Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 19/2015, de 13 de febrer, del Consell, pel qual es regula la Reserva Marina d'Interés Pesquer del Cap de Sant Antoni. [2015/1309]

(DOGV núm. 7466 de 16.02.2015) Ref. Base de dades 001343/2015

DECRET 19/2015, de 13 de febrer, del Consell, pel qual es regula la Reserva Marina d'Interés Pesquer del Cap de Sant Antoni. [2015/1309]
Per mitjà d’este decret s’aproven les normes reglamentàries per les quals es regix la Reserva Marina d’Interés Pesquer del Cap de Sant Antoni, vistos els informes previs i consultat el sector, tot això d’acord amb el que establix la Llei 9/1998, de 15 de desembre, de la Generalitat, de Pesca Marítima de la Comunitat Valenciana, a fi de contribuir al compliment dels objectius previstos en les lleis de conservació dels espais naturals, i la funció social, com una de les principals que ha de complir un espai natural protegit des del punt de vista de la investigació, estudi, ensenyança i, en especial, el gaudi ordenat de la naturalesa. Sense oblidar que l’establiment de les reserves marines s’ha de realitzar de forma compatible amb el manteniment i l’exercici de l’activitat socioeconòmica, amb criteris d’ús sostenible dels recursos naturals, i la busca de models innovadors d’ecodesenrotllament.

En este decret es deroga el Decret 212/1993, de 9 de novembre, del Consell, pel qual es va establir una zona de reserva marina en l’entorn del Cap de Sant Antoni, i la normativa aprovada en la modificació del decret mencionat. El marc normatiu autonòmic queda constituït per este decret, la Llei 9/1998, de 15 de desembre, abans mencionada, la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’Espais Naturals Protegits de la Comunitat Valenciana, i el Decret 180/2002, de 5 de novembre, del Consell, pel qual es va aprovar el Pla d’ordenació dels recursos naturals del Montgó.
En l’actualitat, considerant que s’ha aconseguit un alt grau de protecció ambiental en la zona, es proposa una nova modificació de la regulació de la reserva marina en relació amb les activitats extractives susceptibles de ser desenrotllades en la zona, que concrete el seu desenrotllament i garantisca plenament el nivell de protecció aconseguit fins a la data. En este decret s’integra el contingut normatiu de l’anterior Decret 212/1993, de 9 de novembre, del Consell, i s’introduïxen determinades novetats en relació amb: la Comissió de Seguiment de la Reserva actualitza les referències als seus membres amb menció expressa als representants de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors d’Alacant i a les Confraries de Pescadors de Dénia i Xàbia i, a més, es preveu la seua competència per a constituir la comissió tècnica per a establir el Pla d’accessos de barcos d’arts menors autoritzats i l’aprovació d’este; respecte a les activitats prohibides, se substituïx el terme busseig esportiu per busseig recreatiu, i es delimita la subzona on realitzar pesca d’arts menors en les modalitats d’emmallament i ham; les activitats subaquàtiques són objecte de regulació en un article exclusiu, en el qual s’establix el procediment d’autorització, els requisits i les obligacions per a bussejadors i patrons d’embarcacions; s’establix el Cens d’Embarcacions Autoritzades per a pesca en la subzona vedada; també en relació amb esta subzona, la tramitació d’autoritzacions queda redactada amb més detall, s’enumeren determinats requisits i es menciona el període d’autoritzacions. Finalment, en una disposició addicional es fa referència expressa al règim sancionador aplicable.


En la tramitació d’este decret s’han emés els informes corresponents i es preveuen en este decret les observacions formulades en els informes esmentats i en les al·legacions formulades en el tràmit d’audiència.

Per això, en virtut dels articles 18.f i 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 13 de febrer de 2015,



DECRETE

Article 1. Àrea de la Reserva Marina d’Interés Pesquer del Cap de Sant Antoni
La Reserva Marina d’Interés Pesquer del Cap de Sant Antoni, reconeguda per la Llei 9/1998, de 15 de desembre, de la Generalitat, de Pesca Marítima de la Comunitat Valenciana, comprendrà la zona de les aigües interiors, delimitades d’acord amb la línia de base recta definida pel Reial Decret 2510/1977, de 5 d’agost, d’aigües jurisdiccionals, línies de base rectes per a la seua delimitació, entre la punta més a l’est del Cap de Sant Antoni i el meridià de 00º 08 10 E, que passa per la punta de Sant Nicolau. La delimitació gràfica d’esta zona apareix en l’annex V.

Article 2. Comissió de seguiment de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni
1. Per a coordinar les propostes d’actuació en l’àrea assenyalada i avaluar els resultats de la reserva, es crea una comissió de seguiment, com a òrgan col·legiat consultiu i col·laborador de la conselleria competent en pesca marítima, la qual està adscrita a la direcció general competent en pesca marítima.
2. La comissió de seguiment estarà formada per:
a) Un president: el director general competent en pesca marítima, o la persona en qui delegue.
b) Un director tècnic, que serà el cap de la Secció de Pesca Marítima d’Alacant, que actuarà com a secretari.
c) El cap del servici responsable de la conservació dels recursos pesquers.
d) Un representant de la conselleria competent en medi ambient.

e) El president de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors d’Alacant.
f) El patró major de la Confraria de Pescadors de Dénia.
g) El patró major de la Confraria de Pescadors de Xàbia.
3. La comissió podrà requerir l’assessorament d’institucions i associacions relacionades amb la conservació dels recursos marins, així com dels experts i tècnics que considere oportú.
4. La comissió de seguiment es regirà, per al seu funcionament, per les normes pròpies dels òrgans col·legiats contingudes en la Llei 30/1992, de 26 novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
5. Els acords de la comissió adoptaran la forma de propostes d’actuació en la reserva marina, dirigides als òrgans amb competència per a la realització i l’execució de les actuacions esmentades, les quals es duran a terme de conformitat amb la normativa específica en cada cas.

Article 3. Activitats prohibides
1. En l’àrea de la reserva a què es referix l’article 1 està prohibit:

a) Fondejar embarcacions.
b) La pesca marítima de recreació en totes les seues modalitats: des de terra, des d’embarcació i submarina.
c) El busseig recreatiu sense l’autorització corresponent.
d) La recol·lecció d’organismes marins, flora i fauna marina, sense l’autorització corresponent.
e) Els esports nàutics que impliquen l’ús d’embarcacions de motor, motos nàutiques i qualsevol tipus d’artefacte nàutic autopropulsat.

f) Les activitats submarines de recreació que impliquen l’ús de motor sense l’autorització corresponent.
2. Està vedada en la reserva la pesca professional. No obstant això, les embarcacions inscrites en el Cens d’Embarcacions Autoritzades podran exercir la pesca professional d’arts menors en les modalitats d’emmallament i ham, amb l’autorització prèvia de la direcció general competent en pesca marítima, entre el meridià que passa per la punta de Sant Nicolau i el que passa per la Cova de l’Aigua Dolça.

Article 4. Activitats subaquàtiques susceptibles d’autorització
1. En tota la reserva marina podran practicar-se activitats subaquàtiques, en la modalitat de busseig autònom recreatiu, amb l’aprovació prèvia de la sol·licitud d’admissió individual o col·lectiva de busseig en la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni, adjunta com a annexos II i III, pel director territorial d’Alacant de la conselleria competent en pesca marítima que la concedirà per rigorós orde de presentació de sol·licituds i d’acord amb les quotes establides en l’annex I d’este decret.

2. En les sol·licituds d’admissió individual o col·lectiva de busseig en la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni s’haurà d’indicar la documentació acreditativa del compliment dels requisits establits per a la pràctica del busseig en l’Orde de 14 d’octubre de 1997 per la qual es van regular les normes de seguretat per a l’exercici d’activitats subaquàtiques (títol de bussejador, assegurança d’accidents i de responsabilitat, DNI o passaport). Les sol·licituds es presentaran amb un mínim de cinc dies hàbils i un màxim de 15 dies hàbils d’antelació a la data en què es vullga practicar l’activitat.
3. Els bussejadors estan obligats a:
a) Portar l’autorització i documentació, que haurà de ser exhibida a requeriment del personal del servici de vigilància de la reserva marina, i complir, en tot moment, l’Orde de 14 d’octubre de 1997 per la qual es van regular les normes de seguretat per a l’exercici d’activitats subaquàtiques.
b) Quan es detecten irregularitats en la documentació examinada o en la seua activitat, s’ordenarà la suspensió de les immersions previstes i s’alçarà l’acta corresponent, en la qual es detallaran aquelles irregularitats o altres que s’estimen susceptibles de sanció.
c) Sol·licitar, quan siga procedent per al busseig científic, l’ús de llanternes o focus, i això haurà de constar expressament en l’autorització d’immersió.
d) Exercir l’activitat pertorbant el mínim possible l’estat del medi, així com preservar la integritat d’individus o comunitats dependents del medi marí.
e) Respectar la pràctica de la pesca professional i no interferir amb les embarcacions que estiguen pescant, ni amb els arts que puguen estar calades.
4. Es prohibix als bussejadors:
a) El busseig sense l’autorització preceptiva.
b) Les immersions nocturnes, així com l’ús de llanternes o focus, que només podran ser utilitzats per al busseig científic, amb la sol·licitud prèvia.
c) L’ús de torpedes i la resta de mitjans de propulsió submarina.
d) La possessió de cap instrument que es puga utilitzar per a la pesca o extracció d’espècies marines, excepte un ganivet per raons de seguretat.
e) La recol·lecció o extracció d’organismes o part d’organismes, vius o morts, animals o vegetals.
f) L’extracció de minerals o restes arqueològiques.
g) Alimentar els animals durant les immersions.
h) Pertorbar les comunitats d’organismes marins.
i) Efectuar proves de mar o pràctiques d’escoles de busseig.
5. Els patrons de les embarcacions estan obligats a:
a) Posar-se en contacte amb el servici de vigilància, per ràdio, com més prompte millor, el dia de la immersió, preferiblement de 08.00 a 10.00 hores del matí.
b) Amarrar l’embarcació a la boia assignada i en cap cas fondejar l’embarcació.
c) Facilitar, durant la seua estada en la reserva marina, a l’autoritat responsable d’esta, les autoritzacions per al busseig autònom recreatiu de tots aquells que estiguen practicant l’activitat de busseig mencionada des de l’embarcació en què actua de patró, així com la documentació preceptiva que cal adjuntar (títol de bussejador, assegurança d’accidents i de responsabilitat civil, DNI o passaport).
d) Seguir en tot moment les indicacions del servici de vigilància de la reserva marina: zona o zones d’immersió, condicions de l’exercici de l’activitat i altres aspectes relatius al desenrotllament d’esta.

e) Assegurar-se que l’embarcació exhibisca, mentres dure la immersió, la bandera preceptiva A del codi internacional de senyals.
6. Es prohibix als patrons de les embarcacions la possessió a bord de qualsevol tipus d’instrument, art o aparell que puga utilitzar-se per a la pesca o extracció d’espècies marines.
7. Les quotes d’immersió diàries permeses, així com el nombre màxim d’embarcacions destinades per a això, seran les que s’establixen en l’annex I d’este decret.
8. A fi de procedir al seguiment adequat de l’activitat, els sol·licitants dels permisos informaran la direcció territorial d’Alacant de la conselleria competent en pesca marítima i el servici de vigilància de la reserva d’aquells permisos obtinguts que, per qualsevol causa, no seran utilitzats, així com aquells que no s’hagen utilitzat, amb especificació de les causes o els motius.

Article 5. Cens d’Embarcacions Autoritzades
1. S’establirà un Cens d’Embarcacions Autoritzades per a pescar en la subzona definida en l’apartat 2 de l’article 3. Per a la seua inscripció en este, les embarcacions hauran de complir el requisit d’aparéixer prèviament inscrites en el Cens de Flota Pesquera Operativa del ministeri competent en pesca marítima en les modalitats d’emmallament i ham.

2. El Cens d’Embarcacions Autoritzades s’actualitzarà anualment mitjançant una resolució de la direcció general competent en pesca marítima.

Article 6. Requisits per a la tramitació d’autoritzacions
1. Els requisits per a la tramitació de la l’autorització prèvia per a pescar en la zona vedada establida en l’article 3.2 d’este decret seran els següents:
a) Estar inscrit en el Cens d’Embarcacions Autoritzades.
b) Presentació de la sol·licitud estandarditzada adjunta com a annex IV en la direcció territorial d’Alacant de la conselleria competent en pesca marítima, o per mitjà de qualsevol de les formes que establix la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. La direcció territorial esmentada emetrà una proposta de resolució a la direcció general competent en matèria de pesca marítima, que emetrà i notificarà la resolució per la qual es concedirà o es denegarà l’autorització, en el termini màxim de sis mesos des de la data en què la sol·licitud haja tingut entrada en el registre de l’òrgan competent per a la seua tramitació. Passat este termini, la sol·licitud podrà entendre’s desestimada, segons el que establix l’article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, esmentada abans.

Article 7. Període d’autoritzacions
El període d’autorització d’estes pesques estarà comprés únicament entre els mesos d’octubre a març, els dos inclosos. En cap cas podrà pescar de manera simultània un nombre superior a cinc embarcacions.


Article 8. Pla d’accessos per a la pesca professional
1. La comissió de seguiment de la reserva marina constituirà una comissió tècnica formada pel cap de la Secció de Pesca Marítima d’Alacant i els representants de la federació i les confraries de pescadors, que establirà el pla d’accessos dels barcos d’arts menors autoritzats a accedir a la zona de la reserva marina en el període permés.

2. El pla d’accés dels barcos d’arts menors autoritzats a accedir a la zona de la reserva marina haurà de ser aprovat per la comissió de seguiment mencionada, i contindrà els criteris de distribució de les embarcacions en funció del període d’accés autoritzat a la reserva.
Una vegada aprovat el pla, la comissió elevarà una proposta a la direcció general competent en matèria de pesca marítima, que emetrà una resolució per la qual s’aprovarà o es denegarà el pla d’accessos, en el termini màxim de sis mesos des de la data en què la sol·licitud haja tingut entrada en el registre de l’òrgan competent per a la seua tramitació. Passat este termini, la sol·licitud podrà entendre’s desestimada, segons el que establix l’article 43 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre.
3. L’autorització d’accés a la reserva serà retirada en cas d’incompliment del pla d’accessos.
4. Sempre que es crega oportú, les embarcacions estaran subjectes a inspecció per la conselleria competent en pesca marítima.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Règim sancionador
L’incompliment del que establix este decret se sancionarà d’acord amb el que disposa la Llei 2/1994, de 18 d’abril, de la Generalitat, sobre Defensa dels Recursos Pesquers, i la Llei 3/2001, de 26 de març, de Pesca Marítima de l’Estat.

Segona. Regla de no-gasto públic
L’aplicació i el desplegament d’este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de gasto assignats a la Generalitat, i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials de la conselleria competent en matèria de pesca marítima.


Tercera. Tramitació telemàtica
A partir de l’entrada en vigor d’este decret, qualsevol regulació que s’efectue de procediments i tràmits administratius haurà de preveure la possibilitat de la seua tramitació per mitjans telemàtics, i s’ajustarà a les condicions i als requisits previstos en este decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogat el Decret 212/1993, de 9 de novembre, del Consell, pel qual es va establir la reserva marina en l’entorn del Cap de Sant Antoni, i qualsevol altra disposició normativa del mateix rang o d’un rang inferior que contradiga esta.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Facultat de desplegament
Es faculta a la persona titular de la conselleria competent en matèria de pesca marítima per a dictar les normes complementàries que requerisca el desplegament d’este decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor al mes de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 13 de febrer de 2015

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de Presidència i
Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,
JOSÉ CÍSCAR BOLUFER


ANNEX I
Activitats subaquàtiques autoritzades

Quotes màximes diaris d’immersions i embarcacions en aigües interiors de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni

Immersions/dia Barcos/dia
30 8



Dies hàbils i horaris en aigües interiors de la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni

Període Dies Horari
1 d’octubre a 31 de març Divendres, dissabtes, diumenges i festius de 09.00 h a 17.00 h
1 d’abril a 30 de setembre Tots els dies de la setmana de 08.00 h a 18.00 h


linea
Mapa web