Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 15/2016, de 19 de febrer, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana. [2016/1175]

(DOGV núm. 7725 de 22.02.2016) Ref. Base de dades 001337/2016

DECRET 15/2016, de 19 de febrer, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals de la Comunitat Valenciana. [2016/1175]
PREÀMBUL

La figura dels paratges naturals municipals, establida per la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, es va orientar a la creació d’espais naturals protegits d’àmbit municipal, promoguts i gestionats per les mateixes corporacions locals, amb la col·laboració de la conselleria competent en matèria de medi ambient. L’article 9 de l’esmentada Llei 11/1994 fixava la definició d’aquesta figura com «les zones compreses en un o més termes municipals que presenten especials valors naturals d’interés local que requerisquen la seua protecció, conservació i millora i siguen declarades com a tals a instàncies de les entitats locals». Aquest mateix article establia que únicament s’admetran en aquests paratges els usos i les activitats compatibles amb les finalitats que van motivar la seua declaració, excloent-ne de manera expressa la utilització urbanística dels seus terrenys.
Aquesta figura permet, per tant, habilitar mecanismes de protecció, ordenació i gestió per a valors significatius del patrimoni natural dels municipis, a fi de preservar-los per a les generacions futures i de posar-los en valor com a recurs ambiental. En el règim jurídic dels paratges, aquests mecanismes es tradueixen en normes d’ús, en directrius de gestió i en programes d’actuació concrets, dirigits tots ells a la conservació, l’aprofitament sostenible i l’ús públic ordenat d’aquests valors.

El Decret 109/1998, de 29 de juliol, del Consell, pel qual es regulava la declaració dels paratges naturals municipals i les relacions de cooperació entre la Generalitat i els municipis per a la seua gestió, va desplegar inicialment les determinacions de l’esmentada Llei 11/1994 sobre la tramitació i el mecanisme de gestió d’estos espais naturals protegits.

Posteriorment, el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, va desplegar una nova regulació d’aquesta figura a fi de simplificar i facilitar als ajuntaments la declaració i gestió d’aquest tipus d’espais protegits.

La Llei 5/2013, de 23 de desembre, de la Generalitat, de Mesures Fiscals, de Gestió Administrativa i Financera, i d’Organització de la Generalitat, en el capítol XXI, va modificar l’esmentada Llei 11/1994. Pel que fa a la regulació de la figura del paratge natural municipal, resulta aplicable el que disposa l’article 137 d’aquella, que modifica l’article 30 d’aquesta Llei 11/1994, establint que l’ordenació dels espais naturals protegits en l’àmbit de la Comunitat Valenciana es durà a terme per mitjà dels instruments següents:

1. Plans d’ordenació dels recursos naturals.
2. Plans rectors d’ús i gestió.
3. Normes de gestió.
Aquesta disposició comporta, per tant, la supressió dels plans especials com a instrument d’ordenació dels paratges naturals municipals.

D’altra banda, l’article 138 de la referida Llei 5/2013 va modificar l’article 31 de l’esmentada Llei 11/1994, relatiu a l’ordenació dels espais naturals, i en l’epígraf 4, relatiu als paratges naturals municipals, determina que l’ordenació bàsica es contindrà en el decret de creació i la detallada en les ordenances que dicte l’ajuntament corresponent. Es modifica així, substancialment, la regulació existent fins ara, en suprimir l’obligació d’aprovar un pla especial i realitzar-se l’ordenació bàsica d’aquests espais protegits sobre la base de les normes contingudes en el decret de declaració, habilitant els ajuntaments per a aprovar unes ordenances en què es continga la normativa detallada.

Aquesta modificació substancial obliga a revisar la normativa que regeix la tramitació de la declaració dels paratges naturals municipals, continguda en el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell.
Són ja setanta-tres els paratges naturals municipals declarats fins a hui, que protegeixen una extensió pròxima a les 30.000 hectàrees, xifra elevada, encara en creixement, perquè són molts els municipis que han presentat noves propostes per a declarar un paratge en el seu terme. Aquests espais han esdevingut així un element important en l’estructura de la xarxa d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, garantint la protecció d’espais de gran interés i exercint un paper destacat com a elements de connectivitat entre les grans unitats de protecció que integren la pròpia xarxa.
Aquest creixement en el nombre d’espais declarats exigeix, al seu torn, un nou plantejament de les estratègies de coordinació de la gestió entre les distintes administracions que concorren competencialment en aquesta matèria. La particularitat d’aquesta figura de protecció, que assigna la titularitat de la gestió a l’administració local, obliga a coordinar les actuacions entre les distintes administracions a fi d’optimitzar els recursos disponibles i gestionar adequadament aquests espais protegits. D’aquesta manera, es pretén en la nova norma millorar els mecanismes de cooperació entre la conselleria competent en matèria de medi ambient i els ajuntaments i diputacions provincials, durant la tramitació i posterior gestió dels paratges, potenciant els aspectes de suport tècnic mutu i de col·laboració administrativa i gestora entre les distintes institucions.
L’experiència administrativa acumulada porta, al seu torn, a plantejar, en un afany de millora i simplificació dels tràmits, una evolució en la regulació del procediment de declaració d’aquests espais protegits, amb l’objectiu de simplificar-lo en la mesura que siga possible i disminuir així els temps administratius necessaris para l’entrada en vigor del règim de protecció.
L’article 49.1.10 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix la competència exclusiva de la Generalitat sobre espais naturals protegits, entre altres matèries, d’acord amb el que disposa l’article 149.1.23a de la Constitució Espanyola.
Al seu torn, l’article 25.2.b de la Llei 7/1985, de 2 d’abril, Reguladora de les Bases del Règim Local, determina que el municipi exercirà, en tot cas, competències, en els termes de la legislació de l’Estat i de les comunitats autònomes, en matèria de protecció del medi ambient.

En virtut d’això, a proposta de la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 19 de febrer de 2016,


DECRETE

Article 1. Definició
1. De conformitat amb el que estableix l’article 9.1 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, són paratges naturals municipals aquells àmbits territorials, inclosos en un o més termes municipals, que el Consell, per iniciativa de la corporació o corporacions locals afectades territorialment i a proposta de la conselleria competent en matèria de medi ambient, declare com a tals pels seus especials valors, d’entitat i transcendència locals, en els àmbits ecològic, geològic, paisatgístic o cultural, o bé atenent les seues potencialitats per a l’ús públic ordenat del medi.
2. Els paratges naturals municipals compleixen totes o algunes de les funcions següents:
a) Conservació, regeneració i millora dels valors naturals i culturals que han motivat la seua declaració.
b) Posada en valor i ús sostenible dels esmentats valors, contribuint amb això al desenvolupament sostenible del municipi en termes econòmics, socials i culturals.
c) Ús públic de l’entorn, compatible amb els objectius de conservació, en matèria de gaudi ordenat del medi, educació ambiental i estudi dels valors ambientals i culturals.

Article 2. Iniciativa
1. La iniciativa per a la declaració de paratges naturals municipals correspon als ajuntaments interessats en aquesta, atenent l’existència en els seus municipis, a criteri de la corporació local, amb la conformitat de la conselleria competent en matèria de medi ambient, de zones que reunisquen algun dels valors i potencialitats d’ús a què es refereix l’article 1 d’aquest decret.
2. El procediment per a exercir la iniciativa podrà començar d’ofici, o a sol·licitud de persones o entitats interessades, i, en particular, dels veïns i els grups, entitats o associacions que s’ocupen i tinguen com a finalitat primordial la conservació del medi natural.

Article 3. Presentació de la iniciativa
1. Els ajuntaments promotors presentaran a la conselleria competent en matèria de medi ambient un acord plenari amb el contingut següent mínim:
a) Sol·licitud expressa de declaració del paratge natural municipal.
b) Manifestació de la intenció de gestionar l’espai natural protegit d’acord amb el que especifica respecte d’això l’esmentada Llei 11/1994 i el present decret.
c) Denominació de l’espai.
d) Extensió en hectàrees.
e) Pla amb la delimitació proposada per al paratge natural municipal.
f) Exposició dels motius que aconsellen la declaració del paratge natural municipal.
2. L’esmentat acord plenari adjuntarà un document tècnic, denominat «memòria justificativa», per a la declaració del paratge natural municipal.
3. El contingut mínim de l’esmentada memòria serà el següent:
a) Denominació, localització geogràfica, delimitació i pla parcel·lari en què s’especifiquen les parcel·les incloses en l’espai proposat. S’hi inclourà una relació de les parcel·les amb la seua referència cadastral. Aquesta documentació cartogràfica haurà d’aportar-se tant en format paper com en format digital, utilitzant arxius del tipus *.shp amb totes les capes que el componen. El sistema de referència cartogràfica a utilitzar serà UTM FUS 30 ETRS89.
b) Enumeració dels mèrits i potencialitats d’ús que aconsellen la declaració de l’espai protegit.
c) Síntesi succinta de la informació disponible sobre el medi físic, el territori, l’estructura administrativa i l’ambient socioeconòmic de la zona considerada.
d) Identificació dels possibles impactes o factors de risc, actuals o potencials, que puguen actuar sobre els valors ambientals o culturals, cinegètics o piscícoles.
e) Indicació del tractament en el planejament urbanístic municipal dels terrenys afectats. Previsions per a l’adaptació del planejament en cas necessari.
f) Indicació del règim de titularitat dels terrenys.
g) Exposició del mecanisme de gestió del paratge natural municipal.

h) Indicació dels mecanismes de finançament de l’espai, amb mitjans propis de l’ajuntament o en col·laboració amb organismes i entitats.

4. Si l’àmbit territorial del paratge afecta uns quants municipis, es tindrà en compte el següent:
a) Els respectius ajuntaments hauran de presentar, simultàniament, els seus corresponents acords plenaris d’acord amb allò que s’ha especificat en l’apartat 1 d’aquest article.
b) En cada un dels esmentats acords haurà de constar la designació d’una de les corporacions locals com a representant de totes elles per a la tramitació de l’expedient de declaració del paratge, especificant-se, així mateix, el mecanisme de coordinació interadministrativa durant l’esmentada tramitació.
c) Es presentarà una única memòria justificativa dels valors del paratge natural municipal, elaborada conjuntament pels ajuntaments participants.
d) Aquesta memòria justificativa, a més d’allò que s’ha indicat en l’apartat 3 d’aquest article, especificarà els mecanismes de coordinació entre els ajuntaments per a la gestió conjunta de l’espai natural protegit.

5. La conselleria competent en matèria de medi ambient prestarà suport tècnic als ajuntaments per a l’elaboració de la memòria justificativa del paratge natural municipal. En cas necessari, si els ajuntaments no disposen de mitjans materials suficients, l’esmentada conselleria podrà assumir l’elaboració tècnica de l’esmentat document en col·laboració amb aquells.
6. Una vegada completada la documentació indicada en els apartats anteriors d’aquest article, l’ajuntament promotor la remetrà a la conselleria competent en matèria de medi ambient. Aquesta, en rebre-la, verificarà que es troba completa, en cas contrari requerirà l’ajuntament perquè en el termini de 20 dies procedisca a l’esmena de les deficiències trobades.

Article 4. Informe tècnic
En el termini d’un mes comptat des que la proposta de l’ajuntament tinga entrada en la conselleria competent en matèria de medi ambient, aquesta emetrà un informe tècnic respecte a la viabilitat de la proposta de paratge natural municipal formulada per l’ajuntament promotor.


Article 5. Desestimació de la proposta
1. En el cas que l’informe tècnic referit en l’article anterior resulte desfavorable, bé perquè la proposta municipal present deficiències tècniques insalvables, bé perquè les característiques de l’espai no s’ajusten a les especificades en l’article 1 d’aquest decret per a la figura de paratge natural municipal, la conselleria competent en matèria de medi ambient procedirà a desestimar la proposta.
2. La conselleria competent en matèria de medi ambient notificarà a l’ajuntament promotor la desestimació de la proposta en forma raonada.


Article 6. Tramitació del decret de declaració
1. Una vegada concedit el criteri de conformitat favorable, la conselleria competent en matèria de medi ambient iniciarà l’elaboració i tramitació del decret de declaració del paratge natural municipal.
2. La conselleria competent en matèria de medi ambient sotmetrà a informació pública, per un període no inferior a quaranta-cinc dies, el projecte de decret de declaració del paratge natural municipal, per mitjà de la seua inserció en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) i la seua remissió a l’ajuntament o ajuntaments afectats, perquè procedisquen al seu torn a exposar-lo en les seues dependències.

3. Quan hi haja afecció a terrenys privats, l’ajuntament promotor haurà de notificar individualment el tràmit als propietaris de terrenys afectats, i els concedirà un termini de quaranta-cinc dies perquè aporten les seues al·legacions.
4. La conselleria competent en matèria de medi ambient donarà audiència a les entitats i associacions que exercisquen la representació dels interessos afectats per la declaració, i els concedirà, així mateix, un termini de quaranta-cinc dies perquè aporten les seues al·legacions.
5. La conselleria competent en matèria de medi ambient demanarà dels organismes competents aquells informes tècnics sectorials que resulten preceptius, o que s’estimen oportuns per la naturalesa del projecte de decret de declaració. Per a això, concedirà als esmentats organismes un termini de trenta dies hàbils, transcorreguts els quals sense haver rebut l’informe sol·licitat, podrà prosseguir la tramitació del procediment sense més demora.
6. La conselleria competent en matèria de medi ambient, després d’estudiar les al·legacions que es formulen en l’esmentat tràmit, n’emetrà un informe, i mantindrà informats els ajuntaments sol·licitants de l’evolució de la tramitació.
7. La iniciació de l’expedient de declaració determinarà l’aplicació del règim cautelar de protecció establit en l’article 28.1.a de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana.

Article 7. Declaració del paratge natural municipal
1. La conselleria competent en matèria de medi ambient, després de la realització del tràmit d’informació pública i el pronunciament sobre les al·legacions formulades i sobre les eventuals modificacions introduïdes en el projecte com resultat de l’esmentat tràmit, emetrà un informe sobre el procediment de declaració del paratge.
2. L’esmentat informe serà elevat al Consell, junt amb el corresponent projecte de decret de declaració del paratge natural municipal, dins del termini màxim de tres mesos comptats des de la data d’atorgament del criteri de conformitat favorable regulat en l’article 4 d’aquest decret.

3. La declaració del paratge natural municipal s’efectuarà mitjançant un decret del Consell. El decret haurà de contindre, com a mínim, els punts següents:
a) Una exposició de motius.
b) La delimitació textual i gràfica del paratge.
c) L’aprovació de la normativa bàsica de protecció i ordenació d’usos del paratge natural municipal.
d) La composició del Consell de Participació del Paratge Natural Municipal, com a òrgan col·legiat consultiu, col·laborador i assessor en la gestió de l’espai protegit. En l’esmentat òrgan hi haurà representació de la conselleria competent en matèria de medi ambient i de l’ajuntament o ajuntaments promotors.
e) L’habilitació a l’ajuntament per a dictar una ordenança de gestió del paratge natural municipal, en què s’establirà la seua ordenació detallada i el règim de gestió, en el marc de la normativa bàsica de protecció continguda en el decret de declaració.

Article 8. Règim de gestió dels paratges naturals municipals
1. La gestió dels paratges naturals municipals correspon a l’ajuntament promotor. En el cas d’iniciatives promogudes per uns quants ajuntaments, correspon a aquests de comun acord, de conformitat amb el que estableix l’article 3.4.d d’aquest decret, fixar un mecanisme de coordinació per a la gestió conjunta de l’espai protegit.
2. L’ajuntament o ajuntaments promotors podran, si ho consideren convenient, designar una persona encarregada de les funcions de la direcció tècnica i de la coordinació de les activitats de gestió de l’espai protegit, la qual comptarà amb la suficient aptitud i preparació tècnica per a l’esmentada comesa i podrà ser assistida, en cas necessari, per personal davall la seua direcció.
3. El planejament urbanístic dels municipis inclosos en l’àmbit del paratge haurà d’adaptar-se a la normativa bàsica de protecció i ordenació d’usos establida pel corresponent decret de declaració del paratge natural municipal. Mentres no es produïsca aquesta adaptació, en cas de conflicte prevaldran les determinacions establides en l’esmentat decret de declaració.
4. L’ajuntament o ajuntaments promotors aprovaran, en el termini de dos anys comptats des de la data de declaració, una ordenança de gestió del paratge natural municipal. Aquesta ordenança contindrà l’ordenació detallada del paratge natural municipal i haurà d’ajustar-se al que disposa la normativa bàsica de protecció i ordenació continguda en el decret de declaració. L’ordenança de gestió dels paratges naturals municipals tindrà com a continguts mínims els següents:

a) La zonificació de l’espai natural en funció de la tipologia dels hàbitats que el conformen i el seu estat de conservació i els usos existents o previstos en l’espai natural protegit.
b) La previsió d’actuacions de conservació i manteniment dels hàbitats i espècies existents en el paratge natural municipal.
c) Les normes d’ordenació dels usos tradicionals existents en l’espai natural.
d) Les normes d’ordenació de l’ús públic i actuacions a desenvolupar per al correcte exercici d’aquest.
e) La previsió de les necessitats d’infraestructures relacionades amb la gestió del paratge natural.
f) La previsió dels recursos necessaris per al desenvolupament de les tasques de vigilància del paratge natural.
g) El règim de les activitats educatives i científiques a desenvolupar en l’àmbit del paratge natural.
5. Una vegada aprovada pel ple de l’ajuntament o ajuntaments promotors l’ordenança de gestió del paratge natural municipal, es remetrà a la conselleria competent en matèria de medi ambient, la qual verificarà que s’ajusta al que disposa la normativa bàsica de protecció continguda en el decret de declaració. En cas contrari, cursarà l’oportú requeriment a l’ajuntament o ajuntaments promotors, i s’iniciarà el procediment de control d’actes i acords previst en la legislació reguladora del règim local.
6. En el cas que el paratge natural municipal albergue sòls forestals en el seu àmbit, la gestió forestal d’aquests s’haurà d’ajustar al que disposa l’article 23 de la Llei 43/2003, de 21 de novembre, de Forests. Així mateix, i en consonància amb el que estableix la referida Llei 43/2003 i el Decret 58/2013, de 3 de maig, del Consell, pel qual es va aprovar el Pla d’Acció Territorial Forestal de la Comunitat Valenciana, s’haurà de comptar amb un instrument tècnic forestal aprovat, i l’aplicació de l’esmentat instrument serà supervisada per la conselleria competent en matèria forestal. En el cas que l’entitat municipal, promotora del paratge natural municipal pretenga dur a terme la gestió forestal dels terrenys de forma conjunta amb els propietaris, haurà de comptar amb la conformitat expressa d’aquests. En el cas que el paratge natural afecte part o la totalitat de forests catalogades, si aquestes són de propietat municipal, la gestió forestal haurà de ser conforme a l’instrument tècnic de gestió forestal aprovat per l’administració competent en la matèria. En el cas de forests consorciades, convingudes o catalogades propietat de la Generalitat, serà la mateixa Generalitat l’encarregada de la gestió forestal d’aquestes, d’acord amb el corresponent instrument tècnic de gestió forestal que s’aprove respecte d’això.


Article 9. Cooperació de la conselleria competent en matèria de medi ambient en la gestió dels paratges naturals municipals
1. La conselleria competent en matèria de medi ambient podrà prestar als ajuntaments promotors l’assistència tècnica necessària per a la gestió dels paratges naturals municipals, incloent-hi la programació i execució de determinades actuacions dotacionals i d’ordenació i gestió. Per a això, podrà cooperar amb els ajuntaments per mitjà dels seus propis mitjans materials i personals o a través de suport econòmic a aquests últims. Quan l’entitat o les característiques de les actuacions així ho aconsellen, procedirà la formalització dels corresponents convenis de col·laboració entre les institucions implicades.

2. Les diputacions provincials podran participar, a sol·licitud del corresponent ajuntament, i en el marc de les seues competències en matèria de medi ambient, per mitjà dels seus recursos propis en la gestió dels paratges naturals municipals, bé per mitjà de l’execució directa d’actuacions o el finançament d’aquestes.
3. Així mateix, la conselleria competent en matèria de medi ambient fomentarà, de comú acord amb els ajuntaments promotors, la participació en la gestió dels paratges naturals municipals de qualsevol altre organisme o entitat, públic o privat, que puga tindre interés en la gestió d’aquells.

Article 10. Finançament
1. El finançament dels paratges naturals municipals serà a compte de l’ajuntament o ajuntaments promotors, sense perjudici de la possible col·laboració econòmica de la Generalitat o d’altres organismes de l’administració local, així com de qualsevol organisme o entitat, públic o privat, que desitge participar en l’esmentat finançament.
2. La participació econòmica de la Generalitat, a través de la conselleria competent en matèria de medi ambient, podrà ser directa, per mitjà d’ajudes econòmiques a determinades actuacions gestores promogudes per l’ajuntament, o bé a través de l’execució d’actuacions o dotacions amb mitjans propis, de conformitat amb el que estableix l’article 9 d’aquest decret.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Despesa
L’aplicació i el desplegament d’aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignada a la conselleria competent en matèria de medi ambient, i, en tot cas, haurà de ser atesa amb els seus mitjans personals i materials.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Règim sobre els procediments iniciats
1. Els procediments de declaració de paratges naturals municipals que en el moment de l’entrada en vigor del present decret es troben iniciats segons el que disposa l’article 3 del Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, es continuaran tramitant segons el que disposa aquest.
2. En el cas d’ajuntaments que han iniciat la preparació de la documentació per a la presentació de la iniciativa segons el que disposa el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals, però no han iniciat el procediment segons el que disposa l’article 3 d’aquest, podran adaptar-se a les disposicions del present decret, utilitzant la documentació tècnica que s’ha elaborat per a la redacció del projecte de pla especial del paratge natural municipal per a la confecció de la memòria justificativa a què fa referència l’article 3.2 del present decret. Aquesta adequació podrà ser realitzada per l’ajuntament o ajuntaments promotors amb la col·laboració de la conselleria competent en matèria de medi ambient.


Segona. Revisió i adaptació a la nova normativa
Els ajuntaments que compten en el seu terme municipal amb paratges naturals municipals ja declarats i que desitgen procedir a la revisió de la seua delimitació a fi d’adaptar-la al nou context normatiu establit en el present decret, pel que fa a la titularitat dels terrenys que és possible incloure en l’àmbit de l’espai protegit o per considerar, per l’experiència adquirida per la gestió, que una nova delimitació proporcionaria una millor protecció de l’espai natural, podran fer-ho seguint la mateixa tramitació establida en aquest decret per als procediments de nova declaració, excepte l’elaboració de la memòria justificativa completa, que serà substituïda per una breu memòria en què es justifique la necessitat de la revisió.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació
1. Queda derogat el Decret 161/2004, de 3 de setembre, del Consell, de regulació dels paratges naturals municipals.
2. Així mateix, queden derogades totes aquelles disposicions, del mateix rang o d’un rang inferior, que contravinguen o resulten incompatibles amb aquest decret.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 19 de febrer de 2016

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient,
Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,
ELENA CEBRIÁN CALVO

linea
Mapa web