Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 33/2018, de 10 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8361 de 14.08.2018
Número identificador:  2018/7948
Referència Base de Dades:  007843/2018
 



ORDRE 33/2018, de 10 d'agost, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora. [2018/7948]





Índex

Preàmbul

Article 1. Objecte

Article 2. Convocatòria i concessió de les subvencions

Disposició addicional

Única. Despesa pública

Disposicions finals

Primera. Habilitació competencial

Segona. Entrada en vigor

Disposició derogatòria única

Annex únic. Bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.

Primera. Objecte de la subvenció

Segona. Beneficiaris

Tercera. Requisits dels beneficiaris

Quarta. Règim normatiu

Cinquena. Procediment de concessió

Sisena. Sol·licituds

Setena. Esmena de la documentació presentada

Huitena. Criteris objectius d'atorgament de les ajudes econòmiques destinades a hores addicionals de professorat per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.

Novena. Criteris objectius d'atorgament i quantia de les ajudes econòmiques per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.

Desena. Comissió assessora

Onzena. Resolució de la convocatòria

Dotzena. Termini de resolució del procediment

Tretzena. Recursos

Catorzena. Compatibilitat i concurrència amb altres subvencions



Quinzena. Modificació de la resolució de concessió

Setzena. Obligacions dels beneficiaris de la subvenció

Dessetena. Règim de pagament

Dihuitena. Mètode de comprovació i pla de control

Denovena. Reintegrament de la subvenció

Vintena. Règim d'infraccions i sancions





PREÀMBUL



La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix, entre els seus principis, l'equitat que garantisca la igualtat d'oportunitats, la inclusió educativa, i la no-discriminació i que actue com a element compensador de les desigualtats personals, culturals, econòmiques i socials, amb especial atenció a les que es deriven de qualsevol tipus de discapacitat i la flexibilitat per a adequar l'educació a la diversitat d'aptituds, interessos, expectatives i necessitats de l'alumnat, així com als canvis que experimenten l'alumnat i la societat. Així mateix, estableix en els capítols I i II del títol II l'atenció a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu i la compensació de les desigualtats en educació, respectivament. L'article 72.2 de l'esmentada llei estableix que correspon a les administracions educatives dotar els centres dels recursos necessaris per atendre a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu, i que els centres, en l'exercici de la seua autonomia, poden adoptar experimentacions, plans d'actuació, formes d'organització, normes de convivència i ampliació del calendari escolar o de l'horari lectiu d'àrees o matèries, en els termes que establisquen les administracions educatives.



L'article 80.1 estableix que les administracions públiques duran a terme accions de caràcter compensatori en relació amb les persones, grups i àmbits territorials que es troben en situacions desfavorables i proveiran els recursos econòmics i els suports necessaris per a fer-ho i en l'article 80.2, que les polítiques d'educació compensatòria reforçaran el sistema educatiu, de manera que s'eviten desigualtats derivades de factors socials, econòmics, culturals, geogràfics, ètnics o d'una altra índole.

A més a més, en l'article 13.1 del Decret 108/2014, de 4 de juliol, del Consell, pel qual s'estableix el currículum de l'Educació Primària en la Comunitat Valenciana, i en l'article 6.1 del Decret 87/2015, de 5 de juny, del Consell, pel qual s'estableix el currículum i es desplega l'ordenació general de l'Educació Secundària Obligatòria i del Batxillerat a la Comunitat Valenciana, s'especifica que l'autonomia pedagògica i organitzativa dels centres docents es durà a la pràctica a través del desenvolupament i concreció curricular, de la concreció de les mesures d'atenció a la diversitat i de l'aprovació de les seues normes d'organització i funcionament.

El Decret 41/2016, de 15 d'abril, del Consell, estableix el sistema per a la millora de la qualitat dels serveis públics i l'avaluació dels plans i programes en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, així com la finalitat, entre altres, d'impulsar els principis de la gestió de la qualitat total i identificar el grau de qualitat dels serveis que es presten a la ciutadania, identificant els punts forts i aquells aspectes susceptibles de millora.

El Decret 104/2018, de 27 de juliol, del Consell, pel qual es desenvolupen els principis d'equitat i d'inclusió en el sistema educatiu valencià, estableix i regula els principis i les actuacions encaminades al desenvolupament d'un model inclusiu en el sistema educatiu valencià per a fer efectius els principis d'equitat i igualtat d'oportunitats en l'accés, participació, permanència i progrés de tot l'alumnat, i aconseguir que els centres docents es constituïsquen en elements dinamitzadors de la transformació social cap a la igualtat i la plena inclusió de totes les persones, en especial d'aquelles que es troben en situació de major vulnerabilitat i en risc d'exclusió.



El marc de l'escola inclusiva té com a finalitat passar d'un enfocament compensatori i una organització dels recursos basada en el suport individual, a un plantejament global i sistèmic que augmente la capacitat de donar resposta a les necessitats de tot l'alumnat.

Aquest plantejament se situa en una perspectiva que interpreta les situacions de desigualtat o desavantatge social com un fet estructural, dinàmic i relacional, atribuïble a desajustos entre l'escola, el currículum, l'ensenyament, l'avaluació i la realitat personal, escolar, familiar i social de l'alumnat.

En aquest sentit, un dels principis que sustenta el sistema educatiu és el de la participació de tots els agents socials. Eixe esperit cooperatiu possibilitarà la inclusió com un dels principis bàsics que afavorisquen la qualitat educativa. El centre educatiu, que està inserit en un context, ha d'integrar-se en la comunitat com un recurs més i, al mateix temps, ha de conéixer i aprofitar els i les professionals i tot tipus d'institucions que puguen redundar en una millor actuació educativa i, específicament, en una atenció integral a la diversitat de l'alumnat.



L'Ordre de 4 de juliol de 2001, de la Conselleria de Cultura i Educació, regula l'atenció a l'alumnat amb necessitats de compensació educativa a la Comunitat Valenciana en centres d'Educació Infantil (2n cicle), Educació Primària i Educació Secundària Obligatòria.



La Resolució de 30 d'agost de 2016, del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aprova el Pla Estratègic de Subvencions 2016-2019 de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, assenyala com a objectiu estratègic 1 de la Direcció General de Política Educativa promoure actuacions educatives inclusives i que reduïsquen les desigualtats.

Per a complir amb les disposicions indicades i regular que cada centre elabore un Pla d'actuació per a la millora (PAM) on s'incloga, si s'escau, la compensació educativa i intervencions per a la reducció de l'abandonament escolar, s'ha publicat l'Ordre 38/2016, de 27 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual es regula el Pla d'actuació per a la millora, el Programa de Reforç per a 4t d'ESO i el Programa d'Aula Compartida per a ESO.

Amb la finalitat d'ajudar a sufragar les actuacions planificades pels centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora, la conselleria competent en matèria d'educació considera la necessitat de convocar ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat.

A través d'aquesta ordre, s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes en concepte de subvencions i d'hores addicionals de professorat, dirigides a centres privats concertats, i es dóna compliment al que disposa l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions.



En compliment del que disposa l'article 7.4 del Decret 128/2017, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, s'indica que aquestes subvencions no estan subjectes a l'obligació de notificació prèvia a la Comissió Europea per no concórrer tots els requisits de l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, atés que la subvenció pública concedida, per la seua naturalesa, no suposa un avantatge econòmic, no falseja ni pot falsejar la competència, ni els intercanvis comercials entre els estats membres.



En el procés d'elaboració d'aquesta ordre, d'acord amb el que disposa l'article 165 de la Llei 1/2015, abans mencionat, s'han emés informes per part de l'Advocacia General de la Generalitat i de la Intervenció Delegada de la conselleria competent en matèria d'educació. A més, s'han realitzat els tràmits i informes següents: Resolució del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport d'iniciació del procediment d'elaboració del projecte d'ordre; informe d'inexistència d'obligacions o drets de repercussió pressupostària; memòria en matèria d'inclusió i drets socials; informe justificatiu sobre impacte de gènere; informe justificatiu d'oportunitat i necessitat de la tramitació del projecte d'ordre; informe sobre l'impacte en la infància, en l'adolescència i en la família; informe de no afectació a l'àmbit de competències d'altres conselleries, memòria econòmica; informe sobre la no-subjecció a l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea; informe sobre que el contingut d'aquesta ordre no afecta cap dels programes informàtics que es gestionen i que, per tant, no requereix la implantació d'un nou programa informàtic; informe de no afectació a les condicions de treball dels empleats públics; informe sobre l'adequació del text de l'ordre de bases a l'informe de l'Advocacia General de la Generalitat. Han sigut consultades les organitzacions sindicals i patronals més representatives en la reunió de la comissió de seguiment del document sobre la implantació de la reforma educativa en els centres concertats de la Comunitat Valenciana.



En relació amb el que preveu l'article 132 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, sobre que les iniciatives legals i reglamentàries que vagen a ser elevades s'incloguen en el Pla Anual Normatiu, cal indicar que el Pla Normatiu de l'Administració de la Generalitat per a l'any 2018 no inclou cap projecte d'ordre, figurant en el mateix tan sols projectes de llei i projectes de decret, per la qual cosa no és procedent en la present ordre.

Vista la proposta del director general de Política Educativa i del director general de Centres i Personal Docent, i de conformitat amb la dita proposta, emés l'informe de l'Advocacia de la Generalitat i de la Intervenció Delegada, i en virtut de l'atribució de competències efectuades per l'article 6 del Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, i fent ús de les competències que em confereix l'article 4 del Decret 186/2017, de 24 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, així com de les atribucions que em confereix l'article 165.1 de Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, segons estableix la Llei 10/1994, de creació del Consell Jurídic Consultiu.







ORDENE



Article 1. Objecte

La present ordre té per objecte aprovar les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora en els conceptes següents:

1. En concepte de subvenció, consistents en entregues dineràries.

2. En concepte d'hores addicionals de professorat consistents en ajudes en espècie.



Article 2. Convocatòria i concessió de les subvencions

1. La convocatòria de les subvencions es realitzarà mitjançant resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació, que arreplegarà, almenys, els aspectes establits en l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. La concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat es realitzarà en règim de concurrència competitiva.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Despesa pública

Les bases que s'aproven mitjançant la present Ordre no suposen increment en les partides corresponents dels pressupostos de la Generalitat. La despesa que puga generar la resolució de la convocatòria de les ajudes que regula aquesta ordre s'aprovarà per a cada convocatòria amb anterioritat a la seua publicació.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació competencial

S'autoritza la persona titular de la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa i a la persona titular de la direcció general competent en centres i personal docent a adoptar les mesures oportunes per al compliment i aplicació d'aquesta ordre, i també per a resoldre i notificar totes les incidències que es plantegen en la interpretació i execució de la norma.



Segona. Entrada en vigor

La present Ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única

Queda derogada l'Ordre 71/2016, de 15 de novembre, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques, en concepte de subvenció, dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament de la compensació educativa i de programes per a la reducció de l'abandonament escolar. Així mateix queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa la present ordre.



València, 10 d'agost de 2018



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ





ANNEX ÚNIC

Bases reguladores per a la concessió d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora



Primera. Objecte de la subvenció

La conselleria competent en matèria d'educació, prèvia convocatòria, podrà atorgar ajudes econòmiques en concepte de subvenció i d'hores addicionals de professorat dirigides a centres privats concertats per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.



Segona. Beneficiaris

Podran obtindre la condició de beneficiaris de les ajudes regulades en aquesta ordre els centres privats concertats que impartisquen Educació Infantil (segon cicle), Primària, Secundària Obligatòria i Educació Especial de la Comunitat Valenciana, així com l'alumnat destinatari últim d'aquestes ajudes.



Tercera. Requisits dels beneficiaris

1. Per a cada convocatòria, la sol·licitud d'ajudes dels centres privats concertats inclourà, per acreditar els requisits necessaris, la documentació següent:

a) Declaració responsable de la titularitat del centre de no incórrer en cap de les circumstàncies que impedeixen obtindre la condició de beneficiari de la convocatòria de subvencions segons la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

b) Declaració responsable de compromís de compliment de les obligacions que es deriven de la recepció de la subvenció.

c) Documentació acreditativa d'estar al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social:

– Certificat actualitzat de l'administració de la Seguretat Social, acreditatiu del fet que el centre es troba al corrent de les seues obligacions amb la Seguretat Social.

– Certificat actualitzat de la delegació corresponent de l'Agència Estatal de l'Administració Tributària, acreditatiu del fet que el centre es troba al corrent de les seues obligacions tributàries amb la hisenda estatal.

– Certificat actualitzat de la conselleria competent en hisenda de la Generalitat, acreditatiu del fet que el centre es troba al corrent de les seues obligacions tributàries amb la hisenda autonòmica valenciana.



2. La presentació d'aquests certificats podrà ser substituïda per l'autorització a la conselleria competent en educació per a accedir a la informació proporcionada per l'Agència Estatal d'Administració Tributària, per l'administració de la Seguretat Social i per l'administració tributària de la Generalitat, de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social. Aquesta autorització s'inclourà a la sol·licitud, de conformitat amb el que disposa el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.



Quarta. Règim normatiu

Les ajudes atorgades en concepte de subvenció als centres privats concertats es tramitaran en règim de concurrència competitiva, segons estableix l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i l'article 164 i concordants de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Cinquena. Procediment de concessió

El procediment de concessió de les subvencions regulades en les presents bases, s'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria aprovada per resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació, on es publicaran les línies de subvenció, els imports màxims de les ajudes econòmiques a concedir, la ponderació dels criteris objectius d'atorgament que figuren en les bases huitena i novena d'aquest annex i el pla de control que estableix l'article 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Sisena. Sol·licituds

1. Les sol·licituds es formularan en els models i terminis que es determinen en la corresponent convocatòria.

2. Junt amb la documentació específica establida en la convocatòria, els sol·licitants hauran de presentar els documents referits en la base tercera d'aquest annex.

3. El Consell Escolar i el Claustre seran informats d'aquesta sol·licitud.

4. L'incompliment de les condicions i terminis fixats per les convocatòries, determinarà la denegació de les ajudes.

5. Les sol·licituds per a l'obtenció de les subvencions regulades en aquestes bases, al costat de la documentació requerida, es presentaran exclusivament de forma telemàtica, de conformitat amb el que disposa l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Les sol·licituds han de ser subscrites per les persones que figuren en el Registre de Centres Docents de la Comunitat Valenciana com a titulars dels respectius centres docents. En el cas de persones jurídiques, la sol·licitud ha de ser signada per qui exercisca la representació legal i conste com a tal en el Registre de Representants de la Comunitat Valenciana.

No serà necessari presentar l'acreditació de la titularitat o representació del centre si prèviament ha sigut presentada en anteriors procediments.



Setena. Esmena de la documentació presentada

1. S'estableix com a òrgan instructor d'aquest procediment la subdirecció general competent en matèria d'innovació.

2. Rebudes les sol·licituds i incoat l'expedient, l'òrgan instructor les verificarà i podrà realitzar d'ofici les actuacions que considere necessàries per a la determinació, el coneixement i la comprovació de les dades en virtut de les quals s'ha de pronunciar la resolució.



3. L'òrgan instructor reclamarà els documents o dades essencials que trobe a faltar per a la correcta resolució de l'expedient. El centre sol·licitant disposarà d'un termini de 10 dies hàbils a comptar des de la comunicació anterior per a esmenar la falta o adjuntar els documents preceptius amb indicació que, si no ho fa, es considerarà que ha desistit de la seua petició i es declararà eixe desistiment en la resolució de la convocatòria. Per a agilitzar les gestions de l'òrgan instructor, el centre sol·licitant enviarà al correu electrònic que s'indicarà en les corresponents convocatòries anuals les esmenes que hagen presentat per registre.





Huitena. Criteris objectius d'atorgament i quantia de les ajudes econòmiques destinades a hores addicionals de professorat per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora

1. Les ajudes econòmiques destinades a hores addicionals de professorat s'adreçaran al desenvolupament d'intervencions educatives incloses dins del Pla d'actuació per a la millora dels centres sol·licitants, així com a la docència de programes autoritzats dins d'aquest.

2. Per a l'atorgament d'aquestes ajudes es tindran en compte:

a) L'avaluació per part de l'administració educativa del Programa d'actuació per a la millora (des d'ara i endavant PAM) desenvolupat durant el curs escolar anterior per al qual se sol·liciten les ajudes, en els termes que establisca la convocatòria.

b) El nombre total i el percentatge d'alumnat de compensació educativa matriculat en Educació Infantil (segon cicle) i Educació Primària, i Educació Secundària Obligatòria.

c) El nombre total d'alumnat matriculat en els centres educatius d'Educació Especial.

d) El valor de l'índex socioeconòmic i cultural del centre educatiu (ISEC).

3. En qualsevol cas, la quantitat d'hores atorgades a cada centre no podrà superar la quantitat que aquest haja sol·licitat.

4. La ponderació dels criteris objectius d'atorgament de les hores addicionals de professorat seran les següents:

Per a l'etapa d'Educació Infantil i Primària:

a) Valoració objectiva de l'avaluació externa del PAM del curs anterior: fins un 30 %.

b) Puntuació obtinguda de multiplicar el número d'alumnat matriculat en cada etapa educativa per un factor corrector de l'últim índex socioeconòmic i cultural (ISEC) calculat del centre. (ISEC1: 1,5; ISEC2: 1,3; ISEC3: 1; ISEC4: 0,4 i ISEC5: 0,2): fins un 30 %.

c) Puntuació per necessitats de compensació educativa (NCE) calculada com el número d'alumnat amb NCE de cada etapa educativa, multiplicat pel percentatge de compensació educativa del centre: fins a un 60 %.

d) Es podran assignar fins a 25h addicionals als centres educatius que realitzen una especial tasca social atenent a alumnat en alt risc d'exclusió, com ara alumnat en residències o pisos tutelats de menors.



L'assignació horària s'arrodonirà a múltiples de 10 h.

En cap cas es podrà superar l'assignació de 100 h de professorat addicional en l'etapa d'Educació Infantil i Primària.

Per a l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria:

a) S'atorgaran 26 hores de professorat addicional als centres educatius que tinguen autoritzat i desenvolupen únicament el programa PMAR3 per àmbits.

b) S'atorgaran 25 hores de professorat addicional als centres educatius que tinguen autoritzat i desenvolupen únicament el programa PR4.



c) S'atorgaran 44 hores de professorat addicional als centres educatius que tinguen autoritzat i desenvolupen tant el programa PMAR3 per àmbits com el PR4 durant el mateix curs escolar.

d) Una vegada atorgades les hores corresponents a programes, s'assignaran la resta d'hores disponibles per a Educació Secundària Obligatòria segons la ponderació següent:

1. Valoració objectiva de l'avaluació externa del PAM del curs anterior: fins a un 30 %.

2. Puntuació obtinguda de multiplicar el nombre d'alumnat matriculat en ESO per un factor corrector de l'últim ISEC calculat del centre. (ISEC1: 1,5; ISEC2: 1,3; ISEC3: 1; ISEC4: 0,4 i ISEC5: 0,2): fins a un 30 %.

3. Puntuació per necessitats de compensació educativa (NCE) calculada com el número d'alumnat amb NCE de cada etapa educativa, multiplicat pel percentatge de compensació educativa del centre: fins a un 60 %.

4. Es podran assignar fins a 25h addicionals als centres educatius que realitzen una especial tasca social atenent a alumnat en alt risc d'exclusió, com ara alumnat en residències o pisos tutelats de menors.



L'assignació horària s'arredonirà a múltiples de 10 hores.

En cap cas es podrà superar l'assignació de 125h (sense incloure l'assignació de programes) de professorat addicional en l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria.

5. La quantia de l'assignació serà en funció de les hores addicionals atorgades.



Novena. Criteris objectius d'atorgament i quantia de les ajudes econòmiques per al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora

1. Les ajudes econòmiques destinades a la compensació educativa, la reducció de l'abandonament escolar i a altres actuacions dins del PAM dels centres sol·licitants seran atorgades de manera proporcional als següents criteris objectius, la ponderació dels quals s'establirà en cada convocatòria:

a) Nombre d'alumnat de compensació educativa en Educació Infantil (segon cicle), Primària i Secundària Obligatòria.

b) Nombre d'alumnes matriculats en Educació Infantil (segon cicle), Primària i Secundària Obligatòria.

c) Nombre d'alumnes matriculats en Centres d'Educació Especial.



d) Índex socioeconòmic i cultural del centre (ISEC).

e) Catalogació com a Centre d'Acció Educativa Singular (CAES).

2. La ponderació dels criteris objectius d'atorgament de les ajudes econòmiques seran les següents:

a) Puntuació per al desenvolupament d'actuacions orientades a la compensació educativa: fins a un 70 %.

b) Puntuació per a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions dins del PAM: fins a un 50 %.

3. Es consideraran despeses objecte de subvenció les adreçades al desenvolupament dels programes autoritzats dins del PAM, incloses les intervencions educatives adreçades a la compensació educativa i a la reducció de l'abandonament escolar, excloent les despeses ordinàries de funcionament.

4. La quantia de les ajudes serà per l'import sol·licitat o la part de la despesa que puga ser objecte de subvenció fins a esgotar la dotació màxima establida a l'efecte, atenent a la ponderació dels criteris objectius d'atorgament establits en cada convocatòria i les despeses objecte de subvenció. En qualsevol cas, la quantitat atorgada a cada centre no podrà superar la quantitat que aquest haja sol·licitat.



Desena. Comissió assessora i avaluadora

1. Es constituirà una comissió assessora, que es regirà pel que estableix la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, amb la composició següent:

Presidència:

El subdirector o subdirectora general competent en innovació i qualitat educativa, o la persona en qui delegue.

Vocalies:

El subdirector o subdirectora general competent en matèria d'inclusió i ordenació acadèmica o la persona en qui delegue.

L'inspector o inspectora general d'Educació, o la persona en qui delegue.

El cap o la cap del servei amb competències en avaluació i estudis, o la persona en qui delegue.

El cap o la cap del servei amb competències en innovació i qualitat o la persona en qui delegue.

El cap o la cap del servei amb competències en matèria d'inclusió, o la persona en qui delegue.

El cap o la cap del servei amb competències en matèria d'ordenació, o la persona en qui delegue.

Un funcionari o funcionària de la subdirecció general competent en centres privats.

Un funcionari o funcionària de la direcció general competent en innovació i qualitat educativa, qui ocuparà la secretaria de la comissió.



La presidència de la comissió podrà nomenar a personal d'altres serveis dependents de la conselleria competent en educació per participar en aquesta comissió, amb veu i sense vot.

També s'hi podran incorporar, amb veu i sense vot, els tècnics o tècniques en la matèria que es consideren necessaris per al correcte desenvolupament de les funcions encomanades.

2. En la composició d'aquesta comissió es requerirà la presència equilibrada d'homes i dones.

3. Les funcions d'aquesta comissió seran les següents:

a) Supervisar la proposta d'autorització dels programes dins del PAM que puga proposar l'òrgan instructor, atenent els criteris establits.



b) Supervisar la proposta de concessió d'ajudes econòmiques per a la dotació d'hores addicionals de professorat i per al desenvolupament de la compensació, la reducció de l'abandonament escolar, així com altres actuacions dins del PAM, que puga proposar l'òrgan instructor, atenent als criteris establits.

c) Realitzar un informe en què es concrete el resultat de l'avaluació de les sol·licituds.

d) Elevar la proposta a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació per a la provisió de recursos addicionals als centres educatius privats concertats sol·licitants i autoritzats.



Onzena. Resolució de la convocatòria

1. Amb caràcter previ a la resolució del procediment, a més dels informes exigits per la normativa aplicable, l'òrgan instructor elaborarà, per a cada convocatòria, un informe en què conste que la informació que es troba en el seu poder es desprén que els beneficiaris compleixen tots els requisits per a accedir a les mateixes, i una proposta d'adjudicació d'ajudes per als centres privats concertats per al finançament d'hores addicionals de professorat o d'ajudes econòmiques en concepte de subvenció per al desenvolupament d'actuacions orientades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora, atenent a la disponibilitat pressupostària de cada exercici i sense superar, en cada cas, les quantitats sol·licitades. Aquesta proposta serà elevada per la comissió assessora junt amb l'informe esmentat en la base desena-c), a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'educació perquè la resolga, i contindrà la relació dels centres privats concertats amb indicació de les hores addicionals de professorat i/o de les ajudes econòmiques concedides o denegades a cadascú. En aquest últim cas, s'especificarà el motiu de la denegació.



2. La proposta provisional d'adjudicació d'ajudes es publicarà en el web de la conselleria competent en matèria d'educació i es donarà un termini d'audiència de 10 dies hàbils, durant els quals es podran efectuar les consultes o al·legacions que s'estimen oportunes a l'òrgan instructor de la forma que s'indicarà en les corresponents convocatòries anuals.



3. La concessió d'una subvenció a l'empara d'aquesta ordre no comportarà cap obligació per part de la conselleria competent en matèria d'educació d'atorgar subvencions en exercicis posteriors.

4. Es procedirà a la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les subvencions concedides amb indicació de la convocatòria, el programa i crèdit pressupostari a què s'imputen, en virtut dels articles 18 i 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. En la resolució constarà la relació de centres beneficiaris amb la indicació de la concessió o denegació de la subvenció i en tot cas s'especificarà la quantitat concedida o el motiu de la denegació.





Dotzena. Termini de resolució del procediment

El termini màxim per a resoldre la sol·licitud serà de sis mesos a comptar des de la publicació de la corresponent convocatòria. Vençut el termini sense haver-se notificat cap resolució expressa, les persones interessades podran considerar desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, segons s'estableix en l'article 55 de la Llei 9/2001, de 21 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administratives i financeres, i d'organització de la Generalitat Valenciana.



Tretzena. Recursos

Les resolucions de concessió posaran fi a la via administrativa i contra aquestes, de conformitat amb la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de procediment administratiu comú de les administracions públiques, es podrà interposar potestativament recurs de reposició davant del mateix òrgan que les haja dictat en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la publicació, o bé directament un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la publicació, sense perjuí que puga interposar-se'n qualsevol altre que es considere pertinent.





Catorzena. Compatibilitat i concurrència amb altres subvencions



1. La percepció d'aquesta subvenció és compatible amb qualssevol altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat procedents d'organismes públics o privats. En aquest cas haurà d'acreditar-se en la justificació l'import, procedència i aplicació d'aquests fons a les activitats subvencionades.

2. L'import de les subvencions concedides no podrà, aïlladament o en concurrència amb subvencions o ajudes d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, superar el cost de l'activitat que ha de desenvolupar el centre beneficiari.



Quinzena. Modificació de la resolució de concessió

Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.





Setzena. Obligacions dels beneficiaris de la subvenció

1. Els beneficiaris de la subvenció, de conformitat amb l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, han de complir les obligacions següents:

a) Desenvolupar, durant el curs escolar objecte de la convocatòria, les activitats subvencionades.

b) Presentar la documentació justificativa de la subvenció en els termes i terminis previstos en la convocatòria davant de la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa.

c) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que puga efectuar la conselleria competent en matèria d'educació de la Generalitat, així com qualsevol altra de comprovació i control financer que puguen realitzar els òrgans de control competents, per a la qual cosa hauran d'aportar tota la informació que els siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

d) Disposar dels documents comptables en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable al centre beneficiari, amb la finalitat de garantir l'exercici adequat de les facultats de comprovació i control.

e) Acreditar, abans de ser dictada la proposta de resolució de concessió, estar al corrent de les seues obligacions tributàries i de la Seguretat Social en els termes que preveu la normativa vigent.

f) Comunicar a la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades. Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, abans de la justificació de l'aplicació donada als fons rebuts.



g) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

h) Incloure en la publicitat del centre el fet que la compensació educativa i els programes per a la reducció de l'abandonament escolar, així com altres actuacions o programes inclosos en el PAM estan parcialment o totalment subvencionats per la conselleria competent en matèria d'educació.

i) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en el cas d'incompliment de qualssevol de les condicions i obligacions imposades als beneficiaris amb motiu de la concessió de la subvenció i en els supòsits previstos en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions. Igualment es perdrà el dret al cobrament de la subvenció i procedirà el reintegrament dels fons percebuts si la subvenció és destinada a la realització d'una activitat o al compliment d'una finalitat prohibida en el títol VI de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica i per a la convivència en la Comunitat valenciana, de conformitat amb allò que s'ha previst en l'article 41.





Dessetena. Règim de pagament

1. El pagament de les hores addicionals de professorat es realitzarà a través de la nòmina de pagament delegat, tal com estableixen les Lleis anuals de Pressupostos de la Generalitat Valenciana (per a l'exercici 2018, la Llei 22/2017, de 29 de desembre). L'esmentat pagament es realitza prèvia presentació per la titularitat dels centres privats concertats de la documentació laboral i de Seguretat Social justificativa de la variació de la nòmina mensual de pagament delegat, que hauran de presentar al començament de cada curs acadèmic o, en el cas d'existir una variació en la situació laboral del professorat, entre els dies 1 i 3 de cada mes.

2. El pagament de les ajudes econòmiques en concepte de subvenció destinades al desenvolupament d'actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora, s'ajustarà al que disposa l'article 34 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i l'article 171 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Aquest pagament es farà efectiu quan es justifique la totalitat de la subvenció concedida i s'efectuarà al mateix compte que el centre tinga donat d'alta en la conselleria competent en matèria d'educació per a percebre el pagament del concert. No obstant això, amb caràcter previ al pagament de la subvenció, el centre beneficiari haurà d'estar al corrent en el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social i aportar la declaració responsable de no ser deutor per resolució de procediment de reintegrament de subvencions.



Dihuitena. Mètode de comprovació i pla de control

Per a la comprovació material de la realització efectiva de l'activitat, l'existència de la condició o el compliment de la finalitat, s'estableix el pla de control en els termes establits en l'article 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, següent:

1. Per al cas de les ajudes econòmiques en concepte d'hores addicionals de professorat, la Inspecció d'Educació supervisarà la correcta utilització de la totalitat de les hores addicionals de professorat assignades als centres beneficiaris i farà el seu seguiment, constituint aquesta supervisió el pla de control.

2. Per al cas de les ajudes econòmiques en concepte de subvenció, el pla de control de l'activitat subvencionada consistirà en:

a) Un control de tipus administratiu de tota la documentació presentada pels centres beneficiaris. La comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida es farà mitjançant la revisió del compte justificatiu presentat pel centre a l'efecte.



b) Un control sobre el terreny d'una mostra aleatòria representativa dels centres que hagen rebut la subvenció i que comprenga com a mínim el 15 % de la quantitat total subvencionada.

3. El termini per a presentar la justificació de la subvenció a la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa en els termes que es descriuen en els punts següents, serà des de l'endemà de la data de la publicació de la resolució d'adjudicació de la subvenció, fins a la data de tancament de l'exercici pressupostari.



La titularitat del centre haurà de presentar a la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa, als efectes de compte justificatiu, la documentació següent:

a) Memòria econòmica justificativa del cost de les activitats subvencionades que contindrà:

1r. La relació classificada de les despeses de l'activitat amb identificació del creditor i del document, el seu import, la data d'emissió, la data de pagament i el document justificatiu del seu pagament. Tota la facturació haurà d'estar datada en el període comprés entre l'1 de setembre del curs escolar corresponent i la data de justificació establida per a cada convocatòria.

2n. Les factures o documents de valor probatori equivalent amb validesa en el tràfic jurídic mercantil o amb eficàcia administrativa incorporats en la relació anteriorment citada.

b) Document de la titularitat del centre en què es faça constar que s'estan desenvolupant les actuacions adreçades a l'alumnat de compensació educativa, a la reducció de l'abandonament escolar i altres actuacions o programes inclosos en el Pla d'actuació per a la millora.

c) Certificats de trobar-se al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, en els mateixos termes que els requerits en la base tercera d'aquest mateix annex.

Tots els documents que s'aporten es remetran telemàticament a través de les vies digitals que la Conselleria competent en matèria d'Educació establisca a aquest efecte en cada convocatòria, de conformitat amb el que preveu l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



La quantitat justificada serà com a mínim igual a l'ajuda concedida.



La falta de justificació és una infracció greu segons l'article 57 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i serà sancionada segons la legislació vigent.



Denovena. Reintegrament de la subvenció

1. Quan el reintegrament es referisca a les hores addicionals de professorat percebudes indegudament a través de la nòmina de pagament delegat, la direcció general competent en matèria de centres privats concertats iniciarà el corresponent procediment, prèvia audiència de l'interessat, per al reintegrament amb càrrec a l'apartat d'altres despeses del mòdul de concerts educatius previst en la corresponent Llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana.

2. En el cas de l'ajuda econòmica en concepte de subvenció:

El centre receptor reintegrarà la quantitat percebuda indegudament i l'exigència de l'interés de demora des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acorde el reintegrament, en els casos següents:

a) Obtenció de la subvenció falsejant les condicions requerides per a això o ocultant aquelles que ho hagueren impedit.

b) Incompliment de l'activitat i no-adopció del comportament que fonamenten la concessió de la subvenció.

c) Incompliment de l'obligació de justificació o la justificació insuficient en els termes que estableix l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en els terminis assenyalats per a cada convocatòria.

d) Incompliment de l'obligació d'adoptar les mesures de difusió contingudes en la lletra h) de la base setzena d'aquest mateix annex.



e) Resistència, excusa, obstrucció o negativa a les actuacions de comprovació i control financer previstes en els articles 14 i 15 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, així com l'incompliment de les obligacions comptables, registrals o de conservació de documents quan d'això se'n derive la impossibilitat de verificar l'ús donat als fons percebuts, el compliment de l'objectiu, la realitat i la regularitat de les activitats subvencionades.

f) Incompliment de qualssevol de les condicions i obligacions imposades als beneficiaris amb motiu de la concessió de la subvenció previstes en cada convocatòria.

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per part d'altres administracions o ens públics o privats, la suma de les quals supere el cost de l'activitat subvencionable, donarà lloc a la modificació de la resolució de concessió, reduint-se la subvenció en la quantia que supere el cost dels serveis de conformitat amb l'article 37.1 lletra g) de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

El beneficiari haurà d'efectuar el reintegrament per mitjà d'una transferència bancària o xec nominatiu a favor de la conselleria competent en matèria d'hisenda de la Generalitat per l'import resultant de les quantitats sobrants per qualssevol de les causes enumerades en aquest article. La còpia de la transferència bancària o el xec nominatiu hauran de ser remesos a la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa per al seu coneixement o tramitació.

El procediment de reintegrament de les quantitats indegudament percebudes serà iniciat per la direcció general competent en matèria d'innovació i qualitat educativa, la qual notificarà a l'interessat l'import de la subvenció que ha de ser reintegrat a la Generalitat, l'obligació que ha resultat incomplida pel centre i la motivació que justifica el reintegrament. El procediment haurà de garantir la preceptiva audiència a la persona interessada abans de dictar la resolució definitiva. Aquesta serà notificada igualment a l'interessat i tindrà naturalesa de liquidació definitiva a aquest efecte del còmput del cobrament del deute en període voluntari de recaptació.



Vintena. Règim d'infraccions i sancions

El règim sancionador en les ajudes econòmiques regulades en aquesta ordre serà l'establit en el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

Mapa web