Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica. RESOLUCIÓ de 28 d'abril de 2020, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual es declara una actualització de la situació de la plaga de la vespeta de l'ametler Eurytoma amygdali



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8805 de 06.05.2020
Número identificador:  2020/3181
Referència Base de Dades:  003456/2020
 



RESOLUCIÓ de 28 d'abril de 2020, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual es declara una actualització de la situació de la plaga de la vespeta de l'ametler Eurytoma amygdali (Enderlein) en el territori de la Comunitat Valenciana i s'adopten mesures fitosanitàries de control per a evitar la seua propagació. [2020/3181]



Antecedents

La vespeta de l'ametler (Eurytoma amygdali Enderlein) és un himenòpter que es va detectar per primera vegada en la Comunitat Valenciana després de la campanya de 2015. Aquest insecte fa a la primavera la posta en l'ametla acabada de quallar, i roman tot l'any en el seu interior alimentant-se de la llavor. En la primavera següent, una vegada completat el seu cicle biològic, fa un orifici en la corfa pel qual ix a l'exterior. Aquesta eixida coincidix amb la presència d'ametles de la campanya següent.

La Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, estableix que davant de l'aparició, o la sospita, d'una plaga en el territori nacional o en una part d'aquest, que puga tindre importància econòmica o mediambiental, l'autoritat competent ha de comprovar la presència i la importància de la infestació i adoptar les mesures fitosanitàries que estime necessàries per a evitar la seua propagació.

Davant de l'aparició d'aquesta plaga, es va publicar la Resolució de 23 de febrer de 2018, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, per la qual es declarava l'existència de la plaga, es qualificava d'utilitat pública la lluita contra la mateixa i s'establien les mesures fitosanitàries que havien d'adoptar els propietaris de parcel·les afectades.

Malgrat aquestes mesures la plaga ha continuat la seua progressió en les explotacions d'ametlers de diferents comarques, per la qual cosa es considera convenient actualitzar la resolució anterior amb la inclusió de les comarques de l'Alt Palància, la Hoya de Buñol, Ribera Alta, Vall d'Albaida, l'Alacantí, Marina Baixa i l'Alcoià



Consideracions legals i tècniques

La competència dels òrgans de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica és atorgada pel Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, segons el qual, correspon a la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca assumir, entre altres, les funcions en protecció i sanitat agrària.

L'article 14 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal, habilita a la Comunitat Valenciana per a adoptar alguna de les mesures fitosanitàries establides en l'article 18 d'aquesta llei, la qual cosa implica la facultat de desinsectar, desinfectar, immobilitzar, destruir, transformar o sotmetre a qualsevol altra mesura profilàctica els vegetals i els seus productes, així com el material amb ells relacionat que siga o puga ser vehicle de plagues.

L'article 13 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, considera que és obligació dels particulars:

a) Mantindre els seus cultius, plantacions i collites, així com les masses forestals i el medi natural, en bon estat fitosanitari per a la defensa de les produccions pròpies i alienes.

b) Aplicar les mesures fitosanitàries obligatòries que s'establisquen com a conseqüència de la declaració d'existència d'una plaga.

L'incompliment d'aquestes mesures podria ser considerat infracció administrativa, i podria suposar que l'òrgan competent de l'Administració pública inicie el corresponent expedient sancionador basant-se en les obligacions dels particulars en la prevenció i lluita contra plagues (art. 53 i s.) segons la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.



Per tot el que s'ha exposat, resolc:



Primer. Declaració de l'existència d'Eurytoma amygdali a la Comunitat Valenciana

Declarar l'existència de la plaga de la vespeta de l'ametler (Eurytoma amygdali) a la Comunitat Valenciana en les comarques de l'Alt Palància, la Plana de Utiel-Requena, Valle de Ayora, Hoya de Buñol, Ribera Alta, Vall d'Albaida, Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, L'Alacantí, Marina Baixa i l'Alcoià.



Segon. Qualificació d'utilitat pública

Qualificar d'utilitat pública la lluita contra Eurytoma amygdali en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, d'acord amb l'article 15 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal.



Tercer. Adopció de mesures fitosanitàries

Els propietaris d'ametlers afectats per la plaga de la vespeta (Eurytoma amygdali) de les comarques de l'Alt Palància, la Plana de Utiel-Requena, Valle de Ayora, Hoya de Buñol, Ribera Alta, Vall d'Albaida, Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l'Alacantí, Marina Baixa i l'Alcoià, d'acord amb l'article 19 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, deuran:

– retirar i destruir les ametles afectades abans de l'eixida dels adults de vespeta perquè no contribuïsquen a la disseminació de la plaga,

– realitzar els tractaments fitosanitaris en els moments adequats i amb els productes recomanats pels serveis tècnics amb competències en matèria de sanitat vegetal de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica,

– extremar les mesures de neteja de la maquinària de recol·lecció per a evitar que restes d'ametles afectades constituïsquen focus de dispersió de la plaga.

L'anteriorment exposat serà aplicable en el cas dels cultius abandonats i arbres disseminats amb ametles afectades per la plaga de la vespeta, d'acord amb l'article 13 de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.

Així mateix, els magatzems receptors d'ametla hauran de destruir les ametles afectades per la plaga de la vespeta rebudes en les seues instal·lacions.



Quart. Incompliment de les mesures fitosanitàries obligatòries

En cas d'incompliment de les mesures fitosanitàries obligatòries, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica podrà aplicar el règim d'infraccions i sancions regulades en el títol IV de la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de sanitat vegetal.



Cinqué. Derogació resolució anterior

Es deroga la Resolució de 23 de febrer de 2018, del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, pel qual es declara l'existència de la plaga provocada per Eurytoma amygdali (Enderlein) en el territori de la Comunitat Valenciana i s'adopten mesures fitosanitàries de control per a evitar la seua propagació. (DOGV 8246, 02.03.2018).



La present resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



La present resolució no esgota la via administrativa, i contra aquesta es podrà interposar recurs d'alçada davant del secretari autonòmic d'Agricultura i Desenvolupament Rural, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua publicació, de conformitat amb el que disposen els articles 121 i següents de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.





València, 28 d'abril de 2020.– El director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca: Rogelio Llanes Ribas.

Mapa web