Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ACORD de 15 de febrer de 2019, del Consell, de modificació de l'Acord de 26 de juliol de 2001, d'aprovació del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana, per canvis en la delimitació de la zona 10. [2019/1633]

(DOGV núm. 8490 de 20.02.2019) Ref. Base de dades 001693/2019

ACORD de 15 de febrer de 2019, del Consell, de modificació de l'Acord de 26 de juliol de 2001, d'aprovació del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana, per canvis en la delimitació de la zona 10. [2019/1633]


Mitjançant Acord de 26 de juliol de 2001, del Consell, es va aprovar el Pla eòlic de la Comunitat Valenciana (d’ara en avant, també PECV).
De conformitat amb les normes del PECV que figuren en l’annex a l’esmentat acord, el PECV té la naturalesa de Pla d’acció territorial sectorial (d’ara en avant, també PATS), tenint per objecte regular la instal·lació de parcs eòlics per a la producció d’energia elèctrica en les zones o àrees qualificades com a aptes conforme al capítol III Classificació del territori de la Comunitat Valenciana segons aptitud per a ser suport d’instal·lacions eòliques.
Més concretament, i d’acord amb l’article 20 de les normes del PECV, a l’efecte de determinar l’aptitud del territori de la Comunitat Valenciana per a albergar instal·lacions d’aprofitament eòlic, el PECV va efectuar una distinció entre dos tipus d’espais:
– d’una banda, aquells sobre els quals existeix recurs eòlic aprofitable,
– i d’altra banda, els espais exteriors a aquests, que constitueixen la resta de la Comunitat Valenciana, i en els quals no s’ha analitzat si hi ha o no recurs eòlic potencialment aprofitable.

Sobre els primers es van distingir tres tipus d’àrees:
1. Les no aptes, sobre les quals el PECV no permet la implantació d’instal·lacions d’aprofitament eòlic, per incórrer en algun dels sis criteris d’exclusió fixats pel propi pla, i representades en color roig/rosa en els plànols aprovats pel PECV com a PATS.
2. Les aptes amb compliment de prescripcions, sobre les quals el PECV sí que permet la implantació d’instal·lacions d’aprofitament eòlic per no incórrer en cap dels esmentats criteris d’exclusió, si bé en elles sí que es verifiquen almenys un dels cinc criteris d’observança de prescripcions fixats per aquest, i que van ser establits per identificar-se en aquestes àrees valors destacables de qualitat ambiental a l’escala de treball del PECV. Aquestes àrees estan representades en color blau en els plànols aprovats pel PECV en la seua condició de PATS, i en l’estudi d’impacte ambiental que acompanya al PECV es descriuen amb trama ratllada les zones més sensibles.
3. Les aptes, sobre les quals el PECV també permet l’execució d’instal·lacions d’aprofitament eòlic, no concorrent en elles cap dels criteris d’exclusió ni dels criteris d’observança de prescripcions, establits pel pla, estant representades en color verd en la documentació gràfica aprovada pel PECV com a instrument d’ordenació territorial en forma de PATS.

Quant als segons, els denominats espais exteriors a les àrees que compten amb recurs eòlic potencialment aprofitable, l’article 21 de les normes del PECV estableix dos tipus de zones o àrees:

1. Les no aptes, sobre les quals, sense haver-se arribat a analitzar l’existència de recurs eòlic aprofitable, es determina que no és possible instal·lar parcs eòlics per complir-se en elles almenys un dels criteris d’exclusió 1 a 4 fixats pel pla, en coherència amb el determinat en les àrees dels espais en els quals sí que existeix recurs eòlic aprofitable. Aquestes àrees també apareixen representades gràficament en color roig/rosa en la documentació gràfica del PECV.
2. La residual o resta del territori, composta pel conjunt del territori de la Comunitat Valenciana que no es troba en cap de les quatre situacions anteriors, i que no ha sigut analitzada ni valorada quant a la seua aptitud per a instal·lar parcs eòlics per a generació d’energia elèctrica, estant identificada en color groc en els plànols del PECV.

Sobre la base d’aquesta classificació del territori de la Comunitat Valenciana, en coherència amb les estratègies d’actuació establides en el PECV, conforme es recull en l’article 27 de les normes del PECV i la documentació gràfica per ell aprovada, per al desenvolupament del PECV les àrees aptes i aptes amb compliment de prescripcions estan agrupades en quinze (15) zones susceptibles d’explotació, responent la seua delimitació a criteris de caràcter territorial, energètic i elèctric.
Una d’aquestes és la zona 10, que va quedar definida per dues subzones, una septentrional identificada com a Sierra del Boquerón, sobre el territori dels municipis de Cofrentes, Jalance i Jarafuel, i una altra meridional denominada Ayora-Caroig, inclosa íntegrament en el terme municipal d’Ayora, tots ells a la província de València.
Amb raó dels estudis, anàlisis i informes concrets de caràcter energètic, mediambiental i territorial fets en el si dels procediments per a l’aprovació de plans especials i projectes per a la instal·lació de parcs eòlics en la part nord de la zona 10 del PECV s’ha detectat que certes àrees que havien sigut qualificades i representades gràficament en els plànols aprovats inicialment pel PECV, com a aptes amb compliment de prescripcions han resultat no disposar de forma efectiva de l’aptitud adequada per a la implantació de nous parcs eòlics, mentre que unes altres han esdevingut no aptes per haver-se declarat posteriorment en elles l’existència de valors ambientals que impliquen el compliment dels criteris d’exclusió prescrits pel PECV.
D’altra banda, dels referits estudis, anàlisis i informes, s’ha conclòs que una àrea de la denominada Resta del territori de l’espai exterior residual del PECV, molt pròxima a les anteriors, sí que compleix els criteris per a la seua incorporació com a àrea geogràfica apta o apta amb compliment de prescripcions per a l’aprofitament idoni, sense perjudici de les anàlisis de major detall necessaris a través de la corresponent avaluació territorial i ambiental corresponents.
Concretament, aquestes conclusions s’han derivat dels expedients 124/09-EAE, d’avaluació ambiental i territorial estratègica i 89/13-AIA, sobre avaluació d’impacte ambiental. La proposta inicial de pla especial sol·licitava la construcció de dos parcs eòlics de 50 MW de potència instal·lada cadascun, denominats P.E. Jalance i P.E. Cofrentes, i les seues infraestructures elèctriques d’evacuació i connexió al sistema elèctric.
L’informe, aprovat per la Comissió d’Avaluació Ambiental en sessió celebrada el 19 de setembre de 2012, relatiu al Pla especial per a l’ordenació de l’ampliació de la zona 10 nord, amb caràcter de document d’abast ambiental sobre aquest pla especial va establir els aspectes a tindre en compte per al compliment de les estratègies i criteris del PECV, així com l’existència de valors ambientals rellevants en els paratges de Los Chirrichales, Loma de las Pilillas, i Pico de la Sierrecilla i per tant la seua necessària qualificació com a zona no apta per a l’ús eòlic.

En conseqüència, el 21 de maig de 2014 el sol·licitant va presentar renúncia al P.E. de Jalance per qüestions tecnicoeconòmiques i per qüestions ambientals, prosseguint la tramitació del Pla especial del P.E. de Cofrentes.
L’Acord del 13 de desembre de 2018 de la Comissió d’avaluació ambiental emet declaració ambiental i territorial estratègica favorable a la modificació del PECV proposta en el pla especial que simultàniament proposa la compatibilitat de l’ús eòlic en l’àmbit del projecte d’execució del Parc eòlic de Cofrentes.
Mitjançant sengles anuncis en el BOP de València núm. 87, del 9 de maig de 2017, en el DOGV núm. 8054, del 2 de juny de 2017, i en el diari Levante-El Mercantil Valenciano, de l’11 de maig de 2017, es va procedir a sotmetre a informació pública conjunta els següents documents:
– Pla especial.
– Estudi d’impacte ambiental.
– Projectes de construcció del Parc eòlic P.E. Cofrentes i les seues infraestructures d’evacuació i connexió a la subestació elèctrica existent CH Cofrentes titularitat d’Iberdrola Distribución Eléctrica, SAU, a emplaçar íntegrament en el municipi de Cofrentes, en una àrea confrontant i continuació del nord de la zona 10 del PECV, que té la qualificació, conforme als criteris exposats, de Resta del territori de l’espai exterior residual del PECV susceptible d’aprofitament eòlic.

En el període d’informació pública es van presentar al·legacions oposant-se a la construcció del P.E. Cofrentes perquè no es proposa en àrees qualificades com a aptes o aptes amb compliment de prescripcions del PECV.
L’article 18.2 de la normes del PECV preveu que per part de la conselleria competent en matèria d’energia es puguen promoure les modificacions que resulten pertinents quan s’observe qualsevol desviació en el desenvolupament i execució del PECV com a conseqüència, entre altres supòsits, del major detall i precisió en els detalls de les determinacions que correspon adoptar als instruments de desenvolupament i execució del PECV, inclosos els seus corresponents estudis d’impacte ambiental, o projectes d’execució.
L’article 19.2 de la normes del PECV habilita la modificació (tant per addició com per rectificació) d’aquest quan es donen els supòsits recollits en el precitat article 18.2.
Conforme al que es disposa en el referit article 21 les parts del territori d’aquesta zona residual podran passar a ser declarades com a aptes per a la ubicació d’instal·lacions eòliques quan, després de constatar-se l’existència de recurs eòlic i es concloga la seua aptitud, s’aprove la revisió o modificació del PECV.
L’incís 2n) de l’article 21 de les normes del PECV disposa que en els denominats espais exteriors a les àrees amb recurs teòricament aprofitable, que no estan afectats pels criteris d’exclusió del PECV (recollits en el punt 6.2.1.1 de la memòria), i sobre els quals el PECV inicialment no ha determinat la seua aptitud per a ser suport d’instal·lacions d’aprofitament eòlic, podran passar a ser declarats com a aptes per a la ubicació d’instal·lacions eòliques quan, després de constatar-se l’existència de recurs eòlic i es concloga la seua aptitud, s’aprove la revisió o modificació del PECV.

Es proposa la modificació del PECV en dos sentits:
1r) Redefinir el límit septentrional de la subzona nord de la zona 10 del PECV, pertanyent a l’àrea eòlica Sierra del Boquerón passant d’una zona considerada apta amb compliment de prescripcions a una altra qualificada fins ara com a espai exterior, en substitució d’aquesta, integrant-se en la zona 10 del PECV, per així deduir-se de les anàlisis pertinents detallades en el pla especial i en l’estudi d’impacte ambiental al no incórrer en els criteris d’exclusió definits en el PECV i, haver-se acreditat en la documentació del projecte d’execució del parc la seua aptitud quant a recurs eòlic susceptible d’aprofitament.

2n) Introduir una modificació de l’aptitud de les zones confrontants al nord del Cañón del Júcar en els paratges de Los Chirrichales, Loma de las Pilillas i Pico de la Sierrecilla passant de ser àrees aptes amb compliment de prescripció a àrees no aptes dins de la pròpia zona 10, tot això en consideració dels informes emesos per diferents administracions públiques afectades i dels pronunciaments inicials de l’òrgan ambiental (documents de referència tant del pla especial com del projecte).

Amb la citada proposta es relacionen els plànols del PECV que han de ser objecte de modificació.
Després de l’oportuna instrucció, anàlisi i valoració, mitjançant acord de la Comissió d’avaluació ambiental del passat 13 de desembre de 2018, al punt primer es va determinar el següent:
«S’emet declaració ambiental i territorial estratègica favorable per considerar que les modificacions del PECV de l’emplaçament denominat Relieves Norte del Júcar, propostes en el pla especial per a nous aprofitaments de la zona 10, no tindran efectes significatius sobre el medi ambient en els termes que a continuació s’assenyalen (es reflecteixen en el pla annex al present acord).
• Es redelimitarà en els plànols d’ordenació del pla especial, l’emplaçament de la zona 10 del PECV denominat Relieves al Norte del Júcar incloent l’àrea que compta amb recurs eòlic i excloent l’àrea que manca de recurs eòlic.
• Es representarà gràficament l’aptitud per a l’aprofitament eòlic de l’emplaçament denominat Relieves al Norte del Júcar (redelimitat segons punt anterior), d’acord amb la valoració ambiental determinada al llarg del procés d’avaluació ambiental, és a dir:
- l’àrea redelimitada es representarà gràficament com a zona apta amb prescripcions (zona blava).
- l’àrea que constitueix hàbitat d’àguila cuabarrada, d’acord amb el plànol de l’annex I a la present resolució, es representarà gràficament com a zona no apta (zona rosa).
• S’actualitzarà en els plànols d’ordenació del pla especial les zones no aptes (zona rosa) resultant de l’ampliació de les zones ZEPA efectuada l’any 2009 que se situen en l’àmbit de la zona 10 o en les zones exteriors del seu entorn.
• Es tindran en compte les modificacions introduïdes pel pla especial en qualsevol oferta futura de desenvolupament de la zona».
Sense perjudici del que es disposa en el segon paràgraf de l’article 19.2 de les normes del PECV, concordat amb l’article 46.1.c, in fine, de la vigent Llei 5/2014, de 25 de juliol, d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge, de la Comunitat Valenciana, el referit acord de la Comissió d’avaluació ambiental pel que fa a l’expedient 124/09-EAE, determina que el Consell, com a autoritat substantiva, ha d’aprovar, si escau, la modificació del PECV, abans que l’autoritat substantiva competent aprove definitivament el pla especial, si escau.

En la instrucció de la present modificació del PECV s’han seguit els tràmits previstos en la legislació ambiental i territorial aplicable, i en particular el procediment especial previst en l’article 19.2 de les normes del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana per a les modificacions d’aquest a través dels seus instruments de desenvolupament.
En virtut del que antecedeix, el Consell, a proposta conjunta de les persones titulars de les conselleries competents en matèria d’energia, avaluació ambiental i ordenació territorial i urbanisme, en virtut del que es disposa en l’article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, amb la deliberació prèvia, en la reunió del 15 de febrer de 2019


ACORDA

Modificar els plànols d’ordenació del Pla eòlic de la Comunitat Valenciana, aprovat per Acord de 26 de juliol de 2001, del Consell, per a introduir la redelimitació de la zona 10 i de l’espai residual exterior confrontant a aquesta, passant d’una àrea considerada apta amb compliment de prescripcions a una altra inicialment considerada com a espai exterior, així com l’aptitud de l’àrea confrontant al nord del Cañón del Júcar en els paratges de Los Chirrichales, Loma de las Pilillas i Pico de la Sierrecilla passant d’àrea apta amb compliment de prescripcions a àrea no apta, en el sentit establit en el punt primer de la declaració ambiental i territorial estratègica favorable emesa mitjançant Acord de 13 de desembre de 2018, de la Comissió d’avaluació ambiental, i conforme al representat gràficament en el plànol que figura en l’annex d’aquest acord.
Aquesta modificació en les àrees afectades tindrà les conseqüències previstes en la secció primera del capítol III de les normes del PECV quant a la seua aptitud per a albergar instal·lacions eòliques.

València, 15 de febrer de 2019

La consellera secretària,
MÓNICA OLTRA JARQUE

linea
Mapa web