Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 19/2016, de 22 dejuliol, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes als armadors i pescadors de vaixells pesquers amb port base localitzat a la Comunitat Valenciana, afectats per la paralització temporal de l'activitat pesquera.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7839 de 28.07.2016
Número identificador:  2016/6111
Referència Base de Dades:  005724/2016
 



ORDRE 19/2016, de 22 dejuliol, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes als armadors i pescadors de vaixells pesquers amb port base localitzat a la Comunitat Valenciana, afectats per la paralització temporal de l'activitat pesquera. [2016/6111]

ÍNDEX



Preàmbul

Capítol I. Aspectes generals

Article1. Objecte i àmbit

Article2. Marc normatiu

Article3. Causes d'inadmissibilitat de sol·licituds

Article4. Incompatibilitat de les ajudes

Article5. Cofinançament i intensitat de l'ajuda

Article6. Ajuda a la paralització temporal de l'activitat pesquera

Article7. Beneficiaris

Article8. Condicions generals

Article9. Requisits exigibles als sol·licitants d'ajuda

Article 10. Obligacions dels beneficiaris

Article 11. Import de l'ajuda

Capítol II. Procediment de concessió

Article 12. Procediment de concessió i convocatòries

Article 13. Forma i termini de presentació de les sol·licituds

Article 14. Documentació a aportar amb la sol·licitud d'ajuda

Article 15. Instrucció del procediment

Article 16. Avaluació de les sol·licituds

Article 17. Comissió d'avaluació

Article 18. Resolució

Article 19. Notificació

Capítol III. Justificació i pagament

Article 20. Justificació de l'acció i sol·licitud de cobrament

Article 21. Pagament de l'ajuda

Article 22. Pla de control

Capítol IV. Règim i procediment sancionador

Article 23. Reintegrament

Article 24. Procediment de reintegrament

Article 25. Responsabilitats i règim sancionador

Article 26. Informació i publicitat

Disposicions addicionals

Primera. Requisits de notificació, comunicació o exempció

Segona. Absència de repercussió econòmica

Tercera. Desplegament

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposicions finals

Primera. Modificació normativa

Segona. Entrada en vigor

Annex únic





PREÀMBUL



La Política Pesquera Comuna té com un dels seus objectius essencials potenciar una flota professionalment i econòmicament rendible, que garantisca una explotació sostenible dels recursos biològics marins, de manera que permeta un aprofitament òptim sense posar en risc l'equilibri biològic de les poblacions explotades i la integritat del medi físic. En aquest sentit, el Reglament (UE) núm. 1380/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, sobre Política Pesquera Comuna, estableix el nou marc de gestió de la capacitat de la flota a què hauran d'adaptar-se les ajudes que puguen atorgar-se per a la paralització temporal i definitiva, de l'activitat pesquera.



Com un dels pilars de la nova política pesquera, en el Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP), s'estableixen les mesures financeres de la Unió per a l'aplicació de la Política Pesquera Comuna, de les mesures relatives al Dret del Mar, del desenvolupament sostenible de les zones pesqueres i aqüícoles i de la pesca interior, així com de la Política Marítima Integrada i, concretament, en l'article 33 estableix les ajudes a la paralització temporal de l'activitat pesquera.

El Programa Operatiu per a Espanya del Fons Europeu Marítim i de Pesca, per al període de programació 2014-2020, aprovat per decisió de la Comissió de data 13 de novembre de 2015, conté els requisits relatius a la concessió d'ajudes al sector pesquer espanyol.

El Reglament (CE) núm. 1198/2006, del Consell, relatiu al Fons Europeu de la Pesca, va quedar sense efectes a partir de l'1 de gener de 2014, tal com s'estableix en l'apartat 1 de l'article 128 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014.

A fi d'adequar la regulació nacional als reglaments esmentats, s'ha establit un nou marc normatiu en matèria de gestió de les ajudes a la paralització de l'activitat pesquera per mitjà de el Reial Decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca quant a les ajudes a la paralització definitiva i temporal de l'activitat pesquera, que desplega el Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, adaptant-lo a les circumstàncies concretes de la flota espanyola i tenint en consideració, especialment, la distribució competencial existent a Espanya en matèria de pesca marítima i ordenació del sector pesquer.



Les ajudes a la paralització temporal de l'activitat pesquera s'emmarquen dins de les mesures de foment de la competitivitat i la viabilitat de les empreses del sector de la pesca previstes en el mencionat Reglament del Fons Europeu Marítim i de Pesca. La inclusió d'aquestes ajudes en l'àmbit de la competitivitat i viabilitat de les empreses del sector pesquer suposa un canvi substancial quant al concepte que d'aquestes ajudes han tingut els anteriors reglaments d'ajudes al sector pesquer, tant el Fons Europeu de Pesca com l'Instrument Financer d'Orientació de la Pesca. A partir de l'entrada en vigor del marc regulat en el Fons Europeu Marítim i de Pesca, deixen de ser una mesura directa de suport a la gestió de l'esforç pesquer o de la capacitat de pesca, per a convertir-se en actuacions destinades a garantir la viabilitat del sector quan les empreses pesqueres hagen d'escometre la paralització temporal de la seua activitat pesquera.



Els supòsits en què podran concedir-se ajudes vinculades a la paralització temporal de l'activitat pesquera es redueixen de forma significativa i només podran atorgar-se quan s'apliquen mesures d'emergència a iniciativa de la Comissió o d'Espanya, en aplicació dels articles 12 i 13, respectivament, del Reglament (UE) núm. 1380/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013; mesures de conservació previstes en l'article 7 del reglament esmentat, inclosos els períodes de descans biològic; quan estiga previst en un pla de gestió adoptat conforme al Reglament (CE) núm. 1967/2006, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani o en un pla plurianual adoptat d'acord amb els articles 9 i 10 del Reglament (UE) núm. 1380/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, i, finalment, en el cas que no es renova un acord de col·laboració de pesca sostenible o no es renoven els seus protocols.



El concepte d'aquestes ajudes fa necessari un model de gestió diferent del previst per a les ajudes a la paralització definitiva de l'activitat pesquera; aquest model es va adoptar mitjançant un acord de Conferència Sectorial de 4 de desembre de 2014. La gestió de les ajudes recaurà en la Secretaria General de Pesca quan estiguen originades per la no-renovació d'un acord de col·laboració de pesca amb un tercer país o els seus protocols o quan s'adopten mesures d'emergència per la Comissió o d'àmbit nacional, sempre que afecten més d'una comunitat autònoma. En la resta dels supòsits, la gestió competirà les comunitats autònomes en els ports de les quals radiquen els vaixells afectats per la paralització temporal, encara que es preveu que la Secretaria General de Pesca puga gestionar aquelles altres ajudes que de forma puntual s'acorden en Conferència Sectorial.

L'altre element bàsic d'aquest model de gestió acordat en la Conferència Sectorial es refereix al principi de no discriminació quant als barems d'ajuda aplicables i a la seua duració, entre els vaixells de distints ports afectats per una mateixa parada temporal. Amb aquesta finalitat, la Conferència Sectorial acordarà, anualment, les parades que hagen de ser objecte d'ajuda, oïts els grups de treball per caladors que estan constituïts en la Secretaria General de Pesca.



El finançament d'aquestes parades anirà a càrrec del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. Anualment, la Conferència Sectorial acordarà la distribució dels fons entre les comunitats autònomes en funció de les parades temporals que, prèviament, s'haja acordat subvencionar.

S'exceptuen del model anterior les ajudes destinades a les flotes que pesquen exclusivament en aigües interiors o les que exercisquen, exclusivament, l'activitat de marisqueig a flotació o des d'embarcació que seran gestionades i finançades per les comunitats autònomes, així com les ajudes destinades a vaixells amb port base a la comunitat autònoma del País Basc, que seran gestionades i finançades per aqueixa administració.

Les ajudes estaran destinades tant als armadors dels vaixells de pesca afectats per la parada, com als pescadors enrolats en els vaixells. L'import de l'ajuda als primers es calcularà basant-se en un barem establit en funció de trams d'arqueig brut (GT) multiplicat pel nombre d'arqueig brut (GT) del vaixell objecte de l'ajuda i pel nombre de dies de la parada, mentres que l'import per al cas de pescadors s'obtindrà de multiplicar un import màxim de 45 euros pel nombre de dies de parada.



Com a condicions generals per a obtindre l'ajuda, durant el període de parada temporal totes les activitats de pesca realitzades pel vaixell o els pescadors afectats hauran de suspendre's de fet, i establir-se la duració màxima de les ajudes per aquesta matèria en sis mesos durant tot el període de programació 2014-2020. D'altra banda, els vaixells objecte de l'ajuda hauran d'haver dut a terme una activitat pesquera, almenys, de 120 dies en el mar, durant els dos anys anteriors a la data de sol·licitar l'ajuda i, igualment, els pescadors hauran d'haver treballat en el mar almenys 120 dies durant el mateix període de temps a bord del vaixell afectat per la paralització temporal.



Així mateix, s'estableixen els requisits exigibles als sol·licitants de les ajudes, tant els que fan referència al vaixell com els específics per als pescadors. Entre aquests requisits, cal fer menció expressa a l'exigència que el vaixell objecte de l'ajuda romanga inactiu i en port durant tot el període subvencionable de la parada temporal, així com l'obligació, per part de l'armador del vaixell, d'haver presentat davant de les autoritats laborals la corresponent comunicació d'inici del procediment de suspensió dels contractes.

El Reial Decret 1173/2015 constitueix legislació bàsica d'ordenació del sector pesquer, excepte l'article 17, i l'article 18 estableix els supòsits en què seran les comunitats autònomes les encarregades de gestionar les ajudes als vaixells afectats per la paralització temporal.



D'altra banda, cal modificar els requisits exigits als vaixells aportats com a baixa per a la construcció o modernització de vaixells pesquers, establits en l'article 5.1 de l'Ordre de 26 de novembre de 2007, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen normes d'ordenació i d'ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura, per a adaptar aquest precepte a les successives modificacions produïdes en el Reial Decret 1549/2009, de 9 d'octubre, sobre ordenació del sector pesquer i adaptació al Fons Europeu de la Pesca, de caràcter bàsic.



La Comunitat Valenciana té atribuïdes competències en ordenació del sector pesquer, i correspon a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, la gestió de les ajudes comunitàries en esta matèria.

Per tot això, havent sigut demanat l'informe preceptiu pertinent de l'Advocacia General de la Generalitat, oït/conforme el dictamen del Consell Jurídic Consultiu, i en virtut de les facultats que em confereix l'article 28.e de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell i l'article 160.2.b) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, d'acord amb el que s'ha exposat en el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, i vista la proposta de la Direcció General d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en l'exercici de les funcions que tinc atribuïdes,







ORDENE



CAPÍTOL I

Aspectes generals



Article 1. Objecte i àmbit

1. Per mitjà d'aquesta ordre s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes als armadors i pescadors de vaixells pesquers amb port base localitzat a la Comunitat Valenciana, afectats per la paralització temporal de l'activitat pesquera, d'acord amb el que estableix l'article 33.1.c del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) i el capítol III del Reial Decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desplegament del Fons Europeu Marítim i de Pesca quant a les ajudes a la paralització definitiva i temporal de l'activitat pesquera.

2. Les presents bases reguladores seran aplicables a aquelles resolucions per mitjà de les quals es convoquen ajudes a les parades temporals que siguen acordades en Conferència Sectorial, en els supòsits que corresponga la seua gestió a la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que estableix l'article 18.2 del Reial Decret 1173/2015.



Article 2. Marc normatiu

A més de per aquestes bases reguladores i pel capítol III del Reial Decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca, les ajudes regulades en aquesta ordre es regiran pel que disposa el Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP), el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013 pel qual s'estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca (RDC), el Programa Operatiu per a Espanya del Fons Europeu Marítim i de Pesca, aprovat per Decisió d'Execució de 13 de novembre de 2015 i la resta de normativa comunitària aplicable, així com per la legislació de procediment administratiu comú vigent, la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el seu Reglament, la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, de la Generalitat Valenciana i la resta de disposicions d'aplicació general.



Article 3. Causes d'inadmissibilitat de sol·licituds

1. No podran optar a l'ajuda del FEMP per paralització temporal els que es troben en algun dels supòsits establits en l'article 10 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, i durant el període de temps previst en aplicació d'aquest.

2. Igualment, no podran accedir a les ajudes els que es troben sotmesos a alguna de les prohibicions per a tindre la consideració de beneficiari previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i la resta de legislació concordant vigent sobre la matèria.



Article 4. Incompatibilitat de les ajudes

1. Les ajudes regulades en aquesta ordre són incompatibles amb la percepció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.

Sense perjudici del que s'ha indicat en el paràgraf anterior, la percepció d'ajudes per la condició d'armador d'un vaixell serà compatible amb la percepció d'ajudes com a pescador.

Així mateix, un mateix armador podrà ser beneficiari de les ajudes que li corresponga per cada un dels vaixells afectats per la parada temporal, en una mateixa convocatòria.

2. La percepció de les ajudes a pescadors previstes en aquesta ordre és incompatible amb el treball del beneficiari per compte propi o d'altri, durant el període de la parada subvencionable.

Igualment, és incompatible amb la percepció de la prestació per desocupació i la resta de prestacions econòmiques del Sistema de la Seguretat Social que resulten incompatibles amb el treball del beneficiari, amb l'excepció de les prestacions per incapacitat temporal, permisos retribuïts, vacances, excedència, maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs, i risc durant la lactància, i en aquest cas es descomptarà del període de parada subvencionable, el període durant el qual haja percebut aquestes prestacions.



Article 5. Cofinançament i intensitat de l'ajuda

1. El finançament de les ajudes previstes s'efectuarà a càrrec de l'aplicació pressupostària que es determine per a cada exercici en els pressupostos generals de la Generalitat Valenciana i que s'indicarà en cada convocatòria.

2. Anualment es publicaran en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana les convocatòries d'aquestes ajudes, i es fixaran les quanties totals màximes destinades a les subvencions convocades i els crèdits pressupostaris a què s'imputen.

3. L'import de l'ajuda podrà arribar al 100 % de l'import màxim subvencionable, la contribució del Fons Europeu Marítim i de Pesca serà del 50 %, i l'altre 50 % serà la contribució nacional del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, d'acord amb el que disposen els articles 94 i 95 del Reglament (UE) núm. 508/2004, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014.



4. La despesa prevista per a les presents ajudes podrà imputar-se a exercicis posteriors a aquell en què recaiga la resolució de concessió, conforme el que preveu l'article 57 del Reglament de la Llei General de Subvencions, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.



5. Tant la concessió de l'ajuda com el seu pagament queden supeditats a l'existència de crèdit adequat i suficient en l'aplicació pressupostària corresponent dels pressupostos generals de la Generalitat Valenciana.



Article 6. Ajuda a la paralització temporal de l'activitat pesquera



1. Es podrà atorgar ajuda a la paralització temporal de l'activitat pesquera en el marc de les previsions establides en el Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, d'acord amb el que estableix el seu article 33.1.c quan estiga previst en un pla de gestió adoptat conforme al Reglament (CE) núm. 1967/2006, del Consell, relatiu a les mesures de gestió per a l'explotació sostenible dels recursos pesquers en el mar Mediterrani, o en un pla plurianual adoptat d'acord amb els articles 9 i 10 del Reglament (UE) núm. 1380/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, si, sobre la base de recomanacions científiques, es necessita una reducció de l'esforç pesquer per a aconseguir els objectius a què es refereix l'article 2.2 i 5.a de l'esmentat reglament.



2. L'ajuda per paralització temporal podrà concedir-se per una duració acumulada màxima de sis mesos per vaixell i pescador, durant el marc de programació 2014-2020 del Fons Europeu Marítim i de Pesca.



3. L'ajuda per paralització temporal serà incompatible amb l'ajuda per paralització definitiva. A aquests efectes, en el moment de presentació de la sol·licitud d'ajuda per paralització temporal, haurà de comunicar-se, si és el cas, la sol·licitud d'ajuda per paralització definitiva.

La concessió d'ajuda per paralització temporal estarà sotmesa a la denegació, desistiment o renúncia de l'ajuda per paralització definitiva i la resta de causes de terminació del procediment, d'acord amb la legislació vigent.



Article 7. Beneficiaris

Podran ser beneficiaris d'ajuda a la paralització temporal de l'activitat pesquera:

1. Les persones físiques, les persones jurídiques i les entitats sense personalitat jurídica, que siguen armadors de vaixells pesquers amb port base localitzat a la Comunitat Valenciana, registrats com a actius en el Registre General de la Flota Pesquera i que hagen dut a terme una activitat pesquera de com a mínim 120 dies en el mar, durant els dos anys civils anteriors a l'any en què es presenta la sol·licitud d'ajuda.



Quan es tracte d'entitats sense personalitat jurídica, haurà de fer-se constar expressament, tant en la sol·licitud com en la resolució de concessió, els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'entitat, així com la quota de participació en l'entitat de cada un d'ells, que tindran igualment la consideració de beneficiaris. En tot cas, haurà de nomenar-se un representant únic de l'entitat, amb poders suficients per a complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'entitat. No podrà dissoldre's l'entitat fins que haja transcorregut el termini de prescripció previst en els articles 39 i 65 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Es considera armador, als efectes d'aquestes ajudes, la persona física, persona jurídica o entitat sense personalitat jurídica, que es troba d'alta en el Règim Especial de Seguretat Social dels Treballadors del Mar com a empresa que explota comercialment un vaixell pesquer.



2. Els pescadors que hagen treballat en el mar almenys 120 dies durant els dos anys civils anteriors a l'any en què es presenta la sol·licitud d'ajuda, a bord d'un vaixell pesquer afectat per la paralització temporal.

Els requisits exigibles als sol·licitants d'ajuda es detallen en l'article 9 i la documentació que han d'aportar per a acreditar-los s'indica en l'article 14 d'aquesta ordre.



Article 8. Condicions generals

1. Els dies mínims d'activitat pesquera exigits en l'article anterior, hauran d'haver-se realitzat en la modalitat i calador que s'especifique en cada convocatòria d'ajudes.

2. Totes les activitats de pesca realitzades pel vaixell pesquer o els pescadors afectats, hauran de suspendre's de fet.

Durant el període de paralització, la inactivitat pesquera ha de ser total i el vaixell ha de romandre en port durant tot el període computable de la parada, no podrà ser despatxat per a cap activitat i sense que siga necessari que el port coincidisca amb el seu port base. Aquesta circumstància haurà de quedar arreplegada en el rol de despatx, en què s'indicarà expressament que el vaixell entra a port per a iniciar una parada temporal de l'activitat pesquera i, igualment, el dia d'eixida s'indicarà que el vaixell finalitza la parada temporal.

Podran exceptuar-se aquells moviments del vaixell motivats per raons de seguretat exigides per l'autoritat competent i que hauran de ser acreditats i certificats per aquesta autoritat.

3. Els dies d'activitat en el mar a què fa referència l'article 33.3 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, es verificaran a través dels mitjans i instruments establits en l'article 10.1 del Reial Decret 1173/2015, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca. Tots els vaixells que disposen de dispositius de localització de vaixells via satèl·lit hauran de mantindre'l encés durant el període de duració de la parada objecte de l'ajuda.

4. La suspensió de l'activitat pesquera haurà d'acreditar-se a través de l'entrega del rol en la Capitania Marítima del port en el moment de la seua arribada, sense perjudici de la seua verificació posterior a través dels mitjans referits en l'apartat anterior.

5. La no realització de tot el període de paralització temporal aprovat donarà lloc a la pèrdua del dret de cobrament de l'ajuda concedida.





Article 9. Requisits exigibles als sol·licitants d'ajuda

1. Per a l'obtenció de l'ajuda destinada als armadors, s'hauran de reunir els requisits següents:

a) Que el vaixell pertanga a la tercera llista del Registre de Vaixells i Empreses Navilieres.

b) Que el vaixell estiga en situació d'alta en el Registre General de Flota Pesquera.

c) Estar en possessió de la llicència de pesca i de les autoritzacions per a les modalitats i caladors assenyalats en cada convocatòria.

Als efectes d'estes ajudes, la modalitat censal del vaixell serà la que figure en el Registre General de la Flota Pesquera en la data de sol·licitud de l'ajuda, que haurà de ser la mateixa que la que figurava en el Registre General de la Flota Pesquera a l'entrada en vigor del Reial Decret 1173 2015/, de 29 de desembre, de desenvolupament del Fons Europeu Marítim i de Pesca.

d) Estar al corrent de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social

e) Als efectes que els pescadors del vaixell objecte de paralització temporal puguen acollir-se a les ajudes corresponents, justificació que l'armador del vaixell ha presentat davant de les autoritats laborals la corresponent comunicació d'inici del procediment de suspensió de contracte o reducció de jornada, regulat en l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors, de tots els tripulants enrolats en l'embarcació, en la data de l'última arribada a port per a començar la parada, als efectes de poder adoptar la decisió de suspendre els contractes de treball o reduir la jornada.

S'eximirà l'armador d'aquest requisit quan justifique documentalment que els contractes de treball dels tripulants enrolats en la data d'arribada a port per a començar la parada, per la seua naturalesa, se suspenen en aqueix moment.

f) Acreditar el compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat, o si és el cas, l'exempció d'aquesta obligació, per mitjà de la presentació d'una declaració responsable, d'acord amb el que estableix l'article 5 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat.

2. Per a l'obtenció de l'ajuda destinada als pescadors enrolats en un vaixell de pesca afectat per la paralització temporal, s'hauran de reunir els requisits següents:

a) Figurar enrolats a bord d'algun dels vaixells pesquers espanyols afectats per la paralització temporal de l'activitat pesquera, en el moment de succeir la parada. Els vaixells afectats estaran inclosos en la relació certificada a aquest efecte per la Secretaria General de Pesca del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

b) Haver treballat en el mar almenys 120 dies durant els dos anys civils anteriors a l'any en què es presenta la sol·licitud d'ajuda, a bord d'un vaixell pesquer afectat per la paralització temporal.

c) Estar inclosos en el procediment de suspensió de contractes de treball o de reducció de jornada, excepte en el cas de les excepcions previstes en la legislació laboral, del vaixell pesquer afectat per la paralització temporal, en la data de l'última arribada a port per a començar la parada.

d) Trobar-se en la situació d'alta en la Seguretat Social i mantindre ininterrompuda la relació laboral amb l'empresa armadora de l'embarcació en què es trobaven enrolats en el moment de sobrevindre la immobilització de la flota durant la parada, llevat de les excepcions previstes en la legislació per als treballadors fixos discontinus, temporals i per compte propi.

També podran percebre ajudes els pescadors que, mantenint ininterrompuda la seua relació laboral amb l'empresa, no figuren enrolats en el moment de la paralització temporal com a conseqüència d'una incapacitat laboral, permisos retribuïts, vacances, excedència, maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància natural; sempre que complisquen els altres requisits establits i quede acreditat el cessament en aquesta situació al llarg del període de temps de duració de la paralització temporal.

Tots els pescadors, amb independència del tipus de contracte que sustente la relació laboral amb l'empresa armadora, hauran de tornar a enrolar-se i trobar-se en situació d'alta en la Seguretat Social el primer dia d'activitat pesquera del vaixell després de la finalització de la parada, excepte els que puguen trobar-se en alguna situació especial que ho justifique (incapacitat temporal, permisos retribuïts, vacances, excedència, maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs i risc durant la lactància).

e) Acreditar un període de cotització en el Règim Especial de la Seguretat Social dels Treballadors del Mar de dotze mesos, almenys, al llarg de la seua vida laboral.

f) Estar al corrent en el pagament de les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social, si és el cas.



Article 10. Obligacions dels beneficiaris

Els beneficiaris de les ajudes hauran de complir les següents obligacions generals derivades de la seua condició de beneficiaris d'ajudes públiques:

a) Realitzar l'activitat o adoptar el comportament que fonamenta la seua concessió en els termes i terminis establits.

b) Justificar la subvenció concedida en els termes que preveu la normativa reguladora de les ajudes, així com el compliment dels requisits i condicions, la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.



c) Assumir les responsabilitats que puguen derivar-se de la realització de l'activitat.

d) Sotmetre's a les actuacions de comprovació i seguiment a efectuar per l'òrgan concedent, així com a qualssevol altres actuacions de comprovació o control financer a efectuar pels òrgans de control competents, tant autonòmics, com nacionals o comunitaris.



e) Comunicar a l'òrgan concedent, l'obtenció de subvencions per a la mateixa finalitat procedents de qualsevol administració pública o ens públic o privat, nacional o internacional.

f) Comunicar a l'òrgan concedent – i si és el cas sol·licitar i obtindre autorització prèvia – qualsevol modificació de circumstàncies tant objectives com subjectives que afecten algun dels requisits o condicions de l'ajuda.

g) Disposar d'un sistema de comptabilitat específic per a les transaccions relacionades amb l'operació subvencionada, o si és el cas, assignar un codi comptable adequat per a aquestes.

h) Disposar i conservar els llibres comptables, registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits en la legislació mercantil i sectorial aplicable al beneficiari en cada cas, així com els estats comptables i registres específics que siguen exigits per la normativa reguladora de les ajudes, mentres puguen ser objecte de comprovació i control, a fi de garantir l'adequat exercici d'aquestes facultats.

i) Conservar els documents justificatius relacionats amb les despeses subvencionades pel FEMP durant un termini de tres anys a partir del 31 de desembre següent a la presentació dels comptes en què estiguen incloses les despeses de l'operació d'acord amb el que estableix l'article 140 del Reglament (UE) núm. 1303/2013.

j) Reintegrar les quantitats percebudes, així com si és el cas l'interés de demora corresponent, en els termes que preveu els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 11. Import de l'ajuda

1. L'import màxim de l'ajuda concedida als armadors dels vaixells objecte de paralització temporal es calcularà d'acord amb el barem aplicable, establit en l'annex únic d'aquesta ordre, multiplicant l'import màxim diari de la prima que li corresponga al vaixell en funció de l'arqueig brut (GT) pel nombre de dies finançables de parada.



A aquests efectes, l'arqueig brut (GT) serà el que figura en el Registre General de la Flota Pesquera.

L'import de l'ajuda als pescadors es calcularà multiplicant un màxim de 45 euros pel nombre de dies finançables de parada.

2. Els dies finançables per al càlcul de les ajudes a la paralització temporal seran els mateixos per a tots els vaixells i pescadors afectats per la parada, independentment del seu port base.



3. Les resolucions periòdiques de convocatòria establiran la quantia concreta de l'ajuda a favor dels armadors i pescadors, dins dels límits màxims mencionats en l'apartat 1 d'aquest article. Així mateix indicaran el nombre de dies finançables de parada.





CAPÍTOL II

Procediment de concessió



Article 12. Procediment de concessió i convocatòries

1. El procediment de concessió de les ajudes previstes a la paralització temporal de l'activitat pesquera es tramitarà dins dels crèdits destinats a aquestes.

2. S'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana i en la Base de Dades Nacionals de Subvencions, d'acord amb el procediment establit en l'article 20.8 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



3. Les convocatòries podran referir-se a una o a diverses modalitats pesqueres i segments de flota, indicant els períodes de paralització temporal i el nombre de dies finançables, després dels acords adoptats en la Conferència Sectorial corresponent.

4. Així mateix, el contingut de les convocatòries arreplegarà, almenys, els aspectes establits en l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions de la Generalitat Valenciana.



Article 13. Forma i termini de presentació de les sol·licituds

1. Les sol·licituds es presentaran per mitjà dels models o formularis normalitzats que s'indiquen en la convocatòria, acompanyades de la documentació corresponent, en la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima, en l'àmbit territorial de la qual es trobe el port base del vaixell afectat per la parada temporal, o en qualsevol de les formes que establisca la legislació de procediment administratiu comú vigent.

2. La sol·licitud inclourà la possibilitat de prestar consentiment exprés del sol·licitant i del seu representant legal, si n'hi ha, així com dels membres de l'entitat sense personalitat jurídica, perquè la conselleria competent en pesca marítima, puga dur a terme electrònicament o per qualsevol altre mitjà els tràmits següents:

a) Verificació i consulta de dades d'identitat a través del Sistema de Verificació de Dades d'Identitat.

b) Consulta de dades de la Tresoreria General de la Seguretat Social, relatives al compliment de les obligacions econòmiques amb aquesta.

c) Consulta de dades de l'Agència Estatal d'Administració Tributària relatius al compliment de les obligacions fiscals amb aquesta.



d) Consulta de dades de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana relatius al compliment de les obligacions fiscals amb aquesta.

e) Consulta o obtenció d'esta o altres administracions públiques, de qualsevol altra dada de caràcter personal, informació o documents necessaris per a comprovar el compliment dels requisits exigits per a l'obtenció, tramitació i justificació de l'ajuda.

3. Els interessats que no presten el seu consentiment exprés a l'òrgan gestor per a l'obtenció telemàtica dels certificats i documents previstos en l'apartat 2, hauran d'aportar-los junt amb la sol·licitud.



4. El termini de presentació de les sol·licituds serà el que s'establisca en les respectives convocatòries. En tot cas, el mencionat termini començarà a comptar a partir de l'endemà de la publicació de la resolució de cada convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).



Article 14. Documentació a aportar amb la sol·licitud d'ajuda

1. En el cas d'armadors:

a) Fotocòpia compulsada del DNI, NIE o NIF del sol·licitant i del representant si n'hi ha, així com, en el cas de tractar-se d'entitats sense personalitat jurídica, el de cada un dels seus membres. Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.a.

b) En el cas de representants, documentació acreditativa de la representació que exercisca la persona que compareix en lloc del sol·licitant.



c) En el cas d'entitats sense personalitat jurídica, documentació acreditativa del nomenament d'un representant o apoderat únic de l'entitat, amb poders suficients per a complir les obligacions que, com a beneficiari, corresponen a l'entitat. Així mateix es faran constar els compromisos d'execució assumits per cada membre de l'entitat i la quota de participació en l'entitat de cada un d'ells.

d) En el cas de persones jurídiques o entitats sense personalitat jurídica, original o còpia compulsada de la documentació acreditativa de la vàlida constitució i inscripció registral si és el cas.

e) Acreditació del compliment de les obligacions econòmiques amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també aquesta acreditació cada un dels seus membres.

Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.b.

f) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també la dita acreditació cada un dels seus membres.

Esta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.c.

g) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.



Quan el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també aquesta acreditació cada un dels seus membres.

Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.d.

h) Declaració responsable del sol·licitant de no estar sotmés a cap de les prohibicions establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



i) Declaració responsable del sol·licitant de no haver comés una infracció greu o delicte o frau, o haver participat en l'explotació, gestió o propietat de vaixells pesquers inclosos en la llista de vaixells de la Unió que practiquen la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR), en els termes i terminis establits en l'article 10 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca.



En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



j) Declaració responsable del sol·licitant de no haver rebut ni sol·licitat altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o entre públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



k) Declaració responsable del sol·licitant de compliment de la norma sobre integració de persones amb discapacitat, o si és el cas l'exempció i, així mateix, declaració del nombre de treballadors discapacitats sobre la plantilla total, tancada al 31 de desembre de l'any anterior al de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, d'acord amb el que disposa el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

En el cas que el sol·licitant siga una entitat sense personalitat jurídica, la declaració responsable serà presentada per cada un dels membres.



l) El sol·licitant indicarà en la sol·licitud el codi IBAN d'un compte bancari, en què figure com a titular, per al pagament de l'ajuda. L'Administració comprovarà d'ofici si es troba d'alta en la base de dades de domiciliació de pagaments del Sistema Comptable de la Generalitat (CONTAG) i si no és així, es requerirà a l'interessat la presentació del model de domiciliació bancària establit per l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l'administració de la Generalitat.

m) Informe de vida laboral del codi de compte de cotització associat al vaixell que incloga els dos anys civils anteriors a la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda, expedit per l'Institut Social de la Marina (ISM).

n) Resolució de despatx del vaixell, vigent en el moment de presentació de la sol·licitud d'ajuda.

Si la parada s'ha iniciat, però no ha finalitzat, en el moment de presentació de la sol·licitud d'ajuda, s'aportarà la resolució de despatx vigent a l'inici del període de paralització temporal.

En el cas que la parada temporal s'haja realitzat completament abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, s'aportarà la resolució de despatx vigent a l'inici de la parada i la nova resolució de despatx corresponent al reinici de l'activitat després de la parada. Així mateix, s'aportarà certificació de la Capitania Marítima de depòsit del rol del vaixell durant el període de parada, amb indicació expressa del dia d'entrega i d'arreplega.

o) Si és procedent, certificat de Capitania Marítima justificatiu del desplaçament del vaixell, durant el període de paralització, per raons de seguretat.

p) En el cas d'haver-se iniciat la paralització temporal abans de la data de sol·licitud d'ajuda, s'aportarà documentació acreditativa que l'armador del vaixell ha presentat davant de les autoritats laborals la corresponent comunicació d'inici del procediment de suspensió de contracte o reducció de jornada, regulat en l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors, de tots els tripulants enrolats en l'embarcació, en la data de l'última arribada a port per a començar la parada, als efectes de poder adoptar la decisió de suspendre els contractes de treball o reduir la jornada.

S'eximirà l'armador d'aquest requisit quan justifique documentalment que els contractes de treball dels tripulants enrolats en la data d'arribada a port per a començar la parada, per la seua naturalesa, se suspenen en aqueix moment.

2. En el cas de pescadors:

a) Fotocòpia compulsada del DNI o NIE del sol·licitant i del representant si n'hi ha. Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.a.

b) En el cas de representants, documentació acreditativa de la representació que exercisca la persona que compareix en lloc del sol·licitant.



c) Acreditació del compliment de les obligacions econòmiques amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.b.

d) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.c.

e) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.



Aquesta documentació no s'aportarà quan s'haja atorgat el consentiment exprés referit en l'article 13.2.d.

f) Declaració responsable del sol·licitant de no estar sotmés a cap de les prohibicions establides en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

g) Declaració responsable del sol·licitant de no haver comés una infracció greu o delicte o frau, o haver participat en l'explotació, gestió o propietat de vaixells pesquers inclosos en la llista de vaixells de la Unió que practiquen la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR), en els termes i terminis establits en l'article 10 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca.



h) Declaració responsable del sol·licitant de no haver rebut ni sol·licitat altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents de qualssevol administracions o entre públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



i) El sol·licitant indicarà en la sol·licitud el codi IBAN d'un compte bancari, en què figure com a titular, per al pagament de l'ajuda. L'Administració comprovarà d'ofici si es troba d'alta en la base de dades de domiciliació de pagaments del Sistema Comptable de la Generalitat (CONTAG) i si no és així, es requerirà a l'interessat la presentació del model de domiciliació bancària establit per l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula la comprovació i el procediment de registre de comptes bancaris de les persones físiques i jurídiques que es relacionen econòmicament amb l'administració de la Generalitat.

j) Informe de vida laboral detallat, expedit per l'ISM.

k) Certificació de la Capitania Marítima dels enrolaments del pescador fins al moment de presentació de la sol·licitud d'ajuda, que incloga com a mínim els dos anys civils anteriors a l'any en què es presenta la sol·licitud.

l) En el cas de pescadors que també siguen armadors, s'aportarà la resolució de l'ISM sobre el reconeixement d'alta en el règim especial de treballadors del mar per compte propi.

m) Si la parada temporal ha finalitzat abans de la presentació de la sol·licitud d'ajuda, s'aportarà certificat expedit per l'ISM sobre les prestacions d'incapacitat temporal que haja abonat a l'interessat durant l'indicat període o, si és el cas, per la Mútua d'AT/EP amb què tenia cobertes les contingències comunes i/o professionals l'empresa en què figurava d'alta en la data immediatament anterior a l'inici de la parada.





Article 15. Instrucció del procediment

1. La instrucció del procediment, tant per al procediment de concessió com per al del pagament de les ajudes, correspondrà a la Secció de Pesca Marítima de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima, en l'àmbit territorial de la qual es trobe el port base del vaixell afectat per la parada temporal, la qual podrà realitzar d'ofici les actuacions que estime necessàries amb vista a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut dels quals haja de formular la proposta de resolució.

2. La Secció de Pesca Marítima realitzarà les verificacions necessàries per a comprovar que és correcta la documentació presentada, i que el beneficiari compleix els requisits establits en les presents bases reguladores per a la concessió de l'ajuda econòmica que li puga correspondre.

3. Si analitzada la documentació presentada s'observa que hi ha defectes formals o omissió d'algun dels documents exigits, es requerirà l'interessat perquè esmene o aporte la documentació preceptiva, de conformitat amb la legislació de procediment administratiu comú vigent.



4. Si no és acceptada la sol·licitud de l'interessat, o hi ha incompliment d'algun requisit, la Secció de Pesca Marítima, abans d'elevar la seua proposta, donarà tràmit d'audiència a l'interessat, i li concedirà un termini de 10 dies perquè al·legue el que considere convenient, d'acord amb el que estableix la legislació de procediment administratiu comú vigent.

5. El director territorial de la conselleria competent en pesca marítima, vist l'informe de la Secció de Pesca Marítima, remetrà l'expedient complet junt amb la proposta corresponent a la direcció general competent en pesca marítima, als efectes d'emetre la resolució que pertoque.



6. Les propostes d'aprovació no creen cap dret a favor del beneficiari proposat enfront de l'administració.



Article 16. Avaluació de les sol·licituds

1. L'ajuda a la paralització temporal de l'activitat pesquera es concedirà per mitjà del procediment de concurrència competitiva.

2. Tenint en compte que aquestes ajudes estan destinades a garantir la viabilitat del sector quan els armadors estan obligats a cessar temporalment la seua activitat, amb independència de les ajudes que puguen percebre, no s'estableixen criteris de valoració de les sol·licituds presentades que reunisquen tots els requisits exigits per a la concessió de l'ajuda, de manera que quan el crèdit disponible en cada convocatòria no siga suficient per a concedir l'ajuda al conjunt de sol·licituds estimades, es procedirà al prorrateig de totes les propostes d'aprovació de manera que no se sobrepasse el crèdit disponible.

3. El prorrateig es calcularà de forma proporcional als imports individuals que li podria correspondre a cada sol·licitud individual si hi haguera crèdit suficient per a això.



Article 17. Comissió d'avaluació

1. Les sol·licituds que complisquen els requisits exigits en aquesta ordre i en les convocatòries corresponents seran avaluades per una Comissió d'Avaluació, creada a aquest efecte, composta pel subdirector general de Pesca, que la presidirà, el cap de Servei d'Ordenació del Sector Pesquer i el cap de Servei de Protecció de Recursos Pesquers, en qualitat de vocals, i el cap de Secció d'Ordenació del Sector Pesquer, en qualitat de secretaria.

2. En cas d'absència se substituiran aquests membres pels tècnics adscrits a la conselleria competent en pesca marítima, que designe el director general competent en pesca marítima.

3. Aquesta Comissió d'Avaluació ajustarà el seu funcionament a les previsions establides per als òrgans col·legiats en la legislació de procediment administratiu comú vigent.

4. La Comissió d'Avaluació podrà demanar els informes, les dades i els documents que estime convenient, per a resoldre els dubtes que es presenten i prendre els acords necessaris.

5. Finalitzada l'avaluació de totes les sol·licituds presentades, d'acord amb el crèdit disponible establit en la convocatòria corresponent, la Comissió elevarà una proposta al director general competent en pesca marítima, amb la relació de sol·licituds estimades per a la concessió d'ajudes (amb indicació del beneficiari i quantia de l'ajuda proposada, així com el coeficient de prorrateig aplicat quan pertoque) i les desestimades.



Article 18. Resolució

1. Es delega en el director general competent en pesca marítima la resolució i concessió de les ajudes.

2. El director general competent en pesca marítima resoldrà el procediment de concessió en el termini de quinze dies des de la data d'elevació de la proposta de resolució per part de la Comissió d'Avaluació, i d'acord amb el que preveu la legislació de procediment administratiu comú vigent.

3. Mitjançant una resolució s'acordarà tant l'atorgament de les ajudes, com la desestimació i la no concessió, per inadmissió, denegació, desistiment, renúncia al dret o la impossibilitat material sobrevinguda. La resolució serà motivada en cas de desestimació i en els que així ho exigisca la llei.



Article 19. Notificació

1. La resolució serà notificada als interessats de conformitat amb el que disposa la legislació de procediment administratiu comú vigent.



2. El termini màxim per a dictar i notificar dita la resolució serà de 6 mesos comptat des de l'endemà de finalització del termini de presentació de sol·licituds. El transcurs d'aquest termini sense que s'haja dictat i notificat la resolució, legitima els interessats per a entendre desestimada per silenci administratiu la seua sol·licitud.

3. Contra la resolució expressa o presumpta de les ajudes, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar amb caràcter potestatiu i en el termini d'un mes, quan es tracte de resolució expressa o tres mesos en cas de desestimació per silenci administratiu, recurs de reposició davant de la conselleria competent en pesca marítima, de conformitat amb el que disposa la legislació de procediment administratiu comú vigent. El recurs contenciós administratiu es podrà interposar directament, de conformitat amb el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora d'aquesta jurisdicció, en el termini de dos mesos quan es tracte de resolució expressa o de sis mesos quan es tracte de desestimació per silenci administratiu. Tot això sense perjudici de la possibilitat d'interposar qualsevol altre recurs que s'estime procedent.







CAPÍTOL III

Justificació i pagament



Article 20. Justificació de l'acció i sol·licitud de cobrament

1. Els beneficiaris estan obligats a presentar dins del termini fixat en la resolució de concessió, la sol·licitud de cobrament de l'ajuda segons el model que s'indique en la convocatòria, acompanyada de la documentació corresponent, en la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima, en l'àmbit territorial de la qual es trobe el port base del vaixell afectat per la parada temporal, o en qualsevol de les formes que establisca la legislació de procediment administratiu comú vigent.

El termini de justificació del compliment de la finalitat per a la qual es concedeix l'ajuda, serà d'un mes comptat a partir de l'endemà de la data límit de finalització de l'acció.

La data límit de finalització de l'acció serà l'últim dia del període o conjunt de períodes de parada temporal aprovats. No obstant això, quan l'últim dia de paralització siga anterior a la data de notificació de la resolució d'aprovació, la data límit de finalització de l'acció serà el dia de la seua notificació.

2. La sol·licitud de cobrament inclourà la possibilitat de prestar consentiment exprés perquè la conselleria competent en pesca marítima puga dur a terme, electrònicament o per qualsevol altre mitjà, els tràmits indicats en l'apartat 2 de l'article 13.

3. Els interessats que no prestaren el seu consentiment exprés a l'òrgan gestor per a l'obtenció telemàtica dels certificats i documents previstos en l'apartat 2, hauran d'aportar-los junt amb la sol·licitud de cobrament.

4. Els armadors hauran d'aportar amb la sol·licitud de cobrament de l'ajuda, la documentació següent:

a) Acreditació del compliment de les obligacions econòmiques amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Quan el beneficiari siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també aquesta acreditació cada un dels seus membres.

b) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

Quan el beneficiari siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també aquesta acreditació cada un dels seus membres.

c) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.



Quan el beneficiari siga una entitat sense personalitat jurídica, presentaran també aquesta acreditació cada un dels seus membres.

d) Acreditació d'haver presentat davant de les autoritats laborals la corresponent comunicació d'inici del procediment de suspensió de contracte o reducció de jornada, regulat en l'article 47 de l'Estatut dels Treballadors, de tots els tripulants enrolats en l'embarcació, en la data de l'última arribada a port per a començar la parada, als efectes de poder adoptar la decisió de suspendre els contractes de treball o reduir la jornada.

S'eximirà l'armador d'aquest requisit quan justifique documentalment que els contractes de treball dels tripulants enrolats en la data d'arribada a port per a començar la parada, per la seua naturalesa, se suspenen en aqueix moment.

e) Certificació emesa per la Capitania Marítima corresponent al port en què ha romàs amarrat el vaixell, en què s'indique el període en què ha romàs depositat el rol del vaixell, mencionant expressament el dia d'entrega i el d'arreplega.



f) Si és procedent, certificat de Capitania Marítima justificatiu del desplaçament del vaixell, durant el període de paralització, per raons de seguretat.

g) Resolució de despatx del vaixell, corresponent al reinici de l'activitat pesquera després de la finalització de la parada temporal.

5. Els pescadors hauran d'aportar amb la sol·licitud de cobrament de l'ajuda, la documentació següent:

a) Acreditació del compliment de les obligacions econòmiques amb la Tresoreria General de la Seguretat Social.

b) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb l'Agència Estatal d'Administració Tributària.

c) Acreditació del compliment de les obligacions fiscals amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic de la Generalitat Valenciana.



d) Informe de vida laboral expedit per l'ISM.

e) Certificat expedit per l'ISM sobre les prestacions d'incapacitat temporal que haja abonat a l'interessat durant l'indicat període o, si és el cas, per la Mútua d'AT/EP amb què tenia cobertes les contingències comunes i/o professionals l'empresa en què figurava d'alta en la data immediatament anterior a l'inici de la parada.

f) Certificació de Capitania Marítima que acredite l'enrolament ininterromput en el vaixell pesquer pel qual es va sol·licitar l'ajuda, des de la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda fins a l'inici del període de parada temporal, així com el nou enrolament en el vaixell el primer dia d'activitat pesquera després de la finalització de la parada.

Quan la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda siga posterior a l'inici de la parada, únicament es presentarà la Certificació de Capitania Marítima que acredite el nou enrolament en el vaixell el primer dia d'activitat pesquera després de la finalització de la parada.



Article 21. Pagament de l'ajuda

1. La Secció de Pesca Marítima de la direcció territorial de la conselleria competent en pesca marítima, analitzarà i verificarà la documentació presentada amb la sol·licitud de cobrament.

2. Si la documentació presentada és incompleta o conté errors esmenables, es requerirà els sol·licitants perquè, en el termini de 10 dies hàbils, i d'acord amb la legislació de procediment administratiu comú vigent, esmenen la falta o acompanyen els documents preceptius, amb l'advertiment que si no ho fan es considerarà que han desistit de la seua sol·licitud de cobrament d'acord amb la mencionada legislació de procediment administratiu comú vigent i els efectes previstos en aquesta.



3. Si no és acceptada la sol·licitud de cobrament de l'interessat, o hi ha incompliment de requisits, la Secció de Pesca Marítima, abans d'elevar la seua proposta, donarà tràmit d'audiència a l'interessat i li concedirà un termini de 10 dies perquè al·legue el que considere convenient, d'acord amb el que estableix la legislació de procediment administratiu comú vigent.

4. El director territorial de la conselleria competent en pesca marítima, vist l'informe de la Secció de Pesca Marítima, remetrà la sol·licitud de cobrament i la documentació corresponent, junt amb la proposta de resolució, a la direcció general competent en pesca marítima, als efectes d'emetre la resolució que pertoque.

5. Les propostes de pagament no creen cap dret a favor del beneficiari proposat enfront de l'administració.

6. Es delega en el director general competent en pesca marítima la resolució sobre el pagament de l'ajuda.



Article 22. Pla de control

Amb independència de l'acreditació de la suspensió de l'activitat pesquera, per mitjà de l'aportació dels certificats de Capitania Marítima de depòsit de rol durant el període de parada temporal, es durà a terme un pla de control consistent en comprovacions addicionals de la inactivitat pesquera, per mitjà de la informació que es troba en la Secretaria General de Pesca, dels dispositius de localització de vaixells via satèl·lit (VMS), els diaris electrònics de bord (DEA), els diaris de pesca i les notes de primera venda.

Aquests controls es realitzaran a posteriori, després de la finalització dels períodes de parada temporal, i afectaran tots els vaixells a què s'haja concedit l'ajuda i per la totalitat d'aquesta.





CAPÍTOL IV

Règim i procediment sancionador



Article 23. Reintegrament

Procedirà el reembossament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament, en els casos previstos en els articles 36 i 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 24. Procediment de reintegrament

1. Els procediments de reintegrament de subvencions es regiran pel que disposa l'article 42 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

2. El director territorial de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, iniciarà el procediment de reintegrament de la subvenció i s'instruirà un expedient, amb audiència prèvia de l'interessat, de devolució d'ajudes.

3. Una vegada tramitat el procediment de reintegrament, el director territorial enviarà l'expedient junt amb la proposta que corresponga, al director general competent en pesca marítima per a la seua resolució.



Article 25. Responsabilitats i règim sancionador

Els beneficiaris de les ajudes que es regulen en aquesta ordre queden sotmesos a les responsabilitats i règim sancionador previstos en el capítol I del títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, de la Generalitat Valenciana.



Article 26. Informació i publicitat

L'acceptació per part dels beneficiaris del finançament de les ajudes regulades en la aquesta ordre, implica l'acceptació de la seua inclusió en la llista d'operacions que serà publicada per l'Autoritat de Gestió de conformitat amb l'article 119, apartat 2 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca.

A les ajudes convocades i concedides d'acord amb les presents bases reguladores, els serà aplicable el que preveuen els articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, així com la difusió de la informació referida en els articles 9 i 10 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.



DISPOSICIONS ADICIONALS



Primera. Requisits de notificació, comunicació o exempció

D'acord amb el que estableix l'article 8.2 del Reglament (UE) núm. 508/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, relatiu al Fons Europeu Marítim i de Pesca, els articles 107, 108 i 109 del TFUE no seran aplicables als pagaments efectuats pels estats membres en virtut de, i de conformitat amb l'esmentat reglament dins de l'àmbit de l'article 42 del TFUE, i per tant no són aplicables als pagaments de les ajudes previstes en les presents bases reguladores establides de conformitat amb l'article 33 del Reglament (UE) núm. 508/2014.





Segona. Absència de repercussió econòmica

L'aprovació d'aquestes bases no comporta cap obligació econòmica o despesa per al pressupost de la Generalitat. Seran les successives resolucions per les quals s'efectuen les convocatòries periòdiques específiques de les ajudes les que comportaran aquestes obligacions econòmiques.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquesta ordre.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Modificació normativa

Es modifica l'apartat 1 de l'article 5 de l'Ordre de 26 de novembre de 2007, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen normes d'ordenació i d'ajudes en el sector de la pesca i l'aqüicultura, que queda redactat de la manera següent:



1. Els vaixells aportats com a baixa per a la construcció o modernització d'un vaixell pesquer, hauran de reunir els requisits establits en la normativa bàsica de l'Estat, vigent en cada moment.



Segona. Desplegament

Es faculta el director general competent en pesca marítima perquè emeta els actes, les resolucions i les instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Tercera. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València 22 de juliol de 2016



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climátic y Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO



ANNEX ÚNIC

Import màxim de la prima. Paralització temporal



Barem per a armadors

Quanties màximes de la indemnització



Categoria de vaixell per classe

de tonatge (G.T.) Import màxim de la prima

per vaixell i dia

(en euros)

<25 5,16xGT+36(1)

25 i < 50 3,84xGT+66

50 i < 100 3,00xGT+108

100 i < 250 2,40xGT+168

250 i < 500 1,80xGT+318

500 i < 1.500 1,32xGT+558

1.500 i < 2.500 1,08xGT+918

2.500 0,80xGT+1.608





(1) Garantint-se un mínim de 100 € diaris

Mapa web