Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDE de 26 de setembre de 2005, del conseller de Sanitat, per la qual es crea el Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5106 de 04.10.2005
Número identificador:  2005/10863
Referència Base de Dades:  4951/2005
 



ORDE de 26 de setembre de 2005, del conseller de Sanitat, per la qual es crea el Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana. [2005/10863]

El Decret 81/1998, de 4 de juny, del Govern Valencià, pel qual es definixen i estructuren els recursos sanitaris dirigits a la salut mental i l'assistència psiquiàtrica a la Comunitat Valenciana, va establir que la salut mental i l'assistència psiquiàtrica s'integraren en els servicis sanitaris amb una adequada coordinació entre recursos d'atenció primària, especialitzada i servicis socials per a procurar una atenció integral de caràcter sociosanitari. En este decret es proposaven fórmules d'assessorament per a optimar la línia estratègica assistencial en salut mental.

En el Pla Director de Salut Mental i Assistència Psiquiàtrica 2001-2004, el Govern Valencià va impulsar la implantació d'un model integrat assistencial que permetera oferir una atenció especialitzada als que patixen malalties mentals, així com el suport i la informació adequada als seus familiars.

Per al bon compliment dels objectius, preveia el foment de la participació dels professionals, afectats i familiars, tant en el procés terapèutic individualitzat com en la presa de decisions en relació amb el model assistencial instaurat.

Per eixe motiu, la Conselleria de Sanitat considera necessari, dins de les seues línies estratègiques en el camp de la salut mental per als pròxims anys, articular la participació social en este camp, per mitjà de la creació d'un Consell Assessor de Salut Mental, òrgan col·legiat de caràcter consultiu, en el qual es troben representades les administracions públiques, les associacions de malalts i societats científiques, així com els professionals que treballen en este camp. La creació d'este Consell Assessor afavorirà la participació activa de tots els agents implicats, afavorirà l'assessorament en esta matèria i garantirà el coneixement previ, per part de la societat civil, de les actuacions que s'han de fer a la Comunitat Valenciana en matèria d'atenció i prevenció de les malalties mentals.

En atenció de totes estes consideracions, d'acord amb el que establix l'article 35 apartat e) de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Sanitat,

ORDENE

Article 1. Objecte i fins

Es crea el Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana com a òrgan col·legiat de caràcter permanent i consultiu, dependent de la Conselleria de Sanitat, adscrit orgànicament al director gerent de l'Agència Valenciana de Salut, per tal d'orientar l'administració en les polítiques i actuacions en matèria de salut mental.

Article 2. Funcions

El Consell Assessor de Salut Mental té assignades les funcions específiques següents:

a. Informar, assessorar i formular propostes a l'Agència Valenciana de Salut en matèria de salut mental.

b. Fer un informe i elaborar estudis sobre les matèries de salut mental que li siguen consultades o que puguen ser d'interés per a l'Agència Valenciana de Salut

c. Fer un informe sobre l'avantprojecte del Pla Director de Salut Mental i Assistència Psiquiàtrica i sobre les revisions i modificacions que se'n facen.

d. Informar i assessorar les normes, guies i protocols d'actuació en matèria de salut mental a la Comunitat Valenciana.

e. Conéixer, informar i assessorar les propostes d'actuacions de la Generalitat Valenciana relacionades amb la salut mental dels ciutadans.

f. Proposar l'organització d'actuacions que afavorisquen una major informació i conscienciació de la societat valenciana en salut mental

g. Qualsevol altra que siga encomanada per l'Agència Valenciana de la Salut o atribuïda reglamentàriament, així com les que es deduïsquen de la seua naturalesa d'òrgan assessor i de participació ciutadana.

Article 3. Composició

El consell assessor estarà compost pels membres necessaris per a un funcionament correcte. Entre els membres es nomenaran representants de societats científiques representatives de la salut mental, de l'administració sanitària, de col·legis professionals i d'altres institucions representatives.

El nomenament dels membres el fa el conseller de Sanitat.

La composició del Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana és la següent:

President: el director gerent de l'Agència València de Salut o la persona que hi delegue.

Vicepresident: el director general d'Assistència Sanitària de l'Agència Valenciana de Salut o la persona que hi delegue.

Vocals:

– Un representant de la Direcció General de Drogodependències de l'Agència Valenciana de Salut

– Un representant de la Direcció General d'Integració del Discapacitat de la Conselleria de Benestar Social.

– Tres professionals prestigiosos en matèria de salut mental.

– Un vocal en representació de les associacions la finalitat bàsica del qual siga l'atenció als malalts mentals i els seus familiars.

– Un vocal en representació de les societats científiques especialitzades en salut mental amb major implantació a la Comunitat Valenciana.

– Un vocal catedràtic o professor titular d'universitat prestigiós l'àmbit docent del qual estiga directament relacionat amb la salut mental a la Comunitat Valenciana.

– Un vocal en representació de les diputacions provincials de la Comunitat Valenciana les funcions del qual estiguen relacionades amb l'àmbit de la salut mental.

– Dos vocals, en representació dels col·legis professionals de metges i psicòlegs.

– Un vocal en representació de les associacions de consumidors i usuaris de la Comunitat Valenciana.

Secretari: un funcionari del grup A de la Direcció General d'Assistència Sanitària, que actuarà amb veu però sense vot.

Article 4. El president del consell assessor

Al president del consell assessor corresponen les funcions següents:

a. Exercir la representació del consell.

b. Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries i fixar l'orde del dia, tenint en compte, si és el cas, les peticions dels altres membres, formulades amb l'antelació suficient.

c. Presidir les sessions, moderar-ne els debats i suspendre-les per causes justificades.

d. Visar les actes i certificacions dels acords de l'òrgan.

e. Dirimir, amb el seu vot de qualitat, els empats que pogueren produir-se en l'adopció d'acords.

f. Adoptar les mesures necessàries per a un funcionament adequat del Consell Assessor de Salut Mental.

g. Totes les altres que siguen inherents al seu càrrec, o se li atribuïsquen per disposició legal o reglamentària.

Article 5. El vicepresident

Al vicepresident correspon assistir el president en l'exercici de les seues funcions, i substituir-lo en cas d'absència, vacant o malaltia.

Article 6. El secretari

1. Al secretari correspon:

a. Fer les convocatòries de les sessions, amb l'orde prèvia del president, així com les citacions als membres del consell.

b. Preparar i distribuir la documentació necessària per a les deliberacions.

c. Redactar i autoritzar les actes de les sessions.

d. Expedir certificacions d'actes, acords i informes, amb el vistiplau del president.

f. Totes les funcions que siguen al càrrec de secretari.

Article 7. Funcionament

Tots els membres del consell assessor seran triats o designats per a un període de dos anys i seran reelegibles, per períodes de la mateixa duració, per mitjà de la repetició dels corresponents procediments de designació a la conclusió de cada període. No obstant, els membres del consell assessor podran ser remoguts per l'òrgan que els va designar mitjançant una resolució motivada.

Els vocals ho seran a títol personal i no poden delegar funcions en una altra persona.

El consell assessor es reunirà amb caràcter ordinari almenys una vegada a l'any i amb caràcter extraordinari quan el convoque el seu president a iniciativa pròpia o per mitjà de petició d'un terç dels membres titulars. La convocatòria i l'orde del dia de cada reunió, junt amb la documentació necessària, seran remesos als membres amb una antelació mínima de setanta-dues hores, excepte en els casos d'urgència justificada.

Per a l'elaboració i preparació dels distints informes, el consell assessor podrà demanar tots els informes que considere necessaris i també comptar amb la presència dels especialistes que considere oportú amb dret de veu però sense vot.

Així mateix es podran constituir grups de treball específics. La composició d'estos grups de treball es farà a partir dels integrants que es designen d'esta comissió, als quals es podran unir persones específicament designades segons l'àmbit de treball proposat.

Article 8. Règim jurídic

Sense perjuí que el consell assessor puga aprovar un reglament d'organització i règim de funcionament propi, se li aplicaran les normes contingudes en el capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Article 9. Seu

La seu del Consell Assessor de Salut Mental de la Comunitat Valenciana es fixa a la Conselleria de Sanitat, carrer del misser Mascó, 31; sense perjuí que puguen celebrar-se'n sessions en les seus que prèviament s'establisquen en les convocatòries corresponents.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

El Consell Assessor de Salut Mental de la Generalitat Valenciana haurà de constituir-se en un termini màxim de sis mesos, a partir de l'entrada en vigor de la present orde.

DISPOSICIONS FINALS

Primera

Es faculta el conseller de Sanitat per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i compliment del que disposa la present orde.

Segona

La present orde entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 26 de setembre de 2005.

El conseller de Sanitat,

VICENTE RAMBLA MOMPLET

Mapa web