Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 5/2016, de 19 de maig, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa de foment de la rehabilitació de l'edificació i es convoquen les ajudes per a l'exercici 2016.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7790 de 25.05.2016
Número identificador:  2016/3713
Referència Base de Dades:  003597/2016
 



ORDRE 5/2016, de 19 de maig, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa de foment de la rehabilitació de l'edificació i es convoquen les ajudes per a l'exercici 2016. [2016/3713]

PREÀMBUL



La Generalitat pretén donar un nou impuls a la rehabilitació d'edificis i habitatges, buscant una major efectivitat de les ajudes convingudes amb l'Estat, com també de les aportacions de la Generalitat en el Pla estatal 2013-2016, en el qual ha acordat, mitjançant un conveni amb l'Administració General de l'Estat en data 14 d'octubre de 2014, la inclusió entre les seues línies de subvenció, d'un Programa de foment de la rehabilitació de l'edificació, en relació amb el que estableix el Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació de l'edificació i la regeneració i renovació urbanes, 2013-2016.

En l'impuls decidit a la rehabilitació, i considerant l'experiència de convocatòries anteriors, les bases reguladores que s'aproven mitjançant aquesta ordre plantegen optimitzar al màxim la necessària gestió que comporta aquest tipus d'actuacions, la major dificultat de la qual es dóna en els grups de menors recursos, tant respecte a l'organització i gestió com respecte al finançament necessari.

Amb aquest fi s'estableix una simplificació de la documentació que ha d'aportar-se per a sol·licitar les ajudes i s'hi incorporen mesures que n'agilitaran la tramitació.

Al mateix temps, de forma complementària a les ajudes del Ministeri previstes en el Pla estatal per import del 35 per 100 del pressupost de les obres, s'afigen ajudes de la Generalitat per import d'un 10 per 100 quan els propietaris dels habitatges tinguen ingressos inferiors a 3,5 vegades l'IPREM (indicador públic de renda d'efectes múltiples).



Es busca d'aquesta forma potenciar els processos de rehabilitació en els àmbits de major vulnerabilitat potencial i contribuir a resoldre problemes que d'una altra forma és difícil que es puguen solucionar, especialment aquells relacionats amb l'accessibilitat i l'eficiència energètica, patologies estructurals o l'adequació de les instal·lacions de l'edifici.

En relació amb la política de la competència de la Unió Europea, les ajudes que es convoquen no requereixen notificació o comunicació a la Unió Europea pel fet que no falsegen ni amenacen de falsejar la competència, pel fet que no afecten a la realització d'activitats econòmiques, de conformitat amb el que estableix l'article 107 del Tractat de funcionament de la Unió Europea.

Per tot l'anterior, tenint en compte el que estableix el Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació de l'edificació i la regeneració i renovació urbanes, d'acord amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la resta de normes de general i pertinent aplicació, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu, i per raó de les facultats conferides per l'article 28.e, de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,







ORDENE



Article 1. Convocatòria

Es convoca la concessió de les ajudes, en règim de concurrent competència, destinades a la rehabilitació d'elements comuns d'edificis d'habitatges.



Article 2. Aprovació bases reguladores

S'aproven les bases reguladores per a la concessió de les ajudes que conformen l'annex I d'aquesta ordre.



Article 3. Finançament

El finançament de les ajudes regulades en aquesta ordre es fa amb càrrec a l'aplicació pressupostària 08.02.431.10, de la línia S7834000, Pla estatal de foment per al lloguer, rehabilitació i renovació urbana 2013-2016, dels pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2016, amb fons que seran aportats pel Ministeri de Foment, segons preveu el conveni subscrit pel Ministeri de Foment i la Generalitat per al desenvolupament del Pla estatal del foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació de l'edificació i la regeneració i renovació urbanes, 2013-2016.

L'import global màxim de les ajudes que s'ha de concedir per a l'exercici 2016 és de 18.507.372 euros, dels quals 16.007.728 corresponen a fons aportats pel Ministeri de Foment i 2.499.644 euros corresponen a fons de la Generalitat.





Article 4. Termini de sol·licitud

El termini per a la presentació de les sol·licituds d'ajudes és d'un mes comptador des de l'endemà de de la publicació d'aquesta ordre.





Article 5. Lloc de presentació de les sol·licituds

Les sol·licituds s'han de presentar en els Serveis Territorials d'Habitatge i Rehabilitació d'Alacant, Castelló i València, situats a l'avinguda d'Aguilera, número 1, de la ciutat d'Alacant; a l'avinguda del Mar, número 16, de la ciutat de Castelló de la Plana, i al carrer de Gregori Gea, número 27, de la ciutat de València, respectivament.

Així mateix, poden presentar-se en els llocs establits en l'article 38.4 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.





Article 6. Impresos normalitzats de sol·licitud

Les ajudes s'han de sol·licitar mitjançant els impresos normalitzats, degudament emplenats, que s'adjunten com a annex II a aquesta ordre.





Article 7. Termini de resolució i notificació de la fi de la via administrativa

1. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució, la qual posa fi a la via administrativa, és de sis mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta ordre. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat cap resolució expressa, la sol·licitud s'ha d'entendre desestimada.

2. Contra la resolució d'atorgament de les ajudes, la qual posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs potestatiu de reposició davant la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la notificació, d'acord amb el que estableixen els articles 107, 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, o bé, recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.





Article 8. Mitjans de notificació o publicació

Una vegada la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació haurà resolt la concessió i, si escau, la denegació de les sol·licituds presentades, es publicarà la resolució corresponent en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i igualment es notificarà de forma individualitzada.

Així mateix, els sol·licitants que hagen facilitat un número de telèfon mòbil podran ser avisats de la publicació de les llistes provisionals i definitives mitjançant un missatge de text SMS. Aquestes llistes es publicaran en la pàgina web de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori.







DISPOSICIONS ADDICIONALS



Única. Instruccions i interpretacions

La persona titular de la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació queda facultada per a dictar les instruccions, resolucions i interpretacions que calguen per al desplegament i l'aplicació d'aquesta ordre.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogada l'Ordre 8/2015, de 24 de març, de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi ambient, per la qual s'aproven les bases reguladores del Programa de rehabilitació de l'edificació per al període 2013-2016, i es convoquen les ajudes per a l'exercici 2015.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

A més del que preveu aquesta ordre, hi són aplicables la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el reglament que la desplega, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol; la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la resta de normativa d'aplicació preceptiva i necessària.



Segona. Règim de recursos

Contra aquesta resolució d'aprovació de la convocatòria, la qual posa fi a la via administrativa, es pot interposar recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la publicació, davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que disposen els articles 109 i 110 de la Llei 30/1992, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, com també els articles 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. No obstant això, pot interposar-se potestativament recurs de reposició davant el mateix òrgan que ha dictat l'acte que es recorre en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la publicació, o qualsevol altre recurs que la persona interessada estime procedent per a la defensa dels seus interessos.



Tercera. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 19 de maig de 2016



La consellera d'Habitatge, Obres Públiques

i Vertebració del Territori

MARÍA JOSÉ SALVADOR RUBERT





ANNEX I

Bases reguladores del programa de foment

de la rehabilitació de l'edificació



Primera. Objecte

Aquestes bases reguladores tenen per objecte articular ajudes per a la rehabilitació dels elements comuns dels edificis d'habitatges, en règim de concurrència competitiva, de conformitat amb el que disposa el Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació de l'edificació i la regeneració i renovació urbanes, 2013-2016, com també les ajudes complementàries de la Generalitat.



Segona. Actuacions de rehabilitació

S'entén per actuacions de rehabilitació en els edificis aquelles adreçades a:

a) La conservació d'aquests.

b) La millora de la qualitat i sostenibilitat.

c) Realitzar els ajustos raonables en matèria d'accessibilitat.



Tercera. Condicions dels beneficiaris i perceptors de les ajudes. Còmput d'ingressos

Les comunitats de propietaris, les agrupacions de comunitats de propietaris o els propietaris únics d'edificis d'habitatges poden ser beneficiaris, i per tant sol·licitants de les ajudes.

En aquestes actuacions tenen preferència aquelles que afecten edificis en els quals almenys el 60 per 100 dels propietaris tinguen ingressos ponderats inferiors a 6,5 vegades l'IPREM.

També tenen la consideració de beneficiaris les administracions públiques i altres entitats de dret públic que siguen propietàries d'immobles que tinguen íntegrament com a destinació el lloguer dels habitatges i rehabiliten els immobles indicats.

A l'efecte de l'aplicació dels criteris d'adjudicació de les ajudes, per a la valoració d'ingressos de la unitat familiar de les persones propietàries dels habitatges de l'edifici, es partirà de la quantia de la base imposable general i de l'estalvi, regulades en els articles 48 i 49, respectivament, de la Llei 35/2006, de 28 de novembre, de l'impost sobre la renda de les persones físiques, corresponent a la declaració o declaracions presentades per cadascun dels membres de la unitat familiar relatives a l'últim període impositiu amb termini de presentació vençut en el moment de la sol·licitud de l'ajuda.

Aquesta quantia s'ha de ponderar mitjançant l'aplicació d'un coeficient multiplicador en funció del nombre de membres de la unitat familiar, d'acord amb la taula següent:



Nombre de membres

de la unitat familiar Coeficient multiplicador

1 1

2 0,90

3 0,85

4 0,80

5 0,75

6 o més 0,70







A l'efecte d'aquesta ordre, es consideren membres de la unitat familiar els pares, els fills menors de 25 anys que convisquen en el domicili familiar, o majors de 25 anys discapacitats, i els ascendents dels pares que residisquen i estiguen empadronats en el mateix domicili.



Els ingressos ponderats d'aquesta manera han de ser comparats amb l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (IPREM), per a la valoració requerida en l'aplicació dels criteris d'adjudicació.

Per a facilitar el càlcul de la situació dels ingressos ponderats de les unitats familiars propietàries dels habitatges de l'immoble en relació amb l'IPREM s'aporta el quadre següent on, sumant els ingressos de cadascun dels membres de la unitat familiar reflectits en les caselles 430 (base imposable general) i 445 (base imposable de l'estalvi) de l'impost sobre la renda de les persones físiques corresponent a l'exercici 2014, es pot comprovar directament si estan per sota de 2,5, 3,5 o 6,5 vegades l'IPREM.



Quarta. Requisits dels edificis objecte del programa

1. Els edificis que s'acullen a aquest programa d'ajudes han de complir els requisits següents:

a) Tractar-se d'edificis de tipologia residencial col·lectiva.

b) Estar finalitzats abans de 1981.

c) Que almenys el 70 per 100 de la superfície construïda sobre rasant tinga ús residencial d'habitatge.

d) Que almenys el 70 per 100 dels habitatges constituïsca el domicili habitual dels propietaris o usuaris.

2. Excepcionalment, s'admetran en aquest programa edificis que sense complir les condicions anteriors, siguen edificis d'habitatges no situats en zones de platja o de segona residència i es troben en algun dels dos supòsits següents:

a) Presenten danys estructurals greus, o d'un altre tipus, que hagen sigut identificats en l'informe d'avaluació de l'edifici corresponent com d'importància del dany alt i d'intervenció urgent.

b) Es tracte d'edificis finalitzats abans de l'any 2000 i que hagen de ser destinats íntegrament al lloguer durant almenys deu anys comptadors des de la recepció de l'ajuda.



Cinquena. Condicions particulars de les actuacions objecte d'ajuda



1. Per a l'obtenció de les ajudes indicades en aquest programa cal que:

a) L'edifici tinga l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE.CV) corresponent, amb el contingut determinat sobre aquest tema per la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, emplenat i subscrit per la persona tècnica competent.

b) Les actuacions han de tenir l'acord de la comunitat per a l'execució de les obres, excepte en els casos d'edificis de propietari únic.



c) Quan es tracte d'actuacions per a realitzar els ajustos raonables en matèria d'accessibilitat o millorar la qualitat i sostenibilitat de l'edifici o edificis que pretenguen acollir-se al programa, aquests han de sumar, com a mínim, vuit habitatges, o excepcionalment menys quan en l'immoble s'hagen d'escometre simultàniament obres de conservació o quan habiten una o més persones amb discapacitat o majors de 65 anys.



d) Per a la sol·licitud d'ajudes s'ha d'aportar el projecte de l'actuació que s'ha de realitzar. Si no es disposa en aquell moment del projecte de l'actuació, s'ha d'aportar una memòria redactada per un tècnic competent que justifique les actuacions que s'hi han de realitzar i en la qual s'aporte un pressupost detallat de les obres desglossat per cada tipus d'actuació, tal com s'estableix en l'imprés normalitzat denominat «full resum de les actuacions de rehabilitació», inclòs en l'annex II.

Una vegada obtinguda la resolució de concessió d'ajudes, s'haurà d'aportar el corresponent projecte d'execució de les obres en el moment de sol·licitar el pagament de les ajudes. En el cas que les actuacions no exigisquen cap projecte, s'haurà d'aportar una memòria descriptiva de l'actuació, incloent-hi el pressupost desglossat de les obres, tal com s'estableix en el paràgraf anterior.

En qualsevol cas, un tècnic competent haurà de justificar la coherència de l'actuació proposada amb l'informe d'avaluació de l'edifici presentat i l'adequació al Codi tècnic de l'edificació fins a on siga viable, urbanísticament, tècnicament o econòmicament.

2. Ha d'acreditar-se l'inici de les obres, mitjançant l'imprés corresponent, en un termini màxim de quatre mesos comptadors des de l'endemà de la notificació de la resolució de concessió de l'ajuda, llevat que, després de la sol·licitud prèvia de la persona interessada, es prorrogue aquest termini per motius degudament justificats.

La no-acreditació de l'inici en el termini establit anteriorment pot comportar la pèrdua del dret a l'ajuda.

3. El termini per a executar les obres de rehabilitació no pot excedir de setze mesos, comptadors des de la data que figure en el certificat d'inici de les obres de rehabilitació. Aquest termini es pot ampliar excepcionalment fins a divuit mesos quan es tracte d'edificis o d'actuacions que afecten quaranta o més habitatges.

En el cas que s'admeta una pròrroga justificada de l'inici de les obres, més enllà dels quatre mesos regulats en el punt anterior, el termini màxim per a executar les obres comptador des de l'endemà de la notificació de la resolució de concessió d'ajuda és de vint mesos, i excepcionalment vint-i-dos mesos en edificis de més de quaranta habitatges.



En tot cas, les obres han d'estar finalitzades abans del dia 31 de desembre de 2017.

En el cas que l'obra no estiga acabada en els terminis límits anteriors, es denegaran les ajudes.

4. Les obres poden estar iniciades abans de la sol·licitud de les ajudes, sempre que no estiguen iniciades abans de la presentació telemàtica del preceptiu IEE.CV, i no poden estar finalitzades en el moment de la sol·licitud. S'entén per data d'acabament de les obres la que conste en el certificat final d'obra o la d'expedició de l'última factura de les obres per a les quals se sol·liciten les ajudes.



Sisena. Actuacions subvencionables

1. Actuacions de conservació

Es consideren actuacions subvencionables per a la conservació, les obres i treballs que s'escometen per a esmenar les deficiències següents:



a) Les detectades per l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE.CV) com necessitades d'intervenció relatives a l'estat de conservació de la fonamentació, l'estructura i les instal·lacions.

b) Les detectades per l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE.CV) com necessitades d'intervenció relatives a l'estat de conservació de cobertes, terrats, façanes i parets mitgeres o altres elements comuns, en els casos següents:

b.1) Quan es realitzen en edificis declarats béns d'interés cultural, catalogats o protegits, o situats dins de conjunts historicoartístics.



b.2) Quan, no concorrent-hi les circumstàncies de l'apartat anterior, s'executen simultàniament amb actuacions per a la millora de la qualitat i sostenibilitat que resulten subvencionables d'acord amb aquestes bases.

c) Les que es realitzen en les instal·lacions comunes d'electricitat, lampisteria, gas, sanejament, recollida i separació de residus i telecomunicacions, amb la finalitat d'adaptar-les a la normativa vigent.

2. Actuacions de millora de la qualitat i sostenibilitat en els edificis



Es consideren actuacions subvencionables per a la millora de la qualitat i sostenibilitat en els edificis, les següents:

a) La millora de l'envolupant tèrmica de l'edifici per a reduir la demanda energètica de calefacció o refrigeració, mitjançant actuacions de millora de l'aïllament tèrmic, la substitució de tancaments i envidraments dels buits, o altres, incloent-hi la instal·lació de dispositius bioclimàtics. En tot cas, ha de complir-se com a mínim el que estableix el document bàsic del Codi tècnic de l'edificació DB-HE1 (limitació de la demanda energètica).

b) La instal·lació de sistemes de calefacció, refrigeració, producció d'aigua calenta sanitària i ventilació per al condicionament tèrmic, o l'increment de l'eficiència energètica dels ja existents, mitjançant actuacions com: la substitució d'equips de producció de calor o fred, la instal·lació de sistemes de control, regulació i gestió energètica, comptadors i repartidors de costos energètics per a instal·lacions centralitzades de calefacció; l'aïllament tèrmic de les xarxes de distribució i transport o la substitució dels equips de moviment dels fluids termòfors; la instal·lació de dispositius de recuperació d'energies residuals; la implantació de sistemes de refredament gratuït per aire exterior i de recuperació de calor de l'aire de renovació, entre altres.



c) La instal·lació d'equips de generació o que permeten la utilització d'energies renovables com l'energia solar, biomassa o geotèrmia que reduïsquen el consum d'energia convencional tèrmica o elèctrica de l'edifici. Inclou la instal·lació de qualsevol tecnologia, sistema, o equip d'energia renovable, com panells solars tèrmics, a fi de contribuir a la producció d'aigua calenta sanitària demandada pels habitatges, o la producció d'aigua calenta per a les instal·lacions de climatització.



d) La millora de l'eficiència energètica de les instal·lacions comunes d'ascensors i il·luminació, de l'edifici o de la parcel·la, mitjançant actuacions com la substitució de llums i lluminàries per altres de major rendiment energètic, generalitzant, per exemple, la il·luminació LED, instal·lacions de sistemes de control d'encesa i regulació del nivell d'il·luminació i aprofitament de la llum natural.

e) La millora de les instal·lacions de subministrament i instal·lació de mecanismes que afavorisquen l'estalvi d'aigua, com també la implantació de xarxes de sanejament separatives en l'edifici i d'altres sistemes que afavorisquen la reutilització de les aigües grises i pluvials en l'edifici o en la parcel·la o que reduïsquen el volum d'abocament al sistema públic de clavegueram.

f) Les que milloren el compliment dels paràmetres establits en el document bàsic del Codi tècnic de l'edificació DB-HR, protecció contra el soroll.

Per a resultar subvencionables, el conjunt d'actuacions per al foment de la qualitat i sostenibilitat previst ha de contenir, en tot cas, actuacions de les incloses en una o diverses de les lletres a), b) o c) anteriors, de manera que s'aconseguisca una reducció de la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració de l'edifici, referida al certificat energètic, d'almenys un 30 per 100 sobre la situació prèvia a aquestes actuacions. Per a la justificació es pot utilitzar qualsevol dels programes informàtics reconeguts conjuntament pels ministeris de Foment i d'Indústria, Energia i Turisme que es troben en el Registre general de documents reconeguts per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis.

3. Actuacions en matèria d'accessibilitat

Es consideraran actuacions per a realitzar els ajustos raonables en matèria d'accessibilitat, les que adeqüen els edificis i els accessos als habitatges i locals, a la normativa vigent, i en particular:

a) La instal·lació d'ascensors en edificis sense ascensor.

b) La renovació d'ascensors existents, instal·lació de remuntadors d'escales, rampes o altres dispositius d'accessibilitat, incloent-hi els adaptats a les necessitats de persones amb discapacitat sensorial, fins i tot l'adaptació de les instal·lacions anteriors a la normativa sectorial corresponent.

c) La instal·lació d'elements d'informació o d'avís tals com senyals lluminosos o sonor que permeten l'orientació en l'ús d'escales i ascensors.

d) La instal·lació d'elements o dispositius electrònics de comunicació entre els habitatges i l'exterior, tals com videointèrfons i anàlegs.



4. Totes les actuacions subvencionables anteriors poden incloure, a l'efecte de la determinació del cost subvencionable, el cost de les obres, els honoraris dels professionals intervinents, el cost de la redacció dels projectes, informes tècnics i certificats necessaris, sempre que tots estiguen degudament justificats. No s'hi han d'incloure impostos, taxes o tributs.

No pot incloure's dins del cost subvencionable de l'actuació la despesa corresponent a la redacció de l'informe d'avaluació de l'edifici, ja que aquest informe pot obtenir una subvenció específica amb càrrec al Programa de suport a la implantació de l'informe d'avaluació de l'edifici per al període 2013/2016, i serà objecte d'una convocatòria pròpia.



La suma de totes aquestes despeses, separades per tipus d'actuació (conservació, sostenibilitat i accessibilitat) conformen el cost subvencionable de l'obra sobre la base del qual es calcularan les ajudes que corresponguen.

5. El cost total subvencionable no pot superar els costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana. S'entén per costos mitjans de mercat de la Comunitat Valenciana els que figuren en la base de dades de preus de la construcció de l'Institut Valencià de l'Edificació.



6. Necessàriament la intervenció proposada ha d'incloure aquelles actuacions qualificades com a urgents en l'informe d'avaluació de l'edifici, excepte motius excepcionals, degudament justificats, que impedisquen executar alguna d'aquestes actuacions.

7. Si el cost de les obres que s'han de contractar, sense impostos, és superior a 50.000 euros, la comunitat de propietaris o el propietari únic de l'edifici, han de sol·licitar tres ofertes, com a mínim, per a la realització de les obres de rehabilitació, i acreditar que s'ha optat per la més econòmica, excepte motius degudament justificats, circumstància que s'ha d'acreditar en finalitzar-les.



Setena. Tipus i quantia de les ajudes del Ministeri de Foment

1. La quantia de les ajudes és del 35 per 100 del cost subvencionable de l'actuació corresponent. Si conté actuacions de més d'un dels tipus indicats en la base sisena, és a dir, conservació, accessibilitat i sostenibilitat, el pressupost ha de desglossar-se d'acord amb cadascuna d'aquestes, aportant un pressupost de les obres, detallat tal com s'estableix en l'imprés normalitzat denominat «Full resum de les actuacions de rehabilitació», inclòs en l'annex II.



El percentatge del 35 per 100 s'aplica als imports de cadascun dels tipus d'actuació.

2. La quantia de les subvencions que s'han de concedir per edifici no pot superar l'import de multiplicar 11.000 euros per cada habitatge i per cada 100 metres quadrats de superfície útil de local, (12.100 euros quan es tracte d'edificis declarats béns d'interés cultural, catalogats o que disposen de protecció integral en l'instrument d'ordenació urbanística corresponent) i s'ha d'atenir a les condicions següents:



a) Es calcula multiplicant pel nombre d'habitatges i per cada 100 metres quadrats de superfície útil de locals de l'edifici les ajudes unitàries establides que s'enumeren a continuació:

– 2.000 euros per a les actuacions de conservació. En aquest cas, si a més s'escometen simultàniament actuacions per a la millora de la qualitat i sostenibilitat que resulten subvencionables, l'ajuda de conservació s'ha d'incrementar en 1.000 euros, i en uns altres 1.000 euros més si, a més, s'hi realitzen obres d'accessibilitat.

– 2.000 euros per a les actuacions de millora de la qualitat i sostenibilitat, o de 5.000 euros, com a màxim, si, en compliment d'aquestes condicions, es redueix almenys en un 50 per 100 la demanda energètica anual global de calefacció i refrigeració de l'edifici.

– 4.000 euros per a les actuacions de millora de l'accessibilitat.

b) Les quanties assenyalades anteriorment, inclosa la quantia màxima, s'han d'incrementar en un 10 per 100 quan es tracte d'edificis declarats béns d'interés cultural, edificis catalogats o edificis que tinguen protecció integral en l'instrument d'ordenació urbanística corresponent.

c) En qualsevol dels casos anteriors, per a poder computar la quantia establida per cada 100 metres quadrats de superfície útil de local cal que els acords que prenga la comunitat de propietaris per a la realització de les obres establisquen que els locals participen en els costos d'execució de les obres corresponents.



Vuitena. Tipus i quantia de les ajudes de la Generalitat

La Generalitat Valenciana, en les condicions assenyalades en la base tercera, concedirà una ajuda del 10 per 100 del cost subvencionable de l'actuació quan es complisca que almenys el 60 per 100 dels propietaris dels habitatges tinguen ingressos inferiors a 3,5 vegades l'IPREM (indicador públic de renda d'efectes múltiples), amb un límit màxim de 4.000 euros per habitatge i per cada 100 metres quadrats de superfície útil de local.



Novena. Presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds han de ser presentades per les comunitats de propietaris, les agrupacions de comunitats de propietaris o els propietaris únics d'edificis d'habitatges, beneficiaris i perceptors de les ajudes, per mitjà del representant legal, o bé pel que siga nomenat a aquest efecte mitjançant acord de la comunitat.

2. Les parts beneficiàries han de destinar l'import íntegre de l'ajuda al pagament del cost de les actuacions corresponents.

3. Les persones físiques o jurídiques beneficiàries de la subvenció han d'estar al corrent amb les obligacions fiscals, tributàries i amb la Seguretat Social, o qualsevol altra de la resta d'obligacions assenyalades en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Deu. Incompatibilitat d'ajudes

1. No poden obtenir aquestes ajudes les parts beneficiàries que ja ho siguen, per a la mateixa actuació, de les ajudes al foment de la regeneració i renovació urbanes, o per al foment de ciutats sostenibles i competitives establides en el Reial Decret 233/2013, de 5 d'abril, pel qual es regula el Pla estatal de foment del lloguer d'habitatges, la rehabilitació de l'edificació, i la regeneració i renovació urbanes, per al període 2013-2016.

Tampoc poden obtenir ajudes aquelles comunitats de propietaris o propietaris únics que ja hagen obtingut, per a la mateixa actuació, resolució de concessió d'ajudes en convocatòries anteriors amb càrrec als programes d'ajudes del Pla estatal d'ajudes 2013-2016.



2. L'import de la subvenció que s'ha de concedir no pot ser d'una quantia tal que, de manera aïllada o conjuntament amb altres subvencions públiques que amb el mateix objecte puguen rebre les parts beneficiàries d'aquestes ajudes, supere el cost previst de l'actuació. En el cas que es done aquesta circumstància, es reduirà l'import de la subvenció.



Onze. Obligacions i responsabilitats de les parts beneficiàries

1. Les parts beneficiàries queden obligades a:

a) Facilitar qualsevol document, informació o inspecció que la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació considere necessari per al control del compliment de les finalitats previstes.



b) Sotmetre's a qualsevol actuació de control financer que corresponga a la Intervenció de la Generalitat, en relació amb les ajudes i subvencions concedides.

c) Comunicar l'obtenció d'altres subvencions o ajudes per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públics o privats, nacionals o internacionals.

d) En el cas d'habitatges arrendats, el propietari no pot incrementar la renda d'arrendament per les millores realitzades amb la subvenció atorgada.

2. En el supòsit d'edificis destinats íntegrament al lloguer, finalitzades les obres i abans del cobrament de la subvenció, cal justificar que s'ha fet constar en el Registre de la Propietat, mitjançant nota marginal, l'obligació de destinar l'edifici al lloguer durant deu anys comptadors a partir de la data de resolució de concessió de les ajudes.



Aquesta nota registral pot ser cancel·lada a instàncies de qualsevol titular d'un dret sobre la finca transcorreguts deu anys des de la data, o, si escau, mitjançant el document que acredite la devolució prèvia de les ajudes percebudes.

3. En cas que n'hi haja, per al cobrament de les ajudes, s'han de retirar escuts, plaques i altres objectes que continguen simbologia de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la Dictadura, llevat que concórreguen raons artístiques, arquitectòniques o artisticoreligioses protegides per la llei, de conformitat amb l'article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, per la qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures en favor dels qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil i la Dictadura.



Dotze. Sol·licitud i documentació

1. La sol·licitud s'ha de formalitzar mitjançant instància adreçada a la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació, i la presentació d'aquesta instància implica l'acceptació incondicionada de les bases establides en aquesta ordre.

2. A la sol·licitud s'ha d'adjuntar la documentació que s'indica a continuació:

2.1. Identificació del sol·licitant i de l'edifici

a) Dades del sol·licitant: comunitat de propietaris, agrupació de comunitats de propietaris, entitat local o empresa pública o persones físiques o jurídiques, indicant cognoms i nom o raó social, NIF o CIF.

b) Dades del representant (si escau): cognoms i nom, NIF, com també l'acreditació de la representació que exerceix, d'acord amb la normativa específica d'aplicació.

c) Dades de l'edifici o edificis que s'han de rehabilitar: domicili i referència cadastral.

d) Nombre d'habitatges i locals que s'han de rehabilitar i nombre d'altures de l'edifici, inclosa la planta baixa.

e) Llista de tots els propietaris dels habitatges o locals, indicant cognoms i nom o raó social, NIF o CIF, domicili i quota de participació en les despeses comunes de l'edifici, d'acord amb el model «Identificació dels habitatges, locals i propietaris», establit en l'annex II.



f) Imprés de domiciliació bancària degudament emplenat, en el qual s'indique el compte en el qual s'ha d'efectuar l'ingrés de les ajudes.

2.2. Identificació de l'actuació

a) Còpia en paper de l'informe d'avaluació de l'edifici, acompanyant el justificant d'inscripció en el registre electrònic establit a aquest efecte per la direcció general competent en matèria d'habitatge.

b) Projecte de l'actuació que s'ha de realitzar o, si hi manca, memòria justificativa de l'actuació d'acord amb la base cinquena.

c) L'acord de la comunitat, o de les comunitats de propietaris degudament agrupades, pel qual s'aprova l'execució de les obres de rehabilitació objecte de les ajudes i el pressupost, segons el model normalitzat «Certificat sobre l'acord de la comunitat de propietaris», que consta en l'annex II. Així mateix, ha de nomenar-se el representant de la comunitat a l'efecte de la tramitació de l'expedient i indicar si els locals participaran o no en les despeses de l'actuació.

2.3. Declaració responsable dels propietaris dels habitatges

Per cadascun dels habitatges de l'edifici, s'ha d'aportar l'imprés normalitzat «Declaració responsable dels propietaris dels habitatges» que figura en l'annex II, signat pels propietaris de cadascun dels habitatges, el qual ha de contenir els apartats següents:

a) Declaració responsable dels propietaris de cadascun dels habitatges, relativa als termes següents:

– Ús de l'habitatge:

– Cal indicar si l'habitatge està ocupat o buit.

– Cal indicar si l'habitatge es destina a domicili habitual i permanent del propietari.

– En el cas que l'habitatge estiga arrendat, cal indicar si constitueix el domicili habitual i permanent de l'arrendatari, i indicar-ne el nom, cognoms i DNI.

– Cal indicar el nombre de persones majors de 65 anys o discapacitats residents i empadronats en l'habitatge.

– Ingressos dels propietaris dels habitatges:

– Cal declarar el nivell d'ingressos de la unitat familiar dels propietaris de l'habitatge en relació amb l'IPREM, indicant si són inferiors a 2,5 vegades l'IPREM, inferiors a 3,5 l'IPREM o inferiors a 6,5 vegades l'IPREM.

En el cas que no s'emplene l'apartat d'ingressos d'aquesta declaració responsable, es considerarà que els ingressos són superiors a 6,5 vegades l'IPREM.

– Cal indicar el nombre de membres de la unitat familiar del propietari, d'acord amb el que disposa la base tercera.

b) Autorització perquè la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori puga sol·licitar la informació de caràcter tributari, econòmic o patrimonial que siga legalment pertinent, en el marc de col·laboració establit amb l'Agència Tributària, Centre de Gestió Cadastral i Cooperació Tributària, Col·legi de Notaris i Registradors i amb altres administracions públiques, amb constància que, d'acord amb la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, la utilització d'aquestes dades no pot servir a cap fi diferent del procés de selecció d'adjudicataris d'ajudes.



Si no se subscriu aquesta autorització, la part interessada està obligada a aportar els documents següents:

1. NIF o CIF de la part sol·licitant.

2. Certificat d'empadronament.

3. Declaració d'IRPF de l'últim exercici vençut.

4. Certificats de l'Agència Tributària, de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i de la Tresoreria General de la Seguretat Social, d'estar al corrent en les obligacions.



Tretze. Criteris d'adjudicació

1. Per a determinar la prioritat de les sol·licituds, aquestes es valoraran d'acord amb els criteris que s'estableixen a continuació.

a) Actuacions de conservació

– Actuacions de conservació destinades a atallar símptomes o lesions en l'estructura, façanes, parets mitgeres o coberta que requerisquen una intervenció urgent (INTu) d'acord amb l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE.CV): 4 punts

– Actuacions de conservació destinades a atallar símptomes o lesions en elements diferents d'estructura, façanes, parets mitgeres o coberta que requerisquen una intervenció urgent (INTu) d'acord amb l'informe d'avaluació de l'edifici (IEE.CV): 2 punts

b) Actuacions de sostenibilitat

– Actuacions de millora en l'envolupant tèrmica dels edificis: 3 punts

– Instal·lació d'equips que utilitzen energies renovables: 2 punts

c) Actuacions d'accessibilitat

– Instal·lació d'ascensors en edificis sense ascensor: 5 punts

– Resta d'actuacions de millora de l'accessibilitat de l'edifici: 2 punts

d) Coherència de l'actuació

– Es valorarà el grau de coherència de l'actuació proposada en relació amb l'IEE i la claredat de la documentació aportada. Criteri tècnic justificat i la puntuació màxima serà 2 punts.

e) Nivell d'ingressos dels propietaris dels habitatges

– En les actuacions en edificis en els quals almenys el 60 per 100 dels propietaris dels habitatges tinguen uns ingressos ponderats inferiors a 2,5 vegades l'IPREM: 6 punts

– En les actuacions en edificis en els quals almenys el 60 per 100 de de els propietaris dels habitatges tinguen uns ingressos ponderats inferiors a 3,5 vegades l'IPREM: 3 punts

– En les actuacions en edificis en els quals almenys el 60 per 100 dels propietaris dels habitatges tinguen uns ingressos ponderats inferiors a 6,5 vegades l'IPREM: 1 punt

f) Altres criteris

– Actuacions en edificis en els quals almenys residisca una o més persones majors de 65 anys o amb diversitat funcional: 1 punt.

– Actuacions en edificis declarats bé d'interés cultural, catalogats, protegits o situats dins d'un conjunt declarat historicoartístic: 1 punt.





Catorze. Tramitació, instrucció del procediment i resolució de les ajudes

1. La persona titular de la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació, per delegació de la consellera d'Habitatge, Rehabilitació i Vertebració del Territori, delegació que li confereix mitjançant aquesta ordre, resoldrà sobre la concessió de l'ajuda sol·licitada, a proposta d'un òrgan col·legiat.

L'òrgan col·legiat ha d'estar integrat pel sotsdirector general d'Habitatge i Regeneració Urbana, el cap del Servei de Rehabilitació, la cap del Servei de Coordinació d'Habitatge, la cap del Servei de Planificació Econòmica i Regeneració Urbana, i els caps dels serveis territorials competents en matèria d'habitatge i rehabilitació.

La tramitació dels expedients correspon als serveis territorials competents en matèria d'habitatge i rehabilitació, en el seu àmbit d'actuació.



2. La persona titular de la direcció general competent en matèria d'habitatge i rehabilitació queda facultada per a dictar les instruccions, resolucions i interpretacions que calguen per al desenvolupament i l'aplicació d'aquesta ordre. Així mateix, pot designar un suplent en cas d'impossibilitat d'assistència d'algun membre de l'òrgan col·legiat.



3. Amb la intenció d'acostar l'Administració al ciutadà, els sol·licitants de les ajudes, en presentar la sol·licitud corresponent en els serveis territorials indicats anteriorment, poden sol·licitar en el moment de la presentació la revisió de la sol·licitud a l'efecte que l'Administració comprove si aporten tota la documentació requerida i correctament emplenada. En cas que falte algun document, o estiga mal emplenat, s'indicarà al sol·licitant perquè l'aporte o l'esmene abans de presentar la sol·licitud.

4. En el termini de dos mesos des de l'endemà a la publicació d'aquesta ordre, es publicarà en la web de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori i en el tauler d'anuncis dels Serveis Territorials d'Habitatge i Rehabilitació que a aquest efecte s'habilite, o telefònicament a través del telèfon 012, la llista provisional de sol·licituds admeses a tràmit, amb indicació d'aquelles que estan incompletes o pendents d'esmena, i s'indicarà la documentació que falta aportar o esmenar. Aquesta publicació tindrà el caràcter de notificació a l'efecte d'aquesta ordre.

En el cas que per motius justificats no puga publicar-se aquesta llista en el termini assenyalat, es comunicarà en la web indicada la nova data de publicació.

El termini per a l'esmena d'aquestes objeccions serà de 10 dies hàbils comptadors des de la data de publicació de la llista provisional d'admesos. En el cas que no s'esmenen les objeccions, o es faça fora del termini assenyalat, s'entendrà desistida la petició d'ajudes, després de la resolució prèvia motivada de la Direcció General d'Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana.

5. Completada la documentació, les sol·licituds presentades que complisquen els requisits exigits, s'ordenaran de major a menor puntuació, atenent als criteris de baremació inclosos en aquestes bases, i s'elaborarà la llista de sol·licituds que resultaran adjudicatàries de les ajudes, del Ministeri de Foment o de la Generalitat, en funció de l'abast de les aportacions econòmiques corresponents, estatal i autonòmica, que establisca la convocatòria d'ajudes.

Per tant, en funció dels límits econòmics anteriors hi haurà sol·licituds que tindran les dues ajudes, del Ministeri i de la Generalitat, i d'altres que solament tindran l'ajuda del Ministeri o de la Generalitat, segons quin dels dos límits s'esgote en primer lloc.

En cas d'igualtat de puntuació, prevaldrà la sol·licitud amb el nombre més baix de registre d'entrada en el servei territorial d'habitatge corresponent a cada província.

Aquestes sol·licituds seran qualificades provisionalment a aquest efecte de poder obtenir el finançament corresponent, com a actuacions de rehabilitació susceptibles de protecció.

La llista de totes les actuacions qualificades provisionalment serà remesa al Ministeri de Foment en els terminis establits en el corresponent conveni de col·laboració.

6. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de concessió d'ajudes que posarà fi al procediment és de sis mesos comptadors des de l'endemà de la publicació d'aquesta ordre. Transcorregut aquest termini sense que s'haja dictat i notificat resolució expressa, les persones interessades han d'entendre desestimada la seua sol·licitud, sense perjudici del que estableix l'article 42.6 de la Llei 30/1992, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

7. Les notificacions de les resolucions de concessió de les ajudes es duran a terme de forma individualitzada, i seran així mateix publicades juntament amb les resolucions desestimatòries en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que preveu la legislació del procediment administratiu comú.



Quinze. Qualificació definitiva i pagament de les ajudes a la comunitat de propietaris o propietari únic

1. Per al pagament de la subvenció, la part beneficiària ha de sol·licitar-ho mitjançant l'imprés normalitzat «Sol·licitud de qualificació definitiva i pagament de les ajudes», en el termini màxim d'un mes comptador des de la finalització de les obres, adjuntant la documentació que a continuació s'indica:

a) En el cas que amb la sol·licitud d'ajudes no s'haja aportat el projecte corresponent, s'haurà d'aportar en aquest moment de la tramitació. En el cas que les actuacions no exigisquen cap projecte, s'ha d'aportar memòria descriptiva de l'actuació, incloent-hi pressupost desglossat de les obres.

En tots dos casos, un tècnic competent ha de justificar la coherència de l'actuació proposada amb l'informe d'avaluació de l'edifici presentat i l'adequació al Codi tècnic de l'edificació fins on siga viable, urbanísticament, tècnicament o econòmicament.

b) Contracte a l'efecte amb l'empresa que ha executat les obres. Si el cost de les obres és superior a 50.000 euros, han d'aportar-se les tres ofertes, com a mínim, que s'han sol·licitat per a la realització de les obres de rehabilitació, per tal d'acreditar que s'ha optat per la més econòmica, excepte motius degudament justificats.

c) Llicències o autoritzacions municipals que calguen per a la realització de les obres de rehabilitació.

d) Certificats d'inici i finalització de les obres de rehabilitació.



e) Factures acreditatives de la despesa o inversió realitzada.

f) Testimoniatge fotogràfic de l'actuació realitzada.

g) En el cas d'actuacions relacionades amb la millora de la qualitat i sostenibilitat en els edificis, s'ha de presentar un nou certificat d'eficiència energètica de l'edifici que acredite en tot cas una reducció de la demanda energètica igual o superior a un 30 per 100.

2. En el cas que el cost de l'actuació siga inferior al cost inicial previst inclòs en la sol·licitud d'ajudes, es recalcularà l'import de la subvenció i aquesta pot ser minorada si de l'aplicació dels criteris d'aquestes bases resulta un import d'ajuda inferior a l'inicialment previst. L'import de l'ajuda no s'incrementarà tot i que el cost de l'actuació supere l'inicialment previst.



Setze. Control i revocació de les subvencions

1. La Generalitat pot comprovar, pels mitjans que estime més adequats, el compliment de les obligacions inherents a l'atorgament de les ajudes. L'incompliment d'aquestes obligacions, especialment la falta de presentació en el termini de la documentació que s'indica en l'article anterior, o la comprovació de la falsedat de les dades aportades en l'expedient, donarà lloc a la revocació de la subvenció concedida i a la devolució de les quanties atorgades, amb els interessos corresponents des del moment de percepció de les ajudes.



2. En qualsevol cas, serà aplicable el que disposen en matèria de control financer, reintegrament i infraccions i sancions administratives la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.





ANNEX II

Impresos de sol·licitud

Mapa web