Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 15/2014, de 24 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització i Funcionament de l'Institut Valencià de Finances (IVF). [2014/730]

(DOGV núm. 7202 de 29.01.2014) Ref. Base de dades 000874/2014

DECRET 15/2014, de 24 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'Organització i Funcionament de l'Institut Valencià de Finances (IVF). [2014/730]
ÍNDEX

Preàmbul
Article únic. Aprovació del reglament
Disposició addicional
Única. Clàusula de no increment del gasto públic
Disposició transitòria
Única. Comité de Finançament Empresarial
Disposició derogatòria
Única. Derogació normativa
Disposicions finals
Primera. Habilitació normativa
Segona. Entrada en vigor

ANNEX. Reglament d’Organització i Funcionament de l’Institut Valencià de Finances
CAPÍTOL I. Naturalesa, règim jurídic i funcions
Article 1. Naturalesa i règim jurídic
Article 2. Fins i funcions

CAPÍTOL II. Òrgans de govern
Article 3. Òrgans
Article 4. El Consell General. Composició.
Article 5. El president
Article 6. Competències del Consell General
Article 7. Règim jurídic del Consell General
Article 8. La Comissió d’Inversions. Composició
Article 9. Competències de la Comissió d’Inversions
Article 10. Règim jurídic de la Comissió d’Inversions
Article 11. La Direcció General

CAPÍTOL III. Estructura organitzativa
Article 12. Organització
Article 13. Auditor intern

CAPÍTOL IV. Personal
Article 14. Règim jurídic del personal
Article 15. Personal funcionari que presta servicis en l’IVF
Article 16. Personal laboral propi
Article 17. Relació de llocs de treball
Article 18. Règim retributiu del personal

CAPÍTOL V. Recursos i règim economicofinancer
Article 19. Recursos economicofinancers
Article 20. Règim pressupostari
Article 21. Control financer i comptabilitat
Article 22. Supervisió i control economicofinancer
Article 23. Avals
Article 24. Límit d’endeutament
Article 25. Garantia

CAPÍTOL VI. Contractació
Article 26. Règim de contractació
Article 27. Contingut de la declaració de mitjà propi
Article 28. Abast de la declaració de mitjà propi

CAPÍTOL VII. Règim patrimonial
Article 29. Patrimoni propi
Article 30. Béns adscrits

CAPÍTOL VIII. Altres disposicions
Article 31. Inspecció d’entitats financeres
Article 32. Recursos administratius
Article 33. Sol·licitud d’informació
Article 34. Deure de secret
PREÀMBUL

La disposició addicional octava de la Llei 7/1990, de 28 desembre, de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l’exercici 1991, va crear l’Institut Valencià de Finances com una entitat de dret públic subjecta a la Generalitat, amb plena capacitat pública i privada.
El Decret 83/1994, de 26 d’abril, del Consell, va aprovar el reglament vigent fins a la data, que ha sigut modificat fins en cinc ocasions per mitjà dels corresponents decrets, des de 1995 fins a l’última modificació en 2013, per a adaptar-lo a les necessitats de cada moment.

Amb l’aprovació de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat, s’atribuïxen a l’Institut Valencià de Finances les competències que fins a la data exercia l’Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica. Al mateix temps, es traspassen a l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial determinades funcions i competències vinculades al finançament al sector privat.
Així mateix, és convenient aprofitar esta ocasió per a arreplegar en este reglament la normativa en matèria del sector publicoempresarial i homogeneïtzar-ne l’estructura i els continguts amb les altres entitats de què formen part.
En virtut d’això, a proposta de la persona titular de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública, fent ús de les facultats previstes en la disposició final sexta de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 24 de gener de 2014,

DECRETE

Article únic. Aprovació del reglament
S’aprova el Reglament d’Organització i Funcionament de l’Institut Valencià de Finances (IVF), el text del qual figura com a annex d’este decret.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Clàusula de no increment del gasto públic
L’aplicació i el posterior desplegament d’este decret no podrà suposar un increment de gasto en el pressupost consolidat de la Generalitat. A este efecte i pel que fa als gastos de personal, les adaptacions que puguen realitzar-se en el marc de la implantació de l’estructura organitzativa de l’entitat no podran suposar increment de cost en termes homogenis.

DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA

Única. Comité de Finançament Empresarial
Els efectes del que establix la disposició transitòria quinta de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat. Règim transitori de funcionament entre l’Institut Valencià de Finances (IVF) i l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), i en consideració al manteniment del Comité de Finançament Empresarial, en el seu format actual, formaran part transitòriament del Consell General de l’Institut Valencià de Finances com a vocals, el secretari autonòmic competent en matèria d’indústria i el director general d’Economia, a més del secretari autonòmic competent en matèria d’economia, el qual s’entendrà, a tots els efectes, com el representant de la conselleria competent en matèria d’economia a què al·ludix el paràgraf b 4t de l’apartat 2 de l’article 4 del reglament aprovat per este decret.


DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden expressament derogades totes les disposicions del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen a este decret i, en particular, les següents:
– Decret 132/1992, de 20 de juliol, del Consell, pel qual s’atribuïx competències a l’Institut Valencià de Finances i se li adscriuen mitjans personals.
– Decret 83/1994, de 26 d’abril, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament de l’Institut Valencià de Finances.
– Decret 206/1995, de 24 de juliol, del Consell, pel qual es modifica el Decret 83/1994, de 26 d’abril, que va aprovar el Reglament de l’Institut Valencià de Finances.
– Decret 29/1997, de 26 de febrer, del Consell, pel qual es fa una nova redacció de l’article 20 del Decret 83/1994, de 26 d’abril, pel qual s’aprova el Reglament de l’Institut Valencià de Finances.
– Decret 78/2000, de 30 de maig, del Consell, pel qual es modifica el Decret 83/1994, de 26 d’abril, que va aprovar el Reglament de l’Institut Valencià de Finances.
– Decret 21/2011, de 4 de març, del Consell, pel qual s’aprova l’Estatut de l’Agència de Tecnologia i Certificació Electrònica.
– Disposicions transitòries primera i segona i annex II del Decret 20/2013, de 25 de gener, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria d’Hisenda i Administració Pública.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Habilitació normativa
Es faculta la persona titular de la Conselleria amb competències en matèria d’hisenda per a dictar totes les disposicions que exigisca l’aplicació i l’execució d’este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 24 de gener de 2014

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d’Hisenda i Administració Pública,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER



ANNEX
Reglament d’Organització i Funcionament de l’Institut Valencià de Finances

CAPÍTOL I
Naturalesa, règim jurídic i funcions

Article 1. Naturalesa i règim jurídic
1. De conformitat amb l’article 171.1 de la Llei 5/2013, de 23 de desembre, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat (d’ara en avant, Llei 5/2013), l’Institut Valencià de Finances (IVF) és una entitat de dret públic de les previstes en l’article 5.2 del text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat, aprovat pel Decret Legislatiu de 26 de juny de 1991, del Consell.

L’Institut Valencià de Finances té personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar per al compliment dels seus fins, i queda adscrit a la conselleria competent en matèria d’hisenda.
2. El règim jurídic de l’Institut Valencià de Finances és el previst en l’article 171.1 de la Llei 5/2013, que es desplega en este reglament.

Així mateix, es regix pel que s’ha regulat en el Text Refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat per a les empreses públiques, excepte la restricció sobre prestació d’avals a favor de societats mercantils vinculades, per les lleis anuals de pressupostos de la Generalitat que se li apliquen, així com per la normativa en matèria de sector publicoempresarial; en particular, el referent a l’elaboració del pressupost, a la comptabilitat i al seu control economicofinancer.
Com a prestador de servicis de certificació de firma electrònica, l’IVF estarà subjecte a les obligacions establides en la Llei 59/2003, de 19 de desembre, de Firma Electrònica.
L’Institut Valencià de Finances ajustarà la seua activitat a l’ordenament jurídic privat, en allò que se li aplique, amb les excepcions establides en la llei. En tot cas, subjectarà la seua activitat a les normes de dret públic en aquelles actuacions que suposen l’exercici de potestats administratives.

Article 2. Fins i funcions
1. De conformitat amb l’article 171.2 de la Llei 5/2013, l’Institut Valencià de Finances té com a finalitat actuar com a principal instrument de la política financera del Consell, així com exercitar les competències de la Generalitat sobre el sistema financer, i prestar els servicis de certificació de firma electrònica avançada i servicis relacionats amb identificació i firma electrònica.
2. Per a la consecució de les finalitats mencionades, pot realitzar les funcions previstes en l’article 171.2 de la Llei 5/2013, i que es desenrotllen a continuació:
a) Controlar, coordinar i canalitzar l’oferta de crèdit al sector públic de la Generalitat.
b) Concedir crèdits, préstecs, avals i altres caucions, a favor d’entitats de caràcter públic, així com exercir la gestió, administració i disposició dels drets i les obligacions, el titular de la qual siga l’IVF, procedents d’operacions i acords aprovats pel seu Consell General o Comissió d’Inversions.
c) Finançar i prestar avals, caucions o altres garanties a projectes d’obres i servicis públics. En este sentit, podran ser beneficiàries aquelles empreses, organismes i entitats de qualsevol tipus o naturalesa que, directament o indirectament, de manera majoritària, estiguen finançades o participades per l’administració pública, o que els seus actes estiguen subjectes directament o indirectament al poder de decisió d’esta.
d) Efectuar la gestió, la coordinació i el seguiment de l’endeutament de la Generalitat i del seu sector públic, i s’hi inclouen les distintes fórmules de finançament extrapressupostària que siguen susceptibles d’originar obligacions econòmiques, i la negociació amb entitats financeres de les condicions dels contractes relatius a operacions de finançament i de productes derivats. Potenciar els mercats primaris i facilitar la liquiditat, en els mercats secundaris, dels títols emesos.

e) Col·laborar i assistir en les operacions de crèdit de les entitats locals, després de la petició prèvia d’estes entitats.
f) Realitzar la inspecció, el control i la supervisió del compliment dels compromisos assumits per les entitats de qualsevol naturalesa que hagen sigut beneficiàries de qualsevol instrument financer establit per la Generalitat, alguna de les seues entitats dependents o el mateix Institut, quan concórreguen especials circumstàncies que així ho aconsellen, a instàncies del Consell.
g) Exercir el control, la inspecció i la disciplina de les entitats financeres la supervisió prudencial de les quals siga competència de la Generalitat, en els termes que establisca la legislació bàsica estatal.
h) Exercir les competències assignades a la Generalitat en matèria de mercat de valors.
i) Tramitar i gestionar els avals o altres garanties que preste la Generalitat.
j) Acordar convenis de finançament o de col·laboració financera, així com qualsevol altre instrument de naturalesa jurídica, econòmica o financera amb altres institucions financeres, públiques i privades, tant d’àmbit nacional com internacional, dins de l’àmbit de les seues competències.
k) Prestar assessorament en matèria financera a institucions públiques o privades, així com emetre informes per al Consell o per a l’Administració de la Generalitat o el seu sector públic, a instàncies d’estos o per iniciativa pròpia.
l) Exercir representació de la Generalitat en aquelles matèries d’índole financera que la llei o que el Consell li encomane.
M. Exercir la coordinació institucional en aquelles matèries relacionades amb el finançament davant d’òrgans de l’administració europea, administració central i autonòmica, en l’àmbit de les seues competències.
n) Prestar els servicis de Tresoreria de la Generalitat o del seu sector públic, que se li atribuïsquen.
o) Desenrotllar totes aquelles activitats relacionades amb la identificació electrònica i firma electrònica i la seguretat en les comunicacions electròniques, informàtiques i telemàtiques.
p) Exercir les competències i les funcions atribuïdes a l’Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana, i prestar els servicis de certificació electrònica, com a prestador de Servicis de Certificació, d’acord amb la seua declaració de pràctiques de certificació a persones o entitats públiques o privades, nacionals i estrangeres.
q) Actuar com a tercer de confiança per a dotar de seguretat a les transaccions telemàtiques (gestió documental, custòdia electrònica, registre de representació electrònica).
r) Exercir la competències de segellat de temps i font d’hora fiable.

s) Prestar servicis d’assessorament i consultoria en matèria d’aplicacions i desenrotllaments amb firma electrònica i seguretat de la informació i les comunicacions.
t) Assessorar i col·laborar per a l’explotació, amb criteri de rendibilitat, tant social com econòmica, dels béns incorporals de naturalesa tecnològica adscrits a les conselleries i ens del sector públic de la Generalitat. Este assessorament i col·laboració s’instrumentarà per mitjà d’acords amb les conselleries i ens esmentats, on es fixaran els termes i les condicions.
u) Qualssevol altres que li atribuïsquen les lleis o que li encomane el Consell en l’àmbit de les seues competències.

CAPÍTOL II
Òrgans de govern

Article 3. Òrgans
Els òrgans de govern de l’Institut Valencià de Finances són:
1. El Consell General
2. La Comissió d’Inversions
3. La Direcció General

Article 4. El Consell General. Composició
1. El Consell General és l’òrgan col·legiat superior de govern, alta direcció, administració i control de l’entitat.
2. El Consell General estarà integrat per:
a) El president, que serà el conseller competent en matèria d’hisenda.
b) Els vocals següents:
1r. El secretari autonòmic competent en matèria d’hisenda.

2n. El secretari autonòmic competent en matèria de sector publicoempresarial.
3r. Una persona en representació de la conselleria competent en matèria d’administració electrònica, designada pel seu titular i amb rang mínim de director general.
4t. Una persona en representació de la conselleria competent en matèria d’economia, designada pel seu titular i amb rang mínim de director general.
5t. Una persona designada per l’organització sindical més representativa a la Comunitat Valenciana, segons el que establixen els articles 6 i 7 de la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d’agost, de Llibertat Sindical.
6t. Una persona designada per l’organització empresarial més representativa a la Comunitat Valenciana, d’acord amb el que establix la disposició addicional sexta de la Llei de l’Estatut dels Treballadors, aprovat per Reial Decret Legislatiu 1/1995, de 24 de març.
c) El secretari, que serà la persona titular de la Direcció General de l’entitat, i que s’abstindrà del dret de vot en aquells temes en què es valore la seua gestió
3. A les reunions del Consell General assistirà, en tasques d’assessorament jurídic, amb veu però sense vot, un representant de l’Advocacia de la Generalitat. Així mateix, el president del Consell General podrà invitar a participar, amb veu i sense vot, l’auditor intern de l’entitat i qualsevol persona que tinga relació amb els assumptes a tractar en les reunions del Consell.

Article 5. El president
1. El president del Consell General serà, al seu torn, el president de l’IVF.
2. Corresponen al president les funcions següents:
a) Exercir la representació de l’entitat en totes les seues relacions amb persones físiques o amb entitats públiques i privades, en juí i fora d’este, així com en la firma de convenis.
b) Conferir i revocar poders generals i especials a persones determinades, tant físiques com jurídiques, públiques o privades, per als assumptes en què fóra necessari el seu atorgament.
c) Exercir les facultats com a òrgan de contractació de l’entitat, sense perjuí de les preceptives autoritzacions i el deure de subministrament d’informació, previstos en la normativa vigent.
d) La resolució de les reclamacions prèvies a la via judicial civil o laboral.
e) La resolució de les reclamacions formulades en matèria de responsabilitat patrimonial de les administracions públiques.
f) Correspon al president l’exercici de les potestats administratives que no hagen sigut atribuïdes a la Direcció General o altres òrgans de l’Institut.
g) Convocar, fixar l’orde del dia, presidir i moderar les sessions del Consell General, i dirimir, si és el cas, els empats de les votacions amb el seu vot de qualitat.
h) Autoritzar amb la seua firma, juntament amb la persona que exercisca la Secretaria, les actes aprovades de les sessions del Consell General i el certificats dels acords o els punts continguts en les actes.
i) Demanar, si ho estima oportú, el paréixer del Consell General i de la Comissió d’Inversions sobre qualsevol aspecte relacionat amb l’IVF i el seu funcionament.
j) En general, i de la manera més àmplia possible, exercir totes aquelles funcions que siguen inherents a la seua condició de president del Consell General o que este òrgan haguera delegat el seu president.
3. En els supòsits de vacant, absència, malaltia o impediment legítim, substituirà el president, el secretari autonòmic competent en matèria d’hisenda, i si no hi ha, el vocal de major edat d’entre els representants de la conselleria competent en matèria d’hisenda.

Article 6. Competències del Consell General
Al Consell General correspon exercir totes les facultats i els poders, en general, que siguen necessaris per al compliment dels seus fins. En particular, se li atribuïxen les competències següents:
a) Definir les directrius generals i les línies d’actuació de l’IVF.
b) Aprovar, a proposta de la Direcció General, el pla anual d’activitats de l’IVF, així com les modificacions d’este.
c) Aprovar, a proposta de la Direcció General, i elevar a la seua conselleria d’adscripció l’avantprojecte de pressupost.
d) Aprovar els estats d’execució del pressupost, la memòria i els comptes anuals de l’IVF.
e) Aprovar, a proposta de la Direcció General, l’organització funcional i les directrius bàsiques en matèria de recursos humans de l’entitat, i s’inclouen l’aprovació de les relacions de llocs de treball i el règim de retribució del personal propi de l’IVF dins de les limitacions legals i pressupostàries, en particular de les previstes en els articles 18 a 20 del Decret Llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Publicoempresarial i Fundacional i sense perjuí de les competències atribuïdes a altres òrgans de la Generalitat.
f) Determinar anualment, a proposta de la Direcció General, les necessitats de recursos humans, amb assignació pressupostària, que han de proveir-se per mitjà de la incorporació de personal de nou ingrés, per a la inclusió en l’oferta d’ocupació pública corresponent.
g) L’aprovació de les convocatòries de proves d’admissió per a la selecció del personal propi al servici de l’IVF.
h) L’aprovació, la regulació i el desenrotllament de l’organigrama i de l’organització interna de l’entitat a partir d’este reglament.
i) Designar les persones que hagen de tindre la representació de la Generalitat en qüestions d’índole financera, quan alguna disposició ho preveja o el Consell li ho encomane.
j) Acordar les operacions d’alienació d’actius de caràcter mobiliari i immobiliari, adjudicats com a conseqüència de processos de recuperació de deutes contrets amb l’IVF en l’exercici de l’activitat creditícia.

k) Aprovar l’adquisició a títol onerós de béns immobles, així com la realització de contractes en matèria d’arrendament, amb un informe previ favorable de la conselleria competent en matèria de patrimoni.
l) Aprovar les tarifes dels servicis a prestar per l’IVF, en matèria de certificació i firma electrònica avançada.

Article 7. Règim jurídic del Consell General
1. El Consell General es reunirà, en sessió ordinària, com a mínim tres vegades a l’any. El president realitzarà la convocatòria a través de qualsevol mitjà de què quede constància de la recepció, i farà constar l’orde del dia i, almenys, amb tres dies d’antelació, excepte en casos d’urgència apreciada pel president.
La convocatòria urgent haurà de ser notificada amb, almenys, 24 hores d’antelació, i serà necessària que esta urgència siga ratificada a l’inici de la sessió per majoria dels membres.
El Consell es reunirà de forma extraordinària quan el president ho considere justificat o quan ho demanen, almenys, un terç dels membres d’este.
2. El Consell General quedarà vàlidament constituït quan estiguen presents o degudament representats en la reunió la mitat dels membres en exercici.
Els membres del Consell General podran atorgar la seua representació per a les reunions del Consell en un altre membre qualsevol d’este. La representació es farà constar per mitjà d’escrit dirigit al president subscrit pel representat i el seu representant.
3. Els acords del Consell General s’adoptaran per majoria simple dels membres presents o representats en la reunió. El president tindrà vot de qualitat per a dirimir els empats. Els acords del Consell General s’arreplegaran en una acta i seran firmats pel president i el secretari del Consell. Els certificats d’estes actes seran expedits pel secretari amb el vistiplau del president del Consell.

4. El Consell General podrà adoptar acords en sessions realitzades per mitjà de dispositius telemàtics bidireccionals, sempre que cap dels membres del Consell s’opose a este procediment, disposen de mitjans necessaris per a això i es reconeguen recíprocament, cosa que s’haurà d’expressar en l’acta del Consell i en el certificat dels acords que s’expedisca. En este cas, la sessió del Consell es considerarà única.

5. L’adopció d’acords per correu electrònic o correspondència, o per qualsevol altre mitjà que garantisca l’autenticitat del vot i sense sessió, serà admesa només quan cap membre del Consell s’opose a este procediment. La tramesa del vot per escrit i l’acceptació podran ser realitzades per mitjà de correu electrònic.
6. En tot allò no regulat expressament en este reglament, serà de aplicació supletòria el que s’ha establit en matèria d’òrgans col·legiats pel capítol II del títol II de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
7. Les deliberacions del Consell General tindran caràcter reservat.

8. Sense perjuí del que establix la normativa en matèria d’incompatibilitats, no poden formar part del Consell General de l’Institut Valencià de Finances aquelles persones que exercisquen el càrrec de consellers, administradors, directors, gerents, assessors o assimilats i el personal en actiu d’entitats financeres privades o, en general, de qualsevol persona jurídica que estiga subjecta a la supervisió de l’IVF o relacionada amb les competències i les funcions de l’IVF, de conformitat amb l’article 171.8.1 de la Llei 5/2013.

Article 8. La Comissió d’Inversions. Composició
1. La Comissió d’Inversions és l’òrgan col·legiat de govern competent en matèria d’inversió creditícia.
2. La Comissió d’Inversions estarà integrada per:
a) El president, que serà el president del Consell General.
b) Els vocals següents:
1r. El secretari autonòmic competent en matèria d’hisenda.
2n. El vocal del Consell General nomenat en representació de la conselleria competent en matèria d’economia, designat pel seu titular i amb rang mínim de director.
3r. El vocal del Consell General designat per l’organització sindical més representativa a la Comunitat Valenciana.
4t. El vocal del Consell General designat per l’organització empresarial més representativa a la Comunitat Valenciana.
c) El secretari que serà la persona titular de la Direcció General de l’IVF, i que s’abstindrà del dret de vot en aquells temes en què es valore la seua gestió.

Article 9. Competències de la Comissió d’Inversions
1. La Comissió d’Inversions tindrà, a més de totes les altres que li delegue el Consell General, les competències següents:
a) Determinar les característiques i les condicions generals dels crèdits i els avals a concedir per l’IVF.
b) Aprovar les operacions de crèdit, avals i altres caucions, sense perjuí de les assignades a la Direcció General en virtut de delegació de la Comissió, dins dels límits que se li establisquen.
c) Acordar convenis de finançament o de col·laboració financera, així com qualsevol altre instrument de naturalesa jurídica, econòmica o financera amb altres institucions financeres, públiques i privades, tant d’àmbit nacional com internacional.
d) La gestió, l’administració, la novació, la recuperació i qualsevol altre acte de disposició d’aquells crèdits, préstecs, avals, caucions, i la resta de drets i obligacions titularitat de l’IVF, aprovats per la Comissió d’Inversions.
e) Acordar les operacions d’adquisició d’actius, de caràcter mobiliari i immobiliari, adjudicats com a conseqüència de processos de recuperació de deutes contrets amb l’IVF en l’exercici de l’activitat creditícia.

2. De les activitats que realitze la Comissió d’Inversions en l’exercici de les funcions delegades pel Consell haurà de donar compte a este periòdicament.

Article 10. Règim jurídic de la Comissió d’Inversions
1. La Comissió d’Inversions es reunirà tantes vegades com siga necessari per a l’exercici de les seues funcions.
2. Les normes establides per al Consell General relatives a la convocatòria, validesa de les reunions i dels acords, actes, i caràcter reservat de les deliberacions seran igualment d’aplicació per a la Comissió d’Inversions, excepte el que s’establix en l’apartat següent d’este article.

3. La convocatòria de la Comissió d’Inversions haurà de ser notificada amb una antelació mínima de 48 hores, excepte els casos d’urgència.

Article 11. La Direcció General
1. El director general de l’IVF serà nomenat pel Consell, a proposta del conseller competent en matèria d’hisenda, entre les persones amb capacitat, preparació tècnica i experiència suficient per a exercir les funcions del seu càrrec.
2. De conformitat amb el que establix l’article 171.8.2 de la Llei 5/2013 citada, l’exercici del càrrec de la Direcció General requerix dedicació exclusiva i és incompatible amb qualsevol activitat retribuïda, tant de caràcter públic com privat, excepte l’administració del propi patrimoni.
3. En cas d’absència o malaltia del director general, la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda designarà la persona que haja de substituir-lo temporalment.
4. Correspon a la Direcció General l’exercici de les competències següents:
a) La direcció i gestió ordinàries de les activitats de l’IVF.
b) L’execució dels acords del Consell General i la Comissió d’Inversions.
c) L’elaboració del Pla Anual d’Activitats de l’IVF, l’avantprojecte de pressupost per a cada exercici i les modificacions d’este, així com els estats d’execució del pressupost, la memòria i la formulació de comptes anuals, a fi d’elevar-los al Consell General per a l’aprovació.

d) Proposar al Consell General els criteris que han de regir el desenrotllament dels processos selectius derivats de l’oferta d’ocupació pública.
e) L’execució dels processos selectius derivats de l’oferta d’ocupació pública, així com la contractació i l’acomiadament del personal laboral propi de l’IVF.
f) La direcció del personal de l’IVF, així com l’elaboració de la relació de llocs de treball del personal, per a l’aprovació pel Consell General.
g) La gestió econòmica i financera i el control tècnic i administratiu dels servicis. A més de l’administració dels eventuals cobraments que tinga pendent l’IVF.
h) Autoritzar gastos i ordenar pagaments, així com la contractació necessària per al funcionament ordinari de l’IVF, fins al límit que, si és el cas, assenyale l’òrgan de contractació, sense perjuí de les competències que té assignades el Consell General.
i) Decidir sobre les qüestions urgents que puguen presentar-se, i donar coneixement d’això, tan prompte com siga possible, a l’òrgan col·legiat competent.
j) Aprovar operacions de crèdit, avals i altres caucions, dins dels límits que establisca la Comissió d’Inversions.
k) Aprovar i subscriure operacions d’endeutament de l’IVF, siga quina siga la seua instrumentació i naturalesa jurídica, dins del límit màxim establit per la corresponent Llei anual de Pressupostos de la Generalitat.
l) Atorgar apoderaments de les seues facultats a favor del personal de l’IVF, i donar compte a la Comissió d’Inversions i/o al Consell General.
M. Emetre els dictàmens i informes que siguen preceptius legalment o que tinguen per destinatari al Consell.
n) Resoldre les sol·licituds d’autorització administrativa que siguen preceptives per a la realització d’actes i operacions que, segons la normativa vigent, siguen competència de l’IVF.
o) Dictar instruccions i recomanacions en matèria de coordinació i control de l’activitat creditícia de les institucions públiques de crèdit dependents de la Generalitat.
p) Exercir totes les competències atribuïdes o delegades en l’IVF en matèria del mercat de valors, endeutament i tresoreria, tant de la Generalitat i del seu sector públic, com del mateix Institut; així com la coordinació de l’endeutament dels ens del sector mencionat. Amb este fi, podrà contractar qualsevol instrument d’ús en els mercats financers.
q) Formular requeriments, instruccions o recomanacions a entitats o intermediaris financers davall la tutela administrativa de la Generalitat.

r) Imposar les sancions que corresponguen legalment per la comissió d’infraccions de normes d’ordenació i disciplina, en l’exercici de la potestat sancionadora sobre entitats o intermediaris financers, sense perjuí d’aquelles la imposició de la qual siga competència del Consell o del conseller competent en matèria d’hisenda.
s) Aprovar els documents de pràctiques i polítiques de certificació.
t) Representar l’Institut en els procediments de contractació per a la prestació per l’Institut, de forma directa o indirecta, de servicis en matèria de tecnologia i certificació electrònica, dins dels límits que establisca el Consell General, així com celebrar els contractes que es deriven d’estos procediments.
u) Qualssevol altres competències que li siguen atribuïdes o delegades pel Consell General o la Comissió d’Inversions, i aquelles que requerisca la gestió i l’administració ordinària de l’IVF i no estan atribuïdes al Consell General o a la Comissió d’Inversions.

CAPÍTOL III
Estructura organitzativa

Article 12. Organització
1. L’IVF s’organitzarà en subdireccions, dependents jeràrquicament de la Direcció General, aprovades pel Consell General, a proposta de la Direcció General.
2. La gestió de l’IVF estarà integrada per les unitats administratives que aprove el Consell General, a proposta de la Direcció General.


Article 13. Auditor intern
De conformitat amb la disposició addicional deu de la Llei 1/2013, de 21 de maig, del Consell, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Publicoempresarial i Fundacional de la Generalitat, l’entitat disposarà d’un auditor intern, amb les funcions establides en l’article 9 del Decret Llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Publicoempresarial i Fundacional, que exercirà les funcions amb independència en el si de l’IVF, i informarà el Consell General, sense perjuí de les instruccions que puga rebre de la conselleria competent en matèria del sector publicoempresarial.

CAPÍTOL IV
Personal

Article 14. Règim jurídic del personal
1. L’IVF podrà disposar de personal funcionari i laboral en els termes que establix la legislació de funció pública i es regirà, amb caràcter general, per les normes de dret administratiu o laboral que se li apliquen.
2. De conformitat amb el que establix l’article 18.2 del Decret llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Publicoempresarial i Fundacional, l’IVF no podrà tindre al seu servici personal eventual.

Article 15. Personal funcionari que preste servicis en l’IVF
El personal funcionari adscrit a l’IVF es regirà per la normativa vigent en matèria de funció pública valenciana. Els llocs de treball de naturalesa funcionarial, així com les persones que els ocupen i les relacions de llocs de treball, seran gestionats per l’òrgan directiu competent en matèria de funció pública valenciana.

Article 16. Personal laboral propi
1. El personal laboral propi de l’IVF es regirà pel dret laboral, les normes convencionalment aplicables, la normativa sobre règim economicofinancer del sector publicoempresarial, les disposicions de les successives lleis de pressupostos i, a més, li seran aplicables les previsions de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic i de la legislació de la funció pública valenciana que així ho disposen expressament.

2. La selecció del personal laboral fix, en execució de l’oferta d’ocupació pública anual, es realitzarà per mitjà dels sistemes selectius i amb els requisits establits per a este personal en la normativa vigent en matèria de funció pública. Quan siga aplicable, la valoració de la fase de concurs serà proporcionada i, en cap cas, la seua puntuació determinarà per si sola el resultat del procediment.
3. La selecció del personal laboral temporal haurà de respectar els principis de publicitat, igualtat, mèrit i capacitat, per mitjà de la constitució de borses de treball temporal vinculades al desenrotllament dels procediments selectius als quals es referix l’apartat anterior.
4. La contractació del personal laboral fix o temporal s’efectuarà en règim de dret laboral comú, i s’haurà de formalitzar el contracte per escrit.
5. En el cas del personal laboral temporal, el contracte podrà formalitzar-se en qualsevol de les modalitats de contractació de duració determinada previstes en la legislació aplicable.
6. Sense perjuí de les autoritzacions que es requerisquen de conformitat amb la normativa vigent, i amb caràcter previ a la publicació, s’haurà de comunicar a la conselleria competent en matèria de sector publicoempresarial dels processos selectius i de provisió que s’hi convoquen.

Article 17. Relació de llocs de treball
Anualment, es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana la relació dels llocs de treball de l’IVF.

Article 18. Règim retributiu del personal
1. El personal funcionari que preste servicis en l’IVF se sotmetrà al règim retributiu establit en la normativa vigent en matèria de funció pública valenciana.
2. En tot cas, el règim retributiu del personal de l’IVF s’ajustarà a les previsions contingudes en les successives lleis de pressupostos de la Generalitat.


CAPÍTOL V
Recursos i règim economicofinancer

Article 19. Recursos economicofinancers
1. De conformitat amb l’article 171.4 de la llei 5/2013 citada, l’IVF disposarà dels recursos econòmics següents per al compliment dels seus fins:
a) La dotació inicial de l’IVF, més els increments que en el seu fons social es produïsquen.
b) Les consignacions previstes en els pressupostos de la Generalitat.

c) Les rendes i els productes que generen els béns, drets i valors que integren el patrimoni de l’IVF.
d) Els ingressos procedents dels servicis prestats per l’IVF.
e) Els actius de caràcter mobiliari i immobiliari, adquirits com a conseqüència de processos de recuperació dels deutes contrets amb l’IVF en l’exercici de l’activitat creditícia.
f) Les comissions produïdes per la prestació d’avals de l’IVF, així com les comissions que corresponguen per la gestió, la tramitació i el seguiment dels avals de la Generalitat.
g) Les taxes i els preus públics que es puguen establir.
h) Les subvencions, herències, llegats, donacions, o aportacions voluntàries d’entitats i institucions, tant públiques com privades, o de particulars.
i) Les aportacions d’altres institucions financeres, públiques o privades, que s’establisquen d’acord amb les lleis o per mitjà de convenis de finançament o de col·laboració financera amb l’IVF.
j) Les emissions de valors de renda fixa o altres operacions d’endeutament i els recursos derivats de la gestió integral dels seus actius i passius. Així mateix, els provinents d’altres operacions financeres diferents de les anteriorment assenyalades, acords amb la pròpia finalitat de l’IVF.
k) Els depòsits que constituïsquen en l’IVF altres institucions públiques o intermediaris financers.
l) Qualssevol altres recursos, diferents dels enunciats, que estiguen previstos en l’ordenament jurídic.
2. L’IVF no podrà captar directament fons del públic en forma de depòsit, préstec o altres d’anàlogues que comporten l’obligació de la seua restitució.

Article 20. Règim pressupostari
1. El règim pressupostari de l’IVF s’ajustarà al que s’ha establit per a les entitats de dret públic en el text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat i a les previsions de les lleis de pressupostos de la Generalitat.
2. El pressupost de l’IVF haurà de formular-se d’acords amb els principis establits en la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, i en el Decret Llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Publicoempresarial i Fundacional.

3. L’avantprojecte de pressupost, una vegada aprovat pel Consell General, serà remés a la conselleria competent en matèria d’hisenda, als efectes de la seua integració en el pressupost de la Generalitat.

Article 21. Control financer i comptabilitat
1. El control financer de l’IVF s’efectuarà d’acord amb el que establix el text refós de la Llei de la Hisenda Pública de la Generalitat, sense perjuí de la possibilitat que s’adopten les mesures addicionals de control previstes en la normativa en matèria del sector publicoempresarial de la Generalitat.
2. La comptabilitat s’ajustarà a les normes aplicables a les entitats de dret públic subjectes a la Generalitat.

Article 22. Supervisió i control economicofinancer
L’IVF se sotmetrà a la supervisió i al control economicofinancer previst en la normativa vigent en matèria del sector publicoempresarial. A estos efectes, s’haurà d’aportar i subministrar tota la documentació i la informació que li siga requerida per la conselleria competent en matèria de sector publicoempresarial.

Article 23. Avals
1. L’Institut Valencià de Finances podrà prestar avals a entitats i a empreses dins del límit màxim fixat amb esta finalitat per la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a cada exercici.
2. L’Institut Valencià de Finances podrà prestar garanties de qualsevol tipus sobre operacions financeres, siga quina siga la modalitat de la seua instrumentació.

Article 24. Límit d’endeutament
La Llei de Pressupostos de la Generalitat per a cada exercici determinarà el límit màxim del volum d’endeutament viu de l’Institut Valencià de Finances, siga quina siga la modalitat de la seua instrumentació.


Article 25. Garantia
De conformitat amb l’article 171.9 de la Llei 5/2013 citada, les obligacions patrimonials de l’Institut Valencià de Finances tenen la garantia de la Generalitat en els mateixos termes que els de la seua hisenda. La garantia esmentada té el caràcter de solidària, explícita, incondicional i irrevocable.

CAPÍTOL VI
Contractació

Article 26. Règim de contractació
1. Als efectes previstos en la legislació vigent en matèria de contractació del sector públic, l’entitat tindrà la consideració de poder adjudicador no administració pública, i se subjectaran, en conseqüència, els seus contractes a les previsions normatives per a este tipus d’ens.

2. Als efectes del que s’ha assenyalat en la normativa pública de contractació que siga aplicable, l’IVF tindrà la consideració de mitjà propi i servici tècnic de l’administració de la Generalitat i dels seus organismes i entitats de dret públic, en els termes dels articles següents.

Article 27. Contingut de la declaració de mitjà propi
L’IVF, com a mitjà propi instrumental i servici tècnic de l’administració de la Generalitat i dels seus organismes i entitats de dret públic, està obligada a realitzar els treballs que estos li encomanen, en l’àmbit de les matèries següents:
a) La prestació de servicis de certificació electrònica avançada i servicis relacionats amb identificació i firma electrònica.
b) La prestació de servicis de gestió i assessorament, les dos en matèria financera.

Article 28. Abast de la declaració com a mitjà propi
1. L’entitat podrà requerir, en les seues actuacions obligatòries com a mitjà propi, la col·laboració d’empresaris particulars, de conformitat amb el que establix la normativa de contractes del sector públic.
2. L’IVF no podrà participar en els procediments d’adjudicació de contractes convocats per l’administració de la Generalitat. No obstant això, quan no concórrega cap licitador podrà encarregar-se-li l’execució de l’activitat objecte de licitació pública.
3. L’import de les actuacions, treballs i estudis realitzats per mitjà de l’entitat es determinarà aplicant a les unitats executades les tarifes corresponents que hauran de ser aprovades per la conselleria que tinga atribuïdes les competències en matèria d’hisenda. Estes tarifes es calcularan de manera que representen els costos reals de realització, i la seua aplicació a les unitats produïdes servirà de justificant de la inversió o dels servicis realitzats.
Quan determinades unitats no tinguen aprovada la seua tarifa, el seu cost podrà valorar-se a partir del corresponent al dels elements simples que integren altres unitats amb tarifa aprovada i que també formen part de la unitat de què es tracte. En el cas que tampoc puga aplicar-se el procediment descrit anteriorment, el seu cost serà el que figure en el pressupost aprovat per l’òrgan competent.
En els dos casos, els costos així determinats tindran el caràcter de tarifa, i tindran validesa només per a l’encàrrec a què es referisquen.
4. Els contractes que l’IVF haja de concertar per a l’execució de les activitats expressades s’adjudicaran per mitjà de l’aplicació del procediment establit a este efecte en la normativa vigent en matèria de contractació del sector públic, i la resta de normes de desplegament.

CAPÍTOL VII
Règim patrimonial

Article 29. Patrimoni propi
1. De conformitat amb l’article 171.1 de la Llei 5/2013, el patrimoni de l’IVF està format per la totalitat dels béns i els drets que li pertanguen per qualsevol títol.
Els actius de caràcter mobiliari i immobiliari, adquirits com a conseqüència de processos de recuperació dels deutes contrets amb l’IVF en l’exercici de l’activitat creditícia, no seran objecte d’incorporació al patrimoni de la Generalitat.
L’alienació dels actius mencionats es farà en virtut del reglament específic que regule el procediment, i es requerirà l’informe previ preceptiu de la conselleria competent en matèria de patrimoni.

En tot cas, estes adquisicions o alienacions s’hauran d’ajustar als principis que informen de la gestió i l’administració dels béns i els drets patrimonials, continguts en la legislació bàsica estatal sobre patrimoni; en especial, els de publicitat, transparència, concurrència i objectivitat, així com de col·laboració i coordinació amb la conselleria competent en matèria de patrimoni, tot això, sense perjuí del que disposa la disposició addicional setze de la Llei 1/2013, de 21 de maig, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del Sector Publicoempresarial i Fundacional de la Generalitat.
2. L’IVF podrà adquirir béns i drets a títol onerós i gratuït, posseir i arrendar béns i drets de qualsevol classe.

Article 30. Béns adscrits
S’adscriuran a l’IVF els béns i drets de la Generalitat necessaris per al desenrotllament de les seues funcions.

CAPÍTOL VIII
Altres disposicions

Article 31. Inspecció d’entitats financeres
De conformitat amb l’article 171.5 de la Llei 5/2013, les actes esteses pels servicis d’inspecció d’entitats financeres de l’Institut Valencià de Finances tenen naturalesa de documents públics i fan prova dels fets que es referisquen, sense perjuí de les proves que en defensa dels respectius drets o interessos puguen assenyalar o aportar les mateixes entitats interessades.
En l’exercici de les seues funcions, el personal dels servicis esmentats té el caràcter d’agent de l’autoritat, i podran demanar l’auxili de les altres autoritats competents o dels seus agents, si foren obstruïts o pertorbats en este exercici.

Article 32. Recursos administratius
Les resolucions de l’Institut Valencià de Finances que posen fi a procediments administratius podran ser objecte de recurs d’alçada davant del conseller competent en matèria d’hisenda.

Article 33. Sol·licitud d’informació
De conformitat amb l’article 171.10 de la Llei 5/2013, per a l’adequat exercici de les funcions que l’Institut Valencià de Finances té encomanades, l’Institut podrà demanar de les entitats i persones subjectes a supervisió, d’acord amb la normativa aplicable, totes les informacions que siguen necessàries per al desenrotllament de les seues competències.
A fi que l’Institut Valencià de Finances puga obtindre estes informacions, o confirmar-ne la veracitat, les entitats i persones mencionades en el paràgraf anterior estan obligades a posar a la seua disposició tants llibres, registres i documents que considere necessaris, inclosos els programes informàtics, fitxers i bases de dades, siga quin siga el seu suport físic o virtual.
A estos efectes, l’accés a les informacions i a les dades requerides per l’Institut Valencià de Finances està emparat per l’article 11.2.a de la Llei Orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Article 34. Deure de secret
Les persones integrants dels òrgans de govern i el personal de l’Institut Valencià de Finances han de guardar secret, fins i tot després de cessar en les seues funcions, de totes les informacions de naturalesa reservada que tingueren coneixement en l’exercici dels càrrecs o les funcions. La infracció d’este deure determinarà les responsabilitats previstes en les lleis, de conformitat amb l’article 171.7 de la Llei 5/2013.

linea
Mapa web