Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 12 de febrer de 2019, del director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, per la qual es crea el Consell de Participació d'aquesta agència i s'obri termini per a la presentació de candidatures per a ocupar les seues vocalies en representació d'organitzacions cíviques. [2019/1534]

(DOGV núm. 8492 de 22.02.2019) Ref. Base de dades 001789/2019

RESOLUCIÓ de 12 de febrer de 2019, del director de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, per la qual es crea el Consell de Participació d'aquesta agència i s'obri termini per a la presentació de candidatures per a ocupar les seues vocalies en representació d'organitzacions cíviques.
[2019/1534]


Mitjançant Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat, de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, es crea l’esmentada Agència, com a entitat adscrita a les Corts, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat d’obrar per al compliment de les seues finalitats, i independent de les administracions públiques, per a previndre i erradicar el frau i la corrupció de les institucions públiques valencianes i l’impuls de la integritat i l’ètica pública, així com el foment d’una cultura de bones pràctiques i de rebuig del frau i la corrupció en el disseny, execució i avaluació de les polítiques públiques i de la gestió dels recursos públics.
De conformitat amb el que s’estableix en el preàmbul de l’esmentada llei, moltes de les causes de la corrupció es troben en la falta de desenvolupament del sistema democràtic, que no ha creat mecanismes reals de participació ciutadana en el control eficaç de les seues institucions, així com en l’absència de rendició de comptes dels responsables polítics davant de la ciutadania.
Entre les funcions i finalitats de l’Agència, assenyala l’article 4 de la Llei 11/2016 que la contribució a la creació d’una cultura social de rebuig de la corrupció ha de fer-se a través de programes específics de sensibilització a la ciutadania o en coordinació amb les administracions públiques o amb altres organitzacions públiques o privades.
Així mateix, l'Agència rendirà a la ciutadania comptes de la seua gestió, segons disposa l’article 25 de la Llei 11/2016, en l’àmbit de la prevenció, investigació i avaluació de polítiques i pràctiques relatives al frau i la corrupció existent en les administracions públiques valencianes i el seu sector públic instrumental. A aquest efecte, se servirà de tots els mitjans que puguen ser suficients perquè la ciutadania puga estar informada degudament; proporcionarà els resultats de la seua acció als mitjans de comunicació, i organitzarà també trobades amb la societat civil per a participar-los directament els resultats de la seua activitat i les actuacions portades a terme, assenyalant les dificultats o reticències trobades.
Dins d’aquesta perspectiva de participació de la societat civil organitzada, els candidats a ocupar el càrrec de director o directora de l’Agència poden ser proposats a les Corts per organitzacions socials que treballen contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana, d’acord amb el previngut en l’article 26.4 de la Llei 11/2016.

En virtut d’això, mentre es determina de forma definitiva mitjançant l’aprovació del corresponent Reglament de funcionament i règim interior, actualment en tramitació, i fen ús de l’habilitació concedida en la disposició transitòria, apartat dos, de l’esmentada Llei 11/2016, de 28 de novembre, de la Generalitat, modificada mitjançant Llei 27/2018, de 27 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d’organització de la Generalitat, resolc:


Primer. Creació del Consell de Participació
1. Es crea el Consell de Participació de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, que es configura com a l’òrgan assessor, de consulta de l’Agència i via per a la participació de la societat civil i de persones expertes, dins de l’àmbit de la prevenció i lluita contra el frau i la corrupció, la transparència en l’activitat pública i la qualitat democràtica, amb l’objectiu d’un millor compliment de les funcions i de les finalitats d’aquesta Agència.
2. La seua finalitat és impulsar la vinculació de l’Agència amb la societat civil i la ciutadania, i facilitar-ne la comunicació i relació.

Segon. Funcions del Consell de Participació
a) Assessorar l’Agència sobre les línies generals, els objectius i les iniciatives específiques que es consideren oportunes, en relació amb l’erradicació de l’ús i abús, en benefici propi o d’un tercer, dels recursos, els fons públics i la desviació de poder.
b) Elaborar informes, propostes i recomanacions per a la prevenció del frau, la lluita contra la corrupció i el foment d’una cultura de bones pràctiques, integritat i ètica pública en les institucions públiques valencianes.
c) Informar els projectes normatius que afecten o es referisquen a l’Agència, així com impulsar iniciatives legislatives, reglamentàries o de qualsevol altre ordre en relació amb el funcionament i finalitats de l’Agència.
d) Avaluar el compliment de les funcions i finalitats encomanades a l’Agència, i els seus resultats, per mitjà, entre altres, de l’anàlisi de la memòria anual i dels informes especials i extraordinaris.
e) Enfortir les relacions de l’Agència amb la societat valenciana mitjançant l’establiment de vies de participació i col·laboració amb la ciutadania i amb diferents persones físiques i jurídiques que, per la seua naturalesa, experiència o circumstàncies, puguen incidir en l’enfortiment d’un clima de lluita i de rebuig de la corrupció en la Comunitat Valenciana.
f) Fomentar espais de debat, trobada, reflexió i intercanvi d’informació i experiències en relació amb l’ús o destinació irregular de fons públics i amb conductes oposades a la integritat o contràries als principis d’objectivitat, eficàcia i submissió plena a la llei i al dret.

g) Incentivar valors i actituds favorables a la integritat institucional i a l’honestedat pública, mitjançant activitats de sensibilització i generació d’opinió i per qualsevol altre mitjà que s’estime oportú.

h) Promoure un pacte social valencià contra la corrupció, que contribuïsca a la millora de la qualitat democràtica de les institucions públiques valencianes.
i) Crear les comissions tècniques i grups de treball que s’estimen necessaris per a dur a terme les funcions assignades.
j) Qualssevol altra que es relacione amb les anteriors o que es derive de la seua naturalesa d’òrgan de participació, assessor i consultiu de l’Agència.

Tercer. Composició del Consell de Participació
El Consell de Participació de l’Agència, en ple, es compon de:
a) La presidència, que serà exercida per la directora o director de l’Agència.
b) La vicepresidència, que correspondrà a una o un representant d’una organització cívica de caràcter social que treballe contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana, triat per les mateixes organitzacions presents en el Consell, de les persones que ocupen les vocalies a què es refereixen les lletres c) i d) d’aquest apartat.
c) Vocalies, integrades per una o dues persones representants de cada una de les organitzacions cíviques de caràcter social que treballen contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana.
A aquest efecte, cada organització social que vulga tindre representació en el Consell de Participació de l’Agència ha de presentar una sol·licitud motivada, que remetrà al director o directora de l’Agència, juntament amb la identificació de la persona o persones proposades.
El nombre màxim de vocals representants d’organitzacions socials serà de dotze.
d) Fins a quatre vocalies, entre persones que s’hagen destacat pel seu compromís en defensa de l’ètica, la lluita contra el frau i la corrupció, designades per la directora o director de l’Agència.
Haurà de tractar-se de persones expertes i independents, de prestigi reconegut, i la trajectòria o activitat del qual, jurídica, acadèmica, social o de qualsevol altra índole, estiga relacionada amb les matèries i funcions de l’Agència.
e) Les persones titulars de la direcció de Prevenció, Formació i Documentació, de la direcció d’Anàlisi i Investigació i de la prefectura de Gabinet de Relacions Institucionals, Comunicació i Participació.

f) La secretaria del Consell, que l’exercirà el director o directora d’Assumptes Jurídics de l’Agència.
2. La composició del ple del Consell de Participació, així com les seues modificacions, s’acordarà per mitjà d’una resolució de la directora o director de l’Agència, atenent criteris de paritat, territorialitat i representativitat social.
Abans d’emetre aquesta resolució, la proposta de composició del ple del Consell de Participació es traslladarà de forma motivada, als efectes d’audiència, a les organitzacions cíviques de caràcter social que treballen contra el frau i la corrupció que hagen sol·licitat formar part de les vocalies del Consell.
3. La vicepresidència i les vocalies del Consell de Participació seran renovades cada tres anys, amb possibilitat de pròrroga per altres tres anys més.
4. Podran ser convidades a les reunions del Consell de Participació aquelles persones que es consideren oportunes per raó de la seua competència o especial coneixement sobre els assumptes a tractar.
5. A través de les organitzacions socials presents en el Consell de Participació, també podran assistir a les seues reunions, ciutadanes i ciutadans concrets i els seus representants.
6. De la mateixa manera, a les sessions del ple podrà assistir el personal funcionari de l’Agència en funció del contingut de la reunió.

Quart. Funcionament
1. El Consell de Participació de l’Agència funciona en ple i en comissions tècniques o grups de treball en cas que n’hi haja.
2. El Consell de Participació es reunirà, en sessió ordinària, com a mínim, dues vegades a l’any, i en sessió extraordinària quan ho acorde la presidència o per sol·licitud d’almenys un terç dels membres del ple.


Cinqué. Incidència pressupostària.
Els membres del Consell de Participació no percebran retribucions per la seua pertinença al mateix, a excepció de l’abonament de les despeses derivades dels desplaçaments i estades que corresponguen.

Sisé. Regulació supletòria.
En el que no preveu aquesta resolució s’aplicarà el que es disposa en els articles 15 i següents de la Llei 40/2015, d’1 d’octubre, de règim jurídic del sector públic, respecte dels òrgans col·legiats de les administracions públiques.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Presentació de candidatures per a ocupar vocalies del Consell de Participació en representació d’organitzacions cíviques de caràcter social que treballen contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana
1. S’obri termini d’un mes, comptat a partir de l’endemà de la publicació de la present resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, perquè les organitzacions cíviques de caràcter social que treballen contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana, siguen d’àmbit inferior a la província, provincial, autonòmic o estatal, presenten candidates i candidats a ocupar vocalies en el Consell de Participació, en els termes expressats en l’apartat tercer, lletra c), de la present resolució.
2. La sol·licitud de formar part del Consell de Participació de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana haurà de remetre’s a l’adreça de correu electrònic director@antifraucv.es, acompanyada de la següent documentació:

a) Estatuts de l’organització cívica de caràcter social que treballa contra el frau i la corrupció en la Comunitat Valenciana.
b) Memòria d’activitats de l’organització corresponent al últim any, si es disposa d’ella.
c) Proposta motivada de l’organització sobre la seua candidatura.
d) Per cada organització cívica de caràcter social, es designaran una o dues persones candidates, en representació de l’organització. Deuran especificar els seus noms i cognoms i la vinculació amb l’organització. A aquest efecte, l’òrgan de govern de cada organització deurà, mitjançant acord, autoritzar la presentació de la candidatura, designant a la persona o persones que hi formaran part. En cas que es presente a dues persones candidates, necessàriament, haurà de garantir-se el principi de paritat.

Segona. Modificacions o ampliacions de les vocalies del Consell de Participació en representació d’organitzacions cíviques de caràcter social que treballen contra el frau i la corrupció a la Comunitat Valenciana
Aprovada la composició del Consell de Participació, mitjançant la resolució de la directora o director de l’Agència, al fet que es refereix l’apartat tercer, punt 2, de la present resolució, que serà publicada en el Butlletí Oficial de les Corts i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, sempre que existisquen vocalies vacants, podran presentar-se, en qualsevol moment, noves sol·licituds per a formar part d’aquest Consell, en els termes descrits en l’anterior disposició addicional primera.



DISPOSICIÓ FINAL

Única. Publicació i efectes
La present resolució es publicarà en el Butlletí Oficial de les Corts i en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, i produirà efectes a partir de l’endemà d'aquesta última publicació.

València, 12 de febrer de 2019.– El director de l’Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana: Joan A. Llinares Gómez.

linea
Mapa web