Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 67/2020, de 9 de juliol, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04, sector administració especial, convocatòria 129/18, torn lliure general i persones amb diversitat funcional, pel sistema d'oposició corresponent a l'oferta d'ocupació pública ordinària de 2018 per a personal de l'Administració de la Generalitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8859 de 17.07.2020
Número identificador:  2020/5577
Referència Base de Dades:  005481/2020
 



ORDRE 67/2020, de 9 de juliol, de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per la qual es convoquen proves selectives d'accés al cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04, sector administració especial, convocatòria 129/18, torn lliure general i persones amb diversitat funcional, pel sistema d'oposició corresponent a l'oferta d'ocupació pública ordinària de 2018 per a personal de l'Administració de la Generalitat.



[2020/5577]

La llei 14/1997, de 26 de desembre, de Mesures de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat Valenciana, va crear a través del seu article 23.10, el Cos d'Inspectors de Tributs de la Generalitat, corresponent al grup A1 de titulació. La Llei 10/2010, de 9 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana en la seua disposició addicional cinquena, ha ratificat la seua llei de creació i normativa reglamentària de desenvolupament.

El capítol tercer del Decret 139/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Cos d'Inspectors de Tributs de la Generalitat Valenciana, regula l'ingrés en el citat Cos, la composició i normes de funcionament de l'Òrgan Tècnic de Selecció.



El Decret 224/2018, de 14 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública de 2018, per a personal de l'Administració de la Generalitat, conté 5 llocs de treball del cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04, que hauran de ser convocats per torn lliure general i persones amb diversitat funcional, mitjançant procediment ordinari d'ocupació i el sistema d'oposició.

De conformitat amb el que s'estableix en el Decret 224/2018, i en exercici de les atribucions conferides per l'article 9.1.i de la Llei 10/2010, de 9 de juliol, d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana (d'ara en avant LOGFPV), i vista la proposta de la Direcció General de Funció Pública,





ORDENE

Primer

Convocar proves selectives d'accés al cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04, sector administració especial, torn lliure general i persones amb diversitat funcional, pel sistema d'oposició i procediment ordinari, per a cobrir 5 llocs de treball.



Segon

Les proves selectives es regiran pel que s'estableix: en el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic; en la LOGFPV; en el Decret 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana; l'assenyalat en el capítol tercer del Decret 139/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Cos d'Inspectors de Tributs de la Generalitat Valenciana, tocant a l'ingrés en el citat cos així com respecte de la composició i funcionament de l'Òrgan Tècnic de Selecció; les altres normes de general i pertinent aplicació; i pel que es disposa en les següents:





Bases de la convocatòria



1. Objecte de la convocatòria

1.1. La present convocatòria té per objecte la selecció de personal, mitjançant el sistema d'oposició i procediment ordinari, per a cobrir 5 llocs de treball del cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04, sector administració especial, torn lliure general i persones amb diversitat funcional.

D'acord amb l'assenyalat en el Decret 224/2018, es reservarà 1 lloc per a persones amb diversitat funcional.

1.2. Els llocs de torn lliure general que queden sense cobrir, s'acumularan als llocs reservats per a persones amb diversitat funcional i viceversa.

1.3. En el cas que, com a conseqüència de l'execució de l'oferta o ofertes d'ocupació pública en què es fonamenta la publicació de la present ordre, es convocaren pel torn de promoció interna, idèntics llocs als inclosos en aquesta convocatòria, només es podrà concórrer a un dels torns convocats, sent motiu d'exclusió la presentació de sol·licituds a tots dos torns, havent-se d'optar per un d'ells.



1.4. Els llocs de treball que queden sense cobrir pel torn de promoció interna, després de la finalització del corresponent procés selectiu, s'acumularan als llocs oferits per torn lliure de l'oferta o ofertes corresponents.

2. Condicions generals de les persones aspirants

2.1. Per a l'admissió a aquestes proves selectives, serà necessari complir els següents requisits:

2.1.1. Nacionalitat: tindre la nacionalitat espanyola o d'un estat membre de la Unió Europea, o d'algun estat al qual siga aplicable la llibertat de circulació de treballadors. Independentment de la seua nacionalitat, el cònjuge de les i els espanyols i de les persones nacionals d'altres estats membres de la Unió Europea, i quan així ho preveja el corresponent tractat, el cònjuge dels nacionals d'algun estat en els quals siga aplicable la llibertat de circulació dels treballadors, sempre que no estiguen separats de dret.

Així mateix i amb les mateixes condicions que els cònjuges, podran participar els seus descendents i els del seu cònjuge, menors de vint-i-un anys o majors d'aquesta edat que visquen a les seues expenses.

Els nacionals del Regne Unit podran participar en el present procés selectiu sempre que la data d'expiració del termini de presentació de sol·licituds siga anterior a la data de retirada efectiva del Regne Unit com a estat membre de la Unió Europea.

2.1.2. Edat: tindre compliments 16 anys i no haver aconseguit l'edat de jubilació.

2.1.3. Estar en possessió del títol de Llicenciatura en Dret, Economia o en Administració i Direcció d'Empreses, o bé, títol universitari oficial de grau que, d'acord amb els plans d'estudi vigents, habiliten per a exercir les activitats de caràcter professional relacionades amb les funcions assignades al cos, o complides les condicions per a obtindre'ls abans de la finalització del termini de presentació de sol·licituds i disposen del certificat que l'acredite.

No obstant això, de conformitat amb el que s'estableix en la disposició transitòria quinzena de la LOGFPV, el personal que manque de la titulació específica exigida per a l'accés al cos o escala en el qual es classifique el lloc, que haja exercit com a personal temporal, per haver sigut modificat en aplicació del que es disposa en l'apartat primer de la disposició addicional tercera de l'esmentada llei, podrà participar en les convocatòries dels procediments selectius a aquest cos o escala corresponents a les ofertes d'ocupació pública dels exercicis 2017 a 2020, sempre que estiguen en possessió d'una titulació del nivell exigit per a l'accés al grup o subgrup de classificació professional del cos o escala convocat.

Les persones aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la corresponent credencial d'homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà aplicable als aspirants que hagueren obtingut el reconeixement de la seua qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades, a l'empara de les disposicions de dret de la Unió Europea.



2.1.4. Capacitat: posseir les capacitats i aptituds físiques i psíquiques que siguen necessàries per a l'acompliment de les corresponents funcions o tasques.

2.1.5. Habilitació: no haver sigut separada o separat, o haver-se revocat el seu nomenament com a personal funcionari interí, amb caràcter ferm, mitjançant procediment disciplinari de cap administració pública o òrgan constitucional o estatutari, ni trobar-se inhabilitat per sentència ferma per a l'exercici de qualssevol funcions públiques o d'aquelles pròpies del cos, agrupació professional o escala objecte de la convocatòria. En el cas de personal laboral, no trobar-se inhabilitat per sentència ferma o com a conseqüència d'haver sigut acomiadat disciplinàriament de manera procedent, per a exercir funcions similars a les pròpies de la categoria professional a la qual es pretén accedir.



Tractant-se de persones nacionals d'altres Estats, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver sigut sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedisca en els mateixos termes en el seu estat l'accés a l'ocupació pública.

2.1.6. Podran optar als llocs reservats per a persones amb diversitat funcional aquelles persones aspirants, que complint els requisits anteriors, posseïsquen una diversitat funcional de grau igual o superior al 33 % i que ho formulen expressament en la sol·licitud de participació seguint les instruccions establides en la base 4.4.

2.2. Les condicions per a l'admissió a les proves, hauran de reunir-se en el moment de finalització del termini de presentació de sol·licituds i mantindre's durant tot el procés selectiu, fins al moment de la presa de possessió.

2.3. L'administració podrà requerir, en qualsevol moment, a les persones aspirants a fi que acrediten el compliment dels requisits exigits per a la seua participació, així com, la veracitat de qualsevol dels documents que hagen d'aportar en aquest procés selectiu.

Si els requisits no foren acreditats o els documents no foren aportats, en el termini dels 10 dies hàbils següents a la notificació del requeriment, la persona aspirant podrà quedar exclosa del procés selectiu.



2.4. No podrà participar, en aquest procediment selectiu, el personal que ja tinga la condició de funcionari de carrera del cos objecte de la present convocatòria.



3. Accés de persones amb diversitat funcional

3.1. L'òrgan tècnic de selecció (d'ara en avant OTS), establirà per a les persones amb diversitat funcional que ho requerisquen, i així ho sol·liciten, les adaptacions necessàries per a la realització de les proves. Aquesta petició s'haurà de formular en la sol·licitud de participació en aquest procés selectiu, en la forma que s'indica en la base 4.4.

3.2. Si durant el desenvolupament del procés selectiu se suscitaren dubtes raonables respecte a la compatibilitat funcional d'una persona inicialment admesa, l'OTS, podrà recaptar el corresponent dictamen de la Comissió d'Estudi de la Diversitat Funcional, en aquest cas, aquesta podrà participar condicionalment, i la resolució definitiva sobre la seua admissió o exclusió quedarà en suspens, fins a la recepció d'aquest dictamen.



4. Forma i termini de presentació de sol·licituds

4.1. El termini per a la presentació de sol·licituds serà de 20 dies hàbils, comptats a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

4.2. Les sol·licituds es presentaran per via electrònica, d'acord amb el que s'estableix en l'article 14 del Decret 3/2017, a aquest efecte, és necessari estar registrat per a l'ús del sistema d'identificació i signatura electrònica Cl@ve o, posseir un certificat digital de signatura electrònica, o DNIe, tal com es recull en l'annex III d'aquesta convocatòria i s'emplenarà a través del formulari habilitat en el portal de l'Administració de la Generalitat http://sede.gva.es (Cercador d'Ocupació Pública, Descripció: 129/18, tramitar amb certificat) i es realitzarà el pagament telemàtic de la taxa.

La presentació electrònica requerirà, el compliment successiu dels següents passos:

a) L'emplenament i inscripció en línia.

b) El pagament electrònic de la taxa corresponent.

c) El registre electrònic de la sol·licitud.

4.3. No seran admeses i, conseqüentment, quedaran excloses del procés selectiu aquelles persones que, havent abonat la taxa no hagen registrat la sol·licitud electrònicament, sense perjudici del que s'indica en l'apartat següent.

Quan, per motius tècnics no imputables a les persones interessades a participar en el present procediment selectiu i havent abonat la taxa corresponent de manera telemàtica, no fora possible completar el procés de signatura i registre de la sol·licitud de manera electrònica i, conseqüentment, no figuren en la relació provisional de persones admeses i excloses a la realització de les proves, aquelles hauran d'esmenar la seua sol·licitud en la forma prevista en la base 6.3 d'aquesta convocatòria.

4.4. Les persones aspirants amb diversitat funcional que, requerisquen mesures d'adaptació per a la realització de l'exercici, en l'emplenament de la seua sol·licitud hauran d'observar les següents prescripcions:

4.4.1. Indicar en la sol·licitud, el tipus de diversitat funcional que posseeixen assenyalant el que procedisca en cada cas, segons anara: (F) Física, (P) Psíquica, (S) Sensorial.

4.4.2. Concretar, el tipus de mesures que precisen, fent constar en l'apartat corresponent de la sol·licitud les que necessita, d'entre les que figuren en aquella i que són les següents:

1. Eliminació de barreres arquitectòniques i taula adaptada a la cadira de rodes.

2. Ampliació del temps de duració de la prova. Per a l'aplicació d'aquesta mesura, les persones aspirants hauran d'acompanyar obligatòriament, certificat expedit per l'òrgan oficial competent que especifique: el diagnòstic i el temps d'ampliació que precisa, expressat en nombre de minuts.

3. Augment de la grandària dels caràcters del qüestionari, per dificultat de visió.

4. Necessitat d'intèrpret, a causa de diversitat funcional auditiva.

5. Sistema braille d'escriptura, o ajuda d'una persona per invidència.

6. Unes altres, s'especificarà quines en la casella corresponent.

5. Drets d'examen i forma de pagament

5.1. Els drets d'examen seran de 30 euros.

5.1.2. Bonificacions:

a) La presentació de la sol·licitud de participació en les proves per mitjans telemàtics, tindrà una bonificació del deu per cent de la quota íntegra, que s'aplicarà de forma automàtica en realitzar el pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud.

b) Les persones que acrediten formar part d'una família nombrosa de categoria general o d'una família monoparental de categoria general, gaudiran d'una bonificació del cinquanta per cent de la quota íntegra acumulable a la fixada en l'apartat a anterior, per al que, hauran d'assenyalar l'apartat «Bonificacions» de la sol·licitud telemàtica i s'aplicarà de forma automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud.

5.1.3. Exempcions. Estan exemptes del pagament de la taxa:

a) Les persones que acrediten un grau de diversitat funcional igual o superior al 33 % serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i assenyalar l'apartat d'«Exempcions» de la sol·licitud telemàtica.

b) Les persones que acrediten formar part d'una família nombrosa de categoria especial o d'una família monoparental de categoria especial. Serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i assenyalar l'apartat d'exempcions «Família nombrosa especial» de la sol·licitud telemàtica.

c) Les dones víctimes d'actes de violència sobre la dona, que acrediten aquesta condició mitjançant qualsevol dels mitjans de prova previstos en els articles 9.1 i 9.2 de la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, així com, els qui acrediten trobar-se en situació d'exclusió social mitjançant el corresponent document expedit per l'òrgan competent en matèria de benestar social de l'ajuntament de residència. Serà d'aplicació automàtica en realitzar pagament, la presentació i registre electrònic de la sol·licitud i assenyalar l'apartat «altres» de la sol·licitud telemàtica.

5.2. En cap cas, el pagament de la taxa eximirà del tràmit de registre electrònic de la sol·licitud.

La falta de justificació de l'abonament dels drets d'examen o de la presentació dins del termini i en la forma escaient en el registre electrònic corresponent de la sol·licitud, determinarà l'exclusió de la persona aspirant.

5.3. Procedirà la devolució de les taxes per drets d'examen en els supòsits i a través dels procediments contemplats en l'article 1.2-6 de la Llei 20/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de taxes.



6. Admissió de les persones aspirants

6.1. Les persones aspirants queden vinculades per les dades que hagen fet constar en les seues sol·licituds, podent únicament demandar la seua modificació mitjançant escrit motivat, dins del termini establit en la base 4.1 per a la presentació de sol·licituds.

6.2. Acabat el termini de presentació de sol·licituds, i prèvia verificació que s'ha realitzat el pagament dels drets d'examen, la Direcció General de Funció Pública dictarà resolució, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, contenint la relació provisional de persones admeses i excloses a la realització de les proves distingint, en el seu cas, entre aquelles que accediren pel contingent de reserva per a diversitat funcional.

6.3. Les persones aspirants podran, en cas d'error, exclusió o de no figurar en la relació provisional de persones admeses i excloses, esmenar electrònicament els defectes en què hagen incorregut en la seua sol·licitud, o realitzar les al·legacions que tinguen per convenient en el termini de 10 dies hàbils, comptadors des de l'endemà de la publicació de la resolució a què es refereix la base anterior, d'acord amb el que s'estableix en l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

A aquest efecte, hauran de seguir les instruccions que s'indiquen en la resolució per la qual es publique la relació provisional d'admesos i exclosos. Especialment, aquelles persones aspirants que no hagen pogut completar la presentació i registre de la seua sol·licitud electrònicament per motius tècnics, tal com es preveu en la base 4.3, hauran d'annexar, en tot cas, justificant de l'intent de la presentació i registre de la sol·licitud o la sol·licitud, i el pagament electrònic de la taxa o, si escau, el document que acredite l'aplicació de les bonificacions o exempcions corresponents, tot això, realitzat en el termini previst en la base 4.1 per a la presentació de sol·licituds.

6.4. En tot cas, a fi d'evitar errors i, en el supòsit de produir-se, procedir a la seua esmena dins del termini i en la forma escaient, les persones aspirants comprovaran, que no figuren recollides en la relació provisional de persones excloses i, a més, que les seues dades personals i altres circumstàncies consignades en la seua sol·licitud, consten correctament en les relacions de persones admeses.

6.5. Transcorregut el termini anterior, vistes les al·legacions i, si escau, esmenats els defectes, es dictarà resolució que elevarà a definitiva la relació de persones admeses i excloses a la realització de les proves i distingirà, si escau, entre aquelles que accediren pel contingent de reserva per a diversitat funcional i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

6.6. En la resolució per la qual es faça pública la relació definitiva de persones admeses a aquest procediment selectiu, s'establirà, amb almenys 15 dies d'antelació, la data, el lloc i l'hora d'inici del primer exercici, així com, l'ordre de crida d'aquestes, que s'iniciarà en la lletra F, conforme el resultat del sorteig celebrat el dia 7 de gener de 2019 (DOGV 8473, 28 de gener).

6.7. Prova de coneixement del castellà per a les persones admeses que no posseïsquen nacionalitat espanyola.

Amb caràcter previ a la realització de les proves d'accés, les persones que no posseïsquen la nacionalitat espanyola i que, del seu origen es desprenga que no posseeixen coneixements del castellà, hauran d'acreditar, mitjançant la realització d'una prova, que posseeixen un nivell adequat de comprensió i expressió oral i escrita d'aquesta llengua.

El contingut d'aquesta prova s'ajustarà al que es disposa en el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre, pel qual es regulen diplomes d'espanyol com a llengua estrangera modificat per la disposició final primera del Reial decret 1004/2015, de 6 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament que regula el procediment per a l'adquisició de la nacionalitat espanyola per residència.

La prova es qualificarà d'apta o no apta, i caldrà obtindre la valoració d'apta per a passar a realitzar la prova de la fase d'oposició.



Queden eximides de realitzar aquesta prova, les persones que estiguen en possessió dels diplomes, certificats o títols acreditatius del coneixement de l'espanyol com a llengua estrangera que hagen sigut integrats en el Sistema internacional de certificació de l'espanyol com a llengua estrangera (SICELE). Referent a cadascun dels seus sis nivells, respectivament, als diplomes d'espanyol en el seu corresponent nivell A1, A2, B1, B2, C1 i C2, tot això, conforme al que es disposa en la disposició addicional quarta del Reial decret 1137/2001, modificat pel Reial decret 1004/2015, anteriorment citats.



7. Proves selectives

7.1. Procediment de selecció.

El procediment de selecció és el d'oposició i constarà de cinc exercicis obligatoris, dels quals els quatre primers seran eliminatoris i el cinqué no eliminatori.

7.2. Desenvolupament dels exercicis

7.2.1 Primer exercici.

El primer exercici consistirà a respondre per escrit a un qüestionari de 20 preguntes teoricopràctiques, a desenvolupar. Sobre matèries recollides en l'annex I-A.

Per a la realització d'aquest exercici els aspirants disposaran d'un temps de tres hores i trenta minuts.

7.2.2 Segon exercici.

Constarà de dues parts, sent totes dues eliminatòries.

La primera part consistirà en la resolució d'un supòsit pràctic de «comptabilitat i matemàtiques financeres», segons el temari que es detalla en l'annex I-B d'aquesta convocatòria. Per a la realització de l'exercici les persones admeses podran utilitzar calculadora comuna i comptaran amb un temps de quatre hores.

La segona part d'aquest exercici serà realitzada per aquelles que hagen obtingut la qualificació de «apta» en la primera part i consistirà en la resolució de supòsits pràctics professionals que implicaran la formulació d'observacions, opinió o dictamen referit al cas en relació amb aspectes jurídics o comptables relatius al temari de l'oposició, possibles riscos de caràcter tributari i consistència o congruència de la informació oferida. Per a la realització d'aquesta part, les persones admeses disposaran d'un temps màxim de quatre hores.

7.2.3. Tercer exercici.

Consistirà en l'exposició oral durant un temps màxim de seixanta minuts, de quatre temes del temari que es detalla en l'annex I-C d'aquesta convocatòria, extrets a l'atzar, en sessió pública, de manera que dos temes correspondran al bloc de Dret Constitucional i Administratiu, un al bloc d'Hisenda Pública i l'últim pertanyent al bloc de Sistema Financer.

El temps d'exposició s'ha de distribuir de manera homogènia entre els quatre temes.

Amb caràcter previ a l'exposició, i després de l'extracció dels temes, es concedirà un temps màxim de quinze minuts perquè la persona admesa elabore, en presència de l'OTS, un guió que podrà utilitzar en el desenvolupament de la seua exposició, consultant per a això exclusivament el temari de l'oposició.

Una vegada desenvolupat el primer tema o transcorreguts deu minuts de l'exposició, l'OTS podrà decidir que la persona aspirant abandone la prova per estimar la seua actuació notòriament insuficient.

En aquest exercici es valorarà el volum i comprensió de coneixements, la claredat d'exposició i la capacitat d'expressió oral.

7.2.4. Quart exercici.

Consistirà en l'exposició oral durant un temps màxim de quaranta-cinc minuts de tres temes, extrets a l'atzar, dels inclosos en l'annex I-D d'aquesta convocatòria, en sessió pública, de manera que un tema correspondrà al bloc de part general i procediments tributaris, un altre al bloc de part especial (I) i l'últim pertanyent al bloc de part especial (II).



El temps d'exposició s'ha de distribuir de manera homogènia entre els tres temes.

Amb caràcter previ a l'exposició, i després de l'extracció dels temes, es concedirà un temps màxim de deu minuts perquè la persona admesa elabore, en presència de l'OTS, un guió que podrà utilitzar en el desenvolupament de la seua exposició, consultant per a això exclusivament el temari de l'oposició.

Una vegada desenvolupat el primer tema o transcorreguts deu minuts de l'exposició, l'OTS podrà decidir que la persona aspirant abandone la prova per estimar la seua actuació notòriament insuficient.

En aquest exercici es valorarà el volum i comprensió de coneixements, la claredat d'exposició i la capacitat d'expressió oral.

7.2.5. Cinqué exercici

El cinqué exercici té com a finalitat valorar els coneixements de valencià de les persones admeses i no tindrà caràcter eliminatori.



Les persones admeses podran optar per realitzar l'exercici o aportar la corresponent acreditació dels seus coneixements de valencià mitjançant la presentació de: certificats, diplomes o títols de valencià homologats per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Aquest exercici, per a les persones admeses que opten per la realització de l'exercici, consistirà a traduir un text redactat en valencià al castellà i un altre redactat en castellà al valencià, sense l'ajuda de diccionari.

Per a la resolució d'aquest exercici les persones admeses disposaran de seixanta minuts.

7.3. Qualificació dels exercicis.

La qualificació dels exercicis de les persones admeses que concórreguen tant pel torn d'accés lliure com pel contingent de persones amb diversitat funcional es realitzarà de la següent manera:

7.3.1 La qualificació del primer exercici serà de «apta» o «no apta».

Es considerarà que han superat l'exercici les persones aspirants que obtinguen la qualificació de «apta».

7.3.2. La puntuació del segon exercici es qualificarà:

La qualificació de la primera part de l'exercici serà de «apta» o «no apta». Es considerarà que han superat aquesta primera part de l'exercici les persones aspirants que obtinguen la qualificació de «apta».

La segona part de l'exercici es qualificarà amb cinquanta punts com a màxim, sent necessari obtindre un mínim de vint-i-cinc punts per a superar-la.

7.3.3. El tercer exercici es qualificarà amb trenta punts com a màxim, sent necessari obtindre un mínim de quinze punts per a superar-lo.

7.3.4. El quart exercici es qualificarà amb quaranta punts com a màxim, sent necessari obtindre un mínim de vint punts per a superar-lo.



7.3.5. La qualificació, tant per a les persones aspirants que concórreguen pel torn d'accés lliure com per a les que concórreguen pel contingent de persones amb diversitat funcional, serà determinada per la suma de puntuacions de la segona part del segon exercici, del tercer i del quart.

A continuació, es configuraran per separat dues relacions corresponents al torn d'accés lliure i al contingent de persones amb diversitat funcional, ordenades per puntuació de major a menor, que s'interromprà quan el nombre de persones incloses en ella coincidisca amb el nombre de llocs convocats. Aquestes constituiran les llistes definitives de persones aprovades.

En cas d'empat entre persones aspirants incloses en la mateixa relació s'atendrà, en primer lloc, a la major puntuació obtinguda en el quart exercici; en segon lloc, la major puntuació obtinguda en el tercer exercici; i, en tercer lloc, la major puntuació obtinguda en el segon exercici.



En cas de persistir l'empat, si fora entre persones de diferent sexe, es dirimirà a favor del sexe femení en cas que estiga infrarepresentat dins del col·lectiu de persones que formen part del cos, escala o agrupació professional, objecte de la present convocatòria en la data de la seua publicació.

Finalment, si encara persistira l'empat, aquest es dirimirà per ordre alfabètic del primer cognom de les persones aspirants empatades, iniciant-se el citat ordre per la lletra F conforme el resultat del sorteig celebrat el 7 de gener de 2019 (DOGV 8473, 28 de gener).

De conformitat amb l'assenyalat en l'apartat 5 de l'article 18 del Decret 3/2017, de 13 de gener, del Consell, les persones aspirants que, havent optat per les vacants reservades a persones amb diversitat funcional, tinguen una puntuació superior a l'obtinguda per unes altres o altres aspirants de la convocatòria d'un procés selectiu, i no hagueren obtingut vacant en el citat contingent de reserva, seran incloses per la seua ordre de puntuació en el torn al qual corresponga la reserva.

Solament les persones incloses en les llistes definitives de persones aprovades podran passar a realitzar el cinqué exercici no eliminatori de valencià.

7.3.6. El cinqué exercici serà valorat amb una puntuació de 0 a 5 punts. Quan s'hagen presentat certificats, diplomes o títols de valencià que hagen sigut expedits o homologats per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià es valoraren segons el següent barem:





Coneixement oral o A2 0,90

Grau elemental o B1 1,70

Nivell B2 2,50

Grau mitjà o C1 3,40

Grau mitjà o C1+ llenguatge administratiu o llenguatge en els mitjans de comunicació 4,20

Grau superior o C2 5





La valoració del coneixement del valencià s'efectuarà puntuant exclusivament el nivell més alt obtingut.

7.4. Es presumirà idèntic valor a totes les preguntes, supòsits pràctics o temes a exposar, llevat que l'OTS, en atenció a l'extensió, complexitat i/o dificultat tècnica, establisca diferent puntuació a cadascuna les qüestions formulades, i en aquest cas, ho comunicarà a les persones aspirants, amb caràcter previ a la realització de l'exercici.

Per a la qualificació dels exercicis l'OTS avaluarà el coneixement dels aspirants manifestat en les seues respostes a les qüestions plantejades, valorant el seu grau de correcció, adequació, integritat i precisió, amb indicació i expressió, en el seu cas, de la normativa corresponent i ajustada a la seua literalitat, en una exposició apropiada i correctament estructurada i contextualitzada.

En els exercicis que consistisquen en exposició oral de temes es valorarà, a més, l'ordre d'idees, el rigor i precisió conceptual i la qualitat expositiva mostrada a través de la fluïdesa, entonació i ritme de l'exposició.

7.5. La puntuació final de l'oposició s'obtindrà sumant la qualificació del cinqué exercici als resultats obtinguts per les persones aspirants que figuren en la relació a què es refereix la base 7.3.5.

S'elaboraran dues relacions per a les persones aspirants que concórreguen pel torn d'accés lliure i al contingent de persones amb diversitat funcional, que constituiran les llistes de persones aspirants que han superat l'oposició per ordre de puntuació. En cas d'empats es resoldrà de conformitat amb el que es preveu en la base 7.3.5.



8. Desenvolupament de les proves selectives

8.1. Convocatòria per a la celebració de les proves.

8.1.1. El primer exercici, no es realitzarà fins que hagen transcorregut un mínim de 3 mesos a comptar des de la data de la publicació de la present convocatòria i es realitzarà en el lloc, data i hora que s'establisca en la resolució per la qual s'aprove i publique, en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, la llista definitiva de persones admeses a la realització de les proves, havent de mediar un termini no inferior a 15 dies hàbils des de la publicació i la data de realització de la prova.



8.1.2. L'anunci de la celebració de la resta d'exercicis es farà públic per l'OTS a través dels mitjans establits en la base 13, d'acord amb el preceptuat en l'apartat 2 de l'article 16, del Decret del Consell 3/2017, de 13 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs de treball i mobilitat del personal de la funció pública valenciana.



8.2. Concurrència a la crida per a la realització de les proves.

8.2.1. Les persones admeses seran convocades per a la realització de cada exercici en crida única.

8.2.2. Quedaran perdudes el dret quan es personen en els llocs de celebració una vegada iniciades les proves o per la inassistència a aquestes, encara que es dega a causes justificades.

No obstant això, en el supòsit de concórrer causa de força major, l'OTS podrà apreciar les circumstàncies al·legades i admetre a la persona aspirant, sempre que es posen de manifest amb la deguda antelació, no haja finalitzat l'exercici corresponent i, aquesta admissió, no menyscabe el principi d'igualtat.

Especialment, si alguna de les aspirants no poguera completar el procés selectiu a causa d'embaràs de risc o part, degudament acreditat, la seua situació quedarà condicionada a la finalització del mateix i a la superació de la fase que haja quedat ajornada, no podent demorar-se aquesta de manera que es menyscabe el dret de la resta de les persones aspirants a una resolució del procés ajustada a temps raonables, la qual cosa haurà de ser valorat per l'OTS i, en tot cas, la realització de la mateixa tindrà lloc abans de la publicació de la llista d'aspirants que han superat el procés selectiu.

Idèntica previsió resulta d'aplicació a les víctimes de violència de gènere quan acrediten degudament que no poden assistir per motius de seguretat.

8.3. Regles generals per a la realització de les proves.

8.3.1. Les persones aspirants hauran d'observar, les instruccions de l'OTS o del personal col·laborador durant la celebració de les proves, amb vista a l'adequat desenvolupament d'aquestes.

Qualsevol alteració en el normal desenvolupament de les proves, per part d'una persona aspirant, quedarà reflectida en l'acta corresponent, podent continuar l'exercici amb caràcter condicional, fins que resolga l'OTS sobre l'incident.

8.3.2. Abans de l'inici de l'exercici, quan s'estime oportú durant el seu desenvolupament, en la recollida després de la seua finalització i sempre que ho considere convenient el personal col·laborador o l'OTS, es comprovarà la identitat de les persones aspirants mitjançant l'exhibició del DNI, NIE, passaport o permís de conduir emés a Espanya, sense que per a aquest efecte siguen vàlides les fotocòpies compulsades d'aquests documents; així com, si escau, de l'exemplar per a la persona interessada, de la sol·licitud d'admissió a les proves.

8.3.3. En totes les proves l'OTS adoptarà les mesures que siguen necessàries per a garantir l'anonimat en la valoració d'aquestes, sent anul·lats tots aquells exercicis en els quals es continguera alguna marca que poguera identificar la seua autoria.



9. Llistes d'aprovats

9.1. En finalitzar cadascun dels exercicis de l'oposició, l'OTS publicarà la relació de persones que han superat la prova amb expressió del seu nom, cognoms, document d'identitat anonimitzat i la puntuació obtinguda distingint, en el seu cas, entre aquelles que accediren pel contingent de reserva per a diversitat funcional. S'entendrà que han superat la prova, únicament les persones que hagen obtingut la puntuació mínima exigida per a superar cadascun dels exercicis segons el que s'estableix en la base 7.

9.2. Finalitzada l'oposició l'OTS, mitjançant anunci, publicarà la relació definitiva de persones aprovades per la seua ordre de puntuació total a què es refereix la base 7.5.

En cap cas l'OTS podrà declarar que han superat el procés selectiu un número superior al de llocs de treball convocats, tenint en compte el que es preveu en les bases 1 i 11 de la present convocatòria.





10. Relació definitiva i presentació de documents

10.1. L'OTS elevarà a la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, per a la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, les relacions definitives de persones aprovades per ordre de puntuació total, perquè en el termini de 20 dies hàbils, comptats des del següent al de la publicació, aporten davant la Direcció General de Funció Pública, els següents documents:

a) Fotocòpia del DNI o NIE.

b) Fotocòpia compulsada del títol acadèmic exigible segons el que s'estableix en la base 2.1.3 de la convocatòria o certificació acadèmica que acredite haver realitzat tots els estudis per a l'obtenció del títol. En el cas de titulacions obtingudes en l'estranger fotocòpia compulsada de la credencial d'homologació o, en el seu cas, del corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà aplicable als aspirants que hagueren obtingut el reconeixement de la seua qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades, a l'empara de les disposicions de dret de la Unió Europea.

c) Declaració jurada de no haver sigut separada o separat, o haver-se revocat el seu nomenament com a personal funcionari interí, amb caràcter ferm mitjançant procediment disciplinari de cap administració pública o òrgan constitucional o estatutari, ni trobar-se inhabilitada o inhabilitat per sentència ferma per a l'exercici de qualssevol funcions públiques o d'aquelles pròpies del cos, agrupació professional o escala objecte de la convocatòria. En el cas del personal laboral, no trobar-se inhabilitat per sentència ferma o com a conseqüència d'haver sigut acomiadat disciplinàriament de manera procedent, per a exercir funcions similars a les pròpies de la categoria professional a la qual es pretén accedir.

Tractant-se de persones nacionals d'altres Estats, no trobar-se inhabilitades o en situació equivalent ni haver sigut sotmeses a sanció disciplinària o equivalent que impedisca en els mateixos termes en el seu estat l'accés a l'ocupació pública.

d) Certificat mèdic acreditatiu de posseir la capacitat física i psíquica necessària per a l'acompliment de les funcions dels llocs de treball oferits.

e) Els qui superen les proves selectives, acreditaran els seus coneixements de valencià mitjançant la presentació dels certificats, diplomes o títols que hagen sigut homologats per la Generalitat, o mitjançant la realització d'un exercici específic a aquest efecte. El personal que no puga acreditar aquests coneixements haurà de realitzar els cursos de perfeccionament que, a aquest efecte, es realitzaran a través de l'Institut Valencià d'Administració Pública (IVAP) en coordinació amb la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Segons el preceptuat en l'article 20 del Decret 3/2017, de 13 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de selecció, provisió de llocs i mobilitat del personal de la funció pública valenciana, els qui superen les proves selectives, acreditaran els seus coneixements de valencià en el corresponent Grau Mitjà o C1, mitjançant certificat expedit o homologat per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

10.2. Les persones que superen les proves selectives pel contingent de reserva de persones amb diversitat funcional hauran de presentar, a més dels documents anteriors, la fotocòpia compulsada de la certificació de la conselleria competent o òrgans competents d'altres administracions públiques que acredite discapacitat igual o superior al 33 %, així com l'informe de compatibilitat per a l'acompliment de les tasques i funcions del lloc.

10.3. Les persones que superen les proves selectives i que van sol·licitar una de les exempcions o bonificacions de les establides en la base 5, hauran de presentar addicionalment, fotocòpia compulsada dels documents acreditatius de la concurrència de tal exempció o bonificació.

10.4. Les persones seleccionades que, dins del termini indicat i excepte casos de força major, no presentaren la documentació acreditativa dels extrems indicats, o que de la mateixa es deduïra que manquen d'algun dels requisits exigits, no podran ser nomenades personal de l'Administració de la Generalitat, sense perjudici de la responsabilitat en què pogueren haver incorregut per falsedat en les seues sol·licituds de participació.

10.5 No obstant això disposat en els apartats anteriors, d'acord amb el que s'estableix en l'article 28 de la Llei 39/2015, l'òrgan gestor del procés selectiu podrà verificar la realitat de les dades declarades i la veracitat dels documents aportats o, si escau, recaptar-les electrònicament a través de les seues xarxes corporatives, o d'una consulta a les plataformes d'intermediació de dades o altres sistemes electrònics habilitats a l'efecte, especialment les relatives a la condició de personal amb diversitat funcional, família nombrosa, titulació acadèmica, certificat expedit per la JQCV, llevat que la persona interessada manifeste expressament que no presta el seu consentiment, marcant per a això la casella continguda en el formulari de la sol·licitud.



11. Nomenament com a personal funcionari de carrera.

Transcorregut el termini de presentació de la documentació es dictarà resolució, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, procedint al nomenament com a personal funcionari de carrera del cos, escala o agrupació professional convocat, prèvia l'adjudicació d'un lloc de treball d'acord amb la puntuació obtinguda.



Amb la finalitat d'assegurar la cobertura de les places convocades, incloent entre aquestes, les possibles acumulacions del torn de promoció interna, quan es produïsquen renúncies de les persones seleccionades abans del seu nomenament o presa de possessió, o en el cas que aquestes no compliren els requisits de la base 10 anterior, l'òrgan convocant podrà requerir de l'OTS, relació complementària de les persones que seguisquen a les propostes per al seu possible nomenament com a personal funcionari de carrera.



12. Òrgan Tècnic de Selecció

12.1. L'OTS designat per a portar a cap el procés selectiu corresponent a la present convocatòria, estarà constituït en la forma que es preveu en l'article 8 del Decret 139/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament del Cos d'Inspectors de Tributs de la Generalitat Valenciana.

12.2. La relació nominal de les persones que integren l'OTS serà publicada amb una antelació mínima d'un mes a la data de començament de les proves, mitjançant resolució que es publicarà en la forma prevista en la base 13 i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

12.3 L'OTS podrà sol·licitar la designació de personal col·laborador de caràcter administratiu o de personal col·laborador de suport tècnic que estime oportuns per a l'adequada realització de les proves.

12.4. Correspon a l'OTS, exercir les funcions relatives a la determinació concreta del contingut de les proves en la fase d'oposició i a la qualificació de les persones aspirants després de la seua realització, i en general, adoptar quantes mesures siguen precises amb vista al correcte desenvolupament de les proves selectives.

12.5. Les persones integrants de l'OTS, així com el personal col·laborador de suport tècnic, hauran d'abstindre's i podran ser recusades per les persones interessades quan concórreguen en ells circumstàncies de les previstes en els articles 23 i 24 de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Així mateix hauran d'abstindre's les persones integrants de l'OTS que hagueren fet tasques de preparació de persones aspirants en els cinc anys anteriors a la publicació d'aquesta convocatòria.

12.6. A l'efecte de comunicacions i de qualssevol una altra incidència l'OTS tindrà la seua seu en la Direcció General de Funció Pública, c/ de la Democràcia, 77, Torre 4, 46018 València.

12.7. A l'efecte de gratificacions i indemnitzacions, l'OTS i el personal col·laborador a què fa referència l'apartat 3, es regiran pel que es disposa en el Decret 24/1997 d'11 de febrer, del Consell, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris modificat pel Decret 95/2014, de 13 de juny.

12.8. El funcionament de l'OTS s'adaptarà al que s'estableix la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic i altra normativa vigent, amb subjecció, quant al desenvolupament i execució del procediment selectiu, a les resolucions i instruccions dictades per l'òrgan gestor i altra competents en matèria de funció pública, així com els protocols establits a l'efecte de garantir la transparència i l'anonimat en la correcció d'exercicis.



13. Publicitat

Totes les resolucions que es dicten per l'òrgan competent, així com els acords i/o notes informatives emesos per l'OTS es publicaran en la seu electrònica de la Generalitat, portal de l'Administració de la Generalitat: http://sede.gva.es (Cercador d'Ocupació Pública, Descripció: 129/18) i en la pàgina web de la Direcció General de Funció Pública.





14. Recursos

14.1. Aquesta convocatòria i quants actes administratius es dicten en el desenvolupament del procés selectiu, posen fi a la via administrativa. Contra aquests podrà interposar-se, postestativament, recurs de reposició en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana davant el mateix òrgan que ha dictat l'acte contra el qual es recorre, d'acord amb el que es disposa en els articles 123 i 124, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques o, directament, recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, conforme al que s'estableix en els articles 10, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tot això sense perjudici que les persones interessades puguen exercitar, si escau, qualsevol altre que estimen procedent.

14.2. Contra els acords i actes de tràmit de l'OTS, si aquests últims decideixen directament o indirectament el fons de l'assumpte, determinen la impossibilitat de continuar el procediment o produeixen indefensió o perjudici irreparable a drets i interessos legítims, podrà interposar-se recurs d'alçada davant la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, en el termini d'un mes, a partir de l'endemà de la publicació del corresponent acord amb allò que es disposa en els articles 121 i 122, de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 9 de juliol de 2020



La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública,

GABRIELA BRAVO ESTANISLAO



ANNEX I

Cos superior tècnic d'inspectors de tributs de l'Administració de la Generalitat, A1-04.



TEMARI

ANNEX I-A

Dret civil

Tema 1. Les fonts del dret en el sistema jurídic positiu espanyol. Codi Civil i legislació complementària. L'aplicació de les normes jurídiques. Eficàcia general. Límits en el temps i en l'espai. Eficàcia constitutiva del dret.

Tema 2. La persona. Concepte i classes. La persona física. La persona jurídica: la fundació i l'associació. Capacitat. Representació.

Tema 3. Nacionalitat. Domicili. Estat civil. El Registre Civil. Els règims econòmics del matrimoni. Els capítols matrimonials. La societat a guanys. El règim de participació. El règim de separació de béns.



Tema 4. L'objecte del dret. Fet, acte i negoci jurídic. Elements essencials. Influència del temps en les relacions jurídiques. La prescripció i la caducitat.

Tema 5. Els drets reals. Concepte, classes i caràcters. Els drets reals de garantia. Hipoteca. Hipoteca mobiliària. Peça. Corprén sense desplaçament. Anticresis.

Tema 6. El dret de propietat. Contingut. Protecció. Adquisició i pèrdua del domini. Especial referència a la donació.

Tema 7. La comunitat de béns. La possessió. Usdefruit, ús i habitació. Les servituds.

Tema 8. El registre de la propietat: títols inscriptibles i seients registrals. Principis hipotecaris. L'anotació preventiva d'embargament.



Tema 9. L'obligació (I). Concepte i classificació. Obligacions extracontractuals. Enriquiment sense causa. Compliment normal de les obligacions: el pagament.

Tema 10. L'obligació (II). Altres maneres d'extinció de les obligacions. Compliment anormal de les obligacions: causes i conseqüències. Protecció del crèdit i prova de les obligacions. Concurrència i prelació de crèdits.

Tema 11. El contracte. Elements i requisits. Classificacions. Generació, perfecció i consumació del contracte. Ineficàcia dels contractes. Interpretació dels contractes.

Tema 12. El contracte de compravenda. Elements. Obligacions del venedor i del comprador. Drets de tanteig i retracte. Cessió de drets i accions. La permuta.

Tema 13. L'arrendament en general. Arrendament de serveis. Arrendament d'obres. Arrendament de coses. Arrendament de finques rústiques i urbanes.

Tema 14. El mandat. El préstec. El precari. El depòsit. La societat. La fiança. La transacció. El compromís. L'arbitratge. L'adhesió.



Tema 15. El dret hereditari (I). Conceptes generals. Capacitat per a succeir. Acceptació i repudiació de l'herència. Comunitat hereditària. Dret d'acréixer. Col·lació i partició de l'herència.

Tema 16. El dret hereditari (II). Successió testamentària, forçosa i intestada. Institució d'hereus. Substitució. Llegat. Marmessor. El desheretament. La preterició.

Dret mercantil

Tema 17. Contingut del dret mercantil. L'acte de comerç. Actes de comerç per analogia. Actes mixtos. L'empresa mercantil. Fonts del dret mercantil.

Tema 18. Concepte doctrinal i legal del comerciant. Comerciant individual. Incapacitats i prohibicions. El comerciant estranger. Habitualitat i professionalitat. La publicitat en el Dret Mercantil. El Registre Mercantil.

Tema 19. Doctrina general de les coses mercantils. La propietat industrial. Patents i marques. L'Oficina Espanyola de Patents i Marques. Règim jurídic internacional de protecció. Dret de la competència. Competència deslleial; règim de la publicitat i consum. Defensa de la competència. Unió temporal d'empreses.

Tema 20. La comptabilitat dels empresaris. Llibres. Requisits. Valor probatori i reconeixement dels llibres. Comptes anuals.

Tema 21. La societat mercantil. Concepte, naturalesa i classes. L'objecte social. La societat irregular. La societat regular col·lectiva. La societat comanditària simple. La societat comanditària per accions. La societat de responsabilitat limitada.

Tema 22. La societat anònima. Formes de constitució. L'escriptura social i els estatuts. Aportacions. Patrimoni i capital social. Les reserves. Accions: classes. Accions sense vot. Augment i reducció del capital social. L'emissió d'obligacions. Sindicat d'obligacionistes.

Tema 23. Òrgans de la societat anònima. Junta general. Administradors. El Consell d'Administració. Modificacions estructurals de les societats mercantils. Dissolució de societats mercantils. Liquidació de societats mercantils: operacions que comprén.

Tema 24. Títols de crèdit: concepte i caràcters. Classes. Títols nominatius. Títols a l'ordre. La lletra de canvi. Emissió i forma de la lletra. L'endós. L'acceptació. L'aval. Venciment i pagament. El protest. Les accions canviàries. El pagaré. El xec.

Tema 25. Obligacions i contractes mercantils. La comissió mercantil. La representació en el Dret Mercantil. Contracte de compravenda mercantil. Compravendes especials. El lísing.

Tema 26. Els contractes bancaris en general. Examen del compte corrent, obertura de crèdit, préstecs i descompte bancari. Depòsits en bancs. La pignoració de valors. Crèdits documentaris. El contracte d'assegurança: concepte, naturalesa i regulació.

Tema 27. El contracte d'assistència tècnica. El «factoring». Contracte d'agència: l'exclusivitat. La franquícia. El contracte de compte corrent mercantil. El contracte de comptes en participació. Préstec i depòsit mercantils. Companyies de magatzems generals de depòsit: els «warrants».

Tema 28. El dret marítim. El vaixell. Propietari, armador i navilier. El capità del vaixell i els auxiliars de la navegació marítima. El transport marítim: Convenció de Nacions Unides sobre el dret de la mar. L'assegurança marítima. Contracte de remolc. Assistència i salvament en la mar.

Tema 29. Dret de navegació aèria. Transport aeri: Conveni de Varsòvia. Normes IATA. Transport de viatgers i mercaderies. Normes sobre responsabilitat en cas d'accident i assegurances aèries. El contracte de transport terrestre: concepte, naturalesa i classes. Elements personals, reals i formals.

Tema 30. El concurs: pressupostos. L'acte de declaració del concurs. Efectes sobre els creditors, crèdits i contractes. La massa del concurs. El conveni: contingut i efectes. Les causes de conclusió del concurs. La qualificació del concurs. L'acord extrajudicial de pagaments.



Economia general

Tema 31. L'escassetat de béns i l'elecció. Concepte d'economia. L'economia com a ciència social. Economia positiva i normativa. L'activitat econòmica. Teoria i política econòmica. Els sistemes econòmics. Els models econòmics: el flux circular de la renda. Microeconomia i macroeconomia.

Tema 32. El mercat. La demanda i l'oferta. Les corbes de demanda i d'oferta i els seus desplaçaments. Equilibri i desequilibri del mercat. Tipus de mercat.

Tema 33. La utilitat. La restricció pressupostària. La corba de demanda i el pressupost. Les elasticitats de la demanda i de l'oferta.

Tema 34. La producció i el màxim benefici empresarial. La productivitat i els costos a curt termini. La producció i els costos a llarg termini. L'equilibri competitiu.

Tema 35. La competència imperfecta: competència monopolística, oligopoli i monopoli. Els poders públics i la competència.

Tema 36. Objectius i indicadors macroeconòmics: producte nacional, consum i inversió i despesa nacional. Producte nacional brut i producte nacional net. Renda nacional i renda disponible. Les magnituds agregades i el flux circular de la renda.

Tema 37. La renda d'equilibri en una economia tancada i sense sector públic: el multiplicador. La renda d'equilibri en una economia tancada amb sector públic. La renda d'equilibri en una economia oberta i amb sector públic.

Tema 38. Els diners. Els diferents agregats monetaris. La demanda de diners. La base monetària i la creació de diners. El sistema financer.



Tema 39. L'equilibri en el mercat real i en el mercat monetari. El model IS-LM. Les polítiques fiscal i monetària.

Tema 40. El model de l'oferta i la demanda agregada. La demanda agregada, el tipus d'interés i el nivell de preus. L'oferta agregada en els models clàssic i keynesià.

Tema 41. La inflació i la desocupació: causes i efectes. Els diferents enfocaments de la política econòmica. Els cicles econòmics.

Tema 42. El comerç internacional: la llei de l'avantatge comparatiu i el model Heckscher-Ohlin. Restriccions al mercat internacional. Lliure comerç enfront de proteccionisme. La integració econòmica.

Tema 43. La balança de pagaments: concepte i components, funcionament i saldos. Els tipus de canvi i els mercats de divises. Institucions financeres internacionals.

Tema 44. Creixement i desenvolupament. Teories explicatives del creixement econòmic. Beneficis i costos del creixement. Desenvolupament i subdesenvolupament.

Tema 45. La situació del sector primari a Espanya: política econòmica sobre el sector. El sector industrial, energètic i de la construcció a Espanya: política sobre el sector. El sector dels serveis a Espanya (exclòs sector financer): política sobre el sector.

Tema 46. Política de protecció social a Espanya. Pensions. Protecció a la desocupació. Política sanitària. Política d'educació i formació contínua. Política d'obres públiques. Política de transports. Política d'habitatge. Economia de l'empresa i organització estructural.

Tema 47. Les organitzacions. Definició, tipus i teories de l'organització. Principals models d'organització.

Tema 48. L'organització estructural. Les relacions i comunicacions en l'organització. L'autoritat: centralització o descentralització de l'autoritat. La responsabilitat. Els treballs en grup: avantatges i inconvenients. Política de recursos humans.

Tema 49. L'empresa com a organització. Marc institucional. Concepte, realitat, economia i entorn. Classes d'empreses i criteris de classificació. L'empresa i el mercat.

Tema 50. L'empresa pública. Objectius de l'empresa pública. El sistema de control de l'empresa pública. El finançament de l'empresa pública.

Tema 51. Els objectius de l'empresa. Sistemes de direcció i gestió. Mètodes matemàtics de gestió empresarial. Mètodes PERT i CPM. La gestió d'estocs. La planificació en l'empresa i l'establiment d'objectius.



Tema 52. Sistemes de control de l'empresa. Concepte. Elements. Principals sistemes de control. El procés de control. El control en directe. Eficàcia i eficiència com a mesures del control.

Tema 53. Les decisions en l'empresa i els sistemes de presa de decisió: concepte i classes. El procés de presa de decisions. Les relacions en l'empresa. Els sistemes d'informació. El flux d'informació i la comunicació. Maneig de la informació.

Tema 54. L'estructura economicofinancera de l'empresa. Les fonts de finançament de l'empresa. L'equilibri financer. Equilibri entre inversions i finançaments.

Tema 55. La inversió en l'empresa: concepte i classes. Valoració i selecció de projectes d'inversió. La inversió en béns d'equip. Decisions de renovació d'equips. La inversió en actiu circulant. L'efectiu.



Tema 56. El finançament de l'estructura fixa de l'empresa: l'autofinançament. Els fons d'amortització. El crèdit a llarg, mitjà i curt termini. L'endeutament.

Tema 57. El finançament extern de l'empresa: el seu cost. El finançament de l'empresa en els mercats financers internacionals. L'estructura financera òptima de l'empresa. El benefici de l'empresa. La relativitat del benefici.

Tema 58. El procés productiu. Principis i models de producció. El cost del producte. Mínim d'explotació i òptim d'explotació. El control de costos. El cost dels subproductes.

Tema 59. Política de producte. Avaluació de la demanda i estudis de mercat. La comercialització del producte. Política de preus. Variacions de preus i els seus efectes. La distribució del producte. Canals de distribució.

Funció pública i gerència pública

Tema 60. L'Estatut Bàsic dels Empleats Públics. Règim de responsabilitat patrimonial, penal i comptable. Distribució de competències.



Tema 61. Llei d'ordenació i gestió de la funció pública valenciana. Personal al servei de les administracions públiques. Estructura i ordenació de l'ocupació pública. Drets, deures i incompatibilitats del personal empleat públic. Situacions administratives. Règim disciplinari.



Tema 62. Els processos de transformació de la gestió pública. Les reformes de les administracions públiques als països de l'OCDE. Principals àrees de reforma: organització, pressupostos, procediments i recursos humans.







ANNEX I-B



Comptabilitat

Constitució, distribució de beneficis, augment i reducció de capital, finançament, transformació, fusió, absorció, escissió i dissolució d'empreses individuals i societats.

Operacions de l'exercici, regularització i formulació d'estats comptables en empreses comercials, amb sucursals o sense, vendes al comptat, a crèdit, a terminis, detalls, comerç en comissió i en participació entre nacionals i amb l'estranger.

Matemàtiques financeres

Capitalització simple i composta. Rendes, préstecs i emprèstits. Operacions amb valors.







ANNEX I-C

Dret constitucional i administratiu

Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: característiques i estructura. Drets fonamentals i llibertats públiques. La reforma constitucional.



Tema 2. Polítiques socials públiques: política d'igualtat de gènere. Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Política contra la violència de gènere. Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció Integral contra la violència de gènere. Discapacitat i dependència: Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, i política en matèria d'igualtat i drets de les persones amb discapacitat: especial referència a la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Especial referència a les polítiques de la Comunitat Valenciana en aquests àmbits.

Tema 3. La hisenda pública en la Constitució espanyola. Els principis constitucionals del dret financer. Els drets i garanties dels obligats tributaris. El finançament de les hisendes territorials.



Tema 4. Les Corts Generals: composició i funcions. Òrgans parlamentaris. El procediment legislatiu ordinari. La Corona. El rei. El defensor del Poble.

Tema 5. El Govern: composició i funcions. El Consell de Ministres i les comissions delegades del Govern. El Tribunal de Comptes.



Tema 6. El poder judicial: funcions. El govern del poder judicial. El ministeri fiscal. El Tribunal Constitucional: organització i funcions. Recursos i processos davant el Tribunal Constitucional.

Tema 7. L'organització territorial de l'Estat: comunitats i ciutats autònomes. Les entitats locals. Els estatuts d'autonomia. Distribució de competències entre l'Estat i les comunitats autònomes. Tipologia de les normes de les comunitats autònomes.

Tema 8. El sistema institucional de la Generalitat. El president i el Consell. Les Corts Valencianes. Relacions entre tots dos poders. El règim electoral valencià. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. El síndic de Greuges.

Tema 9. Les institucions de la Unió Europea: el Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell, la Comissió, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Banc Central Europeu i el Tribunal de Comptes.



Tema 10. El mercat interior: la lliure circulació de mercaderies, persones, serveis i capitals. Política agrícola i pesquera comuna. Política exterior i de seguretat comuna. La unió política i la unió econòmica i monetària. L'euro.

Tema 11. El dret de la Unió Europea. Les fonts de l'ordenament de la Unió Europea i la seua aplicació. La relació entre l'ordenament de la Unió Europea i el dels estats membres. La participació de les CCAA i de la Generalitat en la formació i en l'execució del dret de la Unió.



Tema 12. Les fonts del dret administratiu. La Constitució. La llei. Els decrets llei. La delegació legislativa. Els tractats internacionals.



Tema 13. La potestat reglamentària: titularitat, límits i control. El reglament: classes. Eficàcia dels reglaments. La inderogabilitat singular.



Tema 14. L'organització administrativa. Òrgans unipersonals i col·legiats. La competència i la jerarquia. Centralització, descentralització i desconcentració.

Tema 15. L'Administració institucional. Els organismes autònoms. Les entitats públiques empresarials. Les societats mercantils estatals. Els altres ens públics.

Tema 16. Les potestats administratives. El principi de legalitat. L'autotutela de l'administració. La responsabilitat de l'administració i els seus agents. Requisits. Terminis de reclamació i procediment. El govern obert, especial referència a la transparència i l'accés a la informació pública, a la participació en la rendició de comptes i al bon govern.

Tema 17. L'acte administratiu (I). Concepte, elements i classes. Forma. La notificació i publicació dels actes administratius. El silenci administratiu.

Tema 18. L'acte administratiu (II). Eficàcia i executorietat dels actes administratius. La suspensió d'efectes de l'acte administratiu. L'execució forçosa: especial referència a la via de constrenyiment. Validesa i invalidesa dels actes administratius. Revocació i anul·lació d'ofici dels actes administratius.

Tema 19. El procediment administratiu: concepte i classes. Regulació. Les parts en el procediment administratiu: drets dels ciutadans. Les persones interessades. Capacitat, legitimació i representació. Iniciació. Instrucció: especial referència al tràmit d'audiència. La terminació del procediment: formes.

Tema 20. Els contractes administratius (I). Normativa reguladora dels contractes del sector públic. Àmbit subjectiu i objectiu d'aplicació. Òrgans de contractació. El contractista: aptitud per a contractar. Solvència dels contractistes.

Tema 21. Els contractes administratius (II). L'objecte del contracte. Pressupost base de licitació, valor estimat, el preu i la seua revisió. Termini de durada. La preparació dels contractes. Procediments de selecció de l'adjudicatari. L'adjudicació dels contractes: criteris d'adjudicació.



Tema 22. Els contractes administratius (III). Invalidesa dels contractes i recurs especial en matèria de contractació. Efectes, compliment i extinció dels contractes administratius: organització administrativa per a la gestió de la contractació: òrgans consultius i registres oficials.



Tema 23. El domini públic i el patrimoni dels ens públics. La noció del servei públic. Les formes de gestió del servei públic.



Tema 24. La potestat sancionadora de l'administració. Fonaments, contingut i límits. Les sancions administratives: concepte i classes. El procediment sancionador.

Tema 25. L'expropiació forçosa. Fonament i límits. Els subjectes de l'expropiació. Requisits de l'expropiació. El preu just. La reversió expropiatòria.

Tema 26. Els recursos administratius. Classes de recursos. Procediment de tramitació i resolució dels recursos administratius.

Tema 27. La jurisdicció contenciosa administrativa: àmbit. Els òrgans de la jurisdicció contenciosa administrativa. Les parts del procediment. Objecte del recurs. El procediment contenciós administratiu. La sentència. Els recursos.

Tema 28. L'administració pública i la justícia. Conflictes jurisdiccionals, conflictes de competència, qüestions de competència i conflictes d'atribucions.

Tema 29. L'administració electrònica: dret i obligació de relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques. Instruments per a l'accés electrònic a les administracions públiques: seus electròniques, canals i punt d'accés, identificació i autenticació. Assistència en l'ús de mitjans electrònics a les persones interessades.

Tema 30. L'Agència Tributària Valenciana.

Hisenda pública

Tema 1. El sector públic en una economia de mercat. Delimitació, criteris de mesurament, importància i evolució. La comptabilitat nacional i el sector públic. La hisenda pública. Els continguts actuals.



Tema 2. La intervenció del sector públic en l'activitat econòmica. Les fallades del mercat. Les finalitats del sector públic. Les operacions del sector públic.

Tema 3. La presa de decisions en el sector públic. Elecció social i preferències individuals. El funcionament democràtic. Burocràcia i grups d'interés.

Tema 4. El pressupost. Concepte i estructura. El cicle pressupostari. Les diferents tècniques pressupostàries: del pressupost administratiu a les modernes tècniques de pressupost. El pressupost i els sistemes de planificació i control.

Tema 5. L'eficiència en el sector públic. Producció pública i producció privada. Selecció i avaluació de projectes. Costos, beneficis i regles de decisió.

Tema 6. La gestió pública. La gestió pública com a ciència multidisciplinària. Les fallades del sector públic. Limitacions de la intervenció pública en la correcció de les «fallades del mercat». Ocupació pública: aspectes descriptius i mecanismes d'incentius.

Tema 7. Experiències de reforma en la gestió pública als països de l'OCDE. Problemes de mesurament de l'output públic. Els indicadors d'activitat. Mecanismes quasicompetitius i de mercat: els quasimercats. Empreses públiques i eficiència.

Tema 8. Relació entre equilibri pressupostari i creixement i estabilitat econòmica. Disciplina fiscal a la Unió Europea. La reforma de la institució pressupostària a Espanya: les lleis d'estabilitat pressupostària.



Tema 9. Despesa pública: teories explicatives del creixement, equitat i eficiència. Teories explicatives del creixement de la despesa pública. Incidència i efectes distributius de la despesa pública. Eficàcia i eficiència de la despesa pública: conceptes i tècniques d'anàlisis.

Tema 10. Despesa pública en l'estat del benestar (I). Despeses socials. Béns preferents i equitat categòrica. Despesa pública en sanitat. Despesa pública en educació. Despesa pública en habitatge.

Tema 11. Despesa pública en l'estat del benestar (II). Prestacions econòmiques: concepte, tipus i justificació. Sistema de pensions: disseny i efectes econòmics. L'assegurança de desocupació. Els programes de lluita contra la pobresa.

Tema 12. Els ingressos públics. Criteris de classificació. Els preus i l'empresa pública. Preus públics i taxes. Les contribucions especials. L'impost, concepte i distincions. Diferents tipus d'impostos. Els elements integrants dels impostos.

Tema 13. Els principis impositius. Els principis del benefici i de la capacitat de pagament. La incidència impositiva. Els sistemes fiscals. Les principals figures impositives. Els condicionants de l'estructura tributària. Evolució i models internacionals.

Tema 14. Els costos de la imposició. Costos d'eficiència. Excés de gravamen i imposició òptima. Costos recaptatoris. El frau fiscal: conceptes, efectes i condicionants.

Tema 15. Imposició sobre la renda de les persones físiques: concepte i naturalesa. Evolució. Concepte fiscal de renda. La consideració de les diferents fonts. Les rendes irregulars i les variacions patrimonials. Les rendes empresarials. Les exempcions i les despeses deduïbles. La unitat del contribuent: problemes de delimitació i alternatives en el seu tractament. Les tarifes i els seus problemes. L'autoliquidació. Efectes econòmics i valoració actual.

Tema 16. Imposició sobre societats: concepte i característiques. Justificació. Base imposable: problemes i alternatives de determinació. Tipus de gravamen i beneficis fiscals. La incidència de l'impost. La integració amb la imposició sobre la renda de les persones físiques.



Tema 17. La imposició general sobre les vendes. Concepte i classificació. La imposició sobre el valor afegit: tipologia i problemes. Incidència i valoració.

Tema 18. La imposició sobre consums específics. Raons justificatives. Evolució i figures actuals. Incidència i efectes econòmics. Quota fixa versus imposició ad valorem. La imposició sobre el comerç exterior.

Tema 19. Tendències dels models tributaris. Les crítiques als models vigents. Les noves figures impositives: els impostos d'ordenació, els impostos ecològics i la taxa sobre transaccions financeres. Les propostes de reformes fiscals.

Tema 20. El dèficit públic i la Hisenda extraordinària. Definicions i instruments de finançament. El deute públic: concepte, classes i efectes econòmics, la càrrega del deute. Les privatitzacions d'actius públics. La inflació com a impost. Els efectes econòmics del dèficit: expansió i efecte expulsió.

Tema 21. La hisenda multinivell. Principis del federalisme fiscal. Distribució de competències i models de finançament. Les subvencions intergovernamentals. La hisenda internacional: la doble imposició internacional, l'harmonització fiscal.

Tema 22. Planificació fiscal individual i empresarial. Mètodes per a l'anàlisi de la planificació fiscal: concepte de cost d'ús, tipus marginals efectius i càlcul de taxes internes de retorn ajustades per impostos. Concepte de tipus impositiu anual equivalent. Aplicacions a instruments d'estalvi a curt i llarg termini.

Sistema financer

Tema 1. L'estructura institucional del sistema financer espanyol. L'autoritat monetària. Intermediaris financers. Mercats financers.



Tema 2. Banc d'Espanya. Òrgans rectors. Funcions. Supervisió prudencial de les Entitats de crèdit. Execució de la política monetària. El Sistema europeu de bancs centrals i el Banc Central Europeu.



Tema 3. Entitats de crèdit (I). L'exercici de l'activitat de les Entitats de Crèdit en l'àmbit de la UE. El control de la solvència i el sistema de reserves mínimes. Normes de solvència i normes de control. Els fons de garantia de depòsits. Procés de reestructuració bancària: fons de reestructuració ordenada bancària i sistema institucional de protecció.



Tema 4. Entitats de crèdit (II). Els bancs. Les caixes d'estalvi. Òrgans de govern. Competències de les CC.AA. Les fundacions bancàries. Les cooperatives de crèdit. Les entitats de diners electrònics.



Tema 5. L'operativa bancària: préstec bancari, obertura de compte de crèdit i descompte bancari. El risc de signatura: l'aval i el crèdit documentari. Certificats de depòsit i pagarés bancaris. Cessions temporals d'actius. La compensació bancària. El secret bancari.



Tema 6. Altres intermediaris i auxiliars financers. Els establiments financers de crèdit. La seua operativa: el lísing i el factoring. Les societats de garantia recíproca. Les plataformes de finançament participatiu. Les societats i fons de capital-risc. Societats de taxació. Les agències de qualificació.

Tema 7. Institucions d'inversió col·lectiva. Les societats i els fons d'inversió mobiliària. Les societats i els fons d'inversió immobiliària.



Tema 8. El text refós de la Llei del mercat de valors: àmbit d'aplicació. Concepte de valor negociable. Valors representats per mitjà d'anotacions en compte. Mercat primari. Emissió de valors. La Comissió Nacional del Mercat de Valors. Empreses de serveis d'inversió. Les societats i agències de valors. Les societats gestores de cartera. El fons de garantia d'inversions.

Tema 9. Mercats monetaris. Els mercats interbancaris. Els mercats descentralitzats de valors: el mercat de deute públic anotat, el mercat AIAF de renda fixa privada. Importància econòmica. Instruments negociats. Organització. Operativa. El mercat hipotecari: títols hipotecaris.



Tema 10. Mercats de capitals. Renda variable i renda fixa. El mercat primari. Les ofertes públiques de venda d'accions. El mercat secundari: la Borsa de Valors. Sistemes de contractació. El segon mercat. Els mercats derivats. Contractes d'opcions i futurs negociats.

Tema 11. Normes de contractació en els mercats secundaris oficials. Liquidació i compensació d'operacions. Ofertes públiques d'adquisició de valors. Contractes sobre valors admesos a negociació. La comissió. La compravenda borsària. Tipus d'operacions borsàries: operacions al comptat i a termini. Operacions a crèdit. Compra de valors especials.

Tema 12. La titulització creditícia: noció i agents participants. Els fons de titulització. La societat gestora de fons de titulització.

Tema 13. Els riscos de l'activitat financera. Concepte i classes de risc. Mesurament i control. Riscos dels instruments derivats i efectes sobre els mercats de comptat. Els productes derivats no negociats en mercats organitzats: depòsits forward-forward, acords sobre tipus d'interés futurs (FRA) i permutes financeres (Swap). Warrants. Contractes cap, floor i collar. Els productes estructurats.

Tema 14. Els mercats financers internacionals. Els mercats de divises. El tipus de canvi. Teories explicatives de la determinació del tipus de canvi. Tipus d'operacions en el mercat de divises: transaccions al comptat, a termini, permutes. Mercats crediticis internacionals: bons i préstecs sindicats. Altres emissions i col·locacions internacionals. Les inversions estrangeres a Espanya. Inversions espanyoles en l'exterior. Règim comú a tots dos tipus d'inversions.

Tema 15. El sector assegurador. L'empresa d'assegurances. Condicions per a l'accés i per a l'exercici de l'activitat asseguradora. Les provisions tècniques i el capital de solvència. El capital mínim obligatori. El control administratiu de l'activitat asseguradora. El consorci de compensació d'assegurances.

Tema 16. Els elements principals de l'operació d'assegurances. El contracte d'assegurança: disposicions generals. L'assegurança contra danys. L'assegurança de persones. Els plans de pensions: modalitats, principis bàsics i règim financer. Els fons de pensions: règim financer, entitats gestores i depositàries.







ANNEX I-D



I.D.1. Part general i procediments tributaris

Tema 1. El dret financer. Concepte, autonomia i contingut. La hisenda pública en la Constitució espanyola.

Tema 2. Els pressupostos generals de l'Estat: contingut, estructures pressupostàries, limitacions i modificacions pressupostàries.

Tema 3. El procediment general d'execució de la despesa pública. L'extinció d'obligacions amb càrrec a la hisenda pública. Els procediments especials d'execució de la despesa pública.

Tema 4. El control de l'activitat financera pública. El control intern i el control extern: concepte, òrgans de control, àmbit d'aplicació i modalitats. El control financer de la gestió tributària i duanera.



Tema 5. El dret tributari: concepte i contingut. Les fonts de dret tributari. Administració tributària. Les obligacions i deures de l'administració tributària. Els principis de l'ordenament tributari espanyol.



Tema 6. L'aplicació i la interpretació de les normes tributàries. Àmbit temporal i criteris de subjecció a les normes tributàries. Interpretació i qualificació. La integració de les normes tributàries: analogia, simulació i conflicte en l'aplicació de la norma tributària.

Tema 7. Els tributs. Concepte, finalitats i classes de tributs. La relació jurídica tributària. Les obligacions tributàries: l'obligació tributària principal, l'obligació tributària de realitzar pagaments a compte, les obligacions entre particulars, les obligacions tributàries accessòries, les obligacions tributàries formals i les obligacions tributàries en el marc de l'assistència mútua. Número d'identificació fiscal i obligacions censals.



Tema 8. Els elements de quantificació de l'obligació tributària. La base imposable: concepte i mètodes de determinació. La base liquidable. El tipus de gravamen. La quota tributària. El deute tributari: concepte. Garanties del deute tributari. Mesures cautelars per a l'assegurament del cobrament del deute.

Tema 9. Els obligats tributaris: classes. Drets i garanties. Els subjectes passius: contribuent i substitut del contribuent. La capacitat d'obrar en l'ordre tributari. Representació. Residència i domicili fiscal.



Tema 10. Retenidors i obligats a ingressar a compte. Els successors. Els responsables tributaris. La responsabilitat tributària. Responsables solidaris i subsidiaris. Altres obligats tributaris.

Tema 11. L'aplicació dels tributs. Els procediments administratius en matèria tributària: fases. Obligació de resoldre i terminis de resolució. La prova. Notificacions. La denúncia pública. Les liquidacions tributàries. La consulta tributària. La col·laboració social en l'aplicació dels tributs. Caràcter reservat de les dades amb transcendència tributària.

Tema 12. Actuacions i procediment de gestió tributària (I). Funcions de gestió tributària. Declaracions. Autoliquidacions. Comunicacions de dades. Procediment de devolució iniciat mitjançant autoliquidació, sol·licitud o comunicació de dades. Procediment iniciat mitjançant declaració.

Tema 13. Actuacions i procediment de gestió tributària (II). Procediment de verificació de dades. Procediment de comprovació de valors. Procediment de comprovació limitada. Altres procediments de gestió tributària.

Tema 14. La recaptació (I). Característiques i règim legal. Òrgans de recaptació. Competències i estructura organitzativa. Facultats de la recaptació. Funcions o actuacions de les entitats financeres en la recaptació. Privilegis per al cobrament de deutes tributaris. La hisenda pública i els processos concursals.

Tema 15. La recaptació (II). Extinció dels deutes. Pagament. Prescripció. Altres formes d'extinció. Insolvències.

Tema 16. La recaptació (III). Fórmules especials per a arbitrar el pagament. Ajornaments i fraccionaments. Garanties per a l'ajornament i el fraccionament. El procediment de compensació. La compensació d'ofici de deutes d'entitats públiques. El procediment de deducció.



Tema 17. La recaptació (IV). La recaptació en període executiu. El procediment de constrenyiment: concepte. Concurrència de procediments. Suspensió. Embargament i alienació de béns i drets. El procediment enfront de responsables i successors. Les terceries. Accions civils i penals. Gestió recaptatòria associada a delictes contra la hisenda pública i de contraban.

Tema 18. La inspecció dels tributs (I). Òrgans centrals i perifèrics. Funcions. Facultats. Deures. Classes d'actuacions. Actuacions d'obtenció d'informació amb transcendència tributària. Actuacions de valoració. Actuacions d'informe i assessorament. Actuacions de comprovació i investigació. Altres actuacions.

Tema 19. La inspecció dels tributs (II). Actuacions i procediment d'inspecció: iniciació i desenvolupament. Objecte i abast. Termini. Lloc i horari de les actuacions inspectores. Actuacions inspectores mitjançant personació en el domicili o locals del contribuent. Mesures cautelars. Tràmit d'audiència. Disposicions especials: aplicació del mètode d'estimació indirecta i l'informe preceptiu per a la declaració del conflicte en l'aplicació de la norma tributària i altres establides reglamentàriament.



Tema 20. La inspecció dels tributs (III). Documentació de les actuacions inspectores. La terminació del procediment: tramitació d'actes, òrgans competents per a la pràctica de liquidacions i classes de liquidacions derivades d'actes d'inspecció. Altres formes de terminació.



Tema 21. La potestat sancionadora en matèria tributària (I). Principis. Els subjectes responsables de les infraccions i sancions tributàries. Concepte i classes d'infraccions i sancions tributàries. Quantificació de les sancions. Extinció de la responsabilitat derivada de les infraccions tributàries i extinció de les sancions tributàries.

Tema 22. La potestat sancionadora en matèria tributària (II). El procediment per a la imposició de sancions tributàries. Drets i garanties en el procediment sancionador. Òrgans competents per a la imposició de sancions. Procediment separat. Iniciació, instrucció, audiència als interessats, tramitació abreujada, termini per a resoldre.



Tema 23. Delictes contra la hisenda pública: descripció dels tipus penals de delictes contra la hisenda pública. La responsabilitat civil. El procediment inspector enfront del delicte contra la hisenda pública: tramitació.

Tema 24. Revisió d'actes en via administrativa. Normes comunes. Procediments especials de revisió. El recurs de reposició. Les reclamacions econòmiques administratives: àmbit d'aplicació, organització i competències.

Tema 25. Les reclamacions economicoadministratives: les persones interessades en el procediment. La suspensió. El procediment general: procediment en única o primera instància, recursos en via economicoadministrativa, procediment abreujat.

I.D.2. Part especial (I)

Tema 26. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Subjecció a l'impost: aspectes materials, personals i temporals. Determinació de la base imposable: mètodes d'estimació.

Tema 27. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (II). Determinació de la capacitat econòmica sotmesa a gravamen: rendiments del treball. Rendiments del capital mobiliari i immobiliari. Rendiments d'activitats econòmiques. Guanys i pèrdues patrimonials.



Tema 28. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (III). Regles especials de valoració. Classes de Renda. Integració i compensació de rendes. Base liquidable. Reduccions. Adequació de l'Impost a les circumstàncies personals i familiars del contribuent. Càlcul de l'Impost estatal.

Tema 29. Impost sobre la Renda de les Persones Físiques (IV). Gravamen autonòmic. Quota diferencial. Tributació familiar. Règims especials. Gestió de l'impost, declaracions, pagaments a compte.

Tema 30. Impost sobre la renda de no residents: naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Relació amb els convenis per a evitar la doble imposició. Elements personals. Subjecció a l'impost. Rendes obtingudes mitjançant establiment permanent. Rendes obtingudes sense mediació d'establiment permanent. Gravamen especial sobre béns immobles d'entitats no residents.

Tema 31. L'Impost sobre el Patrimoni. Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació. Fet imposable i béns exempts. Subjecte passiu. Base imposable i liquidable. Meritació. Determinació del deute tributari. Gestió de l'impost.

Tema 32. L'Impost de Societats (I). Naturalesa i àmbit d'aplicació. El fet imposable. Contribuents. Exempcions plenes i parcials. La base imposable: concepte i règims de determinació. Imputació temporal d'ingressos i despeses.

Tema 33. L'Impost de Societats (II). Limitació a la deducció de despeses: amortitzacions, pèrdues per deterioració del valor dels elements patrimonials i provisions i altres despeses. Despeses no deduïbles. Limitació a la deducció de despeses financeres. Regles de valoració.



Tema 34. L'Impost de Societats (III). Exempció per a eliminar la doble imposició. Reduccions en la base imposable: especial referència a la reserva de capitalització i a la compensació de bases imposables negatives. Període impositiu i meritació de l'impost. Tipus de gravamen.

Tema 35. L'Impost de Societats (IV). Deduccions per a evitar la doble imposició internacional. Bonificacions. Deduccions per a incentivar determinades activitats. Pagament fraccionat. Retencions i ingressos a compte. L'índex d'entitats. Obligacions comptables i registrals. Declaracions, liquidacions i devolucions.

Tema 36. L'Impost de Societats (V). Règims especials: enumeració i característiques bàsiques.

Tema 37. L'Impost sobre Successions i Donacions (I). Naturalesa, objecte i àmbit d'aplicació territorial. Relació amb altres impostos. El fet imposable: adquisicions mortis causa, adquisicions inter vivos i percepcions d'assegurances de vida. Presumpcions de fets imposables i supòsits de no subjecció.

Tema 38. L'Impost sobre Successions i Donacions (II). Els subjectes passius i els responsables. La base imposable. Base liquidable. Reduccions estatals i reduccions establides per la Comunitat Valenciana. El tipus de gravamen i el deute tributari. Bonificacions en la quota: especial referència a les bonificacions establides per la Comunitat Valenciana. Meritació i prescripció.

Tema 39. L'Impost sobre Successions i Donacions (III). Normes especials de liquidació. Usdefruit, ús i habitació. Substitucions i fideïcomisos. Reserves. Partició i excessos d'adjudicació. Repudiació i renúncia a l'herència. Donacions especials. Acumulació de donacions.



Tema 40. L'Impost sobre Successions i Donacions (IV). La gestió de l'impost. Declaració i autoliquidació. Pagament de l'impost, ajornaments i fraccionaments. Obligacions formals. Tancament registral. Comprovació de valors i taxació pericial contradictòria. Procediments especials de gestió. Infraccions i sancions.

Tema 41. Impost sobre el Valor Afegit (I). Naturalesa i àmbit d'aplicació. Lliurament de béns i prestacions de serveis. Partió de l'IVA amb l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. Operacions no subjectes. Adquisicions intracomunitàries de béns. Importacions de béns.

Tema 42. Impost sobre el Valor Afegit (II). Exempcions: interiors, relatives a exportacions, a operacions assimilades a exportacions, a les àrees exemptes i als règims suspensius. Lloc de realització del fet imposable en operacions interiors. Meritació de l'impost.

Tema 43. Impost sobre el Valor Afegit (III). Base imposable (regla general i regles especials), subjecte passiu i responsables. Repercussió de l'impost i tipus impositius. Deduccions i devolucions.

Tema 44. Impost sobre el Valor Afegit (IV). Règims especials. Obligacions del subjecte passiu i gestió de l'impost.

I.D.3. Part especial (II)

Tema 45. L'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (I). Naturalesa, contingut i àmbit d'aplicació territorial. Estructura interna de l'impost: compatibilitat i incompatibilitat de les diverses modalitats. Especial referència a la partió de l'IVA amb l'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats. Transmissions patrimonials oneroses: fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema 46. L'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (II). Transmissions patrimonials oneroses, continuació: les transmissions immobiliàries. Supòsits equiparats a les transmissions patrimonials. Tributació de drets reals i drets personals. Les concessions administratives. Regles especials: especial referència a la cessió de drets.

Tema 47. L'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (III). Operacions societàries: harmonització comunitària, fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.



Tema 48. L'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (IV). Actes jurídics documentats: documents notarials, mercantils i administratius. Fet imposable, subjecte passiu, base imposable i quota tributària.

Tema 49. L'Impost sobre Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats (V). Disposicions comunes als tres gravàmens. Beneficis fiscals. Comprovació de valors i taxació pericial contradictòria. Meritació i prescripció. Obligacions formals. Tancament registral. Gestió i liquidació de l'impost.

Tema 50. Els impostos especials (I): classificació i naturalesa. Els impostos especials de fabricació: disposicions comunes. Els impostos especials sobre l'alcohol i begudes alcohòliques

Tema 51. Els impostos especials (II). Impost sobre hidrocarburs. Impost sobre les llavors del tabac. L'impost especial sobre l'electricitat.



Tema 52. Els impostos especials (III). Impost especial sobre el carbó. Impost especial sobre determinats mitjans de transport.

Tema 53. La imposició mediambiental estatal. L'impost sobre el valor de la producció de l'energia elèctrica. Els impostos sobre la producció de combustible nuclear gastat i residus radioactius resultants de la generació d'energia nucleoelèctrica i sobre l'emmagatzematge de combustible nuclear gastat i residus radioactius en instal·lacions centralitzades. L'impost sobre els gasos fluorats d'efecte d'hivernacle. Impost sobre el valor de l'extracció de gas, petroli i condensats.



Tema 54. El sistema duaner (I). La imposició duanera. Àmbit espacial: el territori duaner. L'element subjectiu de la imposició: declarant i representació en la duana, l'agent i el comissionista de duanes. El valor en duana de les mercaderies. Mètodes de valoració. Els drets d'importació. L'aranzel duaner de la Comunitat. L'origen de les mercaderies.



Tema 55. El sistema duaner (II). El procediment duaner. La introducció de les mercaderies. La declaració sumària. Les destinacions duaneres. Les declaracions duaneres.

Tema 56. La tributació sobre el joc a la Comunitat Valenciana. La taxa sobre rifes, tómboles, travesses i combinacions aleatòries, i la taxa sobre jocs de sort, envit o atzar.

Tema 57. L'Impost sobre activitats que incideixen en el medi ambient. Impost sobre l'eliminació, incineració, coincineració i valoració de residus. El cànon de sanejament d'aigües residuals de la Comunitat Valenciana.

Tema 58. Les taxes: concepte, àmbit d'aplicació, fet imposable, subjecte passiu, responsables, meritació, gestió i liquidació. Principals taxes vigents a la Comunitat Valenciana: especial referència a les taxes per inspeccions i controls sanitaris d'animals i els seus productes i a les tarifes portuàries. Els preus públics. Els aranzels dels funcionaris públics. Les exaccions parafiscals.

Tema 59. El finançament de les comunitats autònomes (I). Principis generals. Principals recursos financers segons la Constitució i la LOFCA. Evolució dels sistemes de finançament de les comunitats autònomes fins al moment actual.

Tema 60. El finançament de les comunitats autònomes (II). El vigent sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú. Estructura financera del sistema actual. Instruments d'anivellament.

Tema 61. El finançament de les comunitats autònomes (III). Els tributs cedits per l'Estat: concepte, punts de connexió, competències normatives i de gestió sobre tributs cedits. La coordinació de l'Estat i les comunitats autònomes: òrgans de relació. Resolució de conflictes: la junta arbitral.

Tema 62. El finançament de les comunitats autònomes (IV). Territoris de règim foral: País Basc i Navarra. Especialitats tributàries i relació amb el règim tributari general. El règim econòmic fiscal de les Canàries. Peculiaritats de les ciutats.

Tema 63. El finançament de les hisendes locals. Recursos financers de les hisendes locals. Examen especial de l'impost sobre activitats econòmiques i de l'impost sobre béns immobles. La gestió cadastral.







ANNEX II

Sistemes d'identificació i signatura



Cl@ve (Sistema de signatura recomanat)

Es tracta d'una plataforma comuna per a la identificació, autenticació i signatura electrònica,un sistema interoperable i horitzontal que evita a les administracions públiques haver d'implementar i gestionar els seus propis sistemes d'identificació i signatura, i als ciutadans haver d'utilitzar mètodes d'identificació diferents per a relacionar-se electrònicament amb l'Administració.



Cl@ve permanent: orientada a accessos habituals, i a l'ús de la signatura en el núvol. Per a usar el sistema, únicament es necessita haver obtingut prèviament la credencial electrònica d'identificació mitjançant algun dels procediments previstos. Per a això hauràs de registrar-te en el sistema bé de forma presencial, en alguna de les oficines de registre adherides al sistema, o bé per internet, utilitzant un certificat electrònic reconegut.

Més informació: www.clave.gob.es

Certificat ACCV: certificats en suport programari:

Els certificats qualificats de ciutadà en suport programari emés per l'Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica (ACCV) es proporcionen en el navegador web. Permeten signar i xifrar missatges de correu electrònic segur, la identificació d'usuaris davant serveis telemàtics i la signatura electrònica i el xifrat de documents en tota mena d'aplicacions. Alguns exemples d'ús són la seu electrònica de l'Agència Tributària, la seu electrònica de la Seguretat Social, la seu electrònica del Cadastre, la seu electrònica Generalitat, etc.

Més informació: https://www.accv.es/ciudadanos/

DNIe:

Tal com recull la declaració de pràctiques de certificat del DNI, els certificats electrònics podran utilitzar-se:

Com a mitjà d'autenticació de la identitat, el certificat d'autenticació (Digital Signature) assegura al titular, en la comunicació electrònica, acreditar la seua identitat enfront de qualsevol.

Com a mitjà de signatura electrònica de documents, mitjançant la utilització del Certificat de Signatura (non Repudition), el receptor d'un missatge signat electrònicament pot verificar l'autenticitat d'aqueixa signatura, i es podrà d'aquesta forma demostrar la identitat del signant sense que aquest puga repudiar-lo.

Com a mitjà de certificat d'integritat d'un document, permet comprovar que el document no ha sigut modificat per cap agent extern a la comunicació.

Més informació: https://www.dnielectronico.es/portaldnie/

Mapa web