Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 7 de febrer de 2019, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual es convoquen per a l'exercici 2019 les ajudes del Programa d'Ajudes al Lloguer d'Habitatge i del Programa d'Ajudes al Lloguer per a Joves. [2019/1273]

(DOGV núm. 8484 de 12.02.2019) Ref. Base de dades 001393/2019

RESOLUCIÓ de 7 de febrer de 2019, de la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual es convoquen per a l'exercici 2019 les ajudes del Programa d'Ajudes al Lloguer d'Habitatge i del Programa d'Ajudes al Lloguer per a Joves. [2019/1273]
Mitjançant Ordre 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, s’aproven les bases reguladores del Programa d’Ajudes al Lloguer d’Habitatge i del Programa d’Ajudes al Lloguer per a Joves (DOGV 8327, 28.06.2018).
En virtut de tot això, i de conformitat amb l’article 160.4.b, de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, resolc:

Primer. Objecte
Convocar per a l’exercici 2019 les ajudes regulades en l’Ordre 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s’aproven les bases reguladores del Programa d’Ajudes al Lloguer d’Habitatge i del Programa d’Ajudes al Lloguer per a Joves.

Segon. Condicions de concessió de les ajudes
1. El procediment de concessió d’aquestes subvencions serà el de concurrència competitiva.
2. Podran ser persones beneficiàries de les ajudes les persones físiques majors d’edat que complisquen tots i cadascun dels requisits següents, segons el programa al qual s’acullen.
A. Programa d’Ajudes al Lloguer d’Habitatges.
a) Els beneficiaris han de posseir la nacionalitat espanyola o en el cas dels estrangers han de tindre residència legal a Espanya. Tots els membres de la unitat de convivència en el moment de la sol·licitud han de complir aquesta condició. Els beneficiaris han de facilitar el seu número de document nacional d’identitat així com el dels altres membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, i en cas de persones estrangeres el número d’identificació d’estranger, permís de treball i residència en vigor. No s’exigirà pas el permís de residència als qui estiguen exclosos d’aquesta obligació conformement amb el que s’estableix en la legislació estatal.
b) Ser titular, en qualitat d’arrendatari, d’un contracte d’arrendament d’habitatge formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans.
c) Que l’habitatge arrendat constituïsca la residència habitual i permanent de l’arrendatari, la qual cosa haurà d’acreditar-se mitjançant certificat o volant d’empadronament en el qual consten, a data de la sol·licitud, les persones que tenen el seu domicili habitual en l’habitatge objecte del contracte d’arrendament. L’habitatge constituirà domicili habitual i permanent durant tot el període per al qual es concedisca l’ajuda.
d) Que els ingressos de les persones que tinguen el seu domicili habitual i permanent en l’habitatge arrendat, consten o no com a titulars del contracte d’arrendament siguen iguals o inferiors a tres vegades l’indicador públic de renda d’efectes múltiples (IPREM).
Aquest límit serà de quatre vegades l’IPREM si es tracta d’una família nombrosa de categoria general o de persones amb discapacitat i de cinc vegades el IPREM quan es tracte de famílies nombroses de categoria especial o de persones amb discapacitat d’algun dels següents tipus: i) persones amb paràlisi cerebral, persones amb malaltia mental, persones amb discapacitat intel·lectual o persones amb discapacitat del desenvolupament, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 33 per 100 o ii) persones amb discapacitat física o sensorial, amb un grau de discapacitat reconegut igual o superior al 65 per 100.
Els ingressos s’acreditaran mitjançant les dades que consten en l’Agència Tributària.
e) Que l’habitatge objecte del contracte d’arrendament ho siga per una renda igual o inferior als límits establits, en funció de la localitat d’emplaçament de l’habitatge.
B. Programa d’Ajudes al Lloguer per a Joves.
Podran ser beneficiàries de les ajudes definides en aquest programa les persones físiques majors d’edat que complisquen tots els requisits detallats en els apartats a, b, c, d i e del programa de l’apartat A, i complisquen les següents condicions:
a) En el moment de sol·licitar l’ajuda, tindre menys de trenta-cinc anys, o tractar-se d’una unitat de convivència en la qual tots els membres siguen menors de trenta-cinc anys, i així quede acreditat en el certificat d’empadronament corresponent. Excepcionalment podran formar part de la unitat de convivència persones majors de 35 anys que tinguen declarada una dependència justificada documentalment.
b) No rebre cap altra ajuda per a atendre el pagament de la renda de lloguer d’habitatge. No es podrà compatibilitzar amb percepcions de la Renda Bàsica d’Emancipació, ni amb cap altra ajuda per al pagament del lloguer del Pla d’Habitatge 2018-2021, ni amb aquelles que, per a aquesta mateixa finalitat, puga concedir l’Administració autonòmica, entitats locals o qualssevol altres administracions, entitats públiques, organitzacions no governamentals o associacions que aporten una ajuda.
3. No podran concedir-se les ajudes dels programes dels apartats A i B anteriors, quan la persona sol·licitant o alguna de les que tinguen la seua residència habitual i permanent en l’habitatge objecte del contracte d’arrendament es trobe en alguna de les situacions que a continuació s’indiquen:
a) Ser propietari o usufructuari d’algun habitatge a Espanya. A aquest efecte no es considerarà que s’és propietari o usufructuari d’un habitatge si el dret recau únicament sobre una part alíquota d’aquest i s’ha obtingut per herència o transmissió mortis causa sense testament. S’exceptuaran d’aquest requisit els qui sent titulars d’un habitatge acrediten la no disponibilitat d’aquest per causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seua voluntat o quan l’habitatge resulte inaccessible per raó de discapacitat del titular o algun membre de la unitat de convivència.
b) Que l’arrendatari o qualsevol dels qui tinguen el seu domicili habitual i permanent en l’habitatge arrendat tinga parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d’afinitat amb l’arrendador de l’habitatge.
c) Que l’arrendatari o qualsevol dels qui tinguen el seu domicili habitual i permanent en l’habitatge arrendat siga soci o partícip de la persona física o jurídica que actue com a arrendador.
4. Quan un beneficiari d’aquestes ajudes canvie el seu domicili a un altre situat en la Comunitat Valenciana, sobre el qual subscriga un nou contracte d’arrendament d’habitatge, quedarà obligat a comunicar aquest canvi a l’òrgan concedent en el termini màxim de quinze dies des de la signatura del nou contracte d’arrendament. El beneficiari no perdrà el dret a la subvenció pel canvi sempre que amb el nou arrendament es complisquen tots els requisits, límits i condicions establides, i que el nou contracte d’arrendament d’habitatge es formalitze sense interrupció temporal amb l’anterior. En aquests casos, s’ajustarà la quantia de l’ajuda a la del nou lloguer, havent de ser, en tot cas, igual o inferior a la reconeguda que s’estiguera percebent.

Tercer. Finançament de les ajudes
1. El finançament de les ajudes regulades en la present convocatòria es farà amb càrrec al capítol IV i a l’aplicació pressupostària 08.02.01.431.10.4 de la línia S8286000, «Pla estatal d’habitatge 2018-2021», dels pressupostos de la Generalitat per a 2019, amb l’aportació condicionada de la Generalitat i la del Ministeri de Foment d’aquesta línia.
2. La quantia total màxima de les ajudes a concedir en l’exercici 2019 serà inicialment de 20.000.000 euros, tal com s’estableix en la següent taula. Aquest import s’estima segons la disponibilitat pressupostària de la línia S8286000 i la distribució estimativa entre els programes del Pla Estatal 2018-2021, finançats dins de la mateixa línia.

Aportació Ministeri Foment Aportació Generalitat Valenciana Total d’aportacions 2019
Programa ajudes al lloguer 9.089.000,00 4.361.000,00 13.450.000,00
Programa ajudes al lloguer joves 5.000.000,00 1.550.000,00 6.550.000,00
Total ajudes lloguer 14.089.000,00 5.911.000 20.000.000,00

No obstant això, si es compleixen algun dels supòsits establits en l’article 58 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, l’import anterior es podrà augmentar o disminuir mitjançant resolució de la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Aquesta resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana prèviament a la resolució de concessió de les ajudes
3. L’efectivitat de la quantia addicional a la qual es refereix l’apartat 2 queda condicionada a la disponibilitat efectiva del crèdit en un moment anterior a la resolució de la concessió de les subvencions.
4. L’anterior s’estableix sense perjudici del que es disposa en la base onzena, apartat 8, de la mencionada Ordre 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, en el sentit que mitjançant resolució del director general d’Habitatge, Rehabilitació i Regeneració Urbana es podrà redistribuir el repartiment de la dotació entre tots dos programes.

Quart. Termini i forma de presentació de sol·licituds
1. El termini per a la presentació de la sol·licitud d’ajuda s’iniciarà l’endemà de la publicació de la present resolució de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i finalitzarà el dia 8 de març de 2019, tots dos inclosos. L’incompliment del termini de sol·licitud determinaria automàticament l’exclusió de la convocatòria.
2. Els diversos tràmits que hagen d’emplenar-se en el procediment es publicaran en la web oficial de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, publicació que els serà comunicada a les persones interessades mitjançant SMS.
3. La presentació de sol·licituds es realitzarà d’acord amb el que s’estableix en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administració públiques. La presentació de la sol·licitud de l’ajuda presumeix l’acceptació incondicionada de les bases de la present convocatòria i de les condicions, dels requisits i de les obligacions que es contenen en aquesta. Només s’admetrà una sol·licitud per habitatge.
4. A la sol·licitud d’ajuda, haurà d’adjuntar-se la documentació establida i es tramitarà emplenant el corresponent formulari que estarà disponible en la seu electrònica de la Generalitat, portal https://gva.es.

5. La sol·licitud es podrà presentar telemàticament, si es disposa de signatura digital, juntament amb la documentació requerida.
Per als casos en els quals no es dispose de signatura digital, s’haurà d’emplenar electrònicament el formulari de la sol·licitud d’ajudes, que haurà de ser imprés, signat i presentat en el registre d’entrada per a la validesa escaient, juntament amb la documentació establida.
6. La sol·licitud de les ajudes implicarà l’autorització dels interessats perquè l’Administració de la Generalitat puga engegar el tractament de les dades de caràcter personal en la mesura que resulte necessària per a la gestió de les ajudes, tot això de conformitat amb el que es determina en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal, i les seues normes de desplegament.
7. Els ajuntaments o les mancomunitats podran presentar sol·licituds telemàticament, mitjançant certificat digital, en nom de les persones o unitats de convivència interessades que els hi autoritzen mitjançant el formulari annex corresponent.

Cinqué. Documentació que cal adjuntar a la sol·licitud
1. A la sol·licitud, hom ha d’annexar la següent documentació:
a) Volant únic d’empadronament que acredite, a data de la sol·licitud, les persones que tenen el seu domicili habitual en l’habitatge objecte del contracte, a l’efecte de determinar la unitat de convivència. El document haurà de ser únic per habitatge, incloent totes les persones que figuren empadronades en aquesta.
b) Còpia del contracte d’arrendament de l’habitatge, amb esment exprés de l’import del lloguer i de la duració mínima d’un any, formalitzat en els termes de la Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans, signat per la part arrendadora i arrendatària en totes les seues pàgines. En cas d’existir més d’un contracte consecutiu en el període subvencionable, s’hauran d’aportar tots aquests. Així mateix, s’haurà d’aportar la referència cadastral individualitzada de l’habitatge.
c) Rebuts bancaris de les mensualitats de lloguer abonades amb posterioritat a l’u de gener de l’any 2019 fins ara mateix, en què se sol·licita l’ajuda, en els quals s’identifique de manera indubtable que el compte on es realitza l’ingrés del lloguer correspon a la part arrendadora.
d) Únicament en el cas de ser nou perceptor d’ajudes de la Generalitat o canvi de número de compte bancària, haurà de presentar l’imprés de domiciliació bancària emplenat com cal, i amb la designació del compte en què s’ha de fer l’ingrés de les ajudes.
e) Declaracions responsables i autoritzacions relatives a tots els membres de la unitat de convivència majors de 16 anys, detallades en els apartats següents.
e1) La declaració responsable contindrà els següents extrems:
– No ser persona titular del ple domini o usufructuària d’algun habitatge a Espanya per qualsevol títol legal. Els qui són titulars d’un habitatge i no disposen d’aquest per causa de separació o divorci, o no puguen habitar-hi per qualsevol altra causa aliena a la seua voluntat, han d’acreditar-ho documentalment.
– No tindre parentiu en primer o segon grau de consanguinitat o d’afinitat amb la persona arrendadora de l’habitatge.
– No ser persona sòcia o partícip de la persona física o jurídica que actue com a part arrendadora.
– Compliment dels requisits establits per la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, per a poder ser beneficiari d’una subvenció.
e2) L’autorització dels interessats té per objecte permetre a l’Administració de la Generalitat el tractament de les dades de caràcter personal en la mesura que resulte necessari per a la gestió de les ajudes, tot això de conformitat amb el que es determina en la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal o normativa que substitutòria, i les seues normes de desenvolupament. Les dades de caràcter personal, econòmic, tributari o patrimonial de cadascun dels membres de la unitat de convivència major de 16 anys han de ser comprovades per l’Administració en el marc de col·laboració establit amb les diferents administracions i entitats.
Les declaracions responsables i les autoritzacions, les han de signar tots els membres de la unitat de convivència majors de 16 anys. S’incorporaran en el formulari de sol·licitud i han de ser signades abans de la seua presentació en el registre. Per als quals tramiten mitjançant certificat digital, les declaracions i autoritzacions se signaran en l’annex.

2. Quan no es tinga accés per via telemàtica a la informació necessària per a justificar la inclusió en algun dels grups d’especial atenció, s’haurà d’adjuntar la documentació acreditativa que concorren en alguna de les circumstàncies que se citen a continuació, d’acord amb la base sisena, apartat 3, de l’Ordre de 5/2018, de 25 de juny.

a) Sol·licituds presentades per persones afectades per procés de desnonament, execució hipotecària o dació en pagament: la documentació bancària o judicial que així ho acredite.
b) Sol·licituds presentades per persones que tenen la condició de família monoparental i de família nombrosa: certificat expedit segons el que s’estableix en el Decret 19/2018, de 9 de març, del Consell, pel qual es regula el reconeixement de la condició de família monoparental en la Comunitat Valenciana.
c) Sol·licituds presentades per unitats de convivència que constituïsquen família nombrosa: Títol de família nombrosa.
d) Sol·licituds presentades per dones o unitats de convivència amb dones víctimes de violència de gènere: documentació judicial que acredite fefaentment aqueixa circumstància.
e) Sol·licituds presentades per víctimes del terrorisme: documentació que acredite fefaentment una tal circumstància.
f) Sol·licituds presentades per persones, o unitats familiars amb algun membre amb diversitat funcional, amb un grau igual o superior al 33 per 100: Certificat de l’Institut Nacional de la Seguretat Social acreditatiu d’aquesta circumstància, o una altra documentació acreditativa d’aquesta circumstància.
g) Sol·licitades per joves extutelats: Resolució de cessament de mesures emesa per la conselleria competent.
h) Situacions catastròfiques, documentació que acredite fefaentment aquesta circumstància.
i) Persones en desocupació a les quals se li ha acabat el subsidi, documentació que acredite fefaentment aquesta circumstància.
j) Persones o unitats de convivència en la qual existisca alguna persona amb malaltia mental greu: Informe del metge facultatiu emés per la Unitat Pública de Salut Mental.
k) Unitats de convivència en les quals alguna persona assumeix la pàtria potestat, tutela o acolliment familiar permanent del menor orfe per violència de gènere: documentació administrativa o judicial que acredite aquesta circumstància.
l) Dones en situació de necessitat o en risc d’exclusió, especialment quan tinguen fills menors exclusivament a càrrec seu: documentació o informes municipals o d’un altre tipus que acrediten aquesta circumstància.

Sisé. Criteris de valoració de les sol·licituds
Les sol·licituds presentades es baremaran d’acord amb el que es disposa en les bases quarta i novena de l’Ordre 5/2018, de 25 de juny, de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, per la qual s’aproven les bases reguladores del Programa d’Ajudes al Lloguer d’Habitatge i del Programa d’Ajudes al Lloguer d’Habitatge per a Joves.

Seté. Termini de resolució i notificació
1. El termini màxim per a resoldre i publicar la resolució de les subvencions és de sis mesos comptats a partir de l’endemà d’haver-se publicat la present resolució de convocatòria. Si ha transcorregut aquest termini sense que s’haja dictat i publicat resolució expressa, les persones sol·licitants podran entendre desestimada la seua sol·licitud.
La resolució d’ajudes es publicarà en el portal de www.gva.es, una vegada es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Els sol·licitants que hagen facilitat un número de telèfon mòbil podran ser avisats de la publicació de la relació definitiva mitjançant un missatge de text SMS.
2. La resolució de les ajudes es notificarà mitjançant la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquesta publicació substituirà la notificació individual de la resolució, conformement amb el que es defineix en la legislació del procediment administratiu comú de les Administracions públiques.

Huité. Recursos
Contra la resolució d’ajudes que es dicte, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar el recurs, potestatiu, de reposició, en el termini d’un mes comptat des de l’endemà que aparega publicada aquesta resolució, d’acord amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o també, directament, el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos que són a comptar des de l’endemà d’aquesta publicació, de conformitat amb el que s’estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Nové. Entrada en vigor
La present resolució entra en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Contra la present resolució de convocatòria, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar el recurs potestatiu de reposició, en el termini d’un mes comptat des de l’endemà de la seua publicació, d’acord amb el que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé directament el recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos a comptar des de l’endemà de la publicació de la resolució, de conformitat amb el que s’estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

València, 7 de febrer de 2019.– La consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori: María José Salvador Rubert.

linea
Mapa web