Ficha disposicion

Ficha disposicion





Llei 1/1993, de 7 de juliol, de la Generalitat Valenciana, de creació del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 2067 de 14.07.1993
Referència Base de Dades:  1695/1993
 



Llei 1/1993, de 7 de juliol, de la Generalitat Valenciana, de creació del Comité Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.

Sia notori i manifest a tots els ciutadans, que les Corts Valencianes han aprovat i jo, d'acord amb el que estableix la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, en nom del Rei promulgue la Llei següent:

PREAMBUL

I

La participació dels agents econòmics i socials en l'activitat pública es configura com un corol·lari de tot estat democràtic, i com a dret essencial de les persones i dels grups que s'hi integren. El text constitucional i l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana reflecteixen aquesta concepció al llarg dels seus articles, i hi estableixen com a funció pública indeclinable garantir la participació de tots els ciutadans en la consecució dels seus fins.

La Generalitat Valenciana, fidel a aquests postulats, ha desenvolupat els mecanismes participatius en les seues dimensions funcional i orgànica, i, dins de les segones, s'ha procedit a regular en els últims anys, generalment a través de normes reglamentàries, un conjunt d'òrgans de debat que, per a les distintes competències de la Generalitat Valenciana, habilite vies de participació dels agents socials implicats.

Aquestes actuacions han tingut el mèrit d'obrir una bretxa en les rígides estructures administratives, fins al punt que avui és clarament recognoscible una important consciència participativa en el poble valencià. Però, no es pot deixar de reconèixer que el caràcter marcadament sectorial de tots aquests fors ha llevat publicitat i transcendència al debat, atesa l'especialitat amb què aquests òrgans de participació eren investits.

El Govern valencià, amb aquesta llei, pretén donar un pas ferm a fi d'intensificar el principi participatiu. D'una banda,. mitjançant la creació d'un for de debat de composició plural, d'àmplies competències i amb facultats de vertadera transcendència en l'orientació de l'actuació pública; la seua mateixa denominació revela l'amplitud del seu objecte, ja que el concepte d'allò que és Econòmico-social transcendeix la pròpia literalitat i es projecta sobre la pràctica totalitat d'àmbits d'actuació de la Generalitat Valenciana, i es reconeix, així, la necessària interacció de totes les polítiques de benestar i de promoció. D'altra banda, la creació del Comitè Econòmic i Social mitjançant una llei formal recondueix el projecte a una decisió del poble valencià manifestada a través dels seus legítims representants. En definitiva, l'actual nivell de desenvolupament de les competències pròpies i el compromís del Govern valencià amb la societat civil constitueixen la justificació lògica de la regulació del Comitè Econòmic i Social com a institució de la Generalitat Valenciana i, per tant, com a manifestació de l'auto Govern Valencià.

II

La nova institució obeeix a les directrius constitucionals i estatutàries, per encarrilar la participació democràtica dels agents econòmics i socials, i, en aquest sentit, la regulació s'inspira en el model estatal, recollit en la Llei 21/1991, de 17 de juny, però sense desconèixer, per això, el que s'ha avançat prèviament pel model curopeu,-com es desprèn, especialment, del que -s'estableix en materia de nomenament i separació del President del Comitè.

Les renovades condicions de competitivitat internacional que comporta el compliment de l'Acta única Europea i la Unió Econòmica i Monetària prevista a partir de 1993, reforcen a més la necessitat, feta seua pel Govern valencià en el document març acordat en juliol de 1986, d'afavorir i potenciar les accions que els agents econòmics i socials desenvolupen com a principals protagonistes de l'esforç modernitzador de la societat i l'economia valencianes. Sense que per això es desconeguen les exigències quant a garantia de racionalitat en l'ús dels recursos públics disponibles i, per la mateixa raó, la indeclinable legitimitat democràtica a l'hora de no dissociar la capacitat de decidir en última instància en relació amb els resultats de les esmentades decisions, que en definitiva continuen corresponent al Govern valencià.

D'ací que el Comitè Econòmic i Social, juntament amb la funció estatutària i constitucional que assumeix, adopte, sempre a iniciativa del Govern valencià, una fórmula oberta en la composició i en els òrgans operatius, fidel expressió de la seua recerca per continuar i aprofundir, democràticament, aquelles plataformes de diàleg institucional amb els agents econòmics i socials en el més ampli sentit, sense més exigència que la de la seua constitució i representativitat democràtiques.

La Comissió de Seguiment del Programa Econòmic Valencià 1988/91 prorrogat actualment fins a 1993, o el Consell Valencià de Relacions Laborals, que han comptat amb la participació de les organitzacions empresarials i sindicals més representatives, constitueixen en aquest sentit clars precedents en el cos valencià de la pròpia realitat històrica a l'hora d'institucionalitzar el mencionat diàleg. I són, en tot cas, expressió recent de la voluntat autonòmica per afermar una dinàmica de negociació democràtica a fi d'abordar amb major celeritat estratègica els problemes de les relacions econòmiques i socials en un entorn de major complexitat i incertesa, en l'horitzó de 1993, a més de l'expressió d'una capacitat diferencial en pro d'una major coherència dels pactes possibles entre els agents econòmics i socials en relació amb la política econòmica factible d'instrumentar per la Generalitat Valenciana.

III

Els principis inspiradors de l'activitat del Comitè Econòmic i Social, pel fet de ser un òrgan dotat d'àmplies facultats d'autoorganització i que aspira a la màxima qualificació tècnica en els seus dictàmens i estudis, són, en definitiva, els següents:

a) Actuar com a òrgan consultiu del Govern valencià i de les institucions públiques de la Comunitat Autònoma, en matèries econòmiques, socio-laborals i d'ocupació, i servir a aquest efecte com a òrgan de participació de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives en l'àmbit de la seua competència.

b) Contribuir al debat de la programació econòmica del Govern valencià i dels programes dels fons estructurals de la Comunitat Europea amb incidència en el desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Valenciana, així com en matèria de programació territorial i de medi ambient.

e) Facilitar els acords entre les parts en els conflictes col·lectius de treball, dins del respecte al principi d'autonomia col·lectiva; i promoure les funcions de mediació, conciliació i arbitratge, i també la coherència entre els dits acords i la política econòmica de la Generalitat Valenciana.

d) Participar i promoure la participació en congressos altres fors científics o cívics, a més de promoure iniciatives referents a l'estudi, debat i difusió de les- qüestions relacionades amb les matèries competència del Comitè.

Amb la creació del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana es persegueix l'aprofundiment en la cultura de la participació i la democràcia econòmica. Es constitueix com a institució pública capaç de promoure la continuïtat i globalitat necessàries per a una concertació democràtica i social, alhora que s'amplien les seues comeses en les matèries econòmiques, socio-laborals i d'ocupació competència de la nostra comunitat.

TITOL PRELIMINAR

Article primer

Es crea el Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana, com a institució de la Generalitat Valenciana, amb les funcions, la composició i l'organització que es determinen en aquesta llei.

Article segon

1. El Comitè Econòmic i Social és un ens consultiu del Govern valencià i, en general, de les institucions públiques de la Comunitat Valenciana, en matèries econòmiques, sociolaborals i d'ocupació.

2. El Comitè es configura com a ens de dret públic, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat, a més de disposar d'autonomia-organica i funcional per al compliment dels seus fins.

3. El Comitè es regirà per aquesta llei de creació i per les normes que la despleguen. En allò no previst, la seua activitat es regirà per l'ordenament jurídic privat, sense perjudici del que estableix la normativa sobre hisenda pública de la Generalitat Valenciana que li siga aplicable.

4. S'adscriu el Comitè Econòmic i Social a la Conselleria de Treball i Afers Socials.

5. El Comitè tindrà la seu oficial a la ciutat de València, sense perjudici que puga haver sessions en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.

TITOL i Funcions i àmbit material

Article tercer

Són funcions del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana les següents:

1. Emetre dictamen amb caràcter preceptiu, previ i no vinculant, sobre:

a) Avantprojectes de lleis que regulen materies econòmiques i socials competència de la Comunitat Autònoma, a més de plans i programes que el Govern valencià puga considerar d'especial transcendència en la regulació de les indicades matèries.

b) Avantprojectes de lleis que afecten l'organització, les competències o el funcionament del Comitè.

e) Qualsevol altre assumpte que per precepte exprés d'una llei s'haja de consultar al Comitè.

Els dictàmens emesos pel Comitè Econòmic i Social seran tramesos pel Govern valencià a les Corts junt amb els projectes de llei, plans i programes.

2. Emetre dictamen previ i vinculant, en els termes que regula aquesta llei, sobre el nomenament i la separació del President i del Secretari del Comitè.

3. Emetre dictamen en els afers que, amb caràcter facultatiu, se sotmeten a consulta d'aquest a sol·licitud del Govern valencià o dels seus membres, de les Corts Valencianes o d'altres institucions públiques de la Generalitat Valenciana, en els casos en què es preveja aquesta facultat.

4. Elaborar, per pròpia iniciativa o a petició del Govern valencià, de les Corts Valencianes o de les institucions públiques valencianes, estudis o informes en el marc de les atribucions que li són pròpies.

5. Regular el règim d'organització i funcionament intern del Comitè d'acord amb el que preveu aquesta llei.

6. Elaborar i elevar anualment al Govern valencià i a les Corts Valencianes, dins dels cinc primers mesos de cada any, una memòria on s'exposen les seues consideracions sobre la situació sócio-econòmica i laboral valenciana.

7. Proposar, per pròpia iniciativa, recomanacions dirigides al Govern valencià en l'àmbit de les seues competències.

Article quart

El Comitè, a través del President, podrà sol·licitar informació complementària sobre els afers que amb caràcter preceptiu o facultatiu li sotmeten a consulta, sempre que l'esmentada informació siga necessària per a. l'emissió del dictamen.

Article cinquè

1. Als efectes del que estableixen els articles anteriors, les funcions de promoció, assessorament i consulta podran ser exercides pel Comitè Econòmic i Social sobre les següents matèries:

a) Programes econòmics del Govern valencià.

b) Programes dels fons estructurals de la Comunitat Europea amb incidència en el desenvolupament econòmic i social valencià.

c) Medi ambient.

d) Agricultura i pesca, indústria, comerç i turisme.

e) Relacions laborals.

f) Polítiques de cooperació i ocupació.

g) Condicions de treball i formació professional.

h) Exercici del dret. de participació, en matèries pròpies del Comitè.

i) Defensa dels drets dels consumidors i usuaris.

j) I, en general, sobre totes les matèries de naturalesa econòmica i social que siguen competència de la Comunitat Autònoma.

2. S'exceptua expressament de la consulta al Comitè Econòmic i Social el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat Valenciana, sense perjudici de les possibles consultes que es pogueren mantenir amb als interlocutors socials durant l'elaboració.,

TITOL II

Composició del Comitè Econòmic i Social

de la Comunitat Valenciana

CAPITOL I

Dels membres del Comitè

Article sisè

El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana estarà integrat per vint-i-nou membres, incloent-n'hi el President, nomenats pel Govern valencià. D'ells, set compondran el grup I, en representació de les organitzacions sindicals, set el grup II, en representació de les organitzacions empresarials; set el grup III, dels quals en correspondrà un al sector de l'economia social, un a les organitzacions socials agràries, un a les organitzacions de consumidors, usuaris i veïns, un altre al sector financer valencià, un en representació dels interessos locals, un a les organitzacions del sector marítim i pesquer, i, finalment, un a les cambres de comerç; i, set del grup IV en representació de l'administració de la Generalitat.

En tot cas, els col·lectius als que se'ls reconeix legitimació per designar membres del grup III, han d'acreditar la seua constitució i representativitat democràtiques en la forma que s'establirà reglamentàriament.

Article setè

1. Les organitzacions sindicals que hauran obtingut la condició de més representatives en la Comunitat Valenciana, en proporció a la seua representativitat, proposaran els membres del Comitè representants del grup 1, d'acord amb el que disposen els articles 6.2 i 7.1 de la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d'agost, de Llibertat Sindical. En la seua composició interna es procurarà la major coherència possible amb la realitat, intersectorial i territorial, de l'economia i societat valencianes, segons l'esmentada representativitat sindical.

2. Les organitzacions empresarials que compten amb capacitat representativa,, en proporció a la seua representativitat, proposaran els membres del Comitè representants del grup II, d'acord amb el disposa la disposició addicional sisena de la Llei 8/1980, de 10 de març, de l'Estatut dels Treballadors, segons la redacció donada per la Llei 32/1984, de 2 d'agost. En la seua composició interna es procurarà la major coherència possible amb la realitat, intersectorial i territorial, de l'economia i societat valencianes, segons l'esmentada representativitat empresarial.

3. Els membres del Comitè representants del grup III seran proposats, en ' cada cos, segons s'indica:

a) El corresponent a l'economia social, per les organitzacions amb implantació autonòmica en l'esmentat sector.

b) El corresponent a les organitzacions socials agràries, per acord d'aquestes.

e) El corresponent a consumidors i usuaris, i a les associacions de veïns, per les organitzacions amb implantació majoritària en la Comunitat Valenciana.

d) El corresponent al sector financer regional, per la Federació Valenciana de Caixes d'Estalvis.

e) El corresponent als interessos territorials locals, per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

f) El corresponent a les organitzacions del sector marítim i pesquer, per acord d'aquestes.

g) El corresponent a les cambres de comerç, per acord del Consell de Cambres de Comerç de la Comunitat Valenciana.

4. Els representants del grup IV seran nomenats pel Consell, a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Hisenda, i Treball i Afers Socials. Cine d'ells han de tenir, si més no, el rang de director general, i la resta han de ser experts en les matèries de competèncial del Comitè, procedents de la docència i investigació universitària, o de la pràctica professional. .

Article vuitè

1. El President del Comitè Econòmic i Social serà nomenat pel Govern valencià a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, després de consultar els grups de representació que integren el Comitè, tret que es presente un dictamen previ en contra emès per majoria de tres quarts dels seus membres.

2. Els membres del Comitè proposats per les entitats i associacions a què es refereix l'article anterior seran nomenats pel Govern valencià, a proposta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, als quals, les esmentades entitats i associacions comunicaran la proposta dels corresponents membres.

Article novè

1. El mandat dels membres del Comitè, incloent-n'hi el President, serà de quatre anys, renovable per períodes d'igual duració que començarà a computar-se des del dia de la presa de possessió.

2. Així no obstant, expirat el termini del nomenament, els membres de la institució, incloent-n'hi el President, continuaran exercint les funcions fins a la presa de possessió dels membres del nou Comitè.

Article deu

La condició de membre del Comitè serà incompatible amb l'exercici de qualsevol càrrec o activitat que impedisca o menyscabe l'exercici de les funcions que li són pròpies.

En particular, la condició de membre del Comitè serà incompatible amb la de:

a) Diputat de les Corts Valencianes i membre de les Corts Generals.

b) Membre del Govern valencià o alt càrrec de les administracions públiques. S'entén per alt càrrec els inclosos en la Llei 25/1983, de 26 de desembre, sobre Incompatibilitats d'Alts Càrrecs, en la redacció donada per la Llei 9/1991, de 22 de març.

Aquesta causa d'incompatibilitat no afectarà els membres del grup IV.

c) Membre d'altres òrgans estatutaris o constitucionals.

Article onze

La condició de membre del Comitè es perdrà per qualsevol dels següents motius:

a) Per expiració del termini del seu mandat, sense perjudici del que disposa el número 2 de l'article 9 d'aquesta Llei.

b) El President, per cessament decidit pel Govern valencià, a proposta conjunta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, tret de dictamen en contra emès prèviament per una majoria de tres quarts dels membres del Comitè.

c) Per cessament, en general, a proposta de les organitzacions o associacions que promogueren el nomenament.

d) Per renúncia acceptada pel President del Comitè i, en el cas d'aquest, pel Govern valencià.

e) Per incórrer en causa d'incompatibilitat.

f) Per violar la reserva pròpia de la seua funció; en aquest cas, l'apreciació d'això correspon al Ple del Comitè.

g) Per haver estat condemnat per delicte dolós.

h) Per mort.

Article dotze

Qualsevol vacant anticipada en el càrrec que no ho siga per expiració del mandat serà ocupada per l'organització o associació a què corresponia el titular del Lloc vacant, en la mateixa forma establerta per a la seua designació o proposta respectives. El mandat de l'així nomenat expirarà al mateix temps que el de la resta de membres del Comitè.

A aquest efecte, el President del Comitè comunicarà als consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials les vacants que hi haja.

CAPIOL II

Dels òrgans del Comitè

Article tretze

1. Són òrgans col·legiats del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana:

a) El Ple.

b) La Junta Directiva.

e) Les comissions de treball.

2. Són òrgans unipersonals del Comitè:

a) El President.

b) Els vice-Presidents.

e) El Secretari.

Article catorze

1. El Ple del Comitè és el màxim òrgan decisori de la institució.

L'integren la totalitat dels seus membres, sota la direcció del President, i està assistit pel secretari.

2. Corresponen al Ple del Comitè les següents atribucions:

a) Elaborar el reglament intern d'organització i funcionament, i les possibles modificacions, a més d'elevar-lo per a l'aprovació al Govern valencià.

b) Aprovar la memòria anual.

c) Aprovar l'avantprojecte de despeses de la institució perquè siga tramés al Govern valencià, i també el de les possibles modificacions i el de liquidació.

d) Aprovar, els dictàmens, informes, estudis i recomanacions que haurà d'emetre la institució, als efectes del que disposa l'article 3 d'aquesta Llei.

e) Aprovar els programes anuals d'actuació.

f) Constituir les comissions de treball d'acord amb el que preveu l'article 16 d'aquesta Llei.

g) Aprovar el règim ordinari de sessions i, si n'hi ha, de les reunions de les comissions de treball o assessores.

h) Designar i separar els representants del Comitè Econòmic i Social en aquells organismes o entitats en què legalment o reglamentàriament estiga representat.

i) Qualssevol altres que li atribuïsquen aquesta Llei i el reglament intern d'organització i funcionament.

Article quinze

1. Integren la Junta Directiva, a més del President que estarà assistit pel secretari, dos membres representants del grup I; dos membres representants de cadascun dels grups I, II i III, d'entre els quals es designaran dos vice-Presidents, per acord del Ple, a més d'altres dos membres representants del grup IV, que nomenarà el Consell.

Els components de la, Junta representants dels tres primers grups, seran designats entre els membres del Ple, a proposta de cadascun dels esmentats grups.

2 Corresponen a la Junta Directiva les següents atribucions:

a) Elaborar l'avantprojecte anual de despeses.

b) Elaborar el projecte de memòria anual.

c) Dirigir i controlar l'execució del pressupost del Comitè i preparar-ne la liquidació.

d) Determinar la tramitació dels escrits i de les peticions dirigides a la institució.

e) Resoldre aquelles qüestions que siguen sotmeses a la seua consideració pel President i que no estiguen atribuïdes al Ple.

f) Qualsevol altra que li atribuisca aquesta llei o el reglament intern d'organització i funcionament, i les altres que no estiguen atribuïdes a un òrgan específic.

Article setze

1. El Comitè Econòmic i Social, segons el que dispose el reglament, podrà crear les comissions de treball o assessores que estime oportunes per a la preparació dels estudis, informes o dictàmens que, posteriorment, hauran de ser sotmesos a la consideració dels seus òrgans de Govern.

2. En tot cas, es constituiran, almenys, les següents tres comissions de treball:

a) Comissió de Programació Econòmica Regional (en relació amb els programes econòmics valencians i els programes dels Fons Estructurals de la Comunitat Europea amb incidència en el desenvolupament econòmic i social de la Comunitat Autònoma).

b) Comissió de Relacions Laborals, Cooperació i Ocupació.

c) Comissió de Programació Territorial i Medi Ambient (en relació amb els interessos locals i autonòmics en tals matèries).

3. Les comissions de treball o assessores que es pogueren crear han de respectar la proporcionalitat i la presència dels distints grups representants en el Comitè.

Article disset

Són atribucions del President del Comitè:

a) La legal representació del Comitè.

b) Convocar, presidir i moderar les sessions del Ple i de la Junta Directiva.

e) Fixar l'ordre del dia de les sessions del Ple i de la Junta Directiva, tenint en compte les peticions que formulen els membres o les sol·licituds de les institucions públiques valencianes en la forma que s'establisca en el reglament intern d'organització i funcionament.

d) Visar les actes, ordenar la publicació dels acords en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i disposar-ne el compliment.

e) Assegurar el compliment de les lleis i la regularitat de les deliberacions.

f) Totes aquelles que se li atorguen en aquesta llei o que siguen pròpies de la seua condició de President i així s'establisca en el reglament que aprovarà el Comitè.

Article divuit

El Comitè tindrà dos vice-Presidents elegits pel Ple a proposta, cadascun d'ells, dels membres representants dels sindicats i de les organitzacions empresarials, respectivament, i d'entre ells.

Els vice-Presidents substituiran el President, en la forma que determinarà el reglament intem, en els supòsits de vacant, absència o malaltia, i exerciran les funcions que aquell expressament els delegue.

Article dinou

1. El Secretari és l'òrgan d'assistència tècnica i administrativa del Comitè i el dipositari de la fe pública dels seus acords.

Serà nomenat i separat lliurement pel Govern valencià, a proposta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, després de consultar els grups de representació que integren el Comitè. En els dos casos, la consulta ha de comptar amb el suport, si més no, de dos terços dels membres del Comitè.

2. Són funcions del secretari:

a) Exercir la direcció administrativa i tècnica dels distints serveis del Comitè i vetlar perquè els seus òrgans actuen segons els principis d'economia, celeritat i eficàcia.

b) Assistir, amb veu però sense vot, a les sessions del Ple i de la Junta Directiva del Comitè.

c) Estendre les actes de les sessions, autoritzar-les amb la signatura i amb el vist-i-plau del President, i donar el curs corresponent als acords que s'hi adopten.

d) Custodiar la documentació del Comitè.

e) Expedir certificats de les actes, acords, dictàmens, vots particulars i altres documents confiats a la seua custòdia, amb el vist-i-plau del President.

f) Totes aquelles que siguen inherents a la seua condició de secretari.

TITOL III

Organització i funcionament

Article vint

El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana elaborarà el reglament que ha de regir-ne els aspectes d'organització i funcionament, el qual que serà elevat per a la seua aprovació al Govern valencià.

Aquest reglament, i si s'escau les seues possibles modificacions, seran aprovades pel Govern valencià si s'ajustaven a aquesta Llei i a les altres normes que hi resulten d'aplicació.

Article vint-i-un

1. El quòrum per a la vàlid constitució del Ple del Comitè serà de la meitat dels membres en primera convocatòria, i d'un terç d'aquests en la segona, més el President i el secretari o els que els substitifisquen legalment, en ambdós casos.

2. Amb caràcter general, el Ple adoptarà els acords per majoria absoluta, excepte en el cas de l'aprovació dels seus dictàmens o quan promoga l'adopció de recomanacions, en què serà exigible una majoria favorable de tres cinquens del nombre legal dels membres. En cas d'empat, en tot cas, serà el President qui decidirà amb el seu vot.

3. Les deliberacions i els acords de la Junta Directiva s'adoptaran per majoria absoluta dels assistents, i, en el cas d'empat, el President el dirimirà mitjançant vot decisori.

4. Els membres del Comitè podran formular vots particulars respecte als dictàmens o recomanacions aprovades majoritàriament i de les que dissentisquen.

Article vint-i-dos

1. El conseller del Govern valencià, el departament del qual tinga assignades les competències sobre la matèria de què es tracte, podrà assistir amb ven a les reunions dels òrgans col·legiats del Comitè i compareixer per informar-hi quan ho estime convenient.

2. Així mateix, hi podran assistir, amb veu però sense vot, a les reunions del Comitè, després de la decisió de l'òrgan col·legiat corresponent i al seu davant, aquelles persones que per l'experiència o provada competència professional seran convocades pel President, per informar sobre els afers sotmesos a estudi i consideració de la institució.

Article vint-i-tres

1 A Els parers del Comitè, d'acord amb el que preveu aquesta llei, s'expressaran sota la denominació de «Dictamen del Comitè Econòmic i Social». El Ple emetrà dictàmens o, si fa al cas, la Junta Directiva, quan aquell haguera delegat en aquesta l'esmentada funció.

2. El Comitè documentarà per separat cadascun dels dictàmens, i hi distingirà els antecedents, la valoració efectuada i les conclusions, amb la signatura del secretari i el vist-i-plau del seu President. Als esmentats dictàmens s'acompanyaran necessàriament els vots particulars, si n'hi havia.

3. L'emissió de «Recomanacions» sols podrà ser adoptada per acord del Ple del Comitè..

4. Els dictàmens en tot cas, igual que aquelles recomanacions que el Ple així considere en adoptar-los, seran públics.

Article vint-i-quatre

El termini a què queda obligat el Comitè per a l'emissió dels dictàmens, quan amb caràcter concret aquell es fixe pel Govern valencià o pels seus membres en l'ordre de tramesa de l'expedient o en la sol·licitud de consulta, no serà inferior a quinze dies, tret que el Govern valencià. en faça constar la urgència; en aquest cas el termini no podrà ser inferior a deu dies.

Passat el corresponent termini sense que haja emès el dictamen, aquest es considerarà executat, cosa que igualment succeirà, amb caràcter general, una vegada transcorreguts trenta dies des de la recepció pel Comitè.

Els dictàmens seran incorporats a l'expedient d'elaboració de la disposició general pel Govern valencià.

Article vint-i-cinc

1. El Comitè Econòmic i Social disposarà per al compliment dels seus fins dels recursos econòmics que a aquest efecte es consignen en els pressupostos de la Generalitat Valenciana.

2. El Govern valencià facilitarà al Comitè l'assistència estadística, tècnica i d'altre tipus que calga per a l'exercici de les seues comeses.

Article vint-i-sis

1. El patrimoni del Comitè quedarà integrat amb caràcter general en el patrimoni de la Generalitat Valenciana.

1 2. L'actuació econòmica del Comitè se sotmetrà a totes les lleis de la Generalitat Valenciana que li siguen d'aplicació.

Article vint-i-set

1. El Comitè formularà anualment la seua proposta d'avantprojecte de pressupost, que serà aprovada pel Ple i tramesa per mitjà del President a la Conselleria d'Economia i Hisenda, la qual, segons aquesta proposta, redactarà l'avantprojecte definitiu.

2. El personal del Comitè quedarà vinculat a aquest per una relació subjecta al dret laboral. La selecció del personal, tret del de caràcter directiu i de suport als grups del Comitè, es farà mitjançant convocatòria pública i d'acord amb els sistemes basats en els principis de mèrit i capacitat.

3. La contractació que efectue el Comitè s'adirà al règim de dret privat, si bé s'ajustarà als principis de publicitat, concurrència, salvaguarda de l'interès públic i homogeneització amb els comportaments del sector públic.

DISPOSICIONS TRANSITORIES

Primera

Sense perjudici del que estableix la disposició segona, els òrgans de participació institucional creats per la normativa anterior, continuaran exercint-hi les funcions fins que el Govern valencià, oït el Comitè Econòmic i Social, en decidisca la dissolució.

Segona

El Decret 8/1988, de 25 de gener, del Govern valencià, pel qual es creà la Comissió de Seguiment del Programa Econòmic Valencià 1988/91, mantindrà la vigència fins que no expire la pròrroga d'aquesta acordada per las parts firmants d'aquest programa, prorroga coincident, segons l'acord assolit el 4 de març de 1991, amb la vigència del Programa Operatiu de la Comunitat Valenciana 1990-93.

Mantindrà igualment la vigència, en els termes previstos en aquesta llei, el Decret 44/1987, de 13 d'abril, del Govern valencià, pel qual es creà el Consell Valencià de Relacions Laborals.

Tercera

El Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana es constituirà dins del termini de quatre mesos des de l'entrada en vigor d'aquesta llei.

Quarta

El Ple del Comitè' Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana elaborarà, en el termini màxim de dos mesos des de la seua constitució, el projecte de reglament d'organització i funcionament previst en l'Article 20 d'aquesta llei.

DISPOSICIO DEROGATORIA

Queda derogat el Decret 8/1991, de 10 de gener, del Govern valencià, pel qual es creà l'anterior Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

S'autoritza el Govern valencià, a proposta dels consellers d'Economia i Hisenda i de Treball i Afers Socials, per a dictar les disposicions necessàries per al desplegament d'aquesta llei.

Segona

El Conseller d'Economia i Hisenda farà les modificacions pressupostàries necessàries a fi d'habilitar els crèdits necessaris per al compliment del que preveu aquesta Llei.

Tercera

Aquesta llei entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Per tant, ordene que tots els ciutadans, tribunals, autoritats i poders públics als quals pertoque, observen i facen complir aquesta Llei.

València, 7 de juliol de 1993

Mapa web