Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE d'11 de juny de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6041 de 23.06.2009
Número identificador:  2009/7259
Referència Base de Dades:  007392/2009
 



ORDRE d'11 de juny de 2009, de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, per la qual s'aproven directrius extraordinàries per a l'aprofitament, gestió i control del conill de muntanya a la Comunitat Valenciana. [2009/7259]

PREÀMBUL

Arran de l'increment de casos de sobreabundància de conills de muntanya (Oryctolagus cuniculus) a determinades zones agrícoles de la Comunitat Valenciana, les conselleries d'Agricultura, Pesca i Alimentació i de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge van adoptar un acord conjunt en què s'establien mesures destinades a evitar possibles afeccions d'aquesta espècie als cultius.

En primer terme, la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, mitjançant una Resolució de 30 de setembre de 2008, ha delimitat els cultius de determinats termes municipals que precisen l'adopció de mesures sobre les poblacions del conill de muntanya (DOCV núm. 5880, de 28 d'octubre).

En aquest acord també es va establir la necessitat de dictar un conjunt de normes que concreten el tipus d'aprofitament, gestió i control de conills que han d'efectuar els titulars dels espais cinegètics en aquelles zones agrícoles que poden veure's indesitjablement afectades per l'acció dels conills, com també altres tipus de mesures a nivell general a la Comunitat Valenciana.

Per tot això, segons el que disposa l'article 34 de la Llei 13/2007, de 27 de desembre, de caça, que estableix la possibilitat de fixar directrius extraordinàries a què han de subjectar-se els titulars dels espais cinegètics; al que preveuen els articles 34.3 i 36.2 d'aquesta llei, que estableixen l'obligació d'aquests titulars de gestionar especialment amb fins preventius les espècies cinegètiques que poden ocasionar danys a l'agricultura; com també l'article 41, que possibilita en determinats casos l'adopció de mesures directament pels agricultors; i l'article 1906 del Codi civil, que obliga el propietari d'un predi on es refugien els animals causants del dany a l'adopció de mesures per a impedir que es multipliquen, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,

ORDENE

CAPÍTOL I

Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquesta ordre té com a objecte establir, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, els mitjans necessaris que permeten conduir les poblacions de conills de muntanya (Oryctolagus cuniculus) a densitats compatibles amb els interessos agrícoles. També té com a objecte determinar el deure de gestió per part dels titulars dels espais cinegètics a zones de possible afecció dels conills als cultius, concretant al seu torn altres obligacions dels agricultors. Així mateix, s'adopten mecanismes de participació local amb la finalitat d'unir esforços entre tots els interessats.

Article 2. Delimitació de zones

Es declaren zones afectades o de possible afecció per poblacions de conill els cultius de l'annex, més una franja de protecció de 500 metres.

CAPÍTOL II

Mesures de caràcter cinegètic

Article 3. Mesures de caràcter cinegètic a les zones agrícoles o de possible afecció per conills

Els titulars dels vedats i adjudicataris de zones de caça controlada, a les zones de l'article 2, han de realitzar l'aprofitament, i el control de conills, d'acord amb la planificació següent:

a) Aprofitament ordinari, entre el 15 de juliol i el tancament de la temporada general de caça menor a la mà.

b) Aprofitament extraordinari mitjançant controls sistemàtics amb furó.

c) Tècniques de control complementàries.

d) Mesures excepcionals.

Els controls de conill també s'han d'efectuar a les zones de reserva de caça menor establides als espais cinegètics.

Article 4. Aprofitament ordinari

Entre el 15 de juliol i el tancament de la temporada general de caça menor a la mà s'ha de dur a terme l'aprofitament ordinari a través d'alguna o algunes de les modalitats de caça següents:

- caça amb armes a la mà, amb gossos o sense

- caça amb gossos i sense armes

- caça a l'espera

- falconeria

- caça amb arc

Els dies hàbils són els establits en la resolució del pla tècnic d'ordenació cinegètica.

La pràctica de les modalitats anteriors pot comportar l'ús de furons per a expulsar els conills dels caus pròxims als cultius o als límits d'aquests.

L'ús de furons s'ha d'efectuar per persones autoritzades pel titular de l'espai cinegètic.

Article 5. Aprofitament mitjançant controls sistemàtics amb furó

Té la consideració de control sistemàtic tot aquell que siga programat pel titular de l'espai cinegètic amb una de les finalitats següents:

- Detectar nivells d'abundància de conills amb suficient antelació a la primavera, entre l'1 de novembre i el 31 de gener, i reduir nivells indesitjables de cara a prevenir futures afeccions als cultius.

- Reduir nivells d'abundància, en qualsevol època de l'any, on siga previsible que hi haja, a curt termini, afeccions dels conills als cultius o que aquestes hagen de continuar sent controlades.

L'execució d'aquests controls sistemàtics i programats s'ha de realitzar mitjançant caça amb furó i escopeta.

A zones de seguretat en què no puga autoritzar-se l'ús d'armes, l'anterior tècnica de control s'ha de substituir per la caça de furó i xarxes. En aquest cas s'ha d'efectuar el sacrifici immediat dels conills.

La realització del control ha de generar un informe de captures per data i zona que han de subscriure els encarregats del control i ha de disposar del vistiplau del titular de l'espai cinegètic. Una còpia de l'aquest informe s'ha de lliurar a l'agent ambiental.

Article 6. Tècniques de control complementàries

A petició dels agricultors, el titular de l'espai cinegètic, en el període comprés entre el tancament de la temporada general i el 14 de juliol, a les parcel·les de possible afecció i proximitats pot, a més, realitzar controls de conill mitjançant alguna de les tècniques següents, que s'han de preveure en el pla tècnic d'ordenació cinegètica:

- Caça a la mà amb escopeta amb gossos o sense; no es poden poden emprar gossos entre el 15 de març i el 14 de juliol.

- Caça a l'espera.

- Falconeria.

- Caça amb arc.

Quan aquestes modalitats per a aquest període no estiguen previstes en el pla tècnic d'ordenació cinegètica, per a practicar-les serà suficient el permís del titular del vedat a favor del caçador, sempre que s'hi detallen la modalitat, les dates i la zona de control.

Article 7. Mesures excepcionals

Amb independència de l'aplicació de les anteriors mesures, que s'han de reflectir en la resolució dels plans tècnics d'ordenació cinegètica, i quan el grau d'afecció als cultius requerisca mesures més contundents, els serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge poden autoritzar, siga d'ofici o a instància dels titulars dels espais cinegètics, entitats agràries o agricultors, altres mesures de caràcter excepcional, detallant les àrees i les condicions d'actuació.

Article 8. Notificacions i comissions locals

El titular de l'espai cinegètic ha de notificar a l'agent ambiental, la programació de controls sistemàtics. Així mateix, també li ha de notificar la decisió de suspensió dels controls sistemàtics. Aquests notificacions s'han d'efectuar per escrit.

A l'efecte d'una millor coordinació i valoració actualitzada de la situació, els ajuntaments poden crear comissions tècniques de caràcter local, o donar compte de la seua constitució als serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.

CAPÍTOL III

Deure de gestió en espais cinegètics

Article 9. Deure de gestió

La realització dels controls sistemàtics forma part del deure de gestió del titular de l'espai cinegètic establit per l'article 36.2 de la Llei 13/2004, de 27 de desembre, de caça, per tant, aquests controls els ha d'efectuar el titular de l'espai cinegètic sense que hi haja petició dels agricultors.

Els controls sistemàtics de les poblacions de conill poden suspendre's quan el titular preveja l'absència d'afeccions de conills als cultius que hagen de ser controlades; això, en funció de les captures obtingudes i l'abundància de l'espècie.

Els propietaris dels cultius o entitats agràries que vullgen col·laborar amb el titular del vedat en la realització de controls, poden fer-ho sempre que tinguen l'autorització d'aquest últim, en especial mitjançant la caça amb escopeta a l'espera als voltants de la parcel·la cultivada. Aquesta col·laboració no és incompatible amb els controls que han d'efectuar altres persones autoritzades pel titular.

Article 10. Execució subsidiària dels controls sistemàtics

Quan es constate l'absència de controls sistemàtics per part del titular del vedat o es constate l'existència de danys que exigisquen actuacions urgents, a petició dels agricultors afectats, i informe de l'agent ambiental, els Serveis Territorials de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, pot autoritzar la realització de controls subsidiaris als propietaris dels cultius o entitats agràries o bé habilitar directament caçadors proposats per la Federació de Caça i posar-ho tot en coneixement del titular de l'espai cinegètic.

Article 11. Mesures a zones comunes

En cas de zones comunes de caça, els propietaris dels cultius poden sol·licitar dels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge qualsevol de les mesures previstes per als titulars dels espais cinegètics en anteriors apartats i en qualsevol època de l'any.

CAPÍTOL IV

Altres actuacions

Article 12. Altres actuacions que han de realitzar els titulars dels espais cinegètics

Els titulars d'espais cinegètics, a les zones definides en l'article 2, han d'aplicar les mesures de gestió següents:

- S'han d'abstenir de repoblar o soltar conills.

- S'han d'abstenir de realitzar treballs de maneig o vacunació de conills, encara que s'efectue la solta de manera immediata i en el mateix lloc de captura.

- La realització de controls de rabosa només pot efectuar-la els mesos d'abril i maig, i s'ha d'abstenir de realitzar-los en una franja de 500 metres al voltant dels cultius amb danys agrícoles.

- Han de taponar abans de l'últim dia de setembre de 2009, i de forma permanent, totes les entrades de vedrunes construïdes per al foment dels conills al vedat o espai cinegètic; això, quan la distància de la vedruna al primer cultiu indicat en l'annex siga inferior a 500 metres. A aquest efecte no tenen la consideració de cultiu ni les sembres cinegètiques ni cultius abandonats no destinats a collita pel seu propietari.

Aquestes mesures s'estenen a la totalitat del vedat o espai cinegètic, quan no s'hi haja efectuat la zonificació a què fa referència la disposició addicional segona.

Article 13. Actuacions que han d'efectuar els agricultors

A fi de facilitar la caça amb furó, els titulars dels cultius han de mantenir els seus límits i ribassos desproveïts de vegetació embolicada o que cobrisca els caus, conservant aquella arbustiva d'interés o de xicotet port amb absència de branques a les parts inferiors.

En especial, els titulars dels cultius han d'evitar pràctiques agrícoles que proporcionen refugi als conills, evitant i eliminant aquells amuntonaments, propiciats per les pràctiques agrícoles, de pedres, sarments o brancatges que puguen donar refugi als conills.

Article 14. Actuacions de titulars d'infraestructures

Els titulars d'infraestructures limítrofes a cultius afectats que servisquen de refugi als conills han d'establir i facilitar l'acció de mesures indirectes de control en aquestes zones.

Aquestes mesures han de consistir en l'eliminació de refugis o establiment de barreres impermeables als conills.

Així mateix, quan aquestes mesures no siguen suficients per a la reducció desitjada de conills, els titulars de les infraestructures han de controlar la població mitjançant mesures de caràcter cinegètic dins de les zones tancades per on discorre la infraestructura. Aquesta acció de control mitjançant la caça la pot dur a terme directament o en col·laboració amb els titulars dels espais cinegètics limítrofs.

Les esmentades mesures de caràcter cinegètic han de ser expressament autoritzades pels serveis territorials de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge.

CAPÍTOL V

Mesures en l'àmbit de la Comunitat Valenciana

Article 15. Sobre soltes o repoblacions

Totes les repoblacions o soltes de conills en espais cinegètics que no comprenguen zones incloses en l'annex, per a poder autoritzar-se han de complir les condicions següents:

- Han de guardar una distància de 25 km respecte el límit dels termes municipals indicats en l'annex.

- Han de guardar una distància mínima de 500 metres respecte de qualsevol dels tipus de cultiu esmentats en l'annex.

- Excepte vedats intensius i zones de reserva establides durant una temporada completa, només poden efectuar-se en el període comprés entre l'1 de febrer i el 30 de juny.

- Tots els conills han d'anar marcats mitjançant tatuatges o altres senyals visibles des del lloc d'origen del trasllat.

- Prèviament a la solta, s'han d'haver realitzat millores d'hàbitat.

Article 16. Soltes prèvies a la realització de concursos amb gossos

Les soltes de conills per a competicions i concursos amb podencs només poden realitzar-se a vedats intensius i en la modalitat de caça sense armes; això sense perjudici de la realització d'aquests concursos a d'altres espais cinegètics, entre el 15 de juliol i el 6 de gener, quan no hi haja soltes de conills.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Modificacions de l'annex

S'habilita la Direcció General de Gestió del Medi Natural, a proposta de la Direcció General de Producció Agrària, per a modificar l'annex, mitjançant una resolució.

Així mateix, s'autoritza la Direcció General de Gestió del Medi Natural perquè, mitjançant una resolució, modifique qualsevol de les dates i períodes establits en aquesta ordre.

Segona. Espais cinegètics amb doble tipus de gestió

Els vedats i les zones de caça controlada que continguen altres terrenys no inclosos en l'article 2n, com ara zones contínues de muntanya sense cultius, en extensió mínima de 400 ha, han de concretar mitjançant el pla tècnic, la zonificació del vedat a fi de diferenciar el tipus de gestió que s'ha de realitzar a la zona de possible afecció per conills als cultius, i el tipus de gestió que s'ha de realitzar en altres possibles terrenys no inclosos en l'article 2.

A aquest efecte serà vàlida la zonificació presentada per mutu acord entre el titular o adjudicatari de l'espai cinegètic i les entitats agràries o cooperatives locals.

Tercera. Data de tancament de la temporada

La data de tancament de la temporada de l'aprofitament ordinari de conill a què es refereix l'article tercer pot arribar fins al 31 de desembre a la comarca de Requena-Utiel i al 6 de gener a les restants zones de la província de València, i a l'últim diumenge de desembre a la província d'Alacant.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA

Les obligacions establides en el capítol II i article 12, 15 i 16 deroguen en aquest aspecte aquelles resolucions del pla tècnic d'ordenació cinegètica que les contravinguen. També queda derogada qualsevol altra resolució que contravinga aquesta ordre.

DISPOSICIÓ FINAL ÚNICA

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 11 de juny de 2009

El conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge,

José Ramón García Antón

ANNEX

Zones i cultius afectats per sobrepoblació de conills de muntanya

Comarca de la Vall d'Albaida:

Agullent, Aielo de Malferit, Albaida, Alfarrasí, Adzaneta d'Albaida, Aielo de Rugat, Bèlgida, Bellús, Beniatjar, Benicolet, Benigànim, Benissoda, Benisuera, Bufali, Bocairent, Carrícola, Castelló de Rugat, Fontanars dels Alforins, Guadasséquies, Llutxent, Montaverner, Montixelvo, l'Olleria, Ontinyent, Otos, el Palomar, Pinet, la Pobla del Duc, Quatretonda, Ràfol de Salem, Rugat, Salem, Sempere i Terrateig.

Cultius afectats de la zona: vinya, cítrics, fruiters de pinyol, fruiters de llavors, olivera i cultius hortícoles a tots els municipis anteriors.

Comarca de Requena-Utiel:

Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Requena, Utiel, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

Cultius afectats de la zona: vinya, a tots els anteriors termes municipals; olivera, al terme municipal de Requena.

Termes municipals aïllats a la província de València:

La Font de la Figuera, Llanera de Ranes, Estubeny, Benifaió, Barxeta, Cerdà, Genovés, Montesa, Rotglà i Corberà, Alberic, Algemesí, Alfara d'Algímia, Benavites, Bétera, Gilet, Quart dels Valls i Sagunt, Faura, Torres Torres i Turís.

Cultius afectats de la zona: cítrics en tots els anteriors termes municipals; fruiters i cultius hortícoles als termes municipals de Benifaió i Turís; vinya, al terme municipal de Turís; fruiters, al terme municipal de Barxeta; cultius hortícoles, al terme municipal d'Alberic i Bétera.

Comarca del Baix Segura:

Albatera, Orihuela, Pilar de la Horadada i San Miguel de Salinas.

Cultius afectats de la zona: hortícoles i cítrics.

Comarca del Vinalopó Mitjà:

Aspe, Monforte del Cid i Novelda.

Cultius afectats de la zona: vinya.

Termes municipals aïllats a la província d'Alacant:

Agost i Villena.

Cultius afectats de la zona: hortícoles, vinya i cereal a Villena i vinya a Agost.

Mapa web