Ficha disposicion

Ficha disposicion





Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. RESOLUCIÓ de 8 de maig de 2020, de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, per la qual es deixa parcialment sense efectes la convocatòria per a l'exercici 2020 de les ajudes en matèria de comerç, consum i artesania.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8822 de 28.05.2020
Número identificador:  2020/3820
Referència Base de Dades:  010766/2020
 



RESOLUCIÓ de 8 de maig de 2020, de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, per la qual es deixa parcialment sense efectes la convocatòria per a l'exercici 2020 de les ajudes en matèria de comerç, consum i artesania. [2020/3820]

En data 26 de desembre de 2019 es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la Resolució de 17 de desembre de 2019, de la directora general de Comerç, Artesania i Consum, per la qual s'efectuava la convocatòria anticipada per a l'exercici 2020 de les ajudes en matèria de comerç, consum i artesania, a l'empara de l'Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania.

Tanmateix, en data 14 de març, una vegada tancat el termini per a la presentació de les sol·licituds, però sense haver-se procedit a dictar la resolució de concessió de les ajudes convocades, el Govern d'Espanya va decretar l'estat d'alarma en tot el territori nacional, mitjançant el Reial decret 463/2020, per a la gestió de la crisi sanitària generada per l'expansió de la Covid-19, estat d'alarma que va ser posteriorment prorrogat pel Reial decret 476/2020, de 27 de març; pel Reial decret 487/2020, de 10 d'abril; pel Reial decret 492/2020, de 24 d'abril, i en data 6 de maig, el Congrés dels Diputats ha aprovat una nova pròrroga que encara no ha sigut publicada, atesa la situació de gravetat ocasionada per la pandèmia.

Com a conseqüència d'aquesta emergència sanitària, s'ha produït una paràlisi de l'activitat econòmica que està afectant tots els sectors econòmics, però molt especialment el sector del comerç i de l'artesania, en què moltes pimes i autònoms i autònomes s'han vist obligats, pel decret de l'estat d'alarma, al tancament dels seus negocis, mentre que d'altres han vist reduïts considerablement els seus ingressos.



En aquest greu context socioeconòmic, especialment en l'àmbit de la xicoteta i mitjana empresa comercial i artesana, però també en el de les associacions de comerç, consum i artesania, afectades directament per la situació que estan travessant els seus associats, així com les entitats locals, que havien presentat les sol·licituds per a la realització d'actuacions en matèria de comerç, consum i artesania, no han pogut realitzar allò que tenien planejat, seguint les mesures públiques adoptades pel Govern de l'Estat per a frenar l'expansió de la pandèmia, que suposaven excepcionals mesures per a garantir la seguretat i protegir la salut de la ciutadania.

Al mateix temps, tant els establiments que han pogut romandre oberts com aquells que s'han vist obligats a tancar, però que pròximament podran anar obrint seguint les fases de la desescalada establida pel Govern d'Espanya, han hagut d'implementar noves mesures de seguretat, per tal de protegir comerciants i clients del contagi de la Covid-19, que no estaven previstes. Així mateix, tots han hagut de reinventar-se en un nou model de negoci per tal d'aconseguir mantindre una mínima activitat econòmica que els ajude a superar la situació produïda per la Covid-19.

El gran impacte que aquesta situació excepcional està produint en la societat obliga que totes les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències s'impliquen al màxim possible i tracten de pal·liar en la mesura de les seues possibilitats els efectes produïts. Un alt percentatge dels establiments que s'han vist obligats a tancar, no podran tornar a obrir els seus negocis, com a conseqüència de ser incapaços de fer front a les despeses ocasionades en aquests mesos de paràlisi i a les despeses necessàries per al condicionament dels locals amb les condicions exigides per a l'obertura.

Per tant, concorren excepcionals raons d'interés públic, social i econòmic per a l'adopció de mesures extraordinàries que ajuden a pal·liar la greu crisi econòmica i tractar d'ajudar els sectors afectats per la crisi sanitària, mitjançant noves ajudes més ajustades a la situació actual.



L'Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania (DOGV 8433, 28.11.2018), estableix en la disposició final primera la delegació expressa de la convocatòria d'ajudes en la persona titular de la Direcció General de Comerç, Artesania i Consum.



Per tot això, i de conformitat amb el que s'estableix en l'article 160.4.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, en relació amb l'article 9 del Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions; en el Decret 104/2017, de 21 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i en l'Ordre 22/2018, de 22 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions en matèria de comerç, consum i artesania, resolc:



Primer

Deixar parcialment sense efecte, per causes sobrevingudes, la convocatòria de 17 de desembre de 2019, per la qual s'efectua la convocatòria anticipada per a l'exercici 2020, de les ajudes en matèria de comerç, consum i artesania, en les següents línies i tipus d'expedient:

Capítol IV:

– Línia S8009. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol III, article 22, punt 1, convocades per un import global màxim estimat de 700.000 euros. Expedient tipus: CMPFER.

Capítol VII

– Línia S7537. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol I, article 18, punt 2.b) (AVALEM COMERÇ), convocades per un import global màxim estimat d'1.550.000 euros. Expedient tipus: CMMOPY.



– Línia S7537. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol I, article 18, punt 2.c) (AVALEM COMERÇ RURAL), convocades per un import global màxim estimat de 50.000 euros. Expedient tipus: CMRUPY.

– Línia S7537. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol I, article 18, punt 3 (AVALEM MERCATS), convocades per un import global màxim estimat de 50.000 euros. Expedient tipus: CMSEPY.



– Línia S0146. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol II, article 20, punt 4, convocades per un import global màxim estimat de 160.000 euros. Expedient tipus: CMACCC.

– Línia S0146. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol III, article 22, punts 3, 5 i 6, convocades per un import global màxim estimat de 2.090.000 euros. Expedient tipus: CMMOAY.

– Línia S7538. Ajudes del títol II de les bases reguladores, capítol III, article 22, punt 7, convocades per un import global màxim estimat de 150.000 euros. Expedient tipus: CMAYES.

Segon

Permetre la modificació de la sol·licitud presentada en la convocatòria de 17 de desembre de 2019, per la qual s'efectuava la convocatòria anticipada per a l'exercici 2020, de les ajudes en matèria de comerç, consum i artesania en aquelles línies que no hagen quedat sense efecte d'acord amb el resolc primer d'aquesta resolució, per aquelles beneficiàries que presentaren l'esmentada sol·licitud dins del termini establit en la convocatòria, presentant un nou projecte d'actuació.





Tercer

Declarar disponible el crèdit reservat per a aquesta convocatòria en les línies que s'han deixat sense efecte, així com el crèdit disponible en la Llei de pressupostos per a l'exercici 2020 no aplicat a la convocatòria per tractar-se d'una convocatòria anticipada, per import total de 2.281.200 euros de capítol IV, i 5.118.900 euros de capítol VII.



Quart

Acordar la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se, en el termini d'un mes, un recurs potestatiu de reposició davant del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé, en el termini de dos mesos, un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es preveu en els articles 10 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que es considere oportú.



Gandia, 8 de maig de 2020.– La directora general de Comerç, Artesania i Consum: Rosa Ana Seguí Sanmateu.

Mapa web