Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 1/2019, de 9 d'abril, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores del Premi de Festes Inclusives i No Sexistes.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8528 de 12.04.2019
Número identificador:  2019/3713
Referència Base de Dades:  003422/2019
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 13.04.2019
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives
    Grup temàtic: Legislació, Premis
    Matèries: Benestar social Diversitat sexual
    Descriptors:
      Temàtics: igualtat de tracte, igualtat de tracte, drets socials, igualtat home-dona



ORDRE 1/2019, de 9 d'abril, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableixen les bases reguladores del Premi de Festes Inclusives i No Sexistes. [2019/3713]

PREÀMBUL



Per a regular i fer efectiu el principi d'igualtat entre dones i homes en la Comunitat Valenciana, les Corts van aprovar la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes.



La Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, és l'òrgan directiu al qual, segons el Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, corresponen, entre altres funcions, les relatives a la promoció i execució de mesures per a fer efectiu el dret a la igualtat de tracte i d'oportunitats entre dones i homes.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana contempla el principi d'igualtat entre dones i homes en els articles 10.3 i 4 i en l'article 11 i, en el seu article 49.1.26, atribueix la competència exclusiva a la Generalitat en matèria de promoció de la dona.

Amb la finalitat de promoure i incentivar la realització de festes igualitàries i inclusives, que promoguen actituds no sexistes entre la població, la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere desenvolupa diverses activitats, entre les quals es troba la convocatòria d'aquest Premi de Festes Inclusives i No Sexistes. Es pretén amb això oferir nous models de representació social, obrint espais en l'àmbit festiu que integren la igualtat de gènere com a part natural del discurs col·lectiu. Els nous models de representació i relació en l'àmbit de les festes locals, basats en la igualtat de gènere, van conformant un nou imaginari col·lectiu i contribueixen a esfondrar els murs de discriminació invisibilitzada sobre les quals s'estableix la desigualtat i també la violència de gènere. A més, com a models de representació són també una via d'educació informal, i com a escenari quotidià de la vida dels pobles van conformant la seua història col·lectiva i la seua identitat. Es tracta, amb això, de premiar aquelles festes que contribuïsquen a promoure la igualtat de gènere, que porte a bandejar qualsevol idea discriminatòria i la desigualtat entre dones i homes. Així com crear espais lúdics dins de l'àmbit festiu que garantisquen el respecte, el principi de no-discriminació de les dones, promovent una cultura inclusiva basada en la igualtat de gènere i en contra de qualsevol tipus de discriminació de les dones, també de les dobles discriminacions que pateixen moltes dones, i en contra de la construcció heteronormativa pròpia de la cultura patriarcal, així com salvaguardar les dones de qualsevol agressió sexista o forma de violència basada en el gènere, reforçant el missatge de rebuig social i institucional a la violència contra les dones en l'entorn festiu i d'oci.



En virtut de les competències conferides pel Decret 14/2018, de 23 de febrer, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i l'article 28 de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la Direcció General de l'Institut Valencià de les Dones i per la Igualtat de Gènere, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu,





ORDENE



Article 1. Objecte

L'objecte de la present ordre és establir les bases reguladores que regiran la concessió del Premi de Festes Inclusives i No Sexistes, dirigit a entitats locals que hagen desenvolupat projectes amb la finalitat de promoure la igualtat de gènere en les seues festes, contribuint amb això a la ruptura dels estereotips de gènere; a propiciar la participació de les dones en condicions d'igualtat; i a l'eliminació de qualsevol forma de discriminació i de violència contra les dones.



Article 2. Procediment de concessió

El procediment de concessió del premi es tramitarà en règim de concurrència competitiva i s'iniciarà d'ofici, mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la convocatòria aprovada per resolució de la persona titular de la Conselleria competent en dones i igualtat de gènere.



Article 3. Participants

1. Podran participar en les corresponents convocatòries, conformement al que s'hi determine, les entitats locals, pertanyents a municipis situats en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, que l'any anterior o l'any de la convocatòria hagen executat projectes per a promoure la igualtat de gènere en les seues festes, siguen locals o d'una altra índole, amb especial recalcament en l'erradicació de continguts discriminatoris.

2. Per a participar en les corresponents convocatòries, les entitats locals hauran d'acreditar disposar d'un pla d'igualtat d'acord amb el que s'estableix en la disposició addicional setena, apartat 2n del Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic.



Article 4. Exclusions

1. No podran concórrer a les corresponents convocatòries les entitats locals que estiguen incurses en alguna de les causes enumerades en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. No podran concórrer a la convocatòria immediatament posterior, les entitats locals que hagen resultat premiades en l'edició del premi de l'any anterior.



Article 5. Accions susceptibles de ser guardonades

1. Podrà resultar premiada qualsevol acció encaminada a promoure la igualtat de gènere en les festes locals.

2. Es tindran especialment consideració les accions següents:

a) Campanyes de sensibilització dirigides a erradicar qualsevol forma d'agressió basada en el gènere o en alguna de les discriminacions establides en l'article un d'aquesta Ordre.

b) Actuacions sobre els models de representació, concretament:

– Els continguts musicals: fomentant lletres que promoguen la igualtat de gènere, així com que denuncien la violència de gènere, visibilitzant-la i contribuint a crear un discurs despatriarcalitzat.

– La representació visual de les dones o de qualsevol forma de diversitat realitzada en relació a aquelles, que promoga la igualtat i el principi de no-discriminació.

– La promoció de la igualtat de gènere, així com un plantejament inclusiu i participatiu en les festes locals, com a elements necessaris de representació i de construcció de la identitat local.

– Utilització de cartells que promoguen la igualtat de gènere i que no introduïsquen continguts ni imatges discriminatòries.

– Promoció de la participació de les dones en espectacles i activitats artístiques que posen en relleu la seua capacitat i talent artístic.

– Promoure la intervenció activa en la direcció d'iniciatives artístiques, com direcció, producció, realització audiovisual, teatral i musical.



c) Accions lligades a la participació de les dones en l'organització de les festes.

d) Accions específiques lligades a la ruptura de rols de gènere relacionades amb les tradicions pròpies de les festes locals.

e) Accions específiques relacionades amb l'ús d'un llenguatge inclusiu.

f) Accions dirigides a incorporar la perspectiva de gènere.



Article 6. Premis

1. S'estableixen les categories de premis següents:

a) Premi per a projectes presentats per entitats locals de fins a 5.000 habitants.

b) Premi per a projectes presentats per entitats locals la població de les quals estiga entre 5.001 i 10.000 habitants.

c) Premi per a projectes presentats per entitats locals la població de les quals estiga entre 10.001 i 20.000 habitants.

d) Premi per a projectes presentats per entitats locals de 20.001 o més habitants.

2. Es podran concedir esments especials, sense dotació econòmica, si la qualitat dels projectes presentats i no premiats ho meresqueren, a consideració del jurat.

3. La quantia individualitzada dels premis consistirà en una quantitat idèntica per a cadascuna de les categories, que s'obtindrà prorratejant, entre totes les categories, el crèdit disponible en l'aplicació pressupostària de l'exercici en què es realitze la corresponent convocatòria.



4. Si alguna de les categories quedara deserta, la quantia assignada a aquesta categoria es prorratejarà a parts iguals entre la resta de categories.

5. El lliurament dels premis podrà realitzar-se en un acte públic organitzat per la direcció general competent en dones i igualtat de gènere.



Article 7. Sol·licituds de participació

1. Les sol·licituds de participació es dirigiran a la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, i es formalitzaran utilitzant el model contingut en la corresponent convocatòria degudament emplenat.



2. Juntament amb la sol·licitud les entitats hauran de presentar:

a) La memòria explicativa del projecte realitzat, on hauran de descriure's les accions realitzades i l'impacte que aquestes han tingut perquè la festa siga considerada inclusiva i no sexista, utilitzant el model contingut en la corresponent convocatòria.

b) Model de domiciliació bancària degudament emplenat.

3. Cada entitat local podrà presentar un projecte per convocatòria. En el cas que la mateixa entitat local presentara més d'un projecte, únicament es valorarà el presentat en la seu electrònica de la Generalitat en últim lloc.



Article 8. Lloc i termini de presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds i la documentació annexa es presentaran exclusivament de forma telemàtica en la seu electrònica de la Generalitat: https://sede.gva.es.

2. El termini de presentació, que es determinarà en la convocatòria, començarà l'endemà de la publicació de la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. Si la sol·licitud no reunira els requisits exigits o no s'acompanyara de tots els documents que s'assenyalen en aquestes bases i en la corresponent convocatòria, es requerirà l'entitat perquè, en el termini de 10 dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fera, se la tindrà per desistida de la seua petició, d'acord amb el que s'estableix en l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d'ara endavant LPACAP).



Article 9. Jurat

1. Les accions presentades seran valorades per un Jurat compost per:

a) La persona titular de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, que n'ostentarà la presidència.

b) La persona titular de la direcció general competent en cultura.

c) Una persona designada per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

d) Una persona designada per l'Institut universitari d'estudis de la dona de la Universitat de València.

e) Una persona designada pel Consell Valencià de les Dones.

f) Un tècnic o tècnica de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, designat per la presidència, n'ostentarà la secretaria, amb veu i sense vot.

2. En la composició del jurat es respectarà el principi d'igualtat de dones i homes en els termes establits en la Llei orgànica 3/2007, per a la Igualtat de dones i homes. Per a garantir la paritat de la composició del jurat, en els apartats c), d) i e), les entitats hauran de proposar dos representants, un home i una dona. La direcció general competent en dones i igualtat de gènere designarà per sorteig, en aquests apartats, les persones que formaran part del jurat, de manera que s'aconseguisca la paritat.

3. La identitat de les persones que componen el jurat es farà pública en la pàgina web de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, amb anterioritat a la publicació de la resolució de concessió dels premis.

4. El jurat queda facultat per a resoldre qualsevol incidència que puga presentar-se en el transcurs de les deliberacions i la seua fallada és vinculant, adoptant-se per majoria simple.

5. El jurat podrà proposar deixar desert qualsevol dels premis, mitjançant acord motivat.

6. L'acta reflectirà, de forma motivada, el premi i, si escau, els esments especials que s'atorguen, així com quan es propose deixar desert alguns dels premis.



Article 10. Òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment

1. Serà competent per a la instrucció del procediment el Servei competent en igualtat de gènere de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere, el qual comprovarà el compliment dels requisits i remetrà els projectes presentats al Jurat per a la seua valoració.



2. El jurat elevarà proposta de resolució a la persona competent per a resoldre, que serà vinculant per a aquesta.

3. La competència per a resoldre la convocatòria correspon a la persona titular de la Conselleria competent en dones i igualtat de gènere, o persona que delegue.

4. Amb caràcter previ a la resolució del procediment de concessió, l'òrgan instructor emetrà informe en el qual conste que, de la informació que obra en el seu poder, es desprén que les persones beneficiàries compleixen tots els requisits necessaris per a accedir-hi, establits en els articles 165.2, apartat e i 164, apartat f de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions (d'ara endavant LHPSPIS).



5. La resolució es farà pública en la pàgina web de la direcció general competent en dones i igualtat de gènere i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i posarà fi a la via administrativa.

6. Transcorregut el termini assenyalat en l'apartat anterior sense que s'haja notificat resolució expressa, les persones interessades podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, als efectes previstos en l'article 25.1.a de la LPACAP.



Article 11. Criteris de valoració

1. En la valoració de les sol·licituds presentades, seran tingudes en compte i valorades positivament totes aquelles actuacions que tinguen com a finalitat erradicar qualsevol contingut sexista en el desenvolupament de la festa i, en concret, les accions referides en l'article 5 de les presents bases.

2. El Jurat haurà de tindre en compte els criteris següents:

a) La qualitat del projecte, que es valorarà amb un màxim de 40 punts.

b) L'originalitat del projecte, que es valorarà amb un màxim de 30 punts.

c) L'impacte de gènere que l'acció ha tingut, que es valorarà amb un màxim de 30 punts.



Article 12. Drets i obligacions

Les entitats locals participants s'obliguen a assumir les responsabilitats que pogueren resultar de la utilització dels textos, imatges i altres elements creatius aportats per aquests en la realització del treball, i la propietat dels quals siga de terceres persones o entitats.



Article 13. Pagament i justificació

1. El pagament de la totalitat de l'import del premi en cada categoria es realitzarà una vegada dictada la resolució d'adjudicació.

2. En compliment del que s'estableix per l'article 165.2, lletra i) de la LHPSPIS, la resolució de concessió del premi comportarà la justificació de la subvenció concedida.



Article 14. Incompatibilitat amb altres premis i ajudes

Als efectes previstos en l'article 165.2.m) de la LHPSPIS, s'indica que aquests premis són incompatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, provinents de qualssevol Administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



Article 15. Acceptació de bases

La presentació de la sol·licitud implica l'acceptació de les bases reguladores.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades quantes disposicions d'igual o menor rang s'oposen al que s'estableix en aquesta ordre.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Autorització

S'autoritza la direcció general competent en dones i igualtat de gènere perquè, en l'àmbit de les seues competències, adopte les mesures necessàries per al desenvolupament i aplicació d'aquesta ordre.



Segona. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 9 d'abril de 2019. La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.

Mapa web