Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE de 16 de maig de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual estableix els requisits i les condicions bàsiques de funcionament per a consultes de professionals sanitaris.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 4013 de 04.06.2001
Número identificador:  2001/M5208
Referència Base de Dades:  2324/2001
 



ORDRE de 16 de maig de 2001, de la Conselleria de Sanitat, per la qual estableix els requisits i les condicions bàsiques de funcionament per a consultes de professionals sanitaris. [2001/M5208]

El Decret 27/1987, de 30 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana estableix el marc normatiu sobre l'autorització i el registre dels centres, serveis i establiments sanitaris en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. L'Ordre de 10 d'abril de 1989, de la Conselleria de Sanitat i Consum, regula el procediment d'autorització dels centres, serveis i establiments sanitaris.

Aquesta norma desplega el Decret 27/1987, de 30 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, segons que disposa la seua disposició final, i en relació amb el que estableix l'article 10 del decret autonòmic esmentat.

La consolidació del sistema d'autorització, l'experiència acumulada durant aquests anys i l'evolució en el sector sanitari fan necessària l'adaptació del les normes a les noves necessitats i criteris, de manera que els preceptes assenyalats en el Decret 27/1987 vigeixen i són complementats pel que disposa aquesta ordre, fonamentalment dirigida a garantir la qualitat de les consultes, diferenciant els seus requisits segons tipus de centre.

L'objectiu fonamental del procés autoritzador és garantir des de l'àmbit administratiu la el dret a la seguretat i la salut mitjançant l'exercici de professionals ben formats. L'establiment de requisits i l'exigència del seu compliment persegueix elevar la qualitat dels serveis que reben els ciutadans.

La present ordre regula els requisits i les condicions bàsics d'autorització i funcionament de les consultes de professionals sanitaris, tant públiques com provades, que segons la seua titulació acadèmica oficial estan facultats per a la prestació de serveis de sanitaris de caràcter preventiu, diagnòstic, terapèutic o rehabilitador, generals o especialitzats.

Aquests requisits s'entenen amb caràcter de mínims i seran de compliment obligat en tots els centres, serveis i establiments sanitaris fins que no es regulen de manera específica les diferents especialitats del sector.

Fent ús de l'autorització concedida per la disposició final del Decret 27/1987, de 30 de març, després d'haver escoltat el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, segons que estableixen l'article 2.5 de la Llei 10/1994, de 19 de desembre, de creació d'aquest alt òrgan, i l'article 73 de la seua reglamentació, aprovada pel Decret 138/1996, de 16 de juliol.

ORDENE

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació

Constitueix l'objecte d'aquesta ordre d'establir els requisits i les condicions tècniques que han de tenir les consultes dels professionals sanitaris, tant públiques com privades, situades al territori de la Comunitat Autònoma Valenciana, per ala seua autorització administrativa d'instal·lació i funcionament.

Aquests requisits i normes bàsics, fixats en l'annex, seran aplicables a tots els centres, inclosos els que disposen de normativa específica, sense perjudici que la complisquen.

Article 2. Consulta

Pel que fa a aquesta ordre, es considera:

Consulta: el conjunt organitzat d'instal·lacions i mitjans tècnics que donen suport al professional sanitari que d'acord amb la seua titulació acadèmica realitza activitats de promoció de la salut, prevenció, diagnòstic tractament i rehabilitació.

Article 3. Condicions i requisits

Les condicions i requisits bàsics seran els establits en l'annex que forma part d'aquesta ordre.

Quan per la seua complexitat, especificitat, perillositat, tecnologia utilitzada o qualsevol altra circumstància en les activitats descrites en la memòria que acompanya la sol·licitud ho exigisquen, sempre de manera motivada, es podrà requerir per part de l'administració tots els aclariments o documents que es consideren oportuns a fi de salvaguardar la seguretat i la salut dels usuaris d'aquests centres.

Article 4

1. A les autoritzacions de les consultes els serà aplicable el règim previst en el Decret del Consell de la Generalitat Valenciana 27/1987, de 30 de març, sobre l'autorització dels centres, serveis i establiments sanitaris, així com les que puguen existir del règim general aplicable.

2. Per a l'obtenció de l'autorització de funcionament dels centres esmentats haurà d'objectivar-se que tenen els requisits exigits en l'annex de la present ordre.

Article 5

Els titulars dels centres seran els responsables del compliment dels requisits i les condicions contingudes en la present ordre, i estan obligats a observar les disposicions que regisquen en matèria de prevenció de riscos laborals i eliminació de residus.

Article 6

Les infraccions al que preveu la present ordre se sancionaran d'acord amb el que estableixen la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, i el Decret 27/1987, de 30 de març, del Consell de la Generalitat Valenciana, i el que disposa el Decret 44/1992.

Disposició transitòria

1. Els centres i serveis inclosos en l'àmbit d'aplicació d'aquesta ordre, que en el moment de la publicació no estiguen en possessió de l'autorització administrativa de funcionament, hauran d'adequar-se al que estableix aquesta ordre, sol·licitant l'autorització de funcionament corresponent en un termini no superior a sis mesos, comptadors des de l'endemà de la seua aplicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

2. Els centres que esten autoritzats amb data anterior a la publicació d'aquesta ordre, tindran un termini d'un any per a presentar la declaració d'acomplir els requisits bàsics enunciats a l'annex.

Disposició addicional

L'autoritat sanitària competent podrà inspeccionar, amb la periodicitat que estime oportuna, el manteniment de les condicions establides en la present norma, així com el compliment efectiu dels altres requisits establits en l'annex de la present ordre.

Disposició final

Única

Es faculta la directora general de l'Agència per a la Qualitat, l'Avaluació i la Modernització dels Serveis Assistencials per a l'execució del que disposa la present ordre i el seu desplegament normatiu posterior específicament en la modificació de l'annex.

València, 16 de maig de 2001.– El conseller de Sanitat: Serafín Castellano Gómez.

ANNEX

Condicions i requisits bàsics de les consultes

Espais físics

Sense perjudici de complir el Reial Decret 486/1997, de 14 d'abril, hauran de disposar de les àrees diferenciades següents:

Recepció i/o sala d'espera (superfície mínima de 8 m2).

Consulta: serà de les dimensions adequades amb una capacitat suficient per a una taula d'entrevistes, cadires de confident, llitera d'exploració, negativoscopi, llum d'exploració (segons l'activitat reflectida en la memòria). La zona d'exploració disposarà de llavamans.

Les consultes objecte d'aquesta ordre no podran compartir locals o zones comuns amb cap activitat comercial o professional diferent de la sanitària.

Si l'especialitat requereix tècniques de diagnòstic o tractaments especials, hauran de comptar amb una sala de 15 m2 com a mínim, dotada de l'equipament necessari.

Lavabos: integrats en el centre amb llavamans i vàter. Els centres que comparteixen locals amb espais destinats a vivenda hauran de comptar amb lavabos d'ús exclusiu per al centre sanitari.

Si la planta física disposa de més d'un nivell, amb una diferència superior a 1,50 m, es garantirà el transport vertical de pacients amb els mitjans adequats.

El centre comptarà amb il·luminació i senyalització d'emergència.

Sempre que es facen tècniques intervencionistes haurà de comptar amb els mitjans necessaris per a una possible reanimació.

Personal

Relació de la plantilla de personal sanitari ben col·legiats amb indicació de la dedicació, titulació, servei que realitza i jornada laboral.

Nomenament exprés d'un professional sanitari com a director tècnic o responsable de l'activitat assistencial.

Requisits de funcionament

Es farà una història clínica individual, redactada de forma llegible, de la qual l'obligatorietat, els continguts mínims exigibles, requisits, confidencialitat i formes d'accés està recollida pel Decret 56/1988, de 25 d'abril, del Consell de la Generalitat Valenciana.

Quan es realitzen tècniques diagnòstiques i terapèutiques que requerisquen la utilització d'instrumental estèril no fungible, hauran de comptar amb un sistema d'esterilització amb capacitat suficient i protocol d'esterilització.

L'eliminació de residus sanitaris s'haurà de fer conformement amb la normativa específica de la Comunitat Valenciana, segons que preveu el Decret 240/1994, de 22 de novembre.

Només podran utilitzar-se productes sanitaris que complisquen el que regula el Reial Decret 414/1996, d'1 de març, i altra normativa vigent.

Informació i publicitat

D'acord amb el que estableix l'article 7 de l'Ordre de 22 d'abril de 1998, que regula el Registre Oficial dels Centres, Serveis i Establiments Sanitaris de la Comunitat Valenciana, el certificat d'inscripció en el registre esmentat estarà exposat en un lloc visible per al públic, i amb l'obligació de ser mostrat en el cas de ser demanat per qualsevol usuari.

El número de registre sanitari es farà constar junt al nom i l'adreça d'aquest en els seus missatges informatius i publicitari, així com en els documents de transcendència pública.

Fulls de reclamacions

Es disposarà de fulls de reclamacions a disposició dels pacients oi acompanyants, segons que estableix el Decret 77/1994, de 12 d'abril, del Govern Valencià, que regula els fulls de reclamacions dels consumidors i usuaris de la Comunitat Valenciana.

Mapa web