Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 23/2016, de 27d'octubre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes per al foment de les empreses cooperatives i de les societats laborals, i de l'ocupació en aquestes, a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7907 de 31.10.2016
Número identificador:  2016/8598
Referència Base de Dades:  008121/2016
 



ORDRE 23/2016, de 27d'octubre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les ajudes per al foment de les empreses cooperatives i de les societats laborals, i de l'ocupació en aquestes, a la Comunitat Valenciana. [2016/8598]

ÍNDEX



Preàmbul

Capítol I. Disposicions generals

Article 1. Objecte, àmbit d'aplicació i convocatòria de les ajudes

Article 2. Entitats beneficiàries i despeses subvencionables

Article 3. Sol·licitud de subvencions

Article 4. Documentació que s'haurà d'adjuntar a les sol·licituds



Article 5. Criteris per a la concessió

Article 6. Procediment de concessió

Article 7. Concessió de la subvenció

Article 8. Resolució d'incidències i control de les ajudes

Article 9. Obligacions de les beneficiàries

Article 10. Justificació de la subvenció

Article 11. Quantia i concurrència de les ajudes

Article 12. Minoració i resolució de les ajudes concedides

Article 13. Cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea



Capítol II. Actuacions subvencionables

Article 14. Actuacions subvencionables

Article 15. Incorporació de desocupats com a socis treballadors o socis de treball a cooperatives i societats laborals

Article 16. Subvencions a la inversió

Article 17. Prestació d'assistència tècnica

Article 18. Subvencions per a despeses de constitució de noves cooperatives o societats laborals

Article 19. Quantia de les subvencions

Article 20. Documentació específica per a cada classe d'ajuda i subvenció

Article 21. Pagament de la subvenció

Capítol III. Criteris de valoració de les sol·licituds i acreditació dels mèrits corresponents

Article 22. Valoració i puntuació màxima

Article 23. Creació d'ocupació indefinida

Article 24. Implementació de polítiques en matèria d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones i participació de dones en els òrgans de direcció i administració de la sol·licitant

Article 25. Contribució a la integració laboral de persones amb dificultats d'accés al mercat de treball, en els 24 mesos anteriors a la data de la sol·licitud

Article 26. Realització d'activitats en el marc dels nous filons d'ocupació definits per la Unió Europea

Article 27. Desenvolupament de projectes d'I+D+I

Article 28. Realització, en els dotze mesos anteriors a la sol·licitud, de balanços, auditories o informes, no preceptius, de caràcter economicosocial, mediambiental, o de sostenibilitat de l'activitat de l'empresa



Article 29. Incidència, en els dotze mesos anteriors a la sol·licitud o en l'exercici econòmic precedent, de l'activitat econòmica de la sol·licitant en l'exercici de l'activitat de les empreses de destacat caràcter social

Article 30. Contribució de la sol·licitant a la millora del medi ambient

Article 31. Utilització per la sol·licitant de productes procedents del comerç just

Article 32. Participació dels treballadors de l'empresa en les decisions i resultats d'aquesta

Article 33. Subvencions per a la inversió. Puntuació addicional

Disposicions addicionals

Primera. Finançament

Segona. Definició de PIME

Tercera. Definició de persona amb discapacitat o diversitat funcional

Quarta. Habilitació competencial

Disposició derogatòria

Única. Derogació de l'Ordre 35/2012, de 22 de juny

Disposició transitòria

Única. Convocatòries anteriors

Disposició final

Única. Entrada en vigor





PREÀMBUL



Dins del teixit empresarial valencià, destaquen per la seua importància quantitativa i qualitativa les empreses d'economia social. Els estudis demostren que, precisament, aquest tipus d'empreses i els emprenedors que les formen i sustenten constitueixen un dels principals motors per a dinamitzar l'economia, crear empreses inclusives i generar ocupació. També ha quedat acreditada la seua capacitat de resistència enfront de les crisis econòmiques.

Per això, i especialment en la conjuntura econòmica actual, és convenient que des de les administracions públiques es potencie i es facilite la iniciativa empresarial a través d'empreses d'economia social i treball en comú, així com l'establiment d'un entorn que promoga la cultura emprenedora i que vetle per la creació, desenvolupament, consolidació i continuïtat dels projectes empresarials d'economia social generadors d'ocupació i de valor afegit de transcendència social.



El suport a la iniciativa emprenedora, al desenvolupament empresarial i a la creació d'ocupació és la lògica comuna que vertebra el conjunt de mesures posades en marxa per la Generalitat per a revertir la greu situació laboral generada per l'actual crisi econòmica i els excessos del model productiu prevalent. A aqueixa tasca se sumen, des de la consideració singular de les empreses de l'economia social com un vessant empresarial especialment sorgit per a la satisfacció de les necessitats socials més pròximes a les persones i orientat a consolidar i disseminar el valor generat per les empreses, les ajudes les bases reguladores de les quals s'aproven per mitjà d'aquesta ordre, bases que, encara que desenvolupen ajudes que compten amb una dilatada tradició, contribueixen a la seua adaptació a les noves circumstàncies i, molt especialment, a dotar les ajudes d'un impuls renovat que les situe en un primer pla en la consideració dels nous projectes empresarials i en la satisfacció de les necessitats d'ocupació, inserció social i desenvolupament professional de les persones joves.

Mitjançant l'Ordre 35/2012, de 22 de juny, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació (DOCV 6812, 6 de juliol), es van aprovar les bases reguladores per a la convocatòria d'incentius econòmics destinats al foment de l'ocupació per a socis en cooperatives i societats laborals, així com per a assistències tècniques i inversions en les empreses esmentades, i es van convocar per a l'exercici 2012. Les dites bases van ser parcialment modificades per mitjà de la disposició addicional tercera de l'Ordre 33/2013, de 19 de setembre, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació (DOCV 7119, 26 de setembre).

L'experiència en l'aplicació de les bases, així com la preceptiva adaptació d'aquestes a les disposicions de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i al Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352, 24.12.2013), aconsellen procedir a la seua modificació a fi de millorar-ne el coneixement i la comprensió per les empreses destinatàries i per la resta d'operadors jurídics cridats a aplicar-les.



A més, s'han ampliat els límits d'edat per a les ajudes a les persones joves i s'ha incorporat a aquesta regulació una nova modalitat d'ajuda, destinada a impulsar la creació d'empreses noves d'economia social, facilitant-los subvencions per a fer front a les despeses associades a la constitució i el registre de la nova empresa i a l'obertura dels seus locals o centres de treball.

D'altra banda, per a la millor aplicació pràctica del principi de concurrència competitiva entre les sol·licituds formulades i per a la valoració preferent d'aquestes des de l'òptica de la transcendència que té l'activitat de les empreses beneficiàries per a l'ocupació i la generació de benestar i cohesió social en la comunitat en què les dites empreses actuen, resulta necessari modificar els criteris de valoració que han de servir per a resoldre el procediment de concurrència competitiva a què les ajudes s'ajusten i, conseqüentment, dictar noves regles per a l'aplicació dels criteris de valoració continguts en l'article 5, que es detallen en el capítol III.

Per tot això, en compte de modificar en els punts necessaris la regulació anterior, s'ha optat per substituir-la per complet per unes noves bases reguladores de les ajudes, la qual cosa servirà per a facilitar-ne el coneixement i l'aplicació, tant per la mateixa Administració com per les empreses destinatàries de les ajudes i la resta d'operadors jurídics i econòmics interessats; amb aquesta finalitat, es deroguen expressament les bases aprovades per la dita Ordre 35/2012, de 22 de juny, i se substitueixen per les que es contenen en aquesta disposició, que regiran per a les convocatòries que es produïsquen des de la seua entrada en vigor.



La regulació que s'estableix en les bases aprovades per mitjà d'aquesta ordre s'estructura en tres capítols: el primer conté les bases d'aplicació general a totes les ajudes previstes en l'ordre; el segon estableix i regula les concretes accions subvencionables, i dedica els articles 14 al 21 a les distintes actuacions que poden ser-ho, i assenyala, d'altra banda, les concretes modalitats d'ajuda susceptibles de ser cofinançades amb fons procedents de l'Estat, a través del ministeri o l'organisme estatal amb competències en la matèria, per formar part les dites actuacions de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació, a través dels corresponents plans anuals de política d'ocupació. Finalment, el capítol tercer desenvolupa els criteris de valoració aplicables a les sol·licituds formulades.

En l'elaboració d'aquestes bases s'ha seguit el procediment establit en l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions; tot complint-se les previsions de la llei indicada relatives a la forma i el contingut de les bases reguladores i, també, molt especialment, el que estableix el Decret 147/2007, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques. Així mateix, han sigut consultades la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i les entitats associatives de les societats laborals que operen a la Comunitat Valenciana, i s'han emés els preceptius informes sobre la legalitat, necessitat i oportunitat del contingut d'aquesta ordre i sobre l'estimació de la despesa en què pot incórrer l'Administració per a portar-la a efecte, de conformitat amb l'article 39.2 del Decret 24/2009, per remissió als articles 42.2 i 43.1.a) de la Llei 5/1983, del Consell.



En virtut d'això, en compliment del que s'ha establit en els articles 9 i 17 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, i fent ús de les facultats que em confereixen l'article 28 de la Llei 5/1983, del Consell, i els articles 160 2 b) i 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu tal com estableix l'article 43.1.f de la Llei 5/1983, del Consell,





ORDENE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte, àmbit d'aplicació i convocatòria de les ajudes

1. Aquesta ordre té com a objecte regular la concessió de subvencions dirigides a fomentar la constitució de les empreses cooperatives i les societats laborals en el territori de la Comunitat Valenciana; a fomentar la incorporació de persones desocupades com a sòcies indefinides, treballadores o de treball, en les dites empreses, siguen preexistents o de nova constitució; a donar suport a l'adquisició de la condició de persona sòcia de les persones treballadores amb contracte de treball de caràcter temporal en la mateixa cooperativa o societat laboral en què s'integren com a sòcies indefinides i, així mateix, a donar suport al desenvolupament de projectes d'inversió productiva i de modernització d'aquest tipus d'empreses de l'economia social, per mitjà de la millora de la seua competitivitat, i facilitar així la seua consolidació.

2. Les ajudes regulades en aquesta ordre es concediran únicament a cooperatives i societats laborals per a actuacions realitzades en centres de treball ubicats en el territori de la Comunitat Valenciana, amb independència del lloc del seu domicili social o del registre en què les dites entitats figuren inscrites.

3. Les ajudes que es concedisquen a l'empara de la present ordre tindran la consideració de subvencions públiques i la seua concessió es tramitarà amb subjecció al règim de concurrència competitiva a què es refereixen l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i els articles 164 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions

4. En compliment del que preveu l'article 23.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i de l'article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i d'acord amb el que establisca la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici corresponent, mitjançant una resolució dictada per la persona titular de la conselleria competent en matèria d'economia social, que serà publicada en extracte en el DOGV, es convocaran les ajudes regulades per aquesta ordre, i faran públics les línies de crèdit i l'import global màxim destinat, en el corresponent exercici, a la concessió de les ajudes previstes en aquesta, sense perjudici que hi poguera resultar incrementat en funció de les disponibilitats pressupostàries. La convocatòria podrà preveure, així mateix, la concessió de subvencions sense necessitat de nova convocatòria, en els casos en què ho autoritza l'article 58 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.



5. Només es podran sol·licitar les ajudes de caràcter plurianual regulades en l'article 16.4, lletra g, quan expressament s'establisca aquesta possibilitat en la convocatòria del corresponent exercici pressupostari, i en aquest cas caldrà ajustar-se al que es disposa respecte d'això en l'article 40 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

6. En la Base de Dades Nacionals de Subvencions, que pot consultar-se en la pàgina web de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat http://www.pap.minhap.gob.es/bdnstrans/, es publicaran les convocatòries d'aquestes subvencions, així com, quan corresponga, de les subvencions concedides a l'empara d'aquestes; tot això, en els termes i amb el contingut i l'abast establits en l'article 20 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 2. Entitats beneficiàries i despeses subvencionables

1. Podran acollir-se a les subvencions previstes en aquesta ordre:

a) Les cooperatives i societats laborals per a l'actuació d'incorporació, amb caràcter indefinit, com a socis treballadors o socis de treball en cooperatives o societats laborals de desocupats o de treballadors amb contracte de treball de caràcter temporal en la mateixa cooperativa o societat laboral en què s'integren com a socis.

b) Les cooperatives i les societats laborals que acrediten un increment net dels llocs de treball corresponents a socis treballadors o de treball en els últims 36 mesos anteriors a la data de la sol·licitud, per a les actuacions vinculades a la inversió.

També podran sol·licitar aquesta ajuda les cooperatives amb socis treballadors o de treball i les societats laborals que, en el mateix període de 36 mesos, acrediten un increment net del nombre de treballadors no socis amb contracte indefinit, sempre que els contractes corresponents als dits treballadors tinguen data anterior en tres o més mesos a la data en què es presente la sol·licitud de l'ajuda.

c) Les cooperatives de treball associat i les societats laborals per a les actuacions de prestació d'assistència tècnica que s'hagen realitzat íntegrament en l'exercici.

d) Les cooperatives de treball associat o que compten amb persones sòcies treballadores i les societats laborals per a determinades despeses corrents vinculades a la seua constitució i posada en marxa, segons s'estableix en l'article 18.

2. Amb caràcter general, les sol·licitants hauran de reunir els requisits següents:

a) Estar legalment constituïdes i inscrites. S'entendrà com a data d'inscripció la de l'assentament de presentació en el registre públic corresponent, sempre que la inscripció es produïsca dins del termini de validesa del dit assentament.

b) No estar sotmesa a cap de les prohibicions arreplegades en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

c) Estar al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.

d) No haver sigut sancionades, mitjançant una resolució ferma, amb la pèrdua de la possibilitat d'obtenir subvencions.

3. Despeses subvencionables. Seran subvencionables les despeses que de manera indubtable responguen a la naturalesa de l'activitat subvencionada i que s'hagen, efectivament, pagat en el període a què es referisca cada convocatòria amb anterioritat a la finalització del període de justificació determinat en l'article 10. En tot cas, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 31, apartats tres, quatre, cinc, set, huit i nou de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



4. Respecte de l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA):

a) Si l'entitat sol·licitant només realitza operacions declarades exemptes, en virtut del que disposa l'article 20.1 de la Llei 37/1992, de 28 de desembre, de l'Impost sobre el Valor Afegit, es podrà justificar íntegrament a càrrec de la subvenció concedida l'IVA suportat.

b) Si l'entitat sol·licitant realitza també operacions no declarades exemptes, només podrà justificar a càrrec de la subvenció concedida l'IVA suportat no deduïble derivat d'aqueixes operacions, per aplicació del percentatge de prorrata que li corresponga.

5. Les despeses subvencionables que es justifiquen es correspondran amb els costos reals efectivament pagats pels beneficiaris abans de la data de presentació de la justificació; no podran superar-ne el valor de mercat, de conformitat amb el que estableix l'article 170 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, i hauran de ser justificats per mitjà de factures originals totalment pagades, certificats d'obra, si és el cas, o altres documents comptables de valor probatori equivalent.



6. En el cas que la subvenció s'haja concedit per a despeses d'abast plurianual, la justificació d'aquesta es farà, per a cada anualitat subvencionada, de conformitat amb el que estableixen els anteriors apartats d'aquest article i amb allò expressament determinat en la corresponent resolució de concessió de l'ajuda.



Article 3. Sol·licitud de subvencions

1. Les sol·licituds per a l'obtenció de les ajudes regulades en aquesta ordre es presentaran per via telemàtica accedint a la seu de la Generalitat https://sede.gva.es o a la guia PROP. La sol·licitud telemàtica, una vegada processada i obtingut el codi de presentació, haurà d'imprimir-se i presentar-se en qualssevol dels registres d'entrada dependents de la conselleria competent en matèria d'economia social, sense perjudici del que estableix la legislació en matèria de procediment administratiu.



2. La presentació de la sol·licitud comportarà l'autorització perquè, en el cas de ser concedida l'ajuda sol·licitada, l'empresa sol·licitant siga inclosa en la llista pública de beneficiaris prevista en l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en les publicacions que l'òrgan concedent haja de difondre en aplicació del que estableix l'article 9 de la Llei 2/2015, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, i en l'article 7, apartat 2, lletra d del Reglament (CE) 1828/2006, de la Comissió, de 8 de desembre de 2006.





Article 4. Documentació que s'haurà d'adjuntar a les sol·licituds

1. Sense perjudici de la documentació que, per a cada tipus d'ajuda, específicament s'establisca en el corresponent article, les sol·licituds hauran d'anar acompanyades de la documentació general següent:

a) Targeta d'identificació fiscal de la sol·licitant.

b) Escriptura de constitució de l'entitat, a la qual s'adjuntaran els seus estatuts vigents.

c) Document nacional d'identitat de la persona o persones físiques que subscriguen la sol·licitud en nom de l'empresa sol·licitant. La persona o persones físiques que tinguen la representació de l'entitat sol·licitant podran autoritzar expressament que l'òrgan concedent obtinga de manera directa, a través de certificats telemàtics, l'acreditació d'identitat de les dites persones.

d) Llevat que la capacitat de representació es preveja en els estatuts de l'entitat, escriptura de poder, suficient i subsistent per a actuar davant de l'Administració pública en el procediment de concessió de subvencions i ajudes públiques, de la persona o persones físiques que actuen en nom i representació d'una persona jurídica en la subscripció de la sol·licitud. Quan la representació s'haja conferit amb caràcter mancomunat, la sol·licitud haurà de subscriure's conjuntament per les persones que, de conformitat amb el que disposa el títol que els concedisca facultats mancomunades, puguen representar vàlidament la sol·licitant.



e) Declaració subscrita per la representació legal de l'entitat, amb referència a la data de la sol·licitud, d'estar al corrent en el compliment de les obligacions registrals o d'una altra índole que impose a l'entitat sol·licitant la legislació específica d'aplicació a aquesta, segons es tracte d'una cooperativa o d'una societat laboral. Expressament, es farà constar que l'entitat, en cas de comptar amb treballadors per compte d'altri, no sobrepassa els límits legals de contractació d'aquests treballadors o que ha obtingut l'oportuna autorització per l'excés.



f) Dades de domiciliació bancària, segons model facilitat a aquest efecte (model de domiciliació bancària), que es presentaran, necessàriament, en dos exemplars originals, de conformitat amb el que estableix l'article 5 de l'Ordre 18/2011, de 17 de juny, de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Ocupació.

g) Memòria i formulari de criteris de valoració, segons model, en relació amb l'activitat objecte de la subvenció, que haurà d'arreplegar les circumstàncies que concórreguen en el projecte d'entre les indicades en l'article 5 i en els articles 22 a 33, i que permeten aplicar els criteris de valoració que serviran de base a la concessió de la subvenció. La falta d'ompliment de qualsevol dels apartats de la dita memòria serà valorada atorgant zero punts al corresponent criteri.



h) Documentació acreditativa que la sol·licitant està al corrent del compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social als efectes de ser beneficiària de subvencions públiques, la vigència de la qual s'estenga, almenys, cinc mesos comptats des de la data de la presentació.

L'entitat sol·licitant podrà autoritzar que l'òrgan concedent obtinga de manera directa, a través de certificats telemàtics, l'acreditació de les circumstàncies previstes en els articles 18 i 19 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, referits al compliment d'obligacions tributàries i compliment d'obligacions amb la Seguretat Social, respectivament, i en aquest cas el sol·licitant no haurà d'aportar el corresponent certificat. Si la sol·licitant hi denega el seu consentiment, haurà d'aportar el certificat o certificats corresponents en els termes que preveu el reglament esmentat.

Sense perjudici d'allò que s'ha expressat en l'anterior paràgraf, en el cas en què l'entitat no compte amb personal soci o treballador que haja de donar d'alta en el règim general de la Seguretat Social o en l'especial que, si és el cas, corresponga, l'empresa sol·licitant presentarà, necessàriament, una declaració referida al dit aspecte degudament subscrita per la seua representació legal, a la declaració de la qual adjuntarà el document expedit per la Seguretat Social en què conste que l'entitat no figura inscrita com a ocupadora.



Les entitats que gaudisquen d'alguna exempció tributària presentaran la documentació que acredite la concessió efectiva de l'excepció 'esmentada o, si és el cas, manifestaran la norma o normes que els concedeixen aquesta exempció. De la mateixa manera, s'acreditarà la impossibilitat de recuperació o compensació dels impostos indirectes, en el cas que la sol·licitant pretenga que la subvenció s'estenga, totalment o parcialment, als que no puga recuperar o compensar.

i) Declaració en què es facen constar les subvencions o ajudes obtingudes o sol·licitades per a la mateixa finalitat o, si és el cas, una declaració expressa de no haver-les sol·licitat.

j) Declaració responsable de la sol·licitant acreditativa del compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, d'estar exempta de la dita obligació.

k) Acreditació de no estar sotmesa a cap de les prohibicions arreplegades en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, que haurà d'efectuar-se segons el que disposa l'apartat 7 de l'article esmentat, segons model normalitzat.



l) Quan l'import de la despesa subvencionable siga igual o superior a la quantia de 50.000 euros de cost per execució d'obra, o de 18.000 euros en el supòsit d'adquisició d'edificis o terrenys, subministrament de béns d'equip o prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica, la sol·licitant haurà d'adjuntar un mínim de tres ofertes de diferents proveïdors, emeses amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servei o l'entrega del bé; llevat que, per les especials característiques de les despeses subvencionables, no hi haja al mercat suficient nombre d'entitats que el subministren o presten. L'elecció entre les ofertes presentades, que hauran d'aportar-se amb la sol·licitud de la subvenció, es farà d'acord amb criteris d'eficiència i economia, i s'haurà de justificar expressament en una memòria l'elecció quan no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa.



m) De conformitat amb allò que s'ha establit per a les subvencions de minimis en el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352, de 24.12.2013), la sol·licitant haurà d'aportar una declaració expressa referida a les ajudes de minimis rebudes en l'exercici actual i en els dos precedents, o que no se li ha concedit cap ajuda de minimis, així com de les ajudes d'aquesta naturalesa que hagen sol·licitat en l'exercici i que, en la data de la sol·licitud, estiguen pendents de resoldre.

2. L'entitat sol·licitant haurà de declarar per escrit davant de l'òrgan gestor de les ajudes sol·licitades, en el termini de 15 dies computat des de la data en què li siga concedida la subvenció o realitze noves sol·licituds d'ajudes, les noves situacions que puguen produir-se respecte a les circumstàncies a què es refereixen les declaracions exigides en les lletres e, g, i, j i m de l'apartat anterior. L'omissió d'aquesta comunicació serà causa de denegació de la subvenció sol·licitada o, si és el cas, donarà lloc a la resolució de la subvenció ja concedida, amb els efectes assenyalats en l'article 12.

3. Quan la sol·licitud no reunisca els requisits assenyalats en aquesta ordre o els establits amb caràcter general en la llei general de subvencions esmentada o en la legislació en matèria de procediment administratiu, o no s'hi adjunte la documentació que haja d'acompanyar la sol·licitud d'acord amb la present ordre, es requerirà a l'interessat que en el termini, màxim i improrrogable, de 10 dies esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa així, es considerarà que ha desistit de la seua petició, amb la resolució prèvia, que haurà de ser dictada en els termes que establisca la legislació en matèria de procediment administratiu.

4. Documents presentats amb anterioritat. En el cas que els documents que han d'acompanyar la sol·licitud de concessió de les ajudes ja estiguen en poder de qualsevol òrgan de l'Administració actuant, el sol·licitant podrà acollir-se, si és el cas, al que estableix la legislació en matèria de procediment administratiu.

5. Sempre que en aquesta ordre no s'especifique una altra cosa, tant la documentació general a què es refereix aquest article com la que, si és el cas, exigisquen la resta dels articles, es presentarà acompanyada d'una còpia prèviament compulsada.

6. Llevat que es determine una altra cosa en aquesta ordre, les sol·licituds, memòries i la resta de declaracions que hagen de presentar-se segons un formulari establit a aquest efecte, es presentaran utilitzant-hi els models que poden obtenir-se en l'apartat dedicat a les ajudes concretes de què es tracte, dins de l'adreça web de la Generalitat: https://sede.gva.es i en la guia PROP.



Article 5. Criteris per a la concessió

1. Per a determinar la concessió i l'import de les subvencions, es tindran en compte els criteris de valoració següents:

a) Creació d'ocupació indefinida per a persones sòcies, generada en els 12 mesos anteriors a la data de la sol·licitud, amb especial consideració de l'ocupació de dones.

b) Implementació de polítiques en matèria d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones i participació de dones en els òrgans de direcció i administració de la sol·licitant. Així mateix, es valorarà l'existència de polítiques de conciliació de la vida laboral i familiar en l'empresa sol·licitant.

c) Contribució a la integració laboral, en els 24 mesos anteriors a la sol·licitud, de persones amb dificultats d'accés al mercat de treball.



A aquests efectes, s'entendrà per persones amb dificultats d'accés al mercat laboral les persones amb diversitat funcional amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %; les persones joves desocupades d'edat entre 16 i 30 anys; les persones immigrants; les persones desocupades majors de 45 anys; les persones joves, majors de 18 anys i menors de 25, que hagen estat subjectes en els dos anys anteriors al sistema de protecció i al sistema judicial de reforma; les persones en situació o risc d'exclusió social; les dones contractades dins dels 36 mesos següents al naixement, adopció o acolliment d'un fill, i les persones que hagen obtingut la condició de refugiades.



d) Realització d'activitats en el marc dels nous filons d'ocupació definits per la Unió Europea.

e) Desenvolupament de projectes d'I+D+I.

f) Realització de balanços, auditories o informes, no preceptius, de caràcter economicosocial, mediambiental, o de sostenibilitat de l'activitat de l'empresa.

g) Incidència, en els 12 mesos anteriors a la sol·licitud o en l'exercici econòmic precedent, de l'activitat econòmica de la sol·licitant en l'exercici de l'activitat de les empreses de destacat caràcter social. A aquests efectes s'entendrà per tals els centres especials d'ocupació, empreses d'inserció, cooperatives reconegudes oficialment com a no lucratives, i fundacions, associacions i altres entitats sense ànim de lucre declarades d'utilitat pública.

h) Contribució de la sol·licitant a la millora del medi ambient.

i) Utilització per la sol·licitant de productes procedents del comerç just.

j) Participació dels treballadors de l'empresa en les decisions i resultats d'aquesta.

2. Els anteriors criteris, excepte el criteri a) tindran la mateixa importància, i es valorarà cada criteri de 0 a 10 punts, amb independència de l'ordre en què figuren arreplegats. El criteri a) es valorarà de 0 a 20 punts.

3. No obstant això precedent, per al cas de subvencions a la inversió, la comissió de valoració establida en l'article 6 podrà atorgar una puntuació addicional de fins a 10 punts, en atenció al fet que el projecte d'inversió materialitze acords d'intercooperació en projectes comuns a desenvolupar entre empreses d'economia social.

4. Podrà prescindir-se de la fixació d'un ordre de prelació entre les sol·licituds presentades que reunisquen tots els requisits establits, en el cas que el crèdit consignat en la corresponent convocatòria fóra suficient per a atendre totes les ajudes sol·licitades una vegada finalitzat el termini de presentació. En aquest supòsit, la resolució de concessió de cada una de les ajudes podrà adoptar-se a partir de la data en què quede completat el corresponent expedient.



Article 6. Procediment de concessió

1. El procediment per a la concessió d'aquestes subvencions es tramitarà amb subjecció al règim de concurrència competitiva a què es refereixen l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i els articles 164 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

2. El procediment s'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria pública aprovada mitjançant una resolució dictada per la persona titular de la conselleria que tinga assignades les competències en matèria de foment de l'economia social, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

3. L'ordenació i la instrucció del procediment correspondrà a la direcció general competent en matèria de foment de l'economia social per al cas dels expedients d'ajudes de suport a la inversió per cooperatives de treball associat i societats laborals establides en l'article 16, i correspondrà a la direcció territorial de la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social, de la província del domicili social o centre de treball de la sol·licitant, quan es tracte de les ajudes de suport a la incorporació de socis, de les ajudes per a assistència tècnica i de les previstes en aquesta ordre per a la creació d'empreses d'economia social, regulades en els articles 15, 17 i 18, respectivament.



4. Una vegada efectuat l'examen de les sol·licituds, aquestes seran sotmeses a informe de l'òrgan col·legiat previst en l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, que estarà integrat pels membres següents:

a) Per als expedients d'ajudes de suport a la inversió:

President/a: la persona titular de la subdirecció general competent en matèria de foment de l'economia social.

Vocal: la persona titular del servei competent en matèria de foment de l'economia social, en els serveis centrals.

Vocal secretari/ària: la persona titular de la secció competent en matèria de foment de l'economia social en els serveis centrals.

b) Per a les restants ajudes regulades en aquesta ordre:

President/a: la persona titular del servei territorial, de València, competent en matèria de foment de l'economia social.

Vocal: la persona titular del servei territorial, de Castelló, competent en matèria de foment de l'economia social.

Vocal secretari/ària: la persona titular del servei territorial, d'Alacant, competent en matèria de foment de l'economia social.

En ambdós casos, el règim jurídic del dit òrgan col·legiat serà l'establit en la legislació en matèria de procediment administratiu.



El dit òrgan col·legiat assignarà a cada una de les sol·licituds una puntuació, de conformitat amb els criteris de l'article 5 i les regles de valoració contingudes en el capítol III.

5. L'Administració podrà demanar a l'entitat sol·licitant l'aportació addicional d'altres documents o dades aclaridores que considere necessaris per a resoldre millor la sol·licitud presentada.

6. Excepcionalment, l'òrgan competent per a la concessió de la subvenció podrà procedir al prorrateig, entre els beneficiaris d'aquestes, de l'import global màxim destinat a la subvenció de les corresponents actuacions, sempre que el dit prorrateig obeïsca a causes degudament acreditades i justificades i li haja sigut proposat per l'òrgan col·legiat a què, d'acord amb el present article, correspon valorar les sol·licituds presentades.

7. La concessió d'aquestes subvencions estarà supeditada, en tot cas, al compliment dels requisits establits en l'article 9.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 7. Concessió de la subvenció

1. La competència per a resoldre les sol·licituds formulades correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social. No obstant això, s'efectuen les delegacions següents:

a) Es delega en els titulars de les direccions territorials de la indicada conselleria, la competència per a resoldre els expedients d'ajudes de suport a la incorporació de socis, per a assistència tècnica i per a la creació d'empreses establides en els articles 15, 17 i 18, així com la competència per a la disposició del crèdit, el reconeixement de l'obligació i la proposta de pagament, en relació amb els programes d'ajudes anteriorment mencionats. Així mateix, se'ls delega la facultat d'acordar la minoració, revocació, resolució o reintegrament de les corresponents resolucions de concessió dictades fent ús de la dita delegació, i també per a aprovar la concreció del corresponent pla de control de les subvencions mencionades.

b) Es delega en el titular de la direcció general competent en matèria de foment de l'economia social, la competència per a resoldre els expedients d'ajudes de suport a la inversió realitzada per cooperatives de treball associat i societats laborals establides en l'article 16, Així mateix, se li delega la facultat d'acordar la minoració, revocació, resolució o reintegrament de les corresponents resolucions de concessió dictades fent ús de la dita delegació i la d'aprovar el pla de control relatiu a les subvencions mencionades.

c) Es delega, de la mateixa manera, en els titulars de les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social i en el titular de la direcció general competent en la dita matèria, la competència per a ampliar els terminis relacionats amb la presentació o correcció de justificacions, reformulació de sol·licituds inicials i per a resoldre totes les incidències que es produïsquen al llarg dels procediments dels respectius programes d'ajudes.

d) Així mateix, es delega en la persona titular de la direcció general competent en matèria de foment de l'economia social, la competència per a dictar la resolució de trasllat de les quanties que hagen d'incorporar-se al finançament de convocatòries que es tramiten en règim de convocatòria oberta, en els casos en què es preveja en aquesta ordre i en la corresponent convocatòria de l'exercici, de conformitat amb el que disposa l'article 59 del Reglament de la Llei General de Subvencions, i la competència per a dictar les resolucions d'aprovació de reajustaments d'anualitats.

En les resolucions adoptades per delegació, es farà constar expressament aquesta circumstància.

2. La concessió i quantia de les ajudes regulades en aquesta ordre estarà condicionada, a més del compliment dels requisits que en cada cas s'estableixen, a l'existència de crèdit pressupostari adequat i suficient amb aquest fi, de conformitat amb els pressupostos de la Generalitat per al corresponent exercici i a la seua convocatòria en aquest.



3. De la mateixa manera, les subvencions de caràcter plurianual regulades en l'article 16.4, lletra g, només podran concedir-se en el cas que s'hagen previst expressament en la convocatòria de l'exercici corresponent i amb observança del que estableix l'article 40 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

4. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos a comptar de la finalització del corresponent termini de presentació de sol·licituds.

5. Transcorregut el termini anterior sense que s'haja dictat i notificat una resolució expressa, s'entendrà desestimada la pretensió per silenci administratiu, de conformitat amb el que preveu l'article 55 de la Llei 9/2001, de 27 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d'Organització de la Generalitat Valenciana, i d'acord amb el que disposa l'article 25.5 la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions. Tot això, sense perjudici que subsistisca l'obligació legal de resoldre la petició formulada.

6. Les resolucions que es dicten a l'empara de les corresponents convocatòries esgotaran la via administrativa i es notificaran als interessats ajustant-se al que disposa l'article 26 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

7. La resolució de concessió de les ajudes fixarà expressament la seua quantia i incorporarà, si és el cas, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què ha d'ajustar-se el beneficiari.



8. La resolució, a més de contenir les dades de la sol·licitant o sol·licitants als quals s'haja concedit subvenció, farà constar de manera expressa la desestimació de la resta de sol·licituds, si n'hi ha.



9. Les subvencions a cooperatives i societats laborals previstes en aquesta ordre es concediran, en tot cas, sotmeses al règim de minimis, i s'haurà de fer constar expressament en la resolució de concessió que aquestes tenen el dit caràcter i que es concedeixen a l'empara del Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L 352, 24.12.2013).



Article 8. Resolució d'incidències i control de les ajudes

1. L'òrgan competent per a la concessió de les ajudes regulades en aquesta orde resoldrà les incidències que es produïsquen després de la seua concessió, com ara pròrrogues de terminis, modificacions justificades o qualsevol variació de les condicions particulars de la concessió.



2. L'entitat beneficiària haurà de comunicar la sol·licitud o concessió d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos públics o privats que haguera sol·licitat o obtingut per al mateix projecte o actuació que se subvenciona per mitjà d'aquestes bases.

3. Correspondrà a la direcció general competent en matèria de foment de l'economia social, per si mateixa o a través de les direccions territorials de la conselleria competent, dur a terme la funció de control de les subvencions concedides, així com l'avaluació i el seguiment d'aquest programa d'ajudes.

4. De conformitat amb el que estableix l'article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, l'òrgan competent per a la concessió de cada una de les classes de subvenció regulades en aquesta ordre, establirà, amb caràcter previ a la seua execució, un pla de control per a aquestes, que arreplegarà els aspectes que determina el precepte esmentat. El pla de control s'aprovarà una vegada que finalitze el termini de recepció de sol·licituds de cada una de les classes d'ajudes i, en tot cas, establirà controls sobre el terreny que comprenguen, almenys, un 15 % de les ajudes que es concedisquen en cada categoria de subvencions i que s'estenguen a un mínim del 20 % de la quantia de les subvencions concedides en cada categoria d'ajudes.

5. Per a la realització d'aquestes funcions, s'utilitzaran tots els mitjans que estiguen a disposició de la conselleria competent, fins i tot la contractació amb tercers, i la col·laboració en el marc que corresponga amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social.



Article 9. Obligacions de les beneficiàries

1. Són obligacions de les beneficiàries:

a) Realitzar l'actuació que fonamenta la concessió de l'ajuda o subvenció.

b) Acreditar la realització de l'actuació, així com el compliment dels requisits i les condicions que determinen la concessió de la subvenció i que s'establisquen en la resolució de concessió.

c) Comunicar a la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social, qualsevol modificació que es produïsca respecte a les circumstàncies i condicions tingudes en compte en el moment de la concessió, així com als compromisos i les obligacions assumits per l'empresa beneficiària i, en particular, les relatives al manteniment com a sòcia treballadora o de treball de la persona per la incorporació de la qual es concedeix l'ajuda, per l'actuació regulada en l'apartat 1 de l'article 15.

d) Incorporar en totes les manifestacions de promoció i difusió de les actuacions subvencionades que estan, si és el cas, cofinançades per l'Estat, a través del ministeri o organisme públic que corresponga, la qual cosa es farà constar en publicar les convocatòries d'ajudes o la seua ampliació i, si és procedent, per la Unió Europea, a través d'algun dels seus programes o fons estructurals; d'aquesta circumstància es donarà l'oportuna publicitat a les empreses beneficiàries de les subvencions. En ambdós casos, es faran constar en les corresponents resolucions de concessió les obligacions addicionals a què, per raó de l'origen del finançament de les subvencions, hagen de sotmetre's les empreses beneficiàries, en matèria de transparència, publicitat, comprovació i control de les ajudes, així com sobre compromisos de manteniment de l'ocupació o inversió i d'empresa i de la seua naturalesa jurídica.

e) Sotmetre's a les actuacions de comprovació que efectue l'òrgan concedent, a les de control financer que corresponen a la Intervenció General i els altres òrgans competents en relació amb les subvencions o ajudes concedides, així com a les que puguen efectuar, si és el cas, les institucions amb competències de control sobre les actuacions cofinançades per l'Estat o la Unió Europea, i aportar-hi tota la informació que els siga requerida en l'exercici de les dites actuacions i, en especial, l'acreditació que han comptabilitzat amb la deguda separació la quantitat percebuda en concepte de subvenció, de conformitat amb el que establisquen les normes comptables d'aplicació.

f) Les cooperatives i societats laborals assumiran l'obligació de mantenir, almenys durant dos anys, com a sòcia treballadora o de treball, la persona per la incorporació sociolaboral de la qual es concedisca l'ajuda. En el cas que la dita persona siga baixa, considerant-se també com a tal el fet que quede en situació d'excedència, l'empresa beneficiària estarà obligada a substituir-la per una altra persona sòcia pel període que reste fins a completar els dos anys o a reintegrar les quantitats percebudes, amb els seus interessos de demora, des del moment que es va produir la baixa. La beneficiària haurà de comunicar la dita baixa a la direcció territorial corresponent de la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà del dia en què s'haja produït. La substitució haurà de ser realitzada per una altra persona pertanyent a algun dels col·lectius que puguen ser beneficiaris d'aquestes subvencions per import igual o superior al corresponent a la persona sòcia que ha sigut baixa. Aquesta substitució haurà de fer-se en el termini màxim de tres mesos des de la data en què va ser baixa la persona per la incorporació de la qual es va concedir l'ajuda i haurà de comunicar-se a la direcció territorial corresponent en el termini d'un mes, des de l'endemà del dia en què es porte a efecte.

A la comunicació s'adjuntarà la documentació acreditativa de l'efectiva integració com a sòcia treballadora o de treball de la persona substituta, així com la que acredite les circumstàncies personals i laborals d'aquesta en virtut de les quals reunisca els requisits establits en aquestes bases per a substituir la persona sòcia que haja sigut baixa. No s'admetrà més d'una substitució per a cada sòcia treballadora o de treball subvencionada. L'incompliment d'aquesta obligació donarà lloc a la incoació del corresponent procediment de resolució total o parcial de l'ajuda, amb l'obligació de reintegrar l'import percebut per raó de la incorporació sociolaboral de cada una de les persones que hagen sigut baixa, amb els seus interessos des de la data de la percepció.



El període de temps en què el lloc de treball no haja estat efectivament ocupat, entre la baixa i la substitució, no computarà als efectes del termini establit en aquestes bases per a l'obligació de manteniment de l'ocupació.

g) Mantenir la inversió objecte de la subvenció durant un període mínim de tres anys, des de la data de concessió, excepte béns amortitzables amb període inferior o en el supòsit de grans empreses; en aquest últim cas l'obligació subsistirà, almenys, durant cinc anys. Durant aqueixos mateixos terminis, la inversió no podrà ser transferida a un altre establiment de l'empresa ubicat fora de la Comunitat Valenciana. Si durant els dits terminis, la beneficiària disminuïra el nombre dels seus socis treballadors o de treball o de treballadors indefinits, o la jornada realitzada per aquests, o disminuïra la participació econòmica en l'empresa de les persones sòcies treballadores, la subvenció es reduirà proporcionalment, de conformitat amb les quanties establides com a límit, per raó dels llocs de treball creats, per a les ajudes d'inversió o de la participació en el capital social de les persones treballadores. A aquests efectes, la beneficiària haurà de notificar la disminució produïda en el termini d'un mes des que siga efectiva. La falta del manteniment durant els dits terminis o l'omissió de la comunicació abans assenyalada donaran lloc a la resolució proporcional o total, respectivament, de l'ajuda concedida i l'exigència d'interessos des de la data de la percepció de l'ajuda.

h) Mantenir, durant cinc anys, des del moment de la contractació o incorporació subvencionada, la forma jurídica de l'empresa beneficiària, sense que durant aqueix període puga dissoldre's o incórrer en causa de dissolució, transformar-se en una altra no beneficiària d'aquestes ajudes, ni perdre les condicions o requisits necessaris per a mantenir la seua qualificació com a societat laboral o cooperativa de treball associat o amb persones sòcies de treball. L'incompliment d'aquesta obligació donarà lloc a l'exigència del reintegrament de la subvenció percebuda, amb els seus interessos des de la data de la percepció. En el cas de les beneficiàries que siguen PIME, l'anterior termini serà de tres anys.

i) Facilitar totes les dades i informació, en qüestions relacionades amb les subvencions concedides, que li siguen requerides per la conselleria competent en matèria de foment de l'economia social, així com comunicar a la conselleria les incidències i variacions que es produïsquen en relació amb aquelles.

j) Mantenir-se, durant els terminis abans assenyalats, en el compliment d'obligacions imposades per la legislació específica aplicable a les cooperatives o societats laborals, segons siga procedent, i respectar durant aqueixos mateixos terminis els límits establits per a les dites empreses en relació amb la contractació de treballadors per compte d'altri o, si és el cas, obtenir l'oportuna autorització per a superar-los, quan corresponga. L'incompliment d'aquesta obligació donarà lloc a l'exigència del reintegrament de la subvenció percebuda, amb els seus interessos des de la data de la percepció.

k) Les altres establides en aquesta ordre en relació amb alguna ajuda o subvenció concreta, així com les expressament previstes en la corresponent resolució de concessió.

l) En el cas que la inversió recaiga en béns inscriptibles en un registre públic, haurà de fer-se constar en l'escriptura, quan calga, aquesta circumstància, així com l'import de la subvenció concedida. En tot cas, els dits aspectes hauran de fer-se constar en la inscripció del bé en el registre públic corresponent, tal com estableix l'article 31.4 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

2. A fi de garantir el compliment de l'obligació imposada en la lletra d de l'apartat anterior, dins dels dos mesos següents a la notificació de la resolució de concessió, la beneficiària presentarà davant de la direcció territorial corresponent la comunicació a les persones treballadores la incorporació sociolaboral de les quals haja sigut subvencionada amb fons propis o cofinançats, que l'ajuda concedida a l'empresa s'ha concedit per raó de la incorporació de les dites persones treballadores, així com la quantia de l'ajuda i el percentatge en què l'Estat o la Unió Europea, si és el cas, participa en el seu finançament. A aquests efectes s'utilitzarà el model disponible en l'adreça web de la Generalitat. S'adjuntarà també a la dita comunicació una mostra gràfica acreditativa d'haver publicitat que l'operació objecte de subvenció ha sigut cofinançada per l'Estat o la Unió Europea, bé a través de la pàgina web de l'empresa, bé per mitjà de l'exhibició en les seues instal·lacions de cartells o diplomes acreditatius de la seua participació en un programa cofinançat, bé per mitjà de la menció en les publicacions impreses de la beneficiària, o en qualsevol altra forma que en permeta el coneixement per tercers. A aquests efectes, podrà utilitzar-se el model disponible en l'adreça web abans indicada.

Així mateix, dins dels dos mesos següents a la finalització del termini dels dos anys a què es refereix la lletra f de l'apartat precedent, l'empresa beneficiària haurà d'aportar un certificat de la vida laboral del treballador o treballadors per la incorporació dels quals es va concedir l'ajuda, que n'acredite el manteniment durant el termini de dos anys.



3. Les beneficiàries d'ajudes i subvencions estaran sotmeses a les responsabilitats i el règim sancionador que sobre infraccions en aquesta matèria estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i, si és el cas, al que disposa el Reial Decret Legislatiu 5/2000, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei sobre Infraccions i Sancions en l'Ordre Social. Si és el cas, la responsabilitat pel reintegrament s'estendrà a les persones a què es refereix l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, en els supòsits arreplegats en el dit article.

4. De conformitat amb allò que disposa l''article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, en el cas que l'entitat beneficiària perceba durant el període d'un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000 euros o quan, almenys, el 40 % del total dels seus ingressos anuals tinguen caràcter d'ajuda o subvenció pública, sempre que arriben com a mínim a la quantitat de 5.000 euros, haurà de complir les obligacions de transparència establides en la legislació bàsica.

5. Sense perjudici d'això anterior, qualsevol beneficiari que perceba, durant el període d'un any, ajudes o subvencions de l'administració autonòmica o de qualsevol altra entitat de les enumerades en l'article 2 de la dita Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, per import superior a 10.000 euros, haurà de fer-ne l'adequada publicitat, indicant-hi almenys l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, l'activitat, la inversió o l'actuació subvencionada. La difusió d'aquesta informació es farà, preferentment, a través de les corresponents pàgines web. En el cas que no disposen de pàgina web on fer aquesta publicitat, podran complir l'obligació indicada, a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.





Article 10. Justificació de la subvenció

1. Amb caràcter previ a l'abonament de la subvenció, la beneficiària haurà de justificar haver realitzat l'actuació que fonamenta la concessió de l'ajuda o subvenció, per a la qual cosa haurà d'aportar, a més de la documentació que expressament es determine per a cada cas en la resolució de concessió i en el termini que s'hi indique, el corresponent compte justificatiu, de conformitat amb el que es preveu en la Llei General de Subvencions i en l'article 72 del seu reglament, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, formulada segons el model establit a aquest efecte. La justificació de les subvencions a la inversió contindrà la relació detallada dels elements en què s'haja concretat; especificant-hi, per a cada un, la naturalesa, nombre, proveïdor, preu, forma de pagament, data d'aquest i, si és el cas, percentatge de la despesa que s'haja subvencionat per una altra administració o entitat.



2. Les despeses subvencionables que es justifiquen es correspondran amb els costos reals efectivament pagats pels beneficiaris amb anterioritat a la data de presentació de la justificació, no podran superar-ne el valor de mercat i hauran de ser acreditades per mitjà de factures originals abonades o altres documents comptables de valor probatori equivalent en el tràfic mercantil o amb eficàcia administrativa, d'acord amb el que estableix el Reial Decret 1619/2012, de 30 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, i es modifica el Reglament de l'Impost sobre el Valor Afegit. Els rebuts o les notes de pagament indicats en les factures hauran d'estar degudament subscrits per qui reba el pagament o per una persona autoritzada per a fer-ho en nom seu i expressaran les dades de qui subscriga la dita declaració i, si és el cas, de la persona o l'entitat representada.



La comprovació del valor de mercat de les despeses subvencionables es realitzarà de conformitat amb el que estableixen l'article 170 i concordants, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

Els justificants originals presentats i les seues còpies es marcaran amb una estampilla, indicant-hi la subvenció per a la justificació de la qual s'hagen presentat i si l'import s'imputa totalment o parcialment a aquesta. En el cas que la beneficiària haja rebut dels seus proveïdors les factures en format electrònic, la presentació de factures originals per a l'estampillament podrà substituir-se per qualsevol altre procediment que garantisca que es fa constar, de forma indeleble, en la factura electrònica, una marca o senyal d'haver sigut utilitzada per a justificar la subvenció rebuda, amb indicació de l'expedient administratiu i de la quantia o percentatge objecte de subvenció. En aquest cas, si les factures electròniques romanen en poder de la beneficiària, es garantirà a l'òrgan gestor de les ajudes l'accés a aquestes i a la comprovació de l'estampillament electrònic, per mitjà de procediments que permeten al dit òrgan comprovar i documentar l'estampillat electrònic practicat.



No s'admetrà prova de pagament de les despeses subvencionables d'import igual o superior a 2.500 euros quan els pagaments corresponents no consten acreditats per mitjà de certificació, relació o extracte de moviments emesos per una entitat financera, en compliment de la Llei 7/2012, de 29 d'octubre, de modificació de la normativa tributària i pressupostària i d'adequació de la normativa financera per a la intensificació de les actuacions en la prevenció i lluita contra el frau, que estableix una limitació, de caràcter general, als pagaments en efectiu corresponents a operacions a partir de 2.500 euros.



3. El desenvolupament de l'actuació i la justificació de la seua realització i de les despeses en què s'incórrega respectarà, quan corresponga, totes les disposicions aplicables als fons europeus en matèria de subvencionalitat, gestió i control, i en particular les normes establides per a determinar les despeses subvencionables dels diversos fons i programes europeus, quan s'apliquen per cofinançar les activitats subvencionades, i això es farà constar en la corresponent convocatòria de subvencions que es publique en aplicació d'aquesta ordre.



4. També haurà d'acreditar, novament, estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i de la Seguretat Social als efectes de ser beneficiari de subvencions públiques, i al corrent en el compliment de les obligacions per reintegrament de subvencions que, si és el cas, se li hagueren exigit quan, en el moment de proposar-se el pagament de la subvenció, haguera perdut vigència la documentació acreditativa de les dites circumstàncies anteriorment aportada a l'expedient; tot això de conformitat amb el que disposa l'article 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

5. La presentació de justificants podrà realitzar-se fins a l'ultim dia hàbil del mes d'octubre, excepte en les ajudes relatives a inversions; en aquest supòsit s'admetrà la corresponent justificació fins al segon divendres del mes de novembre, inclusivament. L'ampliació del termini de justificació o la concessió de termini per a correcció de justificacions defectuoses respectaran les dates esmentades com a terminis finals de presentació de la justificació. No obstant això, l'òrgan concedent corresponent a cada una de les ajudes podrà ampliar el termini o concedir-lo per a correccions, en els termes establits en la Llei General de Subvencions i les seues normes de desplegament i en la legislació en matèria de procediment administratiu, sempre que el retard obeïsca a causes degudament justificades en l'expedient i no imputables al beneficiari de la subvenció.

6. Quan es tracte de subvencions a la inversió relatives a obres de construcció, millora, condicionament o reforma d'immobles regulades en l'article 16.4, lletra g, per a les quals les corresponents convocatòria i resolució de concessió establisquen la justificació plurianual, la justificació de la quantia corresponent a cada una de les anualitats s'acomodarà en forma i termini al que estableixen els apartats precedents.





Article 11. Quantia i concurrència de les ajudes

1. L'import de les subvencions concedides no podrà ser, en cap cas, de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb ajudes, subvencions, ingressos o altres recursos procedents de la Generalitat, d'altres administracions públiques o d'altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, supere el cost de l'activitat a desenvolupar per l'entitat beneficiària.

2. Llevat que es determine expressament una altra cosa en els preceptes corresponents, les ajudes i subvencions establides en aquesta ordre seran compatibles entre si i amb qualssevol altres pel mateix concepte. En el supòsit de compatibilitzar ajudes es respectaran, en tot cas, els límits derivats del règim d'autorització adoptat per les corresponents decisions de la Comissió Europea, relatives a les ajudes establides en la present ordre.

3. D'acord amb la normativa comunitària sobre acumulació d'ajudes, l'import total d'aquestes haurà de respectar els límits fixats pels règims d'ajudes en què s'emparen.

4. Les subvencions per incorporació de socis treballadors o socis de treball seran incompatibles amb altres ajudes o subvencions que puguen concedir-se amb la mateixa finalitat. Queden exceptuades d'aquesta incompatibilitat les bonificacions o reduccions de quotes a la Seguretat Social per incorporació de desocupats com a socis treballadors o de treball en cooperatives o societats laborals, sempre que es respecten els límits establits en la normativa que les regule.



Article 12. Minoració i resolució de les ajudes concedides

1. La modificació, no substancial, de les condicions i els terminis establits en aquesta ordre i en la resolució de concessió, així com l'obtenció per la beneficiària, després de la presentació de la sol·licitud, d'altres ajudes, subvencions, ingressos o fons públics o privats que en el seu conjunt excedisquen els límits establits, podran donar lloc a la minoració de la subvenció concedida.

2. L'incompliment per la beneficiària de qualsevol dels requisits, les condicions i la resta de circumstàncies que van fonamentar l'atorgament de la subvenció, la variació de la finalitat de l'actuació o la falta de justificació d'aquesta, o l'incompliment de les obligacions o càrregues establides en l'article 9, donarà lloc a la incoació, per l'òrgan competent per a la concessió de les ajudes, del corresponent procediment, que podrà finalitzar, si és el cas, amb la resolució total de la subvenció i l'obligació de reintegrar la totalitat de les ajudes percebudes i els interessos de demora des del moment del pagament de la subvenció. En la tramitació del procediment es garantirà, en tot cas, el dret de l'interessat a l'audiència.

3. El que estableixen els paràgrafs precedents es portarà a efecte sense perjudici del que disposen la Llei General de Subvencions i la legislació sobre infraccions i sancions en l'ordre social.



Article 13. Cofinançament dels fons estructurals de la Unió Europea



Les actuacions previstes en la present ordre podran ser cofinançades pels fons estructurals en el marc establit per les directrius estratègiques comunitàries en matèria de cohesió econòmica, social i territorial, i pels consegüents programes operatius; en aquest supòsit, hauran de respectar totes les normes aplicables a la utilització, gestió i justificació dels dits fons.







CAPÍTOL II

Actuacions subvencionables



Article 14. Actuacions subvencionables

1. Podran ser objecte de subvenció les actuacions següents:

a) Incorporació, amb caràcter indefinit, com a sòcies treballadores o de treball en cooperatives i societats laborals, preexistents o de nova constitució, de persones desocupades i de persones treballadores, amb contracte de treball de caràcter temporal, en la mateixa cooperativa o societat laboral en què s'integren com a sòcies.

b) Realització d'inversions en actius fixos i immobilitzat, en operacions d'adquisició de la propietat dels béns, específicament afectes a la realització de l'objecte social de l'entitat, de conformitat amb els estatuts socials vigents en la data de presentació de la sol·licitud, que contribuïsquen a la creació, consolidació o millora de la competitivitat de cooperatives i societats laborals que acrediten un increment net dels llocs de treball corresponents a socis treballadors o de treball o a treballadors indefinits en els últims 36 mesos anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud.

c) Prestació d'assistència tècnica, sempre que es realitze íntegrament en l'exercici en què se sol·licita ajuda per aquesta.

d) Constitució d'una nova cooperativa o societat laboral, sempre que compte, almenys, amb dues persones sòcies treballadores o de treball efectivament incorporades a aquesta.

2. Les ajudes a què es refereix la present ordre es concediran amb subjecció al que estableix el Reglament (UE) núm. 1407/2013, de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DOUE L352, de 24.12.2013).

En conseqüència, les ajudes no podran aplicar-se a les empreses que operen en els sectors determinats en el punt 1 de l'article 1 del mencionat reglament, és a dir:

a) Les ajudes concedides a empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, regulats en el Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) Les ajudes concedides a les empreses dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

c) Les ajudes concedides a les empreses que operen en el sector de la transformació i comercialització dels productes agrícoles, en els casos següents:

i) Quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat de productes d'aquest tipus adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

ii) Quan l'ajuda estiga supeditada al fet que una part o la totalitat es repercutisca als productors primaris.

d) Les ajudes a activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculats a l'activitat exportadora.



e) Les ajudes condicionades a la utilització de productes nacionals en compte d'importats.

3. De conformitat amb el que estableix l'article 3.2 del Reglament 1407/2013, de la Comissió, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis:

L'import total de les ajudes de minimis concedides per un estat membre a una única empresa no excedirà de 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals.

L'import total de ajudes de minimis concedides per un estat membre a una única empresa que realitze per compte d'altri operacions de transport de mercaderies per carretera no excedirà de 100.000 euros durantqualsevol període de tres exercicis fiscals. Aquestes ajudes de minimis no podran utilitzar-se per a l'adquisició de vehicles de transport de mercaderies per carretera.

4. En tot cas, les ajudes regulades en aquesta ordre quedaran subjectes a les regles d'acumulació contingudes en l'article 5 del Reglament 1407/2013, de la Comissió, que estableix les regles següents:

1. Les ajudes de minimis concedides d'acord amb el present reglament podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) núm. 360/2012, de la Comissió, fins al límit màxim establit en aquest últim reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides d'acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'estableix en l'article 3, apartat 2 d'aquest reglament.

2. Les ajudes de minimis no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si la dita acumulació excedira de la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics, podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.»

3. A l'efecte d'assegurar el compliment de les indicades regles d'acumulació, les beneficiàries últimes de les subvencions hauran de presentar declaració responsable sobre altres ajudes rebudes per als mateixos costos subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, a fi de comprovar que no se superen els límits de l'apartat 2 de l'article 5 del Reglament.



Article 15. Incorporació de desocupats com a socis treballadors o socis de treball a cooperatives i societats laborals

1. Les persones que s'incorporen com a sòcies treballadores o de treball en una cooperativa o una societat laboral hauran d'estar incloses en algun dels col·lectius següents:

a) Desocupades menors de 30 anys que no hagen tingut abans una primera ocupació fixa.

b) Desocupades majors de 45 anys.

c) Desocupades de llarga duració que hagen estat sense treball i inscrites en l'oficina d'ocupació durant almenys 12 dels anteriors 16 mesos o durant sis mesos dels anteriors huit mesos si foren menors de 30 anys.



d) Desocupades a les quals s'haja reconegut l'abonament de la prestació per desocupació en la seua modalitat de pagament únic, per a la seua incorporació com a sòcies a la societat cooperativa o societat laboral que sol·licita la subvenció, sempre que el període de prestació per desocupació que tinguen reconegut no siga inferior a 360 dies, si tenen 30 anys o més, i a 180 dies, si són menors de 30 anys.

e) Dones desocupades que s'incorporen com a sòcies treballadores o de treball en els 24 mesos següents a la data del part, adopció o acolliment.

f) Persones desocupades amb diversitat funcional amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %.

g) Persones desocupades en situació d'exclusió social, pertanyents a algun dels col·lectius previstos com a tals en el programa de foment de l'ocupació vigent en el moment de la incorporació com a sòcia.



h) Persones treballadores vinculades a l'empresa per contracte de treball de caràcter temporal no superior a 24 mesos, sempre que el contracte temporal tinga una antiguitat mínima de sis mesos a la data de la incorporació com a sòcia treballadora o de treball.

2. Les persones desocupades que s'incorporen com a sòcies treballadores o de treball hauran d'estar inscrites en l'oficina d'ocupació.

3. Serà requisit necessari que, amb caràcter previ a la sol·licitud, la persona que s'incorpora com a sòcia estiga donada d'alta en el règim corresponent de la Seguretat Social. La data d'alta es prendrà com a referència per al compliment dels requisits assenyalats anteriorment.



4. També podran beneficiar-se de les ajudes regulades per aquest article, les empreses que mantinguen com a sòcies treballadores o de treball aquelles persones incloses en algun dels col·lectius enumerats, quan reunisquen tots els requisits establits en aquesta ordre i s'hagen integrat en l'empresa durant els 5 últims mesos de l'exercici precedent. En aquest cas, la concessió de la subvenció exigirà l'acreditació del manteniment de l'ocupació en l'exercici en què es concedisca la subvenció.

5. La incorporació haurà de suposar un increment de l'ocupació en l'empresa respecte de la mitjana dels 12 mesos anteriors a la data d'incorporació de les noves persones sòcies per les quals es perceba l'ajuda. Als efectes del càlcul de l'increment de l'ocupació, es tindrà en compte el nombre de persones sòcies treballadores o de treball i el nombre de persones ocupades en l'empresa amb contracte indefinit.

6. No podrà concedir-se aquesta subvenció quan es tracte d'incorporació de persones sòcies treballadores o de treball que hagueren tingut aquesta condició en la mateixa empresa en els dos anys anteriors a la seua incorporació com a sòcies.

7. Només es concedirà subvenció per la incorporació com a persona sòcia treballadora a una societat laboral quan la persona incorporada subscriga una participació en la societat, el valor nominal de la qual, siga quin siga el preu convingut per la seua adquisició o subscripció, no siga inferior a la xifra de 500 euros, ni siga inferior al valor nominal de la participació que tinguera qualsevol de les persones -físiques o jurídiques– que tingueren la condició de sòcies el dia anterior al de la incorporació.

8. De conformitat amb el que estableix l'article 59 del Reglament de la Llei General de Subvencions, aquesta subvenció podrà concedir-se en règim de convocatòria oberta, sempre que la resolució de convocatòria així ho preveja per a la del corresponent exercici; a aquests efectes establirà els períodes que considere convenients, sempre que es trasllade, per parts iguals, als períodes restants, la totalitat de les quantitats no aplicades en els períodes anteriors a finançar les subvencions per a incorporació com a persones sòcies.



Article 16. Subvencions a la inversió

1. Les inversions hauran de ser realitzades per cooperatives o societats laborals que acrediten un increment net dels llocs de treball corresponents a persones sòcies treballadores o de treball, o a persones ocupades amb contracte indefinit, en els 36 mesos immediatament anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud. Les inversions hauran de resultar necessàries per a la seua posada en funcionament o ampliació d'activitat, així com per a la incorporació de noves tecnologies de la informació i les comunicacions.

2. L'ajuda per a aquesta actuació únicament podrà tenir caràcter plurianual quan expressament s'establisca la dita possibilitat en la corresponent convocatòria anual. En aquest supòsit, es fixa en dos el nombre màxim d'exercicis a què podrà estendre's la realització de la inversió plurianual.

3. Només seran subvencionables les inversions quan s'acredite que contribueixen a la creació de cooperatives o societats laborals o a la seua consolidació o millora de la competitivitat.

4. Les inversions hauran de consistir en els actius següents:

a) Terrenys.

b) Edificis ja construïts.

c) Immobilitzats materials i immaterials vinculats a les noves tecnologies de la informació i les comunicacions.

d) Equips per a la producció, consistents en maquinària, instal·lacions tècniques, ferramentes o utillatge.

e) Mobiliari, només en el cas de les empreses no industrials, dedicades al comerç o a la prestació de serveis.

f) Vehicles industrials no matriculats amb anterioritat, exceptuant-ne els vehicles tot terreny, que no seran subvencionables.

g) Obres de construcció, millora, condicionament o reforma d'immobles, de propietat de l'entitat sol·licitant.

Les obres també podran realitzar-se en immobles sobre els quals la sol·licitant siga titular d'un dret de superfície, concessió o un altre dret real, que l'autoritze a gaudir de l'immoble per un termini igual o superior a deu anys, a comptar des de la data de sol·licitud de l'ajuda, o en immobles sobre els quals haja concertat com a arrendatari un lloguer pel mateix o superior termini, sempre que aquest dret real o arrendament figure inscrit en el Registre de la Propietat en la data de sol·licitud de la subvenció.

5. Així mateix, també serà subvencionable l'adquisició d'actius fixos, nous o usats, vinculats directament a un establiment, quan aquest establiment haja tancat, o ho haguera fet si no s'haguera adquirit, en els supòsits següents:

a) Quan l'empresa cooperativa o societat laboral beneficiària haguera sigut constituïda per persones afectades per un expedient de regulació d'ocupació en l'empresa titular de l'establiment esmentat.

b) Quan l'empresa cooperativa o societat laboral beneficiària haguera sigut constituïda per treballadorsafectats per jubilacions d'empresaris individuals titulars dels establiments esmentats.

c) Quan l'empresa cooperativa o societat laboral beneficiària haja integrat treballadors procedents de l'empresa en crisi els actius de la qual es pretenen adquirir.

6. Els costos d'adquisició d'aquests béns usats seran subvencionables en el cas de l'apartat anterior i sempre que complisquen, a més, els requisits següents:

1r. Que conste una declaració del venedor sobre l'origen dels béns i sobre que aquests no han sigut objecte de cap subvenció nacional o comunitària, i

2n. Que el preu no siga superior al valor de mercat, havent de ser inferior al cost dels béns nous semblants; aquests aspectes hauran de ser acreditats per mitjà d'un certificat d'un taxador independent.

7. En cap cas seran subvencionables:

a) Els béns usats, amb l'única excepció dels terrenys i immobles i dels actius fixos vinculats directament a un establiment preexistent assenyalats en els tres supòsits de l'apartat 5 precedent.



b) El disseny o implementació de portals o pàgines web, en internet o Intranet.

c) Els rètols, cartells o senyals, ja siguen mòbils, ja fixats a un immoble o a un altre bé subvencionable.

d) Els béns de caràcter sumptuari i els considerats de luxe.

8. L'aportació del beneficiari al finançament de les inversions ha de ser, com a mínim, del 25 %, entenent-se que l'esmentat percentatge del cost de la inversió no pot beneficiar-se de cap ajuda pública.

9. La inversió objecte de la subvenció haurà de mantenir-se durant un període mínim de tres o cinc anys en l'establiment per al qual es concedisca, excepte béns amortitzables amb període inferior, segons estableix l'article 9.1.g. Si és el cas, els béns en què es concrete la inversió estaran sotmesos al que disposa l'article 31, apartats 4 i 5, de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

10. La inversió en terrenys, edificis o en obres o instal·lacions tècniques en aquests haurà de mantenir-se durant un període no inferior a sis anys.

11. L'empresa beneficiària no podrà dissoldre's, incórrer en causa de dissolució o transformar-se en una altra empresa diferent de cooperativa o societat laboral durant els terminis de manteniment de la inversió a què es refereixen els apartats precedents, i mai abans que hagen transcorregut cinc anys des de la data d'adquisició dels béns o actius pels quals haja rebut ajuda a la inversió. En el cas de les beneficiàries que siguen PIME, l'anterior termini serà de tres anys.

12. Serà requisit imprescindible que la sol·licitud d'ajuda es referisca a inversions que no hagen començat a executar-se en anualitats anteriors a la de la convocatòria corresponent. A l'efecte de verificar l'observança de l'anterior, la sol·licitud individualitzarà l'objecte en què es concrete la inversió o expressarà, almenys, la naturalesa, classe i nombre dels béns o elements en què la subvenció haja de concretar-se i l'import previst, com a màxim, per a la seua adquisició. La sol·licitud s'acompanyarà, també, d'una breu descripció dels béns per als quals se sol·licita l'ajuda i d'una fonamentació del seu caràcter subvencionable, de conformitat amb el que disposa aquest article.

Així mateix, quan siga procedent, s'acompanyarà de la manifestació expressa que els béns tenen la condició de béns nous, no usats amb anterioritat ni prèviament matriculats. L'incompliment d'aquestes formalitats donarà lloc a l'arxiu o la denegació de la sol·licitud, segons corresponga.

La mera formulació d'un projecte tècnic no es considerarà, a aquests efectes, com a inici de l'execució d'un projecte d'inversió.

13. S'exigirà una inversió subvencionable no inferior a 2.000 euros perquè les actuacions puguen ser subvencionades, considerant-se per a determinar el cost subvencionable únicament els béns el cost unitari d'adquisició dels quals excedisca de 200 euros o que, sent de cost unitari inferior, siguen facturats en un nombre tal que el seu import conjunt, pel corresponent concepte, siga superior a la dita xifra.

14. La justificació de la subvenció, que correspondrà als costos reals efectivament pagats per la beneficiària, es realitzarà per mitjà de factures originals totalment satisfetes, certificacions d'obra, si és el cas, o altres documents comptables de valor probatori equivalent, subscrits en la forma exigida en l'article 10.2.

15. La justificació de la inversió en l'adquisició de terrenys o d'edificis ja construïts, s'acompanyarà, necessàriament i en tot cas, a més del que s'ha assenyalat en l'apartat anterior, de la corresponent escriptura pública i d'un certificat d'un taxador independent qualificat, o d'un organisme oficial degudament autoritzat, en què conste que el preu no excedeix del valor de mercat i el bé s'ajusta a la normativa nacional d'aplicació als dits béns, o s'especifique quins extrems no guarden conformitat amb la dita normativa, però està previst que el beneficiari rectifique en el context de l'operació subvencionada. De la mateixa manera, s'acompanyarà una declaració responsable relativa que els terrenys o edificis l'adquisició dels quals se subvenciona no han rebut, en els últims deu anys, cap subvenció nacional o comunitària que puga comportar duplicitat d'ajudes.

16. La justificació de la inversió en vehicles automòbils, s'acompanyarà d'una còpia de la documentació relativa a la matrícula, permís de circulació i fitxa tècnica del vehicle.

17. La justificació presentada serà sotmesa a l'informe de l'oficina de supervisió de projectes en els casos a què es refereix l'article 164 h) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.



Article 17. Prestació d'assistència tècnica

1. L'assistència tècnica consistirà en alguna de les modalitats següents:

a) Contractació de directors i gerents, durant el primer exercici en què estiga vigent el contracte pel qual se sol·licita l'ajuda

b) Estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi o altres de naturalesa anàloga, excepte els que siguen exigits en la tramitació d'expedients administratius per a l'obtenció d'autoritzacions i/o subvencions.

c) informes econòmics i auditories, sempre que uns i altres no es realitzen per a complir una obligació normativament establida.

d) Assessorament en les distintes àrees de la gestió empresarial. Aquest supòsit no podrà referir-se a tasques d'assessorament que per la seua naturalesa tinguen caràcter ordinari i continuat en l'activitat de l'empresa, havent de circumscriure's únicament a aquelles de caràcter extraordinari que n'afecten la viabilitat o per a la posada en marxa de projectes orientats a incorporar la innovació en els processos de gestió i organització o a la implantació de noves tecnologies en el camp de la societat de la informació i la comunicació, que contribuïsquen a una millora de la seua competitivitat.

2. Aquests serveis d'assistència tècnica a la gestió i producció, hauran de ser prestats per empreses especialitzades que reunisquen garanties de solvència professional.

3. La justificació de la subvenció, que correspondrà als costos reals efectivament pagats per les beneficiàries, es realitzarà mitjançant la presentació de factures originals totalment abonades o altres documents comptables de valor probatori equivalent, subscrits conforme estableix l'article 10.2.

4. No podran concedir-se a una mateixa sol·licitant més de dues subvencions per assistència tècnica en un mateix exercici.



Article 18. Subvencions per a la constitució de noves cooperatives o societats laborals

1. La subvenció es concedirà a les noves cooperatives, de treball associat o amb persones sòcies treballadors, i a les societats laborals constituïdes en l'exercici corresponent i inscrites en el registre competent en la data de presentació de la sol·licitud, sempre que, en la dita data, hagen incorporat efectivament a la prestació laboral almenys dues persones sòcies treballadores o de treball.

2. També podran sol·licitar la subvenció les empreses que, reunisquen la resta de requisits establits en el present article i s'hagen constituït en els últims 6 mesos de l'exercici immediatament anterior, sempre que en la data de sol·licitud figuren inscrites en el registre públic competent, hagen incorporat efectivament, almenys, dues o quatre persones sòcies, segons siga procedent per la quantia de l'ajuda sol·licitada i es mantinguen actives en l'exercici en què sol·liciten l'ajuda.

3. Seran subvencionables les despeses que s'hagen generat a l'empresa beneficiària per raó dels conceptes següents:

a) Atorgament de l'escriptura pública de constitució de l'empresa, i còpies notarials, autoritzades isimples d'aquesta, i de la primera escriptura que, si és el cas, l'esmene per a la seua inscripció registral, inscrites en el registre públic corresponent. No seran subvencionables segones o ulteriors escriptures que esmenen o quecorregisquen la primera atorgada.

b) Atorgament de la primera escriptura pública de poder, i còpies autoritzades i simples d'aquesta, atorgada per la nova empresa i inscrita en el registre públic corresponent.

c) Inscripció en el Registre Mercantil de les anteriors, quan la inscripció en el dit registre siga preceptiva.

d) Dictàmens o informes tècnics elaborats per a la nova empresa per professionals o pèrits, quan els dits documents siguen preceptius per a l'obertura de l'establiment o centre de la nova empresa.

e) Assessorament i assistència tècnica, prestats per professionals o empreses consultores, per a la redacció dels estatuts de l'entitat i, si és el cas, del Reglament de règim intern, així com per a la realització dels tràmits, davant de les administracions públiques, necessaris per a la constitució, inscripció registral i inici de l'activitat de l'empresa.



4. Aquesta subvenció podrà obtindre's una sola vegada.



Article 19. quantia de les subvencions

1. Subvencions per la incorporació de socis treballadors o socis de treball a cooperatives i societats laborals.

a) La quantia d'aquesta subvenció serà de 8.000 euros per cada persona pertanyent als col·lectius dels paràgrafs a), b), c) i d) de l'apartat 1 de l'article 15 que s'incorpore a jornada completa, com a sòcia treballadora o de treball, en una cooperativa o societat laboral. Si la persona incorporada pertany a qualsevol d'aquests cinc col·lectius i és dona, la quantia de la subvenció serà de 10.000 euros.

b) Quan la persona incorporada siga una dona desocupada que s'incorpora com a sòcia treballadora o de treball a jornada completa en els 24 mesos següents a la data del part, adopció o acolliment la quantia de la subvenció serà de 10.000 euros.

c) En el cas de persones amb discapacitat o diversitat funcional i en el de les persones desocupades en situació o risc d'exclusió social la quantia de l'ajuda serà de 12.000 euros, sempre que en ambdós casos la incorporació siga a jornada completa.

d) En el cas d'una persona prèviament vinculada amb l'empresa per contracte laboral de caràcter temporal, la subvenció serà de 6.000 euros si és baró, i de 7.500 euros si és dona.

En tots els casos les subvencions podran ser concedides també quan la jornada de treball del soci treballador o de treball incorporat siga a temps parcial, almenys de 20 hores setmanals, si bé en este supòsit la quantia de l'ajuda serà proporcional a la duració de la seua jornada respecte de l'ordinària en l'empresa. Excepte prova en contra, es presumirà que la jornada ordinària en l'empresa és de 40 hores setmanals



2. Subvencions per al finançament de projectes d'inversió.

L'import de la subvenció es determinarà mitjançant l'aplicació d'un percentatge sobre l'import subvencionable de la inversió realitzada, sense que puga sobrepassar-se cap dels límits següents:

a) El 50 % del cost d'adquisició dels actius.

b) El 30 % per a les inversions en immobles.

c) El 10 % en el cas que es destine exclusivament a la inversió en terrenys.

En tot cas, la subvenció només podrà concedir-se a les empreses que hagen acreditat un increment net, produït en els últims 36 mesos previs a la data de la sol·licitud, bé del nombre dels llocs de treball corresponents a persones sòcies treballadores o de treball, bé del nombre de les persones treballadores de l'empresa amb contracte indefinit el contracte de treball de la qual siga de data anterior, en tres o més mesos, a la data de la presentació de la sol·licitud de l'ajuda.

La quantia d'aquesta ajuda quedarà limitada a un màxim de 15.000 euros per cada un dels llocs de treball corresponents a persones sòcies treballadores o de treball que hagen incrementat la plantilla de l'empresa i a un màxim de 5.000 euros per cada un dels llocs de treball incrementats que corresponguen a contractes laborals indefinits amb persones no sòcies, de les característiques exigides en el paràgraf precedent; sempre que, en ambdós casos, es tracte d'ocupacions a temps complet. Si la jornada de treball fóra a temps parcial, es reduiran proporcionalment les anteriors xifres màximes, estimant-se que la jornada a temps complet equival a 40 hores setmanals.

En el cas de les societats laborals, a la quantia de la subvenció a la inversió, determinada d'acord amb els paràgrafs precedents d'aquest apartat, se li deduirà un percentatge equivalent al 50 % del total de la participació que tinga en l'empresa el conjunt dels socis capitalistes d'aquesta, en la data de la sol·licitud.

3. Subvencions per prestació d'assistència tècnica. L'import de la subvenció serà de fins al 50 % del cost de l'actuació i no podrà superar la quantia de 20.000 euros.

4. Subvencions per constitució de noves societats laborals o cooperatives de treball associat o que compten amb persones sòcies de treball efectivament incorporades en la data de la sol·licitud. L'import de la subvenció, per tots els conceptes subvencionables, no podrà excedir 2.500 euros, o 3.000 euros quan l'empresa s'haja constituït per quatre o més persones sòcies treballadores o de treball actives en la data de la sol·licitud. En tot cas, la subvenció per despeses d'assessorament i assistència tècnica, quedarà limitada a un màxim de 500 euros, o a la quantitat menor que resulte de multiplicar per 0,3 la suma de les quantitats efectivament pagades per raó de les dites despeses.



5. Es consideraran subvencionables i inclosos en els anteriors límits, els impostos indirectes que graven els costos subvencionables pagats per l'empresa, quan s'acredite per la beneficiària que no són susceptibles de recuperació o compensació per aquesta i se sol·licite, expressament, que siguen subvencionats.



Article 20. Documentació específica per a cada classe d'ajuda i subvenció

1. En els casos en què se sol·licite subvenció per incorporació de desocupats com a socis treballadors o socis de treball a cooperatives i societats laborals, haurà d'acompanyar-se:

a) Document nacional d'identitat, o equivalent, de la persona que s'incorpora com a sòcia treballadora o de treball.

b) Informe de vida laboral actualitzat de la persona que s'incorpora com a sòcia treballadora o de treball, acompanyat d'una declaració responsable, segons model, de l'esmentada persona manifestant que les dades que consten en el dit informe es corresponen fidelment amb la realitat.

c) Alta, en el règim de la Seguretat Social que siga procedent, de la referida persona incorporada. El corresponent document acreditatiu haurà d'estar firmat i segellat per la Seguretat Social, o per persona autoritzada, o comptar amb un codi segur de verificació que permeta comprovar-ne l'origen i el contingut.

d) Certificat, o informe, expedit pel Servei Públic d'Ocupació acreditatiu dels períodes d'inscripció com a demandant d'ocupació de la persona per la incorporació del qual se sol·licite l'ajuda i període d'antiguitat de la dita inscripció, excepte quan es tracte d'una persona prèviament vinculada a l'empresa per contracte laboral de caràcter temporal que s'incorpore a aquesta com a sòcia treballadora o de treball.



e) Certificat en què es faça constar la data d'alta i permanència com a sòcia treballadora o de treball de la persona desocupada incorporada. En el cas de les societats laborals, s'acompanyarà la corresponent escriptura pública en què es documente la subscripció d'accions o participacions, de classe laboral, en quantia suficient per a complir el requisit a què es refereix l'article 15.7.

f) Certificat en què es faça constar que, en la data d'incorporació de la nova persona sòcia, s'ha produït un increment de l'ocupació respecte a la mitjana dels 12 mesos anteriors a la dita data. En cas que la cooperativa o societat laboral no porte un any en funcionament, el certificat estarà referit al període comprés entre l'inici de la seua activitat i la data de la sol·licitud.

g) Certificat en què es faça constar que la persona que s'incorpora a l'empresa com a sòcia treballadora o de treball no ha tingut aquesta condició en la societat en els dos anys anteriors a la seua incorporació.

h) En el supòsit previst en la lletra d de l'apartat 1 de l'article 15, resolució de reconeixement de l'abonament de la prestació per desocupació en la seua modalitat de pagament únic de la persona que s'incorpora com a sòcia treballadora o de treball, acompanyada, si és el cas, del document acreditatiu del període que se li haja reconegut de prestació contributiva per desocupació. Les resolucions o documents presentats hauran de ser originals o comptar amb un codi segur de verificació per procediments digitals.

i) Quan es tracte de dones desocupades que s'incorporen com a sòcies treballadores o de treball en els 24 mesos següents a la data del naixement, adopció o acolliment d'un fill, certificat del Registre Civil, llibre de família o certificat dels serveis socials competents, acreditatiu d'aquests extrems i de la seua data.

j) En el supòsit previst en la lletra f de l'apartat 1 de l'article 15, relatiu a persones amb diversitat funcional, certificació acreditativa de la dita condició de persona amb discapacitat o diversitat funcional i del grau reconegut.

k) En el supòsit previst en la lletra g de l'apartat 1, de l'article 15, relatiu a desocupats en situació o risc d'exclusió social, certificat que acredite la dita situació, expedit pels serveis socials de la corresponent administració pública.

l) Quan la incorporació del desocupat a una societat laboral es realitze amb jornada a temps parcial, una còpia del contracte de treball. En el cas d'incorporació a una cooperativa, certificat en què es faça constar la duració de la jornada que té fixada la persona que s'incorpora, i el percentatge que suposa sobre la jornada completa.

m) En el supòsit de treballadors prèviament vinculats a l'empresa per contracte laboral de caràcter temporal, còpia del contracte de treball i les seues pròrrogues, si existeixen aquestes.

n) Declaració relativa a l'assumpció de l'obligació sobre el termini de manteniment de l'ocupació assenyalada en l'apartat f de l'article 9.

En els supòsits d'ajudes per manteniment, arreplegues en l'article 15, haurà d'aportar-se, amb la sol·licitud que es formule, informe actualitzat de vida laboral de la persona o persones per la incorporació de la qual se sol·licite l'ajuda, acompanyat de la declaració responsable citada anteriorment en la lletra b.

Els certificats a què es fa referència en els epígrafs e, f, g, l i n, d'aquest apartat hauran de ser expedits pel titular de l'òrgan estatutari a què corresponga la dita funció.

2. En les actuacions per a projectes d'inversió assenyalades en l'article 16, s'aportarà, a més de la documentació exigida en aquest:

a) Una memòria econòmica del projecte.

b) El pressupost de la inversió.

c) El pla de finançament,

d) La documentació justificativa de la necessitat de les inversions per a la posada en funcionament, ampliació o incorporació de noves tecnologies de la informació i les comunicacions a la cooperativa o societat laboral,

e) El balanç (amb l'actiu i el passiu) i el compte de pèrdues i guanys dels dos últims exercicis, llevat que l'entitat siga de nova creació, i en aquest cas els presentarà des de la data de la seua inscripció en el registre corresponent,

f) Així mateix haurà d'acreditar-se, mitjançant certificació referida als llibres de socis, o mitjançant certificació de vida laboral corresponent a l'empresa sol·licitant, l'increment net, en els 36 mesos anteriors a la data de la presentació de la sol·licitud, del nombre dels llocs de treball creats per l'empresa, per a persones sòcies treballadores o de treball i per a persones treballadores indefinides no sòcies, indicant les que ho siguen a temps complet i les que es cobrisquen mitjançant treball a temps parcial, especificant, en aquest últim cas, la duració de la jornada setmanal corresponent. Als dits efectes s'acompanyarà un informe de vida laboral de les persones sòcies o treballadores no sòcies la relació sociolaboral o laboral de les quals haja variat en el període esmentat.



g) En les sol·licituds de subvenció a la inversió les factures proforma o pressupostos s'acompanyaran, quan així ho requerisca la naturalesa de l'actuació subvencionable, de projecte tècnic per al seu informe per l'oficina de supervisió de projectes, tal com estableix l'article 164.h) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Empresarial i de Subvencions.

h) Quan la inversió es materialitze en obra civil, el pressupost estarà convenientment detallat, i s'acompanyarà d'un programa d'actuació amb indicació expressa de les dates previstes d'inici i finalització de les obres i del grau d'execució i imports a què ascendirà l'execució de l'obra en cada un dels exercicis per als quals se sol·licita la subvenció tenint en compte el termini màxim de justificació establit en l'article 10.5.

i) De la mateixa manera s'aportarà, si és el cas, la documentació acreditativa de l'expedient de regulació d'ocupació o la jubilació de l'empresari individual, quan l'expedient o la resolució haja de dependre o considerar les dites circumstàncies.

3. En les actuacions per a les quals se sol·liciten subvencions per prestació d'assistència tècnica ressenyades en l'article 17:

a) Per als serveis d'assessorament, estudis, informes econòmics o auditories s'adjuntarà un índex del contingut del treball a desenvolupar, un pressupost detallat d'aquest, una còpia del contracte, així com una memòria de l'entitat o currículum de la persona que realitze l'estudi o assessorament.

b) En les subvencions per contractació, s'adjuntarà el contracte de treball, el currículum de la persona contractada, l'escriptura pública dels poders atorgats i la documentació acreditativa de la seua inclusió en els grups 1 o 2 de cotització a la Seguretat Social.

4. En cas que se sol·licite subvenció per constitució de noves empreses, s'adjuntaran a la sol·licitud:

a) Còpia de l'escriptura o escriptures públiques, de constitució o poders, acompanyades de còpies autoritzades per a la seua compulsa, en què haurà de figurar el corresponent segell o marca de la seua inscripció en el registre competent.

b) Dictamen o informe tècnic elaborats per a l'obertura de l'establiment o centre de treball de la nova empresa, elaborat per professionals o pèrits i acreditació del seu pagament i del seu caràcter preceptiu.



c) Documentació acreditativa del complet pagament de les escriptures, despeses registrals i honoraris corresponents a les anteriors escriptures o informes.

d) Acreditació de la incorporació efectiva de les persones sòcies treballadores o de treball, mitjançant l'aportació de l'alta d'aquestes en la Seguretat Social i d'una certificació de la seua permanència en l'empresa en la data de la sol·licitud.

e) Factures, completament pagades, acreditatives de la despesa en assessorament i assistència tècnica, prestats per professionals o empreses consultores, per a la redacció dels estatuts de l'entitat i, si és el cas, del reglament de règim intern, així com per a la realització dels tràmits, davant de les administracions públiques, necessaris per a la constitució, inscripció registral i inici de l'activitat de l'empresa.

Si la sol·licitud no s'acompanya d'algun o alguns dels anteriors documents, s'entendrà que no se sol·licita ajuda per les despeses corresponents a aquests, i no se'n requerirà l'aportació a l'expedient.

En tots els casos, serà necessari acreditar la incorporació efectiva a la prestació de treball de les persones que constituïsquen l'empresa com a sòcies treballadores o de treball, la qual cosa s'efectuarà mitjançant certificació de les corresponents altes en la Seguretat Social i de la permanència de les dites persones en situació d'alta en la data de la sol·licitud.



Article 21. Pagament de la subvenció

1. La subvenció s'alliberarà una vegada justificada pel beneficiari la realització de l'objecte de la subvenció.

2. S'entén justificada la subvenció amb la presentació del corresponent compte justificatiu, acompanyat del següent:

a) En la subvenció per incorporació de socis treballadors o socis de treball a cooperatives i societats laborals mitjançant la presentació de la documentació exigida en l'article 20.1.

b) En la subvenció a la inversió mitjançant la presentació d'originals de les factures definitives o, si és el cas, certificacions d'obra o d'instal·lació tècnica acompanyades dels informes tècnics o facultatius i dels permisos i llicències que siguen necessaris per a la realització de l'obra o instal·lació, així com els altres documents justificatius de la inversió realitzada d'acord amb la legalitat vigent i amb el que estableix l'article 16, acompanyats d'acreditació del pagament total d'aquestes o de la corresponent anualitat, si la resolució de concessió de la subvenció expressament autoritza el seu caràcter plurianual. L'acreditació del pagament haurà de reunir els requisits exigits en l'article 10.

c) En la subvenció per prestació d'assistència tècnica, mitjançant la presentació de l'original del contracte de treball, acompanyat de l'acreditació dels corresponents pagaments efectuats al treballador, així com de les cotitzacions a la Seguretat Social o, si és el cas, dels originals de les factures definitives acreditatives de l'actuació realitzada, així com la documentació exigida en l'article 20.3. L'acreditació del pagament haurà de reunir els requisits exigits en l'article 10. Així mateix, s'haurà de presentar una memòria, degudament subscrita, relativa a l'actuació subvencionada, que acredite el compliment de la seua finalitat i el de les condicions imposades per la resolució concedent, amb indicació de les activitats realitzades i dels resultats obtinguts.

d) En la subvenció per constitució de noves empreses, mitjançant la presentació de la documentació a què es refereix l'article 20.4.





CAPÍTOL III

Criteris de valoració de les sol·licituds i acreditació

dels mèrits corresponents



Article 22. Valoració i puntuació màxima

1. Cada un dels expedients de sol·licitud d'ajuda presentats serà valorat per la corresponent comissió creada a aquest efecte per l'article 6.4, de conformitat amb les normes de valoració que en els articles següents es concreten.

2. De conformitat amb el que disposa l'article 5.2 d'aquesta ordre la puntuació màxima a atorgar per cada un dels criteris que es detallen a continuació serà de 10 punts, excepte per al criteri a) del dit apartat, que serà de 20 punts.



Article 23. Creació d'ocupació indefinida

1. Creació d'ocupació indefinida per a persones sòcies, generat en els 12 mesos anteriors a la data de la sol·licitud, amb especial consideració de l'ocupació de dones. S'assignarà fins a un màxim de 20 punts de conformitat amb el següent:

a) Per cada persones integrada com a sòcia treballadora o de treball: 2 punts.

b) Si la persona integrada és dona, un punt addicional.

2. S'acreditarà aquest mèrit amb còpia dels corresponents contractes de treball, còpia de l'escriptura fundacional o certificació dels assentaments del corresponent llibre de la cooperativa, a la qual s'adjuntarà, quan siga procedent, un certificat de vida laboral de tots els comptes de cotització de l'empresa, relatiu al període dels 12 mesos anteriors a la data de la sol·licitud o, a falta d'això, una certificació de l'òrgan competent amb indicació de les dates d'alta i baixa, si s'han produït, de cada una de les persones sòcies treballadores de l'empresa.





Article 24. Implementació de polítiques en matèria d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones i participació de dones en els òrgans de direcció i administració de la sol·licitant

Per disposar la sol·licitant de certificacions o distintius oficials, en matèria d'igualtat o com a entitat col·laboradora en igualtat d'oportunitats entre home i dones, o qualsevol altres anàlegs, sempre que siguen de caràcter oficial i expedits per alguna administració pública: 3 punts.



Per comptar en els seus consells o òrgans de direcció amb un percentatge de dones no inferior al 40 % del nombre total de membres dels dits òrgans, 3 punts, que s'incrementaran en un punt addicional quan la direcció general o gerència de l'entitat s'haja encomanat a una dona.



Per la implementació de polítiques o mesures de conciliació de la vida laboral i familiar: 3 punts.

S'acreditaran els mèrits anteriors mitjançant l'aportació, junt amb la memòria, dels documents, certificacions oficials o poders corresponents.



Article 25. Contribució a la integració laboral de persones amb dificultats d'accés al mercat de treball, en els 24 mesos anteriors a la data de la sol·licitud

A aquests efectes s'entendran per persones amb dificultats d'accés al mercat laboral, les persones amb diversitat funcional amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 %; les persones jóvens desocupades d'edat entre 16 i 30 anys; les persones immigrants; les pertanyents a minories ètniques; les dones víctimes de violència de gènere; les persones desocupades majors de 45 anys; les persones jóvens, majors de 18 anys i menors de 25, que hagen estat subjectes en els dos anys anteriors al sistema de protecció i al sistema judicial de reforma; les persones en situació o risc d'exclusió social; les dones contractades dins dels 36 mesos següents al naixement, adopció o acolliment d'un fill i a les persones que hagen obtingut la condició de refugiades.



L'exclusió social s'acreditarà pels corresponents serveis socials competents i queda determinada per la pertinença a algun dels següents col·lectius regulats en la Llei 43/2006, de 29 de desembre, per a la millora del creixement i de l'ocupació (disposició addicional segona) (BOE 30 de desembre), i modificats per la Llei 44/2007, de 13 de desembre, per a la regulació del règim de les empreses d'inserció (BOE 14 de desembre):

1. Perceptors de rendes mínimes d'inserció, o qualsevol altra prestació d'igual o semblant naturalesa, segons la denominació adoptada en cada comunitat autònoma, així com els membres de la unitat de convivència beneficiaris d'aquesta.

2. Persones que no puguen accedir a les prestacions a què fa referència en el paràgraf anterior, per alguna de les causes següents:

Falta de període exigit de residència o empadronament, o per a la constitució de la unitat perceptora.

Haver esgotat el període màxim de percepció legalment establit.



3. Joves majors de 18 anys i menors de 30, procedents d'institucions de protecció de menors.

4. Persones amb problemes de drogodependència o altres trastorns addictius que es troben en processos de rehabilitació o reinserció social.



5. Interns de centres penitenciaris la situació penitenciària dels quals els permeta accedir a una ocupació i la relació laboral de la qual no estiga inclosa en l'àmbit d'aplicació de la relació laboral especial regulada en l'article 1 del Reial Decret 782/2001, de 6 de juliol, així com alliberats condicional i exreclusos.

6. Menors interns inclosos en l'àmbit d'aplicació de la Llei Orgànica 5/2002, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors la situació dels quals els permeta accedir a una ocupació i la relació laboral de la qual no estiga inclosa en l'àmbit d'aplicació de la relació laboral especial a què es refereix l'article 53.4 del reglament de l'esmentada llei, aprovat pel Reial Decret 1774/2004, de 30 de juliol, així com els que es troben en situació de llibertat vigilada i els exinterns.



7. Persones procedents de centres d'allotjament alternatiu autoritzat per les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla.



8. Persones procedents de serveis de prevenció i inserció social autoritzats per les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla.



Puntuació:

3 punts per la primera persona incorporada com a sòcia treballadora o de treball, 2 punts per la segona i un per la tercera i següents, fins a un màxim de 6 punts per aquest apartat.

2 punts per la primera persona ocupada mitjançant contracte indefinit a jornada completa, 1 punt per la segona i 0.5 punts per les següents, amb un màxim de 4 punts per aquest apartat.

Si la integració o contractació indefinida ho és a temps parcial s'assignarà la meitat de la puntuació.

S'acreditarà mitjançant l'aportació, amb la memòria, de còpia dels corresponents contractes de treball, escriptures constitutives de l'empresa o certificacions, en el cas de les cooperatives, dels assentaments del corresponent llibre social.



Article 26. Realització d'activitats en el marc dels nous jaciments d'ocupació definits per la Unió Europea

Es valorarà la dedicació de l'empresa a les següents activitats, només quan s'establisquen expressament en els estatuts socials de l'empresa com a objecte social d'aquesta:

1. Serveis de la vida quotidiana

1.1. Serveis a domicili, com: producció i repartiment de menjars a domicili, repartiment de mercaderies a domicili, atenció domiciliària a persones d'edat o acompanyament de persones a l'exterior, centres de dia per a persones de la tercera edat.

1.2. Atenció a la infància, com: guarderies, colònies escolars o esportives, activitats extraescolars esportives o atenció durant malalties.



1.3. Noves tecnologies de la informació i les telecomunicacions, entre les quals: telemedicina, aplicacions telemàtiques, comerç telemàtic, accés a la informació (Internet), oci multimèdia, teleserveis, programari especialitzat, teleadministració, suport al teletreball, racionalització de transports públics, etc.

1.4. Ajudes als joves amb dificultats, dins d'aquestes: ajudes a minusvalideses, reinserció de delinqüència o reinserció de la drogoaddicció.

2. Serveis de millora de la qualitat de vida, es consideraran com a tals

2.1. Millora d'allotjaments: rehabilitació d'interiors o exteriors d'immobles o manteniment o vigilància d'aquests.

2.2. Serveis de seguretat: vigilància de llocs o instal·lacions, així com televigilància.

2.3. Transports col·lectius locals: millora del confort tècnic dels transports col·lectius, informació, vigilància de vehicles, noves formes de transport col·lectiu (associacions locals de bus i taxi, associacions del sector, subministraments, etc.).

2.4. Revaloració d'espais urbans, manteniment d'edificis públics, remodelació i rehabilitació, actuacions amb elevada utilització d'ocupacions especialitzats que permeten mantindre oficis, etc.



2.5. Comerç de proximitat, adaptant-se als canvis poblacionals o a les noves formes de vida.

2.6. Gestió de l'energia, estalvi energètic, utilització de noves fonts d'energia o assessorament a l'estalvi energètic.

3. Serveis d'oci, considerant-se els següents:

3.1. Turisme, rural, d'aventura, cultural, especialitzat, organització d'activitats i esdeveniments, etc..

3.2. Audiovisuals: producció o distribució de pel·lícules o TV, televisió interactiva, etc..

3.3. Valoració del patrimoni cultural: artesans restauradors, centres culturals, difusió cultural (guies, editors, etc.)

3.4. Desenvolupament de cultura local: potenciació cultural local, difusió i conservació cultura local, etc.

3.5. Esport: gestió de clubs, inserció per l'esport, esport professional, etc.

4. Serveis mediambientals:

4.1. gestió de residus, arreplega, tractament, selecció i comercialització d'aquests.

4.2. Gestió de l'aigua, protecció de fonts, neteja de cursos fluvials, gestió d'infraestructures, utilització de l'aigua com a element de l'oci, etc.

4.3. Protecció i manteniment de zones naturals, control de degradació, protecció d'espais, programació de parcs naturals, reforestació, etc.

4.4. Reglamentació i control de la pol·lució, i instal·lacions corresponents: aportació de béns i serveis relacionats amb energies menys contaminants, tecnologies d'economització energètica, etc.

Puntuació:

Si en l'objecte social de l'empresa concorre una activitat de les esmentades: 5 punts.

Si concorren dues o més de les dites activitats: 10 punts.



Article 27. Desenvolupament de projectes d'I+D'i

S'acreditarà aquesta circumstància mitjançant l'aportació, amb la memòria, d'una còpia de la resolució administrativa, datada dins dels 12 mesos anteriors al dia de presentació de la sol·licitud, que reconega a l'empresa com a desenvolupadora de projectes d'aquesta naturalesa, amb independència que el projecte o projectes hagen sigut mereixedors de subvencions o altres ajudes públiques.



Puntuació:

Si l'empresa ha sigut reconeguda per l'Administració en l'esmentat termini de 12 mesos com a desenvolupadora d'un projecte d'investigació o desenvolupament o innovació: 4 punts. Si li ha sigut reconegut aqueix caràcter en dues resolucions administratives, en diferents projectes: 6 punts i 8 punts en el cas que se li haja reconegut en tres o més resolucions computables.

Si algun dels projectes d'investigació o Desenvolupament o innovació computables incorpora, a més, la perspectiva de gènere: 2 punts addicionals per cada projecte que la incorpore.

En tot cas, la puntuació per raó dels mèrits a què es refereix aquest article es limitarà a un màxim de 10 punts.



Article 28. Realització, en els dotze mesos anteriors a la sol·licitud, de balanços, auditories o informes, no preceptius, de caràcter economicosocial, mediambiental, o de sostenibilitat de l'activitat de l'empresa



Per la realització de balanços o auditories o informes economicosocials, mediambientals o de sostenibilitat de la seua activitat, com ara el balanç del bé comú o l'informe GRI (Global Report Initiative) o semblants, 5 punts, per cada un d'aquests, sempre que la dita auditoria o informe s'haja publicat mitjançant la pàgina web de l'entitat o en una altra forma que en permeta el coneixement pel públic en general.



S'acreditarà mitjançant una còpia del balanç o informe i acreditació documental de la seua publicació



Article 29. Incidència, en els dotze mesos anteriors a la sol·licitud o en l'exercici econòmic precedent, de l'activitat econòmica de la sol·licitant en l'exercici de l'activitat de les empreses de destacat caràcter social

A aquests efectes s'entendran per tals els centres especials d'ocupació, empreses d'inserció, cooperatives reconegudes oficialment com a no lucratives i fundacions, associacions i altres entitats sense ànim de lucre declarades d'utilitat pública.

S'assignaran 5 punts per cada 10 % del volum total de despesa de la sol·licitant que haja sigut contractat, subcontractat o abonat en l'exercici precedent, a un centre especial d'ocupació, empresa d'inserció, cooperativa reconeguda oficialment com a no lucrativa o fundació, associació o una altra entitat sense ànim de lucre declarada d'utilitat pública.



L'abonament a les associacions, fundacions o altres entitats sense ànim de lucre, declarades d'utilitat pública, de quotes socials per import igual o superior a 100 euros o el patrocini de la seua activitat es valoraran amb 2 punts, per cada un dels dits mèrits.

La mera pertinença, com a membre, a qualsevol associació, fundació o entitat sense ànim de lucre es valorarà amb 1 punt.

En tot cas, la puntuació per raó dels mèrits a què es refereix aquest article es limitarà a un màxim de 10 punts.

S'acreditaran els dits aspectes mitjançant factures i justificants bancaris dels pagaments realitzats.



Article 30. Contribució de la sol·licitant a la millora del medi ambient



Es valorarà la documentació acreditativa d'utilització d'energies renovables en funció de la inversió total en millores mediambientals realitzada per l'empresa en els dotze mesos anteriors a la data de presentació de la sol·licitud d'ajuda, provada mitjançant les corresponents factures pagades; així com l'acreditativa de la contribució de l'empresa a la millora mediambiental acreditada amb la presentació de les certificacions corresponents ISO o EMAS o de la dedicació d'aquesta a la millora del medi ambient.

Puntuació:

Despesa total en inversió: De 3.000 a 8.000 euros: 2 punts.

De 8.001 fins a 15.000 euros: 3 punts.

Més de 15.000 euros: 5 punts.

S'assignarà una valoració de 3 punts quan la sol·licitant presente certificació de gestió ambiental ISO 14001 o certificació de verificació mediambiental EMAS (sigles de sistema de gestió i auditoria mediambiental, en anglés).

S'assignaran 2 punts en cas que l'empresa tinga per objecte social, segons els seus estatuts, l'exercici d'activitats directament vinculades amb la millora del medi ambient.



Article 31. Utilització per la sol·licitant de productes procedents del comerç just

Per la utilització de productes de comerç just, un punt per cada 1.000 euros de despesa en l'exercici precedent en contractes amb entitats acreditades amb la marca WFTO (World Fair Trade Organization), o en productes avalats amb el segell FLO (Flair Labelling Organization), o certificacions equivalents.

En tot cas, la puntuació per raó dels mèrits a què es refereix aquest article es limitarà a un màxim de 10 punts.

S'acreditarà amb factures pagades per aquests productes o als dits proveïdors en els 12 mesos anteriors a la data de la sol·licitud.



Article 32. Participació dels treballadors de l'empresa en les decisions i resultats d'aquesta

Si l'empresa únicament compta, en la data de la de la sol·licitud, amb persones sòcies treballadores o de treball, 10 punts.

Si la participació en el capital social de la societat laboral, de persones sòcies de classe no laboral excedeix el 10 %, la puntuació anterior es reduirà a la meitat.

Si l'empresa empra persones no sòcies, la puntuació es reduirà un 10 %, per cada persona no sòcia que preste serveis laborals a l'empresa.



S'acreditarà mitjançant certificacions dels corresponents òrgans socials, acompanyades, quan siga procedent, de certificat de vida laboral de l'empresa.



Article 33. Subvencions per a la inversió. Puntuació addicional

Per al cas de subvencions a la inversió, la puntuació addicional de fins a 10 punts, en atenció que el projecte d'inversió materialitze acords d'intercooperació en projectes comuns a desenvolupar entre empreses d'economia social, s'assignarà de conformitat amb el següent:



Es valorarà amb 3 punts la participació en el projecte conjunt d'inversió de dues empreses d'economia social, amb cinc punts la participació de tres de les dites empreses, amb 7 punts la participació en el projecte comú de quatre empreses d'economia social i amb 10 punts la participació de cinc o més de les dites empreses.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Finançament

La conselleria competent en matèria d'economia social, finançarà les ajudes a què es refereix la present ordre a càrrec del programa pressupostari que incorpore els crèdits adequats per a finançar les subvencions regulades en les bases que s'aproven mitjançant aquesta norma. Durant els exercicis en què la present ordre romanga vigent, les convocatòries de subvencions que es publiquen establiran les dotacions anuals, consignades en els pressupostos de la Generalitat, amb que hagen de finançar-se.

L'aplicació i execució d'aquesta ordre, incloent-hi a aquest efecte tots els actes jurídics que puguen dictar-se en desplegament o execució d'aquesta, no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignada a l'esmentada conselleria, i en tot cas haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent per raó de la matèria.



Segona. Definició de PIME

Als efectes del que disposa l'articulat que contenen els capítols I i II, i de conformitat amb la definició arreplegada en el Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014 (DOUEL 187, 26/06/2014) pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (Reglament general d'exempció per categories) la, categoria de PIME està constituïda per les empreses que ocupen menys de 250 persones i el volum anual de negocis de les quals no excedeix de 50 milions d'euros o el balanç general anual de les quals no excedeix de 43 milions d'euros.



Tercera. Definició de persona amb discapacitat o diversitat funcional

Als efectes del que disposa aquesta ordre i per a tindre dret als beneficis que estableix, els treballadors amb discapacitat o diversitat funcional hauran de tindre un grau de discapacitat igual o superior al 33 % o l'específicament establida en cada cas. Es consideraran també inclosos, com a persones amb discapacitat o diversitat funcional, els pensionistes de la Seguretat Social que tinguen reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, així com els pensionistes de classes passives que tinguen reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat, d'acord amb el que disposa l'article 4.2 del Text Refós de la Llei General de Drets de les Persones amb Discapacitat i de la seua Inclusió Social, aprovat pel Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre.





Quarta. Habilitació competencial

Es faculta el titular del centre directiu competent en matèria d'economia social per a dictar totes les instruccions o resolucions que siguen necessàries per a complementar o executar el que disposa aquesta ordre.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació de l'Ordre 35/2012, de 22 de juny

Queda expressament derogada l'Ordre 35/2012, de 22 de juny, de la Conselleria d'Educació, Formació i Ocupació, per la qual es van aprovar les bases reguladores per a la convocatòria d'incentius econòmics destinats al foment de l'ocupació per a socis en cooperatives i societats laborals, així com per a assistències tècniques i inversions en les esmentades empreses, i es van convocar per a l'exercici 2012. Així mateix, queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquesta ordre.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Convocatòries anteriors

Les convocatòries d'ajudes acordades a l'empara de les bases aprovades per l'Ordre 35/2012 de 22 de juny, es resoldran de conformitat aquestes.





DISPOSICIONS FINALS



Única. Entrada en vigor

La present ordre entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 27 d'octubre de 2016



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web