Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 137/2023, de 10 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9661 de 14.08.2023
Número identificador:  2023/8899
Referència Base de Dades:  008602/2023
 



DECRET 137/2023, de 10 d'agost, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. [2023/8899]

Índex

preàmbul

Títol I. Disposicions generals

Article 1. Competències de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Article 2. Òrgans superiors i centres directius

Article 3. Nivell administratiu

Article 4. Entitats del sector públic adscrites i dependents

Títol II. Estructura i funcions dels òrgans superiors, directius i serveis centrals de la Conselleria

Capítol I. Titular de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

Article 5. Atribucions de la persona titular de la Conselleria

Article 6. Substitucions en cas d'absència, vacant o malaltia

Article 7. Gabinet

Article 8. Consell de Direcció

Capítol II. Secretaria Autonòmica d'Innovació

Article 9. Competències de la Secretaria Autonòmica d'Innovació



Article 10. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica d'Innovació



Article 11. Competències de la Direcció General d'Innovació

Article 12. Competències de la Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització

Capítol III. Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum



Article 13. Competències de la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

Article 14. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

Article 15. Competències de la Direcció General d'Indústria

Article 16. Competències de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum

Article 17. Competències de la Direcció General d'Energia i Mines



Capítol IV. Secretaria Autonòmica de Turisme

Article 18. Competències de la Secretaria Autonòmica de Turisme

Article 19. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica de Turisme

Article 20. Competències de la Direcció General de Turisme

Capítol V. Sotssecretaria

Article 21. Sotssecretaria

Títol III. Organització territorial

Article 22. Direccions territorials

Disposició transitòria

Única. Unitats administratives

Disposició derogatòria

Única. Normativa derogada

Disposicions finals

Primera. Desplegament

Segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



Mitjançant el Decret 10/2023, de 19 de juliol, del president de la Generalitat, es determinen el número i denominació de les Conselleries, i les seues atribucions.

Quant a la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, se li atribueixen les competències en matèria d'indústria, energia, sectors productius, investigació i innovació tecnològica, comerç interior i exterior, fires sectorials i activitats promocionals, artesania, consum i turisme.

En desplegament de l'anterior, el Decret 112/2023, de 25 de juliol, del Consell, va establir l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les Conselleries, i va dissenyar el nivell directiu d'acord amb les competències assignades.

Partint d'aquesta estructura orgànica bàsica, i a l'empara del que es disposa en l'article 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, cal procedir a l'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, per a adequar-la al marc normatiu i règim competencial vigent, que determine les funcions que s'atribueixen als òrgans superiors i centres directius que la componen. Tal com ha establit l'esmentat Decret 112/2023, de 25 de juliol, del Consell, després de l'aprovació del present Reglament orgànic i funcional, el nivell administratiu es desenvoluparà mitjançant ordre de la Conselleria.

Per tot això, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 28. f i 64 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, a proposta de la consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, prèvia deliberació del Consell, en la reunió del dia 10 d'agost de 2023.





DECRET



TÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Competències de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme

1. La Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme és el departament del Consell al qual correspon l'exercici de les competències en matèria d'indústria, energia, mines, sectors productius, investigació i innovació tecnològiques, comerç interior i exterior, fires sectorials i activitats promocionals, artesania, consum i turisme.



2. Així mateix, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 3/2015, de 2 d'abril, de Cambres de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de la Comunitat Valenciana, i en el Decret 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre fires comercials de la Comunitat Valenciana, li corresponen les competències de tutela de les cambres de comerç i les institucions firals de la Comunitat Valenciana.

3. A més la persona titular de la conselleria, i com a persona que exerceix la presidència de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), exercirà la direcció, tutela i supervisió en matèria d'innovació per a la competitivitat i modernització de les petites i mitjanes empreses i àrees industrials.

4. Sota la superior autoritat de la persona titular del departament, la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, dirigeix, impulsa i executa, l'acció política i administrativa en les matèries de la seua competència i d'aquelles que li siguen conferides per la legislació vigent.



Article 2. Òrgans superiors i centres directius

1. Sota l'autoritat de la persona titular del departament, la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, s'estructura en els òrgans superiors i centres directius següents:

a) Secretaria Autonòmica d'Innovació

b) Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

c) Secretaria Autonòmica de Turisme

d) Sotssecretaria

e) Direcció General d'Innovació

f) Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització

g) Direcció General d'Indústria

h) Direcció General de Comerç, Artesania i Consum

i) Direcció General d'Energia i Mines

j) Direcció General de Turisme

2. Per raó de l'àmbit territorial en el qual s'exerceixen les atribucions, els òrgans de la Conselleria es classifiquen en serveis centrals i serveis perifèrics.



Article 3. Nivell administratiu

El nivell administratiu està constituït per totes les unitats d'aquesta naturalesa dependents directament dels òrgans superiors i nivell directiu del departament.



Article 4. Entitats del sector públic adscrites i dependents

1. S'enquadren en la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, les següents entitats del sector públic de la Generalitat:



a) L'ens de dret públic Agència Valenciana de la Innovació (AVI)



b) L'ens de dret públic Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE).

c) L'ens de dret públic Turisme Comunitat Valenciana (TCV)

d) El Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana.

e) La Societat Valenciana Fira València, Societat Anònima.

f) La Societat Valenciana Fira Alacant, Societat Anònima.

g) La Societat Valenciana d'ITV, Societat Anònima.

h) La Societat Projectes per a la Transformació Digital, Societat Anònima.

2. L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) exerceix les potestats administratives i realitza les activitats prestacionals i de foment destinades al desenvolupament de les polítiques públiques que l'administració de la Generalitat aplique per a l'enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d'Innovació.

3. L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), exerceix la gestió de la política energètica, industrial i de suport a les empreses, en les matèries que li atribueix la seua llei de creació i la normativa que la desenvolupa, i mantindrà la deguda col·laboració amb els diferents centres directius de la Conselleria en els seus respectius àmbits competencials.

Presidit per la persona titular de la Conselleria, a qui correspon la direcció estratègica, l'avaluació i el control de la seua activitat, sota la seua dependència directa se situa la Direcció General de l'IVACE.

4. A Turisme Comunitat Valenciana, com a organisme públic responsable de la governança turística, li correspon el foment i execució de la política turística de la Comunitat Valenciana.

5. El Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana, que té com a finalitat principal difondre i potenciar l'artesania per mitjà de l'adopció de polítiques promocionals, informatives, formatives, d'anàlisis, d'assistència i de coordinació, s'adscriu a la direcció general competent en matèria d'artesania. De conformitat amb el que es preveu en els seus estatuts, la persona titular de la Conselleria exerceix la seua presidència.

6. La Societat Valenciana Fira València, Societat Anònima, i la Societat Valenciana Fira Alacant, Societat Anònima, són societats mercantils del sector públic instrumental de les previstes en els articles 2.3.b i 156 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions. Tenen per objecte, en els seus termes més amplis, promocionar, programar, crear, controlar i coordinar les fires comercials autoritzades i declarades internacionals, d'acord amb el que es preveu en la normativa vigent, així com les fires comercials oficials, de caràcter local, provincial, autonòmic o nacional. Així mateix, poden dur a terme altres activitats que contribuïsquen a la defensa, suport o foment del comerç, la indústria o el turisme, així com les manifestacions culturals o d'oci, o que siguen d'utilitat per al desenvolupament de les indicades finalitats.



Es constitueixen com a societats anònimes de caràcter unipersonal el soci únic del qual és la Generalitat. La totalitat del capital social serà de titularitat pública. Es regeixen pels seus estatuts, per l'ordenament jurídic privat i la seua legislació específica, sense perjudici del que s'estableix en la resta de normes de dret públic que els siguen aplicables. El conjunt dels seus drets i obligacions de caràcter econòmic tindran sempre naturalesa privada.

La Societat Valenciana Fira València, Societat Anònima, i la Societat Valenciana Fira Alacant, Societat Anònima, tenen la condició d'Institució Firal a l'efecte del que es preveu en el Decret 125/2014, de 25 de juliol, del Consell, sobre Fires Comercials de la Comunitat Valenciana, i li serà aplicable la legislació vigent en matèria de fires i certàmens comercials.

7. La Societat Valenciana d'Inspecció Tècnica de Vehicles, Societat Anònima, té com a objecte la prestació del servei públic d'inspecció tècnica de vehicles (ITV), per la qual cosa realitzarà les inspeccions tècniques de vehicles, per encàrrec de la Generalitat. Tot això, de conformitat amb el que es preveu en la Directiva 2014/45/UE, del Parlament Europeu i del Consell, de 3 d'abril de 2014, relativa a les inspeccions tècniques periòdiques dels vehicles de motor i dels seus remolcs, i per la qual es deroga la Directiva 2009/40/CE, i el Reial decret 920/2017, de 23 d'octubre, pel qual es regula la inspecció tècnica de vehicles, que transposa a l'ordenament jurídic espanyol la Directiva 2014/45/UE.

8. La Societat Projectes per a la Transformació Digital, Societat Anònima, que té per objecte la promoció, organització i gestió de quantes activitats requerisca la preparació, construcció i posada en funcionament dels projectes turístics i d'oci, culturals, esportius, industrials o terciaris en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, i que siguen impulsats per la Generalitat, en els quals, entre altres, es desenvolupen activitats educatives, culturals, esportives, recreatives, assistencials, administratives i equipaments necessaris per al seu correcte funcionament.

Així mateix, té competències a coordinar i exercir una direcció estratègica de les accions de promoció i difusió de la imatge de la Comunitat Valenciana per a potenciar i incrementar el coneixement sobre la realitat de la Comunitat Valenciana a Espanya i en el món, incrementar la participació dels agents socials, econòmics i culturals en la promoció global de la Comunitat Valenciana, i coordinar, desenvolupar i exercir accions estratègiques de promoció i comunicació.



I desenvolupa, impulsa i executa quantes accions siguen necessàries per a la consolidació de l'ecosistema denominat Districte Digital de la Comunitat Valenciana, incloent-hi projectes relatius a l'àmbit de la innovació, de la nova economia en la societat digital, de les estratègies de digitalització de la Comunitat Valenciana, de la lluita contra la bretxa digital i de la promoció de la investigació.





TÍTOL II

Estructura i funcions dels òrgans superiors,

directius i serveis centrals de la Conselleria



CAPÍTOL I

Titular de la Conselleria d'Innovació,

Indústria, Comerç i Turisme



Article 5. Atribucions de la persona titular de la Conselleria

1. La persona titular de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme és l'òrgan jeràrquic superior del departament, i exerceix totes les atribucions conferides per la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell (d'ara en avant, Llei del Consell), així com qualsevol altra que li atorgue l'ordenament jurídic, en l'àmbit competencial assignat a l'esmentada Conselleria.

2. La persona titular de la Conselleria, sota la superior autoritat del Consell, assumeix la representació orgànica de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme davant qualsevol tipus d'institucions públiques i privades.



Article 6. Substitucions en cas d'absència, vacant o malaltia

1. En els casos d'absència o malaltia de la persona titular del departament, s'aplicarà el que es disposa en l'article 12.1.i, de la Llei del Consell.

Fins que es resolga la substitució, les funcions de la persona titular del departament, exceptuant les que li corresponen com a membre del Consell, seran exercides temporalment, en aquest ordre, per les persones titulars de la secretaria autonòmica competent en la matèria, de la Sotssecretaria i de la direcció general competent en la matèria.

2. En cas d'absència, vacant o malaltia de la persona titular d'alguna de les secretaries autonòmiques, les competències d'aquestes seran exercides per la direcció general amb competències en la matèria corresponent.

3. En cas d'absència, vacant o malaltia de la persona titular d'alguna de les direccions generals, les competències d'aquestes seran exercides per la secretaria autonòmica de la qual depenga la direcció general afectada.

4. Si concorre simultàniament el supòsit de vacant, absència o malaltia, tant de la persona titular de la secretaria autonòmica, com de la persona titular de la direcció general amb competències en la matèria, les competències corresponents passaran a exercir-se per la Sotssecretaria.

5. En cas d'absència, vacant o malaltia de la persona titular de la sotssecretaria, les competències d'aquesta passaran a ser exercides per les secretaries autonòmiques, seguint l'ordre relacional establit en l'article 2 del present decret.

6. El que s'estableix en els paràgrafs anteriors s'entén sense perjudici del que, en el seu cas, dispose la persona titular de la conselleria mitjançant una resolució.



Article 7. Gabinet

1. El Gabinet de la persona titular de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme és la unitat de suport, assessorament i assistència immediata a la persona titular del departament, de qui depén directament.

2. El Gabinet de la persona titular de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme té al seu càrrec el manteniment de les relacions de la persona titular del departament amb els alts òrgans i institucions de la Generalitat, de l'Estat i de les altres administracions públiques, així com el desenvolupament de totes les funcions que se li encomanen.



Article 8. Consell de Direcció

1. El Consell de Direcció és l'òrgan col·legiat d'assessorament i assistència a la

persona titular de la Conselleria en l'elaboració, coordinació i execució del programa d'actuacions del departament.

Sota la seua presidència, el Consell de Direcció està integrat per les persones titulars de les secretaries autonòmiques, la Sotssecretaria, les direccions generals i del Gabinet de la persona titular de la Conselleria, que exercirà la secretaria.

2. A les sessions del Consell de Direcció podran assistir, a més, les persones responsables de centres, òrgans, unitats o ens adscrits al departament quan la persona titular de la Conselleria el considere convenient.

3. La persona titular de la Conselleria pot acordar, sempre que ho considere convenient, la constitució d'altres grups o comissions de treball de caràcter consultiu i d'assessorament per a matèries concretes o assumptes específics amb la composició que en cada cas es determine.







CAPÍTOL II

Secretaria Autonòmica d'Innovació



Article 9. Competències de la Secretaria Autonòmica d'Innovació

1. Sota l'autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica d'Innovació assumeix les funcions que li atribueix l'article 68 de la Llei del Consell, en matèria d'innovació tecnològica i desenvolupament de la capacitat innovadora del sistema productiu valencià; Sistema Valencià de la Innovació; coordinació en matèria d'innovació tecnològica dels Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, polítiques de suport transversal a l'emprenedoria, la internacionalització, i el comerç exterior.

Igualment, en l'àmbit de les competències d'investigació i innovació tecnològiques, assumeix les funcions en matèria de societat digital que comprenen la promoció del sector tecnològic valencià, l'impuls de la digitalització de l'economia i de la societat valencianes, així com el desenvolupament d'indicadors i diagnosis i l'impuls de projectes per a la reducció de la bretxa digital.

2. Així mateix, li correspon la coordinació i supervisió de l'actuació de les direccions generals sota la seua dependència, assumint qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 10. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica d'Innovació

1. A la Secretaria Autonòmica d'Innovació li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s'adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que s'integren en aquests.



2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l'execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i també controlar i supervisar el compliment dels objectius.

3. De la Secretaria Autonòmica d'Innovació depenen els centres directius següents:

a) Direcció General d'Innovació

b) Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització



Article 11. Competències de la Direcció General d'Innovació

1. La Direcció General d'Innovació exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell, en matèria de definició i seguiment de l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana; polítiques de suport al Sistema Valencià de la Innovació; parcs tecnològics; coordinació en matèria d'innovació tecnològica dels instituts tecnològics; instituts d'investigació i infraestructures d'investigació i transferència de ciència i tecnologia que no depenen de les universitats o de la conselleria de Sanitat, i Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca; desenvolupament de la innovació tecnològica, i gestió i seguiment d'accions d'R+D+I previstes en programes i iniciatives de la Unió Europea.



2. A més, en l'àmbit de les competències d'investigació i innovació tecnològiques exerceix les funcions en matèria de societat digital que comprenen la promoció del sector tecnològic valencià, l'impuls de la digitalització de l'economia i de la societat valencianes, i el desenvolupament d'indicadors i diagnosis i l'impuls de projectes per a la reducció de la bretxa digital.

3. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 12. Competències de la Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització

1. La Direcció General d'Emprenedoria i Internacionalització exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell, en matèria d'estudi, avaluació i promoció de l'economia valenciana en l'àmbit de l'emprenedoria. Així mateix, establirà les directrius generals de la política creditícia en l'àmbit de les seues competències, promovent els instruments financers relacionats amb l'emprenedoria i la internacionalització, que a aquest efecte es constituïsquen en coordinació amb l'Institut Valencià de Finances, d'acord amb les previsions pressupostàries oportunes així com elaboració, gestió i execució d'actuacions per al desenvolupament i el foment del comerç exterior, captació d'inversions sostenibles, defensa de la internacionalització dels sectors empresarials de la Comunitat Valenciana i de la seua projecció i defensa en el mercat global.

2. A més, té atribuïdes les competències en matèria de promoció de fires comercials declarades internacionals, de conformitat amb el qual disposa la normativa vigent, en col·laboració, si escau, amb altres centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic, o altres administracions públiques.

3. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.





CAPÍTOL III

Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum



Article 13. Competències de la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

1. Sota l'autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum exerceix les funcions establides en l'article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell en matèria d'indústria, seguretat industrial, comerç interior, artesania i consum, així com les d'energia i mineria.

2. En particular, té atribuïdes les competències en matèria de promoció de les cambres oficials de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació i el seu Consell i de les fires comercials, sense perjudici del que es disposa en l'article 12 anterior en matèria de promoció de fires, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent, en col·laboració, si escau, amb altres centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic, o altres administracions públiques.

3. Així mateix, li correspon la coordinació i supervisió de l'actuació de les direccions generals sota la seua dependència, assumint qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 14. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum

1. A la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s'adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que s'integren en aquests.

2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l'execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i també controlar i supervisar el compliment dels objectius.

3. De la Secretaria Autonòmica d'Indústria, Comerç i Consum depenen els centres directius següents:

a) Direcció General d'Indústria.

b) Direcció General de Comerç, Artesania i Consum.

c) Direcció General d'Energia i Mines



Article 15. Competències de la Direcció General d'Indústria

1. La Direcció General d'Indústria exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell, en matèria d'indústria i seguretat industrial.

2. A més, té atribuïdes les competències en matèria de promoció de fires comercials oficials relacionades amb l'activitat industrial, de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent, en col·laboració, si escau, amb altres centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic, o altres administracions públiques.

3. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 16. Competències de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum

1. La Direcció General de Comerç, Artesania i Consum exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell, en matèria d'ordenació territorial de l'activitat comercial en la Comunitat Valenciana, comerç interior, artesania i protecció i defensa de les persones consumidores i usuàries.

2. En particular té atribuïdes les competències en matèria de fires comercials de conformitat amb el que es disposa en la normativa vigent.



3. Així mateix, la persona titular d'aquesta direcció general exercirà la vicepresidència segona del Consorci de Gestió del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana i de la seua Junta Rectora, de conformitat amb el que es disposa en els seus estatuts.

4. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 17. Competències de la Direcció General d'Energia i Mines



1. La Direcció General d'Energia i Mines exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en l'elaboració, la gestió i l'execució d'actuacions per al desenvolupament i el foment dels sectors energètic i miner.

2. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.





CAPÍTOL IV

Secretaria Autonòmica de Turisme



Article 18. Competències de la Secretaria Autonòmica de Turisme

1. Sota l'autoritat de la persona titular de la Conselleria, la Secretaria Autonòmica de Turisme exerceix les funcions establides en l'article 68 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell en matèria de política turística.

2. Així mateix, li correspon la coordinació i supervisió de l'actuació de les direccions generals sota la seua dependència, assumint qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.



Article 19. Nivell directiu de la Secretaria Autonòmica de Turisme

1. A la Secretaria Autonòmica de Turisme li correspon dirigir i coordinar els centres directius que s'adscriuen sota la seua dependència, així com les unitats administratives que s'integren en aquests.

2. Li correspon, així mateix, impulsar i coordinar la consecució dels programes i l'execució dels projectes que exercisquen els centres directius que estiguen sota la seua dependència, i també controlar i supervisar el compliment dels objectius.

3. De la Secretaria Autonòmica de Turisme depén la Direcció General de Turisme.



Article 20. Competències de la Direcció General de Turisme

1. La Direcció General de Turisme exerceix les funcions establides en l'article 70 de la Llei del Consell, en matèria de promoció i ordenació del turisme, així com les competències administratives en l'àmbit normatiu, inspector i sancionador de l'activitat turística.

2. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.





CAPÍTOL V

Sotssecretaria



Article 21. Sotssecretaria

1. La Sotssecretaria, sota la directa dependència de la persona titular del departament, exercirà les funcions establides en l'article 69 de la Llei del Consell, en l'àmbit competencial de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme.

2. Especialment, té atribuïdes les funcions i competències següents:



a) Coordinar i impulsar la tramitació de projectes normatius del departament, així com supervisar i remetre els expedients d'assumptes que s'hagen d'elevar a la Comissió de Secretaris Autonòmics i Sotssecretaris, així com al Consell per a la seua aprovació o perquè prenguen coneixement.

b) Gestionar i coordinar la tramitació dels convenis i acords de col·laboració del departament que hagen de proposar-se al Consell per a la seua subscripció amb entitats públiques o privades.

c) Instruir els expedients de responsabilitat patrimonial.

d) Elaborar informes i propostes de disposicions sobre matèries del seu àmbit funcional, així com dictar resolucions, instruccions i ordres de servei en l'àmbit de la seua competència, i disposar, si escau, la publicació en els diaris oficials de les disposicions, resolucions i anuncis que emanen d'òrgans de la Conselleria.

e) Tramitar els expedients de contractació en l'àmbit competencial de la Conselleria.

f) Dirigir i gestionar els serveis generals i dependències comunes de la Conselleria.

g) Dirigir el Registre General, així com coordinar, supervisar i controlar l'organització i el funcionament de tots els centres, serveis i unitats dependents de la Conselleria.

h) Organitzar i controlar els assumptes generals i l'actualització periòdica de l'inventari de béns i material, així com la gestió i l'emmagatzematge de totes les dades i documentació que siguen necessaris per al funcionament correcte dels serveis.

i) Dur a terme la gestió patrimonial dels béns afectes a la Conselleria.

j) Gestionar les despeses de personal del departament i tramitar les incidències de nòmina, sense perjudici de les facultats atribuïdes a altres òrgans.

k) Exercir la potestat disciplinària quant al personal adscrit a la Conselleria, excepte en el supòsit que la sanció proposada siga la de separació del servei.

l) Realitzar la planificació i programació econòmica, elaborar la proposta d'avantprojecte del pressupost anual, tramitar les modificacions pressupostàries i realitzar el seguiment de l'execució del pressupost, així com la gestió d'aquest en totes les seues fases comptables.

m) Dissenyar, executar i mantindre actualitzats els programes d'informació i gestió econòmica del departament, establint les directrius per a la correcta gestió d'ingressos i despeses i l'òptima utilització dels recursos.

n) Recaptar els informes jurídics dels òrgans superiors i directius de la Conselleria davant l'Advocacia General de la Generalitat, d'acord amb el procediment previst en el seu Reglament General.

o) Informar el personal directiu de la Conselleria de la procedència legal i viabilitat econòmica dels seus projectes, plans i programes d'actuació.

p) Racionalitzar els procediments administratius, impulsar i coordinar la implantació i desenvolupament dels sistemes i instruments de la gestió de qualitat i transparència en la Conselleria i efectuar estudis i propostes sobre normalització de documentació, simplificació administrativa i transparència.

q) Coordinar, informar i donar compte a l'òrgan superior o centre directiu competent en matèria de qualitat dels serveis públics i simplificació administrativa, de transparència i participació ciutadana i de responsabilitat social, de totes les actuacions de la Conselleria en aquestes matèries.

r) Promoure i coordinar el compliment de la normativa de protecció de dades de caràcter personal en relació amb els tractaments de dades dels quals la Conselleria té la consideració de responsable, sense perjudici de les funcions de gestió i supervisió que corresponen als òrgans superiors i directius, en l'àmbit de les seues competències materials.



s) Tutelar i coordinar les Institucions Firals de la Comunitat Valenciana entre elles i amb els diferents centres directius de la Generalitat, altres entitats del sector públic, o altres administracions públiques.



t) Supervisar el manteniment de les infraestructures firals, d'acord amb el Decret llei 19/2021, de 23 de desembre, i la seua normativa de desplegament.

o) Dirigir i facilitar la formació d'estadístiques sobre les matèries de competència de la Generalitat, en el que afecte la Conselleria, en col·laboració amb els serveis competents en matèria estadística de l'Administració de la Generalitat.

3. Finalment, assumirà qualsevol altra competència que se li encomane o delegue o que li conferisquen les disposicions legals o reglamentàries.





TÍTOL III

Organització territorial



Article 22. Direccions territorials

1. Com a expressió del principi de desconcentració administrativa, la Conselleria s'organitza territorialment en serveis centrals, que estenen la seua competència a tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i en direccions territorials, amb competència d'àmbit provincial.

2. En cadascuna de les capitals de les províncies d'Alacant, Castelló i València hi haurà una direcció territorial d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que actuarà sota la dependència orgànica de la Sotssecretaria i amb competència en el territori de la respectiva província, al capdavant de la qual hi ha un director o directora territorial amb el caràcter de representant permanent de la Conselleria en el seu respectiu territori.

3. Funcionalment, les direccions territorials depenen dels diferents centres directius de la Conselleria, segons l'índole de la matèria, els quals establiran els criteris i directrius necessaris en el seu àmbit funcional per a garantir la coordinació i homogeneïtat d'actuació d'aquelles.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Unitats administratives

Les unitats i llocs de treball de nivell administratiu continuaran subsistents i donant el suport administratiu en relació amb aquells assumptes i expedients que els corresponga per raó de la matèria, sense perjudici de la competència per a resoldre dels òrgans als quals se li haja atribuït, i la seua retribució es farà a càrrec dels mateixos crèdits pressupostaris. Tot això, fins que es duguen a terme les modificacions o actuacions que siguen procedents en aquests en el marc de la vigent normativa en matèria de funció pública per a l'adequació de la nova estructura orgànica i sense perjudici que, posteriorment, siguen aprovades les relacions de llocs de treball adaptades a aquesta. Així mateix, des del moment de l'entrada en vigor del present decret, es podran produir els canvis d'adscripció d'unitats administratives que corresponga, de conformitat amb la reorganització efectuada.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Normativa derogada

Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d'un rang inferior que s'oposen al que estableix aquest decret i, especialment, el Decret 175/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i el Decret 243/2019, de 25 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, així com les seues modificacions, mantenint en qualsevol cas la seua vigència la regulació del nivell administratiu de la Conselleria, fins que s'aprove la corresponent ordre de desplegament.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desplegament

Es faculta la persona titular de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme per a dictar totes les disposicions que requerisca el desplegament i l'execució d'aquest decret, en compliment del qual disposa l'article 65 de la Llei del Consell.



Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 10 d'agost de 2023



El president de la Generalitat,

CARLOS MAZÓN GUIXOT



La consellera d'Innovació, Indústria,

Comerç i Turisme,

NURIA MONTES DE DIEGO

Mapa web