Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 10/2015, de 18 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es regula la concessió de les ajudes destinades a les agrupacions de defensa sanitària ramadera i per la qual s'aproven determinats programes sanitaris voluntaris.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7687 de 29.12.2015
Número identificador:  2015/10358
Referència Base de Dades:  009894/2015
 



ORDRE 10/2015, de 18 de desembre, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual es regula la concessió de les ajudes destinades a les agrupacions de defensa sanitària ramadera i per la qual s'aproven determinats programes sanitaris voluntaris. [2015/10358]

L'òptim estatus sanitari aconseguit per la cabanya ramadera de la Comunitat Valenciana, fruit de la labor i de l'esforç realitzat per les agrupacions de defensa sanitària ramadera (d'ara en avant ADSR), ha de servir com a referència a la Conselleria de Presidència i d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua per a fixar nous objectius, més enllà del mer manteniment del nivell sanitari de les explotacions ramaderes, i intentar completar els programes sanitaris que actualment es despleguen, amb nous plans de lluita i eradicació de certes malalties que puguen suposar un fre econòmic en la producció ramadera de la nostra comunitat. Perquè aquests nous programes, que els titulars de les explotacions ramaderes despleguen de forma voluntària, puguen ser objecte de subvenció, han de ser aprovats prèviament per l'autoritat competent en matèria de ramaderia.

La Llei 6/2003, de 4 de març, de la Generalitat, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana, estableix en l'article 84 que les agrupacions de defensa sanitària tindran prioritat en l'accés a les subvencions públiques de la Generalitat que s'establisquen per al desplegament de programes sanitaris que tinguen com a objecte reduir la incidència o prevalença de les malalties del bestiar, o per a la implantació de xarxes de vigilància epidemiològica. L'última d'aquestes, regulada a través de l'Orde 12/2014, de 30 de maig, de la Conselleria de Presidència i d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual s'estableix el procediment de concessió i pagament de les ajudes destinades a les ADSR, es convoquen les esmentades ajudes per al 2014, i s'aproven determinats programes sanitaris voluntaris que cal desplegar en el marc de les ADSR, es fonamentava en el Reial Decret 784/2009, de 30 d'abril, pel qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions estatals destinades a les ADSR. Ambdós règims, tant l'estatal com l'autonòmic, van acabar-ne la vigència durant l'any passat, 2014.

A més, ambdues disposicions s'ajustaven als requisits establits en el Reglament (CE) número 1857/2006, de la Comissió, de 15 de desembre de 2006, sobre l'aplicació dels articles 87 i 88 del Tractat a les ajudes estatals per a les xicotetes i mitjanes empreses dedicades a la producció de productes agrícoles i pel qual es modifica el Reglament (CE) número 70/2001, que ha sigut derogat pel Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.



L'aparició de la nova reglamentació europea ha obligat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient a realitzar una nova regulació d'aquestes ajudes, adaptada al Reglament (UE) número 702/2014, per mitjà del Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer, pel qual s'estableixen les bases reguladores de les subvencions estatals destinades a les ADSR (precepte bàsic).

Atés que la nostra normativa autonòmica es fonamentava fins ara en disposicions nacionals i europees que ja no estan vigents i que han sigut substituïdes per unes altres de més actuals, sorgeix la necessitat d'elaborar una nova redacció de les ajudes destinades a les ADSR, i adaptar-les a la base legal que realment corresponga.

Raons de seguretat jurídica, atesa la quantitat de modificacions hagudes, aconsellen, per tant, elaborar una nova normativa que derogue l'actual Ordre 12/2014, de 30 de maig, i s'ajuste al Reglament (UE) número 702/2014 i al nou Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer.

Aquesta ordre s'adapta als requisits establits en el Reglament (UE) número 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajuda en els sectors agrícola i forestal i en zones rurals compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i en particular en el seu article 26 (DOUE 193, 01.07.2014).

Igualment, aquesta ordre s'adapta al Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer, ja que totes les actuacions sanitàries que hagen d'executar-se per a complir els programes sanitaris, i els costos de les quals són objecte de subvenció, estan referides a l'àmbit de les malalties incloses en la llista de malalties animals de l'Organització Mundial de Sanitat Animal (OIE), o de les malalties dels animals i zoonosi enumerades en els annexos I i II del Reglament (UE) número 652/2014, del Parlament Europeu i del Consell, de 15 de maig de 2014, pel qual s'estableixen disposicions per a la gestió de les despeses relatives a la cadena alimentària, la salut animal i el benestar dels animals, i relatives a la fitosanitat i als materials de reproducció vegetal, i pel qual es modifiquen les directives 98/56/CE, 2000/29/CE i 2008/90/CE del Consell; els reglaments (CE) número 178/2002, (CE) número 882/2004, (CE) número 396/2005 i (CE) número 1107/2009, del Parlament Europeu i del Consell, i la Directiva 2009/128/CE, del Parlament Europeu i del Consell, i pel qual es deroguen les decisions 66/399/CEE, 76/894/CEE i 2009/470/CE, del Consell, tal com estableix l'article 4 del Reial Decret 81/2015; a més, les actuacions sanitàries indicades es duran a terme en l'àmbit de les malalties esmentat. Sobre aquesta base s'ha de considerar el Reial Decret 81/2015 com el marc normatiu per al desplegament d'aquesta ordre, el qual ha sigut comunicat a la Comissió Europea, i que té assignat el número d'identificació SA 40306 (2014/XA).

Per això, d'acord amb les competències exclusives que té atribuïdes la Generalitat en matèria de ramaderia i sanitat animal, d'acord amb el que disposa l'incís 3 de l'apartat 3r de l'article 49 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i en el desplegament i execució de la legislació de la Unió Europea a la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que disposa l'article 49.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; en virtut de les facultats que em confereix l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l'article 160 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions; considerant que per als procediments de concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva, les bases reguladores han de ser aprovades mitjançant una ordre de la persona titular de la conselleria competent en matèria de ramaderia; una vegada concedida audiència a les organitzacions professionals agràries i després d'haver emés un informe preceptiu la Direcció General de Projectes i Fons Europeus de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, l'Advocacia de la Generalitat i la Intervenció Delegada en la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural; conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, i a proposta del director general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca,





ORDENE



Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta ordre és:

1. Establir el procediment de concessió i pagament de les ajudes destinades a la compensació dels costos de les actuacions de prevenció, control, lluita o eradicació de malalties dels animals que realitzen les ADSR en execució, en primer lloc, del programa sanitari mínim o comú i els programes sanitaris específics aprovats en el pla anual zoosanitari (d'ara en avant PAZ), i en segon lloc, dels programes voluntaris de l'annex I.

2. Aprovar els programes d'actuació previstos en l'annex I d'aquesta ordre. Els programes esmentats seran de caràcter voluntari i hauran de dur-se a terme en el marc d'una ADSR.



Article 2. Beneficiaris i requisits

1. Podran sol·licitar les ajudes previstes en aquesta ordre, les ADSR oficialment reconegudes per l'òrgan competent en matèria de ramaderia, integrades per explotacions ramaderes que complisquen els requisits que es preveuen en l'apartat 2 i que estiguen inscrites en el Registre Nacional d'Agrupacions de Defensa Sanitària Ramaderes amb anterioritat al començament del termini de presentació de sol·licituds anunciat per mitjà de publicació de la resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

2. Les ADSR hauran d'estar integrades per explotacions de productors ramaders en activitat que complisquen tots i cada un dels requisits següents:

a) Que tinguen la condició de pime d'acord amb l'annex I del Reglament (CE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.

b) Que les xicotetes i mitjanes explotacions ramaderes es troben al corrent de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, així com complir la resta dels requisits previstos en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

c) Que l'explotació es trobe inscrita en el Registre General d'Explotacions Ramaderes, d'acord amb el Reial Decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'estableix i regula el Registre General d'Explotacions Ramaderes.

d) No estar subjectes les explotacions a una orrde de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat interior.

e) Que no es tracte d'una empresa en crisi tal com es defineix en l'article 2 del Reglament (CE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, i d'acord amb les directrius sobre ajudes estatals de salvament i de reestructuració d'empreses no financeres en crisi (Comunicació 2014/C 249/01, de la Comissió, 31.07.2014).

3. Així mateix, l' ADSR sol·licitant haurà de complir els requisits previstos en les lletres b), d) i e) i tindre la condició de pime d'acord amb l'annex I del Reglament (CE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014.



Article 3. Actuacions subvencionables

Seran objecte de subvenció les activitats esmentades en l'article 4 del Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer, desplegades durant el període previst en cada convocatòria i sempre després de la presentació de la sol·licitud, amb les següents consideracions particulars:



1. Actuacions professionals realitzades pels veterinaris de les ADSR descrites en els annexos I i II del PAZ establit per a l'exercici corresponent a cada convocatòria. Les actuacions esmentades hauran de ser dutes a terme en totes les explotacions ramaderes integrants de l'ADSR.



2. Actuacions professionals realitzades pels veterinaris de les ADSR descrites en l'annex I d'aquesta ordre, amb independència del nombre d'explotacions que participen en el programa.



Article 4. Despeses subvencionables

Tindran la consideració de despeses subvencionables les derivades de:

1. Honoraris veterinaris. Només s'admetran les despeses facturades a nom de l'ADSR pel veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR o per persones jurídiques en què ell participe com a soci o desenvolupe la seua activitat per mitjà de contracte laboral, als efectes del compliment del PAZ en vigor per a l'anualitat objecte de convocatòria.

2. L'adquisició de vacunes i biocides, utilitzades en el marc d'execució del pla anual zoosanitari i/o en els programes voluntaris replegats en l'annex I d'aquesta ordre. Només s'admetran factures a nom de l'ADSR.

3. L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) no serà subvencionable, excepte quan no siga recuperable per al beneficiari.



Article 5. Quantia de l'ajuda

La quantia a percebre per cada ADSR serà:

1. Per a l'execució de les actuacions que queden en l'àmbit de les seues competències, en el marc dels programes sanitaris comuns i específics detallats en els annexos I i II del Pla Anual Zoosanitari establit per a l'exercici corresponent a cada convocatòria, serà fins al 100 per cent de l'import de les despeses subvencionables. L'import màxim de l'ajuda serà de 15.000 euros per ADSR, sense sobrepassar en cap cas el límit resultant de multiplicar els mòduls establits en l'annex II, pel nombre d'explotacions integrants de les ADSR i les unitats de bestiar major (d'ara en avant UBM) corresponents als seus censos i/o places que es troben en el Registre d'Explotacions Ramaderes (d'ara en avant RERA) en data publicació de la convocatòria, calculats d'acord amb les equivalències detallades en l'annex III.

2. Per als programes voluntaris descrits en l'annex I d'aquesta ordre:



a) Fins el 50 per cent del cost dels honoraris veterinaris justificats per al desevolupament del programa, amb un límit de 3.000 euros per programa, sense sobrepassar en cap cas el límit resultant de multiplicar eixa quantitat pel d'UBM de les explotacions de l'ADSR participants en el programa i un màxim de dos programes auxiliables.

b) Dins del programa per al control d'IBR es podrà auxiliar fins a 2 euros per reproductor vacunat amb vacuna marcada.



Article 6. Límits pressupostaris

Anualment es convocaran aquestes ajudes mitjançant una resolució. En cada convocatòria es fixaran els imports globals màxims i línia pressupostària pels que es podrà concedir la subvenció, així com les quantitats màximes assignades a cada un dels conceptes subvencionables.



Article 7. Presentació de sol·licituds

1. Les sol·licituds d'ajuda es formalitzaran en instància degudament omplida subscrita pel president de l'agrupació o pel representant legal que corresponga, dirigida al director general que corresponga de la conselleria competent en matèria de ramaderia, segons model establit en l'annex IV, en el termini que s'establisca en cada convocatòria anual.



2. Les sol·licituds es presentaran preferentment en qualsevol de les oficines de la conselleria competent en matèria de ramaderia de la Comunitat Valenciana, dins del termini establit en cada convocatòria anual, sense perjuí que es presenten en els llocs i pels mitjans previstos per la legislació de procediment administratiu comú vigent, i aniran acompanyades de la documentació següent:

a) Documents acreditatius de la personalitat i la capacitat del sol·licitant; còpia compulsada de la cèdula d'identificació fiscal quan tinga personalitat jurídica. La capacitat d'obrar es realitzarà per mitjà d'escriptura o document de constitució, estatuts o acte fundacional, en el que constaren les normes per les quals es regula la seua activitat, inscrits si és el cas, en el corresponent registre oficial.

b) Documents acreditatius de la representació; els que compareguen, firmen les sol·licituds de subvenció en nom d'un altre presentaran l'acreditació de la representació esmentada. La persona de poder bastant als efectes de representació, haurà d'acompanyar còpia compulsada del seu DNI.

c) Declaració responsable de no estar incurs en els supòsits de prohibició per a ser-ne beneficiari, segons el que disposa l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

d) Declaració responsable dels titulars de les explotacions ramaderes integrants de l'ADSR segons les quals aquests estan al corrent de les seues obligacions tributàries o enfront de la Seguretat Social i no tenen cap deute amb la Generalitat.

e) Declaració responsable del sol·licitant sobre el compliment de la normativa d'integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció de la dita obligació, segons estableix el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell pel qual es regulen procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per a el foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

f) Declaració responsable sobre obtenció d'altres ajudes amb la mateixa finalitat, amb expressió de la quantia i de l'entitat que les va concedir.

g) Imprés d'alta de manteniment de tercers de la Generalitat Valenciana acompanyat del certificat de l'entitat bancària de la titularitat del compte en què han d'efectuar-se els pagaments, en cas d'altes, baixes o modificacions de les dades que es troben en el Sistema d'informació comptable de la Generalitat.

h) Relació de ramaders que constituïxen efectivament l' ADSR en el moment de la sol·licitud i dels codis d'explotació d'acord amb l'article 5 del Reial Decret 479/2004, de 26 de març, pel qual s'estableix i regula el registre general d'explotacions ramaderes.

i) Programa sanitari a desenvolupar firmat pel veterinari de l'ADSR, o el responsable dels servicis veterinaris si haguera més de u.

j) Pressupost detallat de les despeses per les quals se sol·licita la subvenció. A aquests efectes, quan l'import del gasto subvencionable supere la quantia de 18.000 euros, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la prestació del servici o l'entrega del bé, llevat que per les especials característiques de les despeses subvencionables no hi haja en el mercat prou nombre d'entitats que el realitzen, subministren o presten. L'elecció entre les ofertes presentades es realitzarà d'acord amb criteris d'eficiència i economia, havent de justificar-se expressament en una memòria l'elecció quan no recaiga en la proposta econòmica més avantatjosa.

El pressupost finalment triat haurà de contemplar les despeses previstes per al compliment efectiu del programa sanitari comú i haurà de ser elaborat pel veterinari/a encarregat/ada de la direcció tècnica de l'ADSR, o el cap dels veterinaris, si haguera més d'un, i firmat pel president de l'ADSR.

k) Document que acredite la relació contractual entre l'entitat sol·licitant i el veterinari/ària encarregat de la direcció tècnica de l' ADSR o les persones jurídiques en què ell participe com a soci o desenvolupe la seua activitat per mitjà de contracte laboral. En el document haurà de constar, almenys, nom i cognoms, NIF, núm. col·legiat, adreça, telèfon i adreça de correu electrònic.

l) Documentació acreditativa de la condició de PIME de les ADSR i de les explotacions integrades en estes, d'acord amb l'Annex I del Reglament (CE) 702/2014, de la Comissió, de 25 de juny de 2014, que podrà consistir en declaracions responsables dels titulars de cada explotació.

m) Compromís del compliment de totes les mesures addicionals en matèria sanitària que es disposen a aquest efecte pels òrgans corresponents de la conselleria competent en matèria de ramaderia, segons les condicions sanitàries de la zona i les característiques particulars de cada agrupació. En especial, serà requisit per a la percepció de les ajudes establides per la present ordre, el desenvolupament de les actuacions establides en el pla anual zoosanitari aprovat per resolució del director general competent en matèria de ramaderia, per a l'anualitat corresponent i en les condicions establides en l'annex III de l'esmentat PAZ.

n) Qualsevol altra documentació que, si és el cas, establisquen les resolucions anuals de convocatòria.

3. La presentació de la sol·licitud per part del beneficiari comportarà l'autorització a l'òrgan gestor per a demanar els certificats d'estar al corrent en les obligacions fiscals (Agència Tributària i Generalitat), i enfront de la Seguretat Social.

4. No serà necessari presentar aquella documentació ja presentada per al manteniment de l' ADSR de la mencionada anualitat que estiga en el RERA o en l'arxiu de la direcció territorial corresponent, sempre que esta no haja patit modificacions.

La documentació que s'acompanye a la sol·licitud haurà de presentar-se en document original junt amb la seua còpia. Aquesta última haurà de ser confrontada amb aquell per a la seua remissió a l'òrgan destinatari tornant-se l'original al ciutadà. Si es presenta per correu còpia de la documentació, esta haurà d'estar compulsada.

5. En aquells casos en què l'interessat aportació una declaració responsable com a justificant dels requisits exigits, l'administració farà una comprovació posterior de les dades a què es referixen en els dits documents, per mitjà d'un mostreig de totes les sol·licituds.



Article 8. Règim de concessió

1. La instrucció del procediment de concessió de subvencions correspon a les direccions territorials de la conselleria competent en matèria de ramaderia, que realitzaran d'ofici les actuacions que estimen necessàries per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades en virtut dels quals haja de formular-se la proposta de resolució, remetent a l'òrgan col·legiat un informe de les sol·licituds.

2. A la vista de l'informe de l'òrgan instructor, l'òrgan col·legiat realitzarà l'avaluació de les sol·licituds i la proposta de concessió de les ajudes. L'òrgan esmentat estarà integrat per 3 membres: un/a cap de Servici, que actuarà com a president/a; un/a cap de secció, que actuarà com a secretari/ària; i un/a funcionari/ària, designats per la direcció general competent en matèria de ramaderia.

3. A la vista de la documentació aportada, inclosa la proposta de l'òrgan col·legiat, el director general que corresponga, per delegació de la persona titular de la conselleria competent en matèria de ramaderia, resoldrà la concessió d'aquestes ajudes, esgotant la via administrativa.



4. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució de les ajudes serà de sis mesos comptats a partir de la data de publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. Transcorregut aquest termini sense que s'haja notificat resolució expressa, els interessats podran entendre desestimada la seua sol·licitud per silenci administratiu, de conformitat amb el que estableix la legislació de procediment administratiu comú vigent.

5. Segons el que estableix l'article 8 del Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer, en les resolucions de concessió es farà constar quins fons procedeixen parcialment dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Segons s'estableix en l'article 18 de la Llei General de Subvencions, la resolució de concessió es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, amb expressió de la convocatòria, del programa a què s'imputen, beneficiari, quantitat concedida i finalitat o finalitats de la subvenció.

Contra la dita resolució procedirà el recurs de reposició davant de la persona titular de la conselleria competent en matèria de ramaderia, de conformitat amb el que estableix la legislació de procediment administratiu comú vigent, o bé impugnar-se directament davant de l'ordre jurisdiccional per mitjà de la interposició de recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de València, en el termini de dos mesos des de l'endemà de la notificació, de conformitat amb el que disposen els articles 10 i 46.1 de la Llei 29/1998, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Article 9. Prorrateig de l'ajuda

Si el conjunt de les ajudes sol·licitades superara els fons disponibles, es procedirà al prorrateig de l'import global màxim destinat a la subvenció, entre tots els beneficiaris



Article 10. Justificació del compliment i pagament de l'ajuda

1. La justificació de les despeses efectuades, així com de les activitats objecte de la subvenció, es realitzarà per mitjà de la presentació del compte justificatiu, que inclourà la documentació següent:

a) Memòria d'actuació justificativa de les activitats realitzades en l'ADSR, on s'acredite el compliment de l'execució del programa sanitari en totes les explotacions integrants de l'agrupació, firmada pel veterinari encarregat de la direcció tècnica d'aquella i amb el vistiplau del seu president.

b) Memòria econòmica que inclourà com a mínim:

1a. Còpia compulsada de les factures justificatives de les despeses de direcció i execució del programa sanitari per part del veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR o altres veterinaris que participen en la realització del programa o de les vacunes o biocides adquirits per l'Agrupació i els justificants bancaris acreditatius del pagament d'estes.

2a. Detall d'altres ingressos o subvencions que hagen finançat l'activitat subvencionada amb indicació de l'import i la seua procedència.



2. La data límit per a presentar esta documentació serà el 15 d'octubre de l'anualitat corresponent.

3. Les oficines comarcals i les direccions territorials de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural realitzaran les comprovacions necessàries per a constatar la realització de les actuacions, emetent estes últimes, el corresponent informe.



4. En cas de comprovació d'incompliments en alguna de les explotacions integrants de l'agrupació durant l'exercici en què es desenvolupa el programa, tant en la normativa sanitària d'aplicació (sanitat i benestar animal, identificació, moviment pecuari, Pla Nacional d'Investigació de Residus, etc.), com en les activitats objecte de subvenció, es procedirà a la minoració de l'ajuda en la quantia que corresponguera als mòduls establits en l'annex II per a les explotacions en què s'haja detectat l'incompliment, amb independència de les sancions a què donara lloc d'acord amb el que estableix la Llei 8/2003, de Sanitat Animal, i la Llei 6/2003, de Ramaderia de la Comunitat Valenciana.



Si es detecten incompliments en més del 50 per cent del cens de les explotacions integrants d'una ADSR, esta perdrà el dret a percebre el total de la subvenció que li corresponga, sense perjuí que puga iniciar-se-li un expedient de baixa com a agrupació de defensa sanitària.





Article 11. Acumulació i compatibilitat de les ajudes

El règim d'acumulació i compatibilitat amb altres ajudes es regirà pel que estableix l'article 8 del Reglament (UE) 702/2014, de la Comissió de 25 de juny de 2014 i en l'article 11 del Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer.



Article 12. Reintegrament de quantitats indegudament percebudes

Segons estableix l'article 37.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, procedirà el reintegrament de les quantitats percebudes i l'exigència de l'interés de demora des del moment de pagament de l'ajuda en els casos que s'hi prevegen.

Quan la falta de justificació de la despesa subvencionable siga parcial, el reintegrament de la subvenció serà el que corresponga a les despeses esmentades no justificades.

El procediment de reintegrament de les quantitats percebudes es regirà pel que estableix el títol II de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i en la legislació de procediment administratiu comú vigent.

Es delega en el director general competent en matèria de ramaderia la competència per a resoldre els expedients de reintegrament.



Article 13. Modificació de la resolució de concessió

Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, i en tot cas l'obtenció concurrent de subvencions atorgades per altres administracions o ens públics o privats, nacionals o internacionals, podrà donar lloc a la modificació de la resolució de concessió d'acord amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i en la legislació de procediment administratiu comú vigent.



Article 14. Normativa aplicable

En tot el no previst en aquesta ordre, la normativa aplicable serà la continguda en el Reial Decret 81/2015, de 13 de febrer, en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions i en el seu Reglament, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, i en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA ÚNICA



Queda derogada l'Ordre 12/2014, de 30 de maig, de la Conselleria de Presidència i d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, per la qual s'estableix el procediment de concessió i pagament de les ajudes destinades a les agrupacions de defensa sanitària ramaderes, es convoquen les dites ajudes per a l'exercici 2014 i s'aproven determinats programes sanitaris voluntaris a desenvolupar en el marc de les agrupacions de defensa sanitària ramadera.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Delegació de competències

Es delega en el director general competent en matèria de ramaderia la concessió i denegació de les ajudes previstes en aquesta ordre.



Segona. Facultat de desenvolupament

Se faculta el director general competent en matèria de ramaderia per a emetre els actes, resolucions i instruccions que siguen necessaris per al desplegament i aplicació d'aquesta ordre.



Tercera. Entrada en vigor

La present norma entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 18 de de desembre de 2015



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO









Annex I

Programes voluntaris d'actuació de les ADSR



A. Programes voluntaris en ADSR de bestiar boví.



Programa de control d'IBR

1. Definició de l'estatus d'IBR en els ramats.

1.a. En explotacions no vacunades o que hagen utilitzat només vacunes marcades.

Determinació de l'estat sanitari:

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR determinarà l'estat sanitari de la totalitat d'explotacions integrades i, en funció dels resultats, dissenyarà l'estratègia de lluita contra la malaltia. La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic que es durà a terme en el 100 per cent d'explotacions integrades.

El mostreig serà realitzat en animals de més de 12 mesos d'edat.

La grandària de la mostra permetrà detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que l'explotació no compte amb el nombre suficient d'animals que complisquen aquests requisits, es prendran mostres de la totalitat del cens ramader de més de 12 mesos.

1.b. En explotacions que hagen utilitzat vacunes no marcades

Determinació de l'estat sanitari:

La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic que es durà a terme en el 100 per cent d'explotacions integrades. El mostreig serà realitzat en:

1.b.1.º Animals de més de 12 mesos d'edat que no hagen sigut vacunats: la grandària de la mostra serà la necessària per a detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que l'explotació no compte amb el nombre suficient d'animals que complisquen aquests requisits, es prendran mostres de la totalitat del cens ramader que no haja sigut vacunat.

1.b.2.º Si es tracta d'una explotació en què no hi ha animals adults no vacunats, el mostreig es dirigirà a animals entre 6 i 12 mesos d'edat.



1.b.3.º Tots els animals adquirits als quals no s'haja aplicat cap vacuna no marcada.

1.b.4.º Els destinats a reposició del ramat als quals no s'haja aplicat cap vacuna no marcada.

2. Tècnica analítica

S'utilitzarà un ELISA gE i gB.

3. Tipus de ramat

El resultat del mostreig per als dos casos diferenciarà:

3.a. Ramats negatius: en animals vacunats amb vacuna marcada, negatius contra els anticossos de l'herpesvirus boví tipus 1 (gE-). En animals no vacunats, negatius contra el VHB1 complet.

3.b. Ramats positius: amb serologia positiva a l'herpesvirus boví tipus 1 (gE+), indistintament de si es tracta de virus de camp o per vacunació amb vacuna no marcada.

4. Qualificació d'explotacions

La qualificació d'explotacions per a IBR serà voluntària. Tots els estables que desitgen obtindre la qualificació sanitària respecte a IBR hauran de realitzar analítiques de la IBR en la totalitat del cens present en l'explotació. L'obtenció de la qualificació atendrà els requisits següents:

4.a. Explotació indemne a IBR: la que compleix el que estableix la Decisió 588/2004 de la Comissió.

4.b. Explotació oficialment indemne a IBR: la que compleix el que s'ha establit per a les indemnes, però que a més no aplica la vacuna i els resultats són negatius per a la (gE+).

4.c. Explotació qualificada a IBR: la que ha obtingut un resultat negatiu a gE en l'últim mostreig serològic, que ha sigut realitzat en els últims 12 mesos com a màxim.

4.d. Explotació sanejada a IBR: la que ha obtingut un resultat positiu a gE en l'últim mostreig serològic, que ha sigut realitzat en els últims 12 mesos com a màxim.

5. Pautes de vacunació

Amb l'objecte de no interferir el diagnòstic en el laboratori de les explotacions integrants de l'ADSR, només estarà autoritzada la vacunació amb vacunes marcades que permeten diferenciar els animals vacunats dels infectats naturalment. Queda, per tant, prohibida la utilització de vacunes no marcades.

6. Seguiment de l'estatus

Es realitzaran programes específics segons l'estatus de cada explotació.



Programa de control i lluita contra la paratuberculosi bovina

1. Definició de l'estatus de paratuberculosi en els ramats

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR determinarà l'estat sanitari de la totalitat d'explotacions integrades i, segons els resultats, dissenyarà l'estratègia de lluita contra la malaltia. La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic que es durà a terme en el 100 per cent d'explotacions integrades i sobre animals de més de 36 mesos d'edat.



El mostreig serà realitzat tenint en compte una grandària de la mostra que permeta detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 10 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 30 animals per explotació). En el cas que el cens d'aquests animals presents en l'explotació siga inferior a 30 animals, es prendrà una mostra de la totalitat d'animals majors de 36 mesos.

2. Tècnica analítica

S'utilitzarà un ELISA per a la detecció de paratuberculosi.

3. Tipus de ramat

El resultat dels mostrejos per als dos supòsits diferenciarà:

3.a. Ramats negatius: ramats amb animals negatius a la tècnica ELISA.

3.b. Ramats positius: ramats amb animals amb serologia positiva.

4. Qualificació d'explotacions

La qualificació d'explotacions per a paratuberculosi serà voluntària. Tots els estables que desitgen obtindre una qualificació sanitària respecte a la paratuberculosi, hauran de realitzar analítiques de paratuberculosi en la totalitat del cens present en l'explotació.

4.a.Explotació oficialment indemne a paratuberculosi: la que ha obtingut dos resultats negatius en dos mostrejos serològics separats entre 6 i 12 mesos i en què tots els animals incorporats després de la primera prova procedeixen d'un ramat negatiu de paratuberculosi i han resultat negatius a una prova ELISA de paratuberculosi.



4.b. Explotació de baix risc de paratuberculosi: la que ha obtingut dos resultats negatius en dos mostrejos serològics separats entre 6 i 12 mesos i en què tots els animals incorporats després de la la primera prova procedeixen d'un ramat negatiu de paratuberculosi, o han estat aïllats els 30 dies anteriors a la incorporació i en eixe període han resultat negatius a una prova ELISA de paratuberculosi.



4.c. Explotació sanejada de paratuberculosi de baixa prevalença: la que ha obtingut un resultat positiu en l'últim mostreig serològic amb < 5 per cent animals positius i aquest ha sigut realitzat en els últims 12 mesos com a màxim.

4.d. Explotació sanejada de paratuberculosi de prevalença mitjana: la que ha obtingut un resultat positiu en l'últim mostreig serològic entre 5 i 10 per cent animals positius i aquest ha sigut realitzat en els últims 12 mesos com a màxim.

4.e. Explotació sanejada de paratuberculosi d'alta prevalença: la que ha obtingut un resultat positiu en l'últim mostreig serològic amb > 10 per cent animals positius i aquest ha sigut realitzat en els últims 12 mesos com a màxim.

5. Elaboració del programa sanitari per part del veterinari responsable

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR haurà de definir les estratègies d'actuació en les explotacions integrades en l'ADSR amb l'elaboració d'un programa sanitari adaptat a la situació sanitària d'esta malaltia. Aquest programa sanitari establirà les pautes concretes de bioseguretat que s'han d'instaurar per a evitar la difusió de la malaltia en el ramat (eliminació d'animals positius, bona alimentació, evitar situacions d'estrés, reposició amb animals negatius, lactància artificial, etc.). El programa sanitari s'ha d'enviar a la Secció de Sanitat i Producció Animal perquè l'aprove.



5.a. Accions obligatòries:

5.a.1. Sacrifici o aïllament d'animals amb simptomatologia clínica o serologia positiva.

5.a.2. Reposició procedent d'animals seronegatius en les explotacions de baixa i mitjana prevalença.

5.a.3. Sacrifici dels animals seropositius en les de baixa prevalença.



5.b. Accions recomanades:

A títol orientatiu, es proposen unes recomanacions per al programa sanitari sobre paratuberculosi bovina:

5.b.1. Implantació de mesures de bioseguretat de nivell bàsic que impliquen una disminució de la contaminació per excrements de l'aliment destinat als animals.

5.b.2. Augment de la freqüència de retirada de llits i fems, especialment en les zones habilitades per a les mares amb corders lactants.



5.b.3. Neteja sistemàtica i estricta de tot el material destinat a l'alimentació d'animals, especialment del destinat per a reposició.

5.b.4. Disseny de rutes de moviment i circulació en l'explotació de manera que es garantisca una circulació de zones de major bioseguretat a menor bioseguretat. Delimitació de les zones i justificació de les mesures preses.

5.b.5. Implantació d'un protocol de treball que permeta la desinfecció de les mamelles de les mares lactants de forma periòdica.

5.b.6. Establiment d'un protocol de vigilància epidemiològica que de forma rutinària examine i detecte simptomatologies clíniques associades a la presència de paratuberculosi (emaciació, diarrea, etc.).

6. Seguiment de l'estatus

Aquestes actuacions sanitàries es repetiran anualment en totes les explotacions de bestiar boví integrades en ADS.





B. Programes voluntaris en ADSR de bestiar oví-caprí.



Programa de control contra el maedi visna/CAE en explotacions d'oví-caprí.

Definició de l'estatus de maedi visna/CAE en els ramats.

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR haurà de determinar l'estat sanitari de la totalitat d'explotacions integrades i, en funció dels resultats, dissenyar l'estratègia de control de la malaltia. La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic que es durà a terme en el 100 per cent d'explotacions integrades en l'ADSR

El mostreig es realitzarà a partir de l'arreplegada de mostres sanguínies al 100 per cent dels animals de les espècies ovina i caprina de l'explotació, de més de 6 mesos d'edat, sempre que els animals no hagen sigut marcats com a positius en anàlisis prèvies, i tindrà lloc en la UASA.

Una vegada comunicats els resultats de l'analítica per part dels servicis veterinaris oficials al titular, les explotacions que hagueren resultat positives a les proves analítiques de maedi visna/CAE, hauran d'adoptar les mesures següents:

a) Aïllar completament les femelles positives en el prepart de manera que s'evite l'alletament d'altres corders que no siguen els que hagen parit.

b) Tots els animals positius i la seua descendència tindran com a única destinació l'escorxador.

c) Les explotacions incloses en el Programa només podran incorporar animals que hagen tingut dos resultats negatius separats entre 60 i 120 dies naturals, i l'última revisió negativa siga com a màxim 30 dies naturals abans de la seua incorporació al ramat. Aquest requisit haurà de ser certificat documentalment per part dels servicis veterinaris oficials que emparen el trasllat en l'origen.

2. Tipus de ramats

Com a fase prèvia a la qualificació sanitària de les explotacions, els ramats se classificaran en:

2.a. Ramats negatius a maedi visna/CAE, aquelles que no hagen tingut resultats positius en l'última revisió.

2.b. Ramats titulats a maedi visna/CAE, aquelles en què el percentatge d'animals positius no supere el 2,5 per cent en l'última revisió.

2.c. Ramats sanejats maedi visna/CAE, aquelles en què el percentatge d'animals positius és major al 2,5 per cent en l'última revisió.



3. Elaboració del programa sanitari pel veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR.

Amb vista a la possible qualificació de les explotacions per a maedi visna/CAE, el veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR, s'encarregarà de definir les estratègies d'actuació en les explotacions integrades en l'ADS i de l'elaboració d'un programa sanitari adaptat a la situació sanitària d'esta malaltia. Aquest programa sanitari establirà les pautes concretes de bioseguretat que s'han d'instaurar per a evitar la difusió de la malaltia en el ramat. Aquest programa sanitari es remetrà a la Secció de Sanitat i Producció Animal per tal que l'aprove.





Programa de control contra la paratuberculosi ovina.

Definició de l'estatus de paratuberculosi en els ramats.

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR haurà de determinar l'estat sanitari de la totalitat d'explotacions integrades i, en funció dels resultats, dissenyar l'estratègia de lluita contra la malaltia. La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic que es durà a terme en el 100 per cent d'explotacions integrades de cada municipi. El mostreig serà realitzat en animals de més de 24 mesos d'edat.

1.a. Revisió serològica en explotacions no vacunades:

La grandària de la mostra permetrà detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que el cens dels dits animals presents en l'explotació siga inferior a 14 animals, es prendrà mostra de la totalitat d'animals majors de 24 mesos.



1.b. Revisió serològica en explotacions vacunades:

El mostreig es realitzarà en animals no vacunats. La grandària de la mostra permetrà detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que el cens d'animals no vacunats presents en l'explotació siga inferior a 14 animals, es prendrà mostra de la totalitat d'animals no vacunats. En el cas que la vacunació afecte el 100 per cent del cens major de 24 mesos, la revisió es realitzara igualment en 14 animals majors de 24 mesos.



2. Tècnica analítica.

S'utilitzarà un ELISA per a la detecció de paratuberculosi.

3. Tipus de ramats.

El resultat dels mostrejos per als dos supòsits diferenciarà:

3.a. Ramats negatius: ramats amb animals no vacunats i negatius a la tècnica ELISA.

3.b. Ramats positius: ramats amb animals amb serologia positiva, indistintament de si es tracta positivitat a ceps de camp o a cep vacunal.



4. Elaboració del programa sanitari pel veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR.

Amb vista a la possible qualificació de les explotacions per a paratuberculosi, els servicis tècnics de l'ADSR encarregats del programa de control, s'encarregaran de definir les estratègies d'actuació en les explotacions integrades en l'ADSR i de l'elaboració d'un programa sanitari adaptat a la situació sanitària d'esta malaltia.

Aquest programa sanitari establirà les pautes concretes de bioseguretat que s'han d'instaurar per a evitar la difusió de la malaltia en el ramat (pautes de vacunació, eliminació d'animals positius, bona alimentació, evitar situacions d'estrés, reposició amb animals negatius, lactància artificial, etc.). El programa sanitari es remetrà a la Secció de Sanitat i Producció Animal per tal que l'aprove.

A títol orientatiu es proposen unes recomanacions a incloure en el programa sanitari sobre paratuberculosi ovina:

4.a. Implantació de mesures de bioseguretat de Nivell Bàsic que impliquen una disminució de la contaminació per excrements de l'aliment destinat als animals.

4.b. Sacrifici o aïllament dels animals amb simptomatologia clínica en explotacions vacunades.

4.c. Sacrifici o aïllament d'animals amb simptomatologia clínica o serologia positiva en explotacions no vacunades.

4.d. Augment de la freqüència de retirada de jaç i fem, especialment en les zones habilitades per a les mares amb corders lactants.

4.e. Neteja sistemàtica i estricta de tot material destinat a l'alimentació d'animals, especialment els destinats per a reposició.

4.f. Disseny de rutes de moviment i circulació en l'explotació de manera que es garantisca una circulació de zones de major bioseguretat a menor bioseguretat. Delimitació d'aquestes zones i justificació de les mesures preses.

4.g. Implantació d'una sistemàtica de treball que permeta la desinfecció de les mamelles de les mares lactants de forma periòdica.

4.h. Establiment d'un protocol de vigilància epidemiològica que de forma rutinària examine i detecte simptomatologies clíniques associades a la presència de paratuberculosi (emaciació, diarrea, etc.).

4.i. Aplicació d'un calendari vacunal estricte, tant en els seus terminis, pautes, com en l'edat dels animals de manera que es produïsca la menor interferència possible amb el diagnòstic en animals.

Programa de control contra l'agalàxia contagiosa.

1. Definició de l'estatus d'agalàxia contagiosa.

El veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR haurà de determinar l'estat sanitari de la totalitat d'explotacions integrades i en funció dels resultats dissenyar l'estratègia de lluita contra la malaltia. La determinació de l'estat sanitari es realitzarà per mitjà d'un mostreig serològic i lleter que es durà a terme en el 100 per cent de les explotacions integrades en l'ADSR. El mostreig serà realitzat en animals de més de 24 mesos d'edat.

1.a. Revisió serològica en explotacions no vacunades:

La grandària de la mostra permetrà detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que el cens dels animals presents en l'explotació siga inferior a 14 animals, es prendrà una mostra de la totalitat d'animals majors de 24 mesos.



1.b. Revisió serològica en explotacions vacunades:

El mostreig es realitzarà en animals no vacunats. La grandària de la mostra permetrà detectar un animal malalt amb una prevalença estimada del 20 per cent i un 95 per cent de nivell de confiança (que correspon a 14 animals per explotació). En el cas que el cens d'animals no vacunats presents en l'explotació siga inferior a 14 animals, es prendrà mostra de la totalitat d'animals no vacunats. En el cas que la vacunació afecte el 100 per cent del cens major de 24 mesos, la revisió es realitzarà igualment en 14 animals majors de 24 mesos.



1.c. Revisió en tanc de llet:

Es realitzarà un mostreig en tanc de llet, de la totalitat d'explotacions d'oví lleter, per a detectar per mitjà de tècniques de PCR la presència de M. Agalactiae. S'han de fer dos analítiques anuals separades com a mínim 4 mesos.

2. Tècnica analítica.

S'utilitzarà un ELISA d'anticossos en sèrums i PCR per a amplificació genòmica en mostres de llet.

3. Tipus de ramat

3.a. Ramats negatius:

– Ramats negatius a la tècnica ELISA i negatius en tanc de llet en cas d'estables lleters.

– Ramats negatius a la tècnica ELISA, en estables no lleters.

3.b. Ramats positius: ramats amb animals amb serologia positiva, indistintament de si es tracta de positivitat a ceps de camp o a cep vacunal, i/o positius en tanc de llet.

4. Elaboració del programa sanitari pel veterinari encarregat de la direcció tècnica de l'ADSR.

Amb vista a la possible qualificació de les explotacions per a agalàxia contagiosa, els servicis tècnics de l'ADSR encarregats del programa de control, s'encarregaran de definir les estratègies d'actuació en les explotacions integrades en l'ADS i de l'elaboració d'un programa sanitari adaptat a la situació sanitària d'aquesta malaltia en què s'establiran les mesures de bioseguretat a instaurar per a evitar la difusió de la malaltia en el ramat i les pautes concretes en funció del tipus de ramat que ha d'incloure almenys les actuacions següents:



4.a. En ramats amb prevalença < 10 per cent, el sacrifici dels animals positius

4.b. En ramats amb prevalença > 10 per cent s'establiran protocols de segregació, tria d'animals vells per a escorxador precoç, flux de treball net brut, vigilància de les tècniques reproductives i, si és el cas, de vacunació.

Eixe programa sanitari es remetrà a la Secció de Sanitat i Producció Animal per tal que l'aprove.

5. Seguiment de l'estatus

Aquestes actuacions sanitàries es repetiran anualment en totes les explotacions de bestiar oví integrades en ADSR







ANNEX II

Modulació de les ajudes



Boví:

35 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

2 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents al cens mitjà d'engreix en engreixadors independents i al cens reproductor.



Oví i caprí:

35 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

5 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents al cens de reproductores i any.

Porcí:

35 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

0,7 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents a les places en engreixador independent i any i al cens de reproductores i any.



Cunícola:

35 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

30 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents al cens de reproductores i any.

Equí:

35 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

3 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents al cens d'animals i any.

Apícola:

9 euros per cada explotació integrant en l'ADSR.

0,85 euros per UBM. Es consideraran les UBM corresponents al cens de ruscos i any.







ANNEX III

Equivalència d'unitats de bestiar major



Bestiar Edat UBM

Boví animal reproductor 1,00

Boví engreix 0,60

Oví/caprí reproductors 0,15

Oví/caprí engreix 0,05

Porcí bacones reproductores 0,25

Porcí engreix 0,12

Porcí gorrins en transició 0,02

Cunícola reproductors 0,01

Cunícola engreix 0,004

Equí reproductor 1,00

Equí engreix 0,60

Apicultura rusc 0,15

Mapa web