Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 232/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es regulen la quantia i les condicions per a la percepció del component del complement específic d'especial disponibilitat i atenció continuada previst en l'article 15.5 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. [2022/13137]

(DOGV núm. 9504 de 03.01.2023) Ref. Base de dades 000008/2023

DECRET 232/2022, de 30 de desembre, del Consell, pel qual es regulen la quantia i les condicions per a la percepció del component del complement específic d'especial disponibilitat i atenció continuada previst en l'article 15.5 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. [2022/13137]


PREÀMBUL

La Llei 7/2021, de 29 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat 2022 (Llei 7/2021), en el seu article 187, afig un apartat 5 a l’article 15, una nova disposició final sisena, i renumera la disposició final sisena com a setena, en la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE). Mitjançant aquestes modificacions, s’estableix el dret del personal de l’AVSRE que exercisca el seu treball en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat i en les direccions territorials d’Alacant i Castelló, i que realitze funcions en matèria de resposta a les emergències, a percebre un component del complement específic per la seua especial disponibilitat i atenció continuada. Per especial disponibilitat i atenció continuada ha d’entendre’s la inclusió en un sistema de guàrdies localitzades, ja siga per a desplaçar-se a una emergència, reforçar la sala d’emergències o activar-se per a suport tècnic, fora de l’horari establit per la normativa de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l’administració de la Generalitat.

Les emergències, tant les ordinàries com les extraordinàries i les catastròfiques, poden tindre lloc en qualsevol moment, la qual cosa obliga a disposar d’un sistema de guàrdia fora de l’horari administratiu habitual que garantisca el compliment de les obligacions de la Generalitat derivades dels plans i procediments d’emergències així com la necessitat de proporcionar l’adequada resposta tècnica davant situacions que poden alterar el benestar de la ciutadania.
Aquesta necessitat va motivar la incorporació del mencionat article 15.5 mitjançant la Llei 7/2021, la qual determina que la quantia i les condicions per a la percepció del citat component del complement específic, es regularà mitjançant un decret conjunt de les conselleries amb competències en matèria d’hisenda i de funció pública.
El present decret s’estructura en sis articles, una disposició addicional, una disposició transitòria i dues disposicions finals. L’article u es refereix al seu objecte. El segon estableix el seu àmbit d’aplicació. El tercer regula els requisits per a la percepció del component del complement específic d’especial disponibilitat i atenció continuada. L’article quart estableix l’estructura de guàrdies d’emergències. El cinqué determina la quantia del referit component del complement específic, tot tenint en compte la probabilitat de mobilització per la prestació de serveis fora de l’horari de treball i el nivell de responsabilitat. I l’article sisé en regula l’abonament. La disposició addicional determina què ha d’entendre’s per dependències del Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), i la disposició transitòria reconeix el dret a l’abonament de les quanties amb efectes retroactius. Quant a les disposicions finals, la primera es refereix a l’habilitació normativa i la segona a l’entrada en vigor de la norma.
El procés d’elaboració del decret s’ha adequat als principis de necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i eficiència previstos en l’article 129 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques (LPACAP), i queden justificats en els informes previs a la norma, en els quals consten els antecedents d’aquesta, els problemes que es pretenen solucionar, la necessitat de la seua aprovació, els seus objectius, així com la possible solució alternativa a la regulació.
En virtut dels principis de necessitat i eficàcia, la iniciativa normativa es justifica per l’habilitació continguda en la disposició addicional sisena de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, en la redacció donada per l’article 187 de la Llei 7/2021, de 29 de desembre.
Així mateix, la norma resulta coherent amb el que es disposa en la normativa reguladora de la funció pública valenciana vigent en aquesta matèria, en l’LPACAP i en la resta de l’ordenament jurídic, garantint amb això el principi de seguretat jurídica. Quant al principi d’eficiència, la regulació continguda en el decret s’ha previst de manera que s’eviten càrregues administratives innecessàries i es racionalitze la gestió dels recursos públics que implica la seua aplicació.
Aquesta disposició no està inclosa en el Pla normatiu de la Generalitat per a 2022, en tractar-se del desenvolupament d’un aspecte de la llei l’habilitació del qual depenia de la seua entrada en vigor.
En conseqüència, d’acord amb l’article 28.c de la a Llei 5/1983 de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta conjunta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic i de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, prèvia negociació amb les organitzacions sindicals, i conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 30 de desembre de 2022,


DECRETE

Article 1. Objecte
L’objecte del present decret és la regulació de la quantia i condicions per a la percepció del component del complement específic d’especial disponibilitat i atenció continuada, previst en l’article 15.5 de la Llei 4/2017, de 3 de febrer, per la qual es crea l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

Article 2. Àmbit d’aplicació
L’àmbit d’aplicació se circumscriu al personal funcionari de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) que exercisca el seu treball en el centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat i en les direccions territorials d’Alacant i Castelló, amb funcions en matèria de resposta a les emergències.
El personal laboral de l’AVSRE que exercisca el seu treball en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat i en les direccions territorials d’Alacant i Castelló, amb funcions en matèria de resposta a les emergències, podran percebre el complement previst en la present norma sempre que es reconega en el corresponent conveni col·lectiu o contracte de treball.

Article 3. Requisits per a la percepció
1. Per a la percepció amb caràcter mensual del component del complement específic d’especial disponibilitat i atenció continuada amb la finalitat de garantir en tot moment la cobertura de les situacions d’emergència, el personal inclòs en l’àmbit d’aplicació del present decret haurà de tindre funcions en matèria de resposta a les emergències i ser incorporat a un sistema de guàrdies localitzades, ja siga per a desplaçar-se a una emergència, reforçar la sala d’emergències o activar-se per a suport tècnic, fora de l’horari establit per la normativa de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l’administració de la Generalitat.
2. La incorporació al sistema de guàrdies localitzades, referida en l’apartat anterior, serà amb caràcter general obligatòria, i podran eximir d’aquesta obligatorietat a proposta de la Subdirecció General d’Emergències mitjançant resolució motivada de la Direcció de l’AVSRE en base, entre altres, a motius de salut, conciliació de vida familiar i obligacions inherents a càrrecs públics i sindicals.
3. El sistema de guàrdies localitzades es conformarà per l’estructura de guàrdia del personal funcionari d’emergències de la Generalitat (d’ara endavant estructura de guàrdia d’emergències).

Article 4. Estructura de guàrdia d’emergències
1. El personal integrant de l’estructura de guàrdia d’emergències s’establirà anualment mitjançant resolució de la direcció de l’AVSRE, tenint en compte que el model de gestió d’emergències implantat a la Comunitat Valenciana es basa en l’existència d’una organització permanent de seguiment i resposta d’aquelles situacions d’emergència que requereixen una presa permanent de decisions, des del moment de la seua declaració o en la fase de preemergència quan corresponga, i està composta per:
a) Un cap de guàrdia, que assumirà la responsabilitat última de les decisions de caràcter tècnic, tant les adoptades per l’estructura de guàrdia d’emergències, com aquelles que la planificació de protecció civil de la Comunitat Valenciana assigna a la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències. Serà l’interlocutor directe amb la direcció del Pla de protecció civil que es trobe activat. Serà exercida per personal amb rang de subdirecció general, cap de servei o cap de secció.
b) Personal tècnic de protecció civil i gestió d’emergències, dels subgrups de classificació A1 i A2, que realitzarà assessoria tècnica especialitzada en situació d’emergència de conformitat amb el seu cos d’adscripció.
c) Personal tècnic especialista en altres cossos i especialitats adscrits al Centre de Coordinació d’Emergències, que realitzarà assessoria tècnica especialitzada en situació d’emergència de conformitat amb el seu cos d’adscripció.
d) Personal de suport logístic, del subgrup de classificació professional C2, que participarà a proporcionar recursos de suport logístic necessari per a l’adequada resposta a la situació d’emergència, sobre la base de les directrius establides per la direcció del Pla de protecció civil amb possibilitat de desplaçament al Lloc de Comandament Avançat.
e) Personal de suport administratiu, dels subgrups de classificació professional C1 i C2, que proporcionarà el suport administratiu i de suport de gestió documental que es deriva de la gestió de les situacions d’emergència en el Centre de Coordinació d’Emergència.
2. La disponibilitat del personal integrant de l’estructura de guàrdia d’emergències quedarà reflectida en un quadrant anual aprovat mitjançant resolució de la direcció de l’AVSRE i les modificacions sobre el quadrant anual per raons operatives o d’incidències de persones hauran de ser aprovades amb caràcter previ a l’inici del mes
3. L’estructura diària de guàrdia d’emergències amb caràcter ordinari estarà formada per una persona de prefectura de guàrdia, fins a tres persones tècnics especialistes en protecció civil, dues de suport logístic i una persona de la resta de grups.
4. Atés el caràcter permanent de la resposta de l’estructura de guàrdia, aquestes funcions es realitzaran de manera presencial dins la jornada laboral establida pel Decret 42/2019, de 22 de març, del Consell, de regulació de les condicions de treball del personal funcionari de l’administració de la Generalitat, i mitjançant un sistema de guàrdies, així com fora del referit horari laboral en els següents nivells de resposta:

a) Primer nivell de resposta tècnic. Aquell en què el personal de guàrdia ha de realitzar un seguiment actiu de les incidències de les emergències i preemergències actives, en el Centre de Coordinació d’Emergències (CCE), o mitjançant sistemes remot, i en aquest últim cas haurà de poder incorporar-se al CCE a requeriment del cap de Guàrdia en un temps inferior a una hora.
Aquest temps serà considerat com a temps de treball, i per tant, computarà per a la jornada ordinària de treball. Per a això haurà de quedar registrat, bé en el sistema de control horari de la Generalitat (en l’actualitat GVCronos) o en el Sistema de Gestió d’Emergències i Comunicacions de la Generalitat.
b) Resta de nivells de resposta: el personal enquadrat en aquests nivells haurà d’estar permanentment disponible per a la seua activació en els dies recollits en el corresponent quadrant anual de guàrdies establit en l’article 4.2 del present decret.
Amb caràcter ordinari, el destí al qual s’incorporarà el personal de guàrdia serà el centre habitual de treball. En aquest cas, el temps màxim d’incorporació serà de dues hores. Així mateix, el cap de guàrdia podrà decidir la incorporació a un altre emplaçament o lloc de l’emergència.

Una vegada activat, el temps en aquesta situació computarà igualment com a jornada efectiva de treball.
Sobre la base del que antecedeix, el personal que es trobe fora de la Comunitat Valenciana per raons de servei no podrà trobar-se en situació de guàrdia.
5. En tot cas, l’Administració garantirà que, entre el final d’una jornada i el començament de la següent, es respecten els períodes mínims de descans previstos en la normativa vigent.

Article 5. Quantia
Les quanties del component del complement específic d’especial disponibilitat i atenció continuada, establides tenint en compte la probabilitat de mobilització per la prestació de serveis fora de l’horari de treball, així com el nivell de responsabilitat assumit en l’exercici de les funcions assignades, seran les següents:
Article 6. Abonament
L’abonament del component del complement específic d’especial disponibilitat i atenció continuada referit a un mes es liquidarà en la nòmina del mes següent, prèvia certificació de la persona titular de la direcció territorial o cap del servei corresponent i l’aprovació de la persona titular de la direcció de l’AVSRE.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Centre de Coordinació d’Emergències (CCE)
A l’efecte del que s’estableix en el present decret s’entén per dependències del Centre de Coordinació d’Emergències, tant les radicades en la seu central al municipi de l’Eliana (València), com el Centre Logístic de Quart de Poblet (València), així com les sales de desbordament i crisis que es pogueren activar en les dependències de l’IVASPE a Cheste.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Retroactivitat en la percepció de les quanties
Es reconeix al personal inclòs dins de l’àmbit d’aplicació del present decret que pogueren acreditar la seua inclusió en un sistema de guàrdies de característiques anàlogues, el dret al cobrament de les quantitats que li hagueren correspost de la seua aplicació des d’octubre de 2019 fins a la data de publicació del present decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta les persones titulars de les conselleries competents en matèria d’hisenda i de funció pública per a desplegar i executar aquest decret.

Segona. Entrada en vigor.
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 30 de desembre de 2022

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG FERRER

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública,
GABRIELA BRAVO SANESTANISLAO

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic,
ARCADI ESPAÑA GARCÍA

linea
Mapa web