Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 7/2018, de 12 d'abril, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de subvencions destinades a municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana amb població que no excedisca els 50.000 habitants per a finançar actuacions que faciliten la millora de l'accessibilitat de les cases consistorials i altres edificis municipals per mitjà de l'eliminació de barreres arquitectòniques.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8275 de 17.04.2018
Número identificador:  2018/3731
Referència Base de Dades:  003766/2018
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 18.04.2018
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Administració local Infraestructures Accessibilitat



DECRET 7/2018, de 12 d'abril, del president de la Generalitat, pel qual s'aproven les bases reguladores de subvencions destinades a municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana amb població que no excedisca els 50.000 habitants per a finançar actuacions que faciliten la millora de l'accessibilitat de les cases consistorials i altres edificis municipals per mitjà de l'eliminació de barreres arquitectòniques. [2018/3731]





PREÀMBUL



La Constitució Espanyola en els articles 9.2, 14 i 49 encomana a tots els poders públics la creació de les condicions perquè la llibertat i la igualtat de les persones i dels grups en què s'integren siguen efectives i reals, eliminant els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud, el foment de la participació de tota la ciutadania en la vida política, econòmica, cultural i social i el deure de facilitar l'accessibilitat al medi de totes les persones, a través de les polítiques dirigides a la prevenció, tractament, rehabilitació i integració de les persones amb capacitats reduïdes, a les quals s'ha d'atendre amb les especialitzacions que requerisquen.

Un dels objectius primordials que presideix l'acció del Consell, en estricte compliment del principi de la no-discriminació i drets de les persones amb discapacitat o diversitat funcional a la igualtat d'oportunitats, a la integració i a l'accessibilitat universal en qualsevol àmbit de vida pública, social, educativa o econòmica, és l'adopció de polítiques encaminades a millorar la qualitat de vida de la població i específicament de les persones amb diversitat funcional, conforme estableix l'article 10.3 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.



Tal comesa troba la seua cobertura en la descripció del principal objectiu derivat de la normativa autonòmica reguladora de l'accessibilitat i supressió de barreres arquitectòniques, que no és un altre que garantir l'accessibilitat al medi físic en condicions tendents a la igualtat de totes les persones, siguen les que siguen les seues capacitats, per mitjà del foment de l'eliminació de les barreres existents, implantant un sistema d'incentius i ajudes econòmiques per a actuacions orientades a aquest fi.

Igualment, resulta necessari referir-se a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, aprovada el 13 de desembre de 2006 per l'Assemblea General de Nacions Unides, i que va entrar en vigor a Espanya el 3 de maig de 2008. La convenció suposa la consagració de l'enfocament de drets de persones amb discapacitat, de manera que considera les persones amb discapacitat com a subjectes titulars de drets i preveu l'obligació dels poders públics a garantir que l'exercici d'aquests drets siga ple i efectiu.



En vista del que s'ha exposat, la política de la Generalitat s'inscriu, doncs, en la línia de foment i cooperació amb les entitats locals del nostre àmbit territorial, tenint en compte el paper que exerceixen els municipis en la prestació de serveis i obres públiques dirigides a tota la ciutadania en condicions de plena igualtat, eradicant qualsevol forma de discriminació en l'accés a tot tipus d'edificis municipals.



A través d'aquest decret es pretén així fomentar l'actuació dels ajuntaments, com a administració més pròxima als ciutadans, per a l'aplicació i posada en pràctica de les previsions establides en la normativa en matèria d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques en els seus edificis públics, especialment en les seues cases consistorials i altres edificis públics destinats a tercera edat o persones amb discapacitat o diversitat funcional.

Les ajudes concedides a l'empara de la convocatòria d'acord amb les bases reguladores d'aquest decret, de conformitat amb l'article 3.4 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, estan exemptes de notificació a la Comissió Europea per no ser-li d'aplicació l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea per estar destinades a ajuntaments i no afectar els intercanvis comercials entre els estats membres.

Per això, a l'empara de la competència substantiva que en matèria d'Administració local té atribuïda la Presidència de la Generalitat, per mitjà del Decret 151/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Presidència de la Generalitat, en relació amb el que disposa l'article 160.2 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en l'article 34 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,





DECRETE



Article 1. Objecte i finalitat

1. Aquest decret estableix les bases reguladores de les subvencions destinades a finançar actuacions a realitzar pels municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana, referides a facilitar l'accessibilitat de les cases consistorials i edificis públics destinats a tercera edat, a persones amb discapacitat o diversitat funcional i a altres usos públics, per mitjà de l'eliminació de barreres arquitectòniques.



2. Les obres objecte de subvenció hauran d'adequar-se a la normativa vigent en matèria d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques.

3. La concessió de subvencions es portarà a efecte en règim de concurrència competitiva per la Presidència, de conformitat amb l'article 163 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Article 2. Despeses subvencionables

1. Seran subvencionables les despeses d'actuacions dirigides a l'eliminació de barreres arquitectòniques necessàries per a l'accessibilitat del públic en els edificis mencionats en l'article 1 que siguen de propietat municipal o cedits per altres administracions públiques, i l'execució de les quals siga a càrrec del capítol VI del pressupost municipal.

2. Només seran subvencionables les despeses generades a partir de la data que s'indique en la convocatòria, sempre que les actuacions no hagen conclòs materialment o s'hagen executat íntegrament abans que el beneficiari presente la sol·licitud de subvenció.



Article 3. Beneficiaris

1. Podran ser beneficiaris els municipis i entitats locals menors de la Comunitat Valenciana amb població que no excedisca els 50.000 habitants, d'acord amb les xifres oficials de població conforme al reial decret regulador de la matèria.

2. Les entitats beneficiàries de les subvencions hauran de reunir els requisits establits en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, els quals es justificaran per mitjà de la declaració responsable de l'entitat sol·licitant, de conformitat amb els models de documentació previstos en la corresponent convocatòria.





Article 4. Convocatòria

El procediment de concessió de les subvencions regulades en aquestes bases s'iniciarà d'ofici per mitjà de la publicació de la corresponent convocatòria aprovada per la Presidència de la Generalitat, sense perjudici de l'eventual delegació de competències.



Article 5. Instrucció

1. L'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment serà la direcció general amb competència en matèria d'Administració local.

2. Les sol·licituds es presentaran en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació de la convocatòria d'aquesta subvenció en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquestes hauran de formalitzar-se i anar acompanyades de la documentació segons els models que figuren com a annex en la convocatòria, i es presentaran en el lloc i per qualsevol dels mitjans que en l'esmentada convocatòria es preveu, d'acord amb la normativa de procediment administratiu aplicable.

3. Si la sol·licitud no reuneix els requisits i documents que s'assenyalen en la convocatòria de les subvencions, la persona interessada serà requerida perquè, en un termini de 10 dies, esmene la falta o hi adjunte els documents preceptius, amb indicació que si així no ho fa, es considerarà que ha desistit de la seua petició, prèvia resolució d'acord amb la llei de procediment administratiu vigent.

4. Per a l'estudi i valoració de les sol·licituds presentades pels municipis, es constituirà una comissió avaluadora. L'esmentada comissió avaluadora estarà integrada per:

a) President o presidenta: la persona titular de la direcció general amb competència en matèria d'administració local o persona que designe en la seua substitució.

b) Vocals

b.1) La persona titular de la subdirecció general competent en matèria d'Administració local o persona que designe en la seua substitució.



b.2) La persona titular del servei amb competència en matèria de gestió de subvencions a entitats locals corresponents a la direcció general amb competència en matèria d'Administració local.

b.3) Dos vocals designats per la persona titular de la direcció general amb competència en matèria d'Administració local.

Exercirà les funcions de secretari o secretària el vocal o la vocal que designe la persona titular de la Direcció General d'Administració Local.



La comissió elaborarà una proposta que contindrà una relació de les entitats sol·licitants per als quals es proposa la concessió de la subvenció i la seua quantia i també els d'aquells per als quals es proposa la denegació.

El funcionament de la comissió de valoració es regirà per les normes de funcionament dels òrgans col·legiats previstes en la secció tercera del capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015 d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



Article 6. Resolució de les sol·licituds

1. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos comptats a partir de la publicació de la corresponent convocatòria, transcorregut aquest, sense que s'haja notificat la resolució expressa, podran entendre's desestimades les corresponents sol·licituds per silenci administratiu, d'acord amb el que estableix la llei de procediment administratiu vigent i l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat.



2. L'òrgan competent per a adoptar la resolució de concessió de les subvencions serà el president de la Generalitat, sense perjudici de l'eventual delegació de competències. Aquesta posarà fi a la via administrativa.

Contra l'esmentada resolució o contra la desestimació per silenci podran interposar-se els recursos que corresponguen d'acord amb la legislació vigent.

3. L'eficàcia de la concessió de l'ajuda quedarà supeditada al compliment dels termes i condicions fixats en la resolució de concessió. Podrà modificar-se la resolució de concessió si en el mateix termini fixat per a la justificació s'alteraren les condicions que van determinar la concessió, o per l'obtenció, si és el cas, després de la presentació de la sol·licitud, d'altres ajudes, públiques o privades, que en el seu conjunt superen el cost de l'activitat.

4. La resolució es notificarà als interessats en els termes que preveu la llei de procediment administratiu vigent, i la seua publicitat se subjectarà al que disposa l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 7. Criteris objectius d'atorgament de la subvenció

1. La concessió de les subvencions s'efectuarà en règim de concurrència competitiva.

2. Seran seleccionades, prioritàriament, les actuacions consistents a facilitar l'accessibilitat a les cases consistorials i altres edificis públics destinats a tercera edat o persones amb discapacitat o diversitat funcional, i s'utilitzaran com a criteris de valoració l'import del pressupost municipal vigent a l'entrada en vigor de la convocatòria, tot això en els termes exposats en aquesta.

El crèdit restant, si és el cas, es distribuirà entre els municipis i entitats locals menors sol·licitants de l'ajuda que realitzen les actuacions subvencionables sobre edificis destinats a altres usos públics, i s'utilitzarà el mateix criteri previst en el paràgraf anterior.



3. En cas d'empat en la prelació de les sol·licituds, s'ordenaran per data i hora de presentació en el registre corresponent.



Article 8. Compatibilitat de les subvencions

1. Les subvencions regulades per aquestes bases seran compatibles amb qualssevol altres que per a la mateixa finalitat siguen convocades per qualsevol administració o entitat pública o privada.

2. L'import de la subvenció en cap cas podrà ser d'una quantia que, aïlladament o en concurrència amb subvencions d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, supere el cost de l'activitat subvencionada.



Article 9. Quantia de les subvencions

1. L'import de la subvenció es correspondrà, com a màxim, amb la quantia que s'establisca en la corresponent convocatòria, sempre que el cost de l'actuació siga igual o superior a l'esmentada quantia; si l'import de la dita actuació és inferior, el cost de la subvenció es correspondrà amb aquest, i tot això tenint en compte el que estableix l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



2. L'ajuda concedida es reduirà proporcionalment en cas que la justificació de les despeses realitzades no abaste la quantia atorgada, i també en el cas que l'import justificat no abaste el cost total de l'actuació subvencionada. Igualment, podrà modificar-se l'ajuda concedida quan l'obtenció concurrent de subvencions atorgades per altres administracions o ens públics o privats supere el cost total de l'actuació a realitzar. La reducció o modificació de l'ajuda concedida exigirà la tramitació del corresponent procediment contradictori.





Article 10. Termini d'execució de les obres i de justificació de la subvenció

Les actuacions hauran d'estar executades i justificades en la data que s'indique en la convocatòria, als efectes que puguen ser lliurades les quantitats corresponents.



Article 11. Forma de justificació

1. A fi de justificar les despeses realitzades, haurà de presentar-se certificat de tècnic municipal competent en el qual s'acredite que les actuacions realitzades compleixen amb els requisits tècnics exigits per la normativa vigent en matèria d'accessibilitat i barreres arquitectòniques.

2. Igualment, haurà de presentar-se la documentació justificativa següent, segons el tipus d'actuació:

a) Certificació d'obra, en els supòsits que els ajuntaments hagen contractat l'obra.

b) Certificació municipal d'obres expedida pel personal funcionari competent.

c) Còpia compulsada de les factures reglamentàries segons la normativa vigent, i també qualsevol altra documentació justificativa suficient, si és el cas.

3. Certificació acreditativa de trobar-se al corrent en el compliment de l'obligació de rendició dels seus comptes anuals davant la Sindicatura de Comptes.

4. La no presentació de la justificació de la despesa en el termini fixat produirà la pèrdua de la subvenció i la consegüent revocació. En la tramitació del procediment es garantirà en tot cas l'audiència de l'interessat.

5. La justificació de la subvenció haurà de complir els requisits establits en l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

6. Finalitzada la fase de justificació, i en el cas de resultar quantitats sobrants, l'òrgan competent per a la instrucció del procediment podrà redistribuir-les entre tots els beneficiaris l'ajuda dels quals no haja sigut objecte de minoració o revocació, sense superar el cost de l'activitat subvencionada, ajustant-se la nova adjudicació d'ajudes als criteris de distribució previstos en aquestes bases.



Article 12. Procediment de pagament

Es procedirà al pagament total una vegada justificada la despesa subvencionada.



Article 13. Obligacions dels beneficiaris

Els beneficiaris d'aquestes subvencions estaran subjectes a les obligacions derivades del contingut de les presents bases, de la resolució de concessió de les subvencions i, en general, de la normativa vigent que se li aplique. En tot cas, són obligacions dels municipis beneficiaris les establides en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 14. Pla de control

1. La comprovació material de l'efectiva realització de l'activitat subvencionada es realitzarà per mitjà del corresponent pla de control que desenvolupe la direcció general amb competència en matèria d'Administració local, de conformitat amb el que preveu l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. El tipus de control serà administratiu sobre la totalitat o una mostra de les subvencions concedides.



Article 15. Revisió d'expedients

1. En els casos previstos en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, els beneficiaris hauran de reintegrar la totalitat o una part de la quantitat percebuda més els corresponents interessos de demora.

2. En aquests casos, es procedirà a la incoació de l'oportú expedient que, amb audiència prèvia del municipi interessat, serà resolt per la Presidència de la Generalitat, sense perjudici de l'eventual delegació de competències.

3. El falsejament o ocultació de dades i documents en el que afecte substancialment a la concessió i lliurament de fons públics donarà lloc a responsabilitat en l'ordre jurisdiccional competent.





Article 16. Acceptació de les bases

La participació en la convocatòria realitzada d'acord amb aquestes bases reguladores implica la seua acceptació.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Repercussió pressupostària

L'aprovació d'aquest decret no té cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la Presidència de la Generalitat.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació

La direcció general amb competències en matèria d'Administració local podrà dictar totes les instruccions de caràcter intern i organitzatiu que siguen necessàries perquè s'adopten les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquest decret i de les corresponents convocatòries.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 12 d'abril de 2018



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

Mapa web