Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 17/2020, de 21 de setembre, de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent - Pla GenT.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8912 de 24.09.2020
Número identificador:  2020/7672
Referència Base de Dades:  007405/2020
 



ORDRE 17/2020, de 21 de setembre, de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent - Pla GenT. [2020/7672]

Preàmbul

Títol I. Disposicions i bases generals de les subvencions

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Article 2. Finalitat de les subvencions

Article 3. Finançament

Article 4. Definicions

Article 5. Persones beneficiàries

Article 6. Obligacions de les persones beneficiàries

Article 7. Principis que han de respectar les persones investigadores i els grups d'investigació

Article 8. Cessió de dades

Article 9. Activitat que es pot finançar

Article 10. Conceptes susceptibles de subvenció

Article 11. Quantia de la subvenció o criteris per a la determinació d'aquesta

Article 12. Procediment de concessió

Article 13. Òrgans competents

Article 14. Presentació de sol·licituds

Article 15. Requisits i mèrits de les persones sol·licitadores

Article 16. Instrucció del procediment

Article 17. Avaluació i selecció

Article 18. Criteris de valoració de sol·licituds

Article 19. Proposta de resolució

Article 20. Resolució

Article 21. Modificació de la resolució

Article 22. Justificació de les subvencions

Article 23. Pagament de les subvencions

Article 24. Seguiment i control de les actuacions

Títol II. Disposicions específiques segons el tipus de subvencions

Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT

Capítol primer. Subvencions per a la contractació de personal investigador doctor d'excel·lència per a desenvolupar un projecte d'R+D+I a la Comunitat Valenciana (CIDEGENT)

Article 25. Objecte i característiques de la subvenció

Article 26. Persones beneficiàries i sol·licitants

Article 27. Incompatibilitats

Article 28. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

Article 29. Seguiment científic de les subvencions

Article 30. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

Capítol segon. Subvencions per a la contractació de personal investigador doctor amb experiència internacional (CDEIGENT)

Article 31. Objecte i característiques de la subvenció

Article 32. Persones beneficiàries i sol·licitants

Article 33. Incompatibilitats

Article 34. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

Article 35. Seguiment científic de les subvencions

Article 36. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

Capítol tercer. Subvencions a l'excel·lència científica de júniors investigadors (SEJIGENT)

Article 37. Objecte i característiques de la subvenció

Article 38. Persones beneficiàries i sol·licitants

Article 39. Incompatibilitats

Article 40. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

Article 41. Seguiment científic de les subvencions

Article 42. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

Disposicions addicionals

Primera. Règim de gestió de subvencions cofinançades amb fons europeus

Segona. Abast plurianual de les subvencions

Tercera. Caràcter econòmic de les activitats d'investigació

Disposició transitòria única

Disposicions finals

Primera. Facultats de la persona titular de la direcció general competent en matèria de ciència i investigació

Segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



El juny de 2017, el Consell, conscient del fort impacte de la recessió social i econòmica viscuda a la Comunitat Valenciana durant el període 2008 i 2015, va aprovar mitjançant un acord el Pla GenT («Generació Talent»), que preveia la garantia de fons durant el període 2017-2018, per a, entre altres mesures, posar en marxa un pla de retorn de personal investigador.

A conseqüència d'aquest acord, mitjançant l'Ordre 4/2018, de 7 de març, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport aprova les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT.



A l'empara d'aquestes bases reguladores, s'han aprovat tres convocatòries del Pla GenT durant els exercicis 2018, 2019 i 2020, que permetran fins al 2024 l'execució de vora un centenar de projectes i activitats d'investigació a la Comunitat Valenciana.

Després d'aquesta experiència, es fa necessària una reestructuració del Pla GenT, a fi de concentrar els recursos pressupostaris en les actuacions amb més impacte i que aquest pla contribuïsca a l'atracció, la retenció i l'estabilització de talent d'excel·lència internacional al sistema valencià d'R+D+I.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, determina en l'article 52.2 que la Generalitat ha d'establir el seu propi sistema de ciència i tecnologia, i promoure l'articulació d'aquest i la cooperació entre els seus agents amb la finalitat de fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació per a donar suport al progrés i la competitivitat empresarial de la Comunitat Valenciana.

La Llei 2/2009, de 14 d'abril, de la Generalitat, de coordinació del Sistema Valencià d'Investigació Científica i Desenvolupament Tecnològic, està orientada que es creen les condicions adequades per a aconseguir objectius d'investigació nous i ambiciosos perquè contribuïsquen al progrés científic, industrial, econòmic i social de la Comunitat Valenciana.

Les actuacions previstes a l'empara d'aquesta ordre, d'acord amb la disposició addicional tretzena de la Llei de la ciència 4/2011, promouen la incorporació de la perspectiva de gènere com una categoria transversal en tots els aspectes del seu desenvolupament.

La Direcció General de Ciència i Investigació de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, és l'òrgan directiu al qual el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, assigna les funcions en matèria de proposta i execució de política científica i investigació, planificació estratègica per al desenvolupament de la investigació científica, promoció i finançament de la investigació, suport al talent investigador i als parcs científics, implantació i millora d'infraestructures i equipament per a la investigació, i coordinació de les actuacions d'altres conselleries i entitats de la Generalitat amb competència en aquestes matèries.



D'acord amb això, el programa 542.50, «Recerca, desenvolupament tecnològic i innovació (R+D+I)», que inclouen els pressupostos de la Generalitat per a cada exercici, estableix i dota un sistema de subvencions a la investigació, els objectius bàsics del qual són el foment de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

Les subvencions que preveu aquesta ordre les poden cofinançar el Fons Social Europeu (FSE), el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), o Horitzó 2020 o el Programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea que estiga vigent.

En aplicació del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, les ajudes que regula aquesta ordre no estan subjectes a l'article 107.1 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, ja que es tracta del foment d'activitats de formació i especialització dels recursos humans en investigació, desenvolupament i innovació, així com la promoció de la incorporació dels professionals de l'R+D+I a entitats públiques.

Aquesta ordre s'adequa als principis de bona regulació als quals fa referència l'article 129.1 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. L'adequació als principis de necessitat i eficàcia està justificada perquè l'ordre acompleix el mandat que estableix la Llei 2/2009, de 14 d'abril, de coordinació del Sistema Valencià d'Investigació Científica i Desenvolupament Tecnològic, de crear les condicions adequades que permeten aconseguir objectius nous i ambiciosos en investigació que contribuïsquen al progrés científic, industrial, econòmic i social de la Comunitat Valenciana. Seguint el principi de proporcionalitat, es considera que l'ordre és l'instrument normatiu adequat per a proporcionar un marc jurídic comú a les diferents convocatòries que, per a la concessió de subvencions, es dicten en el marc del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT. El principi de seguretat jurídica queda garantit per l'adequació i la coherència de l'ordre a la normativa vigent en matèria de subvencions i a la resta de l'ordenament jurídic. S'hi ha aplicat el principi d'eficiència optimitzant els mitjans necessaris per a tramitar aquesta ordre. Finalment, i en aplicació del principi de transparència, l'ordre s'ha sotmés al tràmit de consulta pública que preveu l'article 133 de la Llei 39/2015. Així mateix, estan definits clarament els seus objectius i la justificació.



Aquestes bases reguladores inclouen les previsions mínimes que exigeix l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la part que constitueix legislació bàsica de l'Estat de l'article 17 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Per tot això, d'acord amb el que estableixen els articles 160 i 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions; de conformitat amb la proposta de la persona titular de la Direcció General de Ciència i Investigació de data 9 de setembre de 2020, emés l'informe per l'Advocacia de la Generalitat, per la Intervenció Delegada i conforme al Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana; en virtut de les facultats que em confereix l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i el Decret 243/2019, de 25 d'octubre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital,







ORDENE



TÍTOL I

Disposicions i bases generals de les subvencions



Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta ordre és establir les bases reguladores de la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT, que s'emmarca en el pla «Generació Talent» (Pla GenT), aprovat per l'Acord de 9 de juny de 2017, del Consell.



Article 2. Finalitat de les subvencions

1. Amb aquestes subvencions es pretén atraure i retindre talent d'excel·lència internacional en les universitats públiques valencianes i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana, mitjançant la contractació de personal investigador doctor.

2. Els objectius específics que es pretenen aconseguir amb les subvencions regulades en aquesta ordre són els següents:

a) Elevar el nivell d'excel·lència del sistema valencià d'R+D+I.

b) Incrementar la presència internacional de l'activitat investigadora valenciana i afavorir la captació de fons europeus destinats a l'R+D+I a la Comunitat Valenciana.

c) Retindre en el sistema valencià d'R+D+I joves investigadors amb projecció internacional per a donar suport a l'inici i al desenvolupament dels seus projectes d'investigació.

Article 3. Finançament

1. Les subvencions del Pla GenT es convocaran anualment i es finançaran amb càrrec a les línies pressupostàries corresponents incloses en cada llei de pressupostos de la Generalitat que s'aprove per a cada exercici.

2. Amb caràcter previ a l'aprovació de cada convocatòria, s'haurà d'acreditar l'existència de crèdit adequat i suficient en l'anualitat corresponent.



Article 4. Definicions

A l'efecte d'aquesta ordre, s'estableixen les definicions següents:

a) Centre d'investigació: institut d'investigació o entitat que tinga com a objectiu principal realitzar investigació fonamental, investigació industrial i desenvolupament experimental i la transferència de tecnologia, i tots els beneficis d'aquestes activitats es reinvertisquen en la divulgació dels resultats i l'ensenyament d'aquests.

b) Universitats públiques valencianes: universitats de titularitat pública integrades en el sistema universitari valencià.

c) Reptes socials de la Unió Europea: es consideren com a tals les prioritats polítiques vigents en l'àmbit de l'estratègia de la Unió Europea.

d) ERC Grants: subvencions del Consell Europeu d'Investigació (ERC) per a donar suport a la investigació a les fronteres del coneixement, entre les quals es troben les modalitats d'inici (Starting Grants), de consolidació (Consolidator Grants) i avançada (Advanced Grants).

e) MSCA-IF Grants: subvencions de la Comissió Europea per a donar suport a la mobilitat de persones investigadores d'excel·lència dins del Programa H2020 d'accions Marie Skodowska-Curie, en les cinc modalitats que té: estàndard (MSCA-IF-EF-ST), mobilitat global (MSCA-IF-GF), societat i empresa (MSCA-IF-EF-SE), reintegració (MSCAIF-EF-RI) i reinici de la carrera investigadora (MSCA-IF-EF-CAR); així com les que les puguen substituir, segons el programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea que estiga vigent.

f) Investigacions a la frontera del coneixement: investigacions que puguen aportar resultats que suposen un avanç significatiu en el coneixement i susceptibles de generar nous paradigmes que possibiliten l'adopció de nous enfocaments i maneres de pensar, noves qüestions i plantejaments, que no són possibles en el marc de l'estat actual de la ciència. Amb aquestes investigacions, a més, s'hauran de generar idees radicalment noves que impulsen la innovació, la inventiva empresarial i afronten els reptes socials de la Unió Europea.

g) Experiència des de l'obtenció del títol de doctor: temps transcorregut des de l'obtenció del títol de doctor.

h) Grups d'investigació de referència: a l'efecte d'aquesta ordre tindran aquesta consideració: 1) els grups amb finançament vigent del Programa Prometeu, i 2) els grups conformats per personal investigador doctor que mantinguen una vinculació funcionarial, estatutària o contractual amb un centre d'investigació de la Comunitat Valenciana i que la seua composició siga tal que complisca, en el termini de presentació de les sol·licituds, els requisits per a la seua constitució segons les bases reguladores, que en aquest moment estiguen vigents, en les subvencions del Programa Prometeu per a grups d'investigació d'excel·lència.

i) Composició equilibrada de dones i homes: de conformitat amb el que disposa la disposició addicional primera de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, s'entén que hi ha una composició equilibrada de dones i homes quan en el conjunt a què es refereix les persones de cada sexe no superen el 60 cent ni siguen menys del 40 per cent.



Article 5. Persones beneficiàries

1. Podran tindre la condició de persones beneficiàries de les convocatòries corresponents efectuades a l'empara d'aquesta ordre, i sempre que reunisquen els requisits que s'exigisquen en cada cas, les persones jurídiques següents, sempre que estiguen vàlidament constituïdes i tinguen domicili fiscal o un centre de treball, permanent, a la Comunitat Valenciana:

1) Centres d'investigació.

2) Universitats públiques valencianes.

2. No tindran la condició de persones beneficiàries les entitats que no complisquen els requisits que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

Article 6. Obligacions de les persones beneficiàries

1. Les persones beneficiàries estaran subjectes a les obligacions generals derivades de la normativa vigent sobre ajudes o subvencions públiques i, en particular, a les que fa referència l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Les persones beneficiàries estaran obligades a fer les activitats subvencionades en els termes de la resolució de concessió i a justificar-ne la realització en els terminis establits.

3. En particular, les persones beneficiàries estaran obligades a:

a) Realitzar l'activitat que fonamente la concessió de la subvenció en els períodes que determinen les respectives convocatòries i les resolucions de concessió. Qualsevol canvi que s'hi introduïsca o es produïsca en les condicions de realització de l'activitat s'haurà de comunicar a l'òrgan concedent, per a autoritzar-lo o denegar-lo, si escau.



b) Acreditar, davant de l'òrgan instructor, la realització de l'activitat o l'adopció del comportament, i també el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió o el gaudi de la subvenció.



c) Facilitar les actuacions de control financer que corresponen a la Intervenció General de la Generalitat i a altres òrgans de control de les institucions autonòmiques, en relació amb les subvencions concedides.



d) Comunicar a l'òrgan instructor l'obtenció de subvencions per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat de qualsevol nacionalitat, així com la utilització de fons propis, a l'efecte del que disposa l'article 30.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

e) Reintegrar, quan corresponga segons el que preveu l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el termini legalment establit, els imports corresponents a les subvencions concedides, i remetre una còpia del document acreditatiu del reintegrament a l'òrgan instructor. En aquest últim cas el reintegrament haurà d'identificar necessàriament, amb claredat, l'entitat beneficiària i la denominació de la infraestructura o el projecte per al qual es va atorgar la subvenció. De conformitat amb el que disposa l'article 13.2.g de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, no podran obtindre la condició de persones beneficiàries d'aquestes subvencions les entitats que no es troben al corrent en el pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

f) Quan les entitats beneficiàries hagen d'aportar garanties, d'acord amb el que estableix l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, per a la bestreta de subvencions, la garantia consistirà en un aval bancari per un import igual a la quantitat anticipada, incrementada en un 1 %.

g) Fer constar en les memòries que es redacten, així com en els treballs i les activitats realitzats, el patrocini de la conselleria concedent de la subvenció, d'acord amb el que disposa l'apartat h de l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i de l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana. I, quan siga el cas, que l'activitat l'han cofinançada el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) o està a l'empara del programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea que estiga vigent.



h) Destinar els béns al fi concret per al qual es va concedir la subvenció durant un període no inferior a cinc anys en el cas de béns inscriptibles en un registre públic, ni a dos anys per a la resta de béns que es puguen inventariar.

i) Les entitats beneficiàries hauran de fer les operacions necessàries per a distingir els costos i el finançament de les activitats no econòmiques –que es financen a través de cada convocatòria– de les que sí que tenen un caràcter econòmic.

j) Difondre els resultats de les investigacions objecte de subvenció. A aquest efecte, el personal d'investigació, l'activitat investigadora del qual siga finançada majoritàriament amb fons públics, farà pública una versió digital de la versió final dels continguts del projecte en repositoris d'accés obert reconeguts en el camp de coneixement en què s'ha desenvolupat la investigació, o en repositoris institucionals d'accés obert, sense perjudici dels acords en virtut dels que s'hagen pogut atribuir o transferir a tercers els drets sobre les publicacions.

Aquesta obligació de difusió de resultats en obert no es podrà aplicar quan els drets sobre els resultats de l'activitat d'investigació, desenvolupament i innovació siguen susceptibles de protecció per contindre o tractar-se de dades: 1) de caràcter personal; 2) que afecten la seguretat pública, o 3) que estiguen sotmeses a sol·licitud de la protecció de drets de propietat industrial o intel·lectual, la titularitat dels quals es determinarà conforme a la normativa específica aplicable.

k) Acceptar-ne la inclusió en la llista pública d'operacions que recull l'article 115.2 del Reglament (UE) núm. 1303/2013, del 17 de desembre de 2013, o el precepte legal equivalent que puga haver-hi en el període de programació europeu corresponent.

l) Qualsevol altra dimanant de la normativa autonòmica, estatal i comunitària que es puga aplicar directament.



Article 7. Principis que han de respectar les persones investigadores i els grups d'investigació

1. Els projectes d'investigació hauran de respectar els principis fonamentals que s'establisquen en la Declaració de Hèlsinki (Assemblea Mèdica Mundial), en el Conveni del Consell d'Europa relatiu als drets humans i la biomedicina, en la Declaració Universal de la UNESCO sobre el genoma humà i els drets humans, així com els requisits que establisca la legislació espanyola en l'àmbit de la investigació biomèdica, la protecció de dades i la bioètica.

2. Atindre's al que disposa la Llei 14/2007, de 3 de juliol, d'investigació biomèdica quan hi haja una investigació en humans o s'hagen utilitzat mostres d'origen humà.

3. Complir el que preveu el Reial decret 1090/2015, de 4 de desembre, pel qual es regulen els assajos clínics amb medicaments, els comités d'ètica de la investigació amb medicaments i el Registre Espanyol d'Estudis Clínics.

4. Atindre's al que disposen la normativa vigent i, en particular, el Reial decret 53/2013, d'1 de febrer, pel qual s'estableixen les normes bàsiques que es poden aplicar per a la protecció dels animals utilitzats en experimentació i altres fins científics, incloent-hi la docència, quan es vaja a desenvolupar activitat investigadora que implique experimentació amb animals.

5. Atindre's al que disposen la Llei 9/2003, de 25 d'abril, sobre la utilització confinada, l'alliberament voluntari i la comercialització d'organismes modificats genèticament, i el Reial decret 178/2004, de 31 de gener, pel qual s'aprova el reglament general que la desenvolupa, quan es vaja a desenvolupar una activitat investigadora que implique la utilització d'organismes modificats genèticament.

6. Ajustar-se al que estableix la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (i la seua normativa de desenvolupament) quant als riscos relacionats amb l'exposició a agents biològics, quan es vaja a desenvolupar una activitat investigadora que implique la utilització d'aquesta mena d'agents.

7. De conformitat amb la disposició addicional tretzena de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació, el personal investigador i els grups d'investigació hauran de promoure i promocionar la incorporació de la perspectiva de gènere com una categoria transversal en la investigació i la tecnologia.



Article 8. Cessió de dades

La participació en qualsevol de les convocatòries d'aquesta ordre implicarà l'acceptació de la cessió, a favor de la Generalitat, de les dades que contenen tant la sol·licitud presentada com, si escau, la resolució de concessió, a efectes estadístics, d'avaluació i seguiment, sense perjudici del que estableix la legislació sobre propietat intel·lectual i sobre protecció de dades de caràcter personal.



Article 9. Activitat que es pot finançar

1. Per a la consecució de la finalitat de les subvencions que preveu aquesta ordre, les respectives convocatòries podran finançar, totalment o parcialment, les activitats següents:

Contractació de personal investigador doctor d'excel·lència per al desenvolupament d'un projecte d'R+D+I a la Comunitat (CIDEGENT).

Contractació de doctors/es amb experiència internacional (CDEIGENT).

Subvencions a l'excel·lència científica de júniors investigadors (SEJIGENT).

2. Les subvencions objecte de regulació en aquesta ordre no establiran cap vinculació, laboral o administrativa, entre el personal investigador contractat amb càrrec a aquestes subvencions i la Generalitat.



Article 10. Conceptes susceptibles de subvenció

1. Les subvencions que preveu aquesta convocatòria tindran caràcter de subvenció i compliran el que disposa l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. En cap cas es podran subvencionar les despeses excloses en aquest article. En aquest sentit, els tributs són despeses subvencionables quan la persona beneficiària de la subvenció les abona efectivament. No es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperar-se o compensar-se, ni els impostos personals sobre la renda.



2. Les despeses de subcontractació no podran ser superiors al 30 per cent de la quantia total de la subvenció concedida, percentatge que podrà incrementar-se en casos degudament justificats i sense que puga excedir-se el 50 per cent d'aquest import, de conformitat amb el que disposa l'article 29.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. Les subvencions es destinaran a cobrir les despeses relacionades amb el desenvolupament i l'execució de les activitats per a les quals s'hagen concedit. El finançament podrà aplicar-se, entre altres, als conceptes següents:

a) Les despeses derivades de la contractació de personal implicat en activitats d'R+D+I, d'acord amb la normativa laboral vigent. A aquest efecte, es consideraran subvencionables els relatius al salari i la quota empresarial de la Seguretat Social.

b) Altres despeses associades a la contractació o a la incorporació de personal.

c) Despeses d'incentivació de la contractació i de la incorporació.

d) Despeses de formació.

e) Despeses ocasionades per la mobilitat del personal investigador (despeses de viatge, allotjament i manutenció, assegurances, etc.). En aquest sentit, les despeses de viatge, allotjament i manutenció que s'imputen al desenvolupament de les activitats s'adequaran als límits que estableix la normativa aplicable per a la Generalitat, sobre indemnitzacions per raó del servei.

f) Despeses derivades del desenvolupament i l'execució de les activitats d'R+D+I per a les quals es concedeix la subvenció i en què està implicat el personal investigador.

g) Costos indirectes, entesos com a despeses generals assignades a l'actuació, però que per la naturalesa que tenen no puguen imputar-se de manera directa. Els costos indirectes han de respondre a despeses reals d'execució de l'actuació, assignades a aquesta a prorrata, conformement a un mètode just i equitatiu, i degudament justificat.

Els costos indirectes podran calcular-se, sense necessitat d'aportar justificants de despesa, mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix que s'haurà d'especificar en la convocatòria, sense que puga superar el 25 per cent sobre les despeses totals de l'actuació.

En el cas de subvencions cofinançades amb fons europeus o a l'empara d'Horitzó 2020 o del Programa marc d'investigació i innovació que estiga vigent, es podrà aplicar el que disposa la normativa per la qual s'aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons de Cohesió, del Fons Social Europeu, així com el que s'estableix, a aquest efecte, a l'empara del Programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea vigent.

h) Despeses derivades de l'assessorament, realització d'estudis, difusió, publicitat, preparació de material docent o formatiu, organització de conferències, congressos, seminaris, o altres accions destinades al desenvolupament i l'execució de les activitats per a les quals s'hagen concedit.

i) La despesa derivada de l'informe que ha realitzat una auditoria externa, quan la convocatòria n'exigisca l'aportació, sempre que aquest cost s'haja inclòs en el pressupost presentat en la sol·licitud de subvenció. En els casos en què la persona beneficiària estiga obligada a auditar els seus comptes anuals per un auditor sotmés a la Llei 22/2015, de 2 de juliol, d'auditoria de comptes, la revisió del compte justificatiu es podrà dur a terme pel mateix auditor, llevat que la convocatòria autoritze el nomenament d'un altre auditor.

4. Podran ser objecte de finançament, amb càrrec a la subvenció atorgada, i sempre que la convocatòria ho preveja, les despeses que contenen l'article 31.7 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

5. Les convocatòries podran especificar, d'entre els conceptes susceptibles de subvenció relacionats en aquest article, quins es podran aplicar i, si escau, desenvolupar-los, així com limitar la quantitat de subvenció per a cada concepte.

6. Ateses les característiques específiques de la subvenció, la convocatòria podrà exigir a la persona beneficiària l'aportació de finançament propi per a cobrir l'activitat subvencionada com a mecanisme que garantisca la capacitat econòmica i financera.

En la justificació de la subvenció haurà d'acreditar-se l'import, la procedència i l'aplicació d'aquest.



Article 11. Quantia de la subvenció o criteris per a la determinació d'aquesta

1. La quantia de la subvenció s'establirà seguint un o més dels criteris següents:

a) Una quantia fixa, determinada a un tant alçat en les convocatòries, en funció de la mena d'actuació i de la persona beneficiària.

b) Les disponibilitats pressupostàries.

c) Les convocatòries podran establir un límit màxim de subvenció per a cada tipus d'actuació.

d) El pressupost presentat per la persona sol·licitadora per a l'execució de l'activitat que caldrà finançar.

e) Un percentatge del cost esmentat en l'apartat anterior, que s'establirà en les convocatòries.

f) El resultat del procés d'avaluació.

2. L'import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost real de l'activitat subvencionada, de conformitat amb l'article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. En cap cas l'import de la subvenció serà superior a l'import de la despesa sol·licitada per a executar-la.

4. En cas de subvencions cofinançades amb fons europeus, i si concorre el supòsit que estableix l'article 14 del Reglament (UE) núm. 1304/2013, en què les subvencions que es beneficien d'una ajuda pública no superen individualment els 50.000 euros, la determinació de l'import de la subvenció es calcularà segons els barems estàndard de costos unitaris o bé imports a un tant alçat, d'acord amb el que preveu l'article 67.1. i 5 del Reglament (UE) núm. 1303/2013 o amb el que establisca la normativa europea sobre aquest tema.



Article 12. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió de les subvencions que regula aquesta ordre serà el de concurrència competitiva, que preveuen la secció 1a del capítol II de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i la corresponent llei de pressupostos de la Generalitat, d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no-discriminació, eficàcia en el compliment dels objectius i eficiència en l'assignació i la utilització dels recursos públics que assenyala l'article 8.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



2. El procediment l'iniciarà d'ofici la conselleria de la Generalitat competent en matèria de política científica i investigació, mitjançant un o diversos procediments de convocatòria pública.



Article 13. Òrgans competents

1. La persona titular de la conselleria competent en matèria de política científica i investigació, a qui correspon l'aprovació d'aquestes bases reguladores, és la competent per a l'aprovació de la despesa, la convocatòria de les subvencions i les resolucions de concessió d'aquestes.

2. L'òrgan instructor al qual correspondrà la tramitació del procediment serà la unitat administrativa superior dependent de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació, així com el servei dependent d'aquesta que exercisca les funcions a aquest efecte.



Article 14. Presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds es presentaran en la forma i en el termini que estableix cada convocatòria.

2. Les sol·licituds s'hauran de presentar mitjançant el formulari electrònic corresponent, disponible en la seu electrònica de la Generalitat, junt amb la documentació que especifique la convocatòria com a part integrant de la sol·licitud. Les persones que no utilitzen la signatura electrònica, a més de remetre telemàticament la seua sol·licitud i tota la documentació requerida, hauran de presentar la seua sol·licitud impresa i signada en un dels registres que preveu l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPAC), tot això dins del termini que establisca la convocatòria.

3. Es consideraran efectivament presentades les sol·licituds signades i registrades dins del termini, que incloguen tant el formulari com la resta de la informació i els documents que determinen les convocatòries com a part integrant de la sol·licitud.

4. La presentació de la sol·licitud comportarà, excepte que hi haja manifestació en contra, l'autorització a l'òrgan gestor per a comprovar les dades d'identitat, domicili, residència i titulació segons el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'administració de la Generalitat i el seu sector públic i recaptar els certificats a emetre per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, per la Tresoreria General de la Seguretat Social i per la conselleria competent en matèria d'hisenda o tributs que acrediten el compliment per la persona sol·licitadora de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en els termes que estableix l'article 22.4 del Reglament de la Llei general de subvencions aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol. No obstant això, els qui sol·liciten aquestes subvencions podran acreditar directament el compliment de les obligacions referides mitjançant l'aportació de les certificacions corresponents. Estan exonerades d'aquesta obligació les subvencions d'aquesta ordre concedides a les universitats públiques d'acord amb el que estableix la disposició addicional cinquena 2.a de la Llei 4/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de coordinació del sistema universitari valencià.

5. Caldrà acompanyar la sol·licitud amb la documentació que exigisca cada convocatòria. En tot cas, s'hi haurà d'adjuntar la declaració responsable de no estar incurs en les prohibicions que preveu l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

D'altra banda, aquestes entitats hauran d'acreditar el compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat o, si escau, l'exempció d'aquesta obligació, segons el que preveu l'article 7 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, sobre l'Estatut de les Persones amb Discapacitat. A més, les entitats hauran d'acreditar, si escau, estar al corrent en el compliment de les mesures que preveuen els articles 45 i següents de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

6. En totes les convocatòries, excepte que alguna d'aquestes preveja una altra cosa, les sol·licituds hauran de tindre la signatura de la persona que tinga la representació legal de l'entitat en matèria d'investigació i de la persona sol·licitadora. La signatura de la persona que tinga la representació legal de l'entitat podrà acreditar-se mitjançant la relació signada de totes les sol·licituds que es presenten per a cada convocatòria. Amb les dues signatures s'autoritza i s'autentica el contingut de la sol·licitud i de tota la documentació que es presente per a concórrer en la convocatòria corresponent, sense perjudici de les actuacions de comprovació que sobre aquelles puga requerir l'òrgan instructor.

7. Només s'admetrà una sol·licitud per investigador/a en una mateixa convocatòria per a cadascuna de les subvencions que estableix el títol II d'aquesta ordre, llevat que les disposicions específiques especifiquen una altra cosa.

8. La documentació de les sol·licituds desestimades o denegades podrà retirar-se per les persones interessades en el termini de tres mesos a partir de la publicació de la resolució de concessió de subvencions en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de política científica i investigació. Passat aquest termini, les sol·licituds que no s'hagen recollit es podran destruir d'acord amb la normativa de conservació i eliminació de patrimoni documental.



Article 15. Requisits i mèrits de les persones sol·licitadores

1. Tots els requisits que es requerisquen per a poder sol·licitar cadascuna de les subvencions hauran de reunir-se quan finalitze el termini de presentació de sol·licituds i mantindre's durant el termini sol·licitat d'execució de l'actuació, llevat que el títol II especifique un altre termini.

2. Només seran acceptats i avaluats els mèrits que presenten les persones sol·licitadores en el termini de presentació de sol·licituds.

3. Els mèrits i els requisits de les persones sol·licitadores es podran acreditar de la manera següent:

1) Autoritzant l'òrgan instructor a comprovar les dades d'identitat, domicili i residència, segons el Decret 165/2010, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments que gestione l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.

2) Lliurament a l'òrgan instructor dels certificats autenticats i expedits degudament per l'òrgan corresponent (Comissió Nacional d'Avaluació de l'Activitat Investigadora, Universitat, Seguretat Social...).



4. En les subvencions que prevegen com a requisit que la persona sol·licitadora haja obtingut una titulació determinada en un període màxim d'anys amb anterioritat a la convocatòria, aquest període s'haurà d'ampliar en un any per cada permís gaudit de maternitat o paternitat –conformement a les situacions protegides que recull el règim general de la Seguretat Social–, o per l'atenció a persones en situació de dependència –conformement al que disposa la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, o per situació d'incapacitat temporal derivada d'una malaltia greu o una situació física o psicològica derivada de violència de gènere, durant aquest període.



Article 16. Instrucció del procediment

1. 1. L'òrgan instructor, d'ofici, impulsarà totes les actuacions necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució, així com per a dur a terme les propostes de cada fase comptable que siguen pertinents per tal d'executar-la.

2. Si la documentació aportada està incompleta, es requerirà, a través del servidor d'informació de la conselleria que tinga la competència en matèria de política científica i investigació, o per qualsevol mitjà que permeta tindre constància de la seua recepció per l'interessat, a les entitats o a les persones sol·licitadores perquè, en el termini de deu dies hàbils, esmenen la falta o acompanyen els documents preceptius, amb l'advertiment que si no ho fan, se les tindrà per desistides de la seua sol·licitud, d'acord amb el que estableix l'article 68 de l'LPAC i amb els efectes que preveu l'article 21.1 de la llei esmentada. Addicionalment, també es podrà comunicar la incidència esmentada per correu electrònic.

3. Durant el període d'esmena no es podrà modificar l'objecte i la condició de la sol·licitud presentada.

4. Les notificacions s'hauran de realitzar mitjançant la publicació en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de política científica i investigació, de conformitat amb l'article 45.1 de l'LPAC.



Article 17. Avaluació i selecció

1. D'acord amb l'article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, una comissió avaluadora elevarà la proposta de resolució corresponent, amb la indicació del resultat de l'avaluació i de la quantia de la subvenció, a la persona titular de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació, que tindrà la composició següent:

1) Presidència: la persona titular de la Subdirecció General de la Generalitat competent en matèria de política científica i investigació.

2) Vicepresidència: la persona titular del servei competent en política científica i investigació de la Generalitat.

3) Vocals: un o tres funcionaris/àries del grup A1 de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació, un dels quals actuarà com a secretari/ària, amb veu i vot.

2. Les comissions que es constituïsquen a l'empara d'aquesta ordre s'hauran d'ajustar als principis de composició i presència equilibrada entre homes i dones, que estableix la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

3. El funcionament de la Comissió Avaluadora s'atendrà amb els mitjans humans i recursos pressupostaris de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació, per la qual cosa no suposarà un increment de despesa en l'exercici pressupostari present ni futur.

4. En allò que no preveu aquesta ordre, caldrà ajustar-se al que disposa la secció 3a «Òrgans col·legiats de les diferents administracions públiques» del capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

5. La comissió avaluadora podrà recaptar l'assessorament de persones expertes que designe la persona titular de la direcció general en matèria de política científica i investigació o d'agències d'avaluació.





Article 18. Criteris de valoració de sol·licituds

1. Els criteris de valoració i la ponderació d'aquests per a cada subvenció que es convoque a l'empara d'aquesta ordre es detallen en el títol següent.

2. En el supòsit d'igual puntuació durant el procés d'avaluació, per a resoldre l'empat, en el cas de les ajudes que regulen els capítols I, II i III del títol II, s'haurà d'atendre la puntuació més elevada obtinguda en el criteri amb més ponderació en el barem. Si persisteix l'empat, es resoldrà aplicant criteris d'equilibri de gènere. Si després d'això l'empat persisteix, es resoldrà per decisió motivada de la comissió avaluadora, i es podrà tindre en compte, entre altres factors, la data de presentació de sol·licituds o bé realitzar-se un sorteig davant de l'òrgan concedent.



3. En cas de ser necessària l'aplicació de criteris de gènere per a dirimir el desempat entre les sol·licituds, tindran prioritat les persones sol·licitadores o investigadors principals el sexe dels quals es trobe menys representat en la seua àrea de coneixement. Per a fer-ho, es tindrà en compte la relació de les àrees que presenten més desequilibri de gènere, segons la informació procedent del Sistema Integrat d'Informació Universitària.



Article 19. Proposta de resolució

1. La comissió avaluadora, segons els criteris establits per a l'avaluació, elevarà a la persona titular de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació una proposta de resolució definitiva, que indique el resultat de l'avaluació efectuada mitjançant una relació prioritzada de les sol·licituds, per puntuació obtinguda i de la quantia de la subvenció i, si escau, la llista de reserva per a cobrir les renúncies que es produïsquen. Aquesta proposta es podrà fer per àrees o branques de coneixement sempre que les convocatòries prevegen aquesta possibilitat. No serà necessari establir aquest ordre de prelació quan el crèdit consignat siga suficient per a atendre totes les sol·licituds presentades que complisquen els requisits exigits.



2. Sempre que la convocatòria de subvencions així ho preveja, es publicarà resolució de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació amb la relació provisional de persones candidates seleccionades per a la concessió de les ajudes. En aquest cas, la resolució provisional es notificarà segons el que estableix l'article 16.4 d'aquesta ordre perquè en el termini de deu dies naturals des de la seua publicació les persones proposades manifesten la seua acceptació. Així mateix, podrà requerir-se, junt amb el document d'acceptació i sempre que la convocatòria així ho preveja, la presentació addicional d'altres documents. La falta de presentació d'aquesta documentació en el termini establit s'entendrà com a desistiment de la seua sol·licitud.

3. Els desistiments i les renúncies que es produïsquen en aquest termini es podran cobrir per les sol·licituds que figuren en la llista de reserva, per l'ordre que estableix la resolució provisional, que hauran d'aportar la documentació que estableix l'apartat anterior en el termini de deu dies naturals des que es notifique.

4. La Comissió Avaluadora, vistos els possibles desistiments i les noves incorporacions de la llista de reserva, emetrà un informe per a la proposta de resolució definitiva que elevarà a la persona titular de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació.



Article 20. Resolució

1. Elevada la proposta de resolució definitiva, l'òrgan competent dictarà la resolució definitiva corresponent del procediment, acte que posarà fi a la via administrativa i que s'haurà de notificar als interessats.



2. La resolució de concessió serà motivada i haurà de contindre, almenys, els aspectes següents:

a) La relació de sol·licituds a les quals es concedeix la subvenció, que podrà ser per àrees o branques de coneixement, sempre que les convocatòries prevegen aquesta possibilitat, amb indicació de la puntuació obtinguda en el procés d'avaluació; així com, si escau, una llista de reserva amb la puntuació obtinguda, per a cobrir les renúncies que es produïsquen, i, finalment, la relació de sol·licituds amb la desestimació expressa. En el cas que la resolució de concessió preveja la incorporació de sol·licituds de la llista de reserva per a la substitució de possibles renúncies, el període de gaudi de la subvenció serà el restant fins que es complete el període concedit inicialment en aquella.

b) Actuacions que han de finançar les subvencions.

c) Import de la subvenció d'acord amb el que estableixen aquesta ordre i la convocatòria respectiva, així com també en funció del crèdit disponible i del resultat de l'avaluació. En el cas de subvencions plurianuals, s'haurà de determinar l'import per a cadascuna de les anualitats de vigència de la subvenció, condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de la Generalitat.

d) La forma de pagament.

e) Les condicions generals i les condicions particulars establides per a cada subvenció.

f) El règim de recursos.

g) Quan siga procedent, es farà esment al finançament amb Fons Estructurals i d'Inversió Europeus o del programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea.

h) Termini de presentació de la documentació justificativa de la subvenció.

3. La resolució del procediment s'haurà de notificar a les persones interessades dins del termini de deu dies hàbils a partir de la data de la resolució, mitjançant la publicació d'aquesta en la pàgina web de la conselleria competent en matèria de ciència i investigació, de conformitat amb l'article 45.1 de l'LPAC. Així mateix, es remetrà a la Base de Dades Nacional de Subvencions, a l'efecte del que disposa l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4. El termini màxim per a resoldre les sol·licituds presentades i per a la concessió de les subvencions que estableix aquesta ordre podrà ser de fins a sis mesos a partir de la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds. El còmput d'aquest termini s'interromprà durant el termini requerit per a l'esmena per la persona interessada. Transcorregut aquest termini sense que haja recaigut resolució, podrà entendre's desestimada la sol·licitud de concessió de subvenció, en els termes que preveu l'article 25 de l'LPAC.

5. Si escau, les persones beneficiàries seran incloses en una relació de beneficiaris/àries de Fons Estructurals de la Unió Europea en compliment de la normativa europea, amb la indicació de l'operació i els fons públics assignats.



Article 21. Modificació de la resolució

1. Les actuacions hauran d'executar-se en el temps i la forma que determinen les resolucions de concessió. No obstant això, quan sorgisquen les circumstàncies concretes que alteren les condicions tècniques o econòmiques essencials que s'han tingut en compte per a la concessió de la subvenció, la persona beneficiària podrà sol·licitar la modificació de la resolució de concessió. Qualsevol canvi en el contingut de la resolució requerirà simultàniament:

a) Que el canvi se sol·licite abans que finalitze el termini d'execució del projecte i l'òrgan concedent l'autoritze expressament.



b) Que el canvi no afecte els objectius perseguits amb la subvenció, els seus aspectes fonamentals, ni danye drets de tercers.

c) Que les modificacions obeïsquen a causes sobrevingudes que no van poder preveure's en el moment de la sol·licitud.

2. Caldrà acompanyar la sol·licitud de modificació amb una memòria en què s'exposen els motius dels canvis i s'hi justifique la impossibilitat de complir les condicions que impose la resolució de concessió i el compliment dels requisits que establisca la subvenció corresponent.



3. La interrupció dels contractes objecte de la subvenció, per circumstàncies sobrevingudes, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió. En aquest sentit, les entitats beneficiàries podran sol·licitar la interrupció i la pròrroga del termini d'execució de l'ajuda corresponent al temps de la suspensió dels contractes finançats quan aquestes suspensions es produïsquen per les causes següents:

a) Permís de maternitat o paternitat.

b) Adopció.

c) Guarda amb finalitats d'adopció o acolliment.

d) Risc durant l'embaràs.

e) Risc durant la lactància natural de menors de nou mesos.

f) Incapacitat temporal durant l'embaràs per causes vinculades amb aquest.

g) Incapacitat temporal per causes diferents de les del punt anterior per un període d'almenys 2 mesos consecutius.

Les interrupcions de l'ajuda per causes diferents de les recollides anteriorment no donaran lloc a la pròrroga del termini d'execució.

Les interrupcions i les pròrrogues les haurà d'autoritzar l'òrgan concedent, que podrà recaptar els informes que considere oportuns i donar lloc a la modificació dels termes de la concessió mitjançant una resolució nova.

Quan s'autoritze la interrupció i la pròrroga, no es consideraran subvencionables les despeses derivades de la contractació en què puga incórrer l'entitat beneficiària (retribució i quota patronal de la Seguretat Social) durant el període d'interrupció.

L'autorització d'interrupció i de pròrroga de l'ajuda en cap cas comporta un augment en la quantia de l'ajuda concedida inicialment. Qualsevol increment en el pagament de la quota patronal de la seguretat social o de la retribució, a conseqüència del període prolongat, serà per compte del centre d'R+D contractant.

4. No serà necessària una autorització per a canvis entre els diferents conceptes de despeses respecte al pressupost inicial previst per a l'execució del projecte o de l'activitat objecte de l'ajuda, sempre que no s'altere l'import total de la subvenció, i s'haurà d'indicar en els informes de seguiment i final que han de presentar-se.

5. Tota alteració de les condicions que s'han tingut en compte per a la concessió o, si escau, l'obtenció amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud d'altres subvencions públiques o privades que en conjunt superen el cost de l'activitat, podran donar lloc a la modificació de la resolució de concessió o minoració de la subvenció concedida.



Article 22. Justificació de les subvencions

1. Les persones beneficiàries d'aquestes subvencions, de conformitat amb el que disposa l'article 14.b de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, hauran d'acreditar la realització de l'activitat d'investigació i el compliment de la finalitat que determine la concessió i el gaudi de la subvenció.

2. Sense perjudici del que disposen les convocatòries, així com de les instruccions que puga dictar la persona titular de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació, les entitats beneficiàries hauran de presentar la documentació següent com a justificació del pagament de les subvencions rebudes:

a) Una relació classificada de les despeses i les inversions de l'activitat, amb la identificació del creditor i del document, el seu import, la data d'emissió i, si escau, la data de pagament.

b) Un detall d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada amb la indicació de l'import i la procedència.

c) Certificació que la subvenció concedida s'ha registrat degudament en la comptabilitat de l'entitat i que la documentació original acreditativa de la despesa realitzada es troba en les dependències d'aquesta, a la disposició de l'òrgan instructor, de la Intervenció General de la Generalitat i de la Sindicatura de Comptes.

3. Totes les entitats hauran d'aportar una declaració responsable acreditativa del compliment de les obligacions que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. A més, si concorre el supòsit que preveu l'apartat 3 de l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, hauran de presentar els tres pressupostos que hauran d'haver sol·licitat.

4. Les entitats que estiguen exemptes d'IVA hauran de remetre el certificat acreditatiu d'aquest extrem.

5. Totes les entitats hauran de presentar la documentació justificativa del pagament de la subvenció el mes de novembre de l'anualitat d'execució de la subvenció. No obstant això, en els casos de pagament anticipat, el termini màxim per a presentar la documentació justificativa del pagament de la subvenció serà el mes de febrer de l'anualitat següent a la d'execució de la subvenció.

6. De conformitat amb el que estableix l'article 73 del Reglament de subvencions, aprovat per l'RD 887/2006, de 21 de juliol, els justificants originals presentats s'hauran de marcar amb una estampilla i s'hi haurà d'indicar la subvenció per a la justificació de la qual s'han presentat, i si l'import del justificant s'imputa totalment o parcialment a la subvenció.



7. En cas que les subvencions reben cofinançament europeu i es done el supòsit que recull l'article 14 del Reglament (UE) núm. 1304/2013, les actuacions subvencionables a l'empara d'aquesta ordre s'hauran de justificar a través de les modalitats de costos simplificats que preveuen els articles 67.1.b i d del Reglament (UE) núm. 1303/2013 o segons el que preveja la normativa que el substituïsca.



Article 23. Pagament de les subvencions

1. Les subvencions s'abonaran a les persones beneficiàries en els termes que establisca la resolució de concessió i, si escau, en el que disposa el títol II d'aquesta ordre.

2. Per a cada anualitat, el pagament anticipat del cent per cent de l'import de les subvencions que es convoquen es realitzarà si la Llei de pressupostos de la Generalitat o una altra norma ho estableix així. En cas contrari, el pagament anticipat s'efectuarà amb el límit que preveu la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. Les persones beneficiàries hauran de pagar els imports no anticipats prèvia justificació de l'activitat objecte de la subvenció.

3. Per a la bestreta de les subvencions, les entitats beneficiàries hauran d'aportar com a garantia un aval bancari per import igual a la quantitat anticipada incrementada en un 1 %. Queden exonerades d'aportar aquesta garantia les entitats assenyalades en l'article 171.5 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en l'article 42.2 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 24. Seguiment i control de les actuacions

1. L'òrgan instructor comprovarà la justificació adequada de la subvenció, la realització de l'activitat o el compliment de la finalitat que determina la concessió de la subvenció. La comprovació administrativa de la justificació documental s'efectuarà mitjançant la revisió de la documentació presentada, d'acord amb el que estableixen aquesta ordre i la respectiva convocatòria.

2. La persona titular de la direcció general competent en matèria de política científica i investigació aprovarà un pla de control per a garantir la realització material de l'activitat subvencionada, que l'executarà el servei competent en matèria de política científica i investigació. Aquest pla de control suposarà, sobre una mostra aleatòria d'expedients, una anàlisi a posteriori i de qualitat, consistent en l'avaluació de l'expedient complet (informes de progrés i seguiment anuals, informes finals, memòria final) una vegada finalitzat el període de subvenció i presentada la documentació obligatòria pels beneficiaris. L'import mínim d'ajuda controlada aconseguirà, almenys, el 20 % del crèdit inicial que dispose la línia de subvenció.



Addicionalment, l'òrgan concedent podrà designar, si escau, els òrgans, les comissions o les persones expertes que estime necessaris per a dur a terme les actuacions oportunes de seguiment i comprovació de l'aplicació de la subvenció.

3. La persona beneficiària estarà sotmesa a les actuacions de comprovació a efectuar per l'òrgan concedent, així com a les de control per la Intervenció General de la Generalitat i per la Sindicatura de Comptes.



4. L'incompliment total o parcial dels requisits i les obligacions que estableix aquesta ordre i altres normes aplicables, així com de les condicions que, si escau, s'establisquen en la resolució de concessió corresponent, comportarà, prèvia audiència a la persona interessada:



a) Deixar sense efecte la subvenció concedida o minorar-la, en cas d'incompliment parcial de l'actuació o la justificació per quanties inferiors.

b) En el cas que se n'haja produït el cobrament anticipat, el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida, junt amb els interessos de demora corresponents, conforme al que disposa l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

En particular, seran causes d'incompliment, les següents:

– No justificar la subvenció en els termes establits o presentar una justificació insuficient d'aquesta.

– Destinar la subvenció a una finalitat diferent per a la qual va ser concedida.

– No adequar la despesa efectivament realitzada al que s'ha proposat i adjudicat.

– No difondre els resultats de les investigacions objecte de subvenció.

– Ometre que l'activitat rep finançament de la Generalitat i, si escau, de fons europeus.

– No presentar en el termini establit per la convocatòria les memòries finals i de seguiment científic.





TÍTOL II

Disposicions específiques segons el tipus de subvencions

Programa per al suport a persones investigadores

amb talent – Pla GenT



CAPÍTOL PRIMER

Subvencions per a la contractació de personal investigador doctor d'excel·lència per a desenvolupar un projecte d'R+D+I

a la Comunitat Valenciana (CIDEGENT)



Article 25. Objecte i característiques de la subvenció

1. L'objecte d'aquestes subvencions és identificar i donar suport al personal investigador doctor d'excel·lència consolidada en centres de prestigi internacional per a afavorir-ne la incorporació en centres d'investigació de la Comunitat Valenciana i les universitats públiques valencianes per a la realització d'un projecte d'investigació a la frontera del coneixement.

2. La duració de les subvencions quedarà determinada en les respectives convocatòries i no podrà superar els quatre anys (48 mesos) de duració. Podrà prorrogar-se durant dos anys més, prèvia sol·licitud motivada. En cas que la persona investigadora contractada acredite el gaudi d'un permís derivat de maternitat o paternitat conformement a les situacions protegides que recull el règim general de la Seguretat Social o en cas d'atenció a persones en situació de dependència, conformement al que disposa la Llei 39/2006, de 14 de desembre, es podrà ampliar la duració de l'ajuda fins a un màxim d'un any, circumstància que haurà de sol·licitar-se a l'òrgan concedent per a autoritzar-se i que no podrà suposar un increment en l'ajuda concedida.



3. L'ajuda anual per a cadascun dels contractes –que hauran de ser a temps complet– haurà de ser, com a mínim, de 70.000 euros. En les convocatòries s'establirà l'import anual, així com la quantia anual que aportarà la Generalitat Valenciana i el percentatge de cofinançament que haurà d'assumir l'entitat beneficiària. Aquesta ajuda es destinarà necessàriament a finançar el salari i la quota empresarial de la Seguretat Social del personal investigador contractat durant cadascuna de les anualitats, considerades independentment. La retribució mínima que hauran de rebre els investigadors, que s'haurà d'indicar en cada contracte, es determinarà en cadascuna de les convocatòries, la qual no podrà ser inferior als 53.000 euros bruts anuals.

4. Addicionalment, la persona investigadora disposarà d'una ajuda per a l'execució del projecte, que es fixarà en la convocatòria corresponent, amb un import mínim anual de 50.000 euros, i la quantia que caldrà concedir per a cada projecte es determinarà en funció del pressupost sol·licitat i del resultat del procés de l'avaluació.

Podran ser conceptes susceptibles de la subvenció:

a) Despeses de salari i quota empresarial de la Seguretat Social del personal associat al projecte: personal tècnic de suport i personal investigador de caràcter predoctoral.

b) Despeses d'execució i funcionament:

– Material fungible.

– Viatges, manutenció i allotjament de les persones que formen part del projecte d'investigació.

– Viatges, manutenció i allotjament de les persones investigadores doctores convidades per a participar en el projecte, sempre que es justifique la participació realitzada.

– Difusió de les activitats del projecte.

– Realització de jornades científiques directament relacionades amb el projecte.

– Despeses d'adquisició d'equipament cientificotècnic, incloent-hi el programari de caràcter especialitzat i destinat exclusivament a la investigació i que possibilite la utilització adequada de l'equipament adquirit.

– Altres despeses estrictament necessàries per a l'execució del projecte.

c) Despeses de funcionament de les entitats beneficiàries necessàries per al desenvolupament del projecte. Aquesta quantitat ascendirà a un import que es determinarà per l'aplicació d'un percentatge màxim del 15 % sobre la quantitat de despesa executada i justificada per contractació de personal per al projecte, exclòs el cost de la seguretat social, per la qual cosa la concreció final d'aquesta es farà amb la justificació de despeses de cada anualitat.



Article 26. Persones beneficiàries i sol·licitants

1. Les persones beneficiàries d'aquestes subvencions seran els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana i les universitats públiques valencianes.

2. Podrà sol·licitar aquestes subvencions el personal investigador que en el moment de la presentació de sol·licituds no mantinga una vinculació amb cap universitat pública o centre d'investigació valencià i que reunisca un dels requisits següents:

a) Ser beneficiari/ària d'una ERC starting o consolidator i estar desenvolupant aquesta ajuda i projecte en una universitat o un centre d'investigació fora de la Comunitat Valenciana.

b) Haver superat la fase 1 del procés d'avaluació de les subvencions ERC (starting/consolidator) o haver sigut beneficiari d'una ajuda Ramón y Cajal o MSCA-IF.

c) Disposar, durant el termini de presentació de sol·licituds que determine la convocatòria, d'una experiència des de l'obtenció del títol de doctor d'almenys 6 anys i haver fet una o diverses estades en centres d'investigació de prestigi internacional fora de la Comunitat Valenciana que acumulen, com a mínim, un període total de tres anys.



Si el títol de doctor l'ha emés alguna universitat de la Comunitat Valenciana el candidat/a necessitarà haver estat separat contractualment d'aquesta institució almenys durant dos anys des de la consecució del títol de doctor.

3. També podrà sol·licitar aquestes subvencions el personal investigador que haja sigut beneficiari de les subvencions per a la contractació de personal investigador doctor amb experiència internacional, de les subvencions a l'excel·lència científica de júniors investigadors, de les ajudes per a contractes Ramón y Cajal, o dels programes d'atracció i retenció de talent, de concurrència competitiva, que disposen les universitats públiques valencianes i que puguen preveure les convocatòries corresponents. O, sent beneficiari d'aquestes subvencions o programes, li resten, com a màxim, en el període de presentació de sol·licituds, dotze mesos per a finalitzar el seu contracte amb càrrec a les ajudes o programes esmentats.



Article 27. Incompatibilitats

El personal investigador contractat no podrà formar part d'altres grups d'investigació amb finançament vigent a càrrec d'aquesta conselleria per al foment de grups d'investigació emergents, consolidables o consolidats i del Programa Prometeu.



Article 28. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

1. Les sol·licituds s'avaluaran sobre un total de 100 punts segons els criteris i el barem següents:

a) Excel·lència científica del candidat (50 %).

Fins a 25 punts: publicacions científiques i participació en activitats de difusió.

Fins a 15 punts: participació en projectes o grups d'investigació d'àmbit nacional o internacional, contractes i patents o mèrits equivalents en les seues respectives àrees de coneixement.

Fins a 10 punts: estades a l'estranger, premis i altres accions rellevants.

b) Qualitat i impacte del projecte d'investigació proposat i del pla de treball (35 %).

Fins a 15 punts: qualitat del projecte d'investigació (objectius, impactes esperats, metodologia del projecte i pla de treball).

Fins a 10 punts: que el projecte es trobe en la frontera de coneixement i que tinga una projecció internacional elevada.

Fins a 10 punts: pla de treball per a concórrer a les pròximes convocatòries de subvencions de l'ERC o d'una ERC de nivell superior de la que s'és beneficiari/ària.

c) Capacitat de lideratge de projectes i de direcció de tesis doctorals per part del candidat (15 %).

2. Les convocatòries corresponents podran preveure la possibilitat que les subvencions que cal concedir es distribuïsquen per àrees o branques de coneixement, sempre que les sol·licituds hagen superat el llindar de puntuació que determine la convocatòria corresponent, després de la seua avaluació segons els criteris i el barem que apareixen en l'apartat anterior. Els criteris de distribució entre àrees o branques de coneixement es determinaran, així mateix, en cadascuna de les convocatòries.



Article 29. Seguiment científic de les subvencions

1. Es justificarà l'ús de la subvenció concedida mitjançant el compliment de les normes de seguiment cientificotècnic. Per a fer-ho, junt amb la justificació econòmica de cada anualitat, es presentarà un informe de progrés i seguiment i un informe final en l'última anualitat.

Aquests hauran d'incloure els aspectes següents: desenvolupament de les activitats; compliment dels objectius proposats en l'actuació, així com l'impacte dels resultats obtinguts evidenciats, entre altres, mitjançant la difusió de resultats en publicacions, en revistes científiques, en llibres, en presentacions en congressos, en accions de transferència, en patents, en internacionalització de les activitats, en col·laboracions amb grups nacionals i internacionals, en la formació del personal investigador i en activitats de divulgació.

2. L'informe corresponent a la segona i la tercera anualitat podrà ser objecte d'una avaluació de seguiment que, en el cas de no obtindre una qualificació suficient, podria comportar la finalització anticipada, així com el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida en el cas que s'haja produït el cobrament anticipat.

3. Addicionalment, un any després de la finalització del projecte s'haurà de presentar una memòria amb les accions dutes a terme i els seus resultats durant tot el període d'execució del projecte. La memòria servirà per a fer l'avaluació ex post del projecte.

4. Els centres beneficiaris hauran de presentar una còpia de les nòmines i dels contractes del personal contractat amb càrrec a aquesta subvenció, en què haurà de constar expressament la vinculació amb el projecte.



Article 30. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

1. El pressupost total aprovat de l'ajuda i les seues anualitats hauran de coincidir amb el pla de pagaments que estableix la resolució de concessió. Les inversions i les despeses de cada projecte podran fer-se al llarg del període d'execució sense que coincidisquen necessàriament amb aquest pla de pagaments, en el cas que s'efectue el pagament anticipat a l'entitat beneficiària.

2. Es podrà establir en les convocatòries corresponents, l'obligació de fer o executar en cada anualitat un percentatge mínim de despesa respecte de l'import total que ha concedit aquesta anualitat.

3. El pagament de la subvenció corresponent a la primera anualitat del finançament s'haurà de tramitar després de la presentació dels contractes subscrits amb el personal investigador doctor.

4. En tot cas, haurà de presentar-se una justificació econòmica anual de les despeses realitzades, en les dates corresponents, i queda condicionat el pagament relatiu a la segona anualitat i següents al fet que s'haja presentat prèviament la justificació econòmica de l'anualitat anterior.







CAPÍTOL SEGON

Subvencions per a la contractació de personal investigador doctor amb experiència internacional (CDEIGENT)



Article 31. Objecte i característiques de la subvenció

1. L'objecte d'aquestes subvencions és impulsar la carrera investigadora del personal investigador doctor jove d'excel·lència científica en centres de prestigi internacional i afavorir-ne la incorporació i la integració en centres d'investigació de la Comunitat o en universitats públiques valencianes.

2. La duració de les subvencions quedarà determinada en les respectives convocatòries i no podrà superar els quatre anys (48 mesos) de duració. Podrà prorrogar-se durant dos anys més, prèvia sol·licitud motivada. En cas que la persona investigadora contractada acredite el gaudi d'un permís derivat de maternitat o paternitat conformement a les situacions protegides que recull el règim general de la Seguretat Social o, en cas d'atenció a persones en situació de dependència, conformement al que disposa la Llei 39/2006, de 14 de desembre, es podrà ampliar la duració de l'ajuda fins a un màxim d'any, circumstància que haurà de sol·licitar-se a l'òrgan concedent perquè ho autoritze, i que no podrà suposar un increment en l'ajuda concedida.



3. L'ajuda anual per a cadascun dels contractes –que hauran de ser a temps complet– serà, com a mínim, de 55.000 euros. En les convocatòries s'haurà d'establir l'import anual, així com la quantia anual que aportarà la Generalitat i el percentatge de cofinançament que haurà d'assumir l'entitat beneficiària. Aquesta ajuda es destinarà necessàriament a finançar el salari i la quota empresarial de la Seguretat Social del personal investigador contractat durant cadascuna de les anualitats, considerades independentment. La retribució mínima que hauran de rebre els investigadors, que s'haurà d'indicar en cada contracte, es determinarà en cadascuna de les convocatòries, que no podrà ser inferior als 42.000 euros bruts anuals.

4. Addicionalment, la persona investigadora disposarà d'una ajuda destinada a finançar diferents conceptes de despeses del grup d'investigació de referència en què s'integre, que es fixarà en la convocatòria corresponent, amb un import mínim anual de 25.000 euros, i la seua quantia a concedir per a cada projecte es determinarà en funció del pressupost sol·licitat i del resultat del procés de l'avaluació.

Podran ser conceptes susceptibles de la subvenció:

a) Despeses de salari i quota empresarial de la Seguretat Social del personal associat al grup d'investigació de referència: personal tècnic de suport.

b) Despeses d'execució i funcionament:

– Material fungible.

– Viatges, manutenció i allotjament de les persones que formen part del projecte d'investigació.

– Viatges, manutenció i allotjament de les persones investigadores doctores convidades per a participar en el projecte, sempre que es justifique la participació realitzada.

– Difusió de les activitats del projecte.

– Realització de jornades científiques directament relacionades amb el projecte.

– Despeses d'adquisició d'equipament cientificotècnic, incloent-hi el programari de caràcter especialitzat i destinat exclusivament a la investigació i que possibilite la utilització adequada de l'equipament adquirit.

– Altres despeses estrictament necessàries per a l'execució del projecte.

c) Despeses de funcionament de les entitats beneficiàries necessàries per al desenvolupament del projecte. Aquesta quantitat ascendirà a un import que es determinarà per l'aplicació d'un percentatge màxim del 15 % sobre la quantitat de despesa executada i justificada per contractació de personal per al projecte, exclòs el cost de la seguretat social, per la qual cosa la concreció final d'aquesta es farà amb la justificació de despeses de cada anualitat.



Article 32. Persones beneficiàries i sol·licitants

1. Les persones beneficiàries d'aquestes subvencions seran els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana i les universitats públiques valencianes.

2. Podran sol·licitar aquestes subvencions les persones investigadores doctores que en el moment de la presentació de les sol·licituds no mantinguen una vinculació amb cap universitat pública o centre d'investigació valencià i que reunisquen els requisits següents:

a) Disposar, durant el termini de presentació de sol·licituds que determine la convocatòria, d'una experiència des de l'obtenció del títol de doctor no superior a 6 anys.

b) Haver fet una o diverses estades en centres d'investigació de prestigi internacional fora de la Comunitat Valenciana que acumulen, com a mínim, un període total de dos anys.

Si el títol de doctor l'ha emés alguna universitat de la Comunitat Valenciana, el candidat/a necessitarà haver estat separat contractualment d'aquesta institució almenys durant dos anys des de la consecució del títol de doctor.

c) Tindre l'aval de la persona investigadora responsable del grup d'investigació de referència en què s'integrarà. Cap membre dels grups d'investigació de referència podrà pertànyer a un altre grup i únicament es podrà avalar una persona sol·licitadora per cadascun dels grups d'investigació de referència.



Article 33. Incompatibilitats

El personal investigador contractat no podrà formar part d'altres grups d'investigació amb finançament vigent a càrrec d'aquesta conselleria per al foment de grups d'investigació emergents i consolidables o consolidats.



Article 34. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

1. Les sol·licituds s'hauran d'avaluar, sobre un total de 100 punts, segons els criteris i el barem següents:

a) Excel·lència científica del candidat (50 %).

Fins a 25 punts: publicacions científiques i participació en activitats de difusió.

Fins a 15 punts: participació en projectes o grups d'investigació d'àmbit nacional o internacional, contractes i patents o mèrits equivalents en les seues respectives àrees de coneixement.

Fins a 10 punts: estades a l'estranger, premis i altres accions rellevants.

b) Trajectòria internacional del candidat (25 %).

Es valorarà si ha superat la fase 1 del procés d'avaluació de les subvencions ERC (starting grant/consolidator grant), si ha rebut el segell d'excel·lència en les subvencions MSCA-IF o si ha quedat seleccionat o en la reserva d'altres convocatòries nacionals i internacionals d'excel·lència que puga recollir la respectiva convocatòria (programes «Juan de la Cierva», «Ramón y Cajal»…).

c) Qualitat i interés de l'historial científic del grup investigador en què s'integrarà el candidat (25 %).

2. Les convocatòries corresponents podran preveure la possibilitat que les subvencions que cal concedir es distribuïsquen per àrees o branques de coneixement, sempre que les sol·licituds hagen superat el llindar de puntuació que determine la convocatòria corresponent, després de la seua avaluació segons els criteris i el barem que apareixen en l'apartat anterior. Els criteris de distribució entre àrees o branques de coneixement s'hauran de determinar, així mateix, en cadascuna de les convocatòries.



Article 35. Seguiment científic de les subvencions

1. Es justificarà l'ús de la subvenció concedida mitjançant el compliment de les normes de seguiment cientificotècnic. Per a fer-ho, junt amb la justificació econòmica de cada anualitat, es presentarà un informe de progrés i seguiment i un informe final en l'última anualitat.



Aquests hauran d'incloure els aspectes següents: desenvolupament de les activitats; compliment d'objectius proposats en l'actuació, així com l'impacte dels resultats obtinguts evidenciats, entre altres, mitjançant la difusió de resultats en publicacions, en revistes científiques, en llibres, en presentacions en congressos, en accions de transferència, en patents, en internacionalització de les activitats, en col·laboracions amb grups nacionals i internacionals, en la formació del personal investigador i en activitats de divulgació.

2. L'informe corresponent a la segona i la tercera anualitat podrà ser objecte d'una avaluació de seguiment que, en el cas de no obtindre una qualificació suficient, podria comportar la finalització anticipada, així com el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida en el cas que s'haja produït el cobrament anticipat.

3. Addicionalment, un any després de la finalització del projecte, s'haurà de presentar una memòria amb les accions dutes a terme i els seus resultats durant tot el període d'execució del projecte. La memòria servirà per a fer l'avaluació ex post del projecte.

4. Els centres beneficiaris hauran de presentar una còpia de les nòmines i dels contractes del personal contractat amb càrrec a aquesta subvenció, en què haurà de constar expressament la vinculació amb el projecte.



Article 36. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

1. El pressupost total aprovat de l'ajuda i les seues anualitats hauran de coincidir amb el pla de pagaments que estableix la resolució de concessió. Les inversions i les despeses de cada expedient podran fer-se al llarg del període d'execució sense que coincidisquen necessàriament amb aquest pla de pagaments, en el cas que s'efectue el pagament anticipat a l'entitat beneficiària.

2. Es podrà establir en les convocatòries corresponents l'obligació de fer o executar en cada anualitat un percentatge mínim de despesa respecte de l'import total que ha concedit aquesta anualitat.

3. El pagament de la subvenció corresponent a la primera anualitat del finançament s'haurà de tramitar després de la presentació dels contractes subscrits amb el personal investigador doctor.

4. En tot cas, haurà de presentar-se una justificació econòmica anual de les despeses realitzades, en les dates corresponents, i queda condicionat el pagament relatiu a la segona anualitat i següents al fet que s'haja presentat prèviament la justificació econòmica de l'anualitat anterior.







CAPÍTOL TERCER

Subvencions a l'excel·lència científica

de júniors investigadors (SEJIGENT)



Article 37. Objecte i característiques de la subvenció

1. La finalitat d'aquestes subvencions és potenciar l'inici de projectes d'investigació a la frontera del coneixement desenvolupats per joves investigadors amb una vinculació contractual en centres d'investigació de la Comunitat Valenciana.

2. Les subvencions tindran una duració màxima de quatre anys (48 mesos). En cas que la persona investigadora responsable del desenvolupament del projecte acredite el gaudi d'un permís derivat de maternitat o paternitat conformement a les situacions protegides que recull el règim general de la Seguretat Social o en cas d'atenció a persones en situació de dependència, conformement al que disposa la Llei 39/2006, de 14 de desembre, es podrà ampliar la duració de l'ajuda fins a un màxim d'any, circumstància que haurà de sol·licitar-se a l'òrgan concedent perquè ho autoritze i que no podrà suposar un increment en l'ajuda concedida.



3. L'import màxim anual quedarà indicat en la convocatòria, que no serà inferior a 70.000 euros, i s'haurà de determinar per a cada projecte en funció del pressupost sol·licitat i del resultat del procés d'avaluació.



Podran ser conceptes susceptibles de la subvenció:

a) Despeses de salari i quota empresarial de la Seguretat Social del personal associat al projecte: de la persona sol·licitadora de l'ajuda, del personal tècnic de suport i de personal investigador de caràcter predoctoral.

b) Despeses d'execució i funcionament:

1. Material fungible.

2. Viatges, manutenció i allotjament de les persones que formen part del projecte d'investigació.

3. Viatges, manutenció i allotjament de les persones investigadores doctores convidades per a participar en el projecte, sempre que es justifique la participació realitzada.

4. Difusió de les activitats del projecte.

5. Realització de jornades científiques directament relacionades amb el projecte.

6. Despeses d'adquisició d'equipament cientificotècnic, incloent-hi programari de caràcter especialitzat i destinat exclusivament a la investigació i que possibilite la utilització adequada de l'equipament adquirit.



7. Altres despeses estrictament necessàries per a l'execució del projecte.

c) Costos indirectes: despeses de funcionament de les entitats beneficiàries necessàries per al desenvolupament del projecte.



Article 38. Persones beneficiàries i sol·licitants

1. Les entitats beneficiàries d'aquestes subvencions seran els centres d'investigació de la Comunitat Valenciana i les universitats públiques valencianes.

2. Podran sol·licitar aquestes subvencions les persones investigadores doctores que disposen, durant el termini de presentació de sol·licituds que determine la convocatòria, d'una experiència des de l'obtenció del títol de doctor entre cinc i dotze anys.

3. Disposar de vinculació laboral amb un centre d'investigació de la Comunitat Valenciana. En cas que aquesta vinculació no comprenga tota l'execució del projecte, haurà de presentar amb la sol·licitud una carta de compromís signada pel responsable d'un centre d'investigació de la Comunitat Valenciana en què es comprometa a formalitzar amb aquesta un contracte laboral que comprenga tota l'execució del projecte i que n'autoritze el desenvolupament en aquest centre en cas que se li concedisca la subvenció. Les despeses derivades relatives al salari i la quota empresarial de la Seguretat Social de júnior investigador es podran finançar com un concepte de despesa de la subvenció concedida.





Article 39. Incompatibilitats

1. El personal investigador contractat no podrà formar part d'altres grups d'investigació amb finançament vigent a càrrec d'aquesta conselleria per al foment de grups d'investigació emergents, consolidables o consolidats i del Programa Prometeu, ni tampoc estar gaudint d'una subvenció per a la contractació de personal investigador en fase postdoctoral, a l'empara del programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació a la Comunitat Valenciana.

2. El personal contractat amb càrrec a les subvencions per a la contractació de personal investigador doctor d'excel·lència per a desenvolupar un projecte d'R+D+I a la Comunitat Valenciana i per a la contractació de personal investigador doctor amb experiència internacional no podrà sol·licitar aquestes subvencions, llevat que, sent beneficiari/ària d'aquestes subvencions, li resten, com a màxim, en el període de presentació de sol·licituds, dotze mesos per a finalitzar el seu contracte amb càrrec a les ajudes esmentades.



Article 40. Criteris objectius de valoració de les sol·licituds

1. Les sol·licituds s'avaluaran segons els criteris i els barems següents:

a) Excel·lència científica del candidat (50 %).

Fins a 25 punts: publicacions científiques i participació en activitats de difusió.

Fins a 15 punts: participació en projectes o grups d'investigació d'àmbit nacional o internacional, contractes i patents o mèrits equivalents en les seues respectives àrees de coneixement.

Fins a 10 punts: estades a l'estranger, premis i altres accions rellevants.

b) Qualitat i impacte del projecte d'investigació proposat i del pla de treball (35 %).

Fins a 15 punts: qualitat del projecte d'investigació (objectius, impactes esperats, metodologia del projecte i pla de treball).

Fins a 10 punts: que el projecte es trobe en la frontera de coneixement i que tinga una projecció internacional elevada.

Fins a 10 punts: pla de treball per a concórrer a les pròximes convocatòries de subvencions de l'ERC o d'una ERC de nivell superior de la que s'és beneficiari/ària.

c) Trajectòria internacional del candidat (15 %).

Es valorarà si ha superat la fase 1 del procés d'avaluació de les subvencions ERC (starting/consolidator), si ha rebut el segell d'excel·lència en les subvencions MSCA-IF o si ha quedat seleccionat o en la reserva d'altres convocatòries nacionals i internacionals d'excel·lència que puga recollir la respectiva convocatòria (programes «Juan de la Cierva», «Ramón y Cajal»…).

2. Les convocatòries corresponents podran preveure la possibilitat que les subvencions que cal concedir es distribuïsquen per àrees o branques de coneixement, sempre que les sol·licituds hagen superat el llindar de puntuació que determine la convocatòria corresponent, després de la seua avaluació segons els criteris i el barem que apareixen en l'apartat anterior. Els criteris de distribució entre àrees o branques de coneixement s'hauran de determinar, així mateix, en cadascuna de les convocatòries.



Article 41. Seguiment científic de les subvencions

1. Es justificarà l'ús de la subvenció concedida mitjançant el compliment de les normes de seguiment cientificotècnic. Per a fer-ho, junt amb la justificació econòmica de cada anualitat, es presentarà un informe de progrés i seguiment i un informe final en l'última anualitat.



Aquests hauran d'incloure els aspectes següents: desenvolupament de les activitats; compliment d'objectius proposats en l'actuació, així com l'impacte dels resultats obtinguts evidenciats, entre altres, mitjançant la difusió de resultats en publicacions, en revistes científiques, en llibres, en presentacions en congressos, en accions de transferència, en patents, en internacionalització de les activitats, en col·laboracions amb grups nacionals i internacionals, en la formació del personal investigador i en activitats de divulgació.

2. L'informe corresponent a la segona i la tercera anualitat podrà ser objecte d'una avaluació de seguiment que, en el cas de no obtindre una qualificació suficient, podria comportar la finalització anticipada, així com el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida en el cas que se n'haja produït el cobrament anticipat.

3. Addicionalment, un any després de la finalització del projecte, s'haurà de presentar una memòria amb les accions dutes a terme i els seus resultats durant tot el període d'execució del projecte. La memòria servirà per a fer l'avaluació ex post del projecte.

4. Els centres beneficiaris hauran de presentar una còpia de les nòmines i dels contractes del personal contractat amb càrrec a aquesta subvenció, en què haurà de constar expressament la vinculació amb el projecte.



Article 42. Justificació, seguiment i pagament de les subvencions

1. El pressupost total aprovat de l'ajuda i les seues anualitats hauran de coincidir amb el pla de pagaments que estableix la resolució de concessió. Les inversions i les despeses de cada projecte podran fer-se al llarg del període d'execució sense que coincidisquen necessàriament amb aquest pla de pagaments, en el cas que s'efectue el pagament anticipat a l'entitat beneficiària.

2. Es podrà establir en les convocatòries corresponents l'obligació de realitzar o executar en cada anualitat un percentatge mínim de despesa respecte de l'import total concedit per a aquesta anualitat.

3. En tot cas, haurà de presentar-se una justificació econòmica anual de les despeses realitzades, en les dates corresponents, i queda condicionat el pagament relatiu a la segona anualitat i següents al fet que s'haja presentat prèviament la justificació econòmica de l'anualitat anterior.







DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Règim de gestió de subvencions cofinançades amb fons europeus

Quan algunes de les subvencions regulades en aquesta ordre siguen cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), pel Fons Social Europeu (FSE) o per Horitzó 2020 o el programa marc d'investigació i innovació de la Unió Europea que estiga vigent, el règim de gestió de les subvencions s'haurà d'adaptar als procediments i als criteris d'elegibilitat que, per a aquestes qüestions, establisquen els reglaments i la resta de normativa que desenvolupen el FEDER, l'FSE i el Programa marc d'investigació i innovació.



Segona. Abast plurianual de les subvencions

D'acord amb el que estableix l'article 16 de la Llei 2/2009, de 14 d'abril, de la Generalitat, de coordinació del Sistema Valencià d'Investigació Científica i Desenvolupament Tecnològic, tindran un abast plurianual totes les subvencions que regula aquesta ordre. La resolució d'aquestes establirà l'import per a cadascuna de les anualitats de vigència de la subvenció respectiva i estarà condicionat als crèdits que es consignen amb tal fi en cadascuna d'aquestes anualitats en el pressupost de la Generalitat.



Tercera. Caràcter econòmic de les activitats d'investigació

1. D'acord amb el Marc sobre ajudes estatals d'investigació i desenvolupament i innovació (2014/C 198/01), les activitats de transferència de coneixements que hagen desenvolupat els centres d'investigació no tindran naturalesa econòmica quan tots els beneficis generats per aquestes tornen a invertir-se en activitats primàries d'aquest centre.

2. En el cas que un centre d'investigació exercisca activitats, tant de caràcter econòmic com no econòmic, a fi d'evitar la subvenció indirecta de l'activitat econòmica, s'haurà de distingir amb claredat entre els dos tipus d'activitats i entre els seus respectius costos i finançament. Per a fer-ho, els estats financers anuals de les universitats i els centres d'investigació hauran d'indicar la imputació correcta d'aquests a cadascuna de les activitats.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Efectes sobre els procediments ja iniciats

1. Als procediments de concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT, en qualsevol de les seues modalitats, que es troben ja iniciats a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, se'ls continuarà aplicant l'Ordre 4/2018, de 7 de març, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT.



2. Als procediments de concessió de subvencions a l'excel·lència científica de júniors investigadors ja iniciats a l'entrada en vigor d'aquesta ordre, s'hi haurà d'aplicar l'Ordre 86/2016, de 21 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació a la Comunitat Valenciana.







DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les normes de rang igual o inferior en allò que contradiguen o s'oposen al que disposa aquesta ordre, i en particular queda expressament derogada l'Ordre 4/2018, de 7 de març, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions del Programa per al suport a persones investigadores amb talent – Pla GenT, sense perjudici del que disposa la disposició transitòria d'aquesta ordre.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Facultats de la persona titular de la direcció general competent en matèria d'investigació i política científica

Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria d'investigació i política científica perquè dicte les resolucions i les instruccions necessàries per a l'aplicació i la interpretació d'aquesta ordre. I es delega en aquesta la facultat per a resoldre la concessió o la denegació de les subvencions a què es refereix aquesta ordre, així com l'autorització, la disposició del crèdit i l'ordenació del pagament, i altres actes de gestió comptable necessaris per a l'execució de la resolució.





Segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Alacant, 21 de setembre de 2020



La consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital,

CAROLINA PASCUAL VILLALOBOS

Mapa web