Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 7/2015, de 10 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions públiques destinades a la integració sociolaboral de treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, en empreses d'inserció i en empreses ordinàries de treball.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7657 de 13.11.2015
Número identificador:  2015/9216
Referència Base de Dades:  008876/2015
 



ORDRE 7/2015, de 10 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions públiques destinades a la integració sociolaboral de treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, en empreses d'inserció i en empreses ordinàries de treball. [2015/9216]

L'article 35 de la Constitució reconeix el dret de tots els espanyols al treball, a la lliure elecció de professió o ofici, a la promoció a través del treball i a una remuneració suficient per a satisfer les seues necessitats i les de la seua família, fent recaure sobre els poders públics, segons el que estableix l'article 9.2 de la Constitució Espanyola, l'obligació de promoure les condicions perquè la llibertat i la igualtat de l'individu i dels grups en què s'integra siguen reals i efectives, remoure els obstacles que n'impedisquen o entrebanquen la plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social.

Per la seua banda, l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l'article 10, dirigeix l'actuació de la Generalitat primordialment a garantir la igualtat de drets d'homes i dones en tots els àmbits, i en particular en matèria d'ocupació i treball.

En compliment d'aquests principis es publica la Llei 1/2007, de 5 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regulen les empreses d'inserció per a fomentar la inclusió social a la Comunitat Valenciana (DOCV 09.02.2007).

Posteriorment i a nivell nacional es publica la Llei 44/2007, de 13 de desembre, per a la regulació del règim de les empreses d'inserció, que parteix de les mateixes premisses que la norma autonòmica, reconeixent com a tret comú a quasi totes les situacions d'exclusió social, la dificultat per a participar en els mecanismes habituals de formació i inserció laboral.

El 16 de juny de 2009, i en desplegament de la Llei 1/2007, es publica el Decret 81/2009, de 12 de juny, pel qual es dicten normes de desplegament per a la qualificació, registre i foment de les empreses d'inserció a la Comunitat Valenciana, que contenen en els seus articles 14 i 15 regles aplicables a les ajudes a aquestes entitats.

El Reial Decret 751/2014, de 5 de setembre, pel qual s'aprova l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2014-2016, continuant amb la política d'augment de l'eficàcia de les polítiques actives de treball i de coordinació entre els serveis públics d'ocupació nacionals i regionals, inclou l'avaluació com a aspecte reforçat de disseny, planificació, programació, execució i control dels resultats de les polítiques d'activació per a l'ocupació, considerant-se clau en el nou model de polítiques actives d'ocupació, el canvi del model de finançament que passa del model articulat basant-se en programes establits centralitzadament, a un nou model d'acord amb les competències de les comunitats autònomes en polítiques actives, en el marc de la unitat de mercat, i basat en l'avaluació.

Per al compliment dels seus objectius, l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2014-2016, compta amb objectius estratègics o prioritaris i objectius estructurals, agrupant-se aquests en sis eixos de les polítiques d'activació per a l'ocupació, entre els quals destaca l'Eix 3, «Oportunitats d'ocupació», que inclou actuacions que tenen per objecte incentivar la contractació, la creació d'ocupació o el manteniment dels llocs de treball, especialment per a aquells col·lectius que tenen més dificultat en l'accés o permanència en l'ocupació, amb especial consideració a la situació de les persones en situació d'exclusió social.



Per la seua banda, el Pla Estratègic del servei Valencià d'Ocupació i Formació (d'ara en avant SERVEF) 2014-2020, estructurat en cinc eixos d'actuació, arreplega l'objectiu 2.6, «Millorar les oportunitats d'ocupació i l'estructura del mercat de treball», dins del seu Eix 2, «El SERVEF com a proveïdor de serveis», incloent com a mesures les orientades cap als col·lectius amb especials dificultats, dins dels quals consta com a col·lectiu d'acció prioritària les «Persones en situació o risc d'exclusió social».

El Text Refós de la Llei d'Ocupació, aprovat per mitjà del Reial Decret Legislatiu 3/2015, 24 d'octubre, predetermina, en l'article 30, que les persones en situació d'exclusió social són un dels col·lectius prioritaris que mereixen l'atenció de l'Estat i de les comunitats autònomes per a accedir al mercat de treball.

En la present ordre s'inclouen les ajudes destinades a la inserció sociolaboral en empreses d'inserció, de treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, com a pas previ a la seua inserció definitiva en el mercat ordinari de treball, així com les ajudes a empreses que contracten aquests treballadors i treballadores una vegada hagen realitzat el seu itinerari en les empreses d'inserció esmentades.

La Llei 31/2015, de 9 de setembre, per la qual es modifica i actualitza la normativa en matèria d'autoocupació i s'adopten mesures de foment i promoció del treball autònom i de l'economia social (publicada en el BOE de 10.09.2015), que entra en vigor segons la disposició final segona als 30 dies de la seua publicació en el BOE, inclou en l'article tercer com a modificació de la Llei 5/2011, de 29 març, d'Economia Social, la declaració dels centres especials d'ocupació i empreses d'inserció com a entitats prestadores de serveis d'interès econòmic general. Això els permetrà ampliar fins als 500.000 € la quantia que poden rebre en concepte de subvencions en un període de tres anys. Per això, quant al dret de la competència, i en relació a les ajudes a les empreses d'inserció, s'arreplega en les bases aprovades per la present ordre l'aplicació del Reglament UE 360/2012, de la Comissió, de 25 d'abril de 2012.



Per tant, fent ús de les facultats que em conferixen la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l'article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, de la Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions,



ORDENE



Article únic. Aprovació de les bases reguladores

Conforme amb el dictamen del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, s'aproven les bases reguladores com a annex a l'Ordre elaborada per la Direcció General del SERVEF, amb la participació, a través del tràmit d'audiència, de l'Associació Valenciana d'Empreses d'Inserció i de les organitzacions sindicals, que han de regir el règim de concessió de subvencions destinades a promoure i facilitar la integració sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social dins de les empreses d'inserció, com a pas previ a la seua inserció definitiva en l'empresa ordinària, així com ajudes a les empreses ordinàries que contracten treballadors procedents d'empreses d'inserció.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Normativa d'aplicació

1. Aquestes ajudes tenen la consideració de subvencions públiques i es regeixen per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions; pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el seu reglament, i la resta de normativa concordant; i per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

2. Les ajudes que es concedisquen a l'empara d'aquesta ordre arrepleguen les bases establides en el Decret 81/2009, del Consell, en relació amb la Llei 1/2007, de 5 de febrer, de la Generalitat, i amb la Llei 44/2007, de 13 de desembre, per a la regulació del règim de les empreses d'inserció.



Segona. La situació d'exclusió social

Als efectes d'aquesta ordre, la situació d'exclusió social s'acreditarà pels serveis socials, generals o especialitzats, de les Administracions Públiques, i queda determinada per la pertinença a algun dels col·lectius arreplegats en l'article 4 de la Llei 1/2007, de 5 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regulen les empreses d'inserció per a fomentar la inclusió social a la Comunitat Valenciana, desenvolupada pel Decret 81/2009, i en l'article 2 de la Llei 44/2007, de 13 de desembre.



Tercera. Models normalitzats

Els formularis normalitzats per a la tramitació d'aquestes subvencions es troben disponibles en l'adreça d'internet www.servef.es. No obstant això, els formularis esmentats estaran així mateix a disposició dels interessats en les dependències de la Direcció General del SERVEF.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Facultats d'execució

Es faculta la persona titular de la Direcció General del SERVEF per a dictar les instruccions i adoptar les mesures que considere oportunes per a l'aplicació i execució d'aquesta ordre.



Segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de ser publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 10 de novembre de 2015



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ





ANNEX

Bases reguladores



TÍTOL I

Disposicions generals i procediment



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Primera. Objecte

L'objecte de l'ordre és establir un programa d'ajudes destinades a promoure i facilitar la integració sociolaboral de persones en situació o risc d'exclusió social dins de les empreses d'inserció, com a pas previ a la seua inserció definitiva en l'empresa ordinària, així com ajudes a les empreses ordinàries que contracten treballadors procedents d'empreses d'inserció.



Segona. Àmbit d'aplicació

1) La present ordre regula les ajudes destinades a les empreses d'inserció que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana, i que havent sigut qualificades amb caràcter definitiu pel SERVEF, contracten treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social.



2) Així mateix la present ordre arreplega ajudes per a les empreses ordinàries que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat Valenciana i contracten treballadors i treballadores que hagen realitzat el seu itinerari en les empreses d'inserció a què fa referència l'apartat anterior.



Tercera. Entitats beneficiàries de les ajudes

1) Per a les ajudes regulades en el capítol I del títol II d'aquesta ordre, les empreses d'inserció que reunisquen els requisits establits en l'apartat 1 de la base anterior.

2) Per a les ajudes regulades en el capítol II del títol II d'aquesta ordre, les empreses a què fa referència l'apartat segon de la base anterior.

En cap cas no en podran resultar beneficiàries les agrupacions de persones físiques o jurídiques, públiques o privades, les comunitats de béns o qualsevol altre tipus d'unitat econòmica o patrimoni separat que, inclús no tenint personalitat jurídica, puguen realitzar les actuacions que donarien dret a les ajudes.



Quarta. Prohibicions per a ser entitat beneficiària

No podran obtindre la condició d'entitats beneficiàries de les subvencions regulades en la present ordre les persones o entitats en els que concórrega alguna de les circumstàncies previstes en els apartats 2 i 3 de l'article 13 de la Llei 38/2003, General de Subvencions.

Cinquena. Compatibilitat amb el Mercat Comú: requisits i exclusions

1. Les ajudes a les empreses d'inserció, regulades en el capítol I del títol II de les presents bases, són compatibles amb el Mercat Comú ja que es regeixen pel Reglament (UE) núm. 360/2012, de la Comissió, de 25 d'abril de 2012, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis concedides a empreses que presten serveis d'interès econòmic general, publicat en el DOUE L114 de 26.04.2012.

1.1. Les ajudes esmentades, sotmeses al règim de minimis, no podran concedir-se a empreses dels sectors següents:

a) Pesca i aqüicultura, segons es contemplen en el Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) Producció primària dels productes agrícoles.

c) Transformació i comercialització dels productes agrícoles en els casos següents:

– Quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat dels productes esmentats adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

– Quan l'ajuda depenga de que es repercutisca totalment o parcialment sobre els productors primaris (agricultors).

d) Activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora.



e) Aquells que subordinen l'ús de béns nacionals amb preferència sobre els béns importats.

f) L'ajuda concedida a empreses actives en el sector del carbó, segons es defineixen en la Decisió 2010/787/UE del Consell.

g) L'ajuda concedida a empreses dedicades al transport de mercaderies per carretera per compte d'altri.

h) L'ajuda concedida a empreses en crisi.

1.2. L'import total de l'ajuda de minimis concedida a una empresa que preste serveis d'interès econòmic general no excedirà de 500.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals.

1.3. L'ajuda de minimis no s'acumularà amb cap ajuda estatal corresponent a les mateixes despeses subvencionables si l'acumulació esmentada dóna lloc a una intensitat d'ajuda superior a l'establida per a les circumstàncies concretes de cada cas, en un reglament d'exempció per categories o en una decisió adoptada per la Comissió.

1.4. L'ajuda de minimis en virtut del Reglament 360/2012 podrà acumular-se amb ajudes de minimis en virtut d'altres reglaments de minimis fins al límit màxim establit en l'apartat 1.2.

1.5. No obstant això, l'ajuda de minimis en virtut de l'esmentat reglament no s'acumularà amb cap compensació pel mateix servei d'interès econòmic general, independentment de si constitueix ajuda estatal o no.

2. Les ajudes a les empreses ordinàries que contracten treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, procedents d'una empresa d'inserció, i que prèviament hagen participat en un itinerari d'inserció, regulades en el capítol II del títol II de les presents bases, són compatibles amb el Mercat Comú ja que es regeixen pel Reglament (UE) núm. 1.407/2013, de 18 de desembre, de 2013, de la Comissió, publicat en el DOUE L 352 de 24.12.2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, a les ajudes de minimis.

2.1. Les ajudes esmentades sotmeses al règim de minimis, no podran concedir-se a empreses dels sectors següents:

a) Pesca i aqüicultura, segons es contemplen en el Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell.

b) Producció primària dels productes agrícoles.

c) Transformació i comercialització dels productes agrícoles en els casos següents:

– Quan l'import de l'ajuda es determine en funció del preu o de la quantitat dels productes esmentats adquirits a productors primaris o comercialitzats per les empreses interessades.

– Quan l'ajuda depenga del fet que es repercutisca totalment o parcialment sobre els productors primaris (agricultors).

d) Activitats relacionades amb l'exportació a tercers països o Estats membres, és a dir, les ajudes directament vinculades a les quantitats exportades, a l'establiment i l'explotació d'una xarxa de distribució o a altres despeses corrents vinculades a l'activitat exportadora.

e) Aquells que subordinen l'ús de béns nacionals amb preferència sobre els béns importats.

2.2. D'altra banda, l'aplicació del règim de minimis suposa que l'ajuda total de minimis concedida a una «única empresa» no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Quan l'empresa opere en el sector del transport per carretera l'import màxim aplicable serà de 100.000 euros.

2.3. Les ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) 1407/2013 podran acumular-se amb les ajudes de minimis concedides d'acord amb el Reglament (UE) 360/2012, de la Comissió, fins al límit màxim establit en este últim reglament. Podran acumular-se amb ajudes de minimis concedides d'acord amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim pertinent que s'establix en l'apartat 2 de l'article 3 del Reglament (UE) 1407/2013.

2.4. Les ajudes de minimis no s'acumularan amb cap ajuda estatal en relació amb les mateixes despeses subvencionables o amb ajuda estatal per a la mateixa mesura de finançament de risc, si l'acumulació esmentada excedira de la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió adoptats per la Comissió. Les ajudes de minimis que no es concedisquen per a costos subvencionables específics, ni puguen atribuir-se a costos subvencionables específics, podran acumular-se amb altres ajudes estatals concedides en virtut d'un reglament d'exempció per categories o d'una decisió adoptats per la Comissió.



Sisena. Obligacions generals de les empreses beneficiàries

A més de les obligacions que per a les empreses beneficiàries de cada tipus d'acció s'estableixen en les corresponents bases d'aquesta ordre, i d'acord amb el que establix l'article 14 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, i en altres normes d'aplicació general, es declaren les següents:

1) Complir l'objectiu, executar el projecte, realitzar l'activitat o adoptar el comportament que fonamenta la concessió de les subvencions, mantenint, en el cas de les empreses d'inserció, els requisits tinguts en compte per a la seua qualificació i inscripció en el Registre d'Empreses d'Inserció de la Comunitat Valenciana.

2) Justificar davant de l'òrgan concedent, el compliment dels requisits i condicions, així com la realització de l'activitat i el compliment de la finalitat que determinen la concessió o gaudi de la subvenció.



3) Sotmetre's a les actuacions de comprovació, a efectuar per l'òrgan concedent, així com qualssevol altres de comprovació i control financer que puguen realitzar els òrgans de control competents, tant nacionals com comunitaris, aportant tota la informació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

4) Comunicar a l'òrgan concedent l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades.



Aquesta comunicació haurà d'efectuar-se tan prompte com es conega i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.

5) Acreditar amb anterioritat a dictar-se la proposta de resolució de concessió i de pagament, que es troba al corrent en el compliment dels seus obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. El mode d'acreditació serà l'establit en la corresponent convocatòria.

6) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i la resta de documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable a les empreses beneficiàries en cada cas, així com conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentres puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.



7) En relació amb l'obligació general per a tot tipus d'ajudes de donar publicitat del caràcter públic del finançament arreplegada en l'article 18 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, i l'article 31 del RD 887/2003, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, la concessió de la subvenció implica:

7.1. L'acceptació de ser inclòs en una llista que es publicarà de forma electrònica o per qualsevol altre mitjà, en la que figuraran les empreses beneficiàries, l'operació finançada i l'import de l'ajuda.

7.2. Les entitats qualificades com a empreses d'inserció, hauran de fer constar la condició esmentada per mitjà del corresponent cartell indicador, tant en el domicili social com en tots i cada un dels seus centres de treball de la Comunitat Valenciana.

8) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits previstos en l'article 37 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, en relació amb el que estableixen els articles 91 a 93 del Reial Decret 887/2006, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003.



L'empresa beneficiària haurà d'acreditar amb anterioritat a dictar-se la proposta de concessió i de pagament, que es troba al corrent de pagament d'obligacions per reintegrament de subvencions.

9) La presentació de sol·licituds a l'empara d'aquesta ordre suposa l'existència d'autorització expressa,

9.1. De tots els treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, per a la cessió de dades relatives a l'exclusió social, al SERVEF.

9.2. De l'empresa d'inserció sol·licitant de les ajudes, perquè el SERVEF puga facilitar documentació de la empresa d'inserció (escriptures de constitució, comptes anuals i dades estrictament necessàries per a conéixer la viabilitat tècnica, econòmica i financera dels projectes presentats) a entitats col·laboradores d'este organisme.

10) Compliment de la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat o l'exempció de l'obligació esmentada, de conformitat amb allò que disposa l'article 7 de la Llei 11/2003, de 10 d'abril, de la Generalitat Valenciana, sobre estatut de les persones amb discapacitat.

11) Complir les obligacions de transparència establides en la legislació bàsica, de conformitat amb allò que disposa l'article 3 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, en el cas que l'entitat perceba durant el període d'un any ajudes o subvencions públiques en una quantia superior a 100.000 euros o quan, almenys, el 40 % del total dels seus ingressos anuals tinguen caràcter d'ajuda o subvenció pública, sempre que arriben com a mínim a la quantitat de 5.000 euros. Sense perjuí de l'anterior, qualsevol beneficiari que perceba, durant el període d'un any, ajudes o subvencions, de l'administració autonòmica o de qualsevol altra entitat enumerada en l'article 2 de la Llei 2/2015, per import superior a 10.000 euros, haurà de donar l'adequada publicitat a aquella, indicant almenys l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionat. La difusió d'aquesta informació es realitzarà preferentment a través de les corresponents pàgines web. En el cas que no disposen de pàgina web on realitzar la publicitat, podran complir amb l'obligació esmentada a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.





CAPÍTOL II

Procediment general per a la concessió de les ajudes



Setena. Presentació de sol·licituds, termini i documentació

Les sol·licituds es presentaran en la forma i el termini i amb la documentació que s'establisca en la corresponent convocatòria.



Vuitena. Procediment de concessió

1. La concessió d'aquestes subvencions es tramitarà en règim de concurrència competitiva, per al qual es tindrà en compte com a únic criteri, el moment de presentació de les sol·licituds i la resta de documentació exigida en la corresponent convocatòria.

2. En el cas que distintes sol·licituds tingueren la mateixa data d'entrada i d'expedient complet, es prioritzarà l'expedient corresponent a l'empresa sol·licitant que tinga nombre més gran de treballadors amb la condició de dona; si l'empat persistira, es prioritzarà l'expedient corresponent a l'empresa sol·licitant que tinga nombre més gran de persones amb discapacitat en plantilla.



Novena. Tramitació i resolució

1. La Instrucció del procediment de concessió de subvencions correspondrà a la Subdirecció General d'Ocupació que podrà demanar de la persona sol·licitant l'aportació addicional d'altres documents o dades aclaridores que estime necessaris per a resoldre sobre la sol·licitud presentada.

2. Examinades les sol·licituds, l'òrgan instructor emetrà un informe on farà constar que els beneficiaris compleixen tots els requisits necessaris per a la concessió de les ajudes.

3. Una vegada instruïts els expedients, es remetran a la Comissió de Valoració que procedirà a avaluar les sol·licituds, emetent un informe en què es concretarà el resultat de l'avaluació esmentada.

La composició de la Comissió de Valoració serà la següent:

– President: la persona titular de la Subdirecció General d'Ocupació o funcionari que designe per a la seua substitució, amb rang mínim de cap de servei.

– Vocals: la persona titular del Servei d'Igualtat d'Oportunitats en l'Ocupació o un funcionari que designe per a la seua substitució, amb rang mínim de cap de secció, que actuarà com a secretari, i un funcionari del Servei d'Igualtat d'Oportunitats en l'Ocupació, amb la categoria professional mínima de cap de secció, que serà designat pel titular del servei d'Igualtat d'Oportunitats en l'Ocupació.

4. L'òrgan instructor, a la vista de l'expedient i de l'informe de l'òrgan col·legiat, formularà proposta de resolució.

5. La competència per a resoldre sobre les sol·licituds formulades correspon a la persona titular de la Direcció General del SERVEF, o òrgan que aquesta delegue.

6. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució procedent serà de sis mesos, a comptar de l'endemà de l'entrada de la sol·licitud en qualsevol dels registres del SERVEF. Transcorregut el termini anterior sense que s'haja dictat i notificat resolució expressa, s'entendrà desestimada la pretensió per silenci administratiu.

7. La resolució de concessió de les ajudes fixarà expressament la quantia concedida i incorporarà, si és el cas, les condicions, obligacions i determinacions accessòries a què haja de subjectar-se'n el beneficiari.



8. La resolució de concessió i/o denegació de les ajudes sol·licitades posarà fi a la via administrativa i, en contra, podrà interposar-se un recurs potestatiu de reposició davant del mateix òrgan en el termini d'un mes a partir de l'endemà de la notificació, d'acord amb la legislació del procediment administratiu comú; o recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos davant de l'òrgan jurisdiccional competent de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb la normativa reguladora De la jurisdicció contenciosa administrativa.



Deu. Resolució d'incidències

La persona titular de la Direcció General del SERVEF, o òrgan que aquesta delegue, serà la competent per a resoldre les incidències produïdes després de la concessió de les ajudes, com a modificacions justificades del projecte inicial o qualsevol variació de les condicions particulars de la concessió.



Onze. Concurrència d'ajudes i subvencions

L'import de les subvencions regulades en la present ordre en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos d'altres administracions públiques, o d'altres ens públics o privats, nacionals o internacionals, supere el cost de l'activitat subvencionada que ha de desenvolupar l'empresa beneficiària, excepte límits més estrictes que puguen establir-se per a cada programa concret.



Dotze. Control de les ajudes

1. Correspondrà a la Direcció General del SERVEF o òrgan que aquesta delegue, dur a terme la funció de control de les subvencions concedides, així com l'avaluació i el seguiment del present programa.



2. Als efectes del que disposa la lletra j de l'article 165.2 de la Llei 1/2015, i de conformitat amb l'article 2.3 de la Llei 3/2000, de 17 d'abril, per la qual es crea el Servei Valencià d'Ocupació i Formació, la Subdirecció General d'Ocupació, accedirà a la vida laboral de les persones en situació o risc d'exclusió social les contractacions de la qual hagen sigut subvencionades, a fi de comprovar la seua alta en l'entitat ocupadora beneficiària durant el període de manteniment exigit.



3. Les empreses beneficiàries estaran obligades a sotmetre's a les actuacions de control financer previstes en els articles 113 i següents de la Llei 1/2015 i en els articles 44 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, que es realitzen per part de la Intervenció General



Tretze. Justificació de les ajudes i forma de pagament

1. Una vegada dictada la resolució de concessió, s'alliberarà l'import de l'ajuda reconeguda a cada entitat beneficiària de la forma indicada per a cada tipus d'acció en les bases corresponents d'aquesta ordre i sempre que s'acredite en l'expedient que l'entitat sol·licitant es troba al corrent en les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, així com l'acreditació de no ser deutora per resolució de procedència de reintegrament a la data de cada un dels pagaments.

2. Amb caràcter general, les despeses efectuades per les entitats beneficiàries objecte de subvenció, hauran d'acreditar-se per mitjà de documentació justificativa de la despesa i deute bancari, document original o còpia degudament compulsada.

La justificació bancària requerirà la presentació de justificant bancari acreditatiu del període a què fa referència el càrrec, càrrec en compte dels imports i personal en cas de salaris i del període, imports i persona física o jurídica destinatària del pagament, en el cas d'altres despeses.



3. Correspon a la persona titular de la Direcció General del SERVEF, o òrgan que aquesta delegue, el reconeixement de l'obligació i la proposta de pagament.



Catorze. Reintegrament de les ajudes concedides i procediment de reintegrament

1. Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, i en tot cas l'obtenció concurrent de subvencions o ajudes atorgades per altres administracions o ens públics o privats, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió.



2. La declaració judicial o administrativa de nul·litat o anul·lació, d'acord al procediment i causes establides en l'article 36 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, comportarà l'obligació de tornar les quantitats percebudes.

3. També escaurà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interès de demora corresponent des del moment del pagament de la subvenció fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament, en els supòsits previstos en els apartats 1 i 3 de l'article 37 de la Llei 38/2003, General de Subvencions, en relació amb el que estableixen els articles 91 a 93 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, General de Subvencions, inclòs el reintegrament per l'incompliment de les obligacions, tant generals com específiques, imposades a les entitats beneficiàries en la present ordre.

4. El procediment de reintegrament se substanciarà d'acord amb el que estableix el capítol II del títol II de la Llei 38/2003, General de Subvencions, i el capítol II del títol III del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, i tot això, en relació amb el que estableix l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.

5. El que disposen els apartats anteriors serà aplicable sense perjuí de la possible qualificació dels fets com a infracció administrativa i incoació del procediment sancionador, d'acord amb els articles 52 i següents de la Llei General de Subvencions, i els articles 173 i següents de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.



6. De conformitat amb l'article 35 de la Llei 2/2015, l'incompliment del que disposa l'apartat 11 de la base sisena, podrà comportar el reintegrament total o parcial de la subvenció concedida, previ procediment sancionador que se sotmetrà al que disposa el títol III de la Llei 2/2015.



7. D'acord amb l'article 22 de la Llei 6/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Reconeixement, Protecció i Promoció de les Senyes d'Identitat del Poble Valencià, serà causa de pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i del seu reintegrament que la subvenció siga destinada a la realització d'una activitat, o al compliment d'una finalitat, que manifestament suposen un greuge o menyspreu cap als senyals d'identitat del poble valencià.



TÍTOL II

Programa d'incentius



CAPÍTOL I

Programa d'ajudes a les empreses d'inserció



Quinze. Requisits i obligacions específics per a les empreses d'inserció

1. Requisits

Les empreses d'inserció, a més dels requisits a què fa referència la base quarta d'aquesta ordre, hauran de complir els següents requisits per a poder accedir a les ajudes d'aquest títol II.

1.1. Haver obtingut la qualificació definitiva i estar inscrits com a empreses d'inserció en el registre administratiu creat per la Llei 1/2007, de 5 de febrer, de la Generalitat, per la qual es regulen les empreses d'inserció per a fomentar la inclusió social a la Comunitat Valenciana (DOCV 9 de febrer), i desenvolupat pel Decret 81/2009, de 12 de juny, del Consell, pel qual es dicten normes de desplegament per a la qualificació, registre i foment de les empreses d'inserció a la Comunitat Valenciana (DOCV 16 de juny), i complir amb totes i cada una de les obligacions derivades d'aquella.

1.2. Estar inscrites com a entitats ocupadores en els règims de la Seguretat Social en què existisca afiliació de treballadors i treballadores per compte d'altri.

2. Obligacions

Complir amb les obligacions establides en l'article 7 del Decret 81/2009, de 12 de juny, del Consell, pel qual es dicten normes de desplegament per a la qualificació, registre i foment de les empreses d'inserció a la Comunitat Valenciana, entre les quals destaquen:

2.1. Presentar en els tres primers mesos de l'any següent, la memòria d'activitats i l'avaluació de les intervencions desenrotllades, els acords d'inserció sociolaboral formalitzats en el període esmentat, així com un balanç social en què s'informe sobre els resultats obtinguts en matèria d'inserció laboral del personal amb risc d'exclusió social. Aquesta documentació haurà d'acompanyar-se de la certificació de l'acord d'aprovació per l'òrgan de direcció de l'empresa subscrita per la persona representant legal d'aquella.

2.2. Presentar els comptes anuals i l'informe de gestió corresponents al tancament de l'exercici, en un termini de 90 dies naturals, a comptar de la seua finalització. Aquesta documentació haurà d'acompanyar-se de la certificació de l'acord d'aprovació per l'òrgan de direcció de l'entitat subscrita per la persona representant legal d'aquella.

2.3. Presentar abans de la finalització de l'exercici el pla d'activitats i el pressupost anual estimatiu. L'obertura de nous centres de treball, així com la modificació de l'activitat mercantil inicialment desenrotllada hauran de quedar reflectides en el pla d'activitats i no podran comprometre la viabilitat de l'empresa qualificada, per la qual cosa haurà d'aportar-se així mateix un estudi sobre la seua corresponent viabilitat econòmica i social. Aquesta documentació haurà d'acompanyar-se de la certificació de l'acord d'aprovació per l'òrgan de direcció de l'empresa subscrita per la persona representant legal d'aquella.



Setze. Accions susceptibles de suport i quanties subvencionables

Les empreses d'inserció podran sol·licitar les ajudes següents:

1) Subvencions destinades a la contractació de persones en situació o risc d'exclusió social, o al manteniment dels seus llocs de treball. No es podran subvencionar per a un mateix treballador o treballadora períodes superiors a tres anys, excepte si es donen les condicions previstes en l'apartat 3 de l'article 15 de la Llei 44/2007, de 13 de desembre.



La contractació de persones en situació o risc d'exclusió social objecte de la present ajuda, haurà de mantindre's, amb el límit de tres anys màxim establit en l'apartat anterior, fins a la consecució de l'objectiu principal consistent en la inserció sociolaboral del treballador o treballadora, resultant imprescindible per a l'extinció dels contractes, informe previ dels serveis socials competents, tant en el cas d'extinció per expiració del temps convingut o realització de l'obra o servei objecte del contracte, com d'extinció per qualsevol altra causa.

La subvenció consistirà en una quantia equivalent a un percentatge del salari mínim interprofessional (d'ara en avant SMI) vigent cada any, inclosa part proporcional de dos pagues extraordinàries, a determinar en cada convocatòria, per la contractació, pròrroga o manteniment del lloc d'un treballador o treballadora a jornada completa pel període d'un any, i sempre que esta contractació estiga vinculada al desenvolupament d'un itinerari personalitzat d'inserció.

L'ajuda esmentada serà proporcional per a contractes inferiors a un any, sempre que es tracte d'una contractació igual o superior a sis mesos, encara que el període subvencionable en l'exercici siga inferior per fi de contracte i/o fi del període màxim subvencionable de tres anys, i per a contractes a jornada parcial, i en aquest cas la jornada diària o setmanal haurà de ser superior a la meitat de la jornada de treball d'un treballador o treballadora a temps complet comparable.

En el cas de contractacions produïdes per empreses d'inserció amb anterioritat a la qualificació administrativa definitiva com a tals, serà subvencionable la part proporcional al període comprés entre l'esmentada qualificació definitiva i la data de finalització del primer o segon itinerari d'inserció semestral, segons la durada inicial de cada contracte.



2) Subvenció per a finançar les despeses salarials i de Seguretat Social derivades de la contractació del personal de suport sociolaboral per a l'acompanyament en el lloc de treball i realització del procés d'inserció sociolaboral en l'empresa d'inserció i durant el període de suport en l'empresa ordinària, no podent excedir sis mesos en aquest últim cas.



El període subvencionable s'estendrà des de l'1 de gener, o des de la data de contractació inicial, de ser posterior a aquella, fins a 31 de desembre de l'exercici, sempre que el treballador o treballadora romanga en el seu lloc de treball fins la data esmentada.

L'ajuda consistirà en una quantia màxima a determinar en cada convocatòria, amb el límit de 21.000 euros, per la contractació a jornada completa i per un període de 12 mesos, de cada treballador i treballadora de suport, o part proporcional en cas de contractes de durada inferior dins de l'exercici. En cas de jornades a temps parcial, la subvenció es reduirà de forma proporcional.

En cap cas, la subvenció puga excedir el 100 % del cost real.



En cas de contractes anteriors a la data de la qualificació administrativa amb caràcter definitiu com a empresa d'inserció, se subvencionaran els costos del personal de suport a partir de la data esmentada.

3) Subvencions per a despeses corrents, per a la posada en marxa de les empreses d'inserció, corresponents a despeses realitzades i pagades durant el corresponent exercici, que podran gaudir-se des de la data de qualificació definitiva, durant els tres primers anys de funcionament, a saber:

3.1. Estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi, màrqueting i altres de naturalesa anàloga.

Els estudis, reuniran les següents característiques:

a) La finalitat dels estudis és impulsar el creixement i sosteniment de l'empresa i el manteniment o ampliació dels llocs de treball.



b) Les conclusions hauran de contindre propostes d'actuació concretes amb una guia per a la seua possible implantació, i estaran orientades a qualsevol dels següents objectius: reestructuració de l'activitat econòmica, millora de la competitivitat empresarial o millora de la capacitació professional de les persones treballadores.

3.2. Auditories i informes econòmics.

3.3. Formació.

Les accions anteriors, i amb caràcter previ a la seua contractació, hauran de ser autoritzades pel SERVEF en tot cas.

L'import de la subvenció per a cada un d'aquests conceptes no podrà superar el percentatge que anualment s'establisca en convocatòria respecte del cost del servei prestat.

La totalitat de les ajudes destinades a despeses corrents regulades en aquesta base, no podrà superar la quantitat que anualment s'establisca en convocatòria per cada treballador i treballadora en situació o risc d'exclusió, contractats en les empreses d'inserció en la data de la sol·licitud d'ajudes.

En cap cas no es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació.



Dèsset. Requisits dels destinataris i destinaries finals

A més dels requisits que, vénen establits en les bases quarta i quinze, per a cada tipus d'ajuda es requerirà:

1) Per a l'ajuda destinada a la contractació de persones en situació o risc d'exclusió social, hauran de trobar-se en la situació de desempleades inscrites en el centre SERVEF corresponent amb anterioritat a la seua contractació.

2) Per a l'ajuda destinada a finançar les despeses salarials derivades de la contractació del personal de suport sociolaboral:

2.1. Comptar en la seua plantilla amb personal preparador laboral especialitzat, amb titulació de grau mitjà o superior, en l'àmbit universitari, preferentment en treball social, psicologia i educació social, o de la formació professional, havent d'acreditar, a més i en tot cas, una experiència prèvia de com a mínim sis mesos en activitats d'integració laboral de persones en situació o risc d'exclusió social que els capacite per a la realització de les funcions pròpies del lloc.

2.2. En el supòsit del personal de suport que ja estiguera incorporat a l'empresa en la data de publicació de les presents bases, s'admetrà, en defecte del que preveu el paràgraf anterior, l'acreditació de coneixements i experiència laboral equiparables.

3) Per a les ajudes destinades a subvencionar les despeses corrents de l'apartat 3 de la base setze, aquests serveis es prestaran per empreses o persones físiques externes especialitzades que reunisquen garanties de solvència professional, no podent prestar-se per socis i sòcies, associats i associades, o persones directament relacionades amb l'empresa d'inserció beneficiària de l'ajuda o amb la seua promotora.





Divuit. Obligacions

Són obligacions de les empreses beneficiàries de les ajudes previstes en el present capítol:

1. La realització d'un itinerari d'inserció durant tot el període de contractació del personal en situació o risc d'exclusió social.

2. Desenvolupament d'un itinerari mínim en els sis mesos inicials respecte del màxim de tres anys durant els quals, amb caràcter general, puga estendre's l'itinerari d'inserció, per a cada treballador i treballadora en situació o risc d'exclusió social.

No es considerarà incomplida l'obligació de manteniment de l'itinerari mínim de sis mesos a què fa referència el paràgraf anterior, quan la baixa en l'empresa d'inserció es produïsca per la contractació del treballador o treballadora en empresa ordinària, per mitjà de la subscripció d'un contracte de durada mínima de tres mesos, formalitzat abans que transcórreguen 15 dies del cessament en l'empresa d'inserció, i sempre que s'aporte document subscrit per la persona legal representant de l'empresa contractant, per la persona legal representant de l'empresa d'inserció i pel treballador o treballadora contractada, en què conste que la contractació s'ha produït com a conseqüència de la labor d'inserció realitzada per l'empresa d'inserció, i que el personal tècnic d'inserció continue realitzant tasques per a la seua consolidació en els termes establits en l'apartat 2) de la base setze d'aquesta ordre i en tot cas fins a completar l'itinerari mínim de sis mesos.



Aquestes contractacions, als efectes del compliment de l'obligació de realització de l'itinerari mínim de sis mesos, no podran realitzar-se per empreses vinculades tal com queden definides en l'article 68 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, sense que açò afecte la validesa legal de la relació laboral.

En el cas de falta de compliment dels sis mesos inicials d'itinerari, per qualsevol altra causa diferent de l'establida en els apartats anteriors, s'entén incomplida l'obligació, i escau la denegació o revocació de l'ajuda concedida per la contractació del citat treballador o treballadora.



3. Una vegada complit l'itinerari inicial de sis mesos, el cessament d'un treballador o treballadora produït amb anterioritat al compliment dels períodes subvencionats, donarà lloc a la denegació o revocació de l'ajuda, segons el cas, total o parcial.

La revocació es farà de forma proporcional, en el supòsit de cessament per causa no imputable a l'empresa, o de forma total, en qualsevol altre cas.





Dènou. Justificació i pagament

1. L'ajuda regulada en l'apartat 1 de la base setze d'aquesta ordre, s'alliberarà en dos pagaments corresponents cada un al 50 % de l'ajuda concedida, prèvia presentació de la següent documentació justificativa:



1.1. Avaluació de totes i cada una de les accions incloses en l'itinerari semestral personalitzat d'inserció sociolaboral, que s'hagen dut a terme en cada període subvencionat.

1.2. Fitxa individual de realització de l'itinerari d'inserció sociolaboral de cada un dels treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social, segons model normalitzat, degudament firmada tant per treballador o treballadora, com per personal tècnic i representant legal de l'empresa.

1.3. Acreditació del manteniment del treballador o treballadora en l'empresa d'inserció durant tota la fase semestral de l'itinerari en què es troben, per mitjà de presentació d'informe de vida laboral o informe consulta general de treballadors e-SIL, o justificació de la seua inserció laboral, o cessament per altres causes, d'acord amb el que estableix la base divuit d'aquesta ordre.

El termini de presentació de la documentació justificativa serà d'un mes des de la finalització de cada període semestral de l'itinerari, llevat que la publicació de la convocatòria fora posterior a aqueix termini, i en aquest cas es presentarà junt amb la sol·licitud de subvenció.

2. Les subvencions relatives al personal de suport es justificaran per mitjà de nòmines, documentació acreditativa de la cotització a la Seguretat Social (rebuts de liquidació i relacions de personal, ambdós de caràcter mensual i informe relatiu a quanties de bonificació aplicades, si és el cas), documentació acreditativa de les retencions practicades al personal per a l'impost IRPF (models 111 i 190), i càrrecs en compte, tot això, en documents originals o còpies degudament compulsades.



Així mateix s'haurà de presentar:

2.1. Informe mensual de treball dut a terme pel personal tècnic de suport, segons model normalitzat, detallant de forma individualitzada per cada un dels treballadors i treballadores en situació o risc d'exclusió social les activitats realitzades, així com la resta de les activitats exercides pel personal tècnic en l'exercici de les seues funcions. Aquest document, haurà d'estar firmat pel personal de suport, així com pel representant de l'empresa d'inserció.

2.2. Informe sobre la realització de les tasques de prospecció de mercat de treball, segons model normalitzat, identificant si són realitzades pel personal tècnic de suport o per un altre personal de l'empresa d'inserció, empreses entrevistades, incloent-hi el temps dedicat a aquesta tasca, avaluació de resultats i dades de contacte (nom i cognoms i telèfon).

La documentació justificativa haurà de presentar-se en els terminis assenyalats a continuació:

– De l'1 al 15 d'agost, es presentaran les nòmines i justificants de càrrec en compte dels mesos de gener a juny i paga extra d'estiu si és el cas, els documents justificatius de les cotitzacions de Seguretat Social dels treballadors subvencionats (TC2 i rebuts de liquidacions) i els càrrecs en compte corresponent als mesos de gener a juny, i els documents justificatius de les retencions d'IRPF practicades (model 111) i els corresponents càrrecs en compte, llevat que la publicació de la convocatòria fóra posterior a aquest termini, i en aquest cas es presentaran junt amb la sol·licitud.

– De l'1 al 15 de febrer de l'exercici següent al de concessió, es presentaran les nòmines i justificants de càrrec en compte dels mesos de juliol a desembre i paga extra de desembre si és el cas, els documents justificatius de les cotitzacions de Seguretat Social dels treballadors subvencionats (TC2 i rebuts de liquidacions) i els càrrecs en compte corresponent als mesos de juliol a desembre, i els documents justificatius de les retencions d'IRPF practicades (model 111) i els corresponents càrrecs en compte.

El model 190 haurà d'aportar-se en el termini d'un mes a comptar de la finalització del termini de presentació obligatòria en l'Agència Tributària, i inicialment, i fins a la seua presentació, serà substituït per certificat subscrit per la persona legal representant de l'entitat que incloga la relació del personal subvencionat pel qual s'haja practicat la retenció i l'import d'aquella.

3. Les subvencions per a despeses corrents a què fa referència l'apartat 3 de la base setze d'aquesta ordre, una vegada concedides, s'alliberaran, prèvia presentació de la documentació següent:

3.1. Relació classificada dels estudis, auditories, informes econòmics i cursos formatius realitzats, amb identificació de l'empresa que els haguera realitzat, número de factura, el seu import, data d'emissió i data de pagament, segons model normalitzat.

3.2. Còpia dels estudis de viabilitat, organització, comercialització, diagnosi, màrqueting i altres de naturalesa anàloga, així com auditories i informes econòmics, pels que se sol·licita la subvenció.

3.3. En el cas de cursos de formació, aportar certificats d'assistència.

3.4. Factures i justificants del pagament efectiu, d'acord amb el que estableix la base tretze d'aquesta ordre.

El termini màxim per a la presentació de la documentació esmentada finalitzarà el 30 d'octubre de cada exercici, llevat que la publicació de la convocatòria fóra posterior a aqueixa data, i en aquest cas es presentarà en el termini de 15 dies hàbils des de la notificació de la resolució de concessió.

4. En tot cas s'haurà de presentar declaració responsable subscrita per la persona representant legal de l'entitat beneficiària de no trobar-se en el supòsit de l'article 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, així com acreditar el compliment dels seus obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social, actualitzada a la data de les propostes de pagament, de la forma que establisca la corresponent convocatòria.





CAPÍTOL II

Programa d'ajudes a les empreses ordinàries



Vint. Objecte

L'objecte de les ajudes regulades en el present capítol és la inserció sociolaboral dels treballadors procedents d'una empresa d'inserció que, una vegada finalitzat el seu itinerari d'inserció en aquella, accedisquen a un lloc de treball en l'empresa ordinària.



Vint-i-u. Accions susceptibles de suport

Les ajudes previstes en aquest capítol s'articulen basant-se en la durada dels contractes efectuats per empreses ordinàries amb les treballadores i treballadors mencionats en la base anterior, no resultant subvencionables contractacions de durada inferior a sis mesos.



Vint-i-dos. Requisits

Els treballadors i treballadores la contractació dels quals se subvenciona han de procedir d'una empresa d'inserció qualificada definitivament pel SERVEF i haver realitzat el seu itinerari d'inserció prèviament consensuat per empresari o empresària, treballador o treballadora i serveis socials.



Vint-i-tres. Ajudes

Les empreses que contracten personal en situació o risc d'exclusió social que hagen realitzat el seu itinerari d'inserció sociolaboral en una empresa d'inserció qualificada definitivament d'acord amb la legislació vigent, podran accedir a una ajuda consistent en una quantia equivalent a un percentatge del SMI vigent en cada exercici, inclosa la part proporcional de pagues extraordinàries, corresponent a un any o a sis mesos, segons es tracte de contractes indefinits o temporals, a determinar en cada convocatòria, per:

a) Cada contractació indefinida o transformació de contractes temporals en indefinits, a jornada completa, o la part proporcional si fóra a temps parcial.

b) Cada contractació temporal durant un període mínim de sis mesos i a jornada completa o la part proporcional si fóra a temps parcial.



En el cas de contractes a temps parcial, únicament resultaran subvencionables les contractacions efectuades corresponents a una jornada superior a la meitat de la jornada completa de l'empresa.

De les ajudes esmentades es descomptaran en tot cas les ajudes a les contractacions temporals reconegudes i pagades amb anterioritat per la contractació del mateix treballador o treballadora.



Vint-i-quatre. Obligacions

A més de les obligacions generals de la base sisena d'aquesta ordre, les empreses beneficiàries de les ajudes regulades en el present títol hauran:

1. En el supòsit de transformació del contracte temporal inicial objecte d'ajuda a contracte indefinit, o en el supòsit de pròrroga de contractes temporals anteriors, haurà de comunicar-se la circumstància esmentada a l'organisme gestor de les ajudes, en el termini d'un mes des de la seua firma.

2. L'ocupació creada, quan es tracte de contractacions de caràcter indefinit, s'haurà de mantindre durant un període mínim de dos anys.

En el supòsit de produir-se alguna baixa del personal subvencionat, l'empresa disposa d'un mes de termini per a substituir dita treballadora o treballadora per un altre o una altra amb els mateixos requisits i condicions que tenia el personal substituït, havent de comunicar la dita circumstància al SERVEF en un termini no superior a 15 dies, deduint-se proporcionalment els dies transcorreguts fins a la nova contractació, excepte causes no imputables a l'empresa, degudament justificades.

No es consideraran incomplides les obligacions de manteniment de l'ocupació a què es refereix aquest apartat quan el contracte de treball s'extingisca per causes objectives o per acomiadament disciplinari, quan l'un o l'altre siga declarat o reconegut com a escaient, ni les extincions causades per dimissió, mort o incapacitat permanent total, absoluta o gran invalidesa dels treballadors i treballadores, o per resolució durant el període de prova, o per qualsevol altra causa que no siga imputable a l'ocupador, per la qual cosa en el cas que les vacants no siguen cobertes, l'entitat beneficiària estarà obligada a reintegrar la subvenció percebuda de forma proporcional al període de manteniment del contracte pendent de complir.

La falta de cobertura de les vacants per qualsevol altra causa diferent de les establides en el paràgraf anterior, donarà lloc al reintegrament total de l'ajuda percebuda.



Vint-i-cinc. Liquidació i lliurament de l'ajuda

L'ajuda s'alliberarà una vegada concedida i després d'haver-se acreditat els requisits exigits en el present capítol i la documentació requerida en la corresponent convocatòria.

Mapa web