Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el Pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8824 de 01.06.2020
Número identificador:  2020/3901
Referència Base de Dades:  003992/2020
 



RESOLUCIÓ de 29 de maig de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'estableix el Pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM. [2020/3901]



Antecedents de fet

1. La Covid-19, per la facilitat de contagi i ràpida extensió, ha generat un greu problema de salut pública global que ha tingut com a conseqüència l'adopció de mesures sanitàries i de limitació de la lliure circulació sense precedents, a fi de protegir a la població, sobretot els col·lectius més vulnerables.

2. Davant l'evolució de la crisi sanitària, i amb l'objectiu de recuperar gradualment la vida quotidiana i l'activitat econòmica, minimitzant el risc que representa l'epidèmia per a la salut de la població i evitant que les capacitats del sistema nacional de salut es puguen desbordar, el Consell de Ministres va aprovar el passat 28 d'abril el Pla per a la transició a una nova normalitat. En aquest pla s'articula una eixida gradual de la situació de confinament, en cinc fases, des de la fase zero fins a la nova normalitat. El procés previst suposa la substitució progressiva de les restriccions de caràcter general per altres més específiques, si bé de manera flexible i asimètrica. El seu cronograma és, per tant, merament orientatiu, i no s'aplica necessàriament de manera uniforme en tot el territori. Tant el calendari com l'àmbit de les diferents fases queden condicionats a l'evolució de la pandèmia i de la capacitat dels serveis d'atenció sanitària.



3. En el context d'aquest pla de transició, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha de preveure l'adaptació progressiva dels serveis de la seua competència destinats a les persones majors dependents, de manera que puguen complir la seua comesa per a establir els criteris de qualitat que han de complir tots els centres i serveis que actuen en l'àmbit de les persones majors, amb la finalitat de garantir les condicions en què aquestes són ateses i estan establides en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, i en la resta de l'ordenament, però adequant el seu funcionament a les condicions de cada fase. Aquesta previsió pren en consideració els criteris proposats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), en la seua actualització de l'estratègia per a Covid-19 del passat mes d'abril, per a planejar el desconfinament, i en particular, les recomanacions de minimitzar el contagi en llocs amb alt potencial, com són els centres residencials i els llocs públics on es produeix una gran concentració de persones, i d'establir mesures preventives en els llocs de treball.



4. Prenent en consideració que l'àmbit de persones majors en general, i el residencial en particular, s'han revelat com extremadament vulnerables es fa necessària una transició gradual i amb totes les precaucions, establint les mesures per a les diferents fases que es recullen en els annexos –des de la fase 0 fins a la fase 3– en previsió de tindre una normativa única tant en cas de progressió en les fases com en el cas d'eventuals regressions de fase que pogueren produir-se en funció de l'evolució de la pandèmia.



Fonaments de dret

1. El Govern, a l'empara del que es disposa en l'article 4, apartats b i d, de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i lloc (d'ara en avant, Llei orgànica 4/1981), va promulgar el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 (d'ara en avant, Reial decret 463/2020), el qual ha sigut prorrogat en cinc ocasions, l'última pel Reial decret 537/2020, de 22 de maig, fins a les 00.00 hores del dia 7 de juny de 2020, mantenint les condicions establides en el Reial decret 463/2020 i en les disposicions que el modifiquen, apliquen i desenvolupen.

2. El Reial decret 463/2020, en l'article 4, designa com a autoritats competents delegades, entre d'altres, el ministre de Sanitat i l'habilita per a dictar les ordres, resolucions, disposicions i instruccions interpretatives que, en l'esfera específica de la seua actuació, siguen necessàries per a garantir la prestació de tots els serveis, ordinaris o extraordinaris, amb vista a la protecció de persones, béns i llocs, mitjançant l'adopció de qualsevol de les mesures previstes en l'article 11 de la Llei orgànica 4/1981. En l'exercici d'aquesta facultat s'ha dictat la següent normativa relativa als recursos de persones majors:



– Ordre SND/265/2020, de 19 de març, d'adopció de mesures relatives a les residències de persones majors i centres sociosanitaris, davant la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

– Ordre SND/275/2020, de 23 de març, per la qual s'estableixen mesures complementàries de caràcter organitzatiu, així com de subministrament d'informació en l'àmbit dels centres de serveis socials de caràcter residencial en relació amb la gestió de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

– Resolució de 23 de març de 2020, de la Secretaria d'Estat de Drets Socials, per la qual es publica l'Acord del Consell Territorial de Serveis Socials i del Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència, que modifica parcialment l'Acord de 27 de novembre de 2008, sobre criteris comuns d'acreditació per a garantir la qualitat dels centres i serveis del sistema per a l'autonomia i atenció a la dependència.



– Ordre SND/295/2020, de 26 de març, per la qual s'adopten mesures en matèria de recursos humans en l'àmbit dels serveis socials davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19.

– Ordre SND/322/2020, de 3 d'abril, per la qual es modifiquen l'Ordre SND/275/2020, de 23 de març i l'Ordre SND/295/2020, de 26 de març, i s'estableixen noves mesures per a atendre necessitats urgents de caràcter social o sanitari en l'àmbit de la situació de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

– Ordre SND/338/2020, de 8 d'abril, per la qual es prorroga la interrupció de la realització de qualsevol activitat compresa en l'àmbit del programa de turisme social de l'Institut de Majors i Serveis Socials per a persones majors i manteniment de l'ocupació en zones turístiques davant la situació de crisi ocasionada pel brot de Covid-19.



– Ordre SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura al públic de determinats comerços i serveis, i l'obertura d'arxius, així com per a la pràctica de l'esport professional i federat.

– Ordre SND/422/2020, de 19 de maig, per la qual es regulen les condicions per a l'ús obligatori de màscara durant la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

3. Del marc regulador anterior cal destacar en el Pla de transició a la nova normalitat, en el context de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM, l'Ordre SND/388/2020, de 3 de maig, per la qual s'estableixen les condicions per a l'obertura al públic de determinats comerços i serveis, i l'obertura d'arxius, així com per a la pràctica de l'esport professional i federat, disposa en l'article 1.2, que es potenciarà l'efectiva reactivació dels serveis socials mitjançant la reincorporació de tot el personal que siga necessari en la fase 0 del Pla per a la transició cap a la nova normalitat.



4. El Reial decret 514/2020, de 8 de maig, disposa en l'article 3: «En aplicació del Pla per a la desescalada de les mesures extraordinàries adoptades per a fer front a la pandèmia de Covid-19, aprovat pel Consell de Ministres en la reunió de 28 d'abril de 2020, el ministre de Sanitat, a proposta, si escau, de les comunitats autònomes i de les ciutats de Ceuta i Melilla, i a la vista de l'evolució dels indicadors sanitaris, epidemiològics, socials, econòmics i de mobilitat, podrà acordar, en l'àmbit de la seua competència, la progressió de les mesures aplicables en un determinat àmbit territorial, sense perjudici de les habilitacions conferides a la resta d'autoritats delegades competents. La regressió de les mesures fins a les previstes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, es farà, si escau, seguint el mateix procediment. En el marc de les decisions que s'adopten sobre la progressió de les mesures de desescalada, les persones podran desplaçar-se pel territori de la província, illa o unitat territorial de referència que es determine a l'efecte del procés de desescalada, sense perjudici de les excepcions que justifiquen el desplaçament a una altra part del territori nacional per motius sanitaris, laborals, professionals o empresarials, de retorn al lloc de residència familiar, assistència i cura de majors, dependents o persones amb discapacitat, causa de força major o situació de necessitat o qualsevol altra d'anàloga naturalesa. En tot cas, en qualsevol desplaçament hauran de respectar-se les instruccions dictades per les autoritats sanitàries.»



5. La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, recull en l'article: 5.3: «El sistema públic valencià de serveis socials té caràcter de servei públic essencial perquè se'n deriven prestacions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la ciutadania segons el que disposa l'article 128.2 de la Constitució Espanyola.»

6. Les condicions especials de funcionament durant l'estat d'alarma d'atenció a les residències de persones majors dependents, els centres de dia, habitatges tutelats i CEAM/CIM de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives estan regulats, per les ordres esmentades i, a més, en la Resolució de 12 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden mesures excepcionals en relació amb els centres d'oci especialitzats d'atenció a majors (CEAM), clubs socials de jubilats, llars del pensionista o similars, tots de qualsevol titularitat, l'objectiu de la qual siga cultural o d'oci, per a limitar la propagació i contagi per la Covid-19, així com en les resolucions i instruccions següents:



– Resolució de 3 d'abril de 2020, de la Vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es confirmen mesures extraordinàries de gestió dels serveis socials i sociosanitaris en salvaguarda de les persones més vulnerables en el marc de la pandèmia per Covid-19 i s'estableixen noves, publicada en el DOGV el 4 d'abril i ratificada pel Consell en data 10 d'abril.

– Instrucció número 3, de 18 de març de 2020, de la Vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives per la qual s'estableix el funcionament del personal dels centres tancats per resolució de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden mesures especials en relació amb l'activitat de determinats centres d'atenció diürna de Serveis Socials, independentment de la seua titularitat i tipologia de gestió per a limitar la propagació i contagi per Covid-19.



– Instrucció número 4, de 18 de març de 2020, de la Vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives per la qual s'estableixen les condicions d'atenció a persones en el sistema residencial de l'àmbit de serveis socials i sociosanitàries, independentment de la seua titularitat o gestió.

7. D'acord amb l'article 6 del Reial decret 463/2020, cada administració conserva les competències que li atorga la legislació vigent en la gestió ordinària dels seus serveis per a adoptar les mesures que estime necessàries en el marc de les ordres directes de l'autoritat competent a l'efecte de l'estat d'alarma.

Valorada l'actual situació, tenint en compte la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, el Pla de transició a la nova normalitat, així com els restants antecedents i fonaments de dret exposats, resolc:





Primer. Objecte i àmbit

Mitjançant la present resolució s'estableix el Pla de transició a la nova normalitat derivada de la pandèmia de Covid-19, de les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els centres especialitzats d'atenció a majors (CEAM)/centres integrals de majors (CIM) i centres assimilats compresos en l'àmbit de competències de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Segon. Mesures de seguretat i higiene

1. Les residències de persones majors dependents, els centres de dia, els habitatges tutelats i els CEAM/CIM hauran de complir, en tot moment, les obligacions de prevenció de riscos laborals establides en la legislació vigent, tant amb caràcter general com de manera específica, per a previndre el contagi de SARSCoV-2.

2. La disposició dels llocs de treball, l'organització dels torns i la resta de condicions de treball es modificaran, en la mesura necessària, per a garantir la possibilitat de mantindre la distància de seguretat interpersonal mínima de dos metres entre les persones treballadores, i d'aquestes respecte a les usuàries. Quan no siga possible, per raó de l'activitat, s'haurà d'utilitzar l'equip de protecció individual que determine el servei de prevenció de riscos laborals tenint com a base el procediment per als serveis de prevenció del Ministeri de Sanitat i les recomanacions a aquest efecte.

3. Les persones treballadores o usuàries dels centres diürns amb diagnòstic de Covid-19, amb símptomes compatibles amb Covid-19 o en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de Covid-19, no han d'acudir a aquests centres.

4. La neteja i desinfecció de les instal·lacions es farà amb la freqüència i les condicions estipulades per als centres sociosanitaris o els llocs de pública concurrència, amb especial atenció a les superfícies de contacte més freqüents. Es garantirà una ventilació adequada de totes les dependències.



Tercer. Mesures organitzatives i de funcionament

1. Les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i CEAM/CIM i centres assimilats adoptaran les mesures organitzatives i de funcionament que, per a cada tipus de recurs, s'especifiquen en els annexos d'aquesta resolució, en funció de la fase del pla de transició a la nova normalitat vigent en l'àmbit territorial en què se situe el centre.

2. La direcció de cada recurs prepararà amb antelació suficient els canvis derivats de la transició entre fases d'acord amb el cronograma estimat, de manera que s'eviten disfuncions amb el pas de l'una a l'altra, especialment pel que respecta a la reincorporació del personal; adoptaran així mateix, les previsions per a un eventual retard en la transició o, fins i tot, una regressió de fase, atés que aquestes no estan prefixades i es determinaran en funció de l'evolució de la situació.

3. En la planificació de les transicions, les residències de persones majors dependents, centres de dia, habitatges tutelats i CEAM/CIM comptaran, excepte indicació en contra, amb aquells efectius que hi hagueren sigut reassignats, que es reincorporaran als seus llocs ordinaris.

Queden exceptuades de la incorporació a l'atenció presencial les persones sensibles al risc per Covid-19 segons les disposicions sanitàries en vigor, entre elles, les dones embarassades o en període de lactància. En aquests casos s'adaptarà el lloc de treball a unes funcions que no requerisquen atenció al públic o a funcions de treball telemàtic.



Quart. Pla de contingència per a les residències de persones majors



Les direccions de les residències de persones majors hauran d'enviar, abans del 31 de juliol de 2020, un pla de contingència de conformitat amb la Guia de prevenció i control contra la Covid-19 en residències de majors i altres centres de serveis socials de caràcter residencial de 24 de març de 2020 i les indicacions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, adaptat a les seues característiques, dirigit a la prevenció i a la resposta davant una eventual aparició de nous casos i brots de Covid-19.

1. El pla de contingència haurà d'incloure, a més:

a) Un estoc de garantia d'equips de protecció individual per a, almenys, quatre setmanes, i un curs específic de formació sobre l'ús d'aquell per al personal. Aquest estoc haurà d'estar disponible en cada residència abans de l'1 d'octubre de 2020.

b) La possibilitat d'aïllar un 10 % de persones residents en habitacions amb bany propi. De manera alternativa i justificada podran disposar d'un espai adaptat dins del centre residencial per a tal efecte que garantisca l'aïllament d'almenys el 10 % de les persones residents, que en tot cas haurà de tindre accés a banys d'ús exclusiu de les persones residents de la zona aïllada. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

En les residències on la incidència de la pandèmia durant els últims mesos haja superat el 50 % de persones residents contagiades o el 20 % de persones residents mortes, aquest espai haurà de ser, com a mínim, del 15 %. Aquest percentatge es calcularà sobre les places autoritzades per part de la conselleria competent.

S'hi acompanyarà el plànol de l'edifici fitant les zones d'aïllament, preferiblement vertical o per plantes, i se situaran en espais amb accés separat o als llocs de menys trànsit de l'edifici, utilitzant la sectorització d'incendis ja definida com a àrea d'ubicació.



c) Recursos humans disponibles, especificant la categoria professional i dedicació (horari setmanal) de cada persona treballadora del centre.



d) Protocol específic de desinfecció i neteja del centre en el qual es prestarà especialment atenció a les zones comunes, condícies i banys així com la gestió de residus, d'acord amb les recomanacions sanitàries vigents a cada moment.

e) Organització de les visites de familiars i persones afins regulades en cada fase.

f) Organització de les eixides individuals i grupals de les persones residents en cadascuna de les fases.

2. El pla de contingència haurà de ser validat per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Cinqué. Pla de contingència per als centres diürns d'atenció a persones majors

Les adreces dels centres diürns d'atenció a persones majors hauran d'enviar abans del 31 de juliol de 2020 un pla de contingència de conformitat amb la Guia de prevenció i control contra la Covid-19 en residències de majors i altres centres de serveis socials de caràcter residencial, de 24 de març de 2020, i les indicacions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives adaptat a les seues característiques, dirigit a la prevenció i a la resposta davant una eventual aparició de nous casos i brots de Covid-19.

1. El pla de contingència haurà d'incloure, a més:

a) Un estoc de garantia d'equips de protecció individual per a, almenys, quatre setmanes, i un curs específic de formació sobre l'ús d'aquell per al personal. Aquest estoc haurà d'estar disponible en cada centre diürn abans de l'1 d'octubre de 2020.

b) Organització dels torns d'atenció a les persones usuàries determinades en l'annex de cada fase.

c) Recursos humans disponibles, especificant la categoria professional i dedicació (horari setmanal) de cada persona treballadora del centre.



d) Protocol específic de desinfecció i neteja del centre en el qual es prestarà especialment atenció a les zones comunes, serveis i banys, així com la gestió de residus, d'acord amb les recomanacions sanitàries vigents en cada moment.

2. El pla de contingència haurà de ser validat per la Direcció General de Persones Majors de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.



Sisé. Aplicació de la present resolució i els annexos

La present resolució i els seus annexos s'aplicarà en les residències, habitatges tutelats, centres diürns i CEAM/CIM o centres assimilats que estiguen lliures de Covid-19, és a dir que no tinguen brot actiu de Sars-CoV-2. En cas contrari, regiran les previsions disposades per a la fase 0 i, en tot cas, amb l'autorització prèviade les autoritats sanitàries competents.



Seté. Supeditació a la normativa establida per les autoritats competents en l'àmbit sanitari

Mentre dure l'estat d'alarma, la present resolució queda supeditada a la normativa que aproven els òrgans de l'Administració general de l'Estat i de la comunitat autònoma competents en matèria sanitària, i, en tot cas, sempre estarà vinculada a la superació de les fases establides pel Govern d'Espanya per al territori de la Comunitat Valenciana i a les especificitats que en cada fase marquen els òrgans competents.





Huité. Entrada en vigor

La present resolució entrarà en vigor en la data de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i deixarà sense efectes la Resolució de 12 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden mesures excepcionals en relació amb els centres d'oci especialitzats d'Atenció a Majors (CEAM), clubs socials de jubilats, llars del pensionista o similars, de qualsevol titularitat, l'objectiu dels quals siga cultural o d'oci, per a limitar la propagació i el contagi de la Covid-19 (DOGV 8761, 13.03.2020), i la Resolució de 20 d'abril de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual em mantenen les mesures recollides en la Resolució de 13 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorden mesures especials en relació amb l'activitat de determinats centres d'atenció diürna de serveis socials, independentment de la seua titularitat i tipologia de gestió, per a limitar la propagació i el contagi per la Covid-19 (DOGV 8795, 22.04.2020).



Així mateix, queda derogada la resta de la normativa de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives que s'opose a la present resolució.



S'adverteix que contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la notificació, davant e la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, o un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, computat en els termes ja indicats, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.





València, 29 de maig de 2020.– La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusive: Mónica Oltra Jarque.

Mapa web