Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 1/2015 de 26 de maig, conjunta de la Conselleria de Presidència, i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, i de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, per la qual es regula el procediment per a l'obtenció dels informes preceptius previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, per a l'exercici de les competències dels ens locals diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7545 de 11.06.2015
Número identificador:  2015/5447
Referència Base de Dades:  005296/2015
 



ORDE 1/2015 de 26 de maig, conjunta de la Conselleria de Presidència, i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, i de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, per la qual es regula el procediment per a l'obtenció dels informes preceptius previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, per a l'exercici de les competències dels ens locals diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació. [2015/5447]





Preàmbul



La Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local ha modificat, entre altres, la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, i dissenya un model competencial municipal nou per mitjà de la classificació de les competències de les entitats locals en pròpies, delegades i diferents de les pròpies o de les atribuïdes per delegació. Estes últimes competències només podran exercir-se quan no es pose en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda municipal i no s'incórrega en un supòsit d'execució simultània del mateix servici públic amb una altra administració pública. Per a tot això resulten necessaris els informes previs i vinculants de l'administració competent per raó de la matèria en què s'assenyale la inexistència de duplicitats, i de l'administració que tinga atribuïda la tutela financera sobre la sostenibilitat financera de les esmentades competències.

Així, l'article 7, apartat 4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, en la redacció que li dóna la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, establix que «les entitats locals només podran exercir competències diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació quan no es pose en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda municipal, d'acord amb els requeriments de la legislació d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i no s'incórrega en un supòsit d'execució simultània del mateix servici públic amb una altra administració pública. Per a tot això seran necessaris i vinculants els informes previs de l'administració competent per raó de matèria, en què s'assenyale la inexistència de duplicitats, i de l'administració que tinga atribuïda la tutela financera sobre la sostenibilitat financera de les noves competències». I el segon paràgraf del referit apartat 4 de l'article 7 determina que «en tot cas, l'exercici d'estes competències haurà de realitzar-se en els termes que preveu la legislació de l'Estat i de les comunitats autònomes.»



Per tot això, i davant dels dubtes interpretatius sorgits amb motiu de l'entrada en vigor de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, la Direcció General d'Administració Local, en data 18 de juny de 2014, va emetre una circular informativa sobre el nou règim competencial amb l'objecte d'aclarir el marc d'actuació dels municipis en este àmbit (DOCV 7300, 20.06.2014).

En estos moments, i a la vista del criteri manifestat per l'Administració de l'Estat en distintes actuacions destinades a aclarir l'aplicació del règim competencial derivat de l'esmentada norma, es considera adequada l'aprovació d'un text normatiu que regule detalladament el procediment per a l'obtenció dels informes previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, com a requisit previ per a l'exercici de les competències dels ens locals diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació, deixant sense efecte la circular de la Direcció General d'Administració Local anteriorment mencionada. I això en aplicació del que disposa el títol VIII de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, que regula les relacions entre la comunitat autònoma i les entitats locals.



En virtut de les competències atribuïdes a la Generalitat en matèria de procediment administratiu com a conseqüència de les especialitats de l'organització de la Generalitat i en matèria de règim local per l'article 49.1, subapartats 3 i 8, respectivament, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i tenint en compte les facultats que ens conferix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i fent ús de les competències atribuïdes a la Conselleria de Presidència, i Agricultura, Pesca Alimentació i Aigua, en matèria d'administració local i a la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, en matèria d'hisenda pels articles 3 i 5 del Decret 9/2014, de 12 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les conselleries en què s'organitza l'Administració de la Generalitat, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana.





ORDENEM



Article 1. Objecte

Esta orde té com a objecte regular el procediment per a l'obtenció a la Comunitat Valenciana dels informes previstos en l'article 7.4 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les Bases de Règim Local, per a l'exercici de les competències dels ens locals diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació.



Article 2. Exercici de competències de les entitats locals diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació

1. S'entén per execució simultània o duplicitat de competències la confluència de l'acció pública duta a terme per altres administracions amb l'exercida per una entitat local sempre que l'acció tinga per destinatàries les mateixes persones i siga exercida en el mateix àmbit territorial d'actuació de l'entitat local.

S'entén que no concorre execució simultània quan:

– L'acció resulte complementària de l'exercida per una altra administració pública.

– No hi haja concurrència temporal en la prestació, per l'existència de cronologies diferenciades en la prestació del servici o activitat.

– No hi haja coincidència en la forma de la prestació del servici o activitat.

S'entendrà que la competència, diferent de la pròpia i de l'atribuïda per delegació, no posa en risc la sostenibilitat financera del conjunt de la hisenda local quan el seu exercici o realització no supera la capacitat de l'entitat per a finançar els seus compromisos de gastos presents i futurs, dins dels límits de dèficit, deute públic i morositat de deute comercial, d'acord amb el que establix la normativa en matèria de sostenibilitat financera i estabilitat pressupostària.



2. Per a exercir competències diferents de les pròpies i de les atribuïdes per delegació l'entitat local haurà d'obtindre prèviament:

a) L'informe sobre la inexistència de duplicitats o d'execució simultània del mateix servici públic amb una altra administració pública, que emetrà la direcció general competent en matèria d'administració local, prèvia consulta a la conselleria o conselleries competents per raó de la matèria.

b) L'informe sobre la necessitat que l'exercici d'estes competències complisca els principis d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i no es posen en risc. L'informe serà emés per la direcció general competent en matèria de tutela financera de les entitats locals.



Estos informes tindran caràcter preceptiu i vinculant, d'acord amb el que establix l'apartat 4 de l'article 7 de la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora de les bases del règim local.



Article 3. Documentació que ha d'acompanyar a la solicitud d'informes previs

1. La solicitud de l'informe sobre inexistència de duplicitats s'efectuarà davant de la direcció general competent en matèria d'administració local i haurà d'anar acompanyada d'una memòria subscrita pel titular o la titular de la presidència de l'entitat local en què es concrete el servici o activitat pública objecte de l'exercici de la competència solicitada.

2. La solicitud de l'informe sobre la sostenibilitat financera de les competències s'haurà de presentar, una vegada haja rebut l'entitat local l'informe favorable sobre inexistència de duplicitats, davant de la direcció general competent en matèria de tutela financera de les entitats locals, acompanyat de la documentació següent:

a) Informe de la intervenció local, en què es detallen:

I. El cost de la competència, i el seu reflex tant en el pressupost en vigor com en els pressupostos que s'incloguen en el corresponent pla pressupostari a mitjà termini; si el seu exercici afecta l'estat d'ingressos, ja siga per exigir complementarietat financera o per comportar cofinançament; si els compromisos de gastos derivats de la implantació de la competència generaren inestabilitat segons comptabilitat nacional, o afectaren la sostenibilitat financera de l'entitat, tant en el pressupost d'assumpció de la competència com en els inclosos en el pla pressupostari a mitjà termini.

II. Les dades de la liquidació de l'exercici immediat anterior, relatiu als indicadors de solvència: estalvi net, romanent de tresoreria per a gastos generals i nivell de deute consolidat sobre ingressos corrents liquidats.

III. Les dades de la liquidació de l'exercici immediat anterior, en termes de comptabilitat nacional, sobre el compliment de l'objectiu d'estabilitat, de la regla de gasto i del límit del deute.

IV. L'avaluació del compliment de l'objectiu d'estabilitat, i del límit del deute, corresponent al pressupost inicial de l'exercici corrent.



b) Últim informe trimestral del pressupost corrent sobre el compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària i del límit del deute així com valoració del compliment de la regla de gasto al tancament de l'exercici, i període mitjà de pagament als proveïdors.

En tot cas, la documentació a què es referixen els apartats a.III, a.IV i b anteriors, només haurà de remetre's en els supòsits en què, en el moment de presentar la solicitud d'informe, no es trobe a disposició de l'esmentada direcció general, ja siga per haver-la remés prèviament per l'entitat local o bé per estar disponible en l'Oficina Virtual per a la Coordinació Financera amb les entitats locals del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques.



Article 4. Procediment per a l'emissió dels informes previs

1. Una vegada rep la solicitud d'informe sobre inexistència de duplicitats, la direcció general competent en matèria d'administració local la remetrà a la conselleria o conselleries competents per raó de la matèria que hauran de pronunciar-se sobre la solicitud.

En qualsevol moment del procediment, previ a l'emissió d'este informe, es podrà solicitar a l'entitat local tota la documentació que s'estime pertinent.

El termini en què ha d'emetre's l'informe corresponent per la conselleria o conselleries competents per raó de la matèria és d'un mes. Després d'haver evacuat l'informe, serà remés a la direcció general competent en matèria d'administració local, la qual disposarà d'un mes, des de la recepció d'aquell, per a emetre l'informe que li corresponga.



Este informe sobre inexistència de duplicitats l'ha d'enviar la direcció general competent en matèria d'administració local a l'òrgan competent en matèria de tutela financera simultàniament a la notificació a l'entitat local interessada.

2. La direcció general competent en matèria de tutela financera d'entitats locals disposarà, des de la solicitud de l'informe de sostenibilitat financera, d'un termini màxim d'un mes per a emetre'l i notificar-lo a l'entitat local, i ho comunicarà a la direcció general competent en matèria d'administració local.

3. El venciment dels terminis màxims sense haver-se notificat els informes sobre la inexistència de duplicitats i sostenibilitat financera donarà lloc al silenci administratiu en els termes que preveu l'article 43.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

1. Es deixa sense efecte la Circular de 18 de juny de 2014, de la Direcció General d'Administració Local, sobre el nou règim competencial previst en la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local.

2. Queden derogades totes les normes que, del mateix rang o d'un rang inferior, s'oposen al que disposa esta orde.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Esta orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 26 de maig de 2015



El conseller de Presidència i

Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,

JOSÉ CÍSCAR BOLUFER



El conseller d'Hisenda i Administració Pública,

JUAN CARLOS MORAGUER FERRER

Mapa web