Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 72/2021, de 21 de maig, del Consell, d'organització de l'orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9099 de 03.06.2021
Número identificador:  2021/6157
Referència Base de Dades:  005413/2021
 



DECRET 72/2021, de 21 de maig, del Consell, d'organització de l'orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià. [2021/6157]

Índex

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Article 2. Àmbit d'aplicació

Article 3. Estructura de l'orientació educativa i professional

Títol II. Organització de l'orientació educativa i professional

Capítol I. L'acció tutorial i l'orientació educativa

Article 4. Acció tutorial i orientació educativa

Capítol II. Els equips d'orientació educativa

Article 5. Equips d'orientació educativa

Article 6. Funcions de l'equip d'orientació educativa

Capítol III. Els departaments d'orientació educativa i professional



Article 7. Departaments d'orientació educativa i professional

Article 8. Funcions del departament d'orientació educativa i professional

Article 9. Direcció del departament d'orientació educativa i professional

Capítol IV. La coordinació externa dels equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional

Article 10. Agrupacions d'orientació de zona

Article 11. Coordinació territorial de l'orientació

Capítol V. Les unitats especialitzades d'orientació

Article 12. Unitats especialitzades d'orientació

Article 13. Funcions de les unitats especialitzades d'orientació

Article 14. Personal de les unitats especialitzades d'orientació

Article 15. Direcció de la unitat especialitzada d'orientació

Article 16. Secretaria-habilitació de la unitat especialitzada d'orientació

Títol III. La planificació de l'orientació educativa i professional

Article 17. Pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial

Disposicions addicionals

Primera. Serveis psicopedagògics escolars

Segona. Gabinets psicopedagògics municipals

Tercera. Gabinets psicopedagògics autoritzats en centres privats concertats

Quarta. Centres privats concertats

Cinquena. Zones geogràficament aïllades i medi rural

Sisena. Unitats d'atenció i intervenció del Pla PREVI

Setena. Centres d'educació especial com a centres de recursos

Huitena. Canvis de denominació

Novena. Incidència pressupostària

Disposicions transitòries

Primera. Audició i llenguatge i orientació educativa en centres privats concertats

Segona. Personal no docent adscrit als serveis psicopedagògics escolars

Disposició derogatòria

Única. Derogació normativa

Disposicions finals

Primera. Desenvolupament reglamentari

Segona. Difusió i supervisió de la norma

Tercera. Modificació de l'Ordre 33/2018, de 10 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Quarta. Entrada en vigor





I



La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, disposa que els poders públics prestaran una atenció prioritària al conjunt de factors que afavoreixen la qualitat de l'ensenyament, entre els quals es troba l'orientació educativa i professional amb perspectiva de gènere i inclusiva, com un dret bàsic de l'alumnat i un mitjà necessari per a l'assoliment d'una formació personalitzada, que propicie una educació integral en coneixements, destreses i valors. Així doncs, l'orientació i l'acció tutorial acompanyen l'alumnat en el procés educatiu, individual i col·lectiu, al llarg de totes les etapes educatives.



La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la formació professional, en el títol III, planteja un model d'informació i d'orientació professional integrat i de qualitat en les etapes educatives inicials, en els centres educatius del sistema i en els centres integrats públics de formació professional.

La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència reconeix els drets de la infància i l'adolescència i el principi de corresponsabilitat de tota la societat, les administracions públiques i les famílies, com també l'establiment del marc normatiu que defineix les polítiques públiques en aquest àmbit i la distribució de competències i mesures de coordinació d'aquestes polítiques.

El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d'equitat i d'inclusió en el sistema educatiu valencià, dedica el capítol cinqué a l'orientació educativa, psicopedagògica i professional en el marc de l'escola inclusiva, que s'estructura i s'organitza en diferents nivells d'actuació, en què els professionals treballen de manera coordinada.

El Decret 252/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l'organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional, estableix l'estructura i les funcion dels departaments d'orientació acadèmica i professional com a òrgans de coordinació docent en els quals s'articulen les funcions d'orientació i tutoria, així com una oferta curricular adaptada i diversificada.

El Decret 253/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l'organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d'Educació Infantil o d'Educació Primària, atribueix determinades tasques als equips d'orientació educativa i psicopedagògica de la zona.

El Decret 173/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, atribueix a la Direcció General d'Inclusió Educativa, entre altres, la competència d'ordenar i gestionar els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional, així com el suport als centres educatius i a altres organismes amb competències en aquesta matèria.





II



L'escola actual està sotmesa a noves exigències i demandes, que són el reflex d'una societat diversa i globalitzada en què els canvis socials, econòmics i productius succeïxen a un ritme ràpid. Aquesta realitat comporta que els centres educatius estiguen sotmesos a processos d'adaptació constant, però també que participen com a agents transformadors, contribuint a l'eliminació de les barreres existents en els diferents contextos i creant les oportunitats perquè tot l'alumnat puga accedir i romandre en el sistema educatiu en condicions d'igualtat i d'equitat, tinga èxit en els estudis i millore la seua inserció sociolaboral, posant especial atenció a l'alumnat que es troba en situació de major vulnerabilitat i en risc d'exclusió.



Aquests processos de transformació requereixen, d'una banda, el compromís i el lideratge dels equips directius, que treballen conjuntament amb la comunitat educativa i els agents de l'entorn, i d'altra, que les polítiques educatives tinguen com a referent els mateixos centres i el seu context pròxim, implementant actuacions de caràcter global y multisectorial.

En aquests escenaris canviants, l'orientació educativa i professional constitueix un dels pilars essencials, en tant que facilita que les persones adquirisquen les competències necessàries per a desenvolupar el seu projecte de vida i professional, gestionar les decisions amb autonomia, adaptar-se amb èxit als canvis, previstos i imprevistos, que poden produir-se en els diferents àmbits i al llarg de la vida, i reconéixer i aprofitar les oportunitats que se'ls presenten.

D'aquesta manera, l'orientació educativa i professional esdevé un factor clau que afavoreix la qualitat de l'ensenyament, com un dret bàsic que s'ha de posar a l'abast de la totalitat de l'alumnat al llarg del seu procés formatiu, des de les etapes inicials, i com una tasca col·lectiva, que implica la necessària col·laboració entre els diferents agents, amb especial consideració de les famílies.

Aquest enfocament requereix que l'orientació educativa i professional estiga contextualitzada a les diferents realitats i necessitats existents, que es planifique i es desenvolupe des dels centres educatius en tots els nivells de resposta i al llarg de les diferents etapes, que forme part de la funció docent i que s'integre en el procés educatiu a través dels diferents plans, programes i àmbits d'actuació: la docència, la tutoria i l'orientació especialitzada, en col·laboració amb tota la comunitat educativa i els agents de l'entorn.





III



Aquesta nova organització de l'orientació educativa i professional ha d'estar en consonància també amb els models d'educació inclusiva i d'orientació per a la vida, cosa que implica tindre en consideració els aspectes generals següents:

1. Donar suport al procés de transformació dels centres cap a una educació de qualitat, inclusiva i equitativa per a tot l'alumnat, amb el propòsit de promoure i aconseguir canvis consistents en les seues cultures, polítiques i pràctiques.

2. Posar el focus de la intervenció en el conjunt del centre, contribuint al benestar de la comunitat educativa i al procés de millora de l'organització.

3. Actuar des d'una perspectiva educativa i de drets, i no des d'una perspectiva mèdica o essencialista, que se centre en la identificació i l'eliminació de les barreres presents en el context escolar i sociocultural i en la dinamització dels recursos que augmenten la capacitat dels centres educatius per a respondre de forma inclusiva a la diversitat, perquè tot l'alumnat puga aconseguir un desenvolupament integral i equilibrat de totes les seues capacitats.

4. Garantir que les experiències d'aprenentatge de tot l'alumnat es planifiquen i es desenvolupen de forma personalitzada, implicant-lo en la presa de decisions i posant el focus no només en les seues necessitats i interessos, sinó també en les seues fortaleses i possibilitats de progrés.

5. Adoptar una perspectiva ecològica-sistèmica, que faça possible la participació en cada nivell de resposta de tots els agents implicats, interns i externs, a través d'interaccions simètriques i cooperatives.



6. Desenvolupar un sistema d'orientació professional ajustat i eficaç, que contribuïsca a la consideració de tot tipus d'opcions formatives i professionals i que fomente la igualtat efectiva de dones i homes.





IV



En el sistema educatiu valencià, fins al moment actual, han coexistit estructures de l'orientació educativa i professional clarament diferenciades entre les diferents etapes. Així, els centres d'educació infantil i primària han comptat amb la intervenció dels serveis psicopedagògics escolars de titularitat de la Generalitat, com a equips de sector externs als centres, i amb els gabinets psicopedagògics municipals dependents d'ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors. Els centres d'educació secundària, per altra banda, disposen de departaments d'orientació acadèmica i professional com a equips interns.



Si bé és cert i cal reconéixer que els serveis psicopedagògics escolars han desenvolupat un treball amb alts nivells de qualitat i professionalitat, els reptes que ha d'afrontar l'escola actual requereixen avançar cap a noves formes d'organització, amb l'objectiu d'implantar un sistema integrat de l'orientació al llarg de totes les etapes educatives que implique les diferents administracions, serveis i agents de l'orientació, tot aprofitant els avantatges i l'experiència acumulada de totes les estructures.

En la nova organització que estableix aquest decret, els equips d'orientació educativa, en les etapes d'educació infantil i primària, i els departaments d'orientació educativa i professional, en educació secundària, com a òrgans de coordinació interprofessional, contribuïxen a dinamitzar els canvis i les transformacions des de dins del centre, sense renunciar a les xarxes externes de coordinació i de suport a la seua intervenció.

Les agrupacions d'orientació de zona interconnecten els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional, facilitant així els processos de transició i l'establiment de línies conjuntes d'actuació que promoguen la prevenció i el desenvolupament integral de l'alumnat des de la infància i l'acompanyament al llarg del seu procés formatiu. Complementàriament, les coordinacions periòdiques amb altres professionals dins d'un mateix àmbit territorial possibiliten la cohesió, el treball horitzontal, l'intercanvi d'informació, experiències i recursos, la formació especialitzada, l'establiment d'estratègies de gestió conjunta i l'enriquiment professional.



Les unitats especialitzades d'orientació, juntament amb la inspecció d'educació, els centres d'educació especial com a centres de recursos, la xarxa de centres de formació, innovació i recursos per al professorat (CEFIRE) i els diferents dispositius de l'entorn sociocomunitari, ofereixen assessorament, intervenció i recursos complementaris a les intervencions que, des de la proximitat, realitzen els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional.





V



Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a l'any 2021, i desenvolupa l'objectiu operatiu 3.2.14 del Pla Valencià d'Inclusió i Cohesió Social 2017-2022 (Pla VICS): redefinir el model d'orientació educativa, a partir de l'anàlisi de l'actual model per a millorar la seua qualitat i eficiència; i garantir la coherència de les actuacions orientadores al llarg de totes les etapes educatives i a l'inici previ de l'escolarització.

En la tramitació d'aquest decret s'han seguit els principis de bona regulació, recollits en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

Pel que fa al principi de necessitat i eficàcia, la norma, com s'ha exposat, respon a la necessitat d'establir una estructura de l'orientació que estiga integrada en els centres docents i done continuïtat a l'orientació al llarg de tot el procés formatiu de l'alumnat.

Quant al principi de proporcionalitat, la norma conté la regulació adequada i imprescindible i estableix les obligacions necessàries a fi d'atendre l'objectiu que es persegueix.

La disposició compleix també el principi de seguretat jurídica, s'emmarca en la resta de l'ordenament jurídic i respon al repartiment competencial establit en la Constitució Espanyola i en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana.

El principi de transparència s'ha garantit mitjançant els processos de consulta, audiència i informació públiques i la negociació de la norma en tots els àmbits de participació: mesa sectorial d'educació, mesa tècnica de funció pública, comissió de seguiment del document sobre la implantació de la reforma educativa en els centres concertats, mesa de mares i pares i Consell Escolar de la Comunitat Valenciana.



En relació amb al principi d'eficiència, la disposició regula la creació d'estructures d'orientació educativa i professional que actuen de forma interconnectada i complementària, en diferents nivells d'especialització, la qual cosa fa possible un treball més coordinat i un millor aprofitament dels recursos disponibles.

Per tot això exposat, d'acord amb el que es disposa en l'article 28 c) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, amb l'informe previ del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, a proposta del conseller d'Educació, Cultura i Esport, prèvia deliberació del Consell, en la reunió de 21 de maig de 2021,





DECRETE



TÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte

Aquest decret té per objecte regular l'organització de l'orientació educativa i professional en el sistema educatiu valencià, perquè, des d'un vessant de drets, inclusiva, intercultural, amb perspectiva de gènere i de forma cooperativa entre tots els agents implicats, contribuïsca a l'optimització dels processos de desenvolupament personal, social, emocional, acadèmic i professional de l'alumnat, garantisca l'orientació al llarg de tot l'itinerari formatiu i acompanye els centres docents en el procés de transformació cap a la inclusió.



Article 2. Àmbit d'aplicació

L'àmbit d'aplicació d'aquest decret són els centres docents sostinguts amb fons públics que imparteixen ensenyaments no universitaris.





Article 3. Estructura de l'orientació educativa i professional

L'orientació educativa i professional s'estructura en quatre tipus d'intervenció, d'acord amb les seues característiques i els equips que hi participen:

1. El primer tipus d'intervenció correspon als equips educatius dels centres docents, coordinats pel professorat tutor dels diferents grups d'alumnat, i es du a terme a través de la docència i la tutoria.



2. El segon tipus d'intervenció el constitueixen els equips d'orientació educativa dels centres docents d'educació infantil i primària i d'educació especial de titularitat de la Generalitat i els departaments d'orientació educativa i professional dels centres docents d'educació secundària sostinguts amb fons públics, que ofereixen un suport especialitzat a l'alumnat, al professorat i a les famílies.



3. El tercer tipus d'intervenció el realitzen les agrupacions d'orientació de zona, les quals interconnecten els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional, a fi de garantir l'orientació al llarg de les diferents etapes, alhora que interactuen amb les institucions de l'entorn sociocomunitari pròxim.



4. El quart tipus d'intervenció el conformen les unitats especialitzades d'orientació, que donen suport extern als centres docents, als equips d'orientació educativa, als departaments d'orientació educativa i professional i a les agrupacions d'orientació de zona.







TÍTOL II

Organització de l'orientació educativa i professional



CAPÍTOL I

L'acció tutorial i l'orientació educativa



Article 4. Acció tutorial i orientació educativa

1. La tutoria, en col·laboració amb les famílies, i l'orientació educativa, acadèmica i professional són funcions del professorat, que han de realitzar-se de forma cooperativa amb els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional, d'acord amb els criteris fixats pel claustre i allò que disposen els decrets que regulen l'organització i el funcionament dels diferents ensenyaments.



2. Els plans, programes i línies d'actuació del projecte educatiu han d'incloure, de forma transversal, l'orientació educativa i professional i l'atenció personalitzada a les situacions de major vulnerabilitat, posant especial èmfasi en l'inici de l'escolarització i en els moments de transició.

3. En la concreció curricular de cadascuna de les etapes i en les unitats didàctiques de les programacions de les diferents assignatures, el professorat ha d'incorporar i desenvolupar projectes i activitats que contribuïsquen al desenvolupament de l'orientació educativa i professional de tot l'alumnat, com a eina que afavoreix el desenvolupament integral i la presa de decisions personals, acadèmiques i professionals lliures de biaixos de gènere i de prejudicis de qualsevol tipus, així com l'adquisició de les competències necessàries per a la gestió del projecte de vida i, posteriorment, de la carrera professional.

4. Des de les actuacions d'orientació educativa i professional i els plans d'acció tutorial de totes les etapes, el professorat tutor, amb el conjunt de l'equip educatiu, ha de participar també en el procés d'identificació de les barreres a la inclusió i de les necessitats de l'alumnat per a oferir la resposta més adequada en cada cas, amb la participació del mateix alumnat, de les famílies i dels agents socials, les organitzacions, les institucions i les associacions de l'entorn, com a elements clau per a previndre els mecanismes d'exclusió.





CAPÍTOL II

Els equips d'orientació educativa



Article 5. Equips d'orientació educativa

1. Els centres docents de titularitat de la Generalitat que imparteixen ensenyaments d'educació infantil i primària i d'educació especial disposaran d'equips d'orientació educativa, els quals tindran la consideració d'òrgans de coordinació.

2. Els equips d'orientació educativa dels centres d'educació infantil i primària de titularitat de la Generalitat estaran constituïts pel professorat de l'especialitat d'orientació educativa i pel personal especialitzat de suport, docent i no docent, que intervé en el centre.



3. Els equips d'orientació educativa dels centres d'educació especial de titularitat de la Generalitat estaran constituïts pel professorat de l'especialitat d'orientació educativa i una persona de la plantilla, designada per la direcció del centre, per cada una de les especialitats següents: pedagogia terapèutica, audició i llenguatge, educadora d'educació especial i fisioteràpia, així com pel personal de l'àmbit social i sanitari que intervé en el centre.

4. La persona coordinadora d'igualtat i convivència podrà participar, a criteri de la direcció del centre, en les reunions de l'equip d'orientació educativa, amb la finalitat de cooperar, planificar i donar suport a les actuacions que, en aquest àmbit, es desenvolupen en el centre, en coherència amb el pla d'igualtat i convivència, d'acord amb el pla director de coeducació i els plans d'igualtat impulsats per la Generalitat que siguen aplicables.

5. Quan siga necessari, per la naturalesa dels temes a tractar, les famílies, les entitats d'iniciativa social i els agents externs de suport a l'orientació i a la inclusió podran participar en les reunions de coordinació de l'equip d'orientació educativa.

6. L'equip d'orientació educativa actuarà sota la supervisió de la direcció d'estudis.

7. El professorat de l'especialitat d'orientació educativa formarà part del claustre del centre al qual està adscrit.



Article 6. Funcions de l'equip d'orientació educativa

Els equips d'orientació educativa tindran les funcions següents:



a) Cooperar en la planificació, el desenvolupament i l'avaluació de les actuacions d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial, que incorporen la perspectiva de gènere i tinguen en compte la diversitat de tot l'alumnat.

b) Assessorar i cooperar amb els equips educatius, amb les figures de coordinació i amb els òrgans de govern, de coordinació docent i de participació dels centres docents en:

1r. El procés d'identificació de les barreres que estan presents en el context escolar, familiar i sociocomunitari, així com en la planificació, el desenvolupament i l'avaluació d'actuacions i programes que contribuïsquen a eliminar-les, posant especial atenció en aquells que tinguen un caràcter preventiu.

2n. L'organització dels suports personals i materials perquè augmenten la capacitat del centre per a respondre de manera eficaç a la diversitat i asseguren l'accés de tot l'alumnat a l'orientació educativa i a les experiències educatives comunes.

3r. L'accessibilitat dels entorns i dels materials didàctics i curriculars, incloent-hi el procés d'elaboració de les programacions didàctiques, en els diferents nivells de concreció, d'acord amb els principis del disseny universal i l'accessibilitat.

4t. La prevenció i la detecció primerenca de les dificultats d'aprenentatge, de les necessitats de suport i de les situacions de desigualtat o desavantatge, així com l'organització i el seguiment de les mesures que ajuden a superar-les i a compensar les situacions i circumstàncies que les produeixen.

5é. La planificació, el desenvolupament i l'avaluació d'actuacions de promoció de la igualtat i la convivència i la intervenció en els procediments derivats dels diferents protocols: absentisme, atenció sanitària, prevenció de la violència i desprotecció, acollida de l'alumnat nouvingut o desplaçat i tots aquells que dispose l'administració per afavorir la inclusió de l'alumnat.

6é. La planificació, el desenvolupament i l'avaluació dels processos d'acollida a l'inici de l'escolarització i de transició entre etapes i modalitats d'escolarització, i en el cas dels centres d'educació especial, també en els processos de transició a la vida adulta i d'inserció sociolaboral.



7é. L'organització i el desenvolupament del programa d'accions formatives del centre, els projectes d'investigació i innovació i les actuacions de sensibilització dirigides als equips educatius, l'alumnat, les famílies i l'entorn sociocomunitari.

c) Participar en l'avaluació sociopsicopedagògica i cooperar amb els equips educatius en el disseny, desenvolupament, seguiment i avaluació de les mesures de resposta que se'n deriven i dels plans d'actuació personalitzats, facilitant l'assessorament i acompanyament necessari a les famílies i a l'alumnat, recollint la seua opinió, fent-los partícips en el procés, en la presa de decisions i en la consecució dels objectius planificats.

d) Col·laborar amb la direcció del centre en la tramitació de les mesures de resposta educativa per a la inclusió que requerisquen l'autorització de l'Administració educativa, i amb aquesta i el professorat, en el registre en els sistemes de gestió de les dades de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i de compensació de desigualtats.

e) Donar suport a l'alumnat que ho requerisca mitjançant un acompanyament que en reforce l'ajust personal, el sentit de pertinença al centre i al grup classe i l'assoliment dels aprenentatges.

f) Orientar les famílies i acordar pautes que contribuïsquen a millorar el desenvolupament personal, intel·lectual, acadèmic, social i emocional de les seues filles i els seus fills.

g) Participar en les sessions d'avaluació dels diferents cursos de les etapes corresponents.

h) Transmetre i recollir, d'acord amb la normativa vigent, la informació educativa de l'alumnat que requereix una resposta personalitzada, entre les diferents estructures de l'orientació educativa i professional, els serveis i institucions de l'entorn implicades i els serveis públics de l'administració local, autonòmica o estatal.

i) Establir i coordinar accions conjuntes amb els agents externs i els serveis educatius, sanitaris, socials, d'infància, culturals i laborals de l'entorn que contribuïsquen al desenvolupament del pla d'activitats de l'equip d'orientació educativa.

j) Qualsevol altra que l'Administració educativa determine en el seu àmbit de competències.





CAPÍTOL III

Els departaments d'orientació educativa i professional



Article 7. Departaments d'orientació educativa i professional

1. Els centres docents sostinguts amb fons públics que imparteixen educació secundària i els centres públics integrats de formació professional disposaran de departaments d'orientació educativa i professional.



2. Els departaments d'orientació educativa i professional estaran constituïts pel professorat de l'especialitat d'orientació educativa i pel personal especialitzat de suport, docent i no docent, que intervé en el centre. En el cas dels centres que imparteixen cicles formatius, també en formarà part la professora o el professor que realitza les tasques d'informació i orientació vinculades a l'ocupació.

3. La persona coordinadora d'igualtat i convivència podrà participar, a criteri de la direcció del centre, en les reunions del departament d'orientació educativa i professional, amb la finalitat de cooperar, planificar i donar suport a les actuacions que, en aquest àmbit, es desenvolupen en el centre, en coherència amb el pla d'igualtat i convivència, d'acord amb el pla director de coeducació i els plans d'igualtat impulsats per la Generalitat que siguen aplicables.

4. Quan siga necessari, per la naturalesa dels temes que cal tractar, les famílies, les entitats d'iniciativa social i els agents externs de suport a l'orientació i a la inclusió podran participar en les reunions de coordinació del departament d'orientació educativa i professional.



5. El departament d'orientació educativa i professional actuarà sota la supervisió de la direcció d'estudis.



Article 8. Funcions del departament d'orientació educativa i professional

1. Els departaments d'orientació educativa i professional tindran les funcions següents:

a) Cooperar en la planificació, el desenvolupament i l'avaluació de les actuacions d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial, que incorporen la perspectiva de gènere, que tinguen en compte la diversitat de tot l'alumnat i que possibiliten la realització d'un acompanyament socioeducatiu personalitzat, amb l'objectiu de facilitar la continuació dels estudis i la inserció sociolaboral.

b) Assessorar i cooperar amb els equips educatius, amb les figures de coordinació i amb els òrgans de govern, de coordinació docent i de participació dels centres docents en:

1r. El procés d'identificació de les barreres que estan presents en el context escolar, familiar i sociocomunitari, així com en la planificació, el desenvolupament i l'avaluació d'actuacions i programes que contribuïsquen a eliminar-les, posant especial atenció en aquells que tinguen un caràcter preventiu.

2n. L'organització dels suports personals i materials perquè augmenten la capacitat del centre per a respondre de manera eficaç a la diversitat i asseguren l'accés de tot l'alumnat a l'orientació educativa i a les experiències educatives comunes.

3r. L'accessibilitat dels entorns i dels materials didàctics i curriculars, incloent el procés d'elaboració de les programacions didàctiques, en els diferents nivells de concreció, d'acord amb els principis del disseny universal i l'accessibilitat.

4t. La prevenció i detecció primerenca de les dificultats d'aprenentatge, de les necessitats de suport i de les situacions de desigualtat o desavantatge, així com l'organització i el seguiment de les mesures que ajuden a superar-les i a compensar les situacions i circumstàncies que les produeixen.

5é. La planificació, el desenvolupament i l'avaluació d'actuacions de promoció de la igualtat i la convivència i la intervenció en els procediments derivats dels diferents protocols: absentisme, atenció sanitària, prevenció de la violència i desprotecció, acollida de l'alumnat nouvingut o desplaçat i tots aquells que dispose l'administració per afavorir la inclusió de l'alumnat.

6é. La planificació, el desenvolupament i l'avaluació dels processos de transició entre etapes, de transició entre modalitats d'escolarització i d'inserció sociolaboral.

7é. L'organització i el desenvolupament del programa d'accions formatives del centre, els projectes d'investigació i innovació i les actuacions de sensibilització dirigides als equips educatius, l'alumnat, les famílies i l'entorn sociocomunitari.

c) Participar en l'avaluació sociopsicopedagògica i cooperar amb els equips educatius en el disseny, desenvolupament, seguiment i avaluació de les mesures de resposta que se'n deriven i dels plans d'actuació personalitzats, facilitant l'assessorament i acompanyament necessari a les famílies i a l'alumnat, recollint la seua opinió, fent-los partícips en el procés, en la presa de decisions i en la consecució dels objectius planificats.

d) Col·laborar amb la direcció del centre en la tramitació de les mesures de resposta educativa per a la inclusió que requerisquen l'autorització de l'Administració educativa, i amb aquest i el professorat, en el registre en els sistemes de gestió de les dades de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i de compensació de desigualtats.

e) Donar suport a l'alumnat que ho requerisca, mitjançant un acompanyament que en reforce l'ajust personal, el sentit de pertinença al centre i al grup classe i l'assoliment dels aprenentatges.

f) Orientar les famílies i acordar pautes que contribuïsquen a millorar el desenvolupament personal, intel·lectual, acadèmic, social i emocional de les seues filles i els seus fills.

g) Participar en les sessions d'avaluació dels diferents cursos de les etapes corresponents.

h) Transmetre i recollir, d'acord amb la normativa vigent, la informació educativa de l'alumnat que requereix una resposta personalitzada, entre les diferents estructures de l'orientació educativa i professional, els serveis i institucions de l'entorn implicades i els serveis públics de l'administració local, autonòmica o estatal.

i) Establir i coordinar accions conjuntes amb els agents externs i els serveis educatius, sanitaris, socials, de joventut, culturals i laborals de l'entorn que contribuïsquen al desenvolupament del pla d'activitats del departament d'orientació acadèmica i professional.

j) Qualsevol altra que l'Administració educativa determine en el seu àmbit de competències.

2. Els departaments d'orientació educativa i professional han de dissenyar i desenvolupar, amb el conjunt del professorat, a través de la concreció curricular i dels plans, programes i línies d'actuació del projecte educatiu, les actuacions conduents a fomentar la presència equilibrada de dones i homes i a erradicar la bretxa de gènere en l'accés i la promoció als ensenyaments de formació professional, a les diferents modalitats del batxillerat i a la universitat, especialment en aquelles titulacions en què s'observe una menor presència de les dones.



3. En els centres que imparteixen ensenyaments de formació professional, ensenyaments esportius o ensenyaments artístics professionals hi ha d'haver una coordinació estreta entre el departament d'orientació educativa i professional i el departament de formació i orientació laboral, amb l'objectiu de planificar adequadament les actuacions d'assessorament i orientació professional i la transició a l'entorn sociolaboral.

4. Els departaments d'orientació educativa i professional dels centres que no disposen de cicles formatius s'han de coordinar amb els departaments d'orientació educativa i professional dels centres que n'imparteixen, amb l'objectiu de planificar adequadament els processos d'orientació professional i de transició cap a aquests ensenyaments.





Article 9. Direcció del departament d'orientació educativa i professional

1. El departament d'orientació educativa i professional, en els centres docents de titularitat de la Generalitat, estarà coordinat i dirigit per una direcció de departament designada per la direcció del centre, oït el departament, d'entre les persones que el conformen, preferentment entre el professorat funcionari del cos de catedràtics de l'especialitat d'orientació educativa amb destinació definitiva en el centre.



2. En cas de baixa o absència temporal de la persona que exercisca la direcció del departament d'orientació educativa i professional, desenvoluparà les seues funcions, per suplència, una de les persones integrants, que serà designada per la direcció del centre, oït el departament, que podrà formular una proposta no vinculant.

3. La direcció del departament d'orientació educativa i professional tindrà les funcions següents:

a) Representar el departament d'orientació educativa i professional i donar a conéixer les seues activitats a la comunitat educativa, amb la col·laboració de la resta de membres.

b) Dirigir i coordinar totes les activitats del departament d'orientació educativa i professional, a fi de donar cohesió al treball cooperatiu de les persones que el conformen.

c) Convocar i presidir les reunions ordinàries i extraordinàries del departament d'orientació educativa i professional, emetre'n les actes i assistir, en representació del departament, a les reunions de la comissió de coordinació pedagògica.

d) Coordinar la redacció, la implementació i l'avaluació del pla d'activitats del departament d'orientació educativa i professional, i redactar la memòria final de curs.

e) Cooperar amb els òrgans de govern en la coordinació de les actuacions d'orientació educativa i professional, l'acció tutorial i les mesures de resposta a la inclusió que s'organitzen en el centre.

f) Establir procediments de comunicació, d'intercanvi d'informació i de coordinació amb els agents, les institucions i les entitats de l'entorn sociocomunitari que col·laboren en el desenvolupament de l'orientació educativa i professional i en l'aplicació de les mesures de resposta a la inclusió de l'alumnat del centre.

g) Recollir les propostes dels corresponents organismes de representació territorial en relació amb els programes d'informació i orientació educativa i professional per a la seua implementació en el centre.



h) Coordinar l'organització i l'ús de les instal·lacions assignades al departament d'orientació educativa i professional, així com l'adquisició, l'inventari i el manteniment dels materials i de l'equipament específic del departament.

i) Qualsevol altra que l'Administració educativa determine en el seu àmbit de competències.





CAPÍTOL IV

La coordinació externa dels equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional



Article 10. Agrupacions d'orientació de zona

1. Les agrupacions d'orientació de zona estaran constituïdes pel conjunt del professorat de l'especialitat d'orientació educativa, i per qui tinga atribuïdes aquestes funcions, que atén els centres de titularitat de la Generalitat adscrits a un mateix institut d'educació secundària obligatòria de titularitat de la Generalitat.

2. Les persones que integren l'agrupació d'orientació de zona hauran de reunir-se de forma sistemàtica i periòdica, amb l'objectiu d'establir línies i criteris d'actuació conjunts, tot considerant les peculiaritats de cada centre i les característiques del context sociocomunitari.



3. Les agrupacions d'orientació de zona tindran les funcions següents:

a) Promoure plans, programes i actuacions preventives i de desenvolupament, d'aplicació al llarg de totes les etapes, que tinguen com a objectius la inclusió de l'alumnat, l'eliminació de barreres, la prevenció de les dificultats d'aprenentatge, l'optimització dels processos de desenvolupament personal, social, emocional i acadèmic, la igualtat i la convivència, l'orientació acadèmica i professional, la inserció sociolaboral i qualsevol altre que la mateixa agrupació determine, en funció de les necessitats detectades en els centres que la conformen o a proposta de la conselleria competent en matèria d'educació.

b) Planificar i coordinar, en el marc dels plans i processos de transició entre etapes i modalitats d'escolarització, l'orientació educativa i professional, l'acompanyament de tot l'alumnat i de les famílies i el transvasament d'informació de l'alumnat que requereix una resposta educativa personalitzada.

c) Analitzar, de forma conjunta, les valoracions sociopsicopedagògiques que han determinat l'existència de necessitats de caràcter complex i prendre decisions sobre les mesures i els suports més adients per donar-hi resposta, incloent-hi, si escau, les propostes d'escolarització i els plans d'actuació personalitzats, considerant sempre la participació i l'opinió de les famílies o representants legals.

d) Qualsevol altra que l'Administració educativa determine en el seu àmbit de competències.

4. Dins de les agrupacions d'orientació de zona, els equips d'orientació educativa i els gabinets psicopedagògics municipals han de realitzar la detecció i la identificació prèvia a l'escolarització de las necessitats específiques de suport educatiu i cooperar amb els consells escolars municipals o les comissions tècniques corresponents en la identificació de les necessitats de compensació de desigualtats, amb la col·laboració, si escau, de les unitats especialitzades d'orientació i dels centres d'educació especial com a centres de recursos.



5. Quan siga necessari, per la naturalesa dels temes a tractar, les coordinacions incorporaran també altres professionals dels equips d'orientació educativa i dels departaments d'orientació educativa i professional que formen part de la mateixa agrupació, així com agents dels àmbits social, sanitari, educatiu i d'altres àmbits que puguen contribuir al desenvolupament de les funcions de l'agrupació.

6. La conselleria competent en matèria d'educació podrà organitzar agrupacions d'orientació de zona amb criteris diferents a l'especificat en l'apartat 1 d'aquest article, en aquells casos en què la situació geogràfica o la planificació educativa així ho aconsellen.



Article 11. Coordinació territorial de l'orientació

1. La conselleria competent en matèria d'educació organitzarà, per demarcacions territorials, estructures flexibles de coordinació dels equips d'orientació educativa i dels departaments d'orientació educativa i professional que tinguen com a objectius, entre altres, la difusió i l'intercanvi d'informació, recursos i bones pràctiques, el coneixement dels recursos de la zona d'actuació, l'actualització de competències professionals, la promoció de la investigació i la innovació educativa, la discussió professional, la presa de decisions i la unificació de criteris tècnics d'intervenció per a la millora la qualitat de l'orientació i de la inclusió de l'alumnat.

2. Les unitats especialitzades d'orientació han d'organitzar aquestes coordinacions territorials i col·laborar amb els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona en el desenvolupament de les funcions que tenen atribuïdes, d'acord amb les directrius que establisca el centre directiu competent en orientació educativa.





CAPÍTOL V

Les unitats especialitzades d'orientació



Article 12. Unitats especialitzades d'orientació

1. Les unitats especialitzades d'orientació es constitueixen com a unitats interprofessionals que complementen i donen suport, des d'una perspectiva socioeducativa, a la intervenció que realitzen els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona.

2. Les unitats especialitzades d'orientació assessoraran i intervindran, sense perjuí de les funcions de caràcter general i de coordinació que se'ls atribueixen, en els àmbits d'especialització següents:

– Convivència i conducta

– Igualtat i diversitat

– Trastorns de l'espectre de l'autisme (TEA)

– Discapacitats sensorials: auditives i visuals

– Discapacitat motriu

– Discapacitat intel·lectual

– Altes capacitats intel·lectuals

– Dificultats específiques d'aprenentatge

– Trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH)

3. La conselleria competent en matèria d'educació podrà determinar, d'acord amb la planificació educativa i les necessitats existents, altres àmbits d'especialització.

4. Totes les unitats que integren la xarxa d'unitats especialitzades d'orientació dependran funcionalment del centre directiu amb funcions en orientació educativa de la conselleria competent en matèria d'educació, que les coordinarà i establirà les línies generals d'actuació.





Article 13. Funcions de les unitats especialitzades d'orientació

Les unitats especialitzades d'orientació tindran les funcions següents:

a) Assessorar, cooperar i donar suport als centres docents sostinguts amb fons públics, als equips d'orientació educativa, als departaments d'orientació educativa i professional i a les agrupacions d'orientació de zona, en l'àmbit de les seues funcions i especialització, en coordinació, si escau, amb la inspecció d'educació, els centres d'educació especial com a centres de recursos, les unitats educatives terapèutiques i els centres de formació, innovació i recursos per al professorat.

b) Organitzar la coordinació territorial de l'orientació educativa i professional.

c) Proposar programes preventius, difondre pràctiques educatives d'èxit, així com elaborar i posar a disposició dels centres docents instruments i materials de suport relacionats amb els àmbits d'especialització.



d) Realitzar els informes i les actuacions tècniques que, dins del seu àmbit d'especialització, determine la conselleria competent en matèria d'educació.

e) Col·laborar amb el centre de formació, innovació i recursos per al professorat específic en matèria d'orientació i d'educació inclusiva en la detecció de les necessitats de formació existents en els centres docents en aquests àmbits i, si escau, en la planificació d'accions formatives per donar-hi resposta.

f) Impulsar i participar en projectes d'investigació i innovació que tinguen com a objectiu millorar l'orientació educativa i professional i la inclusió de l'alumnat en els centres docents.

g) Elaborar, mantindre actualitzat i difondre el mapa de recursos comunitaris rellevants per a la resposta educativa i l'orientació acadèmica i professional de l'alumnat, en els respectius àmbits territorials d'actuació.

h) Visar els informes sociopsicopedagògics elaborats pels centres docents privats concertats que proposen l'escolarització de l'alumnat en una unitat específica o en un centre d'educació especial i aquells que tinguen a vore amb procediments específics, en les condicions que determine l'Administració educativa.

i) Col·laborar amb la inspecció d'educació en els procediments que determine la conselleria competent en matèria d'educació, en l'àmbit de les seues funcions i especialització.

j) Qualsevol altra que l'Administració educativa determine en el seu àmbit de competències.



Article 14. Personal de les unitats especialitzades d'orientació

1. Les unitats especialitzades d'orientació estaran constituïdes per professorat de les especialitats d'orientació educativa, de pedagogia terapèutica i d'audició i llenguatge i, si escau, per professorat d'altres especialitats, per personal no docent d'atenció educativa i altre personal no docent que la conselleria competent en matèria d'educació determine, d'acord amb les necessitats existents i els àmbits d'especialització.

2. Els llocs de treball de personal docent de les unitats especialitzades d'orientació, en les seues diferents especialitats, seran coberts mitjançant comissions de servei específiques o per adscripció provisional entre el personal funcionari de carrera amb la titulació i l'especialització professional requerida en cada cas, d'acord amb el procediment establit en la normativa aplicable vigent.

3. El personal docent de les unitats especialitzades d'orientació percebrà el complement retributiu d'especialista d'unitat especialitzada d'orientació i la direcció percebrà el complement retributiu de direcció d'unitat especialitzada d'orientació.



Article 15. Direcció de la unitat especialitzada d'orientació

1. Cada unitat especialitzada d'orientació comptarà amb una direcció, nomenada pel centre directiu amb competències en personal docent de la conselleria competent en matèria d'educació, a proposta del centre directiu amb competències en orientació educativa, entre el professorat de l'especialitat d'orientació educativa que forma part de la unitat.



2. La direcció de la unitat especialitzada d'orientació tindrà les funcions següents:

a) Representar la unitat especialitzada d'orientació i donar a conèixer als centres docents les tasques que realitzen, amb la col·laboració de la resta de membres.

b) Dirigir i coordinar totes les activitats de la unitat, tot donant cohesió al treball de l'equip i sense perjuí de les funcions atribuïdes a la resta de membres.

c) Formalitzar la col·laboració amb els agents, les institucions, les entitats educatives, socials i sanitàries i altres agents del seu àmbit territorial d'intervenció que puguen cooperar en el desenvolupament de les funcions de la unitat.

d) Convocar i presidir les reunions de coordinació de l'equip.

e) Coordinar l'elaboració i el desenvolupament del pla d'activitats i l'elaboració de la memòria final de curs.

f) Coordinar l'elaboració, el desenvolupament i l'avaluació del programa d'accions formatives de la unitat.

g) Assumir la direcció del personal adscrit a la unitat, supervisar i coordinar el desenvolupament de les seues funcions, controlar-ne el compliment de la jornada de treball i gestionar les justificacions de baixes, absències, permisos i llicències, sense perjuí de les competències que, en aquesta matèria, tinguen atribuïdes els centres directius de la conselleria competent en matèria d'educació.

h) Coordinar l'organització i l'ús de les instal·lacions assignades a la unitat, així com l'adquisició, l'inventari i el manteniment dels materials i de l'equipament específic.

i) Planificar, gestionar i supervisar les despeses de la unitat, elaborar informes de la situació financera, a requeriment del centre directiu amb competències en orientació educativa.

j) Designar, entre el personal docent adscrit a la unitat, la persona que exercisca les funcions de secretaria-habilitació.

k) Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d'educació determine en el seu àmbit de competències.



Article 16. Secretaria-habilitació de la unitat especialitzada d'orientació

1. Cada unitat especialitzada d'orientació comptarà amb una persona que exercirà les funcions de secretaria-habilitació, designada per la direcció de la unitat entre el personal docent que en forma part.

2. La secretaria-habilitació de la unitat especialitzada d'orientació tindrà les funcions següents:

a) Encarregar-se de la gestió econòmica i administrativa i de la comptabilitat de la unitat, d'acord amb les directrius de la direcció.

b) Estendre les actes de les reunions i donar-ne fe dels acords adoptats, amb el vistiplau de la direcció.

c) Custodiar els materials i la documentació administrativa.

d) Realitzar l'inventari general de la unitat, proposar els materials de substitució per trencament o obsolescència i mantindre'l actualitzat d'acord amb les indicacions de la direcció.

e) Qualsevol altra que la conselleria competent en matèria d'educació determine en el seu àmbit de competències.





TÍTOL III

La planificació de l'orientació educativa i professional



Article 17. Pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial

1. El centre directiu amb competències en orientació educativa de la conselleria competent en matèria d'educació establirà el pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial, que inclourà els continguts, les actuacions i les estratègies de coordinació que, en l'àmbit de l'orientació educativa i professional i la tutoria, han de desenvolupar els centres docents, els equips educatius, els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional, les agrupacions d'orientació de zona i les unitats especialitzades d'orientació.



2. Els equips directius, els equips educatius i les diferents estructures que conformen l'orientació educativa i professional han de concretar i adequar el pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial als respectius projectes, plans i programacions, tot considerant les actuacions prioritàries que definisca la conselleria competent en matèria d'educació i les particularitats de cada centre, estructura i grup d'alumnat.

3. El centre directiu amb competències en formació del professorat de la conselleria competent en matèria d'educació, en coordinació amb el centre directiu amb competències en orientació educativa, dissenyarà els itineraris formatius que garantisquen l'adquisició i l'actualització de les competències professionals necessàries per al desenvolupament de l'acció orientadora amb la màxima qualitat i eficàcia, i planificarà l'oferta formativa tenint en compte el pla general d'orientació educativa i professional i d'acció tutorial.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Serveis psicopedagògics escolars

1. Els serveis psicopedagògics escolars mantindran el seu funcionament fins al 31 d'agost de 2021.

2. Els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les unitats especialitzades d'orientació que es creen com a conseqüència de l'entrada en vigor del present decret assumiran, amb efectes de l'1 de setembre de 2021, les funcions i tasques atribuïdes en la normativa vigent als serveis psicopedagògics escolars, en les condicions que determine la conselleria competent en matèria d'educació en el desplegament normatiu.

3. El personal docent de les especialitats d'orientació educativa i d'audició i llenguatge que ocupa un lloc amb caràcter definitiu als serveis psicopedagògics escolars passarà a la condició de suprimit per tal d'adquirir posteriorment una nova destinació de la seua especialitat.



4. El professorat de l'especialitat d'orientació educativa que ocupa un lloc amb caràcter definitiu com a especialista de servei psicopedagògic escolar en un institut d'educació secundària o en un centre d'educació especial mantindrà la seua destinació actual en el centre docent en què presta el servei.

5. Al personal referit en els apartats 3 i 4 d'aquesta disposició, mentre es mantinga en servei actiu, se li mantindrà el complement d'especialista de servei psicopedagògic escolar, que passarà a denominar-se complement d'especialista d'unitat especialitzada d'orientació.



6. El personal no docent adscrit actualment als serveis psicopedagògics escolars s'adscriurà als centres docents de titularitat de la Generalitat, en les condicions que es negocien, d'acord amb les previsions de la llei reguladora de la funció pública valenciana i la resta de normativa vigent en matèria de funció pública, tot respectant els pactes subscrits en matèria de condicions de treball per al personal educador d'educació especial i el personal fisioterapeuta.



Segona. Gabinets psicopedagògics municipals

1. Les autoritzacions que la conselleria competent en matèria d'educació ha concedit als gabinets psicopedagògics municipals fins a l'entrada en vigor d'aquest decret seguiran vigents en les mateixes condicions, sense perjuí del que disposen les seues normes de desenvolupament.



2. Les funcions del personal dels gabinets psicopedagògics municipals que intervé en els centres docents sostinguts amb fons públics s'assimilaran a les funcions assignades en aquest decret i en el seu desplegament normatiu al professorat de l'especialitat d'orientació educativa, sense perjuí de la resta de tasques que, en l'àmbit de les seues funcions, puguen realitzar en els municipis, les mancomunitats de municipis o les entitats locals menors dels quals depenen.



Tercera. Gabinets psicopedagògics autoritzats en centres privats concertats

Els gabinets psicopedagògics que intervenen i s'inclouen en els serveis complementaris dels centres privats concertats han de disposar de l'autorització prèvia de la conselleria competent en matèria d'educació, sense perjudici del que estableix l'article 12 del Decret 128/1986, de 20 d'octubre, del Govern Valencià.



Quarta. Centres privats concertats

La titularitat dels centres privats concertats, en el marc de la seua autonomia pedagògica, organitzativa i de gestió que el seu règim jurídic li reconeix, adaptarà allò que es preveu en aquest decret a la normativa pròpia que li és d'aplicació.



Cinquena. Zones geogràficament aïllades i medi rural

La conselleria competent en matèria d'educació organitzarà i proveirà els mitjans necessaris per a garantir el dret a l'orientació educativa i professional i l'atenció educativa especialitzada a l'alumnat escolaritzat en els centres docents de titularitat de la Generalitat situats en zones geogràficament aïllades i en el medi rural.



Sisena. Unitats d'atenció i intervenció del Pla PREVI

Les unitats d'atenció i intervenció del Pla de prevenció de la violència i promoció de la convivència (PREVI) s'integraran en les unitats especialitzades d'orientació en l'àmbit de la convivència i la conducta, en les condicions que determine la conselleria competent en matèria d'educació en el desplegament reglamentari.



Setena. Centres d'educació especial com a centres de recursos

1. Els centres d'educació especial de titularitat de la Generalitat, com a centres de recursos, donen suport als centres docents ordinaris en els processos d'inclusió de l'alumnat que requereix suports educatius intensius i especialitzats, duen a terme les tasques establides en l'article 23 del Decret 104/2018, de 27 de juliol, i col·laboren amb les diferents estructures de l'orientació educativa i professional.

2. Els equips d'orientació educativa dels centres d'educació especial de titularitat de la Generalitat han de col·laborar amb els equips d'orientació educativa, els departaments d'orientació educativa i professional i les agrupacions d'orientació de zona en la valoració sociopsicopedagògica de l'alumnat que requereix suports educatius intensius, especialitzats i individualitzats i, si escau. en els processos d'escolarització i en les propostes dels plans d'actuació personalitzats que se'n deriven.



3. El personal fisioterapeuta dels centres d'educació especial de titularitat de la Generalitat ha de col·laborar amb els equips d'orientació educativa i els departaments d'orientació educativa i professional dels centres docents ordinaris, en el cas que no hi disposen d'aquest personal, en la valoració i identificació de les necessitats educatives de l'alumnat que té dificultats motrius i, si escau, en la proposta del pla d'actuació personalitzat.

4. El personal de treball social adscrit orgànicament als centres d'educació especial com a centres de recursos de titularitat de la Generalitat, realitzarà la seua intervenció en el mateix centre i en l'àmbit territorial d'intervenció d'aquest, donant suport als centres docents i a les agrupacions d'orientació de zona, en l'àmbit de les seues funcions i en coordinació amb altres serveis sociocomunitaris.

5. El personal educador d'educació especial que tinga com a àmbit territorial d'actuació el centre de recursos de titularitat de la Generalitat, estarà adscrit orgànicament al centre d'educació especial i funcionalment al centre docent on realitza les seues tasques.



Huitena. Canvis de denominació

1. La denominació genèrica de serveis especialitzats d'orientació, referida en normes anteriors, se substitueix per la denominació genèrica d'equips, departaments i unitats d'orientació educativa, respectant les competències assignades a cadascun d'aquests.

2. Les referències en la normativa vigent a la «compensació educativa» i a «centres d'acció educativa singular (CAES)», s'entendran fetes, respectivament, a «compensació de desigualtats» i a «centres docents de caràcter singular per estar ubicats en zones socialment, culturalment i econòmicament desfavorides».

3. El complement retributiu d'especialista de servei psicopedagògic escolar passa a denominar-se complement d'especialista d'unitat especialitzada d'orientació i el complement de direcció de servei psicopedagògic escolar passa a denominar-se complement de direcció d'unitat especialitzada d'orientació.

4. La referència en la normativa vigent al «dictamen d'escolarització» queda substituïda per la de «tràmit per a la determinació de la modalitat d'escolarització».



Novena. Incidència pressupostària

L'aplicació i el desenvolupament d'aquest decret no pot tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d'educació, que en tot cas han de ser atesos amb els mitjans personals i materials que aquesta té assignats.







DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Audició i llenguatge i orientació educativa en centres privats concertats

1. Mentre no es desenvolupe la normativa reguladora, els centres privats concertats rebran l'atenció d'audició i llenguatge a través del Pla d'actuació per a la millora (PAM).

2. Mentre no es desenvolupe la normativa reguladora, els centres privats concertats d'educació especial i els centres d'educació infantil i primària que no disposen d'educació secundària obligatòria rebran l'atenció d'orientació educativa a través del Pla d'actuació per a la millora (PAM).



Segona. Personal no docent adscrit als serveis psicopedagògics escolars

Els llocs de treball de personal no docent adscrits actualment als serveis psicopedagògics escolars, fins que es realitze l'adscripció definitiva prevista en l'apartat 6 de la disposició addicional primera, continuaran en l'adscripció actual, sota la dependència funcional del centre directiu competent en inclusió educativa, que podrà destinar aquest personal a centres de treball dins de l'àmbit territorial en què està adscrit actualment.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades les disposicions següents:

– Decret 131/1994, de 5 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es regulen els serveis especialitzats d'orientació educativa, psicopedagògica i professional.

– Article 32, «Estructura de l'orientació educativa, psicopedagògica i professional», del Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d'equitat i d'inclusió en el sistema educatiu valencià.

– Capítol V, «El departament d'orientació acadèmica i professional», del Decret 252/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l'organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d'Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional.

– Ordre de 10 de març de 1995, de la Conselleria d'Educació i Ciència, per la qual es determinen les funcions i es regulen aspectes bàsics del funcionament dels serveis psicopedagògics escolars de sector.



– Ordre 3/2017, de 6 de febrer, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es constitueixen les unitats d'atenció i intervenció del Pla de prevenció de la violència i promoció de la convivència (PREVI) i s'estableix el procediment per al seu funcionament.

– Ordre 1/2019, de 8 de gener, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'estructuren els serveis psicopedagògics escolars i es desplega el Decret 104/2018, de 27 de juliol.



Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que disposa aquest decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desenvolupament reglamentari

1. S'autoritza la persona titular i els centres directius de la conselleria competent en matèria d'educació perquè dicten les disposicions necessàries per al desenvolupament d'aquest decret i que permeten l'organització i el funcionament de les noves estructures de l'orientació educativa i professional des de la seua entrada en vigor.

2. La conselleria competent en matèria d'educació crearà les unitats especialitzades d'orientació, n'establirà les plantilles i regularà, de manera singular, l'organització i el funcionament d'aquestes unitats i dels equips d'orientació educativa i departaments d'orientació educativa i professional.

3. La conselleria competent en matèria d'educació organitzarà les condicions per facilitar l'orientació educativa i professional en altres ensenyaments no universitaris o tipus de centres de titularitat de la Generalitat no previstos en els articles 5 i 7 d'aquest decret.

4. Les conselleries competents en matèria d'educació, atenció primerenca, diversitat funcional, serveis socials, protecció de la infància i l'adolescència i sanitat han de treballar de forma conjunta i coordinada en l'establiment de protocols que possibiliten la unificació de criteris i de pautes d'actuació, el seguiment i la coordinació per part de les persones professionals implicades, amb l'objectiu d'oferir respostes eficaces a les necessitats que, en aquests àmbits, puguen existir en els centres docents i en els moments previs a l'escolarització.



Segona. Altres actuacions

1. La conselleria competent en matèria d'educació, en el seu àmbit de gestió corresponent, adoptarà les mesures necessàries per a la difusió, la implementació i l'avaluació d'allò que disposa aquest decret.



2. La inspecció d'educació assessorarà i orientarà els diferents sectors de la comunitat educativa sobre el contingut d'aquest decret, vetlarà pel seu compliment i donarà suport a les estructures de l'orientació educativa i professional perquè desenvolupen les seues funcions i tasques amb criteris tècnics i professionals, tot garantint la seua independència en la presa de decisions.

3. La conselleria competent en matèria d'educació establirà els plans de formació i d'avaluació necessaris per a l'adequada implementació d'aquest decret.

4. La conselleria competent en matèria d'educació realitzarà les actuacions de promoció i difusió de recursos i bones pràctiques desenvolupades pels centres docents i les estructures de l'orientació educativa i professional, i promourà espais de trobada entre els centres, la comunitat educativa, els serveis educatius i les diferents institucions de l'entorn sociocomunitari, dirigides a la reflexió, l'intercanvi d'experiències i la millora de l'orientació educativa i professional i de l'acció tutorial.





Tercera. Modificació de l'Ordre 33/2018, de 10 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

Es modifica l'apartat b del punt dos i l'apartat c del punt quatre de la base huitena de l'annex únic de l'Ordre 33/2018, de 10 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora, que queden redactats de la manera següent:

«2. Per a l'atorgament d'aquestes ajudes es tindrà en compte: (…)

b) El nombre total i el percentatge d'alumnat amb necessitats de compensació de desigualtats i d'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu matriculat en educació infantil (segon cicle) i educació primària, i educació secundària obligatòria. (…)

4. La ponderació dels criteris objectius d'atorgament de les hores addicionals de professorat seran les següents:

Per a l'etapa d'educació infantil i primària: (…)

c) Puntuació per necessitats de compensació educativa (NCE), calculada com el nombre d'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, així com d'alumnat amb necessitats de compensació de desigualtats de cada etapa educativa, multiplicat pel percentatge de compensació educativa del centre: fins a un 60 %.(…).»



Quarta. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 21 de maig de 2021



La vicepresidenta del Consell,

MÓNICA OLTRA JARQUE



El conseller d'Educació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ

Mapa web