Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 29 de maig de 2020, de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, relativa a l'ampliació d'ofici del termini d'execució dels projectes finançats per la Direcció General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, tramitats pel procediment de concurrència competitiva i concessió directa.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8827 de 04.06.2020
Número identificador:  2020/4011
Referència Base de Dades:  004112/2020
 



RESOLUCIÓ de 29 de maig de 2020, de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, relativa a l'ampliació d'ofici del termini d'execució dels projectes finançats per la Direcció General de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, tramitats pel procediment de concurrència competitiva i concessió directa. [2020/4011]



El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, estableix en la seua disposició addicional tercera, apartat 1r, la suspensió dels termes i la interrupció dels terminis per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic.



El Reial decret 465/2020, de 17 de març, pel qual es modifica el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel Covid-19, modifica l'apartat 4 de la disposició addicional tercera del Reial decret 463/2020, establint:

«4. Sense perjudici del que es disposa en els apartats anteriors, des de l'entrada en vigor del present reial decret, les entitats del sector públic podran acordar motivadament la continuació d'aquells procediments administratius que vinguen referits a situacions estretament vinculades als fets justificatius de l'estat d'alarma, o que siguen indispensables per a la protecció de l'interés general o per al funcionament bàsic dels serveis.»

L'article 54 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front a la Covid-19, estableix una sèrie de mesures en matèria de subvencions i ajudes, amb la finalitat última de facilitar a les entitats beneficiàries, tant l'execució de l'activitat o el projecte subvencionat com la justificació de la destinació donada a la subvenció, evitant que la situació d'emergència en què ens trobem derive en incompliments de les condicions establides i, en conseqüència, en la necessitat d'exigir el reintegrament de l'ajuda. En aquest sentit, el seu tenor literal disposa:

«1. En els procediments de concessió de subvencions, les ordres i resolucions de convocatòria i concessió de subvencions i ajudes públiques previstes en l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, que ja hagueren sigut atorgades en el moment de l'entrada en vigor del Reial decret 463/2020 podran ser modificades per a ampliar els terminis d'execució de l'activitat subvencionada i, en el seu cas, de justificació i comprovació d'aquesta execució, encara que no s'haguera contemplat en les corresponents bases reguladores. A aquest efecte, l'òrgan competent haurà de justificar únicament la impossibilitat de realitzar l'activitat subvencionada durant la vigència de l'estat d'alarma, així com la insuficiència del termini que reste després de la seua finalització per a la realització de l'activitat subvencionada o la seua justificació o comprovació.»

Amb aquesta norma, s'habilita a l'òrgan competent per a ampliar d'ofici els terminis d'execució de l'activitat subvencionada i, en el seu cas, de justificació i comprovació d'aquesta execució, encara que no s'haguera contemplat en les corresponents bases reguladores, justificant únicament la impossibilitat de realitzar l'activitat subvencionada durant la vigència de l'estat d'alarma així com la insuficiència del termini que reste després de la seua finalització per a la realització de l'activitat subvencionada o la seua justificació o comprovació.

La suspensió de l'activitat educativa presencial, el tancament temporal de locals d'afluència pública, les restriccions a la mobilitat de persones i mercaderies, la falta de subministraments, així com, les situacions urgents i extraordinàries que s'estan produint a causa de l'adopció de mesures d'aïllament preventiu decretades per les autoritats sanitàries, estan provocant retards en la realització de les activitats programades per a aconseguir els resultats proposats en les intervencions i, en conseqüència, dilacions en les dates previstes de finalització de la majoria de les intervencions finançades per la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament. En el pla internacional, les zones de major risc són els països menys avançats i les comunitats més vulnerables del món els sistemes de salut del qual i de protecció social no poden, en gran manera, fer front a l'enorme repte que està pandèmia està causant. La crisi de la Covid-19 tindrà un impacte d'enorme magnitud als països i territoris més vulnerables, la qual cosa pot suposar la necessitat d'adaptar, en el seu cas, els projectes de subvencions ja aprovats a la nova conjuntura, en el marc de la legalitat vigent.

Tals circumstàncies han provocat que una part significativa de les entitats beneficiàries hagen manifestat la necessitat de sol·licitar una ampliació en els terminis d'execució dels projectes en curs.



Per tot això, es considera necessari i oportú la modificació d'ofici dels terminis d'execució, així com de justificació i comprovació de l'execució dels projectes en matèria de cooperació al desenvolupament en les seues diferents convocatòries tramitades pel procediment de concurrència competitiva (Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Educació per a la Ciutadania Global, Acció Humanitària i Sensibilització en Activistes de Drets Humans), així com les subvencions de concessió directa tramitades conforme a l'article 168.1.A) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions (convenis d'acció humanitària, coordinació, investigació i formació, càtedres de desenvolupament sostenible, així com les derivades d'ajuda humanitària d'emergència previstes en l'article 168.1.C), del mateix cos legal, tots ells finançats per la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament que es troben actualment en execució.

D'altra banda, l'article 49 de l'Ordre 3/2017, de 31 de maig, de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament, regula les ampliacions dels terminis d'execució de les actuacions objecte de les subvencions i ajudes regulades en aquesta ordre, establint que:

«1. Els terminis d'execució de les actuacions objecte de les subvencions i ajudes regulades en aquesta ordre podran ampliar-se fins a la meitat, d'acord amb el que s'estableix en l'article 32 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, amb les especialitats següents:

2. El termini d'execució de les activitats subvencionades podrà ser ampliat sense necessitat d'autorització prèvia:

a) Fins a un màxim de tres mesos quan la duració de l'actuació subvencionada siga de fins a dotze mesos.

b) Fins a un màxim de sis mesos quan la duració de l'actuació subvencionada siga de més de dotze mesos.

3. En tots dos supòsits, ha de ser comunicada i justificada aquesta ampliació a l'òrgan gestor amb anterioritat a l'expiració del termini d'execució inicialment establit.

4. Les ampliacions superiors als terminis previstos en els supòsits contemplats en l'apartat anterior requeriran d'autorització prèvia de l'òrgan gestor.

5. El procediment d'autorització d'ampliacions de termini de l'apartat anterior començarà per sol·licitud de l'entitat beneficiària, que es comunicarà a l'òrgan gestor, que haurà de resoldre-la en un termini màxim d'un mes a comptar des de la presentació de la sol·licitud. Transcorregut aquest termini sense que haja recaigut i notificat resolució expressa, s'entendrà desestimada la sol·licitud de modificació.»

Per tot això, vist l'informe de la subdirectora general de Cooperació i Solidaritat, de data 26 de maig de 2020, la proposta de la directora general de Cooperació Internacional al Desenvolupament, i de conformitat, amb el que es preveu en el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, així com el Decret 195/2018, de 31 d'octubre, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, vistes les circumstàncies excepcionals esdevingudes i en previsió del que s'estableix en l'article 54 del Reial decret llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s'adopten mesures urgents complementàries en l'àmbit social i econòmic per a fer front a la Covid-19, resolc:



Primer

Ampliar, amb caràcter general, en un termini màxim de 4 mesos, el període d'execució, i en el seu cas, de justificació i comprovació de l'execució, de:

1. Els projectes concedits a l'empara de l'Ordre 3/2017, de 31 de maig, de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de cooperació al desenvolupament; pel procediment de concurrència competitiva.

2. Els projectes de subvencions de concessió directa tramitades a l'empara de l'article 168 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

En els dos supòsits ha de tractar-se de projectes que en el moment d'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, no haguera finalitzat l'execució, justificació o comprovació del projecte.



Segon

L'ampliació prevista en aquesta resolució no computarà a l'efecte de sol·licituds anteriors o futures d'ampliacions de termini, que seguiran el procediment establit en les bases reguladores, aprovades per Ordre 3/2017, de 31 de maig, de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.



Contra aquesta resolució, que esgota la via administrativa, podrà interposar-se potestativament recurs de reposició davant d'aquest mateix òrgan en el termini d'un mes, segons el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, conforme al que es preveu en els articles 10.1.a i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això sense perjudici de la interposició de qualsevol altre recurs que es considere pertinent.



València, 29 de maig de 2020.– La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica: Rosa Pérez Garijo.

Mapa web