Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 4 de febrer de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoca l'acord d'acció concertada en el sector de la igualtat en la diversitat per als anys 2022-2025 per al Servei d'assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d'Alacant. [2022/913]

(DOGV núm. 9273 de 08.02.2022) Ref. Base de dades 001035/2022

RESOLUCIÓ de 4 de febrer de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoca l'acord d'acció concertada en el sector de la igualtat en la diversitat per als anys 2022-2025 per al Servei d'assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d'Alacant. [2022/913]

El 15 de gener de 2019 es va publicar en el DOGV núm. 8464 la Resolució de 28 de desembre de 2018, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convocaven els primers acords d’acció concertada en el sector de la igualtat en la diversitat per als anys 2019 i 2020.
La convocatòria esmentada es va produir amb l’empara legal d’una de les modificacions que la Llei 13/2016, de 29 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d’organització de la Generalitat, va introduir en l’anterior Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regulava el Sistema de Serveis Socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, i es configuraven els acords d’acció concertada amb entitats privades d’iniciativa social com una nova forma de provisió de les prestacions del Sistema Públic de Serveis Socials que no se subjecta a la normativa contractual pública. Tot això en aplicació de la Directiva 2014/24/UE, de 26 de febrer de 2014.

L’aprovació del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social, modificat pel Decret 188/2021, de 26 de novembre, del Consell (DOGV 9238, 20.12.2021), d’ara en avant el Decret 181/2017, va possibilitar la implantació, l’execució i el desenvolupament dels acords d’acció concertada en regular els requisits, el procediment, el contingut i les condicions bàsiques per a aquests.
La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, consolida la figura dels concerts socials en regular en el seu títol IV la col·laboració de la iniciativa privada en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i, específicament, l’acció concertada amb la iniciativa social indicant, a l’efecte d’aquesta, que són entitats d’iniciativa social les fundacions, les associacions, les organitzacions de voluntariat i altres entitats sense ànim de lucre que realitzen actuacions de serveis socials previstes en el seu objecte social. En l’article 87 estableix el concepte, el règim general i els principis de l’acció concertada.
La primera convocatòria d’acords d’acció concertada en el sector de la igualtat en la diversitat va oferir a les entitats d’iniciativa social la concertació de dos serveis dins del seu llavors àmbit competencial sectorial: un d’assessorament i suport al col·lectiu LGTBI i el seu entorn personal: Orienta, i un altre de millora socioeducativa de la infància i adolescència gitana i el seu entorn: Kumpania. Tenint en compte la valoració positiva del funcionament d’aquests serveis, tots els concerts adjudicats per a prestar-los van ser prorrogats abans de la seua data de finalització.
Per Resolució de 3 de setembre de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, publicada en el DOGV núm. 9168, de 7 de setembre de 2021, es convoquen els acords d’acció concertada en el sector de la igualtat en la diversitat per als anys 2021-2025. Per Resolució de 3 de novembre de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, publicada en el DOGV núm. 9214, de 12 de novembre de 2021 es resol el procediment de selecció de les sol·licituds d’entitats d’iniciativa social per a acollir-se al règim d’acords d’acció concertada en matèria de serveis socials especialitzats en el sector d’igualtat en la diversitat en els àmbits LGTBI, migració i refugi i igualtat de tracte i no discriminació per als anys 2021-2025.
En aquesta resolució es declara deserta la concessió del concert social del servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta corresponent al lot de la província d’Alacant, vist que les sol·licituds presentades per les entitats no han obtingut la puntuació mínima establida en la Resolució de la convocatòria.
D’acord amb l’article 13 del Decret 181/2017, correspon a la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials efectuar la convocatòria de concerts amb entitats d’iniciativa social, mitjançant una resolució que ha de recollir aquells aspectes i elements que estableix aquesta norma, amb la delimitació de l’objecte i, si és el cas, del nombre de places i les característiques de les prestacions susceptibles de concert, així com els criteris de valoració d’entitats, centres i serveis per a la resolució del procediment de selecció i adopció d’acords d’acció concertada, tant en funció de les disponibilitats pressupostàries com de la necessària continuïtat i garantia de qualitat del servei que presten les entitats d’iniciativa social, sota els principis de transparència, publicitat i no discriminació.

Dins de l’estructura orgànica de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la Direcció General d’Igualtat en la Diversitat disposa del programa pressupostari 313.80, «Igualtat en la Diversitat», per a l’execució dels seus objectius, entre els quals es troben accions que es projecten en la creació o el manteniment de serveis socials en l’àmbit de la igualtat, especialment les polítiques LGTBI; per a l’atenció adequada de les persones migrants i refugiades; de diversitat familiar; de diversitat ètnica, religiosa i de culte; per a la igualtat de tracte i no-discriminació.
D’una banda, la Llei 8/2017, de 7 d’abril, de la Generalitat, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, estableix en el seu article 10 que la Generalitat garantirà un servei d’informació, orientació i assessorament, inclòs el legal i d’assistència social amb inclusió dels seus familiars i persones properes en relació amb les necessitats de suport específicament lligades a la condició de persona trans, seguint els principis de proximitat i no segregació. De manera més concreta, l’article 27 del Decret 102/2018, de 27 de juliol, del Consell, de desplegament de la Llei 8/2017, indica que aquest servei inclourà formació, orientació i assessorament per a persones trans, familiars i persones properes, incloent-hi assessorament legal, assistència social, orientació laboral i educativa específicament lligades a la condició de persones trans. A més, es garanteix que l’accés siga, com a mínim, a la província del domicili i que aquest haurà de formar part de la Xarxa Pública de Serveis Socials.

De manera anàloga, la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI, en l’article 13, indica que la Generalitat garantirà un servei públic d’informació, orientació i assessorament integral, inclòs el psicològic, legal, administratiu i social, amb inclusió dels seus familiars i persones properes, amb independència de la seua procedència i situació administrativa, en relació amb les necessitats de suport específicament lligades a la condició de persona LGTBI, així com a la interseccionalitat, seguint els principis de proximitat i no-segregació. Així mateix, l’apartat 1 de l’article 12, estableix que la Generalitat, en l’àmbit de les seues competències, prestarà una atenció integral real i efectiva a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia.
Finalment, tal com estableix l’apartat a del punt 1 de l’article 4 del Decret 181/2017, l’acció concertada està ajustada al principi de subsidiarietat i, per tant, subordinada a la utilització òptima dels recursos propis. En aquest cas, s’ofereix el concert de tres serveis de nova creació i el manteniment i l’ampliació dels ja existents en compliment de lleis i plans estratègics de recent aprovació. La gestió dels serveis la concertació dels quals s’ofereix a les entitats d’iniciativa social no és possible efectuar-la amb els mitjans i recursos de què disposa aquesta administració.
En virtut de l’exposat, i fent ús de les facultats que confereix l’article 13 del Decret 170/2020, de 30 d’octubre, del Consell, d’aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en relació amb l’article 13 de l’esmentat Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, a proposta del director general d’Igualtat en la Diversitat, resolc:

Primer
Aprovar la convocatòria pública dels acords d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector de la igualtat en la diversitat, segons el que disposa l’annex I de condicions generals de la convocatòria i l’annex II que regula les condicions específiques del Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d’Alacant que es concertarà, i se n’ordena la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.


Segon
Aquesta convocatòria serà aplicable al concert social que se subscriga en aquest àmbit i sector d’acció social, per als exercicis 2022-2025, amb càrrec al programa pressupostari 313.80, Igualtat en la diversitat.

Tercer
La Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022, estableix en el capítol IV, en l’aplicació pressupostària 16.02.02.0000.313.80.4, del pressupost de despeses de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, la línia següent:

Línia S5235000, «Serveis especialitzats en l’àmbit LGTBI»
Import: 1.634.714,54 €
Finalitat: oferir i millorar serveis socials especialitzats en l’àmbit de la Llei 8/2017, de 7 d’abril, de la Generalitat, de reconeixement del dret a la identitat i l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, i la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI.

Quart
El Consell va acordar en la reunió del divendres 6 d’agost de 2021, a proposta del conseller d’Hisenda i Model Econòmic, autoritzar l’ampliació del límit quantitatiu que fixa l’article 40.3 de la Llei 1/2015, per a assumir compromisos de despesa per als exercicis 2022 a 2025, amb càrrec a les línies de subvenció S1145, S1146, S5235 i S5236 de l’annex de transferències i subvencions corrents del programa 313.80 «Igualtat en la diversitat» de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives (V.L. 16.002/21-021) d’acord amb les quantitats indicades en el Resolc cinqué.

Cinqué
Hi ha crèdit adequat i suficient per a aquesta convocatòria, concretament:
Línia S5235000 «Serveis socials especialitzats en l’àmbit LGTBI».
Import 2022: 329.177,61 €
Import 2023: 443.292,48 €
Import 2024: 447.725,40 €
Import 2025: 414.519,05 €
En el cas que, després de l’oportú procediment de selecció, quedara un romanent de crèdit sense disposar en alguna de les línies, la conselleria competent en matèria de serveis socials podrà procedir a una o més resolucions de convocatòria, d’acord amb aquest import, i es fixaran nous serveis que es poden concertar per a atendre les necessitats socials objecte d’aquesta resolució.

Sisé
Es delega i faculta a la persona titular de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat, a dictar quantes instruccions siguen necessàries, tant per a l’execució i aplicació de la present resolució, com per a l’adequada gestió dels concerts en el seu àmbit funcional, a dictar la resolució del procediment d’acció concertada a què es refereix aquesta convocatòria, així com, per raó d’interés públic i amb anterioritat a la data de finalització, l’ampliació del període de vigència del de l’acord d’acció concertada, mitjançant pròrroga, de mutu acord, dels serveis concertats.
Qualsevol ampliació del període de vigència i duració dels acords d’acció concertada amb entitats d’iniciativa social, que siga subscrita mitjançant pròrroga, requerirà l’existència de crèdit adequat i suficient amb càrrec al corresponent programa pressupostari previst en els pressupostos de la Generalitat.

Seté
Per Resolució de 16 de novembre de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives (DOGV 9226, 30.11.2021), es va resoldre aprovar la quarta pròrroga del concert social per al Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, corresponent a la província d’Alacant, des de l’1 de desembre de 2021 fins al 31 de març de 2022.

Aquesta contingència, unida a l’àrdua tramitació documental del procediment concret, fa necessària la tramitació d’urgència per a poder complir els objectius i termini previstos.
Per tot això, es considera d’interés general la reducció de terminis que per a poder complir l’objectiu de la publicació de la resolució d’aquesta convocatòria abans de la finalització de la quarta pròrroga del concert social per al Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d’Alacant, el 31 de març de 2022.
D’acord amb l’article 33 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, es redueixen a la meitat tots els terminis establits en la present resolució, excepte el termini de presentació de sol·licituds.

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats des de l’endemà de publicar-se. Així mateix, amb caràcter potestatiu es podrà interposar un recurs de reposició en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de publicar-se, davant del mateix òrgan que ha dictat la resolució. Tot això, de conformitat amb el que estableixen els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que les persones interessades en puguen exercir, si és el cas, qualsevol altre que estimen procedent.

València, 4 de febrer de 2022. – La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque



ANNEX I
Condicions generals de la convocatòria dels acords d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d’igualtat en la diversitat

Índex
Títol I. Disposicions generals
Article 1. Àmbit i objecte d’aplicació
Article 2. Duració del concert
Article 3. Accés als serveis per les persones usuàries
Títol II. Del procediment de concertació
Capítol I. Requisits
Article 4. Entitats sol·licitants
Article 5. Requisits generals
Capítol II. Iniciació del procediment
Article 6. Inici d’ofici
Article 7. Forma, termini i lloc de presentació de sol·licituds
Article 8. Documentació i informació que s’ha d’adjuntar amb la sol·licitud
Capítol III. Ordenació i instrucció del procediment
Article 9. Òrgan competent per a la tramitació i instrucció del procediment. Esmena
Article 10. Criteris de selecció i valoració de sol·licituds
Article 11. Comissió d’avaluació
Article 12. Proposta de resolució
Capítol IV. Finalització del procediment de selecció
Article 13. Resolució de concessió
Article 14. Efectes del concert
Article 15. Publicació de la resolució
Article 16. Recursos
Capítol V. Formalització dels concerts
Article 17. Condicions prèvies a la formalització
Article 18. Formalització del concert social
Títol III. Finançament de l’acció concertada
Article 19. Mòduls econòmics. Càlcul de l’import de l’anualitat del concert social
Article 20. Prohibició de cobrament a persones usuàries
Article 21. Justificació de la prestació del servei
Article 22. Pagament del cost del concert social
Article 23. Comprovació i control de la despesa
Títol IV. Execució dels concerts
Article 24. Obligacions de l’administració concertant
Article 25. Obligacions del titular dels serveis concertats
Article 26. Qualitat dels serveis: actuacions de control i seguiment

Article 27. Contractació d’activitats accessòries amb tercers
Article 28. Resolució de conflictes
Article 29. Inspecció i control ordinari
Títol V. Concertació de serveis addicionals i modificació i revisió dels concerts
Article 30. Concertació de serveis addicionals
Article 31. Modificació dels concerts
Article 32. Revisió i modificació de les condicions tècniques i econòmiques


TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Àmbit i objecte d’aplicació
1. Per aquesta convocatòria, la conselleria competent en matèria de serveis socials podrà encomanar a entitats d’iniciativa social, mitjançant acords d’acció concertada, a través del procediment de concertació, la gestió de serveis susceptibles d’acció concertada previstos en l’apartat VII de l’annex del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials, dirigits a persones LGTBI.
2. Constitueix l’objecte del concert, segons es determina en aquesta convocatòria, la gestió del servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, a la província d’Alacant amb l’objectiu d’oferir orientació en els diferents àmbits, així com una atenció adequada a les seues necessitats. Aquest servei tindrà prestacions especialitzades per a les persones trans.
3. Els serveis que siguen concertats s’integraran en la Xarxa Pública Valenciana de Serveis Socials i d’atenció a la igualtat en la diversitat.
4. D’acord amb les disponibilitats pressupostàries existents i les necessitats d’atenció social, constitueixen l’objecte específic de la convocatòria els serveis corresponents que en l’àmbit de la Comunitat Valenciana es detallen en l’annex II.

Article 2. Duració del concert
1. El termini de vigència del concert s’iniciarà en la data que es determine en la resolució de concessió, que no serà abans de l’1 d’abril de 2022, i finalitzarà el 30 de novembre de 2025, sense perjudici de la seua possible pròrroga.
2. El concert podrà prorrogar-se, de mutu acord, amb anterioritat a la seua finalització i per resolució de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat, si concorren les circumstàncies que preveu l’article 35 del Decret 181/2017. La vigència del concert podrà prorrogar-se per un període màxim de dos anys, mitjançant una pròrroga o successives pròrrogues.

2Article 3. Accés als serveis per les persones usuàries
L’accés en cada servei concertat serà sempre a través del procediment corresponent establit en l’annex II.


TÍTOL II
Del procediment de concertació

CAPÍTOL I
Requisits

Article 4. Entitats sol·licitants
1. Segons la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, podran sol·licitar i participar en el règim d’acció concertada de serveis socials les entitats d’iniciativa social que complisquen els requisits legals i reglamentaris establits.

2. Es consideren entitats d’iniciativa social les fundacions, associacions, organitzacions de voluntariat i altres entitats sense ànim de lucre que facen activitats de serveis socials. Així mateix, s’hi consideren incloses les societats cooperatives qualificades d’entitats sense ànim de lucre d’acord amb la seua normativa específica.

Article 5. Requisits generals
D’acord amb el que disposa l’article 7 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, podran sol·licitar i accedir al règim d’acció concertada les entitats d’iniciativa social prestadores de serveis socials que complisquen els requisits següents
A) Estar degudament inscrites en el Registre general de titulars d’activitats de serveis i centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana.
B) Segons la disposició transitòria tercera del Decret 181/2017, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana:
b.1. Tindre una experiència mínima d’un any en l’atenció a persones i de gestió de serveis, dins del sector d’atenció social del col·lectiu al qual es dirigeix l’acció concertada.
b.2. Que la totalitat del personal que presta els seus serveis dispose de la titulació, habilitació, homologació o certificació de les capacitats professionals i formació adequada per a l’acompliment de les tasques que s’han de dur a terme.
b.3. Que almenys una tercera part del personal de la plantilla del servei tinga un grau d’experiència acreditada de, com a mínim, dos anys en aquest sector.
b.4. Que almenys la meitat del personal de la plantilla del servei tinga una relació contractual de caràcter indefinit. Aquest requisit s’exigirà, com a màxim, amb anterioritat a la formalització del concert.
b.5. Tindre l’establiment i les seues instal·lacions autorització municipal d’obertura d’activitat. Aquest requisit no serà necessari en cas que l’espai o immoble estiga cedit per una administració pública, cas en què només hauran d’acreditar la cessió d’ús del bé immoble. Per a entitats que sol·liciten per primera vegada la concertació de programes i per als programes de nova implantació, aquest requisit s’exigirà abans de formalitzar el concert.
C) Trobar-se al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.
D) Acreditar o estar en condicions de disposar d’un certificat de qualitat del servei. Les entitats que no puguen acreditar aquest requisit es comprometen a sotmetre’s a l’avaluació de la qualitat del seu servei i presentar un certificat de qualitat homologat, per alguna entitat acreditada en matèria d’avaluació de qualitat dels centres i serveis d’acció social (serveis socials), en el termini màxim de dos anys des de la formalització del concert, d’acord amb la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017.
E) Acreditar la titularitat de l’espai físic en el qual es presta el servei o la disponibilitat per qualsevol títol jurídic vàlid per un període no inferior al de la vigència del concert, així com l’autorització de l’entitat o persona titular del local per a la prestació del servei. En el cas que la titularitat o la disponibilitat siga per un període inferior a la vigència del concert, aquest requisit es tornarà a exigir en el moment de la finalització d’aquesta disponibilitat. Per a entitats que sol·liciten per primera vegada la concertació de programes i per a programes de nova implantació, aquest requisit s’exigirà abans de formalitzar el concert.

F) No estar incursa en les prohibicions que estableix l’article 8 de l’esmentat Decret 181/2017.

CAPÍTOL II
Iniciació del procediment

Article 6. Inici d’ofici
El procediment de concertació s’inicia d’ofici, amb la publicació d’aquesta resolució, i s’impulsarà d’ofici en tots els seus tràmits, respectant els principis de transparència, publicitat i no-discriminació, així com la resta de principis generals establits en l’article 87.2 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana i en l’article 4 del Decret 181/2017.


Article 7. Forma, termini i lloc de presentació de sol·licituds
1. La sol·licitud de participació en el procediment de concertació s’efectuarà en el formulari específic que estarà disponible en la seu electrònica de la Generalitat.
La sol·licitud haurà d’estar subscrita per la persona que tinga la representació legal de l’entitat titular del servei objecte del concert.
2. El termini de presentació de sol·licituds d’aquesta convocatòria serà d’un mes, a partir de l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
3. La presentació de sol·licituds i documentació annexa es farà exclusivament de manera telemàtica a través dels enllaços que es podran trobar en la web https://inclusio.gva.es/va/web/igualdad-diversidad i en els quals es podran descarregar els formularis específics per a cada servei que es puga concertar.
Els formularis específics de la sol·licitud, en PDF, haurà de signar-se digitalment per la persona representant legal de l’entitat i adjuntar-se a la sol·licitud electrònica del concert.
4. D’acord amb el que disposa l’article 28 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, en absència d’oposició expressa, l’òrgan gestor del procediment està autoritzat per a obtindre directament les dades dels documents preceptius elaborats per qualsevol administració, a través de les seues xarxes corporatives o mitjançant consulta a les plataformes d’intermediació de dades o altres sistemes electrònics habilitats a aquest efecte, i que per a aquest procediment són els assenyalats a continuació:
a) Document d’identitat (DNI o NIE) de la persona representant legal de l’entitat sol·licitant..
b) Certificació que l’entitat està al corrent de les obligacions amb la Seguretat Social.
Si consta autorització expressa, l’Administració podrà recaptar directament:
a) Certificació que l’entitat està al corrent de les obligacions tributàries amb l’Agència Tributària Estatal.
b) Certificació que l’entitat està al corrent de les obligacions tributàries amb l’Agència Tributària Autonòmica.
5. La presentació de sol·licituds i documentació annexa es realitzarà de manera telemàtica, i per a aquesta finalitat les persones i entitats interessades utilitzaran l’aplicació dissenyada i que estarà disponible en el catàleg de serveis públics interactius de la Generalitat a través de la seu electrònica portal https://sede.gva.es, apartat «Serveis en línia», d’acord amb l’article 14.1 Reial decret 203/2021, de 30 de març, pel qual s’aprova el Reglament d’actuació i funcionament del sector públic per mitjans electrònics.
6. La publicació de tots els tràmits de la present convocatòria es publicaran en https://inclusio.gva.es/va/web/igualdad-diversidad/igualdad-en-la-diversidad sense perjudici de la publicació dels mateixos en el mitjà en el qual corresponga.

Article 8. Documentació i informació que s’ha d’adjuntar amb la sol·licitud:
1. La documentació que han de presentar les entitats per a participar en el procediment de concertació d’aquest servei serà la següent:

a) Escriptura o document de constitució, si és el cas de modificació, d’estatuts o acte fundacional, en què es faça constar la finalitat de l’entitat.
b) Certificat acreditatiu de l’acord adoptat per l’òrgan competent de l’entitat en el qual es decideix la participació en el procediment de selecció i, si és el cas, l’autorització a la persona representant legal per a la presentació de la sol·licitud.
c) Targeta d’identificació fiscal.
d) Document d’alta de domiciliació bancària, signat electrònicament per la persona representant legal de l’entitat, amb el compte designat per a la percepció de concerts socials, segons el model disponible, llevat que el compte designat ja estiga donat d’alta en la Generalitat.

e) Memòria explicativa de l’activitat que es desenvoluparà, amb referència expressa, entre altres aspectes, als objectius generals i específics, els programes d’intervenció, el perfil de les persones usuàries, els recursos materials i humans amb els quals es dotarà el servei i la seua capacitat prevista. S’emplenarà l’apartat corresponent de l’annex relacionat amb el servei que cal gestionar.
f) Plantilla prevista amb la qual comptaria el servei, el seu organigrama i horaris. Llista de professionals i personal, amb la indicació del nom i els cognoms de les seues components, el lloc de treball, la titulació o les qualificacions professionals, la descripció de funcions, el tipus de relació laboral amb l’entitat titular, l’antiguitat, el nombre d’hores diàries o setmanals de dedicació de cada una, els horaris i les funcions que realitzarà. S’emplenarà l’apartat corresponent de l’annex relacionat amb el servei que cal gestionar.
g) Certificat negatiu de delictes de naturalesa sexual de les persones treballadores de la plantilla, segons l’article 13.5 de la Llei orgànica 1/1996, de 15 de gener, de protecció jurídica del menor, i l’article 8.4 de la Llei 45/2015, de 14 d’octubre, de voluntariat, per als serveis concertables que s’indiquen en els annexos II i III.
h) Resolucions de les corresponents administracions públiques que acrediten l’experiència en el sector de l’entitat sol·licitant.
i) Títols o certificats que acrediten la titulació, les capacitats professionals o la formació del personal del servei.
j) Certificats que acrediten l’experiència del personal del servei en el sector que es concerta.
k) Contractes que acrediten que la meitat del personal d’atenció directa del servei té una relació contractual de caràcter indefinit, segons l’apartat d establit en la disposició transitòria tercera del Decret 181/2017. Els contractes hauran de presentar-se, com a màxim, abans de la data de formalització del concert si l’entitat resultara adjudicatària. En tot cas, s’emplenarà la declaració responsable sobre la plantilla del programa que consta en el formulari de sol·licitud.

l) Documentació acreditativa de la titularitat de l’espai físic en el qual es presta el servei o la disponibilitat per qualsevol títol jurídic vàlid per un període no inferior al de la vigència del concert, així com de l’autorització de l’entitat o persona titular del local per a la prestació del servei. Per a entitats que sol·liciten per primera vegada la concertació de programes i per a programes de nova implantació, aquest requisit s’exigirà amb anterioritat a la formalització del concert, i l’entitat ha de presentar en el moment de la sol·licitud la declaració responsable en tal sentit que consta en el formulari corresponent de cada un dels serveis concertables.
En cas que la titularitat o la disponibilitat siga per un període inferior a la vigència del concert, es presentarà una declaració responsable que establisca el compromís de disposar sempre d’un espai físic adequat, segons el que s’estableix en el corresponent annex, on prestar el servei durant la vigència del concert. Per a això, s’emplenarà l’apartat corresponent del formulari relatiu al servei concertable.

m) Acreditació, si és el cas, que el local o els locals on es prestarà el servei i les seues instal·lacions disposen d’autorització municipal d’obertura d’activitat. Per a entitats que sol·liciten per primera vegada la concertació de programes i per a programes de nova implantació, aquest requisit s’exigirà amb anterioritat a la formalització del concert, per a la qual cosa l’entitat ha de presentar en el moment de la sol·licitud la declaració responsable en tal sentit que consta en el formulari corresponent al servei concertable.
n) Certificat d’estar al corrent de les obligacions tributàries amb la hisenda estatal i autonòmica i de les obligacions amb la Seguretat Social, en el supòsit de no haver autoritzat expressament aquesta consulta o no s’haja oposat a aquesta, segons corresponga.
o) Certificat de qualitat del servei, expedit en data anterior a la finalització del termini de presentació de sol·licituds. Les entitats que no puguen acreditar aquest requisit emplenaran la declaració responsable que consta en el formulari de la sol·licitud en la qual es comprometen a sotmetre’s a l’avaluació de la qualitat del seu servei i presentar un certificat de qualitat homologat per alguna entitat acreditada en matèria d’avaluació de qualitat dels centres i serveis d’acció social (serveis socials), en el termini màxim de dos anys des de la formalització del concert.
p) Declaració responsable de l’entitat de no estar incursa en cap causa de prohibició per a concertar. S’emplenarà l’apartat corresponent del formulari relacionat amb el servei concertable
q) Els documents acreditatius dels mèrits que s’invoquen i que s’indiquen en l’article 10, acompanyats de l’índex corresponent.

2. El servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes (Orienta) de la província d’Alacant disposa actualment de la corresponent plantilla, contractada d’acord amb els perfils professionals requerits en la primera convocatòria del concert, establides en la Resolució de 28 de desembre de 2018, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen els acords d’acció concertada en matèria de serveis socials especialitzats en el sector d’igualtat en la diversitat per als anys 2019 i 2020, i l’article 13 del Conveni col·lectiu estatal d’acció i intervenció social 2015-2017 preveu l’obligació d’assumpció de la plantilla en els casos de canvi de titularitat de l’empresa o servei mitjançant la subrogació contractual d’aquesta.
El Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d’Alacant, actualment en funcionament, compta amb la corresponent plantilla de personal professional, la contractació del qual se subrogarà, en el seu cas, per les entitats que en resulten adjudicatàries.
Les entitats que presenten sol·licituds de concert Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d’Alacant, només hauran de presentar la documentació referida als perfils professionals addicionals a la plantilla ja existent, que són:
– Dos professionals amb titulació mínima de Grau o Diplomatura en l’àmbit del Treball Social o l’Educació Social, a jornada completa.

– Professionals amb titulació mínima de grau en Psicologia, que sumen almenys una jornada i mitja de dedicació, per a les tasques d’assessorament psicològic individual i els grups d’ajuda mútua.
– Professional de suport tècnic amb mitja jornada de dedicació, amb almenys la titulació d’Educació Secundària Obligatòria o formació professional de Grau Mitjà de les famílies professionals d’administració i gestió o serveis socioculturals a la comunitat
Els mèrits a acreditar documentalment i a valorar d’acord amb l’article 10 d) de l’annex I de la present resolució, seran únicament els corresponents a l’equip professional addicional a l’actualment existent.

En cas que l’entitat adjudicatària per a la gestió per acció concertada del servei siga diferent de l’entitat que actualment el gestiona, aquesta haurà de traspassar a aquella tota la documentació laboral corresponent a la plantilla existent, segons el Conveni col·lectiu estatal d’acció i intervenció social 2015-2017.
Amb caràcter previ a la formalització del concert, l’entitat que resulte adjudicatària haurà de presentar tots els contractes necessaris per a configurar la plantilla exigible per a l’acompliment del servei.
3. Durant la fase d’instrucció, l’administració incorporarà d’ofici a l’expedient el certificat o document acreditatiu de la inscripció de l’entitat titular en el Registre General de Titulars d’Activitats, de Serveis i de Centres de Serveis Socials, amb data d’inscripció en aquest, per a acreditar l’antiguitat.


CAPÍTOL III
Ordenació i instrucció del procediment

Article 9. Òrgan competent per a la tramitació i instrucció del procediment. Esmena
1. La instrucció del procediment de concertació correspon a la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat, que verificarà la documentació presentada en el procediment i la seua baremació, així com la seua avaluació tècnica.
2. Una vegada revisada la documentació, quan la sol·licitud no reunisca els requisits exigits o no s’acompanye de la documentació preceptiva, l’òrgan instructor requerirà l’entitat sol·licitant, mitjançant una publicació en la web de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, https://inclusio.gva.es/va/web/igualdad-diversidad/igualdad-en-la-diversidad, perquè esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb la indicació que, si així no ho fa en el termini de deu dies hàbils, es considerarà que ha desistit de la seua petició, prèvia resolució que haurà de ser dictada en els termes que preveu la legislació de procediment administratiu comú.

Article 10. Criteris de selecció i valoració de les sol·licituds.
1. La valoració de les sol·licituds per al servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, les seues famílies i persones properes: Orienta a la província d’Alacant, s’efectuarà atenent els següents criteris de selecció i valoració:
a) Experiència acreditada en la prestació de serveis a la població LGTBI. Aquest apartat es valorarà amb un màxim de 20 punts, a raó de 2 punts per any acreditat a partir del primer any d’experiència.

Aquesta experiència s’acreditarà mitjançant la presentació de les corresponents resolucions de les administracions públiques en què s’adjudiquen subvencions, concerts o contractes públics, a l’entitat referits a intervenció amb la població LGTBI. Serà suficient la concessió d’una subvenció en un any per qualsevol administració pública, o la vigència d’un concert o contracte públic durant almenys sis mesos per a obtindre els 2 punts corresponents.
b) Experiència acreditada en la prestació de serveis d’atenció, suport i assessorament a la població LGTBI. Aquest apartat es valorarà amb un màxim de 30 punts, a raó de 3 punts per any acreditat.
Aquesta experiència s’acreditarà mitjançant la presentació de resolucions d’administracions públiques on s’adjudiquen subvencions, concerts o contractes públics a l’entitat per al desenvolupament de programes referits a l’atenció, suport i assessorament a la població LGTBI. Serà suficient la concessió d’una subvenció en un any per qualsevol administració pública, o la vigència d’un concert o contracte públic durant almenys sis mesos per a obtindre els 3 punts corresponents.

c) El treball desenvolupat en l’àmbit comunitari i el grau d’inserció de l’entitat a la província corresponent, desenvolupant accions i programes en col·laboració amb centres i serveis socials, culturals, sanitaris, d’ocupació, municipals o de la Generalitat.
Aquest apartat es valorarà amb un màxim de 20 punts, devent l’entitat acreditar documentalment les accions i programes en règim de col·laboració. Seran objecte de puntuació les accions coordinades i programes comuns amb centres i serveis socials, sanitaris, d’ocupació, culturals o esportius vinculats a la província en què es desenvolupe el servei. Es valorarà a raó de 2 punts per cada programa d’actuació conjunta amb entitats diferents, que s’acreditarà mitjançant informe de la mateixa entitat amb la qual es va coordinar la sol·licitant, conveni signat o documentació que prove aquesta col·laboració.
d) Adequació del personal que desenvoluparà el servei: experiència professional en el sector del personal del servei, inclusió de persones trans i dones en la plantilla. Aquest apartat es valora fins a 30 punts, segons els següents criteris:
– Percentatge de personal amb un mínim de dos anys d’experiència en l’atenció al col·lectiu LGTBI: 5 punts entre el 33 % i el 50 %; 10 punts entre més del 50 % i el 75 % i 15 punts més del 75 %.
S’acreditarà mitjançant la certificació d’entitats i empreses que hagen desenvolupat els programes subvencionats, contractats o concertats per les administracions públiques dirigits a la població LGTBI i que hagen tingut contractat per a la seua execució al personal professional que forma part de la plantilla prevista amb la qual comptaria el servei.

– Percentatge de dones: un punt entre el 30 % i 40 %, 3 punts entre més del 40 % i el 60 %, 4 punts i mig entre més del 60 % i el 80 % i 6 punts més del 80 %.
S’acreditarà mitjançant la presentació de documentació oficial expedida per les institucions públiques competents.
– Persones trans: 3 punts per cada persona trans que forme part de l’equip fins a un màxim de 9 punts.
A aquest efecte, les persones trans s’acreditaran mitjançant la presentació del corresponent document del Registre Civil o de la documentació administrativa expedida per la Generalitat Valenciana, en el qual es resol la petició de canvi de nom i sexe d’acord amb la identitat de gènere sentida. A més, l’entitat sol·licitant, haurà d’aportar l’autorització de la persona trans per a la utilització d’aquesta documentació per part de l’entitat exclusivament per a la presentació de la sol·licitud.

Article 11. Comissió d’Avaluació
1. Per a l’avaluació del procediment d’acció concertada que estableix la present convocatòria, es crea una Comissió d’Avaluació. Es delega en la persona titular de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat la designació de les persones de la Comissió d’Avaluació, així com els seus suplents.
La Comissió d’Avaluació estarà integrada per les següents persones:

a) La persona titular de la Subdirecció General d’Igualtat en la Diversitat, o la persona en qui delegue, que ocuparà la presidència.
b) Set vocalies:
– Les persones que ostenten la Prefectura del Servei de Diversitat Familiar, Sexual i de Gènere, del Servei de Diversitat Ètnica, Cultural i Religiosa i del Servei de Migració, Refugi i Igualtat de Tracte.
– Una persona designada per cadascuna de les direccions territorials d’Igualtat i Polítiques Inclusives, amb rang mínim de prefectura de secció.
– Un tècnic o tècnica del subgrup A1 o A2, de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat, que exercirà la secretaria de la comissió.
2. La Comissió d’Avaluació exercirà les seues funcions, per a la qual cosa actuarà com a òrgan col·legiat i alçarà acta de les reunions, de conformitat amb el que preveu la legislació de règim jurídic del sector públic.

Article 12. Proposta de resolució
1. La Comissió d’Avaluació, després de l’oportuna comprovació de tot el que s’ha instruït referent a tots els expedients de sol·licitud, així com del compliment dels requisits establits per la normativa aplicable, elaborarà una llista ordenada d’entitats participants en el procediment de selecció, que han acreditat l’experiència mínima i els requisits exigits, amb la seua puntuació en el procediment de selecció, d’acord amb els criteris de valoració que es desenvolupen i ponderen en aquesta convocatòria.
2. A més de les puntuacions, es tindran en compte les restriccions establides en els annexos corresponents a cada servei.
3. Basant-se en aquesta llista, s’elaborarà la proposta de resolució, que s’ha de remetre a la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’igualtat en la diversitat, en la qual s’hauran de determinar els serveis que es concertaran amb cada entitat d’iniciativa social.
4. En la mateixa proposta de resolució es deixarà constància de les sol·licituds que han sigut inadmeses i el motiu, així com de les desistides, i els serveis oferits per entitats d’iniciativa social que és procedent denegar per les causes següents: per no complir requisits, per no haver superat la puntuació mínima establida en la convocatòria o per estar imposada per la limitació de crèdits pressupostaris.


CAPÍTOL IV
Finalització del procediment de selecció

Article 13. Resolució de concessió
1. La persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’igualtat en la diversitat, per delegació de la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials, a proposta de la Comissió d’Avaluació, i tenint en compte les disponibilitats pressupostàries existents, resoldrà sobre la concessió o denegació dels concerts socials en un termini màxim de sis mesos des de la publicació de la convocatòria pública en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

2. Transcorregut el termini establit en l’apartat anterior sense haver-se dictat i publicat la resolució expressa, hauran d’entendre’s desestimades les sol·licituds formulades per les entitats participants en el procediment de concertació per silenci administratiu, d’acord amb el que estableix l’article 25 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, sense perjudici que subsistisca l’obligació legal de l’administració de resoldre expressament.
3. La resolució de concessió especificarà, respecte de les entitats d’iniciativa social que no acrediten el requisit de disposar d’un certificat de qualitat del centre o servei concertat, la seua obligació de sotmetre’s, en el termini màxim de dos anys a comptar de la data de formalització del concert, a l’avaluació de qualitat del servei i presentar un certificat de qualitat homologat per alguna entitat acreditada en matèria d’avaluació, i l’administració podrà procedir a l’extinció del concert si no es compleix amb aquesta obligació en el termini establit, segons el que determina la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017.

4. Així mateix, especificarà els requisits que, segons l’article 5 d’aquesta convocatòria, hauran de complir abans de la formalització del concert.

Article 14. Efectes del concert
1. Els efectes econòmics del concert es produiran a partir la data de la posada a la disposició de la conselleria concertant del servei, que haurà de produir-se en la data indicada en la resolució de concessió.

2. La quantia màxima del concert es determinarà prenent en consideració el mòdul econòmic aplicable i el període de prestació del servei.


Article 15. Publicació de la resolució
La resolució que es dicte de concessió i denegació de concerts posa fi al procediment de selecció, i serà objecte de publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, publicació que tindrà els efectes de la notificació a les entitats interessades, segons el que disposa l’article 45 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 16. Recursos
La resolució posa fi a la via administrativa i contra aquesta es podrà interposar un recurs potestatiu de reposició en el termini d’un mes a comptar des de l’endemà de la seua publicació o bé, directament, un recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà d’aquesta publicació, de conformitat amb el que disposa l’article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que se’n puga interposar qualsevol altre que estime pertinent.


CAPÍTOL V
Formalització dels concerts

Article 17. Condicions prèvies a la formalització
Amb caràcter previ a la subscripció del concert social, l’entitat haurà d’aportar:
a) Contracte d’assegurança que cobrisca la responsabilitat civil, així com les contingències derivades per invalidesa i defunció en cas d’accident de les persones usuàries. En cas de serveis de nova creació, contracte de la prima d’assegurança amb efectes, com a mínim, de la data d’inici del servei.
b) Autorització a la conselleria perquè aquesta obtinga de manera directa, a través de certificats telemàtics, l’acreditació del compliment d’obligacions tributàries i de Seguretat Social; moment des del qual queda l’entitat subjecta a verificacions periòdiques d’aquestes obligacions per l’administració concertant, si no s’haguera subscrit en el moment de la sol·licitud.
c) Còpia dels contractes de treball, laborals o mercantils, corresponents a la plantilla del servei. Almenys la meitat d’aquests han de ser de caràcter indefinit.
En cas de no coincidir alguna persona amb la llista presentada en el formulari de la sol·licitud, s’ha d’aportar la documentació relativa a aquesta. La persona substituta, o el conjunt d’elles, no podran tindre menys puntuació, segons el que estableix en l’article 10, que les que substituïsquen.
d) Documentació relativa, en el seu cas, a l’espai físic en el qual es desenvoluparà el servei, específicament la indicada en els apartats l) i m) de l’article 8.


Article 18. Formalització del concert social
1. Els concerts socials, producte dels acords d’acció concertada, s’han de formalitzar en un document administratiu, d’acord amb el model fixat com a annex III, dins del termini de trenta dies, a comptar des de l’endemà de la publicació de la resolució de concessió.
2. En el document de concert indicat es faran constar de manera expressa els drets i les obligacions de les parts, la tipologia dels serveis concertats, el règim econòmic (finançament per part de l’administració, import del mòdul o mòduls econòmics, forma de pagament, duració, possibilitat de pròrrogues) i causes d’extinció d’aquest.

Així mateix, haurà de deixar constància del requisit de certificació de qualitat, en els termes que preveu la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017.
3. El concert social serà subscrit, en representació de l’administració concertant, per la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d’igualtat en la diversitat, com a òrgan facultat per a resoldre el procediment de concertació.
Una vegada formalitzat, s’anotarà d’ofici en la corresponent secció del registre d’entitats, centres i serveis de serveis socials.
4. El document administratiu en el qual es formalitze el concert social podrà elevar-se a escriptura pública quan ho sol·licite l’entitat titular del servei concertat, cas en què aniran a càrrec seu les despeses derivades de l’atorgament.


TÍTOL III
Finançament de l’acció concertada

Article 19. Mòduls econòmics. Càlcul de l’import de l’anualitat del concert social
El finançament del servei concertat per la Generalitat, a què es refereix aquesta convocatòria, s’efectuarà d’acord amb els mòduls econòmics fixats en l’annex II.
Els mòduls econòmics suposen la retribució màxima que ha d’abonar l’Administració per la gestió del servei que ofereix l’entitat concertant, i no constituiran la retribució definitiva si les despeses finançables i imputades al programa per aquesta gestió són inferiors. En aquest últim supòsit l’entitat tindrà l’obligació de reembossar la compensació excessiva rebuda. La periodicitat en la qual l’entitat haurà d’acreditar la no existència de beneficis és la següent:
– Entre l’inici del concert i el 31 de desembre de 2022.
– Entre l’1 de gener de 2023 i el 31 de desembre de 2023.
– Entre l’1 de gener de 2024 i el 31 de desembre de 2024.
– Entre l’1 de gener de 2025 i la finalització del concert.

Article 20. Prohibició de cobrament a persones usuàries
El servei concertat no podrà cobrar a les persones usuàries cap quantitat suplementària per qualsevol prestació que haja de ser atesa en virtut del concert, la qual cosa serà motiu o causa de resolució del concert.

Article 21. Justificació de la prestació del servei
Les entitats signants dels concerts estaran obligades a justificar la prestació del servei i el compliment de les obligacions derivades del concert per al seu abonament.
A aquest efecte, hauran de presentar en la direcció general amb competències en matèria d’igualtat en la diversitat, amb caràcter mensual, en els cinc primers dies hàbils del mes següent, per via telemàtica o mitjans electrònics, la documentació que per a això s’indica en l’annex corresponent.

Article 22. Pagament del cost del concert social
1. La conselleria competent en matèria de serveis socials tramitarà mensualment l’ordre de pagament del cost del concert social per servei concertat, d’acord amb els mòduls econòmics fixats en l’annex II de la convocatòria, i el document de formalització del concert.

2. L’abonament del cost del concert s’efectuarà, mitjançant transferència bancària, al compte específic per al concert social designada per l’entitat.
3. Quan així es preveja en la llei de pressupostos de la Generalitat de l’exercici al qual corresponga la despesa i en el document de formalització del concert, el pagament corresponent a la mensualitat de desembre es lliurarà de forma anticipada segons l’import corresponent, sense perjudici de la regularització corresponent, que s’efectuarà en tot cas abans del 31 de gener de l’exercici següent, que implicarà l’exigència, en el seu cas, de reintegrament de l’import indegudament percebut.


Article 23. Comprovació i control de la despesa
1. La direcció general amb competències en igualtat en la diversitat comprovarà la veracitat de les dades aportades i si existeix alguna incidència o reclamació relativa a l’atenció a les persones usuàries.
2. L’entitat haurà de remetre per via telemàtica, abans del 31 de gener de l’exercici següent, a la direcció general competent en matèria d’igualtat en la diversitat, una memòria de les actuacions realitzades i del compliment de les condicions que es fixen en els corresponents annexos.
Després de la comprovació del contingut de la memòria econòmica, de conformitat amb el que s’estableix en l’article 87.2.g de la Llei 3/2020, de 30 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat 2021, en relació amb l’article 22 del Decret 181/2017, en el seu cas, i amb la periodicitat ja indicada, la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat requerirà el reembossament de qualsevol compensació excessiva rebuda.
3. Es consideren, essencialment, despeses atribuïbles a les quanties pagades pel concert social els següents:
– Retribucions i despeses de personal del servei: salaris bruts, quotes de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa i altres costos salarials com a pagues extraordinàries, etc., reportats durant el període del concert.
– Arrendament de locals en els quals es desenvolupe el servei.
– Subministraments dels locals: aigua, electricitat, gas, telefonia, etc.
– Despeses d’equipament i mobiliari necessaris per al desenvolupament del servei, tant de despatx com per a l’activitat grupal. En aquest cas, cada equipament o mobiliari haurà d’estar associat a una persona professional, a una persona usuària o ser necessari per a una acció permanent del servei. Tot l’equipament i mobiliari comprat haurà d’utilitzar-se exclusivament per al funcionament del servei.
– Despeses de reparació, obres menors d’adequació d’espais, manteniment i conservació de béns necessaris per al desenvolupament del servei.
– Despeses de locomoció i dietes, tant del personal professional com de les persones usuàries del servei, quan siga necessari. Les quanties dels mateixos s’ajustaran, per analogia, al que s’estableix en el Decret 24/1997, d’11 de febrer, del Consell.
– Despeses de subministraments a través de rènting: informàtica, impressió, etc.
– Despeses de material d’oficina.
– Despeses de material específic per al desenvolupament del servei.
– Despeses necessàries per a la difusió i publicitat del servei.
– Despeses vinculades a activitats organitzades dins de la programació del servei.
– Despeses d’assessoria fiscal, laboral o comptable.
– Despeses derivades de la petició de préstecs o pòlisses de crèdit necessàries per a disposar de suficient liquiditat per al compliment dels pagaments corresponents a la prestació del servei: cost d’avals i interessos bancaris.
– Assegurances dels espais i activitats vinculades al servei.
– Despeses de gestió administrativa realitzada per l’entitat, fins a un màxim del 5 % del total.
4. L’entitat titular del servei estarà obligada a conservar les factures i els documents justificants de despeses per un període de quatre anys, per al seu control econòmic i financer.


TÍTOL IV
Execució dels concerts

Article 24. Obligacions de l’administració concertant
Constitueixen obligacions de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, com a administració concertant, les següents:
a) Abonar a l’entitat titular del servei concertat, mensualment, l’import del concert conforme al mòdul econòmic fixat en el corresponent annex i en el document de formalització del concert social.

b) Comunicar a l’entitat concertada, amb la suficient antelació, qualsevol circumstància que afecte les condicions del concert subscrit.

c) Dictar les directrius tècniques i instruccions precises per al desenvolupament de l’activitat i assegurar la qualitat del servei.

Article 25. Obligacions de l’entitat titular dels serveis concertats

Sense perjudici de les obligacions establides en les normes d’aplicació, són obligacions de l’entitat titular dels serveis concertats, les següents obligacions específiques a conseqüència de l’acord d’acció concertada i formalització del concert:
a) Admetre o atendre en el servei a les persones usuàries segons indica l’annex corresponent.
b) Mantindre els requisits i ràtios de personal en relació amb les prestacions i nombre de persones ateses, segons es determina en la tipologia de cada recurs i en els corresponents annexos, durant el període de vigència del concert.
c) Prestar el servei gratuïtament a les persones usuàries, de manera que no pot ser percebuda quantitat cap que, directament o indirectament, supose una contrapartida econòmica pels serveis objecte del concert, excepte, en el seu cas, per serveis complementaris, sempre que estiguen autoritzats.
d) Fer constar en la seua documentació i en la seua publicitat, al costat de la denominació de l’entitat, la condició de servei concertat, integrat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.
A aquest efecte, d’acord amb la disposició addicional novena del Decret 181/2017, hauran de fer constar en la seua documentació i en la seua publicitat la condició de servei concertat en el termini màxim de quinze dies des de la formalització del concert social.
e) Complir, en tot moment, les condicions tècniques a les quals se subjecta el concert i mantindre els nivells de qualitat en la prestació assistencial.
f) Adoptar les mesures adequades per a establir un sistema intern àgil de recepció, seguiment i resolució de les queixes i reclamacions que pogueren presentar-se per les persones usuàries.
g) Complir i seguir les instruccions i directrius tècniques que formulen els òrgans competents de la conselleria per al desenvolupament de l’activitat i garantir l’adequada prestació del servei.

2. Com a condicions tècniques obligatòries, l’entitat concertant deurà:
a) Subscriure una pòlissa d’assegurances que cobrisca la responsabilitat civil resultant de les accions del seu personal i de les persones usuàries del servei, així com les contingències derivades de lesió o defunció d’aquest personal i persones usuàries en cas d’accident o a conseqüència de la prestació del servei, amb un mínim de 30.000 euros per defunció i de 60.000 euros per a invalidesa per sinistre, sempre que no es contradiga el que es disposa en la normativa que regula el contracte d’assegurança i sense que existisca limitació per anualitat d’assegurança.
b) Desenvolupar les actuacions de control i seguiment de les actuacions concertades amb la finalitat de garantir en tot moment la qualitat del servei.
c) Complir amb el deure de confidencialitat respecte a les característiques i identitat de les persones usuàries, enfront de tercers, conforme estableix la normativa vigent de protecció de dades de caràcter personal.

d) Comunicar immediatament, en el termini màxim de 24 hores, per qualsevol mitjà escrit o telemàtic, qualsevol incidència greu esdevinguda en el servei.
A aquest efecte la unitat administrativa competent de l’administració concertant és el servei corresponent de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat.
e) Tindre, a l’inici del servei, la titularitat de l’espai físic en el qual es presta el servei o la disponibilitat per qualsevol títol jurídic vàlid, així com de l’autorització de l’entitat persona titular del local per a la prestació del servei.
f) Acreditar l’autorització municipal per al desenvolupament de l’activitat en l’espai físic concret, quan no es tracte de la cessió d’ús d’un immoble de titularitat pública. En aquest últim cas, certificació de l’autorització o cessió d’ús, expedida per la titularitat de l’immoble.

3. Igualment l’entitat està obligada a complir amb la legislació laboral vigent i les obligacions que comporta el conveni col·lectiu determinat en el corresponent annex.
4. Així mateix, està obligada a facilitar la funció inspectora per part dels Serveis d’Inspecció de Serveis Socials i assumir les actuacions de control financer que corresponga a la Intervenció General de la Generalitat.

Article 26. Qualitat dels serveis: actuacions de control i seguiment

1. En virtut de l’acord d’acció concertada, amb la finalitat de garantir en tot moment l’atenció i la qualitat del servei durant el període d’execució del concert, caldrà:
a) Elaborar un programa individualitzat d’atenció a cada persona usuària, amb la seua valoració i seguiment per l’equip professional del servei, quan siga procedent.
b) Disposar, per part dels serveis, de sistema d’obtenció periòdica de la satisfacció de les persones usuàries respecte de l’atenció rebuda.

c) Disposar d’una avaluació dels resultats i serveis prestats.

2. Per a això, s’estableixen, com a obligacions i exigències a l’entitat titular dels serveis concertats, les següents actuacions:
a) Elaborar, en el termini d’un mes des de l’accés al servei, un programa individualitzat d’atenció i seguiment de les persones usuàries, quan siga procedent.
Aquest programa s’haurà de comunicar a la persona usuària o el seu representant legal.
b) Sotmetre anualment el servei a la valoració de les persones usuàries.
c) Al final de l’exercici, l’entitat haurà d’emplenar la memòria justificativa de l’actuació amb el resum de les persones ateses, programes i activitats desenvolupades, segons el que s’estableix en el corresponent annex.

Article 27. Contractació d’activitats accessòries amb tercers
1. S’estableix com a activitats que, pel seu caràcter accessori, pot contractar-se amb tercers:
a) Servei de transport, neteja o anàloga consideració.
b) Aquelles activitats que corresponguen a prestació de serveis professionals, que no requerisquen exclusivitat o que tinguen naturalesa de serveis generals, que siguen necessaris per a cobrir les necessitats d’atenció integral o execució del servei.
2. L’entitat podrà contractar amb tercers un percentatge màxim del 40 % de l’import total del cost de concert. En aquest percentatge, sempre quedaran exclosos les despeses necessàries en matèria de subministraments, cost de serveis d’aigua, telèfon, calefacció i altres consumibles.
3. Els contractistes quedaran obligats només davant l’entitat titular del servei concertat, que assumirà la total responsabilitat de l’execució i de la prestació del servei enfront de l’administració.
4. A l’efecte del que es preveu en l’apartat anterior, l’entitat titular del servei concertat serà responsable que en l’execució de l’activitat accessòria contractada amb tercers es respecten els límits que s’establisquen en la normativa de concerts socials quant a la naturalesa i quantia màxima, i els contractistes estaran subjectes igualment al deure de col·laboració previst en l’apartat següent.
5. En tot moment, durant el període de vigència del concert, l’administració podrà requerir la informació econòmica, financera, laboral o de qualsevol tipus, justificativa d’aquestes contractacions d’activitats accessòries, amb la finalitat de garantir que no es depassa aquest percentatge.

Article 28. Resolució de conflictes
1. Les qüestions litigioses derivades de l’aplicació del règim d’acció concertada i, en concret, de les obligacions assenyalades a l’entitat titular dels serveis concertats, seran resoltes per l’administració competent sense perjudici que, una vegada esgotada la via administrativa, puguen sotmetre’s a la jurisdicció contenciosa administrativa.

2. A l’efecte del que es disposa en l’apartat anterior, la persona titular de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat és l’òrgan competent per a interpretar els concerts socials, resoldre els dubtes que oferisca el seu compliment, així com acordar la seua resolució i determinar els efectes d’aquesta.
3. Contra els actes que es dicten per aquest òrgan durant l’execució del concert, que no posen fi a la via administrativa, podrà interposar-se el recurs d’alçada davant l’òrgan superior jeràrquic del qual els va dictar, conforme al que es disposa en els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Article 29. Inspecció i control ordinari
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives podrà inspeccionar els serveis concertats quan ho estime convenient, per a comprovar el seu bon funcionament.


TÍTOL V
Concertació de serveis addicionals i modificació i revisió dels concerts

Article 30. Concertació de serveis addicionals
1. Les entitats d’iniciativa social que es troben en alguna de les situacions descrites en l’article 37 del Decret 181/2017, podran sol·licitar, durant el primer semestre de l’any, la concertació de serveis compresos en l’objecte de la present convocatòria. Els terminis, procediments i condicions per a formular i resoldre aquestes sol·licituds seran els establits en el títol VIII del Decret 181/2017, i subsidiàriament, els que es recullen en aquesta convocatòria.
2. Durant el termini de vigència de la present convocatòria, l’òrgan facultat per a resoldre el procediment de concertació podrà, així mateix, si existeix crèdit adequat i suficient per a això i les necessitats del servei el justifiquen:
a) Concertar, sense necessitat de nova sol·licitud, els serveis que, malgrat haver aconseguit la puntuació mínima en el procediment de valoració dels expedients, hagueren quedat exclosos per falta de crèdit pressupostari, seguint l’ordre de prelació resultant del procediment de selecció, prèvia comprovació que l’entitat continua reunint els requisits preceptius.
b) Obrir nou termini de presentació de sol·licituds a l’empara de la present convocatòria per a concertar, tant els serveis que hagueren quedat deserts per falta de sol·licituds adequades o per extinció, com aquells altres compresos en l’objecte de la convocatòria que precise per a atendre necessitats sobrevingudes.
3. Els acords d’acció concertada, en els supòsits recollits en els dos apartats anteriors, se sotmetran a les restants disposicions d’aquesta convocatòria. La seua duració no podrà prolongar-se més enllà del terme fixat per a tots els concerts subscrits a l’empara de la present convocatòria, però seran prorrogables pel mateix temps i en les mateixes condicions que aquests concerts.

Article 31. Modificació dels concerts
Els concerts acordats a l’empara de la present convocatòria seran modificables conforme al que es disposa en els articles 31 i 32 del Decret 181/2017. A més, de manera específica, la direcció general competent en igualtat en la diversitat determinarà si la demanda social justifica l’increment o la reducció del nombre de prestacions, atenent, entre altres paràmetres, a l’existència de llista d’espera o a la discrepància entre les prestacions previstes i les efectivament requerides, a la vista de la documentació justificativa.

Article 32. Revisió i modificació de les condicions tècniques i econòmiques
La revisió i modificació de les condicions tècniques i econòmiques dels concerts se subjectarà al que es disposa en l’article 33 del Decret 181/2017, amb les següents especificacions: la revisió dels mòduls econòmics requerirà d’un estudi previ de la direcció general competent en matèria d’igualtat en la diversitat que determine que els costos variables, fixos i permanents de prestació del servei són inferiors o superiors a les contraprestacions econòmiques rebudes. Els mòduls es fixaran en una quantia que, dins de les disponibilitats pressupostàries, permeta restablir l’equilibri entre costos i contraprestacions.



ANNEX II
Servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta

1. Definició i objecte.
1. Constitueix l’objecte del concert la prestació de servei Orienta, oficina integral d’assessorament i suport a lesbianes, gais, persones trans, bisexuals i intersexuals (LGTBI), els seus familiars i persones properes, així com a professionals de diferents sectors que necessiten d’orientació especialitzada en l’àmbit del col·lectiu LGTBI, en la província d’Alacant.
2. L’atenció s’adaptarà a les necessitats, que podran ser merament informatives o podran arribar a la necessitat d’una intervenció directa, segons les prestacions que s’indiquen en l’apartat número 2.
3. Per a donar la millor resposta a les necessitats de les persones usuàries, quan siga procedent, el servei haurà de coordinar-se en la seua actuació amb els serveis similars d’altres institucions i administracions públiques, així com d’entitats del tercer sector.

2. Prestacions.
1. El servei consistirà en una intervenció integral a través d’un itinerari individualitzat que proporcionarà informació, orientació, atenció i acompanyament, adaptat segons la consulta realitzada per la persona usuària.
2. Les atencions podran realitzar-se de forma personalitzada en seu de les oficines, telefònica, correu electrònic, xarxes socials o qualsevol altre mitjà telemàtic o tecnològic que s’adeqüe a les circumstàncies personals de la persona usuària.
3. El servei oferirà les següents prestacions:
a) Informació i/o acolliment. Es configura com la porta d’entrada al servei de persones usuàries i professionals, informant sobre les diferents prestacions d’Orienta i fixant les consegüents cites d’atenció amb l’equip professional. Aquest servei oferirà de la mateixa manera informació bàsica sobre aspectes LGTBI que no requerisquen actuació per part de l’equip d’intervenció directa.
b) Atenció social. Es constitueix com a prestació bàsica d’entrada per a l’inici de l’itinerari d’intervenció de persones LGTBI, els seus familiars i persones properes. Aquesta prestació, utilitzant la metodologia del Treball Social, elaborarà un diagnòstic bàsic per a l’atenció de necessitats i problemàtiques socioassistencials, així com la derivació a altres prestacions internes d’ Orienta o externes al servei. Es pararà atenció especial als casos de persones usuàries en situació de vulnerabilitat i exclusió social en contacte amb els serveis socials de les entitats locals i la direcció general amb competències en matèria LGTBI.

c) Assessorament psicològic. Aquesta prestació, atesa per professionals de la Psicologia, s’oferirà a persones LGTBI, els seus familiars i persones properes en aquells aspectes psicològics i/o emocionals que dificulten el seu desenvolupament personal i vital, relacionat amb la realitat LGTBI. Aquesta prestació tindrà un límit de fins a sis intervencions, podent incrementar-se si l’equip d’intervenció directa així ho considera necessari.
d) Assessorament legal i jurídic. Aquesta prestació, atesa per professionals de l’àmbit del Dret, oferirà informació i orientació a persones LGTBI, els seus familiars i persones properes en aquells aspectes legals i jurídics que contribuïsquen a la resolució de necessitats i problemàtiques relacionades amb el seu desenvolupament personal i vital. Aquesta prestació oferirà també acompanyament amb desplaçament a lloc diferent de la seu d’Orienta quan es considere necessari, sempre que no signifique una intervenció en els processos legals o jurídics en els quals s’assessore.
e) Atenció a la infància i adolescència LGTBI, així com a les seues famílies. Aquesta prestació, atesa per l’equip professional d’Orienta, oferirà informació i orientació a aquest col·lectiu en aspectes de desenvolupament social, personal, vital, psicològic, emocional i legal que contribuïsquen a la resolució de necessitats i problemàtiques vinculades al seu desenvolupament com a persones LGTBI.
f) Orientació laboral. Aquesta prestació realitzarà atencions d’informació i orientació bàsica a persones usuàries en els següents aspectes: identificació de competències laborals bàsiques; identificació de recursos propis per a la cerca activa d’ocupació, amb especial atenció al currículum laboral i formatiu; identificació i derivació a recursos i serveis públics i privats -especialment en línia per a la formació i cerca d’ocupació; i identificació de factors d’autodefensa davant situacions de LGTBIfòbia i plumafòbia, especialment atenció a la transfòbia, als quals les persones LGTBI s’enfronten en el món laboral.

g) Orientació educativa. Aquesta prestació, atesa per l’equip professional d’Orienta, realitzarà atencions d’informació, assessorament i orientació a menors d’edat LGTBI i les seues famílies, centres educatius, entitats de l’àmbit educatiu i professionals de l’educació. L’atenció per a la resolució de necessitats i problemàtiques vinculades en aquest àmbit contribuiran al desenvolupament educatiu, social, personal, vital, psicològic, emocional i legal de les persones usuàries. Es mantindrà de la mateixa manera col·laboració estreta amb professionals d’entitats LGTBI que duguen a terme programes en l’àmbit educatiu.
h) Assessorament a persones LGTBI migrants i persones beneficiàries o sol·licitants de protecció internacional. Aquesta prestació realitzarà atencions d’informació i orientació a aquest col·lectiu en dues àrees, l’àrea d’intervenció per a la inclusió i el benestar social, així com en l’àrea d’intervenció legal i jurídica, en el referit a les possibilitats de regularització administrativa de la seua situació i de sol·licitud d’asil per orientació sexual i/o identitat de gènere.
i) Atenció i ajuda a persones víctimes de violència intragènere. Aquesta prestació, atesa per l’equip interdisciplinari d’Orienta, oferirà informació i orientació a persones víctimes de violència en el si de parelles formades per persones del mateix gènere, sobretot quant a assessorament jurídic i legal, així com en assessorament psicològic i emocional que contribuïsquen a la resolució del conflicte i la protecció de la víctima.
j) Atenció i ajuda a víctimes de discriminació i delictes d’odi per LGTBIfòbia. Aquesta prestació, atesa per l’equip interdisciplinari d’Orienta, oferirà informació i orientació a persones víctimes de LGTBIfòbia, sobretot quant a assessorament jurídic i legal acompanyant en el procés de la denúncia si fora necessari; assessorament des de l’àrea d’intervenció per al benestar social; així com la intervenció des de l’àrea d’assessorament psicològic i emocional que contribuïsquen a la protecció de la víctima.
k) Grups d’Ajuda Mútua (GAM). Aquesta prestació serà gestionada i supervisada per l’equip de professionals de la Psicologia. Sobre la base de la necessitat detectada pels equips professionals de cada oficina es proposarà la posada en marxa de nous grups. Els GAM bàsics que es constituiran són: persones LGTBI, persones trans, familiars de persones LGTBI i adolescents LGTBI.
4. Amb l’objectiu de donar una atenció completa adequada a les persones LGTBI, el servei contactarà amb aquells recursos socioassistencials, legals i/o psicològics públics i privats als quals puguen ser derivades les persones usuàries, segons les seues necessitats, i requerirà que cadascun d’ells designe una persona de referència. Des del servei no es duran a terme derivacions a professionals o empreses particulars.

5. El servei podrà realitzar propostes en referència als protocols de coordinació i derivació amb les entitats locals que reben finançament per a programes LGTBI a través dels contractes-programa que s’establisquen entre aquestes i la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Almenys en aquelles que tinguen una població major de 50.000 habitants, s’inclourà la possibilitat de realitzar atencions presencials o per mitjans telemàtics i electrònics en espais segurs que l’entitat local facilitarà al servei.
6. El servei proposarà a la direcció general amb competències en matèria LGTBI la derivació, en el seu cas, a habitatges per a acolliment temporal de persones LGTBI en situació d’especial vulnerabilitat o d’exclusió a causa de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.
7. L’horari d’atenció general en les oficines del servei i via telefònica serà de dilluns a divendres de 10h a 14h i de dimarts a dijous de 16h a 19h. Aquest horari es podrà modificar segons les necessitats i adaptar-se en els períodes vacacionals.
En el cas dels grups d’ajuda mútua s’establirà l’horari adequat perquè les persones usuàries puguen acudir.
8. Cada oficina haurà de guardar registre de les persones usuàries demandants del servei, conforme a la legislació vigent en matèria de protecció de dades.
9. L’oficina Orienta de València, serà la responsable de la coordinació del servei. Aquesta coordinació se circumscriurà a:
– Consensuar criteris comuns quant a les prestacions del servei i la recollida de dades.
– Unificar els informes mensuals, trimestrals, així com l’anual per a la seua presentació.
– Coordinar les actuacions que requerisquen d’una intervenció més especialitzada o d’àmbit autonòmic.
10. Aquelles qüestions relatives al funcionament del servei i que requerisquen d’un acord, s’establiran en les reunions de coordinació que convocarà a aqueixos efectes la direcció general competent en matèria LGTBI.
11. El servei haurà de disposar d’un espai de participació en el qual siguen presents l’entitat, les persones professionals que presten els seus serveis en la mateixa i les persones usuàries.

3. Personal
1. L’equip professional que preste el servei haurà d’estar degudament qualificat.
2. Per a prestar el servei, l’entitat adjudicatària de la província d’Alacant haurà de disposar, com a mínim, del següent equip professional:
– Una persona professional amb titulació mínima de Grau o Llicenciatura, a jornada completa, que exercirà les tasques de coordinació del servei de la província i farà tasques de coordinació amb la resta.
– Tres professionals amb titulació mínima de Grau o Diplomatura en l’àmbit del Treball Social o l’Educació Social, a jornada completa. Es configura com a equip professional de suport a la coordinació del servei.
– Tres professionals amb titulació mínima de Grau en Psicologia, a jornada completa, per a les tasques d’assessorament psicològic individual i els grups d’ajuda mútua. Almenys mitja jornada d’aquestes persones professionals farà les tasques d’assessorament psicològic i els grups d’ajuda mútua amb xiquetes, xiquets i adolescents i les seues famílies. Es podrà contractar a través de la modalitat de prestació de serveis un màxim de l’equivalent a una jornada i mitja.
– Una persona professional amb titulació mínima de Grau o Llicenciatura en l’àmbit del Dret, a jornada completa, per al suport i assessorament legal. Aquesta persona podrà ser contractada a través de la modalitat de prestació de serveis.
– Professionals de suport tècnic que sumen almenys dues jornades de dedicació, amb almenys la titulació d’Educació Secundària Obligatòria, i una jornada d’elles almenys amb titulació de formació professional de Grau Mitjà de les famílies professionals d’administració i gestió o serveis socioculturals a la comunitat.

4. Mòdul econòmic
1. El mòdul econòmic aplicat és el següent:
– 2022 36.575,29 euros mensuals
– 2023 36.941,04 euros mensuals
– 2024 37.310,45 euros mensuals
– 2025 37.683,55 euros mensuals
2. La determinació del mòdul econòmic s’ha realitzat tenint en compte els costos de personal de conformitat amb el Conveni col·lectiu estatal d’acció i intervenció social 2015-2017, així com les despeses corrents (lloguer, subministraments, etc.) per al desenvolupament del servei i despeses generals vinculades a l’activitat (transport, material, etc.).
5. Obligacions específiques
1. Sense perjudici de les obligacions establides en les normes d’aplicació, són obligacions de l’entitat concertada les següents:
a) Atendre les persones usuàries que siguen derivades per les direccions territorials o serveis socials competents per raó del territori.

b) Atendre els requeriments de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i mantindre els nivells de qualitat en la prestació del servei.
c) Complir les ordres, protocols de treball, normes de funcionament, directrius i instruccions que dicten els òrgans de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a garantir l’adequada prestació del servei concertat.
d) Assistir a les reunions de treball que els òrgans de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives consideren necessàries.
e) Col·laborar en les actuacions o programes que en matèria de qualitat assistencial o millores de prestacions es desenvolupen directament per part de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
f) Sotmetre’s a la funció inspectora dels òrgans competents de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
g) Facilitar a la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives tota la informació econòmica, fiscal, laboral, tècnica i de qualsevol altra índole que li siga sol·licitada i que resulte necessària per al correcte desenvolupament del servei concertat.
h) Recaptar i facilitar les dades estadístiques que sol·licite la direcció general competent en matèria LGTBI.
i) Facilitar la inspecció periòdica per part de la direcció general competent en matèria LGTBI amb la finalitat de comprovar la gestió realitzada. L’entitat posarà a la disposició de la direcció general quanta informació i documentació li siga requerida.
j) Identificar la seu del servei concertat en els termes que a cada moment establisca la conselleria competent en matèria de serveis socials, havent de constar expressament que es tracta d’un servei concertat de la Generalitat. D’igual manera, tot el material que s’utilitze per a la prestació del servei haurà de subjectar-se a les indicacions que sobre imatge institucional dispose la conselleria de referència, evitant en tot moment l’equívoc quant al finançament i responsabilitat del recurs. Per tant, i per a la utilització de la imatge institucional, haurà de seguir les instruccions que a aquest efecte es dicten per l’òrgan competent de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

k) Garantir que totes les instruccions, fullets informatius, documentació (especialment normes de funcionament, consentiments, etc.) que s’utilitzen en atenció a la ciutadania han de trobar-se en valencià i castellà.
La difusió, cessió o explotació de dades respecte a l’activitat realitzada serà competència exclusiva de la conselleria de referència. La difusió d’informació per l’entitat adjudicatària a través de qualsevol mitjà de comunicació haurà de comptar amb l’autorització prèvia de l’òrgan directiu competent en matèria LGTBI.
2. Li correspondrà a l’entitat concertada proporcionar els immobles on es prestarà el servei, que haurà de situar-se en la capital de la província del lot concertat.
Els espais hauran de complir amb els requisits imprescindibles de salubritat, ventilació i il·luminació, i hauran de propiciar a les persones usuàries un ambient adequat i còmode, a més de reunir les condicions establides en la normativa d’aplicació.
En el cas de no disposar en el moment de la sol·licitud de la titularitat o disponibilitat de l’espai físic, serà exigible de manera prèvia a l’inici del servei. En el cas que la vigència de la titularitat o disponibilitat de l’espai físic siga inferior a la duració del concert, s’exigirà dos mesos abans a la seua caducitat, la comunicació d’una nova disponibilitat de l’espai físic que complisca les condicions establides.

A més, l’espai haurà de comptar amb autorització d’obertura municipal, o que la mateixa estiga en estat de tramitació, abans de l’inici del servei. Aquest requisit no serà necessari en cas que l’espai estiga cedit per una administració pública.
A més, amb caràcter general, haurà de disposar de:

a) Un sistema de comunicació mitjançant telèfon fix o mòbil, i accés a internet, amb els equips informàtics necessaris per a l’adequada intervenció i màquina multifunció.
b) Un sistema de calefacció que permeta mantindre una temperatura igual o superior als 20 graus centígrads, no s’utilitzaran calefactors per combustió o els susceptibles de provocar flama per contacte directe o proximitat.
c) Farmaciola d’urgències, que haurà d’estar fora de l’abast de les persones usuàries.
Així mateix, haurà de comptar almenys amb les dependències adequades per a les intervencions individuals amb les persones usuàries i les seues famílies, per a les intervencions grupals, així com per al treball de les diferents figures professionals.
3. L’equip professional contractat tindrà, almenys, la dedicació en hores i la remuneració i drets laborals previstos en el Conveni col·lectiu estatal d’acció i intervenció social 2015-2017. En el cas d’acordar-se un conveni per a tot el conjunt de l’acció concertada per la Conselleria amb competències en serveis socials, l’equip professional passarà a comptar amb la remuneració i drets laborals d’aquest.

En cas d’acordar-se únicament les taules salarials, les persones professionals estaran vinculades a l’acord, i la resta de drets laborals seran els previstos en el Conveni col·lectiu estatal d’acció i intervenció social 2015-2017.
L’entitat serà responsable de comprovar que el personal contractat acredite la certificació negativa del Registre Central de Delinqüents Sexuals. En el cas que una persona treballadora de manera sobrevinguda incomplisca el requisit indicat, l’entitat haurà de substituir-la de manera immediata.
Qualsevol variació en la plantilla haurà de ser comunicada i documentada amb la suficient antelació davant la direcció general amb competència en matèria LGTBI.
En el cas que una persona professional contractada cause baixa per incapacitat temporal amb un termini superior a un mes, derivada la mateixa de malaltia comuna, accident no laboral, malaltia professional o accident laboral, maternitat o paternitat, l’entitat tindrà l’obligació de contractar una altra persona professional per a cobrir aqueixa vacant, perquè així, d’aquesta manera, els serveis prestats a les persones usuàries no es vegen minvats.
Les obligacions socials i laborals, així com el règim sancionador, respecte al personal contractat per l’entitat correspondran exclusivament a aquesta, sent la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives del tot aliena a aquestes relacions laborals.

La persona coordinadora assumirà la interlocució amb la direcció general competent en matèria LGTBI amb la finalitat de resoldre qualsevol incidència que es produïsca en el servei.

6. Accés als serveis per les persones usuàries
L’accés als serveis es realitzarà directament davant l’entitat concertada a través dels mitjans establits en l’apartat 2 d’aquest annex.

En el cas d’aquells serveis individualitzats o en grup, l’accés als mateixos estarà determinat pel màxim d’intervencions establides en l’apartat 2 d’aquest annex, o bé per la llista d’espera que s’establisca per part de l’equip professional que presta el servei, tenint en compte les necessitats de cada persona i la urgència de la intervenció.


7. Justificació del servei i memòries
1. L’entitat signant del corresponent concert estarà obligada a justificar, davant la direcció general amb competència en matèria LGTBI, la prestació del servei i el compliment de les obligacions derivades del concert, per al seu abonament.
A aquest efecte hauran de presentar la següent documentació per via telemàtica o mitjans electrònics:
– Certificat mensual, en els cinc primers dies hàbils del mes següent, que s’ha prestat el servei de conformitat amb les obligacions que estableix el concert indicant en el seu cas, si ha existit variació en la plantilla de personal, que serà subscrit per la persona representant legal de l’entitat o persona en qui delegue.
– Informe mensual quantitatiu, en els cinc primers dies hàbils del mes següent, elaborat per l’oficina corresponent, segons model que es facilitarà.
– Informe trimestral qualitatiu, durant el mes següent a la finalització del període, elaborat per l’oficina corresponent, segons model que es facilitarà.
– Informe anual qualitatiu, durant el mes següent a la finalització del període, elaborat per l’oficina corresponent, segons model que es facilitarà.
2. L’entitat titular del servei haurà de presentar, abans del 31 de gener de cada exercici següent en què estiga en vigor el concert, a la direcció general amb competència en matèria LGTBI, una memòria econòmica, segons model que es facilitarà, de les actuacions i el compliment de les condicions que s’estableixen en el concert social.
L’entitat titular del servei estarà obligada a conservar les factures i els documents justificants de despeses, per un període de quatre anys, per al seu control econòmic i financer.



ANNEX III
Document de formalització de concert social en matèria de serveis socials en el sector d’igualtat en la diversitat

A València, a … de … de 202…

REUNIDES
D’una part,…, director/a general amb competències en igualtat en la diversitat de la Vicepresidència Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, nomenat/da per Decret del Consell, actuant en nom i representació de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

D’una altra, …, amb DNI/NIE …, que actua en representació legal de l’entitat … amb domicili en … (localitat), C/Pl. …, núm. …, CP …, i NIF ….

Actuant totes dues parts en la representació en què concorren, i amb la capacitat legal necessària per a la signatura del present concert de serveis socials en l’àmbit de la igualtat en la diversitat.

EXPOSEN
1r. Que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives és el departament al qual correspon exercir les competències referides en polítiques d’igualtat en la diversitat de la Generalitat.
2n. Que la Llei 5/1997, de 25 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula el sistema de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana, estableix en els articles 44 bis, 53, 56.2 i títol VI (articles 62 a 68) la regulació de l’acció concertada en matèria de serveis socials.

3r. Mitjançant Resolució de … de … de 2022, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, s’ha convocat l’acord d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d’igualtat en la diversitat per als anys 2022 a 2025, que té per objecte la gestió del servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta de la província d’Alacant, amb l’objectiu d’oferir orientació en els diferents àmbits, així com una atenció adequada a les seues necessitats. Aquest servei tindrà prestacions especialitzades per a les persones trans.
4t Que havent-se avaluat per la Comissió d’Avaluació totes les sol·licituds presentades per entitats d’iniciativa social, que compleixen els requisits i condicions exigits per a l’acció concertada, per resolució de la direcció general amb competències en igualtat en la diversitat, de data …/…/202… (publicada en DOGV núm … de data …/…/2022) ha resolt concedir el concert del servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, en la província d’Alacant amb l’entitat ….
5é Que havent complit l’entitat les condicions prèvies que exigeixen per a la formalització del concert social, conforme al que es disposa en l’article 17 de l’Annex I de la Resolució de convocatòria, i estant totes dues parts conformes en la realització de l’esmentat concert, ho porten a efecte conforme a les següents,

ESTIPULACIONS

Primera. Objecte.
Constitueix l’objecte del present concert i acord d’acció concertada, la gestió del servei d’assessorament i suport a les persones LGTBI, els seus familiars i persones properes: Orienta, de la província d’Alacant, amb l’objectiu d’oferir orientació en els diferents àmbits, així com una atenció adequada a les seues necessitats. Aquest servei tindrà prestacions especialitzades per a les persones trans.
En virtut del present concert, el servei concertat s’integrarà en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.

Segona. Obligacions de l’administració.
Constitueixen obligacions de la Generalitat (Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives), com a administració concertant, les que estableix la llei, en l’article 27 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, que desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social; així com en l’article 24 de la Resolució de … de … de 202…, de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen els acords d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d’igualtat en la diversitat per als anys 2022-2025.

Tercera. Obligacions de l’entitat en relació amb l’atenció a persones usuàries i la gestió del servei.
Sense perjudici de les obligacions establides en les normes d’aplicació, són obligacions de l’entitat titular del servei concertat, les següents obligacions específiques a conseqüència de l’acord d’acció concertada i formalització del concert:
a) Atendre les persones usuàries que requerisquen del servei, segons la tipologia d’accés i requisits establits en el corresponent annex.

b) Mantindre els requisits i ràtios de personal en relació amb les prestacions i nombre de persones ateses, segons es determina en la tipologia de cada recurs i en els corresponents annexos, durant el període de vigència del concert.
c) Prestar el servei gratuïtament a les persones, de manera que no pot percebre quantitat que, directament o indirectament, supose una contrapartida econòmica pels serveis objecte del concert, excepte, en el seu cas, per serveis complementaris, sempre que estiguen autoritzats.
d) Fer constar en la seua documentació i en la seua publicitat, al costat de la denominació de l’entitat, la condició de servei concertat, integrat en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.
e) A aquest efecte, d’acord amb la disposició addicional novena del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, hauran de fer constar en la seua documentació i en la seua publicitat la condició de servei concertat, en el termini màxim de quinze dies des de la formalització del concert social.
f) Complir, en tot moment, les condicions tècniques a les quals se subjecta el concert i mantindre els nivells de qualitat en la prestació assistencial.
g) Adoptar les mesures adequades per a establir un sistema intern àgil de recepció, seguiment i resolució de les queixes i reclamacions que poguera presentar-se per les persones usuàries.
h) Complir i seguir les instruccions i directrius tècniques que formulen els òrgans competents de la Conselleria per al desenvolupament de l’activitat i garantir l’adequada prestació del servei.
Com a condicions tècniques obligatòries, l’entitat concertant tindrà que:
a) Subscriure una pòlissa d’assegurances tal com estableix la disposició addicional octava del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, modificat pel Decret 188/2021, de 26 de novembre, del Consell (DOGV 9238, 20.12.2021) sempre que no es contradiga el que es disposa en la normativa que regula el contracte d’assegurança.
b) Desenvolupar les actuacions de control i seguiment de les actuacions concertades amb la finalitat de garantir en tot moment la qualitat del servei.
c) Complir amb el deure de confidencialitat respecte a les característiques i identitat de les persones usuàries, enfront de tercers, tal com estableix la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
d) Comunicar immediatament, en el termini màxim de 24 hores, per qualsevol mitjà escrit o telemàtic, qualsevol incidència greu esdevinguda en el servei.
A aquest efecte l’òrgan competent de l’administració concertant és el servei corresponent de la direcció general competent.
Igualment, l’entitat està obligada a complir amb la legislació laboral vigent i les obligacions que comporta el conveni col·lectiu sectorial d’aplicació.
Així mateix, està obligada a facilitar la funció inspectora per part dels Serveis d’Inspecció de Serveis Socials i assumir les actuacions de control financer que corresponga a la Intervenció General de la Generalitat.
Així mateix, serà obligació de l’entitat acreditar o estar en condicions de disposar d’un certificat de qualitat del servei, abans de la data de finalització del concert social. Les entitats que no puguen acreditar aquest requisit hauran de complir el que s’estableix en la disposició transitòria cinquena del Decret 181/2017.

Quarta. Finançament. Import unitari del servei
El mòdul econòmic que s’estableix com a preu per al finançament del present concert social l’establit en l’annex II de la Resolució de convocatòria.
Import mensual 2022: 36.575,29 euros
Import mensual 2023: 36.941,04 euros
Import mensual 2024: 37.310,45 euros
Import mensual 2025: 37.683,55 euros

Cinquena. Import màxim del concert.
L’import màxim del concert social corresponent als serveis concertats amb l’entitat es fixa, d’acord amb els mòduls econòmics establits i el que es disposa en la resolució de concessió, en la següent quantitat:

Importe anualitat 2022: 329.177,61 €
Import anualitat 2023: 443.292,48 €
Import anualitat 2024: 447.725,40 €
Import anualitat 2025: 414.519,05 €
El seu finançament s’efectua per als exercicis 2021-2025 amb càrrec en el programa pressupostari 313.80 Igualtat en la Diversitat, capítol IV, de la Secció 16 del Pressupost de Despeses de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, o el seu equivalent per als exercicis següents, si es produïra la pròrroga del concert.

Sisena. Forma de pagament.
La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives tramitarà mensualment l’ordre de pagament del cost del concert social per serveis concertats, d’acord amb l’establit reglamentàriament i en la Llei de pressupostos de la Generalitat per als exercicis 2022-2025.

El pagament del cost dels serveis concertats es realitzarà mensualment, conforme als mòduls econòmics fixats en la convocatòria, i que consten en el present document de formalització del concert social.

El pagament de les mensualitats es realitzarà a mes vençut amb la presentació per l’entitat de la justificació de la prestació del servei, conforme al que s’estableix en el corresponent annex I de la Resolució de convocatòria.
L’abonament del cost del concert s’efectuarà, mitjançant transferència bancària, al compte designat per al servei per l’entitat titular d’aquest.
Quan així es preveja en la llei de pressupostos de la Generalitat de l’exercici al qual corresponga la despesa, el pagament corresponent a la mensualitat de desembre es lliurarà de forma anticipada segons l’import corresponent, sense perjudici, en el seu cas, de la regularització corresponent, que s’efectuarà, en tot cas, abans del 31 de gener de l’exercici següent, que implicarà l’exigència, en el seu cas, de reintegrament de l’import indegudament percebut.

Setena. Duració.
El present concert social s’iniciarà des de la data d’efectes fixada en la resolució de concessió, sent …, finalitzant, amb tot cas el 30 de novembre de 2025, sense perjudici de la seua possible pròrroga, conforme al previst en la resolució de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es convoquen els acords d’acció concertada en matèria de serveis socials en el sector d’igualtat en la diversitat per als anys 2022-2025.
Per a la pròrroga del concert s’estarà al disposat en aquesta resolució de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, quedant, en tot cas, supeditada a l’existència de crèdit pressupostari adequat i suficient per al període i exercici de què es tracte.


Huitena. Resolució del concert
Són causes d’extinció dels concerts socials les que estableixen la Llei i l’article 40 del Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, que desenvolupa l’acció concertada per a la prestació de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social.

Extingit el concert, la conselleria amb competències en matèria d’igualtat en la diversitat garantirà la continuïtat de la prestació del servei de què es tracte.

Novena. Règim jurídic aplicable
El concert de serveis té naturalesa administrativa, per a satisfer de manera directa i immediata una finalitat pública, estant subjecta al que es preveu en la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, el Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l’acció concertada per a les prestacions de serveis socials en l’àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d’iniciativa social; Llei de pressupostos de la Generalitat i normes bàsiques de procediment administratiu i de gestió pressupostària.

Dècima. Jurisdicció competent
Les qüestions litigioses derivades de l’aplicació del règim d’acció concertada seran resoltes per l’administració competent sense perjudici que, una vegada esgotada la via administrativa, es puga sotmetre a la jurisdicció contenciosa administrativa.

I així ho acorden, atorguen i en prova de conformitat, ho signen, en triplicat exemplar, en el lloc i data assenyalats en l’encapçalament.


(Signatures de les parts)

linea
Mapa web