Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 242/2019, de 25 d'octubre, d'establiment dels ensenyaments i del currículum d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8672 de 07.11.2019
Número identificador:  2019/10415
Referència Base de Dades:  009519/2019
 



DECRET 242/2019, de 25 d'octubre, d'establiment dels ensenyaments i del currículum d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana. [2019/10415]

Índex



CAPÍTOL I. ASPECTES GENERALS

Article 1. Objecte i àmbit d'actuació

Article 2. Principis generals

CAPÍTOL II. ORDENACIÓ DELS ENSENYAMENTS D'IDIOMES

Article 3. Organització i denominació dels ensenyaments d'idiomes

Article 4. Currículum

Article 5. Modalitats dels ensenyaments d'idiomes

Article 6. Cursos d'actualització, perfeccionament i especialització de competències en idiomes

CAPÍTOL III. CONDICIONS D'ACCÉS I MOBILITAT DE L'ALUMNAT

Article 7. Requisits d'accés als ensenyaments d'idiomes

Article 8. Mobilitat de l'alumnat

CAPÍTOL IV. PROMOCIÓ I CERTIFICACIÓ

Article 9. Certificació del nivell bàsic A2

Article 10. Certificació dels nivells intermedi B1 i B2 i avançat C1 i C2

Article 11. Promoció a intermedi B2

Article 12. Proves de certificació

Article 13. Qualificació de les proves de certificació

Article 14. Certificats

CAPÍTOL V. DOCUMENTS D'AVALUACIÓ

Article 15. Documents d'avaluació

Article 16. L'expedient acadèmic

Article 17. Les actes de qualificació

CAPÍTOL VI. NECESSITATS ESPECÍFIQUES DE SUPORT EDUCATIU

Article 18. Atenció a la diversitat. Adaptació d'aquests ensenyaments a les persones amb necessitats específiques de suport educatiu

Disposició addicional primera. Aplicació

Disposició addicional segona. Difusió i supervisió

Disposició addicional tercera. Equivalència entre ensenyaments d'idiomes de règim especial

Disposició addicional quarta. Incidència pressupostària

Disposició transitòria primera. Incorporació de l'alumnat dels ensenyaments anteriors als regulats per aquest decret

Disposició transitòria segona. Certificats de l'alumnat del curs 2018-2019

Disposició transitòria tercera. Vigència de les disposicions de rang inferior

Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició final primera. Habilitació de desplegament

Disposició final segona. Modificació del Decret 167/2017, de 3 de novembre

Disposició final tercera. Entrada en vigor

ANNEX I. Aspectes comuns del currículum

Introducció als aspectes comuns dels nivells A2, B1, B2, C1 i C2 del currículum dels ensenyaments d'idiomes de règim especial

Nivell bàsic A2

Nivell intermedi B1

Nivell intermedi B2

Nivell avançat C1

Nivell avançat C2

ANNEX II. Desenvolupament dels continguts lingüístics per idioma

Continguts lingüístics de l'idioma: alemany

Continguts lingüístics de l'idioma: anglés

Continguts lingüístics de l'idioma: àrab

Continguts lingüístics de l'idioma: espanyol com a llengua estrangera

Continguts lingüístics de l'idioma: èuscar

Continguts lingüístics de l'idioma: finés

Continguts lingüístics de l'idioma: francés

Continguts lingüístics de l'idioma: grec modern

Continguts lingüístics de l'idioma: italià

Continguts lingüístics de l'idioma: japonés

Continguts lingüístics de l'idioma: neerlandés

Continguts lingüístics de l'idioma: polonés

Continguts lingüístics de l'idioma: portugués

Continguts lingüístics de l'idioma: romanés

Continguts lingüístics de l'idioma: rus

Continguts lingüístics de l'idioma: valencià

Continguts lingüístics de l'idioma: xinés

ANNEX III. Model de certificat de superació dels ensenyaments d'idiomes

ANNEX IV. Incorporació de l'alumnat procedent dels plans d'estudis anteriors





PREÀMBUL



La Constitució Espanyola proclama, en l'article 27, que tothom té dret a l'educació i que l'educació té com a objecte el ple desenvolupament de la personalitat humana en el respecte als principis democràtics de convivència i als drets i a les llibertats fonamentals. L'article 149.1.30 estableix que l'Estat té competència exclusiva sobre la regulació de les condicions d'obtenció, expedició i homologació de títols acadèmics i professionals, i normes bàsiques per al desplegament de l'article 27.

L'Estatut d'Autonomia declara, en l'article 53, que són de competència exclusiva de la Generalitat la regulació i l'administració de l'ensenyament en tota la seua extensió, nivells i graus, modalitats i especialitats, sense perjudici del que disposen l'article 27 de la Constitució Espanyola i les lleis orgàniques que el despleguen. El punt 2 del mateix article assenyala que la Generalitat, en l'exercici de les competències que té, garanteix el dret de tota la ciutadania a la formació permanent.



Els ensenyaments d'idiomes de règim especial que estableix la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, l'objectiu de la qual és capacitar l'alumnat per a l'ús adequat dels diferents idiomes fora de les etapes ordinàries del sistema educatiu, queden organitzats en l'article 59 al 62 en els nivells bàsic, intermedi i avançat, i aquests nivells es corresponen, respectivament, amb els nivells A, B i C del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, que se subdivideixen, alhora, en els nivells A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

El Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, fixa les exigències mínimes del nivell bàsic a efectes de certificació; estableix el currículum bàsic dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 2/2006, i estableix les equivalències entre els ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats en diversos plans d'estudis i els del reial decret.

Aquest decret executa la necessitat de desplegar la normativa bàsica estatal sobre la matèria curricular en l'àmbit d'exercici de les competències autonòmiques pròpies i de conformitat amb el que disposa l'article 6.4 de la Llei orgànica 2/2006, que dictamina que les administracions educatives han d'establir el currículum dels nivells bàsic, intermedi i avançat dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a partir dels aspectes bàsics fixats en el Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre.



L'Ordre de 31 de gener de 2008 de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen l'avaluació i la promoció dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana; l'Ordre de 10 de març de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la prova de certificació dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana; l'Ordre 6/2011, de 7 de febrer, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels certificats de superació dels distints nivells dels ensenyaments d'idiomes de règim especial previstos per la Llei orgànica 2/2006, i l'Ordre 87/2013, de 20 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen l'organització i el funcionament de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana, despleguen les disposicions normatives que no conté aquest decret.



Assumint una concepció de l'educació com a aprenentatge permanent, el decret es dirigeix especialment a les persones que, havent adquirit les competències bàsiques en els ensenyaments de règim general, desitgen o necessiten al llarg de la seua vida adquirir o perfeccionar les seues competències en una o diverses llengües estrangeres, així com obtindre un certificat del nivell de competència en l'ús de les llengües.

Així mateix, es pot adquirir o perfeccionar la competència en les llengües que tenen el caràcter de llengua cooficial en virtut del que disposen la Constitució Espanyola i els estatuts d'autonomia de les respectives comunitats autònomes de l'Estat espanyol.

Es garanteix, al mateix temps, una atenció personalitzada a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

El ric patrimoni de les diferents llengües i cultures constitueix un recurs molt valuós que cal protegir i desenvolupar perquè la diversitat deixe d'entrebancar la comunicació i esdevinga, en canvi, una font d'enriquiment i comprensió mútua que a més satisfaça les necessitats d'una Europa multilingüe al llarg de tota la vida.

Es proposa una distribució i una durada de cursos per nivells que atenga el grau de dificultat en l'aprenentatge dels diferents idiomes, d'acord amb la proximitat de les llengües i l'exposició de les persones interessades en aquestes.

En el marc de flexibilitat establit per l'esmentada llei orgànica 2/2006, és necessari configurar vies formatives adaptades a les necessitats i als interessos personals de l'alumnat. Per a això, la Generalitat afavorirà que les escoles oficials d'idiomes impartisquen cursos per a l'actualització, el perfeccionament i l'especialització de competències en idiomes, dirigits al professorat i a altres col·lectius professionals i, en general, a persones adultes amb necessitats específiques d'aprenentatge d'idiomes.

El decret té díhuit articles, en els quals es concreten l'objecte i l'àmbit d'actuació dels ensenyaments d'idiomes de les escoles oficials d'idiomes, l'organització i el currículum dels ensenyaments, les condicions d'accés i mobilitat de l'alumnat, la promoció de curs i la certificació dels nivells, els documents d'avaluació i les necessitats especials de l'alumnat.

En la tramitació d'aquesta norma s'han respectat els principis de bona regulació previstos en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques: principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica, transparència i eficiència.

Respecte als principis de necessitat i eficàcia, la norma s'adequa a l'objectiu de desplegar la normativa bàsica recollida en el Reial decret 1041/2017. Pel que fa al principi de proporcionalitat, la norma conté la regulació imprescindible per tal d'atendre l'objectiu que es persegueix. S'acompleix també el principi de seguretat jurídica, en la mesura que la norma ha respectat la resta de disposicions normatives referides a l'ensenyament i currículum de les escoles oficials d'idiomes. El principi de transparència ha estat garantit amb la negociació amb les organitzacions sindicals, d'alumnes i de famílies del sector i amb la concessió de període d'al·legacions a les escoles oficials d'idiomes. Quant al principi d'eficiència, la regulació plantejada implica la simplificació d'alguns procediments administratius i s'adapta als recursos públics disponibles.



Per tot això, previ dictamen del Consell Escolar Valencià, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller d'Educació, Cultura i Esport, prèvia deliberació del Consell, en la reunió del 25 d'octubre de 2019,





DECRETE



CAPÍTOL I

Aspectes generals



Article 1. Objecte i àmbit d'actuació

1. Aquest decret té per objecte establir les característiques i l'organització dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana, així com fixar el currículum dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, dels idiomes alemany, espanyol, francés, anglés, italià, portugués, romanés i valencià, que estableix el Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.



Dels idiomes àrab, xinés, èuscar, grec, japonés i rus se'n fixa el currículum dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2 i avançat C1.



Dels idiomes finés, neerlandés i polonés se'n fixa el currículum dels nivells bàsic A2, intermedi B1 i intermedi B2.

L'objecte també és aplicable als certificats acreditatius de la superació de les exigències acadèmiques corresponents als diferents nivells dels ensenyaments d'idiomes.

2. El currículum per als ensenyaments i per a la certificació d'idiomes es determina en els annexos I i II d'aquest decret.



Article 2. Principis generals

1. Els ensenyaments d'idiomes de règim especial estan dirigits a les persones que, havent adquirit les competències bàsiques en els ensenyaments de règim general, desitgen o necessiten al llarg de la seua vida adquirir o perfeccionar les seues competències en una o diverses llengües estrangeres i llengües cooficials de l'Estat espanyol, així com certificar el seu nivell de competència en l'ús de les llengües.

2. Les escoles oficials d'idiomes (EOI) fomenten l'estudi de les llengües oficials dels estats membres de la Unió Europea, del valencià com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, de les altres llengües cooficials de l'Estat espanyol i de l'espanyol com a llengua d'aprenentatge per a estrangers, així com d'altres llengües que, per raons culturals, socials o econòmiques, presenten un interés especial.

3. La Generalitat fomentarà la formació, la investigació, l'experimentació i la innovació educativa, així com l'intercanvi de materials didàctics que servisquen de suport als currículums que figuren en els annexos I i II, amb la finalitat de millorar la pràctica docent.

4. Els ensenyaments d'idiomes s'orienten al desenvolupament de la competència comunicativa de l'alumnat i assumeixen l'enfocament d'acció que adopta el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües. L'aplicació del currículum fomenta la responsabilitat i l'autonomia de l'alumnat en l'aprenentatge, la competència plurilingüe i pluricultural i la dimensió intercultural, per ser aspectes que incideixen en un aprenentatge més efectiu.

5. Al procés d'ensenyament s'hi poden incorporar metodologies que permeten a l'alumnat ser un element actiu en el seu propi procés d'aprenentatge a través de plataformes digitals pròpies d'una formació semipresencial o a distància.

6. Per a fomentar l'autonomia de l'alumne en l'aprenentatge o la resta d'aspectes descrits en els punts 4 i 5 anteriors, així com aplicar el currículum descrit en l'annex I, les escoles oficials d'idiomes comptaran amb eines TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) actualitzades que permeten a l'alumnat desenvolupar-se en situacions de comunicació real mitjançant les xarxes socials, plataformes digitals o altres que usen la llengua objecte d'estudi de manera activa.







CAPÍTOL II

Ordenació dels ensenyaments d'idiomes



Article 3. Organització i denominació dels ensenyaments d'idiomes

1. L'ensenyament d'idiomes s'organitza en tres nivells: nivell bàsic, nivell intermedi i nivell avançat. Aquests nivells es corresponen, respectivament, amb els nivells A, B i C del Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües, que se subdivideixen en els nivells A1, A2, B1, B2, C1 i C2.

2. D'acord amb aquesta subdivisió, els ensenyaments d'idiomes de règim especial i les certificacions oficials d'idiomes tenen l'organització i la denominació que es recull a continuació: bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2.

3. Els ensenyaments d'idiomes de cada nivell s'organitzen en un o diversos cursos anuals. Cada curs té una durada mínima de 120 hores. El nombre de cursos que comprén cada un dels nivells bàsic, intermedi i avançat dels diferents idiomes és el que es recull a continuació:











Idiomes Nombre de cursos per nivell

A2 B1 B2 C1 C2

Italià, portugués, romanés 2 1 2 1 2

Alemany, francés, anglés 2 2 2 2 2

Espanyol llengua estrangera 2 1 1 1 1

Valencià 1 1 1 1 2

Èuscar, grec, rus 2 2 2 2 -

Finés, neerlandés, polonés 2 2 2 - -

Xinés, japonés 3 3 2 2 -

Àrab 3 2 2 2 -





4. La denominació dels diferents cursos dels diferents nivells és la següent:



Denominació administrativa Denominació curta

Primer curs de nivell bàsic A2 1A2

Segon curs de nivell bàsic A2 2A2

Tercer curs de nivell bàsic A2 3A2

Primer curs de nivell intermedi B1 1B1

Segon curs de nivell intermedi B1 2B1

Tercer curs de nivell intermedi B1 3B1

Primer curs de nivell intermedi B2 1B2

Segon curs de nivell intermedi B2 2B2

Primer curs de nivell avançat C1 1C1

Segon curs de nivell avançat C1 2C1

Primer curs de nivell avançat C2 1C2

Segon curs de nivell avançat C2 2C2





5. En els nivells amb un únic curs, la denominació de l'apartat anterior és «curs de nivell bàsic A2» o «A2», «curs de nivell intermedi B1» o «B12, «curs de nivell intermedi B2» o «B2», “curs de nivell avançat C1” o «C1» i «curs de nivell avançat C2» o 2C22.

6. El primer curs del nivell bàsic A2 té la consideració de nivell bàsic A1. Quan finalitze el primer curs, l'alumnat que l'ha superat té dret a l'expedició d'un certificat acadèmic en el qual conste aquest nivell.

7. En el nivell A2 de valencià i B1 d'espanyol, les escoles oficials d'idiomes poden oferir un curs previ als nivells A2 i B1, respectivament, dins de l'oferta d'ensenyament no formal, en els casos en què la llengua d'aprenentatge no siga la llengua de predomini lingüístic en l'entorn habitual de l'alumnat, sempre amb autorització expressa de la conselleria competent en matèria d'educació.



Article 4. Currículum

1. S'entén per «currículum» el conjunt dels objectius, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació dels ensenyaments d'idiomes de règim especial.

2. Els currículums dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 inclouen totes les activitats de llengua: activitats de comprensió de textos orals i escrits, producció i coproducció de textos orals i escrits i mediació lingüística.

3. Els aspectes bàsics i comuns a totes les llengües impartides a les escoles oficials d'idiomes valencianes s'inclouen en l'annex I d'aquest decret i tenen com a referència el currículum que recull l'annex I del Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre.

4. Els continguts lingüístics específics per a cada una de les llengües impartides a les escoles oficials d'idiomes valencianes s'inclouen en l'annex II d'aquest decret.

5. En cada un dels cursos dels diferents nivells es desenvolupa la competència comunicativa general de l'alumnat en l'idioma objecte d'estudi.

Article 5. Modalitats dels ensenyaments d'idiomes

1. Els ensenyaments d'idiomes han d'adequar-se a diferents models en els quals l'alumnat puga tindre el seu propi ritme d'aprenentatge en funció de les seues necessitats i disponibilitat, mitjançant una organització i una metodologia que faciliten la conciliació de l'aprenentatge amb altres responsabilitats. Així, les EOI poden impartir ensenyaments oficials d'idiomes en les modalitats presencial, semipresencial i a distància.

2. Els ensenyaments de modalitat presencial són aquells en els quals totes les hores lectives s'imparteixen a l'aula de l'EOI i requereixen l'assistència regular de l'alumnat a classe.

3. Els ensenyaments de modalitat semipresencial són aquells en els quals les hores lectives s'imparteixen tant a l'aula de l'EOI com en l'aula virtual. La conselleria competent en matèria d'educació fixarà el nombre mínim d'hores lectives que cal impartir en una aula virtual, que en cap cas pot ser superior al 50 % del total d'hores lectives previst per al curs, nivell i idioma corresponent. En aquesta modalitat d'ensenyament es requereix tant l'assistència regular de l'alumnat a classe al centre com la seua participació en les activitats programades a aquest efecte en l'aula virtual.

4. Els ensenyaments de la modalitat a distància són aquells en els quals l'horari lectiu es desenvolupa fora de l'aula de les escoles oficials d'idiomes a través de plataformes virtuals en línia o a través de materials d'autoaprenentatge dirigit.

5. Cada un dels cursos de la modalitat presencial pot impartir-se en format intensiu, que consisteix a fer les 120 hores anuals del curs en un quadrimestre o, en qualsevol cas, en un període de temps inferior al de la resta de cursos curriculars presencials.



Article 6. Cursos d'actualització, perfeccionament i especialització de competències en idiomes

1. A més de l'educació formal regulada en els articles 3, 4 i 5, la conselleria competent en matèria d'educació pot regular i organitzar cursos complementaris, dins del marc de l'educació no formal, per a l'actualització, el perfeccionament i l'especialització de competències en idiomes dirigits al professorat i a altres col·lectius professionals i, en general, a persones adultes amb necessitats específiques d'aprenentatge.



2. Aquests cursos estan dirigits a desenvolupar una o diverses activitats de llengua o bé per a adquirir el llenguatge específic i les habilitats comunicatives d'un perfil professional determinat.

3. Els centres poden flexibilitzar l'oferta que tenen amb l'organització d'aquest ensenyament no formal en cursos de durada diversa, d'acord amb les necessitats de l'alumnat, amb garantia de l'autonomia dels centres en la tipologia de l'oferta d'aquests cursos, prèvia autorització de la conselleria competent en matèria d'educació.





CAPÍTOL III

Condicions d'accés i mobilitat de l'alumnat



Article 7. Requisits d'accés als ensenyaments d'idiomes

1. Per a accedir als ensenyaments d'idiomes, és un requisit imprescindible tindre setze anys o complir-los l'any natural en què es comencen els estudis.

2. Poden accedir als ensenyaments d'idiomes els majors de catorze anys per a seguir l'ensenyament d'una llengua diferent de la primera llengua estrangera que cursen en l'Educació Secundària Obligatòria, o l'alumnat major de catorze anys per a seguir l'ensenyament de valencià o espanyol llengua estrangera quan s'ha incorporat al sistema educatiu valencià durant els dos anys anteriors a l'escolarització a l'escola oficial d'idiomes.

3. El títol de Batxillerat habilita per a accedir als ensenyaments d'idiomes de primer curs de nivell intermedi B1 o al curs immediatament inferior de la primera llengua estrangera cursada en el Batxillerat, sense que això implique la convalidació ni l'expedició de cap títol del certificat de nivell bàsic A2.

4. L'alumnat que ha superat les proves dels nivells bàsic A2 i intermedi B1 en el Centre Universitari d'Idiomes a Distància (CUID) té accés al primer curs de nivell intermedi B1 o al curs immediatament inferior i al primer curs de nivell intermedi B2 o al curs immediatament inferior, respectivament, segons l'Acord de 23 d'octubre de 2012, de col·laboració entre la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.



5. Les persones que acrediten competències en un idioma poden incorporar-se a qualsevol dels cursos del nivell corresponent d'aquest idioma per prova de nivell o pel reconeixement de la validesa dels certificats acreditatius del nivell establits en la convocatòria de matrícula o normativa vigent.



Article 8. Mobilitat de l'alumnat

1. L'alumnat pot traslladar-se de centre sense haver conclòs el curs, per a la qual cosa s'ha de seguir el procediment assenyalat en l'article 3 del Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre. Així, les persones interessades han d'aportar un certificat acadèmic expedit per l'EOI de procedència, i han de remetre al centre de destinació, a petició d'aquesta, l'expedient acadèmic de l'alumne. La matriculació es considera definitiva a partir de la recepció de l'expedient acadèmic per part de l'escola de destinació, juntament amb la comunicació de trasllat.



2. La conselleria amb competències en matèria d'educació regularà les condicions dels trasllats de centre en, almenys, el que respecte la determinació de les places vacants a les EOI, la incorporació de l'alumnat que es trasllada al curs pertinent i el pagament dels preus públics i de les taxes establides per a la Comunitat Valenciana. Aquestes condicions es regularan tant per als trasllats entre escoles valencianes com trasllats procedents d'unes altres comunitats autònomes.







CAPÍTOL IV

Promoció i certificació



Article 9. Certificació del nivell bàsic A2

1. L'alumnat que ha superat tots els cursos del nivell bàsic A2 a través d'avaluació contínua o prova final organitzada pel departament didàctic corresponent de cada escola oficial d'idiomes promociona al primer curs del nivell intermedi B1. La superació d'aquest nivell dona dret a l'obtenció del certificat de nivell bàsic A2.



2. Les escoles oficials d'idiomes poden organitzar proves anuals per a l'obtenció del certificat del nivell bàsic A2 per part de l'alumnat que no ha cursat aquest nivell en règim d'ensenyament oficial d'acord amb el que, a aquests efectes, establisca la convocatòria de proves per part de la conselleria competent en matèria d'educació.



Article 10. Certificació dels nivells intermedi B1 i B2 i avançat C1 i C2

1. Per a obtindre el certificat del nivell intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 és necessària la superació d'una prova terminal específica de certificació per al respectiu nivell de cada idioma.

2. La conselleria competent en matèria d'educació organitza la prova de certificació, que ha de tindre, com a mínim, una convocatòria anual.



Article 11. Promoció a intermedi B2

L'alumnat que ha superat tots els cursos del nivell intermedi B1 mitjançant l'avaluació contínua o prova final organitzada pel departament didàctic corresponent de cada escola oficial d'idiomes pot passar al primer curs del nivell intermedi B2 sense fer la prova de certificació del nivell intermedi B1. Aquesta promoció no dona dret a l'obtenció del certificat de nivell intermedi B1. Si l'alumnat vol obtindre el certificat de nivell intermedi B1, tant quan finalitze els cursos del nivell intermedi B1 com en el futur, ha de superar la prova de certificació del nivell corresponent, sense haver de renunciar als estudis en què està matriculat ni perdre els seus drets acadèmics.





Article 12. Proves de certificació

1. Pel que fa a la prova de certificació, cal estar al que determina el Reial decret 1/2019, d'11 de gener, pel qual s'estableixen els principis bàsics comuns d'avaluació aplicables a les proves de certificació oficial dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, i a la normativa vigent a la Comunitat Valenciana.



La prova és de competència general i conté cinc parts: comprensió de textos orals, comprensió de textos escrits, producció i coproducció de textos orals, producció i coproducció de textos escrits, i mediació lingüística.

2. La inscripció en les proves de certificació dels nivells intermedi B1 i B2 i avançat C1 i C2 no requereix haver cursat ensenyaments en el règim d'ensenyament oficial.

3. L'alumnat oficial pot matricular-se en la prova de certificació de qualsevol nivell, tant superior com inferior al cursat, en modalitat lliure, sense perdre la condició d'alumnat oficial en el curs en què està matriculat.



Article 13. Qualificació de les proves de certificació

1. La qualificació de la prova de certificació s'expressa en els termes «apte/apta» i «no apte/no apta».

2. La qualificació final d'«apte/apta» de la prova de certificació dona dret al corresponent certificat acreditatiu d'haver superat les exigències pròpies del nivell i l'idioma corresponent.

3. En el cas de no fer una part de la prova, aquesta rep la qualificació de «no presentat/no presentada» i la qualificació final global és de «no apte». Quan no s'ha realitzat cap de les parts de la prova, la qualificació final global és de «no presentat/no presentada».





Article 14. Certificats

1. La superació dels nivells bàsic A2, intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2 dona lloc al certificat de nivell bàsic A2, certificat de nivell intermedi B1, certificat de nivell intermedi B2, certificat de nivell avançat C1 i certificat de nivell avançat C2, respectivament.



2. Per a l'expedició dels certificats de superació del nivell bàsic A2, s'ha de seguir el procediment disposat en l'article 6.1 de l'Ordre 6/2011, de 7 de febrer, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels certificats de superació dels diferents nivells dels ensenyaments d'idiomes de règim especial previstos per la Llei orgànica 2/2006, d'educació.

3. Per a l'expedició dels certificats de superació del nivell intermedi B1, s'ha de seguir el procediment disposat en l'article 6.2 de l'Ordre 6/2011, de 7 de febrer, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels certificats de superació dels diferents nivells dels ensenyaments d'idiomes de règim especial previstos per la Llei orgànica 2/2006, d'educació.

4. Per a l'expedició dels certificats de superació dels nivells intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, s'ha de seguir el procediment disposat en l'article 6.3 de l'Ordre 6/2011, de 7 de febrer, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels certificats de superació dels diferents nivells dels ensenyaments d'idiomes de règim especial previstos per la Llei orgànica 2/2006, d'educació.



5. Els models de certificat de superació dels diferents nivells figuren en l'annex III d'aquest decret. Els certificats s'han d'expedir en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana i, sempre que tècnicament siga possible, en la llengua objecte de certificació. Tots els certificats emesos per les escoles oficials d'idiomes han de contindre el logo de la conselleria competent en matèria d'educació i el logo corporatiu de les escoles oficials d'idiomes.

6. Les persones interessades han de sol·licitar el certificat de nivell a través de l'EOI en què va superar la prova de certificació corresponent i abonar la taxa pública establida.

7. En aplicació de l'article 7.8 del Reial decret 1041/2017, l'alumnat que no supere la totalitat de la prova corresponent al certificat de competència general dels nivells intermedi B1, intermedi B2, avançat C1 i avançat C2, pot sol·licitar un certificat acadèmic de les activitats de llengua que han superat, d'acord amb les condicions que determine la conselleria competent en matèria d'educació.







CAPÍTOL V

Documents d'avaluació



Article 15. Documents d'avaluació

1. Els documents oficials d'avaluació per als ensenyaments d'idiomes de règim especial són l'expedient acadèmic i les actes de qualificació.

2. La conselleria amb competències en matèria d'educació estableix els models, els procediments i la custòdia dels documents d'avaluació.





Article 16. L'expedient acadèmic

1. L'expedient acadèmic és el document bàsic que garanteix el trasllat de l'alumnat entre els diferents centres. Ha de fer constar-hi l'estructura de nivells i cursos, així com el nombre mínim d'hores lectives per curs establides en aquest decret.

2. Ha d'incloure, almenys:

a) Les dades d'identificació del centre.

b) Les dades personals de l'alumnat.

c) Les dades de matrícula: número d'identificació de l'alumne, idioma, nivell, curs, modalitat d'ensenyament, modalitat de curs i any acadèmic.

d) Les qualificacions obtingudes per l'alumnat, tant en el curs com en la prova de certificació, si escau.

e) La informació relativa a diferents aspectes, com ara: accés directe a cursos o nivells, promoció, renúncia de matrícula, anul·lació de matrícula, pèrdua del dret de plaça, superació del nombre de convocatòries establit, trasllat a un altre centre i canvi de modalitat d'ensenyament i de curs.

f) La informació sobre la proposta d'expedició dels certificats del nivell corresponent, si escau.



Article 17. Les actes de qualificació

1. S'estenen al final de cada un dels cursos de cada nivell i inclouen la llista nominal de l'alumnat junt amb la qualificació final del curs i les qualificacions de cada una de les cinc parts de la prova: les activitats de llengua de comprensió de textos orals i escrits, de producció i coproducció de textos orals i escrits i de mediació lingüística.



2. Al peu de l'acta constarà una estadística d'alumnat matriculat en el nivell, presentat i no presentat, apte i no apte. Han d'estar signades pel professorat del departament didàctic corresponent i han de tindre el vistiplau de la direcció del departament.





CAPÍTOL VI

Necessitats específiques de suport educatiu



Article 18. Atenció a la diversitat. Adaptació d'aquests ensenyaments a les persones amb necessitats específiques de suport educatiu

1. L'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu degudament acreditades disposarà de les adaptacions curriculars d'accés al currículum que possibilite o facilite el procés educatiu.

2. Les adaptacions curriculars necessàries només poden afectar la metodologia didàctica, les activitats i la priorització i la temporalització dels objectius, així com els elements curriculars d'accés.



3. La conselleria competent en matèria d'educació pot autoritzar per a aquest alumnat la modificació del període de permanència màxim en cada un dels nivells mitjançant l'ampliació del nombre de convocatòries d'exàmens a les quals es poden presentar. En cap cas es pot modificar la durada de cada curs.

4. En la realització de les proves específiques que es convoquen, s'han d'adaptar la durada i les condicions de realització d'aquestes a les característiques de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu.

L'alumnat que requereix condicions especials per a la realització de l'avaluació de certificació no està exempt de la realització o l'avaluació de les parts de què conste la prova. No obstant això, la disposició normativa que regule la prova de certificació pot establir les condicions en què aquest alumnat obté certificats de competències parcials de les parts de la prova que haja superat.

5. No s'estableix un termini d'admissió de sol·licituds per a alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu fora del període establit per la normativa vigent. Per tant, també és necessari sol·licitar adaptacions per a les classes presencials durant la matrícula.

6. L'adaptació de les proves ha de preveure's en l'expedient acadèmic de l'alumnat.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Aplicació

Es faculta els òrgans directius de la conselleria competent en matèria d'educació perquè, en l'àmbit de les seues competències, dicten les resolucions i les instruccions escaients per a l'aplicació d'aquest decret.





Segona. Difusió i supervisió

Les direccions de les escoles oficials d'idiomes i la Inspecció d'Educació han de vetlar pel compliment de tots els preceptes que conté aquest decret i informar-ne sobre el contingut als diferents membres de la comunitat educativa. En aquest sentit, es dedica una atenció especial a les programacions didàctiques, el compliment de l'horari per al professorat i l'alumnat, així com la vigilància per a les condicions òptimes dels espais on es desenvolupen proves d'idiomes, amb èmfasi en les proves de certificació. Per a dinamitzar-ne i optimitzar-ne l'ús, a proposta de la direcció del centre, les biblioteques de les EOI es consideren aules especialitzades del centre, per la qual cosa la Inspecció en supervisarà el funcionament i la utilització correctes.



Tercera. Equivalència entre ensenyaments d'idiomes de règim especial

Les equivalències entre els ensenyaments regulats per aquest decret i els establits pels reials decrets 967/1988, de 2 de setembre, sobre ordenació dels ensenyaments corresponents al primer nivell dels ensenyaments especialitzats d'idiomes; 944/2003, de 18 de juliol, pel qual s'estableix l'estructura dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de qualitat de l'educació, i 1629/2006, de 29 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, són les que determina l'annex II del Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre.



Quarta. Incidència pressupostària

L'aplicació i el desenvolupament d'aquest decret no pot tindre gens d'incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria d'educació i, en tot cas, s'ha d'atendre amb els seus mitjans personals i materials.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Incorporació de l'alumnat dels ensenyaments anteriors als regulats per aquest decret

1. La incorporació de l'alumnat procedent dels ensenyaments regulats pel Reial decret 1629/2006, de 29 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, s'ha de fer al curs que hi corresponga, segons indica l'apartat A de l'annex IV d'aquest decret.

2. La incorporació de l'alumnat procedent dels ensenyaments regulats pel Reial decret 967/1988, de 2 de setembre, sobre ordenació dels ensenyaments corresponents al primer nivell dels ensenyaments especialitzats d'idiomes, i pel Reial decret 944/2003, de 18 de juliol, pel qual s'estableix l'estructura dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 10/2002, de 23 de desembre, de qualitat de l'educació, s'ha de fer al curs que hi corresponga, segons indica l'apartat B de l'annex IV d'aquest decret.



Segona. Certificats de l'alumnat del curs 2018-2019

L'alumnat del curs 2018-2019 que ha obtingut la qualificació d'«apte» en la prova de certificació de la convocatòria de 2019 obté el certificat d'acord amb els ensenyaments establits en el Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, pel qual es fixen els aspectes bàsics del currículum dels ensenyaments d'idiomes de règim especial regulats per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.





Tercera. Vigència de les disposicions de rang inferior

Fins al desplegament de la disposició final primera d'aquest decret, continuen vigents l'Ordre de 31 de gener de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regulen l'avaluació i la promoció dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana; l'Ordre de 10 de març de 2008, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula la prova de certificació de les ensenyances d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana; l'Ordre 6/2011, de 7 de febrer, de la Conselleria d'Educació, per la qual es regula el procediment per a l'expedició dels certificats de superació dels distints nivells dels ensenyaments d'idiomes de règim especial previstos per la Llei orgànica 2/2006, d'Educació, i l'Ordre 87/2013, de 20 de setembre, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, per la qual es regulen l'organització i el funcionament de les escoles oficials d'idiomes de la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogats els decrets següents:

– Decret 155/2007, de 21 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana i s'estableix el currículum del nivell bàsic i del nivell intermedi.



– Decret 119/2008, de 5 de setembre, del Consell, pel qual s'estableix el currículum del nivell avançat dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana.

– Decret 138/2014, de 29 d'agost, del Consell, pel qual s'estableix el currículum dels nivells C1 i C2 dels ensenyaments d'idiomes de règim especial a la Comunitat Valenciana, per als idiomes alemany, espanyol, francés, anglés i valencià.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació de desplegament

1. S'habilita la conselleria amb competències en educació per a dictar, en el termini d'un any, les disposicions adients per aplicar i desplegar aquest decret.

2. S'autoritza la persona titular de la conselleria amb competències en matèria d'educació per a l'actualització, si escau, dels models de certificat de superació dels ensenyaments d'idiomes que s'inclouen en l'annex III d'aquest decret.



Segona. Modificació del Decret 167/2017, de 3 de novembre

1. Es modifiquen el títol del capítol II i els articles 16, 27 i 36 del Decret 167/2017, de 3 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de les escoles oficials d'idiomes, que queden redactats de la manera següent:



«CAPÍTOL II

Òrgans de govern



Article 16. Òrgans de govern

1. Són òrgans de govern del centre l'equip directiu, el claustre i el consell escolar del centre. El claustre i el consell escolar del centre són òrgans col·legiats. L'equip directiu és l'òrgan executiu de govern del centre.

2. La composició dels òrgans col·legiats d'aquest capítol s'ajusta als principis de composició i presència equilibrada entre dones i homes establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva entre dones i homes.

…/…



Article 27. Comissió de Coordinació Pedagògica

1. En les escoles oficials d'idiomes hi ha una comissió de Coordinació Pedagògica que està integrada per qui ocupe els càrrecs de direcció del centre, que n'exerceix la presidència; les direccions d'estudi, i les direccions de departament. La secretaria de la comissió l'ocupa la persona titular de la direcció de departament de menys edat, que és l'encarregada de redactar l'acta de les sessions.

.../...



Article 36. Projecte de gestió de les escoles oficials d'idiomes

Les escoles oficials d'idiomes han de redactar el projecte de gestió del centre atenent el que disposa l'article 123 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.»





2. L'índex del decret queda modificat com segueix:

«Capítol II. Òrgans de govern

Article 16. Òrgans de govern»



Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 25 d'octubre de 2019.



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Educació, Cultura I Esport

VICENT MARZÀ I IBÁÑEZ

Mapa web