Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE 16/2016, de 12 de setembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de beques per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7878 de 21.09.2016
Número identificador:  2016/7214
Referència Base de Dades:  007068/2016
 



ORDE 16/2016, de 12 de setembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de beques per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) en matèria d'internacionalització. [2016/7214]

ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte

Article 2. Convocatòria i procediment de concessió

Article 3. Requisits generals dels sol·licitants

Article 4. Sol·licituds

Article 5. Ordenació i instrucció

Article 6. Avaluació i Adjudicació

Article 7. Durada, quantia i pagament de les beques concedides. Bestretes

Article 8. Drets i obligacions dels becaris

Article 9. Resolució d'incidències

Article 10. Revocació i suspensió de la beca

Article 11. Empreses i entitats de destinació

Article 12. Pla de control i verificació

Disposició addicional

Única. No incidència econòmica

Disposicions finals

Primera. Desenvolupament

Segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



En l'actual entorn socioeconòmic el coneixement es constitueix en el factor de producció de l'economia, i es perfila com un dels instruments eficients per a la reducció de la desocupació juvenil. En aquest context, l'accés a la formació i especialització en internacionalització constitueix una gran oportunitat tant per als joves a la recerca d'ocupació, en la mesura que facilita la transició educació-treball i augmenta les seues possibilitats d'ocupació, com per a les empreses immerses en processos d'internacionalització, atès que la incorporació de recursos humans especialitzats en la matèria esmentada redunda en un clar guany de competitivitat.

En aquest sentit, la formació en internacionalització focalitza la seua atenció en les persones -autèntic actiu de la nostra economia– per a construir entorns empresarials més competitius, flexibles, responsables i sostenibles, així com desenvolupaments estratègics en què la innovació és una constant que es manifesta en la creació de nous productes, innovacions en els processos, millora en els procediments de comercialització, millores en la gestió de recursos i noves formes d'organització més col·laboratives, i en definitiva, en un major benestar econòmic i social.



Entre les funcions atribuïdes a l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) es troba establir, gestionar i tramitar línies d'ajuda i incentius dirigits a la creació, modernització i internacionalització de les empreses de la Comunitat Valenciana, així com promoure la formació en diversos aspectes d'interès per a aquelles, entre els quals es troba el relatiu al de la seua internacionalització. Per a això l'Institut disposa de diverses eines, que van des del suport estratègic, a l'operatiu passant per l'econòmic i el de formació de recursos humans en internacionalització, objecte d'aquestes bases.



En el marc d'aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, la Unió Europea ha posat en marxa el Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil, entre els eixos prioritaris del qual es troba l'ocupació sostenible i de qualitat, així com la mobilitat laboral, tot això en línia amb l'estratègia 2020 de la Unió Europea enfocada a l'èxit de la Cohesió econòmica, social i territorial.

En línia amb l'anterior, les polítiques del Consell se centren a potenciar el valor econòmic de les persones i de les idees, així com a promoure una economia la diferenciació de la qual ha de basar-se en actius intangibles, posant les persones en el centre de l'estructura econòmica. Per això, el Consell considera prioritari impulsar la formació en internacionalització de capital humà que puga aportar un valor afegit amb la seua incorporació al món empresarial i, en conseqüència, aquestes beques persegueixen la millora de la formació dels joves de la Comunitat Valenciana, i la busca de la paritat d'oportunitats entre homes i dones, a fi de fomentar el seu accés al mercat laboral, afavorint una ocupabilitat sostenible i de qualitat, així com la mobilitat laboral, a més de formar professionals qualificats en internacionalització, contribuint així clarament al compliment de les recomanacions i objectius comunitaris.



A més, les beques reconeixen el paper fonamental de la Formació Professional, no sols com a eina de lluita contra la desocupació, sinó com a element dinamitzador de la competitivitat, i persegueixen la millora de la formació dels joves de la Comunitat Valenciana tècnics superiors de cicles formatius.

Amb aquesta Ordre, l'objecte de la qual és la regulació de les beques de formació en matèria d'internacionalització dirigida a joves a fi de dotar a les empreses i organismes de la Comunitat Valenciana de personal qualificat i especialitzat en comerç exterior, es dóna compliment al que disposa l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions.



A aquestes bases de convocatòria, pel seu caràcter de subvenció, els és d'aplicació la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i -en els preceptes que siga aplicable– la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions; en el cas que les beques estiguen finançades per fons de la Unió Europea, caldrà ajustar-se a allò que s'ha disposat per la normativa comunitària sobre els procediments de concessió i control, així com sobre reintegraments i sancions. Als efectes del que preveuen els articles 3.4 i 7.4 del Decret 147/2007, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les beques regulades en aquestes bases no estan subjectes a l'obligació de notificació a la Comissió Europea, per no reunir els requisits de l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, concretament, per no suposar un avantatge per a una empresa, ni falsejar la competència o afectar els intercanvis comercials entre estats membres.



En el procés d'elaboració d'aquesta Ordre, ha emès un informe l'Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada, previs tràmits d'audiència pertinents.

Per tot això, i de conformitat amb el que disposa el mencionat article 165.1 de la Llei 1/2015, en relació amb l'article 8 del Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual determina les conselleries en què s'organitza l'administració de la Generalitat, i les competències atribuïdes pel Decret 157/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i per l'article 2 del Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), aprovat per Decret 4/2013, de 4 de gener, del Consell, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu,





ORDENE



Article 1. Objecte

1. La present Ordre estableix les bases reguladores per a la concessió per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (d'ara endavant, IVACE) de beques de formació en matèria d'internacionalització dirigida a joves a fi de dotar les empreses i organismes de la Comunitat Valenciana de personal qualificat i especialitzat en comerç exterior. En el cas que les beques estiguen finançades per fons de la Unió Europea, les presents bases tindran caràcter supletori respecte d'allò que s'ha disposat per la normativa comunitària sobre els procediments de concessió i control, així com sobre reintegraments i sancions, de conformitat amb allò que disposa l'article 6 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i l'article 159.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

Les beques que es convoquen a l'empara de la present Ordre podran revestir dos tipus de modalitats:

a) Beques IVACE Exterior en matèries relacionades amb la internacionalització de les empreses, dirigides a titulats universitaris.

b) Beques IVACE E+E, Exportació i Ocupació, per a l'especialització professional en comerç exterior, dirigides a tècnics de cicles formatius de grau superior.

2. L'objectiu de les beques previstes en aquesta Ordre s'instrumentalitzarà a través de la corresponent convocatòria, en el desenvolupament de la qual es comptarà amb la participació d'empreses i organismes de promoció de la internacionalització i la resta d'entitats públiques o privades que desitgen participar en el programa formatiu com a entitats de destinació.



Article 2. Convocatòria i procediment de concessió

1. Amb caràcter general, el procediment per a la concessió de les beques serà el de concurrència competitiva previst en l'article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i d'acord amb els principis de publicitat, transparència, igualtat i no-discriminació, i s'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria de la presidència de l'IVACE, òrgan a qui en correspondrà la gestió.

2. Les convocatòries contindran, almenys, el que preveu l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i procuraran la incorporació de criteris socials, de conformitat amb el que preveu l'Acord de 27 de març de 2015, del Consell, pel qual s'estableixen directrius per a l'aplicació de clàusules de caràcter social en matèria de contractació i subvencions de l'Administració de la Generalitat.



3. El text íntegre de les convocatòries es remetrà a la Base de Dades Nacionals de Subvencions, i un extracte d'aquestes es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV).



Article 3. Requisits generals dels sol·licitants

1. Els sol·licitants hauran de reunir els següents requisits a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds de la respectiva convocatòria:

a) Ser nacional d'un estat membre de la Unió Europea i resident a la Comunitat Valenciana, des d'almenys dotze mesos abans de la data de publicació de la convocatòria en la Base de Dades Nacionals de Subvencions. Als efectes del còmput d'aquest termini no es tindrà en compte la interrupció del període de residència per raons d'estudi degudament acreditades.

b) Tindre una edat inferior a la límit exigida en la respectiva convocatòria.

c) Estar en possessió de la titulació exigida en la respectiva convocatòria. En el supòsit de titulació obtinguda en qualsevol país diferent d'Espanya, aquesta titulació haurà d'anar acompanyada de l'homologació pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

d) Domini parlat i escrit de l'idioma anglès, així com del d'alguna de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana per als sol·licitants que no posseïsquen la nacionalitat espanyola; aquests requisits s'acreditaran per mitjà de la realització de les respectives proves convocades per l'IVACE.

e) No haver gaudit o percebut cap prestació en concepte de beca dirigida a l'especialització en temes relacionats amb la internacionalització de l'empresa, concedida per Administracions Públiques, Cambres de Comerç, o altres organismes de promoció comercial, amb independència de la procedència del seu finançament.

f) No tindre antecedents penals ni estar incurs en causa penal, ni comptar amb cap limitació física o psíquica que poguera resultar incompatible amb el desenvolupament funcional o geogràfic de la beca.

h) Trobar-se al corrent en les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social.

i) No incórrer en cap de les causes de prohibició per a ser beneficiari previstes en l'article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

2. Les circumstàncies expressades en els apartats anteriors s'acreditaran en la fase de sol·licitud, per mitjà de la subscripció de declaració responsable i la presentació de la documentació exigida en l'article següent.

3. En el cas que la respectiva convocatòria estiga finançada amb fons comunitaris, podran ser exigibles requisits addicionals als establits en aquest article.



Article 4. Sol·licituds

1. Les sol·licituds i la documentació annexa s'ompliran pels interessats d'acord amb els models i terminis establits en la respectiva convocatòria i es dirigiran a la Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització).

2. La tramitació del procediment serà amb caràcter general telemàtica, si bé podrà utilitzar-se el procediment presencial en aquells casos així previstos en la convocatòria respectiva.

La presentació telemàtica requerirà que el candidat dispose de firma electrònica avançada, per mitjà de certificat expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de serveis de certificació amb què la Generalitat haja firmat l'oportú conveni, que poden consultar-se en la pàgina web:

https://sede.gva.es/es/web/sede_electronica/sede_certificados.

La sol·licitud es presentarà en els registres telemàtics indicats en la convocatòria, i si algun dels documents annexos a la sol·licitud no pogueren ser presentats telemàticament, se'n realitzarà l'entrega en forma ordinària per qualsevol de les formes previstes en la legislació de procediment administratiu comú vigent.

3. La presentació de la sol·licitud portarà implícita l'acceptació de les bases, inclòs el que disposa la convocatòria respectiva.

4. En tot cas serà obligatòria la presentació de la documentació que a continuació s'indica, si bé la convocatòria respectiva determinarà la documentació específica addicional que si és el cas haja de presentar-se:



a) Imprès de sol·licitud degudament omplit.

b) Fotocòpia del DNI en vigor en el cas que no s'haja autoritzat a l'IVACE per a la seua obtenció en l'imprès de sol·licitud. Els nacionals d'un estat membre de la Unió Europea presentaran la documentació equivalent.

c) Certificat acreditatiu de trobar-se al corrent en les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, llevat que s'haja autoritzat a l'IVACE per a la seua obtenció en l'imprès de sol·licitud.

d) Certificat d'empadronament a la Comunitat Valenciana on s'especifique la data d'alta en la localitat corresponent, des d'almenys dotze mesos abans de la data de publicació de la convocatòria en la Base de Dades Nacionals de Subvencions amb les excepcions previstes en l'article 3.1.a d'aquesta Ordre.

e) Documentació que acredite la titulació exigida en la respectiva convocatòria, fotocòpia de l'expedient acadèmic, i curriculum vitae del sol·licitant.

f) Qualsevol altra documentació que acredite els mèrits de l'interessat. En el cas de l'experiència professional, haurà d'aportar certificat de vida laboral o contractes amb les empreses on es detalle el lloc exercit. En el cas dels cursos de formació rebuts, aportarà fotocòpia de títols o diplomes en què se n'acredite el nombre d'hores de què consten; en cas de col·laboració amb voluntariats i/o ONG s'aportarà la documentació acreditativa.

g) Certificat de no tindre antecedents penals o estar incurs en cap causa penal que impedisca el desenvolupament funcional o geogràfic de la beca emès pel Ministeri de Justícia.

Tota la documentació presentada haurà d'estar redactada –o traduïda– en castellà o valencià.

5. Esmena.

Si la sol·licitud aportada fóra incompleta o presentara errors esmenables, es requerirà l'interessat perquè en el termini de 10 dies hàbils esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb advertència que si no ho fera se'l tindrà per desistit de la seua sol·licitud. Transcorregut aqueix termini, després de l'avaluació i admissió de les sol·licituds, es publicarà la llista dels aspirants admesos i convocats a realitzar les proves de selecció corresponents. Aquesta llista estarà disponible en la pàgina web d'IVACE:

http://internacional.ivace.es/home.html.

6. Exclusió de sol·licituds.

Seran excloses del procés d'avaluació, prèvia resolució motivada:



a) Les sol·licituds que no reunisquen els requisits exigits o que no continguen tota la documentació sol·licitada, previ requeriment.

b) Les sol·licituds presentades fora del termini fixat en la convocatòria.

c) Les sol·licituds dels qui hagen sigut beneficiaris d'alguna de les beques d'internacionalització convocades per l'IVACE o per l'extint IVEX, o que hi hagueren renunciat amb anterioritat a la seua finalització.

d) Aquelles sol·licituds de què es desprenga l'existència de maniobra fraudulenta o mala fe amb l'objecte de ser beneficiari d'una de les beques previstes en aquesta convocatòria.

7. Tractament de dades personals

Les dades personals del sol·licitant arreplegades en el transcurs del procediment seran incloses en un fitxer automatitzat, en el tèrmit i condicions exigibles per la normativa aplicable en matèria de Protecció de Dades de Caràcter Personal.

Els sol·licitants podran exercitar els seus drets d'accés, rectificació i cancel·lació en l'adreça de correu postal de l'IVACE: ciutat administrativa 9 d'Octubre, Torre 2, c/ Castán Tobeñas, 77 (accés per c/ 9 d'Octubre), 46018 València.



Article 5. Ordenació i instrucció

1. l'òrgan competent per a la Instrucció del procediment serà l'Àrea de Promoció Internacional de l'IVACE, la qual rebrà les sol·licituds presentades i verificarà el compliment dels requisits exigits en la convocatòria respectiva; en cas de resultar conformes, en farà l'anàlisi i emetrà una preavaluació que serà elevada a la Comissió d'Avaluació, tenint en compte els següents criteris d'atorgament i la seua ponderació sobre una puntuació màxima de 100:

a) Beques IVACE Exterior en matèries relacionades amb la internacionalització de les empreses i dirigides a titulats universitaris:

– Mèrits acadèmics, professionals i personals (màxim 35 punts):



· Titulació acadèmica (màxim 20 punts).

· Nota mitjana ponderada de l'expedient acadèmic (màxim 4 punt).



· Formació complementària relacionada amb la internacionalització (màxim 6 punts).

· Estades en l'exterior (màxim 2 punts).

· Experiència laboral de mes de 6 mesos (màxim 2 punts).

· Participació en voluntariats (màxim 1 punts).

La ponderació de cada ítem s'establirà en la respectiva convocatòria.

– Coneixement de l'idioma anglès (màxim 30 punts):

· Prova d'anglès escrit: màxim 15 punts (obligatòria/eliminatòria).



· Prova d'anglès oral: màxim 15 punts (obligatòria/eliminatòria).



– Coneixement d'altres idiomes (màxim 15 punts):

· Prova d'un segon idioma estranger (no obligatòria/ no eliminatòria): en cas d'assenyalar en la sol·licitud coneixements d'un segon idioma, és obligatori realitzar una prova per a la seua avaluació.

– Test aptitudinal (màxim 10 punts).

– Entrevista personal (màxim 10 punts).

b) Beques IVACE E+E, Exportació i Ocupació, per a l'especialització professional en comerç exterior, dirigides a tècnics de Cicles Formatius de Grau Superior:

– Coneixement de l'idioma anglès (màxim 80 punts):

· Prova d'anglès oral: màxim 40 punts (obligatòria/eliminatòria).



· Prova d'anglès escrit: màxim 40 punts (obligatòria/eliminatòria).



– Entrevista personal (màxim 20 punts).

Donat el caràcter obligatori del domini de l'idioma anglès, només serà tinguda en compte com a criteri d'atorgament la puntuació obtinguda en les proves orals i escrites respectives, en el cas que el resultat de la mateixes acredite l'aptitud de la persona candidata.

2. L'IVACE podrà contractar els serveis d'una entitat externa que assistisca en la realització de les proves de selecció, amb sotmetiment al que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 6. Avaluació i Adjudicació

1. La Comissió d'Avaluació supervisarà el procés de selecció, i elaborarà la relació definitiva dels aspirants a qui s'adjudicaran les beques d'acord amb els criteris de selecció establits.

La Comissió d'Avaluació estarà integrada per:

Presidència: persona titular de la Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització).

Vocalies: quatre integrants de l'Àrea de Promoció Internacional de l'IVACE la designació del qual serà efectuada per la persona titular de la Direcció General de l'IVACE, assumint un d'ells la secretària de la Comissió, amb veu i vot.

En tot cas es procurarà que en la composició de la Comissió es respecte el principi de paritat d'homes i dones, i la capacitació i competència adequades.

A la Comissió d'Avaluació li seran aplicables les normes previstes en la legislació administrativa comuna per als òrgans col·legiats.



2. L'adjudicació dles beques i la constitució, si és el cas, de la borsa de suplents, així com la denegació de la seua concessió, serà facultat de la persona que ocupe la presidència de l'IVACE, a la vista de l'expedient i a proposta de la Comissió d'Avaluació. L'IVACE es reserva el dret a deixar cap vacant plaça quan els perfils dels participants no s'ajusten al que s'hi requereix.

El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de sis mesos a comptar de la publicació de l'extracte de convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. Transcorregut el termini sense que s'haguera notificat resolució expressa, els sol·licitants entendran desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, tot això sense perjuí de l'obligació de resoldre expressament que incumbeix a l'Administració.

La resolució motivada del procediment es notificarà als interessats i les beques concedides es publicaran en la Base de Dades Nacionals de Subvencions en compliment del que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, amb expressió de la convocatòria, del programa i crèdit pressupostari a què s'imputen, beneficiari, quantitat concedida i objectiu o finalitat de la subvenció.

3. La resolució de concessió i/o denegació esgotarà la via administrativa; es delega en la Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització) la resolució dels recursos de reposició.



4. Els aspirants a qui no s'adjudique la beca havent superat les proves de selecció corresponents passaran a integrar la borsa de suplents de la present convocatòria. Es delega en la Direcció Adjunta d'IVACE (Direcció General d'Internacionalització) l'adjudicació de les beques als aspirants que, procedents de la borsa de suplents i per ordre de puntuació obtinguda, substituïsquen, si és el cas, els qui per renúncia o impossibilitat no vagen a gaudir de la beca inicialment concedida; no obstant això, l'IVACE valorarà, en virtut del temps transcorregut dins del programa formatiu, la conveniència d'incorporació dels suplents.



5. L'assignació de les destinacions s'efectuarà, amb caràcter general, per la Comissió d'Avaluació tenint en compte la valoració del perfil del becari, els coneixements acreditats d'idiomes, així com les preferències expressades en les entrevistes realitzades amb caràcter previ a la concessió de les beques; quan el desenvolupament de la beca vaja a tindre lloc en una empresa o entitat de caràcter privat, a mes dels criteris anteriors, es tindrà en compte la voluntat expressada per l'aspirant i les empreses i entitats participants, després d'un procés d'entrevistes i selecció realitzat entre ambdues parts.

6. Una vegada seleccionat la destinació, li serà comunicat al becari, qui subscriurà un document amb IVACE en el qual acceptarà la beca i la destinació assignat, i es comprometrà de complir les condicions i requisits exigits en la convocatòria i en les presents bases.



Article 7. Durada, quantia i pagament de les beques concedides. Bestretes

1. Per al compliment dels seus fins, cada beca estarà dotada amb una quantia econòmica que vindrà determinada en cada convocatòria amb una quantitat fixa, que no podrà excedir el doble del salari mínim interprofessional, i una altra de variable en funció de la destinació assignat -si és el cas– en l'estranger, basada en criteris objectius relacionats amb el cost de la vida i les característiques pròpies del lloc; així mateix la convocatòria especificarà la seua duració, sense que en cap cas aquesta supera dotze mesos. La dotació bruta es dividirà en mensualitats i el pagament es realitzarà per mitjà de transferència bancària en el compte designada pel becari, aplicant-se les corresponents retencions d'acord amb la normativa vigent. En els casos d'estada en l'estranger, el becari podrà sol·licitar una bestreta de fins a un màxim del 25 % de l'import de la quantia variable de la beca prèvia presentació d'un aval que es regirà pel que estableix l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, i de l'article 42 i següents del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, llevat que les respectives lleis de Pressupostos de la Generalitat exoneren de la seua presentació.

L'import de la beca, i del complement de destinació, si escau, serà percebut pel becari en funció del temps de gaudi efectiu d'aquesta i de la seua estada en l'estranger respectivament.

2. A més de la dotació anterior, en el cas que la beca o part d'aquesta es desenvolupe en l'estranger, també formaran part de la quantia de la beca les despeses següents, la quantia de les quals no podrà superar la quantitat de 3.500 euros per:

a) Bitllet d'anada i tornada a la destinació corresponent.

b) Assegurança d'accident i malaltia per als becaris desplaçats en l'exterior.

c) Despeses de desplaçament en destinació, o altres degudament motivades, ocasionades pel propi desenvolupament de la beca i autoritzats prèviament per IVACE.

d) Costos de gestió i tramitació del visat per a la permanència del becari en la destinació assignat. En el cas que el visat no siga concedit pel període màxim de la beca l'empresa, es farà càrrec de la despesa de la renovació fins a la seua finalització.

Els dits gastos hauran d'acreditar-se per mitjà de la presentació de factures i la resta de documents de valor probatori equivalent.



Article 8. Drets i obligacions dels becaris

1. Dedicació i formació.

Els beneficiaris de la beca es dedicaran de manera exclusiva als activitats pròpies de la mateixa previstes en el Pla de Formació. Així mateix, acataran les normes de funcionament del centre o entitat de destinació, i s'involucraran al màxim en l'oportunitat d'aprofundir en els coneixements de la internacionalització de l'empresa.

La falta d'assistència al centre o entitat de destinació, o a qualsevol activitat formativa proposada per l'IVACE, sempre que no estiga degudament justificada i autoritzada per IVACE, podrà suposar que la resolució de concessió de la beca quede sense efecte totalment o parcialment.

Durant el període de vigència de la beca, el becari tindrà dret al gaudi d'un període de descans retribuït que tindrà una duració màxima de dues setmanes naturals.

El becari podrà renunciar voluntàriament a la beca, si bé això suposarà la pèrdua de tots els drets inherents a aquella, i sense perjuí que l'IVACE puga exigir la devolució de les quantitats rebudes de conformitat amb el que preveu l'apartat 2 de l'article 10 de la present Ordre.

2. Incompatibilitats.

El gaudi d'una d'aquestes beques és incompatible amb la percepció de la prestació per desocupació, amb qualsevol altre tipus de beca o ajuda relacionada amb l'àmbit de la internacionalització de les empreses, així com amb el desenvolupament d'una activitat laboral regular.

En tot cas la condició de becari no generarà en cap moment cap relació laboral amb l'IVACE, o amb les entitats i empreses on es troben destinats.

3. Avaluació de la beca.

El becari haurà de remetre a l'IVACE:

a) Un Informe sobre el desenvolupament de la beca que es realitzarà trimestralment des del moment de la concessió.

b) Una Memòria Final a la conclusió de la beca, explicant l'activitat exercida durant el Pla de Formació, detallant qualsevol altre aspecte que considere de rellevància.

4. Comunicacions a tercers.

El becari haurà de fer constar en qualsevol document que elabore –inclosos publicacions, informes i correus electrònics, entre altres– la seua condició de becari de l'IVACE.

5. Notificacions.

El becari haurà de notificar a IVACE la seua incorporació a la destinació i qualsevol canvi o incidència que afecte el normal desenvolupament del seu període formatiu.

Així mateix el becari haurà de comunicar a l'IVACE qualsevol canvi de les circumstàncies que van donar lloc a l'atorgament de la beca.

6. Certificat d'aprofitament.

Finalitzat el període de gaudi de la beca i després de la presentació de la Memòria Final, l'IVACE, a petició de l'interessat, estendrà el pertinent certificat d'aprofitament i compliment de la beca.





Article 9. Resolució d'incidències

Es delega en la persona que ostente la direcció de l'Àrea de Promoció Internacional de l'IVACE la resolució de les incidències que es produïsquen amb anterioritat o posterioritat a la concessió, en concret, les referides a renúncies i canvis de destinació, sense que en cap cas no puguen suposar una modificació de la baremació efectuada per a l'adjudicació.



Article 10. Pèrdua d'efectes i suspensió de la beca

1. La persona titular de la Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització), previ procediment instruït a l'efecte, podrà deixar sense efecte la beca concedida o suspendre'n el gaudi, si concorre alguna de les circumstàncies següents:

a) Falsejament dels requisits o criteris necessaris per a la concessió de la beca.

b) Incompliment per causa imputable al becari de les obligacions i compromisos assumits amb l'obtenció de la beca.

c) Falta d'incorporació a la beca en la data assenyalada per a això o apartant del seu gaudi sense causa justificada.

2. Tant en qualsevol dels supòsits anteriors o quan concórrega alguna altra de les circumstàncies previstes en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, la persona titular Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització) acordarà, en atenció als circumstàncies concurrents, si escau, la devolució total o parcial de les quantitats percebudes més els interessos de demora corresponents, i/o l'anul·lació dels abonaments pendents si és el cas. En tot cas, per a determinar la quantitat a reintegrar caldrà ajustar-se a criteris de proporcionalitat, de conformitat amb el que preveu l'article 17.3.n de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, tenint en compte el grau de compliment de l'objectiu de la beca concedida, i se seguirà el procediment establit en l'article 42 de la mateixa Llei.



Article 11. Empreses i entitats de destinació

1. En el desenvolupament del programa de beques podran participar com a entitats de destinació empreses i organismes de promoció de la internacionalització i la resta d'entitats publiques o privades, prèvia convocatòria d'aquestes en què es garantisquen els principis de publicitat i lliure concurrència. En tot cas, quan es tracte d'empreses o associacions de caràcter privat hauran de reunir els requisits següents:

a) Comptar amb domicili social o seu a la Comunitat Valenciana, excepte les empreses adjudicatàries de l'IVACE per a la prestació del servei d'assessorament internacional als empreses de la Comunitat Valenciana que compten amb domicili fora de la Comunitat.

b) Comptar amb projecte d'internacionalització empresarial en l'exterior, i amb mitjans humans i materials necessaris per a l'adequat desenvolupament de la beca.

c) Comptar amb un Pla de Formació estructurat amb les funcions i activitats a desenvolupar pel becari durant la seua estada en el departament d'internacionalització de l'empresa. El Programa formatiu elaborat per a cada becari haurà d'acreditar la finalitat formativa de les beques, sense que en cap cas es conega interès de l'empresa per obtindre una utilitat patrimonial de l'activitat a realitzar pel becari.

d) En el cas d'empreses que es postulen com a entitats de destinació en la modalitat de beques IVACE Exterior, disposar d'implantació física (filial o sucursal) en l'estranger.

e) Estar al corrent amb l'IVACE en el pagament dels serveis i accions organitzades per aquest Institut.

f) Trobar-se al corrent en les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social

g) No incórrer en cap de les causes d'impossibilitat previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, la qual cosa acreditaren per mitjà de declaració responsable.

2. l'IVACE facilitarà als empreses i associacions seleccionades la relació de becaris que hagen superat les proves. Després d'un procés d'entrevistes individualitzades entre les empreses/ entitats i els aspirants que millor s'han ajustat als necessitats d'aquella, l'Empresa/Entitat prendrà la decisió definitiva de comú acord amb l'aspirant seleccionat i l'IVACE.

3. Amb les entitats o empreses amb què després del procés de selecció el becari vaja a desenvolupar la seua beca, es firmarà el corresponent acord de col·laboració entre aquesta i l'IVACE.

4. L'entitat de destinació haurà de posar a disposició del becari l'estructura i els mitjans materials necessaris perquè puga desenvolupar la seua beca de forma adequada.

5. L'entitat de destinació designarà un tutor permanent per a la supervisió de la formació i compliment dels objectius de la beca que facilite, a més, l'adaptació del becari en l'entitat. L'IVACE junt amb el tutor designat per l'entitat vetlarà per l'adequat desenvolupament del programa formatiu.



Article 12. Pla de control i verificació

Tant els becaris com els tercers relacionats amb l'objecte de la beca, hauran de sotmetre's a les actuacions de comprovació, verificació i control de l'activitat subvencionada efectuades en qualsevol moment, tant per l'IVACE com per qualsevol òrgan de l'administració Central de l'Estat i de la Generalitat, o de la Unió Europea i els seus representants autoritzats, facilitant en tot moment quanta informació se sol·licite en l'exercici de les actuacions esmentades, i en especial posant a disposició la totalitat de documents necessaris per a una pista d'auditoria adequada.

El control podrà consistir no sols en la verificació del compliment dels requisits i obligacions especifiques establides en les bases reguladores i en la convocatòria, sinó també en la visita a la seu de les empreses i entitats de destinació als efectes de verificar l'execució del Pla de Formació.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. No incidència econòmica

La present Ordre no te incidència pressupostària, sense perjuí de les possibles convocatòries que puguen resoldre's d'acord amb la consignació pressupostària que s'establisca en el corresponent exercici.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desenvolupament

La persona titular de la Direcció Adjunta de l'IVACE (Direcció General d'Internacionalització) podrà dictar quantes instruccions de caràcter intern i organitzatiu seguixen necessàries perquè s'adopten les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquesta Ordre i de les corresponents convocatòries.



Segona. Entrada en vigor

La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 12 de setembre de 2016



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Trebal

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web