Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 15/2017, de 16 de maig, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions per a la integració cooperativa agroalimentària a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8047 de 24.05.2017
Número identificador:  2017/4384
Referència Base de Dades:  004431/2017
 



ORDRE 15/2017, de 16 de maig, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de la concessió de subvencions per a la integració cooperativa agroalimentària a la Comunitat Valenciana. [2017/4384]

PREÀMBUL



D'acord amb l'article 49.1.21é de l'Estatut d'Autonomia, la Generalitat té competència exclusiva en matèria de cooperatives, respectant la legislació mercantil.

D'aquesta manera pot adoptar, com a Administració pública, mesures de foment en distints àmbits en què aquestes entitats desenvolupen la seua activitat, com ara l'agroalimentari, consolidant la vertebració del sector cooperatiu i promovent el desenvolupament econòmic i social de les persones destinatàries.

L'article 100 del Decret legislatiu 2/2015, de 15 de maig, del Consell, pel qual aprova el text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana, estableix que la Generalitat adoptarà mesures per a fomentar la unió de les entitats que associen cooperatives, així com les relacions d'intercooperació.

Cal tindre en compte a més, que la Generalitat, en virtut de l'article 49.1.3 de l'Estatut d'Autonomia, té també competència exclusiva sobre normes processals i de procediment administratiu derivades de les particularitats del dret substantiu valencià o de les especialitats de l'organització de la Generalitat.

L'Ordre de 14 d'abril de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes al cooperativisme agrari valencià, modificada per l'Ordre de 28 de juliol de 2009, va establir la regulació d'aquestes subvencions. Una de les línies bàsiques d'actuació, consistia en el suport als processos d'integració cooperativa.

Després de l'experiència adquirida en la gestió d'anteriors convocatòries, es fa necessari reforçar les actuacions de foment ja iniciades a través de l'esmentada Ordre de 14 d'abril de 2009.

En l'elaboració d'aquesta ordre, s'han seguit els principis de bona regulació de necessitat i eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència, enumerats en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Quant a la necessitat i eficàcia, l'orientació al mercat de les cooperatives, potenciar el seu nivell de competitivitat i la modernització de la seua oferta han de servir com a objectius a aconseguir, presents en qualsevol línia d'ajuda, contribuint al desenvolupament del sector cooperatiu agroalimentari valencià i reforçant la seua posició en la indústria agroalimentària i en el comerç, tant en el mercat interior com en l'exterior. Tot això comporta, seguint el principi de proporcionalitat, la necessària adopció d'aquelles mesures necessàries per a incrementar la seua dimensió, fomentant la concentració cooperativa i la intercooperació per a, d'aquesta manera, facilitar l'exercici d'activitats econòmiques i socials en l'àmbit rural, amb la millora de la qualitat, les condicions mediambientals i la capacitat de creació d'ocupació.

Pel que fa a la seguretat jurídica, s'ha tingut present la necessitat d'una constant adequació dels criteris de concessió de fons públics a les directrius que, en matèria de control d'ajudes d'Estat, es deriven de l'aplicació del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, així com l'estricte seguiment de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, de subvencions.

Des del punt de vista de l'eficiència, s'ha buscat la racionalització del procediment de concessió de les ajudes, seguint el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.



Pel que fa a l'aplicació del principi de transparència, tota la tramitació es realitzarà a través de la seu electrònica de la Generalitat, on estaran disponibles, tant les bases reguladores i els impresos associats, com una informació àmplia i detallada del tràmit administratiu, que han de seguir les possibles entitats beneficiàries de les subvencions contemplades.

En aplicació dels articles 1.4 i 7.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'especifica que a les subvencions regulades en aquesta ordre i a les convocatòries que es realitzen en aplicació d'aquesta, no els resulta aplicable l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i són compatibles amb el mercat interior, atés que tenen el caràcter d'ajudes de minimis, subjectes a allò que s'ha indicat en el Reglament (UE) 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013.

Per tot allò que s'ha exposat, conforme el Consell Jurídic Consultiu, de conformitat amb la Llei 38/2003, de 17 de novembre general de subvencions, i en virtut de les facultats que em confereix el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i els articles 160.2 i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, D'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions,





ORDENE



Article únic. Objecte i finançament

1. L'objecte d'aquesta ordre és aprovar les bases que regulen la concessió de subvencions, per a la integració cooperativa agroalimentària a la Comunitat Valenciana, especificades en l'annex I.

2. Aquestes subvencions estan finançades exclusivament amb fons de la hisenda pública valenciana.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. No-incidència pressupostària

L'aprovació d'aquestes bases no comporta, en si mateixa, obligacions econòmiques en els pressupostos de la Generalitat, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre's, d'acord amb la consignació pressupostària que s'establisca en el corresponent exercici.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA



Queden derogades les ordres següents:

– Ordre de 14 d'abril de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes al cooperativisme agrari valencià.

– Ordre de 28 de juliol de 2009, per la qual es modifica l'Ordre de 14 d'abril de 2009, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'aproven les bases reguladores de les ajudes al cooperativisme agrari valencià.

Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquesta norma.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Normativa aplicable

Aquesta ordre es dicta en desplegament d'allò que s'ha disposat en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, així com en els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i del reglament que la desplega, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.





Segona. Competències desenvolupament

Es faculta la persona que ocupe la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries per a emetre les convocatòries anuals de les subvencions i els actes, resolucions i instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Tercera. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 16 de maig de 2017



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO





ANNEX I

Bases reguladores del règim de subvencions



Primera. Objecte i règim jurídic

1. Aquestes bases regulen la concessió de subvencions per a la integració cooperativa agroalimentària a la Comunitat Valenciana.

2. El règim de subvencions s'acull al Reglament (UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, 24.12.2013) i la resta de normativa que siga aplicable. No serà aplicable aquest règim de subvencions a les empreses previstes en l'article 1.1 de l'esmentat reglament.



3. La concessió de les subvencions es tramitarà, d'acord amb l'article 163 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per mitjà del règim de concurrència competitiva.



Segona. Entitats beneficiàries

1. Podran ser entitats beneficiàries de les subvencions a què es refereixen aquestes bases:

a) Les cooperatives agroalimentàries, o les cooperatives de segon grau constituïdes majoritàriament per cooperatives agroalimentàries, resultants d'un procés de fusió. Les entitats participants en el procés podran ser, a part de cooperatives o escissions d'aquestes, societats civils o mercantils.

b) Les cooperatives de segon grau constituïdes majoritàriament per cooperatives agroalimentàries.

c) Els grups cooperatius constituïts majoritàriament per cooperatives agroalimentàries.

d) Les societats mercantils en què, almenys el 50 % de les seues persones sòcies siguen cooperatives agroalimentàries i posseïsquen més del 50 % dels drets de vot de l'entitat.

e) Les cooperatives agroalimentàries que s'integren en qualsevol de les entitats resultants descrites en les lletres b, c i d. En aquest cas, els únics conceptes subvencionables seran la maquinària i béns d'equip que hagen d'adquirir, d'acord amb el que estableix el Pla d'integració.



2. La condició d'entitat beneficiària s'obtindrà a partir del moment de la fusió, constitució o integració, i tindrà una duració màxima de cinc anys.

3. Als efectes d'aquesta ordre, s'entén per cooperatives agroalimentàries, cooperatives de segon grau i grups cooperatius, les entitats inscrites en el corresponent registre, d'acord amb la Llei 27/1999, de 16 de juliol, de cooperatives, o amb el Decret legislatiu 2/2015, de 15 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana. Igualment, les cooperatives polivalents, l'activitat principal de les quals siga l'agrària.

4. Perquè qualsevol entitat resultant de les especificades en el punt 1 puga obtindre la condició de beneficiària, almenys dos cooperatives que participen en el procés d'integració han de tindre més de dos anys d'activitat.

5. Les entitats beneficiàries hauran de tindre la seua seu social i desenvolupar l'activitat cooperativitzada amb els seus socis, totalment o parcialment, en algun dels municipis de la Comunitat Valenciana i hauran de reunir els requisits establits en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Tercera. Actuacions objecte de les subvencions

1. Les cooperatives agroalimentàries que estiguen immerses en un procés d'integració, el resultat del qual siga una de les persones jurídiques definides en la base segona, podran rebre una subvenció per les despeses en què incórreguen vinculats a aquest procés.

2. Els estatuts de l'entitat resultant de la integració, recolliran el compromís de les persones sòcies que la integren, d'aportar a aquesta la totalitat de la seua producció compromesa en el procés, per a la seua comercialització en comú, així com a mantindre's en aquesta durant un període mínim de cinc anys.

3. Les entitats resultants de la integració hauran de mantindre la seua activitat durant almenys cinc anys des de la seua constitució.



Quarta. Conceptes subvencionables

1. Els conceptes subvencionables es regiran pel que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la resta de normativa en vigor que siga aplicable.

2. Seran subvencionables les despeses amortitzables i d'inversió, recollides en el Pla d'integració, d'acord amb el detall següent: inversions materials, com a construcció, adquisició i millora de béns immobles, maquinària i béns d'equip, elements mòbils i programes informàtics. Quant a les despeses amortitzables, es podran considerar les despeses de constitució de la nova entitat i d'assessoria per a la preparació del projecte d'integració i de la inversió auxiliable.

3. Seran subvencionables les despeses corrents de gestió generades per la integració, recollits en el Pla d'integració, que incloguen els conceptes següents:

a) Lloguer d'immobles destinats a oficines, així com material consumible.

b) Serveis de comunicacions, energia elèctrica, subministrament d'aigua i neteja de locals.

c) Assessorament jurídic, fiscal, laboral i elaboració d'auditories.



d) Retribucions del personal tècnic, d'administració i direcció, directament relacionat amb el projecte, en què s'inclou les despeses de formació necessaris per a adaptar-se a la nova estructura. També seran auxiliables, les despeses de personal derivades de l'adequació de les plantilles laborals, a la situació resultant després de la integració.



e) Dietes i despeses de viatge relacionades amb el procés d'integració, inclòs el lloguer de vehicles.

f) Despeses d'amortització dels actius que siga necessari desinvertir a causa de la integració, que hauran d'estar avalats per l'informe d'auditoria corresponent.

4. Per a l'admissió de les despeses com a subvencionables, s'hauran de tindre en compte les precisions següents:

a) Els costos generals com a honoraris de serveis d'arquitectura, enginyeria i consultoria, no podran superar el 12 % del cost total de la inversió.

b) No seran subvencionables les despeses realitzades amb anterioritat a la sol·licitud d'ajuda. Únicament seran subvencionables les despeses següents realitzades amb anterioritat a la presentació de la sol·licitud de la subvenció: honoraris tècnics, estudis de viabilitat, despeses de constitució de la nova entitat i d'assessoria per a la preparació del projecte d'integració i de la inversió auxiliable, adquisició de patents o llicències i obtenció de permisos.

c) No seran subvencionables els costos d'adquisició de terrenys.

d) En cap cas les despeses subvencionables podran superar el valor de mercat.

5. Les despeses en arrendaments financers (lísing) per a l'adquisició d'actius seran subvencionables durant les anualitats incloses en la resolució de concessió de la subvenció. No seran subvencionables les despeses que superen el cost de mercat i els següents costos lligats al contracte d'arrendament financer: impostos, marge de l'arrendador, interessos de costos de refinançament, despeses generals o assegurances.



Cinquena. Quantia i compatibilitat de les subvencions

1. La quantia de la subvenció no podrà superar el 50 % de la despesa subvencionable. Igualment, no excedirà de 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. El període de tres exercicis fiscals es determinarà prenent com a referència els exercicis fiscals utilitzats pel beneficiari i totes les ajudes s'expressaran com a subvenció en efectiu, amb xifres empleades brutes, és a dir, abans de deducció d'impostos o altres càrregues. Aquest període presenta a més un caràcter mòbil, és a dir que per a tota nova ajuda de minimis que es concedisca, s'ha de calcular la quantia total d'ajudes de minimis atorgades en l'exercici fiscal present i en els anteriors.

2. Les ajudes previstes en aquesta ordre podran acumular-se amb:



a) Altres ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) número 360/2012, de la Comissió, fins al límit màxim establit en aquest últim reglament.

b) Altres ajudes de minimis concedides d'acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2, del Reglament(UE) número 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre, el qual estableix un límit màxim de 200.000 euros per a totes les ajudes de minimis concedides a una persona física o jurídica en tres exercicis fiscals, inclòs en aquest límit l'import de l'ajuda sol·licitada i siga quina siga la forma d'ajuda de minimis o l'objectiu perseguit.

3. Les ajudes previstes en aquesta ordre no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si aquesta acumulació excedira de la intensitat d'ajuda o de l'import superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas, per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics, podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.



Sisena. Sol·licitud i documentació

1. Per a cada exercici pressupostari, es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l'oportuna convocatòria i l'import global màxim de la subvenció a concedir.

2. Les sol·licituds de subvenció es dirigiran a la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, de la conselleria competent en matèria d'agricultura. El termini de presentació de sol·licituds es determinarà en cada convocatòria.

3. Les sol·licituds d'ajuda de despeses amortitzables i d'inversió, podran tindre caràcter plurianual.

4. Atesa la condició de persones jurídiques dels possibles beneficiaris, d'acord amb l'article 14.b de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la presentació de sol·licituds haurà de realitzar-se telemàticament, i per a això s'accedirà al catàleg de serveis públics interactius de la Generalitat, accessibles en la seu electrònica de la Generalitat (pst://sede.gva.es) i se seleccionarà el servei corresponent, on estaran disponibles els impresos associats. Per a poder accedir a aquest sistema telemàtic, l'entitat sol·licitant haurà de disposar de firma electrònica avançada, bé amb el certificat reconegut d'entitat (persones jurídiques) o bé amb el certificat reconegut per a ciutadans (persona física), ambdós emesos per l'Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana, o qualsevol altre admés per la seu electrònica. En el cas de presentar un certificat digital de persona física i que s'actue en representació d'una persona jurídica, s'haurà d'inscriure prèviament en el registre de representacions de caràcter voluntari davant de la Generalitat per a la realització de tràmits per via telemàtica.

5. Les entitats beneficiàries descrites en la base segona, hauran de presentar davant de la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, un Pla d'integració que incloga almenys la informació següent:

a) Identificació de l'entitat resultant de la integració, amb indicació de les persones membres de l'òrgan d'administració i entitats sòcies participants en aquesta, i indicaran el volum de negoci aportat per cadascuna i delimitaran la zona geogràfica d'actuació.

b) Objectius perseguits, actuacions previstes i cronograma d'actuació. Descripció de l'activitat que es va dur a terme, en què s'indicarà la ubicació de la seu social de l'empresa, lloc en què es realitzaran les inversions i desenvolupar l'activitat, les activitats exercides fins a la data, el personal que promou l'actuació, indicant la formació que posseeix en la matèria, així com el personal assalariat del que es disposa.

c) Estudi de viabilitat socioeconòmica de l'activitat a desenvolupar. S'haurà d'incloure una previsió d'ingressos i despeses de l'entitat resultant, durant els 3 anys posteriors a la integració, amb especificació del sector d'activitat i volum d'aquesta en unitats físiques.

d) Inversions que hagen de ser dutes a terme, tant per l'entitat resultant com per les cooperatives sòcies d'aquesta. En el cas de reestructuració productiva derivada del procés d'integració, s'haurà d'especificar i valorar la inversió que s'ha d'escometre.

e) Estimació del pressupost del procés, d'acord amb el desglossament de despeses subvencionables recollides en la base quarta.

6. A més, les sol·licituds s'acompanyaran de la documentació que es determina en l'annex II d'aquesta ordre, excepte modificacions en la corresponent resolució anual de convocatòria de subvencions.



Setena. Ordenació i instrucció del procediment i avaluació de les sol·licituds

1. L'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment de concessió de la subvenció, és el servei amb competències en matèria de cooperatives agroalimentàries, que pertanyen a la conselleria competent en matèria d'agricultura.

2. Si la sol·licitud no reuneix els requisits exigits, es requerirà a la persona interessada perquè en un termini màxim de 10 dies hàbils, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb indicació que si així no ho fera, se la tindrà per desistida de la petició, prèvia resolució en què es declare aquesta circumstància, amb indicació dels fets produïts i normes aplicables, d'acord amb els articles 23 de la Llei 38/2003, general de subvencions, i 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



3. Rebudes les sol·licituds, el personal funcionari del servei estudiarà l'adequació de les despeses per a les quals se sol·licita subvenció, els requisits establits en aquestes bases reguladores, després d'això emetrà un informe tècnic de subvencionalitat. Aquest informe serà posat a disposició de la Comissió de Valoració.

4. Les sol·licituds seran avaluades per un òrgan col·legiat de tres membres: la Comissió de Valoració. Els seus components seran nomenats per la persona titular de la direcció general amb competència en matèria de cooperatives agroalimentàries, entre el personal que preste els seus serveis en aquesta, i establiran qui tindrà la presidència i secretaria de l'esmentada comissió. Les comissions que es constituïsquen a l'empara d'aquesta ordre, s'ajustaran als principis de composició i presència equilibrada entre dones i homes, establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.



5. La Comissió de Valoració aplicarà el barem de la base huitena a les sol·licituds que hagen obtingut informe tècnic de subvencionalitat favorable, per part de l'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció d'aquestes. Es farà constar en acta la puntuació obtinguda per cada expedient, proposant la concessió d'ajuda a aquells que hagen obtingut la major puntuació, tenint en compte les disponibilitats pressupostàries. Constarà també en acta, per a cada expedient, la despesa total subvencionable, el percentatge d'ajuda que es proposa i l'import d'ajuda resultant.

6. La Comissió de Valoració formularà, en conseqüència, la pertinent proposta de resolució, que elevarà al titular de la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries.



Huitena. Criteris de valoració

1. El barem a aplicar per a la selecció d'entitats beneficiàries, constarà dels següents criteris de priorització, que seran acumulatius:



1r) Pel tipus d'entitat resultant del procés d'integració segons les lletres a, b, c i d de la base segona d'aquesta ordre:

– Fusió: 10 punts.

– Cooperativa de segon grau: 5 punts.

– Grup cooperatiu: 5 punts.

– Societat mercantil: 5 punts.

2n) Pel nombre de cooperatives agroalimentàries que estiguen immerses en el procés d'integració:

– Més de 10 cooperatives: 10 punts.

– Entre 6 i 9 cooperatives: 8 punts.

– Entre 3 i 5 cooperatives: 6 punts.

– Menys de 3 cooperatives: 4 punts.

3r) En relació amb la incorporació de joves (que no hagen complit els 41 anys en el moment de la sol·licitud d'ajuda) al Consell Rector o órgan de govern:

– Quan dos o més dels seus integrants siguen joves: 3 punts.

– Quan un dels seus integrants siga jove: 2 punts.

4t) En relació amb la incorporació de dones al Consell Rector o òrgan de govern:

– Quan dos o més dels seus integrants siguen dones: 3 punts.

– Quan un dels seus integrants siga dona: 2 punts.

5t) En relació amb la qualificació dels membres del Consell Rector o òrgan de Govern:

– Quan dos o més dels seus integrants siguen titulats universitaris: 4 punts.

– Quan un dels seus integrants siga titulat universitari: 3 punts.

– Quan dos o més dels seus integrants tinguen un diploma de formació professional: 2 punts.

– Quan un dels seus integrants tinga un diploma de formació professional: 1 punt.

En cas de posseir dos o més diplomes, només serà computable el de major nivell acadèmic.

2. La puntuació màxima abastable per un projecte per aplicació dels anteriors cinc criteris de priorització és de 30 punts. Per als apartats 3, 4 i 5 la duració del període de nomenament del membre a puntuar, haurà de ser de com a mínim quatre anys.

3. D'acord amb el que estableix l'article 6 del Decret del Consell 279/2004, de 17 de desembre, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de persones amb discapacitat, en el cas d'empat de les millors proposicions en la puntuació final obtinguda per les entitats sol·licitants, tindrà preferència en l'adjudicació la que acredite ocupar major percentatge de personal treballador amb diversitat funcional o bé es comprometa a contractar un percentatge major d'aquest durant i per a l'execució de l'actuació.

4. Si persisteix l'empat, primarà la puntuació obtinguda en cadascun dels criteris segons l'ordre establit en aquesta base. Si continuara l'empat, seran prioritzades les sol·licituds d'acord amb la data i hora del registre d'entrada.



Novena. Resolució de les sol·licituds de subvenció

1. De conformitat amb allò que disposa l'article 63 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en l'article 9 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, i en l'article 160.5 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, l'atribució de resoldre les subvencions regulades en aquesta ordre.

2. Rebuda la proposta de resolució de la comissió de valoració, emetrà la corresponent resolució, que d'acord amb la Llei 38/2003, general de subvencions, serà motivada.

3. Les resolucions de les sol·licituds de subvenció, seran notificades a les persones interessades, per l'òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment dins del termini de sis mesos. El termini es computarà a partir de la publicació de la corresponent convocatòria anual de subvencions, llevat que aquesta pospose els seus efectes a una data posterior. D'acord amb l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat Valenciana, el silenci administratiu tindrà caràcter desestimatori.

4. La resolució de concessió de la subvenció establirà: l'import de la despesa total subvencionable, la quantia i percentatge de la subvenció concedida, subjecció d'aquesta al règim de minimis, les anualitats en què es distribueix la subvenció concedida i els conceptes exclosos de la percepció d'aquesta subvenció.

5. La resolució de concessió posa fi a la via administrativa i aquesta podrà ser recorreguda segons el que disposen els articles 123 i 124 de la 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Deu. Modificacions de l'actuació inicial aprovada i reajustament d'anualitats

En el cas que l'entitat beneficiària necessite una re programació de les anualitats de la subvenció concedida, haurà de presentar una sol·licitud abans del 30 de novembre de l'any anterior a l'anualitat que es pretén modificar, acompanyada d'una justificació valorada de les circumstàncies que concorren en la modificació pretesa. La persona titular de la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, emetrà la corresponent resolució sobre la modificació sol·licitada en el termini màxim de dos mesos des de la presentació, tenint en compte la causa que ha originat la sol·licitud i les disponibilitats pressupostàries de l'exercici que es tracte.



Onze. Sol·licitud de pagament i justificació de despeses

1. La sol·licitud de pagament de la subvenció es presentarà, per l'entitat beneficiària, en la seu electrònica de la Generalitat, on estarà disponible el formulari adequat a aquest efecte. La sol·licitud corresponent a cada anualitat, tindrà com a termini final el 15 d'octubre del respectiu any, excepte assenyalament de data diferent en la resolució de convocatòria anual de subvencions. A la sol·licitud de pagament s'acompanyarà el compte justificatiu, explicitat en el punt 2, i la resta de documentació que està recollida en l'annex II.

2. La justificació de les despeses es realitzarà per mitjà del compte justificatiu, regulada en l'article 72 del Reial decret 887/2006 pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. El compte justificatiu contindrà la documentació següent:

a) Una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

b) Una memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que contindrà:

– Una relació classificada de les despeses i inversions de l'activitat, amb identificació del creditor i del document, el seu import, la data d'emissió i, si és el cas, la data de pagament, acompanyada dels justificants de despesa i pagament. Els justificants de despesa hauran de ser factures o altres documents probatoris de la despesa realitzada, i els de pagament extractes bancaris que acrediten la materialització del pagament de les factures. En cap cas s'admetran pagaments en metàl·lic.

– Una relació detallada d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada, amb indicació de l'import i la procedència o bé declaració de responsabilitat que no ha percebut cap altra ajuda.

3. En el supòsit de subvencions plurianuals, es justificarà en cada exercici pressupostari l'import de l'anualitat corresponent.



Dotze. Obligacions generals de les entitats beneficiàries

Les entitats beneficiàries de les subvencions hauran de complir els preceptes establits en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normativa en vigor, i en concret els següents:

a) Complir l'objectiu, executar el projecte o realitzar l'activitat que fonamenta la concessió de la subvenció.

b) Justificar el compliment dels requisits i condicions establits en la normativa aplicable i, si és el cas, en el corresponent informe tècnic de subvencionalitat, emès per l'òrgan instructor.

c) Sotmetre's a les actuacions de control a efectuar, en relació amb l'operació subvencionada, per l'òrgan concedent i per la Intervenció General de la Generalitat, aportant tota aquella informació que li siga requerida en l'exercici d'aquestes actuacions. Així mateix, hauran de mantindre a disposició de les entitats abans mencionades, els justificants de despeses i d'ingressos de l'operació, fins a cinc anys després de la data en què la Generalitat va resoldre concedir la subvenció.

d) Trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. Aquestes comprovacions es realitzaran d'ofici per la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, llevat que conste en la sol·licitud l'oposició expressa per part de l'entitat interessada. En aquest cas, aquesta haurà d'aportar l'acreditació corresponent.

e) Acreditar, per mitjà de declaració responsable, la no-concurrència de cap de les circumstàncies previstes en els punts 2 i 3, de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

f) Comunicar a l'òrgan concedent, tan prompte com es conega i sempre amb anterioritat a la sol·licitud de pagament de la subvenció, l'obtenció d'altres ajudes públiques per al mateix projecte.

g) Procedir al reintegrament dels fons percebuts quan corresponga, d'acord amb el que estableixen els articles 36, 37 i 40 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

h) Aportar declaració responsable de compliment de la norma sobre integració de persones amb diversitat funcional, o si és el cas l'exempció i, així mateix, declaració de percentatge de persones treballadores amb diversitat funcional sobre plantilla total, tancada al 31 de desembre de l'any anterior al de la presentació de la sol·licitud de subvenció, d'acord amb el que disposa el Decret 279/2004, del Govern Valencià.



i) Acreditar, per mitjà de declaració responsable, que no s'han iniciat els treballs amb anterioritat a la sol·licitud de la subvenció. Aquesta declaració podrà ser contrastada en la seua veracitat per mitjà de controls realitzats per l'Administració concedent.



Tretze. Obligacions específiques de les entitats beneficiàries

L'entitat beneficiària haurà de reembossar la subvenció concedida, si en els tres anys des de la data en què la Generalitat va resoldre l'últim pagament de la subvenció, es produeix qualsevol de les circumstàncies següents:

a) El cessament o la relocalització d'una activitat productiva fora de la zona d'actuació establida en el Pla d'Integració.

b) Un canvi en la propietat d'un element d'infraestructura que proporcione a una empresa o un organisme públic un avantatge indegut.



c) Un canvi substancial que afecte la naturalesa, els objectius o les condicions d'execució de l'operació, de manera que es menyscaben els seus objectius originals. El canvi de titularitat dels béns subvencionats només podrà efectuar-se en els termes establits en a l'article 31.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Catorze. Incompliment d'obligacions relatives a la justificació

1. D'acord amb la normativa superior en matèria de subvencions, l'incompliment dels terminis previstos en aquesta ordre, per a la presentació de l'expedient de sol·licitud de pagament d'una anualitat, suposarà la pèrdua de l'import de subvenció no justificat.

2. Únicament s'abonarà la totalitat de la subvenció concedida si la inversió del projecte ha sigut justificada íntegrament; en qualsevol altre cas, només s'abonarà la part de la subvenció proporcional als justificants de despesa aportats.

3. En el cas que en un control es detecte l'existència d'una infracció de les normes de concurrència d'ajudes, s'incoarà un procediment de reintegrament de la subvenció, a fi de restituir el compliment de la normativa dels règims d'ajuda concurrents. La fase d'instrucció d'aquest correspondrà al servei competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, corresponent la seua resolució a la persona titular de la direcció general de què depenga.



Quinze. Seguiment i control

1. Les entitats beneficiàries de les ajudes se sotmetran a controls administratius, sobre el terreny i a posteriori, així com qualsevol altra actuació de comprovació i control financer que corresponga a la Intervenció General, aportant tota aquella informació que els siga requerida en l'exercici d'aquestes actuacions. En aquests controls es comprovarà el compliment dels objectius, requisits i compromisos adquirits.

2. D'acord amb el que estableix l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per part de la direcció general competent en matèria de cooperatives agroalimentàries, s'elaborarà un pla de control que haurà de ser aprovat amb caràcter previ a la seua execució i en què s'especificaran els tipus de control a efectuar, els criteris de selecció de la mostra i el percentatge mínim de subvenció a controlar respecte a l'import global.

3. El mètode de comprovació de la realització de l'activitat, consistirà en la realització de controls administratius i controls sobre el terreny a les entitats beneficiàries, a fi de verificar la correcta execució del Pla d'Integració. Igualment, es realitzaran controls per mostreig per a verificar el manteniment de les condicions que van permetre el seu accés a l'ajuda, durant els cinc anys següents a la concessió d'aquesta.

Setze. Pèrdua o minoració de la subvenció i reintegrament d'aquesta

1. Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent i incompatible de subvencions atorgades per altres administracions públiques o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió i, si és el cas, a la pèrdua del dret al cobrament total o parcial de la subvenció. En tot cas, la modificació s'adequarà al procediment i causes legalment establides.

2. Són causes de reintegrament, les previstes en els articles 36 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i la resta de normes concordants.



Dèsset. Règim d'infraccions i sancions

El règim sancionador en la matèria regulada en aquesta ordre serà l'establit en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, en els seus preceptes bàsics, així com en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.







ANNEX II

Documentació que cal presentar



1. Documentació que cal presentar en el moment de la sol·licitud de subvenció.

1) Sol·licitud de subvenció degudament emplenada, que comportarà:

– L'autorització a l'òrgan gestor per a demanar els certificats d'estar al corrent en les obligacions fiscals (Agència Tributària i Generalitat) i davant la Seguretat Social, excepte oposició expressa,

– Declaració responsable que acredite el compliment, o si és el cas l'exempció, de la normativa sobre integració laboral de persones amb diversitat funcional, en els termes que preveu l'article 6 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures per al foment d'ocupació de persones discapacitades,



– Compte bancari per la qual es desitja cobrar l'ajuda,

– Declaració responsable que l'entitat sol·licitant no està incursa en les prohibicions establides en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions,

– Declaració responsable d'ajudes rebudes o sol·licitades per a les despeses subvencionables continguts en la sol·licitud,

– Declaració responsable d'altres ajudes de minimis concedides o sol·licitades en l'exercici corrent i en els dos anteriors,

2) Certificació sobre els òrgans de govern i representació de l'entitat en vigor, així com que l'òrgan competent segons els seus estatuts, ha acordat la sol·licitud d'aquesta ajuda.

3) Còpia del CIF de la persona jurídica sol·licitant.

4) Còpia dels comptes anuals de l'últim exercici tancat, així com certificat de la seua aprovació i inscripció en el registre públic que siga preceptiu.

5) Pla d'integració establit en la base sisena.

6) Despeses previstes agrupades per partides pressupostàries, protegides per factures proforma o pressupostos, indicant característiques tècniques, si és el cas, i termini d'execució d'aquestes. Quan l'import de l'operació subvencionable supere les quanties indicades en l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, el beneficiari haurà de presentar, en el moment de la sol·licitud de l'ajuda, almenys tres ofertes de diferents proveïdors i justificar que l'elecció d'entre aquestes es va realitzar d'acord amb criteris d'eficiència, proporcionant una memòria explicativa quan no recaiga l'adjudicació en la proposta econòmica més avantatjosa. Les tres ofertes hauran d'haver-se sol·licitat amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o l'entrega del bé.

7) Autobaremació tenint en compte els criteris a aplicar per a la selecció d'operacions establits en la base huitena. S'haurà d'aportar documentació justificativa dels mèrits al·legats.

8) Escriptura de constitució de l'entitat resultant de la integració i estatuts actualitzats, inscrits en el registre corresponent.



2. Documentació a presentar en la fase de pagament.

1. Sol·licitud de pagament degudament emplenada.

2. Còpia de la llicència municipal per a l'exercici de l'activitat, i la resta de permisos o inscripcions necessaris, en funció de l'activitat econòmica desenvolupada, que siguen exigibles legalment.

3. Compte justificatiu establit en la base onze.

Mapa web