres i aqüícoles i de la pesca interior, així com de la política marítima integrada.

D'altra banda, el Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, estableix les disposicions comunes per als fons estructurals i d'inversió europeus entre els quals es troba el FEMP.

El Programa operatiu per a Espanya del Fons Europeu Marítim i de la Pesca 2014-2020, ha sigut aprovat per decisió d'execució de la Comissió de 13 de novembre de 2015.

Els criteris de selecció per a la concessió de les ajudes en el marc del Programa operatiu del FEMP han sigut aprovats pel comité de seguiment del FEMP.

El sector pesquer de la Comunitat ha d'afrontar els grans reptes que li suposa la seua adaptació a la nova política pesquera comuna i disposa amb el FEMP d'una ferramenta de gran valor per a aconseguir el grau de competitivitat que la societat actual li exigeix. Sota la premissa d'aconseguir un sector sostenible econòmicament, socialment i mediambientalment s'han preparat aquestes bases reguladores que inclouen importants novetats, com és la incentivació de la diversificació i noves formes d'ingressos, recolzant activitats complementàries a l'activitat pesquera, entre les quals es poden incloure inversions a bord, turisme de pesca esportiva, restaurants, serveis mediambientals i activitats educatives relacionades amb la pesca.

Es proporcionarà ajuda inicial a joves pescadors afavorint l'accés a la propietat del primer vaixell de pesca per a la creació d'empreses.



Les inversions en salut i seguretat destinades a millorar les condicions de treball dels pescadors.

Les inversions que limiten l'impacte de la pesca en el medi marí i afavorisquen l'adaptació d'aquesta activitat a la protecció d'espècies i la protecció i recuperació de la biodiversitat i dels ecosistemes marins, com l'arreplega de residus del mar.

També s'incentivaran mesures d'eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic, tant per mitjà d'inversions a bord com per mitjà d'auditories i estudis energètics, incloent-hi la substitució o modernització de motors.

Quant al producte obtingut, s'afavoriran inversions a bord que incrementen el seu valor i la seua qualitat, així com inversions que permeten als pescadors dur a terme la seua transformació i comercialització.

No podem oblidar la necessitat de modernitzar i adequar alguns ports i llotges, afavorint inversions que incrementen el control dels productes desembarcats i milloren la seua qualitat, que augmenten l'eficiència energètica d'aquestes instal·lacions, que contribuïsquen a la protecció del medi ambient o que milloren la seguretat i les condicions de treball. També es tindran en compte inversions que faciliten el compliment de l'obligació de desembarcament de certes captures o que augmenten el valor de components infrautilitzats de la captura.

L'aqüicultura valenciana té un potencial de creixement pràcticament il·limitat, tant per les nostres condicions orogràfiques i mediambientals com per la capacitat de les empreses assentades en les nostres costes. Per mitjà d'aquestes bases reguladores afavorirem el desenvolupament d'una aqüicultura sostenible mediambientalment, eficient en l'ús dels recursos, innovadora, competitiva i basada en el coneixement, s'afavorirà el desenvolupament d'una aqüicultura ecològica, o eficient energèticament.

Es fomentarà la competitivitat del sector aqüícola per mitjà d'inversions productives encaminades a diversificar la producció aqüícola i les espècies criades, millorar i modernitzar els centres aqüícoles, millores relacionades amb la salut i benestar animal, millorar la qualitat dels productes obtinguts, recuperar estanys o llacunes i diversificació per mitjà d'activitats complementàries.

S'incentivarà una aqüicultura que minimitze el seu impacte en el medi sobre el qual es desenvolupe, que millore la utilització i la qualitat de l'aigua, augmente la qualitat del cabal d'eixida i disminuïsca el consum d'aigua per mitjà dels sistemes de recirculació de circuit tancat. Es fomentaran inversions que augmenten l'eficiència energètica.

S'impulsarà l'esperit empresarial de l'aqüicultura fomentant la creació d'empreses noves sostenibles per aqüicultors que inicien les seues activitats en el sector. S'impulsarà el desenvolupament d'una aqüicultura que preste serveis mediambientalment, o la seua compatibilització amb necessitats ambientals específiques, que es troben subjectes a requisits especials de gestió derivats de la seua ubicació total o parcial en zones de Xarxa Natura 2000.

A fi d'assegurar la sostenibilitat econòmica social i mediambiental de la pesca i de l'aqüicultura de la Comunitat en un mercat extremadament agressiu, cal establir les disposicions reguladores per a concedir ajudes a la comercialització i transformació dels productes de la pesca i de l'aqüicultura a fi d'aconseguir una millor comercialització, millorar al màxim la seua qualitat i el valor afegit, la realització d'estudis de mercat, millorar la promoció de productes sostenibles.



També es duran a terme actuacions encaminades a l'obtenció de nous productes, processos, presentacions i envasos adaptats a les necessitats del consumidor final.

S'insistirà a millorar la informació que arriba al consumidor final implantant mesures que milloren la traçabilitat del peix i la diferenciació dels nostres productes, i s'evidenciarà, davant del consumidor, les seues característiques intrínseques i els valors diferenciadors, de manera que facen possible la seua discriminació positiva en l'acte de compra; es fomentarà la realització de campanyes de comunicació i promoció.

De la mateixa manera es recolzarà un sector transformador competitiu i innovador, capaç de donar eixida comercial a captures de peix que no puguen destinar-se a consum en fresc i es generaran noves oportunitats per a produccions concretes o excedents ocasionals, a reduir l'impacte de la indústria transformadora en el medi ambient i afavorir l'estalvi energètic i el tractament de residus. S'incentivaran les millores de les condicions de seguretat i higiene dels treballadors.



També es fomentaran les inversions destinades a satisfer les necessitats del consumidor final, i que contribuïsquen a obrir nous mercats a través del desenvolupament de nous productes, processos o sistemes de gestió i organització.

Aquest nou marc normatiu suposa la derogació de l'Ordre de 26 de novembre de 2007, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen normes d'ordenació i d'ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura i les seues posteriors modificacions pel que fa a ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura.

La Comunitat Valenciana té atribuïdes competències en ordenació del sector pesquer, i és la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural la competent per a la tramitació de les ajudes comunitàries en aquesta matèria.

Per tot això, havent sigut demanat l'informe preceptiu de l'Advocacia General de la Generalitat, oït el dictamen del Consell Jurídic Consultiu i en virtut de les facultats que em confereix l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell i l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d'acord amb que exposa el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i vista la proposta de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en l'exercici de les funcions que tinc atribuïdes,





ORDENE



CAPÍTOL I

Aspectes generals



Article 1. Objecte i àmbit

1. Aquesta disposició estableix les bases reguladores de les ajudes previstes en el Reglament (UE) 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca per a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenible a la Comunitat Valenciana i el fi últim de la qual és la contribució a l'èxit dels objectius següents:

a) Fomentar una pesca sostenible i una aqüicultura competitiva mediambientalment sostenibles, econòmicament viables i socialment responsables.

b) Impulsar l'aplicació de la política pesquera comuna, d'ara en avant PPC.

c) Fomentar el desenvolupament territorial equilibrat i integrador de les zones pesqueres i aqüícoles.

d) Impulsar el desplegament i aplicació de la política marítima integrada de forma complementària a la política de cohesió i a la PPC.

2. Per a la consecució d'aquests objectius, les ajudes s'articularan en les prioritats, eixos i mesures següents, la consecució dels quals en cap cas podrà donar lloc a un augment de la capacitat pesquera:



Prioritats/Eixos/Mesures Article R (UE) 508/2014

1. Fomentar una pesca sostenible

1.1. Reducció de l'impacte de la pesca en el medi marí

1.1.2. Reducció de l'impacte de la pesca en el medi marí i adaptació de la pesca a la protecció d'espècies 38

1.1.5. Ports pesquers, llocs de desembarcament, llotges i ancoratges. Inversions 43.2

1.4. Foment de la competitivitat i viabilitat de les empreses del sector de la pesca

1.4.1 Serveis d'assessorament per a millorar la competitivitat i fomentar la pesca sostenible 27

1.4.2. Diversificació i noves formes d'ingressos 30

1.4.3. Ajuda inicial a joves pescadors 31

1.4.4. Salut i seguretat 32

1.4.8. Valor afegit, qualitat dels productes i utilització de les captures no desitjades 42

1.4.9. Ports pesquers, llocs de desembarcament, llotges i ancoratges. Inversions que millors les infraestructures i inversions que milloren la seguretat dels pescadors 43.1 i 43.3

1.5. Suport a la consolidació del desenvolupament tecnològic, la innovació, inclòs l'augment de l'eficiència energètica i la transferència de coneixement.



1.5.3. Eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic. Inversions a bord, programes d'eficiència energètica i auditories, estudis 41.1 a, b, c

1.5.4. Eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic. Substitució o modernització de motors 41.2

1.6. Desenvolupament de la formació professional, de noves competències professionals i de la formació permanent

1.6.1. Foment del capital humà, creació d'ocupació i del diàleg social. Formació. 29.1

2. Fomentar una aqüicultura sostenible

2.2. Foment de la competitivitat i viabilitat de les empreses aqüícoles.

2.2.1. Inversions productives en aqüicultura 48.1 a-d, f-h

2.2.2. Foment de noves empreses aqüícoles que practiquen l'aqüicultura sostenible 52

2.3. Protecció i restauració de la biodiversitat aquàtica i la potenciació dels ecosistemes i foment d'una aqüicultura eficient

2.3.1. Inversions productives en aqüicultura. Augment de l'eficiència energètica i reconversió a fonts d'energia renovables 48.1.k

2.3.2. Inversions productives en aqüicultura. Eficiència dels recursos, reducció de l'ús de l'aigua i químics, sistemes de recirculació per a ús mínim de l'aigua 48.1 e, i, j

2.3.4. Reconversió als sistemes de gestió i auditoria mediambientals i a l'aqüicultura ecològica 53

3. Fomentar l'aplicació de la PPC

3.2. El suport a la supervisió, al control i l'observança, la potenciació de la capacitat institucional i una administració pública eficient, sense augmentar la càrrega administrativa

3.2.1. Control i execució 76.2.b.c

5. Fomentar la comercialització i la transformació

5.1. Millora de l'organització de mercats dels productes de la pesca i l'aqüicultura

5.1.3. Mesures de comercialització 68.1.b,c,d,e,g

5.2. Incentivació de les inversions en els sectors de la transformació i la comercialització

5.2.1. Transformació dels productes de la pesca i l'aqüicultura 69







Article 2. Finançament de les ajudes

1. Les ajudes regulades en aquesta ordre estaran finançades pel FEMP i la Generalitat Valenciana, en els percentatges que es determinen en el Programa operatiu per a Espanya del Fons Europeu Marítim i de la Pesca 2014-2020. En cap cas la contribució pública nacional i europea podrà superar els límits que estableix el Reglament del FEMP.



2. Les ajudes s'ajustaran al que estableix l'article 6 de la Llei 38/2003, general de subvencions i l'article 7 del seu Reglament, aprovat pel Reial decret 887/2006.

3. El finançament de les ajudes previstes s'efectuarà a càrrec de l'aplicació pressupostària que es determine per a cada exercici en els pressupostos generals de la Generalitat Valenciana i que s'indicarà en cada convocatòria.

4. Anualment es publicaran en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana les convocatòries d'aquestes ajudes, en què es fixaran les quanties totals màximes destinades a les subvencions convocades i els crèdits pressupostaris a què s'imputen.

5. La intensitat de l'ajuda serà del 50 % amb les excepcions que figuren en l'article 95 del Reglament (UE) número 508/2014 del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca i amb les intensitats específiques d'ajuda previstes en l'annex I del reglament esmentat.

6. La despesa prevista per a aquestes ajudes podrà imputar-se a exercicis posteriors a aquell en què recaiga la resolució de concessió, d'acord amb el que preveu l'article 57 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.



7. Tant la concessió de l'ajuda com el seu pagament queden supeditats a l'existència de crèdit adequat i suficient en l'aplicació pressupostària corresponent dels pressupostos generals de la Generalitat Valenciana.



Article 3. Règim jurídic

Les ajudes atorgades es regiran, sense perjudici de les previsions contingudes en aquesta ordre, per les normes següents:

1. Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola i de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

2. Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca.

3. Reglament d'execució (UE) número 763/2014, de la Comissió, d'11 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca pel que fa a les característiques tècniques de les mesures d'informació i publicitat.



4. Reglament d'execució (UE) número 772/2014, de la Comissió, de 14 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen les normes relatives a la intensitat de l'ajuda pública que ha d'aplicar-se a la despesa subvencionable total de determinades operacions finançades en el marc del Fons Europeu Marítim i de Pesca.

5. Reglament delegat (UE) 2015/531, de la Comissió, de 24 de novembre de 2014, pel qual es complementa el Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, que determina els costos que poden optar al finançament del FEMP per a millorar la higiene, la salut, la seguretat i les condicions de treball dels pescadors, protegir i recuperar la biodiversitat i els ecosistemes marins, mitigar el canvi climàtic i augmentar l'eficiència energètica dels vaixells pesquers.



6. Reglament delegat (UE) 2015/288, de la Comissió, de 17 de desembre de 2014, pel qual es complementa el Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca, pel que fa al període de temps i les dates en relació amb la inadmissibilitat de les sol·licituds.

7. Programa operatiu del Fons Europeu Marítim i de la Pesca per a Espanya 2014-2020 (PO), criteris de selecció per a la concessió de les ajudes en el marc del Programa operatiu del FEMP aprovats pel comité de seguiment.

8. Les ajudes es regiran així mateix per la normativa de la Unió Europea, de l'Estat o de la Generalitat Valenciana que d'ara en avant s'aprove en relació amb aquestes.

9. Resultaran aplicables supletòriament els procediments de concessió i control previstos en la normativa reguladora de les subvencions públiques.



Article 4. Incompatibilitats

1. Una operació podrà rebre ajuda d'un o més fons estructurals i d'inversió europeus (EIE) o d'un o més programes i d'altres instruments de la Unió, a condició que la partida de despesa inclosa en una sol·licitud de pagament per al reembossament per un dels fons EIE no estiga subvencionada per un altre fons o instrument de la Unió, ni pel mateix fons d'acord amb un programa distint.

2. Les despeses que hagen sigut o siguen objecte de cofinançament pel FEMP no podran acollir-se a ajudes procedents de cap altre instrument financer comunitari, ni pel mateix fons d'acord amb una mesura o gestor distints.

3. L'import de l'ajuda concedida no podrà ser en cap cas de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, supere el cost de l'activitat subvencionada.



Article 5. Requisits de notificació, comunicació o exempció

Tal com disposa l'article 8.2 del Reglament (UE) número 508/2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca, els articles 107, 108 i 109 del TFUE no seran aplicables als pagaments efectuats pels estats membres en virtut i conformitat amb el present reglament dins de l'àmbit d'aplicació de l'article 42 del TFUE.



Article 6. Persones beneficiàries

1. Amb caràcter general podran ser beneficiaris de les ajudes, les persones físiques, jurídiques, i les entitats sense personalitat jurídica que efectuen les accions previstes en aquesta ordre en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.

Quan es tracte d'entitats sense personalitat jurídica haurà de fer-se constar expressament, tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'entitat, així com la quota de participació en l'entitat de cada un d'ells, que tindran igualment condició de beneficiaris. En qualsevol cas haurà de nomenar-se un representant o apoderat únic de l'entitat, amb poders suficients per a complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'entitat. No podrà dissoldre's l'entitat fins que haja transcorregut el termini de prescripció previst en els articles 39 i 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. No podran ser beneficiaris de les ajudes:

a) Les empreses en situació de crisi, d'acord amb les directrius sobre ajudes estatals de salvament i reestructuració d'empreses no financeres en crisi (Comunicació 2014/C 249/01, de la Comissió, 31.07.2014).



b) Les persones o entitats en què concórreguen qualsevol dels supòsits de l'apartat 2 de l'article 13 de la Llei 38/2003, general de subvencions.

c) Els que estiguen subjectes a una ordre de recuperació d'ajudes com a conseqüència d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que les declare il·legals i incompatibles amb el mercat comú.

d) Els que hagen comés una infracció greu d'acord amb l'article 42 del Reglament (CE) número 1005/2008 o a l'article 90, apartat 1, del Reglament (CE) número 1224/2009, o que hagen comés infraccions greus de la política pesquera comuna.

e) Els que hagen estat involucrats en l'explotació, la gestió o la propietat de vaixells pesquers inclosos en la llista de vaixells INDR de la Unió, prevista en l'article 40, apartat 3, del Reglament (CE) número 1005/2008 o de vaixells que enarboren el pavelló de països considerats tercers països no cooperants segons s'estableix en l'article 33.



f) Els que han comés infraccions greus de la PPC definides com a tals en altres actes legislatius adoptats pel Parlament Europeu i el Consell.

g) Els que hagen comés algun dels delictes establits en els articles 3 i 4 de la Directiva 2008/99/CE quan es presente una sol·licitud d'ajuda d'acord amb el títol V, capítol II del Reglament (UE) número 508/2014.



h) Els que hagen sigut considerats culpables de cometre frau en el marc del FEP (Fons Europeu de Pesca) o del FEMP d'acord amb el que estableix l'article 10.3 del Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca.



Article 7. Obligacions de les persones beneficiàries de les ajudes

1. Les persones beneficiàries de les ajudes hauran de complir les obligacions específiques que, per a cada tipus d'ajuda, siguen exigides per aquesta ordre, pel Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s'estableixen disposicions comunes per als fons estructurals, pel Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, en les disposicions bàsiques estatals de desplegament d'aquest.

2. En particular hauran de complir el següent:

a) Realitzar les inversions per a les quals sol·licita l'ajuda i exercir l'activitat que fonamenta la concessió de la subvenció en la forma i terminis establits.

b) Justificar la subvenció concedida en els termes que preveu la normativa reguladora de les ajudes, així com el compliment dels requisits i condicions, la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.



c) Assumir les responsabilitats que puguen derivar-se de la realització de l'activitat.

d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i seguiment a efectuar per l'òrgan instructor, així com a qualssevol altres actuacions de comprovació o control financer a efectuar pels òrgans de control competents, tant autonòmics com nacionals o comunitaris.

e) Comunicar a la conselleria competent en pesca marítima, l'obtenció de subvencions per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració pública o ens públic o privat, nacional o internacional.



f) Comunicar a l'òrgan concedent –i, si és el cas, sol·licitar i obtindre autorització prèvia–, qualsevol modificació de les circumstàncies tant objectives com subjectives que afecten algun dels requisits o condicions de l'ajuda.

g) Acreditar la durabilitat de les inversions durant els cinc anys següents comptats des de la data del pagament final de l'ajuda de conformitat amb el que preveu l'article 71 del Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre. Si una operació comprén inversions en infraestructures o inversions productives i en els 10 anys següents al pagament final l'activitat productiva se sotmet a una relocalització fora de la Unió, haurà de reembossar-se la contribució del FEMP, excepte en el cas que el beneficiari siga una pime.

h) Adoptar les mesures necessàries per a donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de l'actuació objecte de subvenció, en els termes que preveu el Reglament d'execució (UE) número 763/2014, de la Comissió, d'11 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) número 508/2014 pel que fa a les característiques tècniques de les mesures d'informació i publicitat.



i) Mantindre bé un sistema de comptabilitat específic per a les transaccions relacionades amb l'operació subvencionada, o si és el cas, assignar un codi comptable adequat per a aquestes.

j) Acreditar, amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió i abans del pagament de l'ajuda, que es troben al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, així com en el reintegrament de subvencions, si és el cas.

k) Disposar i conservar els llibres comptables, registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits en la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com els estats comptables i registres específics que siguen exigits per la normativa reguladora de les ajudes, mentre puguen ser objecte de comprovació i control, a fi de garantir l'adequat exercici de les facultats esmentades.

l) Conservar els documents justificatius relacionats amb les despeses subvencionades pel FEMP durant un termini de tres anys a partir del 31 de desembre següent a la presentació dels comptes en què estiguen incloses les despeses de l'operació d'acord amb el que estableix l'article 140 del Reglament (UE) número 1303/2013.

m) Reintegrar les quantitats percebudes així com, si és el cas, l'interés de demora corresponent en els termes que preveu els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

n) En el cas de béns inscriptibles en un registre públic, haurà de fer-se constar en l'escriptura l'obligació de no efectuar modificacions de les establides en l'article 71 del Reglament (UE) 1303/2013, durant el període de cinc anys següents a la data comptable de l'últim pagament de l'ajuda, i indicar l'import de la subvenció concedida, aquests aspectes hauran de ser objecte d'inscripció en el registre públic corresponent.



o) Aportar declaració responsable de compliment de la norma sobre integració de persones amb discapacitat, o si és el cas l'exempció i, així mateix, declaració del nombre de treballadors discapacitats sobre plantilla total, tancada al 31 de desembre de l'any anterior al de la presentació de la sol·licitud d'ajudes, d'acord amb el que disposa el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

p) Ompliment i actualització d'indicadors relatius al projecte.



q) Estar en possessió de les concessions i llicències corresponents en el moment de la sol·licitud de l'ajuda.

r) Acreditar la viabilitat tècnica i econòmica de les operacions i facilitar a l'Administració tots els paràmetres necessaris per a la verificació del compliment dels indicadors generals i per a la valoració dels indicadors específics.

s) L'acceptació del finançament suposa la seua inclusió en la publicació en la llista dels beneficiaris, els noms de les operacions i l'import del finançament públic assignat, d'acord amb el que disposa l'article 119.2 i annex V del Reglament 508/2014 del FEMP. A les ajudes convocades i concedides d'acord amb aquestes bases reguladores, els serà aplicable el que preveuen els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com la difusió de la informació referida en els articles 9 i 10 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

t) Presentació d'una declaració responsable del sol·licitant de no haver comés una infracció greu o delicte o frau, o haver participat en l'explotació, gestió o propietat de vaixells pesquers inclosos en la llista de vaixells de la Unió que practiquen la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDR), en els termes i terminis establits en l'article 10 del Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de la Pesca.

En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



u) Manteniment de la condició de beneficiari i el compliment dels criteris de selecció que han donat lloc a l'atorgament de l'ajuda durant tot el període d'execució de l'operació i durant un període de cinc anys després de l'últim pagament. En cas d'incompliment d'aquesta condició haurà de recuperar-se la totalitat de l'import de l'ajuda.



v) Qualsevol altra que legalment li corresponga com a beneficiari de subvencions públiques.



Article 8. Inversions no subvencionables

1. Les transferències de la propietat d'una empresa, limitació que no serà aplicable a les ajudes previstes en l'article 31 del Reglament (UE) número 508/2014, en relació amb l'adquisició de la propietat d'un vaixell per un pescador menor de quaranta anys.

2. Les compres de materials i equips usats.

3. Despeses relatives al trasllat de maquinària ja existent fins al local d'emplaçament on es realitzarà el projecte.

4. Elements de transport que no estiguen directament relacionats amb l'operació.

5. Les despeses originades per una mera reposició d'anteriors, llevat que la nova adquisició corresponga a inversions diferents de les anteriors, bé per la tecnologia utilitzada o pel seu rendiment. Tampoc seran subvencionables les despeses originades per obres que suposen el reemplaçament d'elements deteriorats, obres de manteniment i reparació. No tenen la consideració de reparacions les operacions realitzades sobre maquinària instal·lada per a ampliar la seua capacitat o millorar les seues prestacions.

6. Les despeses de constitució i primer establiment d'una societat.

7. Obres no vinculades amb el projecte d'inversió com ara habitatges, menjadors, obres d'embelliment, equips de recreació i semblants.

8. La urbanització que no estiga relacionada amb l'activitat del projecte que es pretén finançar.

9. L'adquisició de terrenys.

10. Interessos de deute.

11. L'Impost sobre el Valor Afegit, excepte quan no siga recuperable d'acord amb la legislació nacional sobre l'IVA.

12. La mà d'obra pròpia, ni els materials de la mateixa procedència.

13. Sous i despeses socials de personal.

14. Les despeses de lloguer d'equips i les inversions finançades per mitjà d'arrendament financer (lísing), Així mateix, no seran subvencionables les adquisicions de béns en el marc d'un sistema de venda i arrendament retroactiu.

15. Les inversions començades amb anterioritat a la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda, excepte les despeses de projectes.

16. Quan les operacions es realitzen amb l'objectiu de garantir el compliment de les normes de dret comunitari en matèria de medi ambient, salut pública, sanitat animal, higiene o benestar dels animals, l'ajuda podrà concedir-se fins a la data en què el compliment d'aquestes normes haja passat a ser obligatori per a les empreses.

17. La cria d'organismes modificats genèticament.

18. Les inversions que puguen donar lloc a un augment de la capacitat pesquera.

19. Les inversions en vaixells que no tinguen port base a la Comunitat Valenciana.





CAPÍTOL II

Procediment de concessió



Article 9. Procediment de concessió i convocatòries

1. El procediment de concessió de les ajudes per a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenible a la Comunitat Valenciana es tramitarà dins dels crèdits destinats a aquestes.

2. S'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i en la Base de Dades Nacionals de Subvencions, d'acord amb el procediment establit en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



3. El contingut de les convocatòries arreplegarà, almenys, els aspectes establits en l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions de la Generalitat Valenciana.

4. Les convocatòries es realitzaran amb caràcter anual condicionat a les disponibilitats pressupostàries.



Article 10. Forma i termini de presentació de sol·licituds

1. Sense perjuí del que disposa el paràgraf següent, les sol·licituds i la documentació que les acompanya es presentaran preferentment en els registres de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima en l'àmbit territorial dels quals es vaja a realitzar l'acció, podent-se presentar també en qualsevol dels registres previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú.



2. Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú, així com els sol·licitants, que no estant obligats a això opten per aquesta via, presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat en la següent URL, http://.gva.es.

3. D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i d'estar al corrent amb el compliment dels seus obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari i quedarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

4. La presentació de la sol·licitud d'ajuda serà sempre posterior a l'obtenció dels permisos, llicències, autoritzacions i concessions que requerisca l'activitat.

5. No seran admeses les sol·licituds d'ajuda referents a accions que hagen sigut iniciades abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, aspecte que serà objecte de comprovació per mitjà d'acta de no inici funcionarial o notarial.

6. La presentació d'una sol·licitud no generarà cap dret a obtindre subvenció. Igualment l'inici de les inversions prèviament a la resolució no implica cap compromís per part de l'Administració sobre la concessió de l'ajuda. Tampoc determinarà reconeixement de drets en el supòsit que no s'aproven les ajudes en la corresponent llei de pressupostos de la Generalitat

7. No seran admeses a tràmit les sol·licituds que es presenten fora del termini establit en la convocatòria, la seua inadmissió es resoldrà de conformitat amb el que estableix la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

8. Per a preservar l'efecte incentivador d'aquestes ajudes es procedirà a comprovar, per mitjà d'acta de no inici funcionarial o notarial que l'execució de la inversió l'ajuda de la qual se sol·licita no s'ha iniciat amb anterioritat a la presentació de la dita sol·licitud d'ajuda.

9. Per mitjà de la presentació de la sol·licitud el sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades arreplegats en ella i en la documentació que s'adjunta són verídics i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, quedant a disposició de la Generalitat per a la seua presentació, comprovació, control i inspecció posterior que s'estimen oportuns.

10. Segons el que disposa l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la inexactitud, falsedat o omissió de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no presentació davant de l'Administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga si és el cas requerida per a acreditar el compliment d'allò que s'ha declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de continuar amb l'exercici del dret o activitat afectada des del moment que es tinga constància d'aquests fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives que pertoquen.

11. En cada convocatòria anual de les distintes mesures del FEMP regulades per aquesta orde, només s'admetrà una sol·licitud d'ajuda dins de cada mesura referida a un vaixell o establiment d'aqüicultura, industrial o comercial.

12. Així mateix, no podrà admetre's una sol·licitud d'ajuda en una convocatòria quan, dins d'eixa mesura del FEMP, estiga pendent de finalitzar una altra acció subvencionada en una convocatòria anterior, referida al mateix vaixell o establiment d'aqüicultura, industrial o comercial.



Article 11. Documentació que s'ha de presentar

1. Documentació comuna:

a) Fotocòpia compulsada del DNI, NIE o NIF del sol·licitant i del representant, si n'hi ha, així com, si es tracta d'entitats sense personalitat jurídica, el de cada un dels seus membres en el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació.



b) En el cas de representants, documentació acreditativa de la representació que exerceix la persona que compareix en lloc del sol·licitant.



c) En el cas d'entitats sense personalitat jurídica, documentació acreditativa del nomenament d'un representant o apoderat únic de l'entitat, amb poders suficients per a complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'entitat. Així mateix es faran constar els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'entitat i la quota de participació en l'entitat de cada un d'ells.

d) En el cas de persones jurídiques o entitats sense personalitat jurídica, documentació acreditativa de la vàlida constitució i inscripció registral si és el cas.

e) Acreditació del compliment de les obligacions econòmiques amb la Tresoreria General de la Seguretat Social en el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació. Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també l'acreditació cada un dels seus membres.

f) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària en el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació. Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també l'acreditació cada un dels seus membres.

g) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb la conselleria amb competències en matèria d'hisenda en el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació. Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també l'acreditació cada un dels seus membres.

h) Declaració responsable del sol·licitant de no estar sotmés a cap de les prohibicions establides en l'article 13 de la Llei 38/2013, de 17 de novembre, general de subvencions. En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.

i) Declaració responsable del sol·licitant de no haver comés una infracció greu o delicte o frau, o haver participat en l'explotació, la gestió o la propietat de vaixells pesquers inclosos en la llista de vaixells de la Unió que practiquen la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR), en els termes i terminis establits en l'article 10 del Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca. En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



j) En el cas d'inversions en aqüicultura, declaració responsable de no haver comés algun dels delictes establits en els articles 3 i 4 de la Directiva 2008/99/CE, del Parlament Europeu i del Consell. En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



k) Declaració responsable del sol·licitant de no haver rebut ni sol·licitat altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals. En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



l) Declaració responsable del sol·licitant de compliment de la norma sobre integració de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció i, així mateix, la declaració del nombre de treballadors discapacitats sobre la plantilla total, tancada al 31 de desembre de l'any anterior al de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, d'acord amb el que disposa el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat. En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.

m) El sol·licitant indicarà en la sol·licitud el codi IBAN d'un compte bancari en què figure com a titular per al pagament de l'ajuda. L'Administració comprovarà d'ofici si es troba d'alta en la base de dades de domiciliació de pagaments del sistema comptable de la Generalitat (CONTAG) i si no és així, es requerirà a l'interessat la presentació del model de domiciliació bancària establit per l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l'Administració de la Generalitat.

n) Documentació acreditativa de la titularitat del bé sobre el qual se sol·licita l'ajuda (certificació actualitzada del Registre Mercantil o de la Propietat).

o) Documentació acreditativa de la concessió per a l'explotació del bé, si és el cas.

p) Quan l'import de la despesa subvencionable supere les quanties establides en el Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de contractes del sector públic, per al contracte menor, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la instal·lació, la prestació del servei o l'entrega del bé, llevat que per les seues especials característiques no hi haja en el mercat suficient nombre d'entitats que els realitzen, presten o subministren, o llevat que la despesa s'haja realitzat amb anterioritat a la subvenció.



q) Llicències o autoritzacions exigibles en funció de l'activitat de l'empresa.

r) Declaració sobre la grandària d'empresa i documentació per a acreditar la condició de pime. Quan el beneficiari siga una confraria de pescadors o administració pública no caldrà presentar aquesta documentació.

s) Memòria tècnica valorada o projecte tècnic de les operacions a realitzar subscrit per tècnic competent.

t) Documentació que acredite les dades requerides per al càlcul dels criteris generals i els criteris de selecció específics.

u) Quan es tracte de projectes amb fins productius, estudi economicofinancer subscrit per tècnic competent acreditatiu de la seua viabilitat econòmica.

v) Certificat de penals en què conste la inexistència d'antecedents penals o, si és el cas, que els antecedents no estiguen referits als delictes mencionats en l'article 10 del Reglament FEMP. Les persones físiques podran prestar el seu consentiment per a consultar les dades que es troben en el Registre Central de Penats.

2. Documentació específica

La documentació específica serà la indicada en l'annex I.



Article 12. Característiques de les operacions d'inversió

1. Les operacions d'inversió hauran d'estar clarament definides especificant les actuacions/inversions, i s'hi detallaran els conceptes de despesa que componen cada inversió i els costos estimats de cada una d'elles amb una memòria tècnica valorada de les operacions d'inversió que s'han de realitzar i els plans de conjunt i de detall necessaris, acompanyada dels pressupostos o factures proforma corresponents.

2. Quan les inversions tinguen obres, instal·lacions o processos industrials que requerisquen projecte tècnic, aquest haurà de sotmetre's a informe de l'oficina de supervisió de projectes d'acord amb el que disposa l'article 164.h de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i s'haurà de presentar d'acord amb el que disposa l'Ordre 9/2016, de 22 d'abril, de 2016, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableix el format digital per a la presentació de projectes tècnics. Els projectes hauran d'estar visats pel col·legi professional corresponent en els casos previstos en el Reial decret 1000/2010, de 5 d'agost, sobre visat col·legial obligatori, en els casos en què no siga obligatori el visat, el tècnic que firme el projecte ha de presentar una declaració responsable.



3. El projecte haurà de comprendre la documentació establida en l'article 123 del Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de contractes del sector públic. Per això, els projectes d'obres hauran de comprendre, almenys:

a) Una memòria en què es descriga l'objecte de les obres, que arreplegarà els antecedents i situació prèvia a aquestes, les necessitats a satisfer i la justificació de la solució adoptada, i es detallaran els factors de tot tipus que s'han de tindre en compte.

b) Els plans de conjunt i de detall necessaris perquè l'obra quede perfectament definida, així com els que delimiten l'ocupació de terrenys i la restitució de servituds i la resta de drets reals, si és el cas, i serveis afectats per la seua execució.

c) El plec de prescripcions tècniques particulars, on es farà la descripció de les obres i es regularà la seua execució, amb expressió de la forma en què aquesta es durà a terme, les obligacions d'ordre tècnic que corresponguen al contractista i la manera en què es durà a terme el mesurament de les unitats executades i el control de qualitat dels materials emprats i del procés d'execució.

d) Un pressupost, integrat o no per diversos parcials, amb expressió dels preus unitaris i dels descompostos, si és el cas, estat de mesuraments i els detalls necessaris per a la seua valoració.

e) Un programa de desenvolupament dels treballs o pla d'obra de caràcter indicatiu, amb previsió, si és el cas, del temps i cost.

f) Les referències de qualsevol tipus en què es fonamentarà el replantejament de l'obra.

g) L'estudi de seguretat i salut o, si és el cas, l'estudi bàsic de seguretat i salut, en els termes que preveuen les normes de seguretat i salut en les obres.

h) Tota aquella documentació que estiga prevista en normes de caràcter legal o reglamentari.

i) Llevat que això resulte incompatible amb la naturalesa de l'obra, el projecte haurà d'incloure un estudi geotècnic dels terrenys sobre els quals s'executarà.

j) Per als projectes d'obres inferiors a 350.000 euros, es podrà simplificar, refondre o inclús suprimir algun o alguns dels documents anteriors sempre que la documentació resultant siga suficient per a definir, valorar i executar les obres que comprenga. No obstant això, només podrà prescindir-se de la documentació indicada en la lletra g de l'apartat anterior en els casos en què així estiga previst en la normativa específica que la regula.

4. Quan l'import de la despesa subvencionable supere les quanties establides en el Reial decret legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de contractes del sector públic, per al contracte menor, el beneficiari haurà de sol·licitar, com a mínim, tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la instal·lació, la prestació del servei o l'entrega del bé, llevat que per les seues especials característiques no hi haja en el mercat suficient nombre d'entitats que els realitzen, presten o subministren, o llevat que la despesa s'haja realitzat amb anterioritat a la subvenció.



5. En aquells casos en què l'oferta finalment executada no siga la de menor import econòmic, el beneficiari haurà de justificar les raons que van motivar aquesta decisió. Si aquestes raons no estan prou motivades, l'oferta menor de les presentades en la fase de sol·licitud constituirà a aquest efecte el límit màxim de despesa elegible per al càlcul de l'ajuda.



6. A fi de garantir la moderació de costos en les inversions, l'Administració podrà demanar assessorament extern a través de serveis tècnics per a identificar despeses i preus mitjans susceptibles de superar els preus mitjans de mercat per a equips i instal·lacions de semblants característiques. Els preus contrastats així obtinguts constituiran com en l'apartat anterior el límit màxim de despesa elegible per al càlcul de l'ajuda.



Article 13. Instrucció del procediment

1. La instrucció del procediment, tant per al procediment de concessió com per al del pagament de les ajudes correspondrà a la secció de pesca marítima de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima en l'àmbit territorial de la qual es realitze l'acció, la qual podrà realitzar d'ofici les actuacions que estime necessàries amb vista a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut de les quals haja de formular la proposta de resolució.

2. La secció de pesca marítima realitzarà les verificacions necessàries per a comprovar que és correcta la documentació presentada i que el beneficiari compleix els requisits establits en aquestes bases reguladores per a la concessió de l'ajuda econòmica que li puga correspondre.



3. Si no és acceptada la sol·licitud de l'interessat o s'incompleix algun requisit, la secció de pesca marítima, abans d'elevar la seua proposta, donarà tràmit d'audiència a l'interessat i li concedirà un termini de deu dies perquè al·legue el que considere convenient, d'acord amb el que estableix l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

4. En el cas que la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s'acompanyen els documents preceptius, la persona interessada serà requerida perquè, en un termini de deu dies, esmene la falta o acompanye els documents, amb la indicació que si així no ho fera, es considerarà que desistix de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 21, apartat 1, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

5. Quan les subvencions financen obres o instal·lacions que exigisquen projecte tècnic, aquest haurà de sotmetre's a informe de l'Oficina de Supervisió de Projectes.

6. El director territorial de la conselleria competent en matèria de pesca marítima, vist l'informe de la secció de pesca marítima, remetrà l'expedient complet junt amb la proposta corresponent, l'informe d'idoneïtat i la valoració obtinguda en els indicadors específics a la direcció general competent en pesca marítima, als efectes d'emetre la resolució que procedisca.

7. La proposta d'aprovació no crea cap dret a favor del beneficiari proposat enfront de l'Administració.



Article 14. Avaluació de les sol·licituds

1. Les operacions que es financen hauran d'haver acreditat la seua viabilitat tècnica i econòmica, així com la seua adequació al Programa operatiu del FEMP.

2. Per a valorar l'adequació del projecte al Programa operatiu del FEMP es valorarà:

a) L'adequació del projecte a l'anàlisi DAFO del Programa operatiu del FEMP, així com a l'estratègia i, en particular, al compliment dels fins de l'objectiu específic (mesures i indicadors d'oportunitat).

· Mesures pertinents: 0-2 punts.

· Estratègia: 0-2 punts.

· DAFO: 0-2 punts.

Valoració global:

Alt: 6 punts.

Mitjà: 4-5 punts.

Baix: 2-3 punts.

b) Aportació del projecte a la consecució dels indicadors de resultat



1. Aportació d'un o més indicadors:

· Si intervenen en més del 75 % dels indicadors, 2 punts.

· Si intervenen entre el 35 % i el 75 % dels indicadors, 1 punt.

· Si intervenen en menys del 35 % dels indicadors, 0 punts.

2. Aportació en intensitat:

Si l'operació està directament relacionada amb algun indicador, en el sentit d'aportar-li valor, 2 punts per cada indicador amb què existisca una relació directa.

Valoració global

Alt: 5 o més punts.

Mitjà: 3-4 punts.

Baix: 0-2 punts.

Hi ha mesures que no tenen cap relació amb els indicadors proposats. En aquest cas, aquest criteri no s'utilitzarà per a valorar aquestes mesures.

c) Implicació del projecte en altres prioritats, objectius específics o indicadors de resultat, així com altres plans estratègics.

· Si està implicada en una altra prioritat, 3 punts per prioritat.

· Si està implicada en un altre objectiu específic de la mateixa prioritat, 2 punts per objectiu específic.

· Si està implicada en algun pla estratègic, 1 punt per pla.

Valoració global

Alt: 5 o més punts.

Mitjà: 3-4 punts.

Baix: 1-2 punts.

d) Valoració conjunta

Ponderació d'indicadors

Indicador a, tindrà el 50 % del pes total.

Indicador b, tindrà el 25 % del pes total.

Indicador c, tindrà el 25 % del pes total.

Excepte quan no s'empre l'indicador b. En aquest cas, tant l'a com el c tindran el 50 %, la xifra obtinguda es multiplicarà per 2.

3. Càlcul d'indicadors

Per al càlcul dels indicadors, s'aplicaran les fórmules següents:

· Indicador a



Va =



· Indicador b



Vb =



· Indicador c)



Vc =

On,

Va, b, c = valor de l'indicador a, b o c.

Po a, b,c = puntuació de l'operació en l'indicador a, b o c.

Pmax a, b, c = puntuació màxima de l'indicador a, b o c.

Pmax = puntuació major entre Pmaxa, Pmaxb o Pmaxc



4. La secció de pesca marítima emetrà un informe d'idoneïtat per a cada sol·licitud que arribe a aquesta fase en què es qualificarà el projecte d'alt, mitjà, baix o exclòs, segons la valoració següent:

Alt: >= 75 % de la puntuació màxima possible

Mitjà: >= 25 % <75 %

Baix: >= 10 % < 25 %

Exclòs: < 10 %



5. Els projectes que siguen qualificats com exclosos no podran continuar tramitant-se. En aquest cas, la secció de pesca marítima, abans d'elevar la seua proposta de denegació, donarà tràmit d'audiència a l'interessat i li concedirà un termini de deu dies perquè al·legue el que considere convenient, d'acord amb el que estableix l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

6. Els projectes que superen la valoració de l'adequació al Programa operatiu del FEMP hauran de ser tècnicament i econòmicament viables.





Article 15. Fase de valoració de sol·licituds

1. Les ajudes per a fomentar una pesca i una aqüicultura sostenible a la Comunitat Valenciana es concediran per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

2. La valoració de les sol·licituds es farà per mitjà dels indicadors específics que figuren en l'annex I.



Article 16. Comissió d'avaluació

1. Les sol·licituds que complisquen els requisits exigits en aquesta ordre i en les convocatòries corresponents, que siguen tècnicament i econòmicament viables i que superen la valoració de l'adequació al Programa operatiu del FEMP seran avaluades per una comissió d'avaluació, creada a aquest efecte, composta pel subdirector general de Pesca, que la presidirà, i el cap de servei d'Ordenació del Sector Pesquer i el cap de secció d'Ordenació Pesquera en qualitat de vocals, un d'ells, a més, actuarà com a secretari.

2. En cas d'absència se substituiran aquests membres pels tècnics adscrits a la conselleria competent en pesca marítima que seran designats pel director general competent en matèria de pesca marítima i aqüicultura.

3. Aquesta comissió d'avaluació ajustarà el seu funcionament a les previsions establides per als òrgans col·legiats en el capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

4. La comissió d'avaluació podrà demanar els informes, les dades i els documents que estime convenient per a resoldre els dubtes que es presenten i prendre els acords necessaris.

5. Una vegada finalitzada la valoració de totes les sol·licituds presentades, d'acord amb el crèdit disponible establit en la convocatòria corresponent, la comissió elevarà una proposta al director general competent en pesca marítima, amb la relació de sol·licituds estimades per a la concessió d'ajudes i les desestimades.



Article 17. Resolució

1. Es delega en el director general competent en pesca marítima la resolució i concessió de les ajudes.

2. El director general competent en pesca marítima, resoldrà el procediment de concessió en el termini de quinze dies des de la data d'elevació de la proposta de resolució per part de la comissió d'avaluació i d'acord amb el que preveu l'article 88 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

3. Mitjançant una resolució s'acordarà tant l'atorgament de les ajudes, com la desestimació i la no concessió per inadmissió, denegació, desistiment, renúncia al dret o la impossibilitat material sobrevinguda.

4. La resolució de concessió de l'ajuda concretarà la data límit de finalització de l'acció d'acord amb criteris objectius de gestió d'aquestes ajudes, i es podrà dividir en diverses anualitats.

Article 18. Notificació

1. La resolució serà notificada als interessats de conformitat amb el que disposen els articles 40 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

2. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució serà de 6 mesos comptat des de l'endemà de finalització del termini de presentació de sol·licituds. El transcurs d'aquest termini sense que s'haja dictat i notificat la resolució legitima als interessats per a entendre desestimada per silenci administratiu la seua sol·licitud.





CAPÍTOL III

Justificació i pagament



Article 19. Justificació de l'acció i sol·licitud de cobrament

1. Sense perjuí del que disposa el paràgraf següent, les sol·licituds de pagament i la documentació que les acompanya es presentaran preferentment en els registres de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima en l'àmbit territorial dels quals es vaja a realitzar l'acció, podent-se presentar també en qualsevol dels registres previstos en la legislació reguladora del procediment administratiu comú.

2. Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, així com els sol·licitants, que no estant obligats a això opten per aquesta via, presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat en la següent URL: http://.gva.es

3. El termini de justificació del compliment de la finalitat per a la qual es concedeix l'ajuda serà d'un mes comptat a partir de l'endemà de la data límit de finalització de l'acció que figura en la resolució de concessió.

4. D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud de cobrament comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, haurà d'indicar-ho expressament en el formulari i quedarà obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

5. Els documents comuns a presentar juntament amb la sol·licitud de cobrament són:

a) Factures, que contindran com a mínim les dades següents:

1r. Número i sèrie, si és procedent.

2n. Nom i cognoms o denominació social, número d'identificació fiscal i domicili de l'expedidor i dels destinataris.

3r. Descripció de l'operació i contraprestació total

4t. Base imposable. Tipus tributari i quota repercutible.

5t. Lloc i data d'emissió.

6t. Quan pertoque, número de sèrie de l'aparell adquirit.

b) Quan les subvencions financen obres o instal·lacions que exigisquen projecte tècnic, els pagaments parcials o el total de la subvenció concedida, s'efectuarà contra certificació de l'obra expedida per tècnic competent i les justificacions de pagament corresponent. Les certificacions de la inversió s'ajustaran a cada un dels conceptes del projecte aprovat.

c) Certificació registral de l'obligació de l'article 7.2.n.

d) Justificacions del pagament: document de pagament, carta de pagament de la proveïdora i certificació bancària del pagament efectuat pel beneficiari, d'acord amb l'annex II.

e) Relació de justificants de pagaments efectuats, en imprés normalitzat que figura com a annex III.

f) En el cas de canvis estructurals que impliquen modificacions d'arqueig:

1r. Certificat actualitzat sobre els GT.

2n. Full d'assentament actualitzat del vaixell.

6. Les factures originals es requeriran per l'òrgan gestor per a procedir al segellat i invalidació en la direcció territorial de la Conselleria Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que corresponga.

L'estampillat indicarà la subvenció per a la justificació de la qual han sigut presentades i si l'import del justificant s'imputa totalment o parcialment a la subvenció. En aquest últim cas s'indicarà la quantia exacta que resulte afectada per la subvenció. Una vegada realitzat l'estampillat, les còpies compulsades s'integraran en l'expedient i els originals es tornaran al beneficiari.

7. Les operacions que no siguen susceptibles de comprovació material, hauran de justificar-se per mitjà d'un informe o memòria en què es detalle l'activitat subvencionada, la finalitat que es pretenia aconseguir amb l'ajuda, i en la qual es demostre la consecució d'aquesta finalitat.



8. No s'admetran els pagaments en metàl·lic, ni els rebuts d'aquests pagaments podran ser considerats vàlids per a la justificació de despeses elegibles.

9. No seran admesos com a justificants les despeses efectuades abans de la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda, amb l'única excepció de les despeses corresponents a honoraris de projecte o assistència tècnica.

10. Els costos dels projectes tècnics les accions dels quals no es duguen a terme, no seran admesos per al pagament.

11. Únicament s'abonarà la totalitat de la subvenció concedida si la inversió ha sigut justificada íntegrament; en qualsevol altre cas, només s'abonarà la part de la subvenció proporcional als justificants de despesa aportats, sense perjudici del que estableix el punt anterior i sempre que la inversió realitzada permeta assolir els objectius per als quals es va concedir la subvenció.

12. Els béns i elements constitutius de la inversió subvencionada no podran ser objecte de transmissió voluntària, ni l'activitat productiva podrà interrompre's voluntàriament, durant el període de cinc anys, comptats a partir de la data comptable de l'últim pagament. A més, si una operació comprén inversions en infraestructures o inversions productives i en els deu anys següents al pagament final, l'activitat productiva se sotmet a una relocalització fora de la Unió, haurà de reembossar-se la contribució del FEMP, llevat que el beneficiari siga una pime.



13. El Servei d'Ordenació Pesquera, o les seccions de pesca marítima de les direccions territorials de la Conselleria Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural podran, en qualsevol moment, efectuar les visites i comprovacions que consideren necessàries per a verificar la realització i funcionament normal de les actuacions subvencionades o requerir al beneficiari la presentació de qualsevol documentació encaminada a la verificació.

14. Per mitjà de la presentació de la sol·licitud de pagament, el sol·licitant manifesta, sota la seua responsabilitat, que totes les dades arreplegades en ella i en la documentació que s'adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, la qual quedarà a disposició de la Generalitat per a la seua presentació, comprovació, control i inspecció posterior que s'estime oportuna.



Article 20. Sobre el termini per a la realització i justificació de les inversions

1. L'incompliment dels terminis previstos per a la comunicació de la finalització de la inversió i de la justificació de les despeses realitzades, sense obtindre pròrroga, suposarà la pèrdua de l'ajuda corresponent.



2. Les pròrrogues del període concedit en la resolució per a la realització i la justificació de les inversions, se sol·licitaran almenys amb un mes d'antelació al termini establit, davant de les seccions de pesca marítima de la direcció territorial de la Conselleria Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que remetran la sol·licitud, acompanyada del seu informe sobre la procedència de la pròrroga al director general competent en pesca marítima.

Aquest resoldrà sobre l'ampliació i comunicarà, si és el cas, el nou termini concedit per a la realització i justificació de les inversions.



3. Per al pagament de l'ajuda, serà necessari que abans de la data establida en la resolució com a fi de la realització i justificació, les inversions es troben totalment acabades i els pagaments totalment justificats per mitjà de factures i justificants de pagament. L'incompliment d'aquesta condició, sense obtindre pròrroga, ocasionarà la pèrdua de l'ajuda total.



Article 21. Pagament de l'ajuda

1. La secció de pesca marítima de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima analitzarà i verificarà la documentació presentada amb la sol·licitud de cobrament.

2. Si la documentació és incompleta o té errors esmenables, es requerirà els sol·licitants perquè, en el termini de deu dies hàbils, i d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, esmenen la falta o acompanyen els documents preceptius, amb l'advertiment que si no ho fan, es considerarà que han desistit de la seua sol·licitud de cobrament d'acord amb l'article mencionat i als efectes previstos en l'article 21 d'aquesta.



3. Si no és acceptada la sol·licitud de cobrament de l'interessat o hi ha incompliment de requisits o en el cas que el cost acceptat per al pagament siga inferior a l'aprovat, la secció de pesca marítima, abans d'elevar la seua proposta, donarà tràmit d'audiència a l'interessat i li concedirà un termini de 10 dies perquè al·legue el que considere convenient, d'acord amb el que estableix l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú.

4. El director territorial de la conselleria competent en pesca marítima, vist l'informe de la secció de pesca marítima, remetrà la sol·licitud de cobrament i la documentació corresponent, junt amb la proposta de resolució a la direcció general competent en pesca marítima, als efectes d'emetre la resolució que pertoque.

5. Les propostes de pagament no creen cap dret a favor del beneficiari proposat enfront de l'Administració.

6. Es delega en la direcció general competent en pesca marítima la resolució sobre el pagament de l'ajuda.



Article 22. Verificació als cinc anys

1. La secció de pesca marítima de les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural verificarà que l'acció no tinga, en els cinc anys següents a la data comptable de l'últim pagament de l'ajuda, una modificació fonamental de les establides en l'article 71 del Reglament (UE) número 1303/2013:

a) El cessament o la relocalització d'una activitat productiva fora de la zona del programa

b) Un canvi en la propietat d'un element d'infraestructura que proporcione a una empresa o un organisme públic un avantatge indegut

c) Un canvi substancial que afecte la naturalesa, els objectius o les condicions d'execució de l'operació, de manera que es menyscaben els seus objectius originals.

2. Quan les inversions patisquen en els cinc anys següents al pagament final al beneficiari el cessament o la relocalització de l'activitat productiva o un canvi en la propietat d'un element d'infraestructura que proporcione a una empresa o un organisme públic un avantatge indegut o un canvi substancial que afecte la naturalesa, els objectius o les condicions d'execució de l'operació de manera que es menyscaben els seus objectius originals, haurà de reembossar-se la contribució del FEMP en els termes que preveu l'art 71 del Reglament (UE) número 1303/2013 pel qual s'establixen disposicions comunes als fons estructurals.







CAPÍTOL IV

Règim i procediment sancionador



Article 23. Reintegrament

Procedirà el reembossament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament, en els casos previstos en els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 24. Procediment de reintegrament

1. Els procediments de reintegrament de subvencions es regiran pel que disposa l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. El director territorial de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, iniciarà el procediment de reintegrament de la subvenció i s'instruirà un expedient, amb audiència prèvia de l'interessat, de devolució d'ajudes.

3. Una vegada tramitat el procediment de reintegrament, el director territorial enviarà l'expedient amb la proposta que corresponga, al director general competent en matèria de pesca marítima i aqüicultura, per a la seua resolució.



Article 25. Pèrdua o minoració de l'ajuda

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda i, en tot cas, la obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió i, si és el cas, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció.



Article 26. Responsabilitats i règim sancionador

El règim de responsabilitats, infraccions i sancions aplicable és el previst en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 27. Informació i publicitat

1. Les persones beneficiàries adoptaran les mesures necessàries per a donar l'adequada publicitat al caràcter públic del finançament de l'actuació objecte de subvenció, en els termes que preveu el Reglament d'execució (UE) número 763/2014, de la Comissió, d'11 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) número 508/2014, pel que fa a les característiques tècniques de les mesures d'informació i publicitat.

Per a això, en les inversions realitzades figurarà, en lloc visible, la participació de les administracions públiques.

2. L'acceptació per part de les persones beneficiàries del finançament de les ajudes regulades en

aquesta ordre, implica l'acceptació de la seua inclusió en la llista d'operacions que serà publicada per l'autoritat de gestió de conformitat amb l'article 119, apartat 2, del Reglament (UE) número 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca.

3. A les ajudes convocades i concedides d'acord amb aquestes bases reguladores, els serà aplicable el que preveuen els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com la difusió de la informació referida en els articles 9 i 10 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Absència de repercussió econòmica

L'aprovació d'aquestes bases no comporta cap obligació econòmica o despesa per al pressupost de la Generalitat. Seran les successives resolucions per les quals s'efectuen les convocatòries periòdiques específiques de les ajudes les que comportaran aquestes obligacions econòmiques.



Segona. Desplegament

Es faculta el director general competent en matèria de pesca marítima, perquè emeta els actes, les resolucions i instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació d'aquesta ordre.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. Queda derogada l'Ordre de 26 de novembre de 2007, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació per la qual s'estableixen normes d'ordenació i d'ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura i les seues posteriors modificacions pel que fa a ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura.

2. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquesta ordre.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 14 de març de 2017



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIAN CALVO

Mapa web