Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 89/2016, de 22 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a adquisició d'infraestructures i equipament d'I+D+i PO FEDER 2014-2020 Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7945 de 28.12.2016
Número identificador:  2016/10499
Referència Base de Dades:  009799/2016
 



ORDRE 89/2016, de 22 de desembre, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions per a adquisició d'infraestructures i equipament d'I+D+i PO FEDER 2014-2020 Comunitat Valenciana. [2016/10499]

Índex

Preàmbul

Article únic. Objecte

Disposició addicional primera. Dubtes d'interpretació

Disposició addicional segona. Habilitació

Disposició addicional tercera. Incidència pressupostària

Disposició final primera. Caràcter supletori de la normativa nacional i autonòmica en ajudes finalistes

Disposició final segona. Entrada en vigor

Annex únic

Base primera. Objecte i àmbit d'aplicació

Base segona. Finalitat de les ajudes

Base tercera. Beneficiaris

Base quarta. Procediment de concessió

Base cinquena. Import de la subvenció i criteris per al seu atorgament

Base sisena. Activitat finançable

Base setena. Òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment

Base huitena. Disponibilitat de crèdit

Base novena. Comissió d'avaluació. Criteris de valoració

Base deu. Instrucció del procediment

Base onze. Resolució provisional

Base dotze. Tràmit d'audiència i reformulació de la sol·licitud



Base tretze. Resolució de concessió i notificació

Base catorze. Justificació econòmica

Base quinze. Requisits que han de complir els beneficiaris de subvencions

Base setze. Disponibilitat de la documentació

Base dèsset. Durabilitat de les inversions en infraestructures o inversions productives

Base díhuit. Execució de l'activitat

Base dènou. Circumstàncies que podran donar lloc a la modificació de la resolució si hi ha variació de les condicions

Base vint. Pagament de les ajudes concedides

Base vint-i-u. Exoneració de garanties a beneficiaris públics



Base vint-i– dos. Reintegrament d'ajudes

Base vint-i-tres. Compatibilitat de les ajudes

Base vint-i-quatre. Mesures d'informació i publicitat

Base vint-i-cinc. Medi ambient, igualtat i no discriminació



Base vint-i-sis Comunicacions electròniques

Base vint-i-set. Operacions generadores d'ingressos

Base vint-i-huit. Actuacions de comprovació i control

Base vint-i-nou. Pla de control

Base trenta. Normativa d'aplicació





PREÀMBUL



Horitzó 2020 és el nou Programa Marc Europeu per al període 2014-2020 de suport a la investigació i el desenvolupament tecnològic, en el qual la ciència excel·lent continua sent un dels eixos prioritaris, al mateix temps que orienta la investigació cap als reptes que la nostra societat demanda. L'Estratègia Europa 2020 per al creixement i l'ocupació de la Comissió Europea proposa com una de les seues prioritats la generació de les condicions necessàries per a possibilitar el creixement intel·ligent, és a dir, el desenvolupament d'una economia basada en el coneixement i la innovació com a impulsors del nostre creixement futur.

L'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació 2013-2020 és el marc que permet integrar les diferents estratègies d'especialització intel·ligent per a la investigació i innovació (RIS3) de les comunitats autònomes, dins de les prioritats assenyalades per Horitzó 2020.



En aquest marc s'ha plantejat l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a la Investigació i Innovació a la Comunitat Valenciana (RIS3– CV), per a abordar, des de la perspectiva del coneixement i la investigació, els objectius que facilitaran el desplegament d'una gamma dinàmica d'activitats, programes i polítiques de foment de la investigació i la innovació per al desenvolupament econòmic, identificant els avantatges competitius de la Comunitat Valenciana i promovent un creixement intel·ligent que garantisca el nostre creixement futur per mitjà de la transferència d'aquest coneixement generat al teixit productiu.



El Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Comunitat Valenciana 2014-2020 (PO FEDER CV) és el document que determina l'estratègia i objectius de les actuacions cofinançables per FEDER per a aquest període amb un enfocament integral de qualitat que assegura l'aportació dels fons al desenvolupament efectiu de la regió, al mateix temps que contribueix als objectius marcats per l'Estratègia Europea 2020. En aquest període s'ha incidit en la concentració de recursos en les prioritats i necessitats de la regió d'acord amb les prioritats d'actuació fixades per la política europea. Així, s'ha plantejat una estratègia que integra cinc eixos prioritaris.



Quant als recursos de l'eix prioritari 1 «Potenciar la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació», aquests s'orienten a donar resposta a la necessitat i al repte de reforçar el sistema regional d'investigació i innovació i transferir el coneixement al teixit productiu. L'objectiu és crear un entorn favorable a la innovació capaç d'atraure noves inversions i activitat d'avantguarda en matèria d'I+D+i, en línia amb l'Estratègia RIS-3 de la Comunitat Valenciana, així com fomentar la circulació de coneixement entre empreses, universitats i organismes d'investigació.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, aprovat per Llei Orgànica 5/1982, d'1de juliol, i reformat per Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, estableix les competències de la Generalitat en matèria d'investigació i desenvolupament. Així, en l'article 49.1.7 assenyala la competència exclusiva de la Generalitat sobre la investigació i el foment i desenvolupament, en el marc de la seua política cientificotecnològica, d'I+D+i, sense perjudici del que disposa l'article 149.1.15 de la Constitució Espanyola. L'article 52.2 preveu que la Generalitat fomentarà el seu propi sistema de ciència i tecnologia, promovent la seua articulació i la cooperació entre els seus agents a fi de fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació per a donar suport al progrés i la competitivitat empresarial de la Comunitat Valenciana. En aquest marc es va promulgar la Llei 2/2009, de 14 abril, de la Generalitat, de Coordinació del Sistema Valencià d'investigació i Desenvolupament Tecnològic, per a la promoció, regulació i difusió de la investigació científica i desenvolupament tecnològic de la Comunitat Valenciana.

Considerant que les universitats públiques valencianes i consorcis públics d'investigació són els actors principals del progrés de la ciència i la investigació en el nostre territori i que el desenvolupament dels projectes d'I+D generen riquesa, contribueixen a la creació d'empreses innovadores i d'ocupació d'alta qualificació i augmenten la competitivitat empresarial, és pel que es fa necessari des dels poders públics fomentar l'activitat investigadora per mitjà de la concessió d'ajudes per a l'actualització de les seues dotacions d'equipament i infraestructures d'I+D+i que permeta la realització d'investigació d'excel·lència en totes les àrees de coneixement.

D'acord amb el seu reglament orgànic i funcional, aprovat per Decret 155/2015, de 18 de setembre, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport és el departament del Consell a què correspon exercir les competències en matèria d'educació, investigació, Formació Professional reglada, universitats i ciència. Per la seua banda, la direcció general d'Universitat, Investigació i Ciència exerceix les funcions previstes en l'article 70 de la Llei del Consell en relació amb la política científica i investigació. I en particular, coordinar, avaluar i realitzar el seguiment de la política científica.

La Direcció General d'Universitat, Investigació i Ciència gestiona la línia de subvenció T0104000 «Finançament d'infraestructures i equipament» amb l'objectiu de finançar inversions en infraestructures i equipament d'I+D de les universitats públiques valencianes per al foment de la investigació, el desenvolupament tecnològic i la innovació a càrrec del programa pressupostari 542.50 (Investigació, Desenvolupament Tecnològic i Innovació (I+D+i)), el qual compta amb aportació externa procedent del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana.

En compliment del que disposa el Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat, dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, la present ordre de convocatòria d'ajudes no necessita ser notificada a la Comissió Europea perquè no reuneix tots els requisits de l'apartat 1 de l'article 107 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, ja que els beneficiaris previstos són organismes d'investigació en el sentit de l'apartat 15 ee) del Marc sobre Ajudes Estatals d'Investigació i Desenvolupament i Innovació (2014/C 198/01). I atés que les seues activitats no pretenen la consecució d'un benefici econòmic, ni l'oferta de béns i/o serveis en un determinat mercat per tractar-se d'activitats primàries de caràcter no econòmic d'organismes d'investigació, la concessió d'aquestes ajudes no suposen un avantatge econòmic per a una empresa ni produeix falsejament de la competència que afecte els intercanvis comercials dels estats membres de la Unió Europea.



L'article 164.a) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions disposa que aquelles conselleries que tinguen previst atorgar subvencions hauran d'elaborar amb caràcter previ un pla estratègic de subvencions, en el qual s'integraran les subvencions que pretenguen aprovar. En aquest sentit, s'assenyala que les ajudes previstes en aquesta ordre estan recollides en el Pla Estratègic de Subvencions 2016-2019 de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, aprovat per Resolució de 30 d'agost de 2016, del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i publicat en DOCV núm. 7865, de data 5 de setembre de 2016. Tenen cobertura en la línia de subvenció S01040000 i coadjuvaran a la consecució de l'objectiu estratègic 7 «Disposició d'una moderna i adequada xarxa d'infraestructures i equipaments cientificotecnològics per a la realització d'investigació d'excel·lència que contribuïsca al creixement econòmic intel·ligent, sostenible i integrador de la Comunitat Valenciana».

D'acord amb el que disposa la esmentada Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, la present ordre, que conté les bases reguladores per a concessió d'ajudes per a finançament d'infraestructures i equipament per a realització d'activitats d'I+D de les universitats públiques valencianes i consorcis públics d'investigació adscrits a la Generalitat no pertanyents al sector sanitari, s'ha remés a l'Advocacia General de la Generalitat i a la Intervenció Delegada en aquesta conselleria, per a l'emissió d'un informe preceptiu.

Per tot això, vista la proposta de la directora general d'Universitat, Investigació i Ciència de 4 de maig de 2016 i de conformitat amb aquesta, emés un informe per l'Advocacia de la Generalitat, la Intervenció General, i conforme el Consell Jurídic Consultiu, fent ús de les atribucions que em confereix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell,



ORDENE



Article únic. Objecte

És objecte d'aquesta ordre l'aprovació de les bases reguladores de les subvencions per a la realització de determinades inversions en infraestructures i equipaments per a realització d'activitats d'I+D+i per les universitats públiques valencianes i consorcis públics d'investigació adscrits a la Generalitat no pertanyents al sector sanitari, amb el cofinançament del Programa Operatiu FEDER 2014-2020, les quals estan contingudes en l'annex a aquesta ordre.



Disposició addicional primera. Dubtes d'interpretació

Es faculta el titular de la direcció general competent en política científica per a dictar les resolucions o instruccions necessàries per a l'adequada interpretació i aplicació de les bases reguladores contingudes en la present ordre.



Disposició addicional segona. Habilitació

Es delega en la persona titular de la direcció general competent en política científica per a dictar les resolucions de concessió i denegació de les subvencions regulades per la present ordre.



Disposició addicional tercera. Incidència pressupostària

L'aprovació d'aquesta ordre no suposa un increment de despesa, per la qual cosa no tindrà incidència en el pressupost de la Generalitat.





Disposició final primera. Caràcter supletori de la normativa nacional i autonòmica en ajudes finalistes

En el cas de subvencions de caràcter finalistes a càrrec dels Fons Estructurals de la Unió Europea, la normativa nacional i autonòmica té caràcter supletori respecte de les normes comunitàries que li són aplicables.



Disposició final segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 22 de desembre de 2016



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport,

VICENT MARZÀ IBÁÑEZ





ANNEX ÚNIC

Bases reguladores per a la concessió de subvencions

per a adquisició d'infraestructures i equipament d'I+D+i



Base primera. Objecte i àmbit d'aplicació

L'objecte d'aquesta ordre és establir les bases reguladores de la concessió d'ajudes en règim de concurrència competitiva per la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport per al finançament de determinades inversions en infraestructures i equipaments per a realització d'activitats d'I+D+i per les universitats públiques valencianes i consorcis públics d'investigació adscrits a la Generalitat no pertanyents al sector sanitari. Aquestes ajudes estan cofinançades amb fons procedents del Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de la Comunitat Valenciana en un percentatge del 50 per 100, excepte modificació posterior d'aquesta taxa de cofinançament.



Base segona. Finalitat de les ajudes

Aquestes ajudes pretenen reforçar el Sistema Valencià d'I+D+i i, en concret, la investigació realitzada en les universitats públiques valencianes i en consorcis d'investigació per mitjà de la dotació de fons per a adquisició i actualització d'infraestructures, equipaments i tecnologies d'última generació d'I+D+i, que permeten avançar en la realització d'activitats d'investigació d'excel·lència.



Base tercera. Beneficiaris

Els beneficiaris de les presents ajudes seran les universitats públiques valencianes així com els consorcis públics d'investigació adscrits a la Generalitat no pertanyents al sector sanitari, en els termes i condicions establits en la present ordre i en les corresponents convocatòries d'ajudes.



Base quarta. Procediment de concessió

El procediment de concessió de la present línia d'ajudes serà el de concurrència competitiva, previst en el títol I, secció 1a del capítol II de la Llei 1/2015, d'acord amb els principis de publicitat, i concurrència i s'iniciarà d'ofici per la conselleria de la Generalitat competent en política científica, per mitjà d'un o més procediments de convocatòria pública.

Les entitats beneficiàries interessades presentaran la seua sol·licitud de participació, que contindrà necessàriament una memòria explicativa amb la descripció del projecte d'investigació, així com la relació d'equipaments / infraestructures que es pretenen construir o adquirir, i justificaran la seua necessitat per a la realització del projecte, i el pressupost estimat d'aquests, en la forma i el termini establits en la corresponent convocatòria, així com la documentació addicional que s'indique en aquesta.

Els projectes d'investigació hauran d'enquadrar-se entre les prioritats temàtiques per al desenvolupament regional previstes en l'Estratègia d'Especialització Intel·ligent per a la Investigació i Innovació a la Comunitat Valenciana (RIS 3) i en els consegüents documents de desenvolupament d'aquesta que puguen ser aplicats, així com amb els objectius específics d'Horitzó 2020, el Programa Marc Europeu de Suport a la Investigació i el Desenvolupament Tecnològic per al període 2014-2020 i les prioritats i objectius específics del PO FEDER 2014-2020 de la CV.



Base cinquena. Import de la subvenció i criteris per al seu atorgament

En cada una de les convocatòries, l'import màxim de les subvencions a concedir a l'empara de les presents bases reguladores estarà determinat per les assignacions previstes per la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic en el marc del PO FEDER 2014-2020 de la CV, i en tot cas, condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en cada anualitat en la línia de subvenció del programa pressupostari 542.50 per al finançament d'aquestes subvencions.



Es podrà incrementar el finançament de la convocatòria quan es produïsca un augment del crèdit disponible com a conseqüència d'altres convocatòries en les què s'hagen resolt sol·licituds per import inferior a la despesa inicialment prevista o de les quals deriven obligacions liquidades o reconegudes per import inferior a l'ajuda inicialment concedida. També es podrà incrementar la dotació com a conseqüència d'una generació, ampliació o incorporació de crèdit. L'efectivitat de la quantia addicional queda condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit i a l'aprovació de la modificació pressupostària corresponent.



Quant als criteris per a la determinació de la subvenció a concedir, el seu import estarà determinat pel que estableix aquesta ordre i en la convocatòria respectiva, per l'import sol·licitat pel beneficiari per a l'execució de l'activitat finançable d'acord amb la memòria presentada, pel crèdit disponible en cada anualitat i pel resultat de l'avaluació efectuada per la comissió d'avaluació, basant-se en els criteris assenyalats en l'apartat nové d'aquesta ordre.

La quantitat finalment assignada als projectes presentats per les entitats beneficiàries serà la que figure en la resolució de concessió. En tot cas, l'ajuda concedida per a cada projecte serà superior a 100.000 euros i inferior a 1.000.000 d'euros.



Base sisena. Activitat finançable

Les ajudes es destinaran a l'adquisició dels equipaments i infraestructures d'I+D+i necessaris per al desplegament i execució de projectes d'investigació per als quals hagen sigut concedides, segons el que es preveu en les presents bases i convocatòria corresponent, i podran finançar totalment o parcialment, entre altres, els conceptes següents:

Adquisició i reforma d'infraestructures d'I+D+i, incloent-hi, si és el cas, els necessaris estudis de viabilitat, de seguretat i salut, redacció de projectes d'obra, direcció d'execució d'obra. La despesa subvencionable per aquest concepte no podrà superar el 25 per 100 del total de cada projecte

Adquisició, instal·lació i posada en funcionament d'instrumentació científica, equipament i maquinària d'I+D+i, entre els quals es podran incloure equips informàtics específics per a la realització d'activitats d'I+D+i.

Adquisició de drets de noves patents o llicències exclusivament per a la realització d'activitats d'I+D+i, entre els quals es podran incloure programari de caràcter cientificotècnic. No seran elegibles les despeses de manteniment, renovació i ús limitat de patents i llicències.



El cost de l'adquisició de les despeses subvencionables no podrà superar en cap cas el valor de mercat.

Per a determinar la subvencionabilitat de la despesa per Fons Estructurals i d'Inversió Europeus caldrà ajustar-se al que disposa el capítol III del títol VII del Reglament (UE) 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons Social Europeu, així com a l'Ordre EHA/524/2008, de 26 de febrer, per la qual s'aproven les normes sobre les despeses subvencionables dels programes operatius del Fons Europeu de Desenvolupament Regional i del Fons de Cohesió o normativa que la substituïsca.

En cas que l'activitat a finançar consistisca en obres que exigisquen projecte tècnic, s'aportarà un informe de l'Oficina de Supervisió de Projectes, de la mateixa entitat beneficiària, en cas que dispose d'aquesta, o de l'administració concedent. A falta d'això, s'aportarà un informe realitzat per personal tècnic competent de la Generalitat.



Base setena. Òrgans competents per a la tramitació i resolució del procediment

La persona titular de la conselleria competent en política científica, a qui correspon l'aprovació d'aquestes bases reguladores, és la competent per a l'aprovació de la despesa, la convocatòria de les ajudes i les resolucions de concessió de les subvencions. L'òrgan instructor, al qual correspondrà la tramitació del procediment, serà el servei de política científica de la direcció general competent en política científica.





Base huitena. Disponibilitat de crèdit

Amb caràcter previ a l'aprovació de la convocatòria, s'haurà d'acreditar l'existència de crèdit adequat i suficient en l'anualitat corresponent.



Base novena. Comissió d'avaluació. Criteris de valoració

Una comissió d'avaluació serà l'encarregada d'avaluar i seleccionar entre totes les sol·licituds presentades en termini els projectes a subvencionar, per mitjà de la comparació entre les sol·licituds presentades, d'acord amb els criteris de valoració establits en les presents bases.



Els projectes que es presenten seran avaluats d'acord amb els criteris que a continuació s'assenyalen. Sobre un total de 100 punts, es valoraran els següents criteris amb els màxims indicats en cada apartat dels següents:

Caràcter innovador del projecte i la seua qualitat cientificotècnica, a fi de fomentar la investigació d'excel·lència. Es valorarà la definició, contingut, qualitat, originalitat, grau de novetat i d'adequació dels equipaments o infraestructures al projecte d'investigació a desenvolupar, la seua viabilitat i la seua contribució a l'avançament del coneixement. Així mateix es valorarà el pla de treball, i l'adequació del cronograma i del pressupost detallat als objectius previstos (màxim 50 punts).



Orientació del projecte a la transferència tecnològica, de manera que el coneixement generat en la universitat contribuïsca a una transformació del model econòmic basat en el coneixement (màxim 15 punts).



Línies d'investigació que es veuran beneficiades. Es valorarà el caràcter multidisciplinari de la proposta o el nombre més gran d'àrees temàtiques implicades (màxim 10 punts).

Obtenció de fons competitius en anteriors programes marc de la Unió Europea i en Horitzó 2020 (màxim 10 punts).

Retorn social: beneficis que reportarà a la societat la inversió realitzada (màxim 10 punts).

Ús individual o compartit dels equipaments i infraestructures entre centres d'investigació o universitats. Es valorarà positivament l'ús compartit d'aquests (màxim 5 punts).

En cas d'empat entre la puntuació atorgada a les sol·licituds, aquest es dirimirà a favor de les sol·licitud amb major puntuació en els criteris per l'ordre anteriorment establit. En el cas que aquest persistisca, es resoldrà aplicant criteris d'igualtat de gènere.

Les comissions d'avaluació tindran la composició següent:

Presidència: la persona titular de la subdirecció general de la Generalitat competent en política científica.

Vicepresidència: el/la cap del servei de Política Científica de la Generalitat.

Vocals: un o tres funcionaris del grup A1 de la direcció general competent en política científica, nomenats pel seu director/a general, un dels quals actuarà com a secretari, amb veu i vot.

Les comissions que es constituïsquen a l'empara d'aquesta ordre procuraran la paritat entre homes i dones, d'acord amb el que preveu la Llei Orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

El funcionament de la comissió d'avaluació s'atendrà als mitjans humans i recursos pressupostaris de la direcció general competent en política científica, per la qual cosa no suposarà un increment de despesa en l'exercici pressupostari present ni futur.

En el que no preveu la present ordre, s'ajustarà al que disposa la subsecció 1a de la secció 3a, òrgans col·legiats de les distintes administracions públiques, capítol II de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim Jurídic del Sector Públic.



Base deu. Instrucció del procediment

En primer lloc, la comissió avaluadora verificarà el compliment de les condicions imposades en les bases reguladores per a adquirir la condició de beneficiari i comprovarà que les sol·licituds contenen tota la documentació necessària. En cas de documentació incompleta, es requerirà els interessats per a la seua esmena en el termini no superior a deu dies, amb l'advertència que si no ho fan així es considerarà que desisteixen de la seua sol·licitud, d'acord amb el que disposa l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Finalitzat el dit termini i després de la comprovació de l'existència de la documentació requerida, es procedirà a l'avaluació de les sol·licituds, valorant els projectes basant-se en els criteris continguts en la present ordre de bases que, en tot cas, seran els aprovats pel Comité de Seguiment del Programa Operatiu FEDER 2014/2020.

La comissió avaluadora sol·licitarà tots els informes que considere necessaris per a resoldre o que es puguen establir en les convocatòries.

Així mateix, podrà demanar per a la valoració dels projectes l'emissió d'informes tècnics d'avaluació cientificotècnica realitzats per experts independents, comissions d'experts o agències d'avaluació.



En relació amb l'ordene nové, els projectes d'equipament cientificotecnològics a valorar hauran de ser considerats elegibles d'acord amb els criteris establits per als Fons FEDER.

Finalitzat el procediment d'avaluació, la comissió emetrà una proposta de resolució provisional amb els resultats obtinguts i l'establiment de la prelació entre els projectes presentats, excepte quan el crèdit aprovat permeta atendre totes les sol·licituds presentades, així com les ajudes a concedir a cada projecte, informe que serà remés a l'òrgan competent per a la instrucció.



Base onze. Resolució provisional

L'òrgan instructor, a la vista de la proposta remesa per la comissió avaluadora, dictarà la proposta de resolució provisional i la notificarà a les entitats interessades perquè, si és el cas, formulen les al·legacions que siga procedents en termini de 10 dies.



Base dotze. Tràmit d'audiència i reformulació de la sol·licitud



Una vegada notificades, els sol·licitants que hagen sigut objecte d'una proposta de concessió, en el termini de 10 dies hàbils, hauran de manifestar la seua acceptació expressa o desistiment de la subvenció proposada, o exposar les al·legacions que consideren oportunes. De no rebre's resposta en el dit termini, es consideraran acceptades les propostes. L'acceptació de la subvenció pel beneficiari suposa declarar que té capacitat administrativa, financera i operativa suficient per a complir les condicions d'aquesta.

Així mateix, durant aquest tràmit d'audiència, els sol·licitants que hagen vist reduïda l'ajuda econòmica sol·licitada per al seu projecte, podran reformular la seua sol·licitud, respectant l'objecte, condicions i finalitat de l'ajuda per a ajustar els compromisos i condicions a la subvenció atorgable, així com els criteris de valoració establits respecte de les sol·licituds o peticions.

Si així ho preveu la convocatòria, amb motiu del tràmit d'audiència, es podrà demanar la presentació de la documentació que es considere necessària per l'òrgan instructor.

Examinades, si és el cas, les al·legacions presentades pels interessats, la comissió avaluadora elevarà a l'òrgan competent per a resoldre la proposta de resolució definitiva, amb expressió de la relació de sol·licitants i projectes per als quals es concedeix les ajudes, amb la dotació econòmica màxima concedida per a cada un d'ells.

Així mateix, emetrà un informe en què conste que de la informació que es troba en el seu poder es desprén que els beneficiaris compleixen tots els requisits legals necessaris per a accedir a les ajudes, documentació que haurà sigut aportada per aquests en la sol·licitud d'inici.



Base tretze. Resolució de concessió i notificació

Elevada la proposta, la persona titular de la direcció general competent en política científica dictarà la corresponent resolució definitiva del procediment, d'acord amb la delegació de competències prevista en la disposició addicional segona d'aquesta ordre. Aquest acte posarà fi a la via administrativa i serà notificada als interessats.

La dita resolució contindrà la relació de projectes als quals es concedeix l'ajuda, l'import màxim assignat, actuacions a subvencionar, així com, si és el cas, la desestimació expressa de sol·licituds, amb menció de les causes de la seua desestimació i serà notificada individualment a les entitats sol·licitants en el termini màxim de sis mesos des de la publicació de la convocatòria, excepte quan en la convocatòria corresponent s'especifique una altra cosa.

El còmput d'aquest termini se suspendrà durant el termini requerit per a l'esmena per l'interessat. Transcorregut el dit termini sense que haja recaigut una resolució, s'entendrà desestimada la sol·licitud de concessió d'ajuda.

En cas d'ajudes plurianuals, determinarà l'import per a cada una de les anualitats de vigència de l'ajuda, condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de la Generalitat.



Els beneficiaris seran inclosos en una relació de beneficiaris de fons estructurals en compliment de la normativa europea, amb indicació de l'operació i els fons públics assignats.



Base catorze. Justificació econòmica

La justificació econòmica es realitzarà d'acord amb el que preveu l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i concordants del seu reglament de desplegament, l'esmentada Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, i la resta de normativa nacional i autonòmica aplicable, així com amb la normativa aplicable de la Unió Europea respecte dels fons estructurals i es presentarà com a màxim l'últim dia hàbil del mes d'octubre de l'anualitat corresponent, llevat que una altra llei o la llei vigent de pressupostos autoritze el pagament anticipat per a aquest tipus d'ajudes.

En tot cas, el compte justificatiu contindrà la documentació següent:



1. Memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions imposades en la concessió de la subvenció, amb indicació de les activitats realitzades i resultats obtinguts.

2. Memòria econòmica justificativa del cost de les activitats realitzades, que contindrà la relació classificada de les despeses, amb indicació del creditor i del document, import i data d'emissió, tipus i denominació del contracte administratiu, així com originals o còpies compulsades de les factures o documents de valor probatori equivalent en el tràfic jurídic mercantil, els originals dels quals seran estampillats amb indicació de la subvenció concedida i del percentatge d'imputació.

3. Declaració responsable que indique si percep o no altres fons per a la realització de les mateixes actuacions objecte d'aquestes ajudes. En cas afirmatiu, aportarà una relació exhaustiva de les subvencions, ajudes, ingressos o altres recursos públics o privats que puguen afectar la compatibilitat de les ajudes, i s'indicarà la procedència dels fons i el seu import, així com el percentatge d'imputació de cada subvenció a la despesa.

4. Declaració responsable en què es manifeste si l'actuació cofinançada és o no projecte generador d'ingressos, d'acord amb el que preveu l'article 61,1 del Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013.

5. Indicadors de productivitat: nivell d'èxit aconseguit.

Així mateix s'aportarà justificació acreditativa del pagament de les factures, fotografies a color dels equipaments o infraestructures adquirits i còpia completa de l'expedient del procediment de contractació seguit.



Base quinze. Requisits que han de complir els beneficiaris de subvencions

L'entitat beneficiària aportarà una declaració responsable en què manifeste:

Que el contingut de la investigació subvencionada respon a les activitats primàries del mateix organisme d'investigació.

Que ha realitzat les operacions necessàries per a distingir els costos i el finançament de les activitats no econòmiques que realitza, les quals es financen a través d'aquesta ajuda, d'aquelles que, si és el cas, sí que tinguen caràcter econòmic i es realitzen per l'entitat beneficiària.



Que, en cas de possible generació de beneficis per la seua activitat investigadora, aquests es reinvertiran en altres activitats de difusió, per mitjà de l'ensenyament, la publicació o la transferència de tecnologia i es deduiran aquests d'acord amb el que preveu l'article 61 del Reglament UE 1303/2013

Així mateix, l'entitat beneficiària presentarà prèviament al dictat de la Resolució la documentació suport necessària per a acreditar la separació dels estats financers entre activitats econòmiques i no econòmiques. La prova de l'adequada distribució de costos, finançament i ingressos podrà consistir en la presentació dels estats financers anuals de l'entitat.



A la sol·licitud per a participar en la convocatòria s'hi adjuntarà la declaració responsable de no estar incursa en cap de les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiari de subvencions públiques, així com de trobar-se al corrent en el compliment de les obligacions per reintegrament que se li hagen exigit, de conformitat amb el que disposen els articles 13 i 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Base setze. Disponibilitat de la documentació

L'entitat beneficiària de les ajudes haurà de custodiar els documents justificatius relatius a despeses recolzats pels Fons sobre operacions la despesa total subvencionable de les quals siga inferior a 1.000.000 euros durant un període mínim de tres anys a partir del 31 de desembre següent a la presentació dels comptes en els quals estiguen incloses les dites depeses, d'acord amb el que s'ha establit en l'article 140 del Reglament 1303/2013 del Parlament Europeu i de la Comissió a partir del tancament del Programa Operatiu.

Es conservaran els originals dels documents o, si és el cas, còpies certificades conformes als originals, sobre suports de dades generalment acceptades.



Base dèsset. Durabilitat de les inversions en infraestructures o inversions productives

La normativa europea en el seu Reglament (CE) 1303/2013, article 71 estableix com a requisit imprescindible per a la retenció de les ajudes concedides la invariabilitat durant un període mínim de cinc anys des del pagament final al beneficiari de les inversions en infraestructures o inversions productives cofinançades.



Base díhuit. Execució de l'activitat

L'activitat objecte de l'ajuda es realitzarà dins del període d'execució, que serà establit en la convocatòria de concessió.



Base dènou. Circumstàncies que podran donar lloc a la modificació de la resolució si hi ha variació de les condicions

Les actuacions hauran d'executar-se en el temps i forma que es determine en les resolucions de concessió. No obstant això, quan sorgisquen circumstàncies concretes que alteren les condicions tècniques o econòmiques essencials tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda, el beneficiari podrà sol·licitar la modificació de la resolució de concessió. Així, qualsevol canvi en el contingut de la resolució requerirà el compliment de les condicions següents:

a) Que la modificació siga sol·licitada abans de la presentació del compte justificatiu, vaja acompanyada de memòria justificativa dels motius del canvi i siga autoritzada expressament per l'òrgan concedent.



b) Que la modificació obeïsca a causes sobrevingudes que no van poder preveure's en el moment de la sol·licitud. En aquest sentit, es podran acceptar modificacions consistents en la substitució d'equipaments d'I+D+i previstos en la memòria inicial per altres similars que incorporen noves tecnologies no disponibles en aquell moment per a la mateixa línia d'investigació.

c) Que no afecte els objectius perseguits amb l'ajuda, als seus aspectes fonamentals, a la determinació del beneficiari, ni danye drets de tercers.

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió, o, si és el cas, l'obtenció després de la presentació de la sol·licitud d'altres ajudes públiques o privades que, en el seu conjunt, superen el cost de l'activitat, podran donar lloc a la modificació de la resolució de concessió o minoració de la subvenció concedida.



Base vint. Pagament de les ajudes concedides

El pagament de les ajudes s'efectuarà amb la justificació prèvia pels beneficiaris de la realització de l'activitat o projecte aprovat i, si és el cas, en la part proporcional a la quantia de la subvenció justificada, en els termes establits en la convocatòria, excepte quan s'efectuen pagaments anticipats, entregues de fons amb caràcter previ a la justificació com a finançament necessari per a poder realitzar les actuacions inherents a la subvenció, o abonaments a compte, per estar prevista la dita eventualitat en la llei de pressupostos de l'anualitat corresponent o una altra norma de caràcter legal.

El pagament es realitzarà per mitjà de transferència al compte bancari de l'entitat beneficiària indicada per aquesta.



Base vint-i-u. Exoneració de garanties a beneficiaris públics



D'acord amb el que disposa l'article 171.5 de l'esmentada Llei 1/2015, de la Generalitat, queden exonerades les universitats públiques i consorcis adscrits a la Generalitat de l'exigència de garanties als beneficiaris per a la realització de pagaments anticipats de subvencions.



Base vint-i-dos. Reintegrament d'ajudes

Quant a les causes de reintegrament i al procediment que s'ha de seguir, caldrà ajustar-se al que estableixen els articles 37 de la Llei General de Subvencions i 172 de la Llei 1/2015 de la Generalitat.

També podran ser causa de reintegrament la falta d'aportació per l'entitat beneficiària dels justificants dels pagaments efectuats als proveïdors així com la recepció d'ajudes, aïlladament o en concurrència, que superen el cost de l'activitat subvencionada o l'incompliment de la normativa europea sobre durabilitat de les inversions en infraestructures o inversions productives.



Base vint-i-tres. Compatibilitat de les ajudes

L'ajuda concedida serà compatible amb altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos per a les actuacions objecte d'aquestes ajudes, procedents d'altres administracions o ens públics o privats nacionals o internacionals, amb les limitacions que puga establir la normativa europea a aquests efectes.

L'import de les subvencions en cap cas podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos, supere el cost real de l'activitat subvencionada, de conformitat amb l'article 19.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Base vint-i-quatre. Mesures d'informació i publicitat

Les entitats beneficiàries s'hauran d'ajustar al que s'ha establit respecte de les mesures d'informació i publicitat establides pels Reglaments (CE) 1303/2013, especialment en el seu annex XII i Reglament d'execució (UE) núm. 821/2014, de la Comissió, de 28 de juliol de 2014, en l'Estratègia de Comunicació per al període 2014-2020 i la resta de normativa aplicable i, si és el cas, dels corresponents manuals de comunicació dels programes operatius.



Base vint-i-cinc. Medi ambient, igualtat i no discriminació



En matèria de polítiques d'igualtat d'oportunitats i no discriminació, els beneficiaris hauran de disposar d'un pla d'igualtat d'oportunitats i complirà la normativa vigent sobre integració social de minusvàlids, i haurà d'aportar la documentació justificativa en cas que els siga sol·licitada.

Caldrà ajustar-se al principi de la igualtat de gènere en el llenguatge emprat, utilitzant un llenguatge no sexista que transmeta missatges no discriminatoris. Les imatges utilitzades en els mitjans de comunicació transmetran rols no estereotipats, amb una representació equilibrada quant a nombre de persones per sexe i comunicarà rols igualitaris entre homes i dones.

Així mateix, atendran el que ha establit la normativa nacional i europea en matèria mediambiental, d'igualtat i no discriminació. En cap cas es vulnerarà el principi de no discriminació per raó de raça, sexe, origen ètnic, religió, conviccions, minusvalidesa, edat o orientació sexual.



Base vint-i-sis. Comunicacions electròniques

En cas que es produïsca intercanvi de dades electròniques entre l'organisme concedent i els beneficiaris, en les corresponents resolucions de convocatòria de les ajudes s'establiran les condicions detallades d'aquest.



Base vint-i-set. Operacions generadores d'ingressos

Respecte a les operacions cofinançades generadores d'ingressos una vegada finalitzades, caldrà ajustar-se al que preveu l'article 61 del Reglament (CE) 1303/2014.



Base vint-i-huit. Actuacions de comprovació i control

L'òrgan concedent comprovarà l'adequada justificació de la subvenció, la realització de l'activitat o el compliment de la finalitat que determinen la concessió de la subvenció. La comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida es realitzarà per mitjà de la revisió de la documentació presentada, que serà l'establida en les presents bases reguladores així com en la convocatòria de subvencions.

Els beneficiaris hauran de disposar dels registres comptables, factures, justificants de despeses i pagaments i la resta de documentació exigida en les bases i en les convocatòries com a justificació de l'ajuda concedida. Així mateix, estaran obligats a prestar col·laboració i a facilitar tota la documentació que siga requerida en l'exercici de funcions de verificació i control que podran realitzar la Intervenció General de la Generalitat, Sindicatura de Comptes, la Direcció General de Finançament i Fons Europeus de la Generalitat i els òrgans de control de la Comissió Europea a fi de verificar el compliment de les condicions exigides al beneficiari i la realització de l'actuació subvencionada.





Base vint-i-nou. Pla de control

Per a comprovar l'efectiva realització material de l'activitat subvencionada, l'òrgan concedent elaborarà el corresponent pla de control, que consistirà en una verificació sobre el terreny per a comprovar la realitat de tots o d'una mostra dels equipaments i infraestructures adquirits amb càrrec a aquesta línia d'ajudes, i estendrà acta de la dita visita de verificació.



Base trenta. Normativa d'aplicació

La present línia d'ajudes es regirà pel que estableix aquesta ordre i en la corresponent convocatòria d'ajudes, per les esmentades, Llei 38/2003, General de Subvencions i el seu reglament de desplegament, per la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat; Llei 40/2015, d'1 d'octubre; Llei 39/2015, d'1 d'octubre, Reglament (UE) 1301/2013 del Parlament Europeu i del Consell, sobre el Fons Europeu de Desenvolupament Regional i sobre disposicions específiques relatives a l'objectiu d'inversió en creixement i ocupació; Reglament (UE) 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell, Reglament d'Execució (UE) 821/2013 de la Comissió, de 28 de juliol de 2014, pel qual s'estableixen disposicions d'aplicació del Reglament (UE) 1303/2013, Reglament (UE) 651/2013 de la Comissió, de 17 juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels article 107 i 108 del Tractat, Parlament Europeu i del Consell, Marc sobre Ajudes Estatals d'Investigació i Desenvolupament i Innovació (2014/C 198/01), Ordre EHA/524/2008, de 26 febrer, i la resta de normes europees, nacionals i autonòmiques que li siguen aplicables.

Mapa web