Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 13 d'agost de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda mesures addicionals a la ciutat de València durant 14 dies naturals comptats a partir del dia de hui, com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 que viu en l'actualitat la localitat.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8882 de 14.08.2020
Número identificador:  2020/6685
Referència Base de Dades:  010778/2020
 



RESOLUCIÓ de 13 d'agost de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual s'acorda mesures addicionals a la ciutat de València durant 14 dies naturals comptats a partir del dia de hui, com a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 que viu en l'actualitat la localitat. [2020/6685]

Antecedents de fet

Amb motiu de la situació d'emergència de salut pública ocasionada per la Covid-19, que l'Organització Mundial de la Salut va elevar a pandèmia internacional l'11 de març de 2020, l'extensió de la malaltia COVID-19, la seua facilitat de contagi, les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut i del Ministeri de Sanitat, que aconsellen evitar qualsevol esdeveniment massiu, sumat a la situació epidemiològica actual, específicament l'increment del nombre de casos en les últimes setmanes a la ciutat de València, especialment en franges d'edat joves i adults, fan necessari que s'implanten mesures excepcionals i temporals per evitar les situacions que puguen suposar un major risc d'exposició i transmissió de virus.





Fonaments de dret

1. La Generalitat, mitjançant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, té competència exclusiva en matèria d'higiene, de conformitat amb l'article 49.1.11 a) de l'Estatut d'Autonomia, i competència exclusiva en matèria d'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques dins del territori de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb l'article 54.1 del mateix text legal.



2. La Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, estableix en l'article 1 que «amb la finalitat de protegir la salut pública i prevenir-ne la pèrdua o deteriorament, les autoritats sanitàries de les diferents administracions públiques podran, dins l'àmbit de les seues competències, adoptar les mesures previstes en la present llei quan així ho exigisquen raons sanitàries d'urgència o necessitat », i en l'article 3, més en concret, que« per tal de controlar les malalties transmissibles, l'autoritat sanitària, a més de realitzar les accions preventives generals, pot adoptar les mesures oportunes per al control dels malalts, de les persones que estiguen o hagen estat en contacte amb aquests i de l'entorn immediat, així com les que es consideren necessàries en cas de risc de caràcter transmissible ».



3. La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, per la seua banda, estableix en l'article 54.1 que «sense perjudici de les mesures previstes en la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de mesures especials en matèria de salut pública, amb caràcter excepcional, i quan així ho requerisquen motius d'extraordinària gravetat o urgència, l'administració general de l'Estat i les de les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, en l'àmbit de les seues competències respectives, podran adoptar les mesures que siguen necessàries per assegurar el compliment de la llei », i en l'apartat 2, que «en particular, sense perjudici del que preveu la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, l'autoritat competent pot adoptar, mitjançant una resolució motivada, les mesures següents:

a) La immobilització i, si és procedent, el decomís de productes i substàncies.

b) La intervenció de mitjans materials o personals.

c) El tancament preventiu de les instal·lacions, establiments, serveis i indústries.

d) La suspensió de l'exercici d'activitats.

e) La determinació de condicions prèvies en qualsevol fase de la fabricació o comercialització de productes i substàncies, així com del funcionament de les instal·lacions, establiments, serveis i indústries a què es refereix aquesta llei, amb la finalitat de corregir les deficiències detectades.

f) Qualsevol altra mesura ajustada a la legalitat vigent si hi ha indicis racionals de risc per a la salut, inclosa la suspensió d'actuacions d'acord amb el que estableix el títol II d'aquesta llei ».

En l'apartat 3 de l'esmentat precepte s'estableix: «Les mesures s'adoptaran prèvia audiència dels interessats, excepte en cas de risc imminent i extraordinari per a la salut de la població, i la durada no excedirà del temps exigit per la situació de risc que les va motivar. Les despeses derivades de l'adopció de mesures cautelars previstes en el present article són a càrrec de la persona o empresa responsable.»



4. L'article 26.1 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, preveu: «En el cas que existisca o se sospite raonablement de l'existència d'un risc imminent i extraordinari per a la salut, les autoritats sanitàries adoptaran les mesures preventives que estimen pertinents, com la confiscació o immobilització de productes, suspensió de l'exercici d'activitats, tancaments d'empreses o les seues instal·lacions, intervenció de mitjans materials i personals i totes les altres que es consideren sanitàriament justificades. »

5. L'article 83.2 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, estableix: «Així mateix, les activitats públiques i privades de les quals, directament o indirectament, puga derivar-se un risc per a la salut i seguretat de les persones, incloses les de promoció i publicitat, se sotmetran a les mesures d'intervenció que per reglament s'hi establisquen ».

I l'article 86.2.b de l'esmentada Llei de Salut de la Comunitat Valenciana, de regulació de les mesures especials cautelars i definitives, assenyala: «Quan l'activitat exercida poguera tindre una repercussió excepcional i negativa en la salut, les autoritats públiques sanitàries, a través dels seus òrgans competents en cada cas, podran procedir a l'adopció de les mesures especials que siguen necessàries per a garantir la salut i la seguretat de les persones, que tindran caràcter cautelar o, després del corresponent procediment contradictori, caràcter definitiu.



Sense perjudici del que disposa la normativa bàsica estatal, les mesures que pot utilitzar l'administració seran, entre altres, les següents:



a) El tancament d'empreses o les seues instal·lacions.

b) La suspensió de l'exercici d'activitats.

(...). »

6. L'Acord de 19 de juny de 2020, del Consell, sobre mesures de prevenció davant de la COVID-19, assenyala que cal l'adopció de mesures extraordinàries en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV2 per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. De forma exacta l'acord disposa:





«Seté. Seguiment

Les mesures preventives recollides en aquest acord seran objecte de seguiment per garantir-ne l'adequació a la situació epidemiològica i sanitària. En aquest sentit, podran ser modificades o suprimides mitjançant acord del Consell o resolució de la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Així mateix, correspon a la persona titular de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública adoptar les mesures necessàries per a l'aplicació d'aquest acord i establir, d'acord amb la normativa aplicable i a la vista de l'evolució de la situació sanitària, totes aquelles mesures addicionals o complementàries que siguen necessàries.»



Valorada la situació epidemiològica actual a la ciutat de València, a la vista dels informes emesos des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, en concret del Centre de Salut Pública de València, tenint en compte l'augment de la propagació del virus en la localitat, les franges d'edat més afectades i la seua relació directa amb l'oci social, familiar i nocturn en bona part dels casos detectats, així com el risc de propagació especialment a les residències de tercera edat, de major vulnerabilitat als efectes de la COVID-19, cal avançar en l'adopció de mesures temporals addicionals dirigides a frenar o pal·liar el risc de contagi o transmissió a la ciutat de València.



Basant-nos en el que s'ha exposat, de conformitat amb l'article 81.1 b) de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, resolc:





Primer

Acordar amb caràcter transitori les següents mesures a la ciutat de València durant un període de 14 dies naturals des de la data de publicació de la present resolució.

1. Mesures de limitació d'horari i aforaments i mesures de prevenció per sectors:

– En establiments i serveis d'hostaleria i restauració, s'assegurarà la distància física de 1,5 metres entre les taules o, si s'escau, agrupacions de taules. Aquesta distància d'1,5 metres haurà d'estar mesurada entre les persones més properes de les diferents taules o agrupacions de taules. L'ocupació màxima serà de 10 persones per taula o agrupació de taules.

– Es permet l'accés a l'interior i el servei en la barra, amb distància física de 1,5 metres entre clients o grups de clients. En tot cas, s'ha d'assegurar que es manté la deguda distància de seguretat interpersonal entre clients o grups de clients, tant en taules com en la barra de l'interior de l'establiment, així com a l'exterior d'aquests establiments.



– Els establiments i serveis d'hostaleria i restauració hauran de tancar no més tard de la 01.30 hores, sense que puga permetre's l'accés de clients ni expedir-se consumicions des d'aquesta hora. A partir de les 00.00 hores, el consum a l'exterior dels locals es realitzarà exclusivament en l'espai delimitat i autoritzat per a les terrasses, asseguts en taules i complint els aforaments previstos. No resultarà, per tant, possible la consumició dels productes o begudes de l'establiment fora de l'àrea limitadora de la terrassa. Aquestes mesures són d'aplicació tots els dies de la setmana, inclosos els festius.

– En zones comuns d'hotels i allotjaments turístics, la capacitat màxima de cadascuna de les zones comunes serà del 60 %. Les activitats d'animació o classes grupals s'han de dissenyar i planificar amb un aforament màxim de 25 persones.

– En activitats i espectacles culturals a l'aire lliure, l'aforament màxim serà del 60 % de la seua capacitat autoritzada. S'hauran d'establir les mesures necessàries per mantenir la distància de seguretat interpersonal o, si no, la utilització de mesures alternatives de protecció física. L'ús de mascareta serà obligatori, encara que es mantinga la distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres (excepte en el cas d'unitats de convivència, que podran seure en localitats contigües); el públic haurà de romandre assegut i es requerirà seient preassignat.



– Les activitats dels locals de discoteques i establiments d'oci nocturn es duran a terme amb un 60 % del seu aforament, sense pistes de ball i amb taules al seu lloc. Aquest tipus d'establiments hauran de tancar no més tard de les 01.30 hores, sense que es puga permetre l'accés de clients ni expedir consumició des d'aquesta hora. A partir de les 00.00 hores, el consum a l'exterior dels locals es realitzarà exclusivament en l'espai delimitat i autoritzat per a les terrasses, asseguts en taules i complint els aforaments previstos, i no resultarà, per tant, possible la consumició dels productes o begudes de l'establiment fora de l'àrea limitadora de la terrassa. Aquestes mesures són d'aplicació tots els dies de la setmana, inclosos els festius.

– En els centres o parcs comercials, a partir de les 00.00 hores, es transitarà per les àrees comunes exclusivament per accedir o eixir dels locals d'hostaleria o d'oci que hi haguera, i no es podrà romandre ni consumir en aquestes àrees.

– No es permetrà el consum col·lectiu o en grup, de begudes al carrer o en espais públics (denominat col·loquialment «botellot») aliè als establiments d'hostaleria o similars.

2. Mesures de restricció d'agrupacions familiars i socials en l'àmbit privat:

– S'estableix un màxim de persones per grup en reunions familiars o socials, en espais privats, de fins a 15 persones.

3. Mesures addicionals de restricció de mobilitat en residències de gent gran i diversitat funcional:

3.1. Restricció de les visites als centres, d'acord amb el punt tercer de l'apartat «Visites ordinàries» en Fase 3 de l'Annex I de la Resolució d'11 d'agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV 12.08.2020 bis). Se suspendran i es mantindran únicament:

– Les estrictament necessàries per raons sanitàries.

– Les d'acompanyament en situació de mort imminent.

– Les d'alleugeriment de la descompensació neurocognitiva quan així ho considere l'equip assistencial.

Es mantindran i promouran els contactes amb familiars mitjançant trucades telefòniques i videotrucades. Es podrà autoritzar l'acostament de familiars amb cita prèvia per contacte visual, sempre que puga realitzar-se sense entrar a l'edifici, sense contacte físic i mitjançant mampares, vidres o altres barreres físiques similars.

Les visites de residents amb infecció resolta, només si s'han sectoritzat les cohorts «a» (no cas ni contacte de cas) i «e» (casos amb infecció resolta), poden realitzar-se en un circuit sense contacte amb els residents, si no comparteixen habitació amb resident susceptible i s'extremen les mesures de precaució.

En cap cas es permetrà l'entrada a persones amb símptomes respiratoris o febre.

3.2. Restricció de les eixides dels centres, d'acord amb el punt cinqué de l'apartat «Eixides» en Fase 3 de l'Annex I de la Resolució d'11 d'agost de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV12.08.2020 bis). Se suspendran, i es mantindran únicament:

– Les estrictament necessàries per causa no demorable a criteri mèdic.

– Les de residents amb infecció resolta, només si s'han sectoritzat els grups «a» (no cas ni contacte de cas) i «e» (casos amb infecció resolta), i no compartisquen habitació amb resident susceptible i s'extremen les mesures de precaució.

En els centres residencials de diversitat funcional i salut mental, es mantindran les eixides terapèutiques i pràctiques esportives i passejos de persones residents sense simptomatologia ni contacte de risc, en les condicions establertes per a aquestes activitats en les resolucions de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques inclusives per a aquests centres.

En totes les visites i eixides excepcionals que es mantinguen, s'hauran d'extremar les mesures de prevenció i protecció (distància, protecció i higiene).

Les eixides excepcionals no requeriran proves diagnòstiques ni quarantena addicional posterior, llevat que s'hi haja produït contacte estret amb un cas. Si hi ha un dubte raonable que durant l'eixida s'haja pogut produir una exposició a la COVID-19 i que no s'hagen complit les recomanacions preventives, es procedirà a l'aïllament preventiu de la persona resident i es consultarà la comissió sobre el procediment a seguir.





Segon

Sol·licitar la col·laboració de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per garantir la correcta execució de les mesures acordades en la present resolució.



Tercer

Traslladar a l'Advocacia General de la Generalitat per tal de sol·licitar la ratificació judicial prevista en el paràgraf 2n de l'article 8.6 de Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



Quart

Notificar aquesta mesura a l'Ajuntament de València perquè la pose en coneixement de les i dels titulars de les activitats afectades.



València, 13 de agost de 2020.– La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Ana Barceló Chico.

Mapa web