Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 8/2017, de 20 d'abril, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a la realització d'accions d'orientació laboral per a persones desocupades de llarga duració inscrites en el SERVEF.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8029 de 28.04.2017
Número identificador:  2017/3547
Referència Base de Dades:  003625/2017
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 29.04.2017
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Ocupació i formació professional



ORDRE 8/2017, de 20 d'abril, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores de les subvencions destinades a la realització d'accions d'orientació laboral per a persones desocupades de llarga duració inscrites en el SERVEF. [2017/3547]

Índex



Preàmbul

Article 1. Objecte

Article 2. Entitats beneficiàries

Article 3. Destinataris finals

Article 4. Obligacions de les entitats beneficiàries

Article 5. Objectius dels itineraris

Article 6. Lloc de realització dels itineraris

Article 7. Desenvolupament

Article 8. Termini d'execució

Article 9. Conceptes subvencionables

Article 10. Càlcul de la subvenció

Article 11. Finançament

Article 12. Bestretes

Article 13. Presentació de sol·licituds i documentació a aportar

Article 14. Instrucció del procediment

Article 15. Comissió de valoració

Article 16. Valoració de les sol·licituds

Article 17. Resolució del procediment i recursos

Article 18. Resolució d'incidències

Article 19. Subcontractació

Article 20. Contractació del personal per a la realització dels itineraris

Article 21. Inici dels itineraris

Article 22. Seguiment dels itineraris

Article 23. Valoració dels serveis rebuts

Article 24. Finalització dels itineraris

Article 25. Costos subvencionables per a les entitats beneficiàries

Article 26. Compte justificatiu

Article 27. Rendiments financers

Article 28. Compatibilitat amb altres subvencions

Article 29. Causes específiques de minoració i reintegrament

Article 30. Mesures de control

Article 31. Procediment sancionador

Article 32. Competència municipal

Disposicions finals

Primera. Normativa d'aplicació

Segona. Facultats d'execució i desenvolupament

Tercera. Entrada en vigor





PREÀMBUL



L'article 149.1.7 de la Constitució atribueix a l'Estat la competència exclusiva en matèria de legislació laboral, i correspon a la Generalitat l'execució de la legislació de l'Estat en la matèria esmentada, d'acord amb l'article 51 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.



L'article 49.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que la Generalitat té competència exclusiva en matèria de gestió de les funcions del servei públic d'ocupació estatal en l'àmbit de treball, ocupació i formació, i és el SERVEF, tal com estableix l'article 2 de la Llei 3/2000, de 17 d'abril, per la qual es crea el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, el que té a càrrec seu l'impuls i execució de la política de la Generalitat en matèria d'intermediació en el mercat de treball i d'orientació laboral.

Igualment, d'acord amb el que estableix l'article 36 del Reial decret legislatiu 3/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei d'ocupació, els serveis i programes d'orientació laboral formen part de les polítiques actives d'ocupació i són, per tant, un element imprescindible per a millorar les possibilitats d'accés a aquest de les persones desocupades. Els serveis i programes esmentats poden ser gestionats, entre altres possibilitats, mitjançant la concessió de subvencions públiques, d'acord amb l'apartat 3 de l'esmentat article 36.



Així mateix, l'article 38 de l'esmentada llei, en relació amb el desenvolupament de les polítiques actives d'ocupació, indica que els serveis i programes de les polítiques esmentades els dissenyaran i desenvoluparan les comunitats autònomes i el Servei Públic d'Ocupació Estatal en l'àmbit de les seues competències.

L'article 2.d de l'esmentada Llei d'ocupació estableix com un dels objectius generals, la realització de polítiques d'ocupació adequades d'integració laboral dirigida a aquells col·lectius que presenten més dificultats d'integració laboral i cita, entre altres, les persones desocupades de llarga duració, que, segons la informació que hi ha en les bases de dades del SERVEF a 30 de març de 2017, suposen un 42 % del total de persones desocupades inscrites en el SERVEF.

Aquestes dades avalen que el Servei Públic d'Ocupació de la Comunitat Valenciana desenvolupe actuacions concretes (en aquest cas, l'atorgament de subvencions), en el marc de les seues polítiques actives d'ocupació, per a intentar pal·liar i, si és el cas, reduir aquestes xifres de desocupació de llarga duració.

La present ordre, que té com a marc de referència la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i les seues normes de desplegament, té com a objecte establir les bases reguladores de les subvencions encaminades a atendre les necessitats d'orientació laboral de les persones desocupades de llarga duració inscrites en els centres SERVEF d'Ocupació de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'afavorir la seua ocupabilitat. Tot això es realitza en consonància amb les funcions atribuïdes per la normativa vigent en matèria d'ocupació i, indirectament, amb els principis d'actuació i objectius globals de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2014-2016, aprovada per Reial decret 751/2014, de 5 de setembre. Per a això s'han establit uns itineraris d'inserció laboral constituïts per una sèrie d'accions d'informació, activació, orientació i acompanyament, que persegueixen proporcionar a les persones desocupades les eines necessàries per a realitzar una òptima busca activa d'ocupació de forma autònoma i dinamitzar l'autoocupació, i abordar els distints aspectes que han de ser posats en pràctica per les persones que busquen obtindre una ocupació.



Igualment, la present ordre és conseqüència del Programa d'Acció Conjunt per a la Millora de l'Atenció a les Persones Aturades de Llarga Duració, aprovat per la LXII Conferència Sectorial d'Ocupació i Assumptes Laborals, de 18 d'abril de 2016, i es troba inclosa en l'Ordre ESS/1857/2016, de 5 de desembre, per la qual es distribueixen territorialment per a l'exercici econòmic de 2016, per a la seua gestió per les comunitats autònomes amb competències assumides, subvencions de l'àmbit laboral finançades a càrrec dels pressupostos generals de l'Estat, incloent-hi aquelles destinades a l'execució del Programa d'Acció Conjunt per a la Millora de l'Atenció a les Persones Aturades de Llarga Duració.

En la tramitació de la present ordre s'han observat tots els tràmits exigits per la normativa vigent, i es disposa dels informes preceptius i s'ha consultat el contingut del text amb els principals agents socials i entitats representatives.

La present ordre no necessita notificació a la Comissió Europea, ja que, d'acord amb el que estableix l'article 3.4, en relació amb l'article 7.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, l'ordre no té els requisits establits en l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. L'exempció de tal notificació és deguda que les ajudes no afecten intercanvis comercials entre els estats membres, ni falsegen o amenacen de falsejar la competència per a afavorir a determinades empreses o produccions.



La present ordre es troba inclosa en el Pla Normatiu de l'Administració de la Generalitat de 2017, aprovat per acord del Consell de 17 de febrer de 2017.



En virtut de tot això, fent ús de les competències establides en l'article 49.1.3a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i de les atribucions conferides per l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en relació amb l'article 4 del Decret 157/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.





ORDENE



Article 1. Objecte

La present ordre estableix les bases reguladores de les subvencions que es convoquen per a finançar la realització, a la Comunitat Valenciana, d'itineraris personalitzats d'inserció laboral, dirigits a persones desocupades de llarga duració inscrites en els centres SERVEF d'Ocupació de la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d'afavorir la seua ocupabilitat, mitjançant accions d'informació, orientació laboral i acompanyament o altres procediments, i proporcionar-los les eines necessàries per a la realització d'una busca activa d'ocupació, de manera autònoma, així com la detecció i dinamització d'iniciatives d'autoocupació per les persones a orientar en les accions i itineraris previstos en la present ordre i en les corresponents convocatòries.





Article 2. Entitats beneficiàries

1. Podran ser beneficiàries de les subvencions previstes en la present ordre les entitats següents:

a) Les administracions públiques.

b) Les entitats, públiques o privades, amb personalitat jurídica i sense ànim de lucre. La dita absència de lucre s'haurà d'acreditar mitjançant les escriptures o estatuts de l'entitat, llevat que la forma jurídica d'aquesta porte implícita tal condició.

2. En ambdós casos les corresponents administracions o entitats hauran d'acreditar una experiència mínima de dos anys en accions d'orientació laboral en els deu anys precedents a la convocatòria. La dita experiència mínima es demostrarà mitjançant una resolució de concessió i liquidació de les ajudes, conveni o documentació anàloga que demostre que les actuacions s'han realitzat i que la matèria d'aquestes correspon inequívocament a orientació laboral.

3. De conformitat amb el que estableix l'article 11.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions (d'ara en endavant LGS), quan el beneficiari siga una persona jurídica, els membres associats d'aquesta que es comprometen a efectuar la totalitat o part de les activitats que fonamenten la concessió de la subvenció en nom o per compte del primer tindran igualment la condició de beneficiaris, sempre que tinguen els requisits establits en els punts 1 i 2 del present article.



4. No podran obtindre la condició de beneficiaris aquelles persones o entitats en els quals concórrega alguna de les circumstàncies a què es refereix l'article 13 de la LGS, la qual cosa s'acreditarà mitjançant declaració responsable.



Article 3. Destinataris finals

1. Les persones destinatàries finals de les actuacions, d'ara endavant «persones a orientar» seran persones desocupades de llarga duració inscrites com a demandants d'ocupació en els centres SERVEF d'Ocupació de la Comunitat Valenciana. Als efectes de la present ordre, es consideraran persones desocupades de llarga duració aquelles que hagen romàs inscrites com a demandants d'ocupació en els centres SERVEF d'Ocupació almenys 360 dies durant els 540 dies anteriors a la data de la seua participació en els itineraris regulats en la present norma.



2. Els centres SERVEF d'Ocupació de la Comunitat Valenciana, prèvia petició de l'entitat beneficiària i d'acord amb els criteris de prioritat establits pel SERVEF, remetran a aquesta una llista de candidats a participar en els itineraris d'inserció, i aquesta haurà de seleccionar aquells que els iniciaran. La convocatòria podrà preveure la possibilitat que les entitats aporten directament un percentatge de persones a orientar. Tant el SERVEF com les entitats beneficiàries, en tot el procés de remissió i selecció de persones a orientar, hauran d'observar el principi de paritat de gènere o actuar d'acord amb les possibles directrius que la convocatòria puga establir respecte d'això per a corregir les desigualtats en la matèria.

3. La convocatòria, així mateix, determinarà els objectius màxims d'actuació que podran executar les entitats beneficiàries de les subvencions per a la realització dels itineraris d'inserció.

4. La convocatòria es remetrà a la Base de Dades Nacionals de Subvencions, amb caràcter previ a la publicació d'aquesta i del seu extracte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Article 4. Obligacions de les entitats beneficiàries

1. A més de les establides en els articles 13 i 14 de la LGS i la resta de normativa d'aplicació, són obligacions de les entitats beneficiàries, les següents:

a) Portar compte separat de la subvenció concedida, obrint els subcomptes necessaris d'ingressos i despeses de cada acció subvencionada i assignant en els subcomptes de despeses, si és el cas, la part corresponent de despeses comunes imputada a l'acció subvencionada. En cas d'entitats subjectes a comptabilitat pública aquesta obligació s'adequarà als sistemes de comptabilització corresponent.

b) No percebre cap quantitat per part de les persones a orientar.

c) Publicitar amb caràcter general i informar les persones a orientar, durant la realització dels itineraris d'inserció, de l'organisme i dels fons que financen les actuacions. Les entitats beneficiàries estaran subjectes a l'obligació de donar publicitat a l'activitat, incorporant, a més dels de la Generalitat, l'emblema i la referència als fons que financen l'actuació, en el material, cartelleria, fullets, pàgina web i en qualsevol altre mitjà de difusió que s'utilitze. Aquests elements identificatius es faran constar en la convocatòria corresponent.



d) Mecanitzar, en l'aplicació informàtica que el SERVEF posarà a disposició de les entitats, els serveis prestats a les persones a orientar en un termini no superior als 7 dies des de la data de la seua realització. Si, d'acord amb el que estableix l'article 7.1 de la present ordre, l'entitat ha sigut autoritzada a utilitzar metodologia pròpia en el desenvolupament dels itineraris, aquesta haurà de proposar la convergència amb el catàleg d'accions d'orientació del SERVEF i introduir els codis d'aquelles que més s'adeqüen al contingut d'aquestes.

e) Iniciar l'execució de les accions en el termini assenyalat en la convocatòria corresponent o, si és el cas, comunicar la renúncia a la subvenció en el mateix termini. L'inici d'accions o la comunicació de renúncia fora de termini es consideraran incompliments als efectes de l'article 29 de la present ordre.

f) Elaborar un expedient individual per a cada una de les persones a orientar que arreplegarà totes les accions rebudes. El contingut del dit expedient podrà ser determinat en la convocatòria corresponent.

g) Observar la paritat de gènere entre les persones a orientar en els itineraris o el que establisca la convocatòria corresponent respecte d'això.

h) Complir les obligacions de transparència establides en la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. Les persones jurídiques privades que perceben, durant el període d'un any, ajudes o subvencions, de l'administració autonòmica o de qualsevol altra entitat de les enumerades en l'article 2 de la dita llei, per import superior a 10.000 euros, hauran de donar l'adequada publicitat a aquesta, indicant almenys l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionada. La difusió d'aquesta informació es realitzarà preferentment a través de les pàgines web corresponents. En el cas que no es dispose de pàgina web, on realitzar la dita publicitat, es podrà complir la dita obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.

D'acord amb el que disposa l'article 199.4 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de règim local de la Comunitat Valenciana, les entitats locals hauran d'aportar certificat expedit per la Sindicatura de Comptes, d'haver-hi remés o, si és el cas, presentat el compte general aprovat a la dita entitat.

2. L'entitat beneficiària quedarà obligada legalment a respondre de la correcta aplicació i justificació de la subvenció concedida, d'acord amb el que estableix l'article 14 de la LGS. Amb independència de les funcions de control que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat i de la competència sancionadora que correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'ocupació, el SERVEF podrà realitzar les actuacions de verificació i control necessàries per a vetlar per la correcta execució de les accions objecte de la present ordre.





Article 5. Objectius dels itineraris

Els itineraris tindran els objectius i continguts següents:

a) Diagnòstic i activació per a l'ocupació. Establir el diagnòstic d'ocupabilitat i dissenyar l'itinerari personalitzat d'inserció, així com activar i incentivar la busca activa d'ocupació en les persones a orientar. Els itineraris s'iniciaran sempre amb accions que incidisquen en aquest objectiu.

b) Desenvolupament. Proporcionar a les persones a orientar els coneixements i recursos necessaris per a escometre, de manera autònoma, la busca d'ocupació.

c) Busca activa d'ocupació. Assistir la persona a orientar en el seu procés personal de busca d'ocupació sobre ofertes d'ocupació reals, ja siga que la presentació de candidatures es realitze de manera presencial o en línia.



Article 6. Lloc de realització dels itineraris

1. Les convocatòries arreplegaran el nombre total de persones a orientar i la seua distribució d'acord amb el centre SERVEF d'Ocupació on estiguen inscrites.

2. Les entitats presentaran una sol·licitud per cada centre SERVEF d'Ocupació on pretenguen actuar, tenint en compte que els itineraris d'inserció hauran de realitzar-se necessàriament en alguna de les localitats que constitueixen l'àmbit territorial de cada centre SERVEF d'Ocupació. A tals efectes, la divisió per districtes postals que afecte localitats amb més d'un centre SERVEF d'Ocupació es considerarà un àmbit territorial únic.

3. Per autorització expressa del SERVEF, a petició motivada de l'entitat beneficiària, o bé d'ofici pel mateix SERVEF per motius d'eficàcia en el desenvolupament de les accions, aquestes es podran desenvolupar en un àmbit territorial diferent del del centre SERVEF d'inscripció de les persones a orientar.

4. La convocatòria corresponent podrà establir les condicions mínimes que han de complir els locals on es realitzen els itineraris.



Article 7. Desenvolupament

1. Les entitats beneficiàries hauran de realitzar els itineraris d'acord amb els continguts que determine el SERVEF. En el cas que pretenguen utilitzar metodologia pròpia, aquesta haurà de ser presentada juntament amb la sol·licitud de subvenció i, si l'entitat resulta adjudicatària en el procés de concurrència competitiva, s'entendrà autoritzat el seu ús, llevat que el SERVEF denegue expressament aqueixa possibilitat amb una antelació mínima de 10 dies hàbils a l'inici d'aquestes. Cada acció haurà d'estar associada a un objectiu específic dels arreplegats en l'article 5.



2. El SERVEF establirà en la convocatòria el nombre d'accions individuals i el nombre d'accions grupals a què ha d'assistir una persona per a realitzar un itinerari mitjà. No obstant això, si per a aconseguir els objectius perseguits, una persona necessita assistir a un nombre d'accions inferior al previst per a realitzar un itinerari mitjà, aquestes assistències podran ser assignades a altres persones que sí que les necessiten. Per a això la resolució de concessió, en funció del nombre de persones a atendre, arreplegarà el total d'assistències previstes per a la realització dels itineraris, desglossades en accions individuals i grupals, i facilitarà que l'entitat puga programar a quantes accions i de quin tipus ha d'assistir cada persona, de comú acord amb aquesta.

La programació esmentada haurà de tindre en compte les següents consideracions.

1r. Tots els itineraris hauran d'abordar els 3 objectius de l'article 5.

2n. La convocatòria podrà establir un nombre màxim d'assistències a accions per persona a orientar.

3r. Per a calcular el nombre total d'assistències a accions grupals s'ha estimat que la mitjana d'assistència a aquestes serà de 10 persones a orientar, si bé aquestes podran realitzar-se amb una assistència mínima de 5 persones i màxima de 15. El nombre d'accions grupals que ha de realitzar l'entitat fins a aconseguir el total d'assistències subvencionades estarà condicionat per la xifra mitjana de persones a orientar que hi assistisca.

4t. Les entitats podran substituir les persones a orientar que causen baixa sense haver participat en la totalitat d'accions previstes en el seu itinerari, però la convocatòria podrà limitar el nombre de persones a orientar addicionals que puguen incorporar-se als itineraris en substitució de les que hagen causat baixa, i establiran que no superen, en un percentatge determinat, el nombre de persones a orientar inicialment consignades en la resolució de concessió. Les persones a orientar que causen baixa per col·locació durant la realització de l'itinerari no seran tingudes en compte als efectes del dit còmput. Si l'entitat, d'acord amb el que s'ha establit anteriorment, decideix incorporar una nova persona per a beneficiar-se d'un itinerari en substitució d'una altra, haurà de tindre present que el nombre d'assistències per assignar ha de permetre que la persona participe en accions en què s'aborden els tres objectius.

5é. En qualsevol cas, la participació d'un nombre més gran de persones a orientar en l'actuació, no augmentarà el total d'assistències subvencionades arreplegades en la resolució de concessió.



Article 8. Termini d'execució

Els itineraris hauran de realitzar-se en els terminis que s'assenyalen en la convocatòria corresponent i en la resolució de concessió i, en tot cas, en el termini màxim d'un any, comptador des de la data de notificació de la resolució de concessió de la subvenció, i es podrà estendre la seua execució, en conseqüència, a l'exercici següent al qual es va dictar la dita resolució.



Article 9. Conceptes subvencionables

Es consideraran imputables a l'actuació, als efectes de justificar la quantitat percebuda com a subvenció, els conceptes esmentats a continuació:

1. Costos directes

a) Costos salarials. Es podran imputar els costos salarials del personal tècnic habilitat per a la realització dels itineraris.

b) Pòlissa d'assegurança d'accidents. Es podrà imputar el cost de subscripció de la pòlissa a què fa menció l'article 21.2 de la present ordre, fins al límit que per persona a orientar s'establisca en la convocatòria corresponent.

2. Despeses indirectes

Es podran imputar un 10 % de les despeses salarials degudament justificades a les quals fa referència el punt 1.a d'aquest article, sense necessitat de justificació, d'acord amb el que estableix l'article 83.3 del Reglament de la LGS, i com a compensació a les despeses indirectes en què haja hagut d'incórrer l'entitat beneficiària per la realització dels itineraris. L'article 25 de la present ordre detalla els tipus de despeses que les entitats imputaran en els preceptius subcomptes comptables de despeses, obligació arreplegada en l'article 4.1.a de la present ordre.





Article 10. Càlcul de la subvenció

1. La convocatòria fixarà un preu per cada assistència d'una persona a orientar a una acció individual i un altre per cada assistència d'una persona a orientar a una acció grupal. Aquests preus es multiplicaran pel nombre total d'assistències de cada tipus, individuals i grupals, previstes per a la realització dels itineraris mitjans, i pel nombre de persones que haja d'orientar una entitat, i el resultat és l'import màxim de la subvenció a percebre. Per a calcular el nombre d'assistències a subvencionar per a la realització de les accions grupals s'ha estimat una assistència mitjana de 10 persones, si bé, com estableix l'article 7, aquestes podran realitzar-se amb assistència d'entre 5 i 15 persones.



2. El SERVEF posarà a disposició de les entitats interessades l'eina informàtica que permeta establir, segons el nombre de persones a orientar, tant el nombre de participacions subvencionades per a la realització dels itineraris mitjans com l'import màxim de la subvenció a percebre.





Article 11. Finançament

En la corresponent convocatòria es determinarà l'import global de les ajudes, l'origen dels fons que les finançaran i la distribució territorial dels crèdits que tindrà caràcter estimatiu, segons el que estableix l'article 58.4 del Reglament de la LGS, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. La Direcció General del SERVEF, mitjançant una resolució que serà publicada en el DOGV, podrà, sense necessitat d'obrir un nou termini de presentació de sol·licituds, incrementar les dotacions econòmiques inicialment previstes, així com variar la distribució territorial dels crèdits, segons el que estableix el reglament esmentat.





Article 12. Bestretes

1. Una vegada concedida l'ajuda i iniciats els itineraris d'inserció i abans de la seua finalització podrà anticipar-se el 30 % de l'import de la subvenció o un altre percentatge superior que puga establir-se per acord del Consell, d'acord amb el que preceptua l'article 171 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions o bé en la Llei de pressupostos de la Generalitat, amb la constitució prèvia, en la forma legalment prevista, de l'aval bancari corresponent a favor del SERVEF, per l'import de la bestreta.

El beneficiari haurà de depositar la garantia en el servei territorial de la conselleria corresponent amb competències en matèria d'hisenda. Una vegada obtinguda la carta de pagament acreditativa del depòsit haurà de ser presentada pel beneficiari en la direcció territorial del SERVEF corresponent com a requisit previ i indispensable per al pagament anticipat.

Les garanties es cancel·laran per acord de l'òrgan concedent en els casos següents:

– Una vegada comprovada de conformitat l'adequada justificació de la bestreta.

– Quan s'hagueren reintegrat les quantitats anticipades.

2. Les entitats beneficiàries hauran de disposar d'un compte bancari específic per a l'ingrés de les bestretes pel SERVEF i hauran d'aportar el document corresponent juntament amb la sol·licitud de la subvenció.



3. Quan es tracte d'entitats previstes en l'apartat 5 de l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, sector públic instrumental i de subvencions, el pagament anticipat no requerirà la constitució de garanties.



Article 13. Presentació de sol·licituds i documentació a aportar

La forma i el termini de presentació de sol·licituds i els documents i informacions a aportar s'arreplegaran en la convocatòria corresponent, de conformitat amb el que disposa la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (d'ara endavant LPACAP).



Article 14. Instrucció del procediment

1. El procediment de concessió de les subvencions a què es refereix la present ordre es tramitarà en règim de concurrència competitiva, en els termes establits en el capítol II del títol I de la LGS



2. Correspondrà la instrucció del procediment a les direccions territorials del SERVEF que realitzaran totes les actuacions que estimen necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de dades de les sol·licituds en virtut de les quals els directors territorials hagen de formular la proposta de resolució.



Article 15. Comissió de valoració

1. En cada direcció territorial del SERVEF es constituirà un òrgan col·legiat als efectes de valorar les sol·licituds.

2. L'òrgan col·legiat esmentat estarà integrat, en cada direcció territorial del SERVEF, per la persona que siga el cap de Servei amb competència en gestió administrativa i coordinació de centres, que el presidirà, llevat que designe substitut, i dos vocals designats per la persona titular de la direcció territorial del SERVEF. Un dels dos vocals actuarà com a secretari o secretària de la comissió de valoració.



3. L'òrgan col·legiat emetrà un informe on es concrete el resultat de l'avaluació efectuada i la proposta de concessió corresponent es formularà a l'òrgan concedent per l'òrgan col·legiat a través de l'òrgan instructor.



Article 16. Valoració de les sol·licituds

1. La comissió de valoració, en l'àmbit de cada província, ponderarà les sol·licituds presentades segons els criteris que s'estableixen en la present ordre, i formularà les propostes de concessió sobre aquelles que obtinguen una major puntuació, fins al límit econòmic que es consigne en la convocatòria corresponent.

2. La distribució econòmica provincial que es preveja en la convocatòria corresponent també podrà ser objecte de variació en el cas que, en atenció a totes les sol·licituds presentades de conformitat en el dit àmbit, quedara quantitat econòmica sense adjudicar, com estableix l'article 11 de la present ordre.

3. A la comissió de valoració correspondrà valorar les sol·licituds i memòries admeses d'acord amb els criteris següents:

a) Nombre d'accions d'orientació realitzades com a entitat col·laboradora del SERVEF, en els últims deu anys, fins a 10 punts.

– De 1000 a 1750 accions: 3 punts

– De 1751 a 2500 accions: 6 punts

– De 2501 accions d'ara endavant: 10 punts

b) Actuacions realitzades per l'entitat en programes que incloguen prospecció, en els últims deu anys, fins a 10 punts.

– De 30 a 60 actuacions: 3 punts

– De 61 a 100 actuacions: 6 punts

– De 101 actuacions d'ara endavant: 10 punts

c) Nombre de centres que dispose l'entitat en l'àmbit territorial sol·licitat per a la realització dels itineraris d'inserció corresponent, fins a 10 punts.

2 centre: 4 punts

3 centres: 8 punts

4 centres o més: 10 punts

d) Entitats que hagen sol·licitat atendre, almenys, 100 persones: 7 punts.

e) Disposar d'un pla d'igualtat entre dones i homes vigent, prèviament aprovat per qualsevol administració pública o òrgan competent diferent del que formula la sol·licitud: 6 punts.

f) Que en els òrgans o llocs de direcció de l'entitat hi haja, almenys, un 40 % de dones: 6 punts.

g) Que l'entitat dispose d'un pla sobre conciliació laboral, personal i familiar: 6 punts.

4. En cas d'empat en la puntuació es donarà prioritat a l'entitat que obtinga més punts en el primer criteri. Si es produeix un nou empat se seguirà el mateix procediment amb la resta de criteris en ordre descendent fins a l'últim. Si persisteix l'empat aquest es dirimirà mitjançant la realització d'un sorteig.

5. Després de l'examen i avaluació de les sol·licituds, amb caràcter previ a la proposta de resolució del procediment, a més dels informes exigits per la normativa aplicable, hauran d'emetre's els següents:

a) informe de l'òrgan instructor en què conste que, de la informació que es troba en el seu poder, es desprén que els beneficiaris compleixen tots els requisits necessaris per a accedir a les ajudes.

b) informe de l'òrgan col·legiat previst en l'article 22.1 de la LGS, en el qual es concretarà el resultat de l'avaluació efectuada d'acord amb els criteris establits en el present article.



Article 17. Resolució del procediment i recursos

1. La competència per a resoldre sobre les sol·licituds formulades correspon a la Direcció General del SERVEF o òrgan que tinga atribuïda la competència per delegació.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos, comptadors des de l'endemà de la publicació de la corresponent convocatòria. Transcorregut el dit termini sense que s'haja notificat resolució expressa, les persones interessades podran entendre desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, d'acord amb el que estableix l'article 25.5 de la LGS. Això sense perjuí que subsistisca l'obligació legal de l'Administració de resoldre expressament sobre la petició formulada.

3. Les resolucions que es dicten es notificaran als interessats en els termes que preveu la LPACAP.

4. La resolució de concessió d'ajudes contindrà, com a mínim, els punts següents:

a) Identificació de l'entitat beneficiària de la subvenció.

b) Àmbit territorial de desenvolupament dels itineraris personalitzats d'inserció.

c) Nombre de persones a orientar subvencionades.

d) Nombre màxim d'assistències a subvencionar, desglossades en accions individuals i grupals.

e) Import total màxim a subvencionar.

f) Qualssevol altres especificacions que s'estimen oportunes.

5. Les resolucions de concessió o denegació de les ajudes esgotaran la via administrativa i en contra podran interposar-se els recursos que establisca la respectiva convocatòria, d'acord amb el contingut de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa i la Llei de procediment administratiu comú.



Article 18. Resolució d'incidències

1. La Direcció General del SERVEF o òrgan que tinga atribuïda la competència, per delegació, resoldrà les incidències produïdes després de la concessió de les ajudes, com a modificacions justificades o qualsevol variació no substancial de les condicions particulars de la concessió. En tot cas, la modificació només podrà autoritzar-se si no danya drets de tercers i sempre que no supose minoració de la valoració tècnica obtinguda en la sol·licitud de subvenció.

2. L'entitat beneficiària haurà de comunicar, de forma immediata, altres ajudes públiques o privades que haguera obtingut o sol·licitat després de la data de presentació de la sol·licitud.



Article 19. Subcontractació

No es podrà subcontractar amb tercers l'execució de les actuacions subvencionades.



Article 20. Contractació del personal per a la realització dels itineraris

1. El personal tècnic que realitze les accions d'orientació laboral haurà d'estar en possessió d'una titulació acadèmica adequada per a l'exercici qualificat de les tasques d'orientació a realitzar; a saber: psicopedagogia, psicologia, pedagogia, treball social, relacions laborals, ciències del treball, educació social i integració social. A més, haurà de tindre una experiència professional degudament acreditada de 24 mesos, almenys, en la dita matèria.

2. No serà imprescindible l'especialitat anteriorment mencionada quan el personal tècnic, a més d'estar en possessió de qualsevol titulació universitària de grau mitjà o superior, puga demostrar una experiència professional de 36 mesos, almenys, en impartició d'accions d'orientació laboral.

3. L'entitat haurà de garantir que tot el personal tècnic proposat té coneixements del mercat laboral a la Comunitat Valenciana i que disposa de domini suficient en el maneig d'internet, eines ofimàtiques i xarxes socials per a impartir les accions individuals i grupals que ho requerisquen, d'entre aquelles que determine la convocatòria.



4. Una vegada dictada la resolució de concessió, a fi de poder autoritzar el personal tècnic proposat per l'entitat, s'haurà de facilitar a les direccions territorials del SERVEF, amb una antelació mínima de 10 dies a l'inici efectiu de les actuacions i, en cas de noves contractacions durant el programa, la següent documentació del personal tècnic:



a) Curriculum vitae

b) Original i còpia, o còpia compulsada de la titulació universitària.



c) Contractes de treball que acrediten l'experiència professional com a personal tècnic d'orientació, inserció o d'ocupació. Si es tracta de funcionaris, nomenament o certificat que acredite aquestes funcions.





Article 21. Inici dels itineraris

1. La comunicació fefaent, per part de l'entitat beneficiària, de la data d'inici de les accions, haurà de tindre lloc en el termini i forma que establisca la convocatòria corresponent.

2. S'haurà de subscriure una pòlissa d'assegurança d'accident, amb caràcter previ a l'inici de l'itinerari, que cobrisca les despeses d'accident in itinere i els riscos derivats de la realització dels itineraris.

3. La corresponent convocatòria podrà establir les condicions específiques de la dita pòlissa.



Article 22. Seguiment dels itineraris

Periòdicament, l'entitat remetrà a la direcció territorial del SERVEF corresponent la documentació que puga establir-se en la convocatòria, i que pot consistir en l'emissió de llistes d'accions realitzades i participacions realitzades per les persones orientades, obtinguts de l'aplicació informàtica establida a aquest efecte.



Article 23. Valoració dels serveis rebuts

Durant la realització dels itineraris d'inserció, l'entitat beneficiària, d'acord amb el model establit pel SERVEF, demanarà l'opinió de les persones a orientar sobre les accions en què està participant, i informarà el SERVEF del resultat d'aquesta.



Article 24. Finalització dels itineraris

Finalitzada l'execució dels itineraris, l'entitat beneficiària ho comunicarà a la direcció territorial del SERVEF corresponent en els set dies naturals següents.



Article 25. Costos subvencionables per a les entitats beneficiàries

1. Seran costos subvencionables per a les entitats els següents:

a) Els costos salarials, inclosa la cotització a la Seguretat Social, del personal orientador habilitat que haja realitzat els itineraris d'inserció. No es consideraran costos salarials les dietes, les indemnitzacions o abonaments de despeses com a conseqüència de l'activitat laboral, retribucions de vacacions no disfrutades o altres percepcions que no tinguen la condició de salarials.

b) El 10 % de despeses indirectes o generals establides sobre les despeses justificades en el punt anterior. Les despeses que poden imputar les entitats per aquest concepte, són els següents:

– Lloguer dels locals per a la realització de les accions.

– Subministraments: energia elèctrica, aigua i gas.

– Lloguer de mobiliari i efectes.

– Neteja i higiene.

– Seguretat.

– Comunicacions: línia telefònica i connexió a internet.

– Lloguer d'equips informàtics.

– Manteniment de sistemes.

– Material d'oficina.

c) Pòlissa d'assegurances d'accidents de les persones a orientar

2. No es considerarà subvencionable cap altre tipus de despeses diferent de les esmentades.

3. No es considerarà subvencionable l'IVA o qualssevol altres impostos indirectes quan siguen susceptibles de repercussió, recuperació o compensació per l'entitat beneficiària. A aquests efectes, quan en les declaracions presentades s'utilitzen regles de prorrata, es considerarà que l'entitat ha reconegut efectivament com a despesa el percentatge resultant de l'última declaració «Resum anual» presentada abans de la data de justificació de la subvenció.

4. Per a ser considerades subvencionables les despeses hauran de respondre de manera indubtable a la naturalesa i les característiques de l'activitat subvencionada i hauran d'haver sigut efectivament pagades abans de la finalització del període de justificació.

5. En cap cas el cost d'adquisició dels conceptes de despeses subvencionables podrà ser superior al valor de mercat.



Article 26. Compte justificatiu

1. Seran objecte de justificació i pagament corresponent aquelles participacions de les persones a orientar en les accions individuals i grupals integrades en els seus itineraris d'inserció que hagen sigut realitzades per les entitats beneficiàries ajustant-se al que disposa la present ordre i en la convocatòria corresponent.

2. Les entitats beneficiàries podran ser subvencionades en els costos salarials del personal tècnic habilitat per a la realització dels itineraris, en els costos indirectes que siguen necessaris per a l'exercici de l'activitat subvencionada, segons relació inclosa en l'article 25, i en el cost de subscripció de la pòlissa d'assegurança d'accidents per a la realització dels itineraris per part de les persones a orientar, d'acord amb el que estableix l'article 9 de la present ordre.

3. A fi d'acreditar l'activitat realitzada, l'entitat beneficiària presentarà, en el termini improrrogable d'un mes des de la finalització de les accions, davant de les direccions territorials del SERVEF, el compte justificatiu de la subvenció, la qual contindrà, amb caràcter general, la documentació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa, a la qual s'adjuntarà la documentació següent:

1. Llista de l'aplicació informàtica en què figuraran les dades de les accions d'orientació realitzades per l'entitat. També s'adjuntarà una llista amb les accions en què haja participat cada persona a orientar. A aquestes llistes s'annexarà la documentació següent:



1.1. Fitxes de control de les accions grupals en què haja participat la dita persona

1.2. Còpia del full de la fitxa tècnica d'assistència a acció individual de la persona a orientar que es corresponga amb les accions concretes incloses en la llista.

2. El SERVEF posarà a disposició de les entitats beneficiàries el model dels documents descrits.

b) Una memòria econòmica justificativa dels costos econòmics directes imputats a la realització dels itineraris i que contindrà:

1) Relació classificada de les despeses directes imputades a l'activitat, amb indicació de la persona creditora i del document, l'import, la data d'emissió i la data de pagament, així com la quantia imputada, si és el cas.

2) Original i còpia de les nòmines imputades dels tècnics habilitats per a la realització dels itineraris d'inserció, acompanyades de les transferències bancàries que acrediten el seu pagament i en les quals puga identificar-se el treballador i el període a què fan referència.

3) Documents de cotització TC/1 i TC/2 de la Seguretat Social, amb acreditació del seu pagament.

4) Document acreditatiu de la pòlissa d'assegurança d'accidents subscrita per a la realització dels itineraris per part de les persones a orientar, acompanyada de la transferència bancària que acredite el seu pagament.

5) Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import, la procedència i l'aplicació.

6) Si és el cas, els tres pressupostos que, en aplicació de l'article 31.3 de la LGS, haja d'haver sol·licitat el beneficiari.

7) Si és el cas, carta de pagament de reintegrament de les quantitats corresponents a fons no utilitzats de la subvenció anticipada.

8) Identificació del subcompte d'ingressos on es comptabilitza la subvenció concedida. Relació de subcomptes de despeses utilitzats per a la gestió de la subvenció. En el cas d'entitats subjectes a comptabilitat pública, s'aportarà la identificació en el sistema comptable dels projectes d'ingressos i despeses pels quals s'efectua la comptabilització de la subvenció.

4. Els membres de les entitats previstes en l'apartat 2 de l'article 11 de la LGS, estaran obligats a complir els requisits de justificació respecte de les activitats realitzades en nom i per compte del beneficiari, de la manera en què es determina en els apartats anteriors del present article. Aquesta documentació formarà part de la justificació que està obligat a rendir el beneficiari que va sol·licitar la subvenció.



5. A fi que les nòmines i documents acreditatius de la despesa no puguen ser imputats pel mateix concepte a altres subvencions, l'entitat haurà d'aportar obligatòriament els originals d'aquests juntament amb una còpia. Els serveis territorials segellaran els originals perquè queden adscrits a la subvenció que amb aquests es justifica i retindran per a l'expedient la còpia degudament confrontada, i indicaran el percentatge d'imputació de la despesa i la quantia exacta que resulte afectada per la subvenció.

6. Es considerarà despesa realitzada la que ha sigut efectivament pagada amb anterioritat a la finalització del període de justificació, per la qual cosa no seran admissibles pagaments ajornats.



Article 27. Rendiments financers

D''acord amb el que preveu l'article 19.5 de la Llei general de subvencions, els rendiments financers que es generen pels fons lliurats mitjançant bestreta a les entitats beneficiàries, hauran d'aplicar-se a la subvenció. En conseqüència, els ingressos derivats d'aquest concepte minoraran en el seu import la quantia total a subvencionar. Als efectes esmentats, l'entitat haurà de presentar una declaració responsable, acompanyada dels corresponents justificants bancaris, en la qual es justifique suficientment la percepció o no de rendiments financers, així com la seua quantia, si és el cas.



Article 28. Compatibilitat amb altres subvencions

Les entitats beneficiàries de les presents ajudes podran compatibilitzar-les amb altres recursos, ingressos, ajudes o subvencions per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o entitat, pública o privada; nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, concedides en el mateix exercici pressupostari amb la finalitat de proporcionar orientació laboral a persones desocupades de llarga duració, sempre que les persones a orientar a través de la present actuació no participen en els altres programes finançats.





Article 29. Causes específiques de minoració i reintegrament

1. L'alteració d'alguna de les característiques no essencials dels itineraris a realitzar, l'incompliment d'alguna de les condicions establides en la resolució de concessió, en les bases reguladores i en la corresponent convocatòria; la falta de justificació de part de la quantitat subvencionada i l'incompliment del principi de paritat de gènere entre les persones a orientar o el que s'ha establit amb relació al dit principi en la convocatòria corresponent, podran donar lloc a la minoració de la subvenció concedida.

2. Serà causa específica per a declarar la pèrdua parcial del dret al cobrament de la subvenció concedida i, si és el cas, el reintegrament de les quantitats corresponents, compatibilitzar aquesta amb altres concedides en el mateix exercici pressupostari amb la finalitat de proporcionar orientació laboral a persones desocupades de llarga duració, quan les persones a orientar a través de la present actuació participen en els altres programes finançats. En aquest supòsit, procedirà la minoració de la subvenció en l'import relatiu a les participacions que la dita persona haja tingut en la realització dels itineraris.

3. Procedirà també el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora, quan l'entitat incórrega en qualsevol dels supòsits previstos en l'article 37 de la LGS o en els articles 91, 92 i 93 del seu Reglament,

4. L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes incoarà el corresponent procediment de reintegrament, i garantirà en tot cas el dret d'audiència de l'interessat en la tramitació del procediment. Els subjectes obligats al reintegrament seran, a més dels que es determinen en la normativa bàsica estatal, els assenyalats en l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

5. Sense perjuí del que preveu la LGS en matèria d'infraccions i sancions administratives, seran causes específiques per a declarar la pèrdua total del dret al cobrament de la subvenció concedida i, si és el cas, de reintegrament d'aquesta:

a) Obtenció de les subvencions falsejant les condicions requerides per a això o ocultant aquelles que haurien pogut impedir-ho.

b) Incompliment de la finalitat per a la qual va ser concedida la subvenció o de les condicions exigides per a la seua concessió en la resolució d'aprovació.

c) Percepció per part de l'entitat beneficiària de qualsevol quantitat econòmica procedent de les persones a orientar.

d) Qualsevol altre motiu que perjudique el fi últim pel qual la subvenció haja sigut concedida.

e) L'obstaculització de les actuacions de seguiment i control pel SERVEF o l'incompliment de les obligacions d'informació de dades.





Article 30. Mesures de control

La Direcció General del SERVEF aprovarà, amb caràcter previ a la seua execució, un pla de control per a comprovar l'efectiva realització de les activitats subvencionades, en les condicions arreplegades en la present ordre. En el Pla esmentat es tindran en compte les consideracions següents:

a) La realització dels itineraris d'inserció serà supervisada pel personal del SERVEF designat a aquesta efecte. La dita supervisió podrà consistir en visites a les entitats on s'impartisquen els itineraris i les accions que els integren, en l'ús de les eines de control habilitades en l'aplicació informàtica del SERVEF utilitzada per les entitats, en control per mostreig de tots els elements que formen un expedient de subvenció o en qualsevol altra que s'establisca respecte d'això.



b) Els expedients de subvenció sotmesos a control seran seleccionats de manera aleatòria, llevat que hi haja elements que aconsellaren controlar les activitats dutes a terme per algun beneficiari concret.



d) El Pla de control establirà el percentatge mínim d'ajuda a controlar sobre el total pagat en la línia pressupostària que finança l'activitat.





Article 31. Procediment sancionador

Si, com a conseqüència de la tramitació de l'expedient de reintegrament, es detectara alguna de les infraccions tipificades en el títol IV de la LGS, se seguirà el procediment establit en l'article 177 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Article 32. Competència municipal

1. Les entitats locals beneficiàries de les subvencions regulades per la present ordre hauran de complir els requisits previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.



2. A aquest efecte, i pel que fa a l'informe previ i vinculant d'inexistència de duplicitats, la Direcció General amb competència en matèria d'Administració local, de conformitat amb l'Ordre 1/2015, de 26 de maig, conjunta de la Conselleria de Presidència, i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, i de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, per la qual es regula el procediment per a l'obtenció d'informes preceptius previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, ha emés l'informe en què s'assenyala la inexistència de duplicitat atés que no incideix la gestió municipal derivada del present programa en matèria d'orientació laboral en un supòsit d'execució simultània amb l'exercici de la dita competència per part de la Generalitat, per la qual cosa no serà necessària la petició del dit informe per les entitats locals.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa d'aplicació

Aquestes ajudes tenen la consideració de subvencions públiques i, en conseqüència, es regeixen per la LGS i pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la LGS. Igualment, també són d'aplicació a les presents subvencions la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, la LPACAP i la resta de l'ordenament jurídic que siga procedent.



Segona. Facultats d'execució i desenvolupament

Es faculta la Direcció General del SERVEF o òrgan que tinga delegades les competències, per a dictar les instruccions i adoptar les mesures que considere oportunes per al desenvolupament, aplicació i execució d'aquesta ordre.



Tercera. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 20 d'abril de 2017



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web